2018-08-14 215 瀏覽
日日搭車都行過,但係一直都冇幫襯過,因為我家不是「冇飯家庭」,好少會食飯盒。今日突然間想搵啲新意,買個糯米雞番屋企share食,順便煮少幾粒米。當日冇人排隊,半分鐘都唔洗就買完。想不到會有個盒仔裝住,幾企理摸上手都暖暖地打開個樣就差左啲,不過味道最重要!講到明係「足料糯米雞」,就切開來睇下有幾足?入面有一隻冬菇,一隻雞翼,兩件叉燒,肉碎,磨菇片,細粒咸蛋黃😶就係咁多。啲肉都唔柴,軟腍。雖然比我預期少左啲料,但味道都幾好,唔會咸過頭。

摸上手都暖暖地

打開個樣就差左啲,不過味道最重要!

講到明係「足料糯米雞」,就切開來睇下有幾足?
2018-08-14
2017-12-24 540 瀏覽
成個地鐵站都係賣啲凍冰冰既包,美心啲包凍冰冰得黎仲要勁貴!終於開左呢間買蒸包既舖頭,叉燒包、菜肉包係我最常買既。都足料,叉燒包調味不錯,唔會過咸,食到有肉粒;菜肉包既菜同肉比例都唔錯。最緊要係熱辣辣同新鮮!價錢都唔貴7蚊、7個半。食蒸包感覺上都健康啲,成為左個我既早餐必選物!女仔一個就夠食,男仔可能要食兩個先名飽。另外啲店員都手腳快,趕返工嘟八達通唔駛幾秒就拎得。希望將來啲蒸包款式有更多選擇,最好就賣埋燒賣魚蛋啦。

另外啲店員都手腳快,趕返工嘟八達通唔駛幾秒就拎得。

希望將來啲蒸包款式有更多選擇,最好就賣埋燒賣魚蛋啦。

叉燒包
外賣自取
$7.5
叉燒包
2017-10-26 458 瀏覽
我成日都 分不清唐包點&唐記包點。不過見唐包點包裝靚啲,用紙袋 ,中式包有獨立包裝。唐記就用膠袋既~~ 約咗朋友食飯八點半,實在太肚餓,路過 港鐵站想買少少嘢食。我成日覺得買中式包比西包係抵D既!因為中式包有肉有菜都係七蚊。買件西包或者仲貴點,仲要比較多糖。紙袋裝,好 decent Made in HK 我最鐘意 菜肉包 & 香菇雞包 ❤❤正正常常啦~我又食唔出同唐記有咩分別。我覺得佢地最成功既地方就係開係港鐵站! 方便人買早餐或者當小食。佢出貨又出得快 ,絕對啱曬香港人嘅節奏!以前得西餅店,而家開多少少中式包點比到大家另一個選擇~~👍👍
我成日都 分不清唐包點&唐記包點。

約咗朋友食飯八點半,實在太肚餓,路過 港鐵站想買少少嘢食。
我成日覺得買中式包比西包係抵D既!

紙袋裝,好 decent

Made in HK
我最鐘意 菜肉包 & 香菇雞包 ❤❤

正正常常啦~我又食唔出同唐記有咩分別。

5 分鐘 (堂食)
2017-10-21 380 瀏覽
今日做義工之前,要買份早餐,經過地鐵站隔離嘅唐包點,以為去唐記包點,不過唔緊要啦。整間鋪頭嘅裝修都好似唐記,包點個包裝都好似喎,包嘅價錢同種類都大致大同小異。點左一個番薯包同埋芋頭包$7@, 店員動作好敏捷,好快已經執好一份早餐,兩個包都好熱騰騰,番薯包同芋頭包兩隻都唔係太甜,番薯包係高纖,係健康早餐自選,加$3.5就可以換每一盒紙包飲品。朋友要咗一樽黑芝麻豆漿,味道稍為淡,不過少甜,都係健康之選。

2017-07-14 572 瀏覽
開左之後一直想試,其實我一直誤會以為地鐵站哩間係唐記包點,無仔細睇就會誤會, 但都係同一集團,點解同集團賣同類貨要兩間唔同名,當然生意上有好多技巧野,唔多講,講返食物。今次係家人買返黎的,佢話已經pack 定放在保溫櫃,店員只需入袋,而且無咩客,購買過程超快。由於我一直誤會以為係<唐記包點>,所以一見到包裝都嚇一跳,做咩精美左咁多,包裝睇到有啲Design,偏時尚簡約,睇黎想打年青人市場,但我一路打開拎食物出嚟過程,越拆越覺得唔妥。佢個飯係叮飯膠盒再仲加個隔熱紙套,而個包仲誇張,首先本身個包已經好似老麥咁包左外紙,仲有貼埋貼紙,然後再幫你另入紙袋,覺得絕對過度包裝。排骨飯一打開眼見都有好多件排骨,但件件都好細無咩肉,全部都無咩味,但有啲又好咸,個飯飯粒偏硬,有啲似糯米飯,同平時食到既叮飯無分別,到最後排骨唔夠餸飯另外個菜肉包,個包外形好完美無缺,望落覺得感覺有啲假,包質感偏向硬同實,未去啖啖肉,但包同肉既比例係合格,不過個涵又係得咸味。整體都係叮叮食物質素,唐記包點好食過佢,但如果我要食叮叮食物可以有好多其他選擇。現在流行環保,遲啲掉垃圾仲要徵費,行快餐路線但過度包裝對

現在流行環保,遲啲掉垃圾仲要徵費,行快餐路線但過度包裝對食家又唔方便,再者始終食物質素先係首要條件,整體上我應該唔會再幫襯喇,我寧願幫襯返本地集團/小店。
外賣自取