2021-12-01 2208 瀏覽
第一次來食,最初問有冇蝦餃,燒賣佢話無,係一個turndown,唸住走啦。。但見menu得意最後都黎返trytry。男朋友話要試下一間店嘅水準必試咕嚕肉,有兩個main都好吸引,一個係菠蘿入面有咖喱牛肋,一個係冰鎮咕嚕肉。因為唔想食辣,叫左後者。第一道菜就係主菜啦!冰鎮令個皮更加突出「外脆肉暖」嘅效果,加上哈密瓜同車厘茄,唔會太熱氣,幾refreshing。overall係好食。之後來左個紫薯swannnn...黑色同白色梗都係 無味嘅,無咩特別。正常酥皮加紫薯(偏甜)餡,賣相係幾靚,有整到一雙翼。味道一般。朱古力熊熊包~呢個好個人啦!我好鐘意食朱古力,入面係流心朱古力,感覺好滿足!個包都幾厚身。男朋友唔鐘意朱古力,所以。。🤣比我食哂佢!呢個係黑金流沙包,好味,有做到應有水準~流心!黑色皮無咩味。山竹就係我哋compromise兩人最鐘意嘅點心,價格無咁貴又食到蟹肉同滿滿龍蝦汁流出來,上面係細細枝嘅百力枝,有d似忌廉湯。係比較熱氣,趣皮下面有厚厚的紫色糍米,但覺得唔錯。都係差唔多嘅皮。入面係黑椒牛肉味。我鐘意上面多d, 有湯汁流出來嘅感覺,男朋友兩個都like。呢個係水煮魚春卷,中間好

但見menu得意最後都黎返trytry。

因為唔想食辣,叫左後者。

第一道菜就係主菜啦!

overall係好食。

之後來左個紫薯swannnn...
黑色同白色梗都係 無味嘅,無咩特別。
正常酥皮加紫薯(偏甜)餡,賣相係幾靚,有整到一雙翼。
味道一般。

朱古力熊熊包~
男朋友唔鐘意朱古力,所以。。🤣比我食哂佢!

呢個係水煮魚春卷,中間好辣!加上熱熱出爐,等等先食比較好。但我麻麻。最主要係食辣味。

見到其他桌嘅大肚婆炒飯,蟹都好正,推薦大家來!
雖然無傳統蝦餃燒賣(有素食版),但我最鐘意創意點心!所以pass! 呢間適合一家大細來啊~
不過大家小心上火熱氣,飲返d下火茶就ok na~

• 非常山竹
  • 冰鎮咕嚕
2021-11-23 1735 瀏覽
沙田乳鴿🍗烤得好香而且多肉又唔乾😋好好味呀👍🏻朋友仲話下次佢要自己食兩隻添😂另外大肚婆炒飯都好好味😋👍🏻有薑米, 蟹肉, 蝦, 脆豆同粟米一齊炒蝦仁大大隻而且食落有鮮味🦐而其他既點心味道都唔錯又精緻✨係略嫌個蒸三色餃既外皮厚左d整返薄d既話個口感就更好了亦可惜甜品方面比下去了🤨隻小豬草莓乳酪凍完全唔好食而榴槤雪兔就首先個樣唔似兔個糯米皮勁厚仲要無榴槤味咁濟🥴整體黎講咸點好味而甜點就比較遜色左了但成餐飯都食得好滿足🤰🏻有機會會再去呀😋👍🏻

沙田乳鴿🍗
烤得好香而且多肉又唔乾😋好好味呀👍🏻
朋友仲話下次佢要自己食兩隻添😂

另外大肚婆炒飯都好好味😋👍🏻
有薑米, 蟹肉, 蝦, 脆豆同粟米一齊炒
蝦仁大大隻而且食落有鮮味🦐

但成餐飯都食得好滿足🤰🏻有機會會再去呀😋👍🏻
午餐
  • 沙田乳鴿
2021-11-06 1748 瀏覽
服務態度好差 一點彈性也沒有一家三口 帶著一個未滿周歲的嬰孩上周末3点45分來 跟我們說3点半巳關那就算了 今日周末3点來 又说3点巳關明明門囗寫着營業至3点半真的不知所謂 推介樓上大戶屋食物美味 態度服務好
服務態度好差 一點彈性也沒有
真的不知所謂 推介樓上大戶屋
食物美味 態度服務好
2021-11-06
2021-10-12 6048 瀏覽
過江龍 唐宮集團 在內地擁有 超過 50 間餐廳 唐宮小聚 是香港開設的 首間中菜館 走時尚 摩登風格 打造新派餐飲體驗 🍵🍵在本地 食沙田燒乳鴿 熱辣辣又好味 相信 唐宮小聚 必佔一位 皮脆 鹵水味香濃 肉嫩多汁 而且只賣 39元隻 非常抵食 這天吃了 果然了得 🥢🥢除了乳鴿好吃 小菜也不錯冰鎮咕嚕 🐖🐖潮版 咕嚕肉 茨汁上 剛炸起的咕嚕肉 再放上冰塊 快快吃 外冷內熱 外脆內嫩 酸甜美味 🫑🫑子薑鹹雞煲仔飯 🐥🐥雞件醃鹹 加上鹵香菇 子薑 放上㷛仔飯面 鹹香滋味 㷛底飯焦滿滿 🍚🍚全日供應 粵式點心 甜點 做得巧手精緻 🥢🥢非常山竹(龍蝦汁 蟹肉) 🦀🦀即點即炸 味道普通 蟹肉較少 汁稍微多了些 榴槤雪兔 🐇🐇香濃榴槤內餡 也不太甜 好吃得意小豬 (草莓乳酪凍) 🍓🍓招牌甜品 賣相超可愛 偏甜自家調製飲品 選擇豐富 🥤🥤有機白豆漿 🥛🥛檸檬薏米 🍋🍋新派飲食風格 迎合年輕人喜好 值得支持 👍👍

除了乳鴿好吃 小菜也不錯

2021-10-06
  • 沙田乳鴿
  • 冰鎮咕嚕
2021-10-09 2056 瀏覽
唐宮小聚主打摩登中菜,點心造型真係好Cute😳#小胖遊中環🐠—————————————————🔹和牛啤梨🍐同非常山竹💜2款外型趣緻,咸水角外層都炸得脆脆,內裡少少Chewy🤪🍐入面嘅餡料係切碎黑椒牛肉,黑椒味超勁,反面牛肉切得好碎,令存在感低咗🥲💜山竹一啖咬開滿滿的龍蝦汁🦞與蟹肉🦀要小心爆汁😮‍💨💡2款都要趁熱食,小編就中意山竹多啲(同埋2選其1就ok,因為都幾相似).🔹黑金流沙竹炭麵粉造包口感鬆軟,加埋表面三條金色,係超Luxury的感覺)餡料選用熱辣辣奶黃流沙,口感鬆軟🤤.🔹荷花蒸飯(勁fail無影打開)荷葉飯有大蝦、雞粒、瑤柱配料,🦐都幾大隻,飯粒吸哂精華但荷葉味略嫌不足,但我都食咗好大碗🍚.🔹冷盤小食沙薑豬手、涼拌秋葵、松露雞同皮蛋,全部都好食!😛.🔹水果茶🍹大大杯好足料,不過就少少偏甜—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌖🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌕🌖🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌖👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟傳統中菜點心用新派手法呈現,既Presentable又時好味🥢
唐宮小聚主打摩登中菜,點心造型真係好Cute😳
#小胖遊中環🐠
—————————————————
🔹和牛啤梨🍐同非常山竹💜
2款外型趣緻,咸水角外層都炸得脆脆,內裡少少Chewy🤪
💜山竹一啖咬開滿滿的龍蝦汁🦞與蟹肉🦀要小心爆汁😮‍💨
和牛啤梨
非常山竹

🔹黑金流沙

🔹荷花蒸飯(勁fail無影打開)

🔹冷盤小食沙薑豬手、涼拌秋葵、松露雞同皮蛋,全部都好食!😛

🔹水果茶🍹大大杯好足料,不過就少少偏甜

—————————————————
👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
非常山竹
2021-09-22 1871 瀏覽
此店的裝潢設計風格唔錯,午餐時段來客蠻多,最好打電話提前訂位。碗的設計可能會讓強迫症患者有點難受,haha黑金流沙menu上最醒目最受人鍾意嘅選項。黑金外皮口感鬆軟,流沙甜度適中唔會太過。一份有3個。火焰菠蘿🍍:顧名思義上菜時菠蘿外皮會有火焰。內餡係辣味既牛腩。味道偏濃偏heavy。沙田乳鴿一般會一分為二咁送來,所以一隻可以兩人share,size較小。烤得比較乾爽,其實冇乜肉㗎,只喺食個燒烤味。

碗的設計可能會讓強迫症患者有點難受,haha

火焰菠蘿🍍

和牛啤梨
蟹粉麻球
火焰菠蘿🍍
蟹粉麻球
2021-09-08 1707 瀏覽
來唐宮最好是3人行,因為有啲點心以3件為主,平均分配就唔會食多咗or食唔到重覆落order. 今次我們3個人叫咗6樣嘢:1. 沙田乳鴿($39)不論幾時來都會食乳鴿,真係好好味😋,次次都係熱辣辣放上枱,又好脆皮,服務員一定俾埋膠手套和消毒紙巾抹手,我們次次都不顧儀態用手食,先可以食曬乳鴿所有位置。2. 蒸荷葉飯($109)看上去份量好像較少,但內裡的飯整到好豐盛!加上內有6隻蝦,飯完全有荷葉味和蝦味,而且調味唔鹹,唔錯的。3. 黑金流沙($49)呢個一上枱要第一時間食,先會有澎湃的流心奶黃,由於我食完乳鴿先食,內裡凍咗有少少凝固咗。味道就甜度適中,有質素嘅,唔似出面的平價奶黃包個餡係有膠膠地的。4. 炒蝦腸粉($89)炒腸粉有大蝦在內,加上洋蔥絲、葱絲、芝麻碎用豉油一齊炒到好乾爽,唔油膩,味道有如再濃味多啲就好了。5. 煸四季豆($89)四季豆非常夠味,又有肉碎,我連同荷葉飯撈埋一齊食,好perfect match!差不多成碟俾我食曬😋。6. 非常山竹($49)内裡有蟹肉和芋頭蓉,上面支杆係朱古力,外面炸到好脆,不過佢比較遲上枱,我食完濃味的四季豆後就覺得這個比較淡,其實好食的,食前應

1. 沙田乳鴿($39)
沙田乳鴿

2. 蒸荷葉飯($109)
荷葉蒸飯

3. 黑金流沙($49)
黑金流沙

4. 炒蝦腸粉($89)
炒蝦腸粉

5. 煸四季豆($89)
煽四季豆

6. 非常山竹($49)
内裡有蟹肉和芋頭蓉,上面支杆係朱古力,外面炸到好脆,不過佢比較遲上枱,我食完濃味的四季豆後就覺得這個比較淡,其實好食的,食前應該要先飲茶至真,先試到真味道。
服務員真係好細心和記性好,當然會再來的,唐宮我仲有好多嘢未食啊🤤~
2021-09-06
10 分鐘 (堂食)
荷葉蒸飯
炒蝦腸粉
煽四季豆
2021-09-06 1252 瀏覽
🧳中環🥇 唐宮小聚🍻 特色點心🥢🥢小編因著🐽可愛肥豬仔草莓乳酪凍🍮($39)而嚟😍 乳酪加上草莓味🍓 味道中規中矩🍓而其他小菜&點心🥢係好好味👍🏻十分推介👍🏻👍🏻🥢焗飽魚酥($69)鬆脆底皮😎咬出啖啖松露味🍄🥢非常山竹($49)香脆嘅外皮一咬落去.. 流出濃郁既龍蝦汁蟹肉🦀🥢冰鎮咕咾($109)冷熱交融既脆脆咕咾肉🐽👍🏻👍🏻🥢肉鬆抓餅($39)滋味👍🏻👍🏻 無得頂🥢抄手 味道正常♥️點心味道一流😍😍回頭率高😍😍
🧳中環🥇 唐宮小聚🍻 特色點心🥢

而其他小菜&點心🥢係好好味👍🏻十分推介👍🏻👍🏻

🥢焗飽魚酥($69)鬆脆底皮😎咬出啖啖松露味🍄

🥢冰鎮咕咾($109)冷熱交融既脆脆咕咾肉🐽👍🏻👍🏻

🥢肉鬆抓餅($39)滋味👍🏻👍🏻 無得頂

🥢抄手 味道正常♥️

點心味道一流😍😍回頭率高😍😍
2021-08-30 1053 瀏覽
好少嚟中環 因為一般覺得啲嘢太貴 今日朋友帶我嚟呢一間中菜 價錢又ok喎 先講價錢先 食咗大概500蚊兩個人菜名唔係好記得喇有個叫山竹啲乜嘢 入面係蟹柳有汁外表都幾得意顏色鮮豔 嗰個外表嗰塊皮可以 薄身一點 咁就更好有一個鮑魚撻 最面頭係一粒鮑魚 下面係麵條有黑松露嘅味道 最下低就一塊 餅底咁嘅嘢, 各樣嘢加起呢個口感好奇妙因為未試過 咁但係好食嘅仲有一個冰鎮咕嚕肉 就係用呢冰上菜嘅 厲害之處 就係佢入面都係熱嘅 幾好幾好 每一嚿都質素好好 唔會出現 黐牙嘅現象另外呢個豬仔奶凍甜品 好得意呀 唔會太甜 一切都恰到好處 仲可以畀我打下卡中環幾百蚊咁嘅質素冇得彈
菜名唔係好記得喇
有個叫山竹啲乜嘢 入面係蟹柳有汁
中環幾百蚊咁嘅質素冇得彈
2021-08-24 979 瀏覽
中午十二點就出左去食中午飯 由於無訂座 所以能坐bar 台 但都算ok我地二個人點左4樣野食第一樣是野味燒乳鴿 香味十足 未食都流口水 食落又香又脆😋第二樣點左個蝦多士 又是脆脆多士 配小量黑松露加蝦 野味十足 只是價錢比較貴左小小 $89得3件第三樣是蝦蟹蜆粥 有隻小蟹 一隻蝦 同一粒蜆 細細碗 粥是清甜 但不是太特別最後一樣是肉鬆抓餅 肉鬆好香 抓餅又香又脆口 又是絕配餐廳人好多 除非好早到 否則建議一定要訂座新做會員仲有$20同$50劵送 😬

我地二個人點左4樣野食

蝦蟹蜆粥
  • 白玉王鴿
  • 脆蝦多士
2021-08-24 549 瀏覽
由於呢間唐宮小聚就在公司附近, 加上之前試過堂食所以再試外賣自取. 今次係用openrice個app訂餐. 唔算複雜, 好快就落左單. 我按照app提供嘅時間建議上去取餐, 發覺非常好生意, 企滿等位同等外賣嘅人. 想搵個職員問都好難. 結果搵到人問都係要等. 結果要等多15分鐘先拎到餐. 有點失望.不過, 好快心情就好番, 因為返到公司打開個飯, 好香同熱辣辣. 番茄好新鮮, 汁好多但有d偏甜. 但最正個飯係炒底, 仲要粒粒分明. 幾十蚊個飯盒我覺得超值, 我諗我返唔到轉頭食嗰d一哥焗飯喇. 反正嗰間大XX焗飯越來越差. 總而言之, 今次係一個外賣大發現. 我會遲D試埋其他嗰幾款外賣飯盒.
焗豬扒飯
2021-08-23
15 分鐘 (外賣自取)
焗豬扒飯
2021-08-08 1037 瀏覽
麻辣乳鴿 新出左麻辣味,一於試吓,因為影左振相,乳鴿放涼左,但依然好味,麻辣味好香,少少辣🌶但吾太麻,比原味好食好多,好似食緊絕味😂 7.3/10鮮肉層酥 賣相好可愛,酥皮十分薄身偏林,中間包左乒乓波大小的肉丸,成舊都係調左味的豬肉,都幾特別 7.0/10蒸三色餃 同樣賣相精緻,墨汁餃、紅菜頭餃同蛋白餃,個人最中意墨汁餃,墨汁味吾腥好似食緊墨魚仔禁,中間包左蝦肉,整體似吾同風味的蝦餃 7.2/10水煮魚春卷 春卷超大條,炸得勁香脆,一上枱熱喇喇,最驚喜包左水煮魚啲汁完美還原左個振辣味,但魚肉偏少😆如果多啲肉就perfect,整體有驚喜 7.7/10
麻辣乳鴿

鮮肉層酥

蒸三色餃

水煮魚春卷
2021-08-04 1331 瀏覽
今日同兩個朋友去了中環唐宮小聚午餐,叫咗乳鴿超級好味,朋友成日來吃,我就第一次比佢哋招呼,另外叫咗一啲冷盤小食,出品靚~👍味道正,加多一個椰盅燉雞湯,雖然細碗啲,但係味道都係幾好嘅~想不到呢間餐廳味道真係唔錯,唔怪得知坐滿晒人啦,下次都可以介紹其他朋友。中環返工真係食嘢食到都唔知有咩,選擇困難症,今日試過呢一間可以翻炒再吃,誠意推介乳鴿真係超級正,還叫咗一個手抓肉鬆餅,唔記得影相添,係靚出品堅好味,下次都要叫多次個肉鬆餅👍
2021-07-26 1064 瀏覽
各樣小菜都好食, 包點造型也超可愛。 款式新穎, 雖然有些款式又咸又甜 感覺怪怪的, 但都幾有趣。缺點是上菜比較慢, 可能是繁忙時間。如果和朋友再經過中環, 可以再來encore.
各樣小菜都好食, 包點造型
也超可愛。

缺點是上菜比較慢,
可能是繁忙時間。
如果和朋友再經過中環, 可以再來encore.
2021-07-09 2118 瀏覽
講起中國歷史,不知道大家對哪一個朝代有興趣。我就喜歡鑽研宋朝的歷史🤔,但普遍人都會覺得唐朝才是中國歷史上最強盛和最偉大的朝代,因為其在政治、文化和社會方面有著突破性的發展,更衍生了「貞觀之治」和「開元盛世」等國力強盛的時期👴🏻。時至今日,「唐」這字眼仍被應用代表中華民族的層面:例如華人又被稱為唐人、外國有華人聚居生活的地方被稱為唐人街等等。今次要介紹的中菜餐廳,就是用了「唐宮」的字眼;然而,它不是一間普通的中菜餐飯,而是在食物的處理、環境格局等,都展現了時尚摩登的感覺,打破中菜一直給人刻板的印象😎。甫到餐廳,就見到大的落地玻璃,可直視餐廳內部的情況,給人一種光猛和舒適的感覺;天花板部份位置安裝了吊燈💡,雖然只是慳電膽,但也能帶出懷舊的味道;架上擺放了不少古代花瓶⚱️、植物標本🌿和食材🍄。整體而言,它能營造出現代和懷舊交錯的風格。美食方面,餐廳亦不惶多讓:大多傳統食物都能夠維持在高水準,部份食物更加上創新元素,令客人在視覺、味覺、觸角等多方面有更深入的體會😮😧🤭。冰鎮咕嚕🍖($99):強烈推薦的菜式👍🏼。冰鎮咕嚕肉不是所有酒樓餐廳都有供應,用鮮果作配菜的冰鎮咕嚕肉更是少見。鮮果包括蜜瓜、菠

冰鎮咕嚕🍖($99):強烈推薦的菜式👍🏼。冰鎮咕嚕肉不是所有酒樓餐廳都有供應,用鮮果作配菜的冰鎮咕嚕肉更是少見。鮮果包括蜜瓜、菠蘿🍍、哈密瓜🍈及蕃茄🍅,切成球狀,加上冰凍的咕嚕肉;咕嚕肉肉質冰爽,皮很脆,肥肉很多,很有咬口,配合水果一起享用更有消暑解渴的效果🤤;另外,咕嚕肉內的冰塊呈黃色🧊,不知道是用甚麼液體製作而成😯。不過如果放涼了就會失去口感及變得冰凍,一定要趁熱享用😋。
冰鎮咕嚕

沙田乳鴿🕊($39/隻):乳鴿即叫即燒,新鮮出爐熱辣辣,外皮燒的香脆,內裡肉汁豐富,不用加調味料都能帶出乳鴿肉質的幼嫩和鮮味。特別要提及的是,餐廳亦有麻辣乳鴿供應,適合一些嗜辣的客人🌶,麻辣乳鴿這菜式頗新奇,下次有機會可以試一下。
沙田乳鴿

荷花蒸飯🌸($99):荷葉飯內裡有大蝦、火鴨絲、雞丁、瑤柱等配料,蝦仁大大件,而且沒有雪味,但感覺到並不新鮮🦐;飯粒香軟不會硬,但又不會水汪汪;其他配料味道香口,不過不失;可惜蒸飯沒有荷葉味襯托,不然就更完美了。
荷花蒸飯

麻辣石斑🐟($199):頗為少見的菜餚:這碟菜充滿辣椒粒🌶,不小心咬到辣椒籽會有強烈的辣味感覺,故建議嗜辣的朋友才選擇。然而,石斑配辣椒,吃下去好惹味,石斑很新鮮,魚肉非常香滑。原來鮮魚和麻辣可以發生這層面的化學作用😲。
麻辣石斑

子薑鹹雞煲仔飯🍗🍲($69):飯裡下了適量雞油,令飯香和雞味四溢,尚未進食已經有如此難忘的感官探索體驗。雞肉有點兒過鹹,幸好薑片可以中和雞肉的鹹味;而飯的分量剛剛好😆。
子薑鹹雞煲仔飯

小蠔煎餅($89):和普通的餐廳相比,唐宮用了報紙圖案的牛油紙作鋪墊📰,已經令菜式的賣相加分👍🏼🤤;而且蠔餅即叫即做,上菜時熱力十足;蠔的份量多且不腥🦪,童叟無欺;更重要的是,蠔餅不會過油,不會令我們吃完後有過份油膩的感覺。
小蠔煎餅

繽紛三色(柚子馬天尼🍸、斑蘭椰糖🍬、冧酒朱古力🍫)($49):類似冰皮月餅的甜品,吃下去口感軟滑。但柚子馬天尼沒有Martini的味道,斑蘭椰糖的椰子味也不夠突出🥥,很可惜;不過冧酒朱古力的酒味和朱古力味恰到好處,算是加回了一點分數👍🏼。
繽紛三色

除此之外,餐廳亦有提供骨碟予客人棄置剩骨,使剩下來的骨不會影響客人進食。這是其他餐廳沒有作的安排,是特別要讚賞的地方👍🏼。

不過小弟財力有限,今次有不少招牌菜式還未有機會品嘗,殊為可惜:例如唐宮小聚最出名的點心「焗鮑魚酥」,還有招牌菜「火焰菠蘿🍍」等。下次有機會必定要再去細味品嘗🤤😋。

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤

📍 唐宮小聚 (The L. Place) (中環)
中環皇后大道中139號 The L. Place 2樓
2021-06-13