2019-04-23 189 瀏覽
一講起唐記大家都只係諗起包,當然我都係,哈哈!但今次我想講原來佢個支奶茶勁好飲,因為我本身對奶茶都有D要求。平日都一日一珍奶,而且對港式奶茶要求更甚,所以好推介大家試佢哋支奶茶。都算幾大支,價錢又唔算貴,加上你飲落去會飲到佢好滑同勁香嘅奶茶味。然後發現,原來加佢哋既包加埋奶茶飲都唔錯。而且超級抵,加埋所有都唔駛$20,啱哂我呢D糧尾朋友。大家都不妨試下呢個組合,絕對喜出望外!!!!!!!!!😋😋
2019-04-04 311 瀏覽
九龍灣唐記包點走在地鐵站口, 無論係朝早返工返學買一個包, 或是放工懶得煮飯順便買飯盒也非常方便。 這日放工就買咗少少食物返屋企做一餐, 無飯主婦懶得煮吖嘛😆-章魚肉餅飯 27 盅飯類即叫即在盅碗裡倒入盒 ,肉餅 除咗有豬肉另外仲有馬蹄同埋章魚粒, 而且值得一讚嘅係肉餅唔算有太多肥豬肉 ,醃得不會太鹹。鳳爪排骨飯27排骨夠曬多,也不算太肥白飯大大盒夠晒飽肚 , 另外仲會額外加多少少椰菜-雞扎雞扎料多扎實餡又靚 , 雞肉大大件, 另外仲有芋頭豬肚同魚肚, 唔得閒去飲茶喺度買番籠黎食都非常ok 。-杞子燒賣, 豬肉燒賣 雖然賣相唔係十分靚 但最重要係內裡無咩肥豬肉, 最怕食咗一嚿肥豬膏呢。-叉燒包8叉燒味道甜美, 而且8蚊黎講夠大件飽肚, 做早餐或者下午茶都一流 。-香菇雞包8食得肉包多有時都會膩, 這個雞包入面有菇有蘿蔔有木耳, 除咗加添了纖維之外, 口感也因為木耳蘿蔔等等而變得豐富呢。

這日放工就買咗少少食物返屋企做一餐, 無飯主婦懶得煮吖嘛😆
章魚肉餅飯 27

章魚肉餅飯

而且值得一讚嘅係肉餅唔算有太多肥豬肉 ,

醃得不會太鹹。

鳳爪排骨飯27
鳳爪排骨飯

排骨夠曬多,也不算太肥
鳳爪排骨飯

白飯大大盒夠晒飽肚 ,

另外仲會額外加多少少椰菜

雞扎

雞扎料多扎實餡又靚 ,

雞肉大大件,
雞扎

另外仲有芋頭豬肚同魚肚,
雞扎

唔得閒去飲茶喺度買番籠黎食都非常ok 。
杞子燒賣,

豬肉燒賣 雖然賣相唔係十分靚
杞子燒賣

但最重要係內裡無咩肥豬肉, 最怕食咗一嚿肥豬膏呢。
叉燒包8

叉燒味道甜美,
而且8蚊黎講夠大件飽肚,
叉燒包

做早餐或者下午茶都一流 。
香菇雞包8
香菇雞包

香菇雞包
2019-03-20 168 瀏覽
經常買唐記點心。菜肉包又大個又好食。今天下班時間經過心血來潮買外賣。叫左3個菜肉包外賣個菜肉包個餡出乎意料好好喎, 唔似有時係酒樓食個啲一打開個包個啲餡就已經跌哂出黎咁, 呢個包包身軟熟, 慢慢撕開個包, 蒸氣滾滾而來輕咬一口, 經已見饀相當有肉汁呀! 真的唔錯唔錯, 可能本身對它期望不大, 所以感到格外驚喜和滿足菜肉包最近已經加了一元由七元加到八元。但是下午四點後有特價每個都係五元。我買三個都係十五元⋯⋯在七仔買支飲品咁又一餐了.....
經常買唐記點心。
菜肉包又大個又好食。
今天下班時間經過心血來潮買外賣。

叫左3個菜肉包外賣
個菜肉包個餡出乎意料好好喎,
唔似有時係酒樓食個啲一打開個包
個啲餡就已經跌哂出黎咁,
呢個包包身軟熟, 慢慢撕開個包,

蒸氣滾滾而來
輕咬一口, 經已見饀相當有肉汁呀!
真的唔錯唔錯,
可能本身對它期望不大, 所以感到格外驚喜和滿足
菜肉包最近已經加了一元由七元加到八元。
但是下午四點後有特價每個都係五元。
我買三個都係十五元⋯⋯
在七仔買支飲品咁又一餐了.....
2019-03-16 185 瀏覽
這天十分不幸, 居然忘記了帶最重要的銀包,幸好員工証上, 還有一張於公司專用的八達通。 平常別人也笑我帶那麼多東西 ,這天我發現我的麻煩帶給我方便, 全因為肚餓的時候,這間餐廳還有電子消費,我的八達通大派用場了。我點選了最簡單的鹹魚肉餅飯與燒賣, 價錢分別為27及18。 性價比絕對高, 至於味道方面, 鹹魚肉餅飯份量十足, 絕對是飽肚之選, 肉餅口感一流,有咬口,配合鹹魚嘅鹹香味, 絕對是多重享受。 另外,燒賣方面, 吃起來與一般的沒有大分別, 但他卻用心良苦,放上一粒杞子, 杞子作用,明目養神,絕對適合勞碌工作的香港人。努力工作吧香港人,感謝電子消費帶給我的便利。

努力工作吧香港人,感謝電子消費帶給我的便利。
2019-03-14 149 瀏覽
係九龍灣地鐵站好方便,係閘外近德福廣場,雖然細細間但五臓倶全。有包類,㸃心,飯等等。只有外賣沒有堂食。聽說佢地鵪鶉蛋燒賣十分出名,果然好味,一啖一粒岩岩好。大粒好吃。山竹牛肉大大粒,啖啖肉, 又軟又入味, 有埋喼汁分開俾。彈牙夠味。糯米雞超大隻, 份量足, 味道夠, 有竹葉香味, 好味。全部包裝穩陣又保溫, 叫完好快就包好,全部熱辣辣。方便又平又好味。

糯米雞超大隻, 份量足, 味道夠, 有竹葉香味, 好味。

2019-03-12 828 瀏覽
這天家中沒人煮飯,放工又累又餓,所以就決定買外帶回家吃嚕平日多吃它們的包點,這次就試試它們的蒸飯如何吧除了包點和蒸飯之外,還有點心小吃可選呢蒸飯有好幾款口味可選呢,猜猜我要了什么口味的蒸飯吧登登~~~我是要了一個“章魚肉餅飯”HKd$27喔肉餅蠻厚的,混合了章魚、冬菇跟馬蹄,很能下飯的而且還會配上蔬菜,不錯不錯除了蒸飯之外,我還要了一份“鵪鶉蛋燒賣”HKd$18這是一款懷舊點心呢,現在都不常見呢~~~我還順道買多幾個包點作隔天的早餐啊“蕃薯包”HKd$7.5有天然的蕃薯泥在內,甜甜的好實在平日也愛吃“白饅頭”HKd$5,鬆鬆軟軟的可搭任何自己喜歡的配料最後是我超愛的“香芋包”HKd$7.5,鬆軟的包子內是綿綿香糯的芋泥,吃後就是滿足嘛
這天家中沒人煮飯,放工又累又餓,所以就決定買外帶回家吃嚕

平日多吃它們的包點,這次就試試它們的蒸飯如何吧

除了包點和蒸飯之外,還有點心小吃可選呢

蒸飯有好幾款口味可選呢,猜猜我要了什么口味的蒸飯吧

登登~~~我是要了一個“章魚肉餅飯”HKd$27喔

肉餅蠻厚的,混合了章魚、冬菇跟馬蹄,很能下飯的

而且還會配上蔬菜,不錯不錯

除了蒸飯之外,我還要了一份“鵪鶉蛋燒賣”HKd$18

這是一款懷舊點心呢,現在都不常見呢~~~

我還順道買多幾個包點作隔天的早餐啊

“蕃薯包”HKd$7.5有天然的蕃薯泥在內,甜甜的好實在

2019-03-09 179 瀏覽
唐記分唐成行成市 地鐵站更有分店 好方便幾時想買都可以 款式更愈來愈多 除了蒸包外 更有點心、甜品 、蒸飯等供選擇 蒸包有好多款:叉燒包,菜肉包,香菇包,香芋包,奶黃包等而我最愛的一定是叉燒包餡多又好食 點心有鳳爪,牛肉球,燒賣,蝦餃等今次食了牛肉球牛肉球大大粒 味道同酒樓一樣 好多汁 又彈牙底下一樣有腐竹 吸晒牛肉球的精華雞札餡料多 個雞肉大大舊配上芋頭好好食蒸飯都有幾款 有鳳爪排骨飯,冬菇滑雞飯,章肉肉餅飯等蒸飯的餸份量合適 更有一埋菜 比較健康和均衡糯米雞大大隻 食一隻可以當午餐
唐記分唐成行成市 地鐵站更有分店 好方便
幾時想買都可以
款式更愈來愈多 除了蒸包外 更有點心、甜品 、蒸飯等供選擇
蒸包有好多款:叉燒包,菜肉包,香菇包,香芋包,奶黃包等
而我最愛的一定是叉燒包
餡多又好食

點心有鳳爪,牛肉球,燒賣,蝦餃等
今次食了牛肉球
牛肉球大大粒 味道同酒樓一樣 好多汁 又彈牙
底下一樣有腐竹 吸晒牛肉球的精華

雞札餡料多 個雞肉大大舊配上芋頭好好食

蒸飯都有幾款 有鳳爪排骨飯,冬菇滑雞飯,章肉肉餅飯等
蒸飯的餸份量合適 更有一埋菜 比較健康和均衡

糯米雞大大隻 食一隻可以當午餐
2019-03-07 107 瀏覽
平時光顧唐記都是買包點作為早餐,菜肉包吃得最多,價廉物美,而今日午餐用膳時間就被九龍灣鐵路站唐記包點個荷葉糯米飯所吸引,哇,原來有許多㧥擇包點、點心、飯類、飲料、應有盡有,而我就打包左一支黑芝麻豆奶一個大大個荷葉糯米飯和一個糯米卷,糯米迷返公司用膳,糯米飯足料量多,內里有雞翼、冬磨、咸蛋、豬肉各一、糯米飯軟糯香滑,咸度適中加上秘醬好好味和滿足、一個糯米飯作午餐份量已十分足夠,糯米卷作下午☕️了,糯米卷一样做得有水凖足料午餐又多左一個很好的選擇,
平時光顧唐記都是買包點作為早餐,菜肉包吃得最多,價廉物美,
午餐又多左一個很好的選擇,
2019-03-02 62 瀏覽
唐記包點的點心是平價之選, 今日經過九龍灣, 又買了幾種點心回家跟爸媽分享。足料糯米雞$27糯米雞好大隻,餡料都幾多, 裡面有一隻雞翼。果然如名足料糯米雞, 真是好足料,以$27一隻,好抵吃!山竹牛肉$18山竹牛肉有腐足墊底。牛肉有三大粒,很香,有牛肉汁,還吃到馬蹄粒,幾爽口。每啖山竹牛肉都感覺到飲茶的風味。豉椒鳳爪$18豉椒鳳爪又是一種非常受歡迎的點心。豉椒鳳爪有四五隻,香氣四溢。十分惹味!絶不比酒樓的豉椒鳳爪遜色。奶皇包$7.5奶皇包大個, 裡面是滿滿的奶皇餡~香竽包$7.5香竽包跟奶皇包一樣大個。香竽包軟熟, 香竽的餡料吃下去感到健康。

足料糯米雞$27

山竹牛肉$18

豉椒鳳爪$18

奶皇包$7.5

奶皇包大個, 裡面是滿滿的奶皇餡~

香竽包$7.5

2019-03-02 71 瀏覽
幫手買午餐@唐記包點 網址: https://s.openrice.com/QrbS01yE000 地址: 九龍灣港鐵九龍灣站大堂KOB1號舖 阿妹星期六要返工,叫我幫手買午餐上去佢家比小朋友食,幫忙照顧一下。乘mtr 到九龍灣一出地鐵就見到,就方便買飯同包點上去。$27 鹹蛋肉餅同北菇雞飯,雖然只是27蚊,但好多肉同料架,雞夠滑,加左鹹蛋架肉餅又有肉汁,淋埋豉油一下就吃光點心要燒賣$18 ,有好多豬肉。包係平日食開,有時放在家餓就叮熱食,蕃薯包同香芋包個餡真材實料,唔會死甜又鬆軟,熱辣辣好味。包係最抵食架!
幫手買午餐@唐記包點

地址: 九龍灣港鐵九龍灣站大堂KOB1號舖

點心要燒賣$18 ,有好多豬肉。

2019-03-01 79 瀏覽
唐記分店愈黎愈多, 我屋企附近都有間。 真心都幾喜歡依間中式外賣店。有時趕番工冇時間食早餐,衝去買過熱辣辣既蒸包;有時前一晚冇時間整飯盒,第二朝又會去買蒸飯lunch time 食; 有時假日茶樓爆多人等唔到位,又會同爸爸去唐記買幾款點心回家撐台腳😆-今晚媽話星期五要Happy Friday, 唔想煮飯;打電話俾我叫我買幾款唐記食物回家吃。 -🌟香芋包$7.5雖然是晚餐,但每次經過總是很想買下來。 淺紫色的香芋包是至愛,暖笠笠很軟熟,甜絲絲的芋頭蓉多。-🌟章魚🐙肉餅飯 $27肉餅厚身;豬肉肥瘦適中 ;粒粒章魚彈牙有咬口,味道不錯。-🌟北菇雞飯 $27媽媽每次都會點這款,雞肉都算嫩,加入北菇去蒸,增添香氣。-🌟鳳爪 $18爸愛在家邊吃鳳爪,邊喝啤酒🍺;鳳爪那獨特甜甜的醬汁,總是令人吃得滿嘴滋味-🌟雞扎 $18雞扎以腐皮卷著嫩雞肉、芋頭、豬皮。都算大大件的,令人飽足。-

🌟香芋包$7.5

🌟章魚🐙肉餅飯 $27

肉餅厚身;豬肉肥瘦適中 ;粒粒章魚彈牙有咬口,味道不錯。
🌟北菇雞飯 $27

媽媽每次都會點這款,雞肉都算嫩,加入北菇去蒸,增添香氣。
🌟鳳爪 $18

🌟雞扎 $18

雞扎以腐皮卷著嫩雞肉、芋頭、豬皮。都算大大件的,令人飽足。
2019-01-21 318 瀏覽
唐記包點出名快靚正,當然啦佢既位置多數係地鐵站等,所以服務既速度一流。有時佢真係好長龍架,而今次呢我就簡左佢既糯米卷。之前都有食過架,但我發現佢大舊左好多。味道當然冇變啦,一樣咁好味。最鐘意係佢食落入面有花生🥜,內餡濃味配上包,夾得岩岩好。食一個包都相當飽肚,如果總唔夠,可以選擇買佢既豆漿,絕對係nice match。買既時候可能屬於早上,店鋪總安排左更多既人手,所以基本上買包唔洗三分鐘就有包拎,值得一讚!

2019-01-05 319 瀏覽
早餐最緊要就是簡單方便快捷,麵包正正符合以上條件最近喜歡吃唐記包點的麵包,每日新鮮出爐,熱辣辣又賬卜卜,價錢亦十分親民麥皮饅頭有時早餐想吃清淡一點,饅頭也是不錯的選擇,麥皮饅頭與白饅頭最大的分別就是:一個有燕麥一個沒有燕麥味道和口感則沒有太大分別,只是有燕麥的感覺會健康一點即使不沾奶醬,也能吃到淡淡的甜味饅頭挺鬆軟的,即使放涼了吃也不會變得很乾硬雖然饅頭的size不算小,但吃一個還是會不夠飽的,吃2個則剛剛好
早餐最緊要就是簡單方便快捷,麵包正正符合以上條件

麥皮饅頭
味道和口感則沒有太大分別,只是有燕麥的感覺會健康一點
即使不沾奶醬,也能吃到淡淡的甜味
饅頭挺鬆軟的,即使放涼了吃也不會變得很乾硬

2018-12-26 279 瀏覽
「一陣食咩好⁉️」簡直係世紀難題🤢通常諗唔到都會簡呢間🤗因為佢夠平而且簡單又好食😚。🔸豉椒排骨飯 $26小編我最喜歡食呢款蒸飯,排骨唔會蒸得好乾而且幾多肉🤓,配埋豉椒丶豉油微辣幾香口惹味,撈飯一流😍。🔸燒賣 $17點少得配埋小食‼️呢到嘅燒賣有別於其他的,口感特別彈牙而且好juicy💦。📍全線唐記包點

🔸豉椒排骨飯 $26

🔸燒賣 $17

📍全線唐記包點
2018-11-27 279 瀏覽
平時好少食早餐,一來冇時間,一黎唔想食咁多。 早排seafood痕,試下唐記啲包。今次就試左個叉燒包,外面睇幾大個,食落叉燒比例都唔少,食完都夠飽肚。 下次一於試下其他包先:)