2024-07-17 16 瀏覽
今次試試陳皮紅豆沙、蝦餃和潮州粉粿。蓮子陳皮紅豆沙口感綿密,紅豆的甜香與陳皮的清香交織在一起,帶來一種溫和醇厚的風味。蝦餃餡料飽滿鮮美,皮薄餡多,是正宗港式飲茶的代表作。而潮州粉粿顆粒飽滿,肉餡鮮香濃郁,口感Q彈有勁,充分展現了潮州菜的特色。
今次試試陳皮紅豆沙、蝦餃和潮州粉粿。

2024-01-04 122 瀏覽
🥟 唔使講咁大堆,直頭話你知,唐記嘅叉燒包,真係正到喊!包皮軟綿綿,咬落去汁液四溢,簡直係將叉燒嘅精華,包餡嘅叉燒唔只肥美多汁,佢嘅甜香啱曬我嘅胃口。食完確實滿足~😋再嚟,話說鳳爪,唉,簡直就係軟糯入味嘅代表。每隻鳳爪大隻,肉質滑嫩,啖啖肉,真係過癮!👍講到蒸飯,我當然唔可以錯過冬菇滑雞飯嚟。呢個蒸飯嘅飯米啖啖飽滿,雞肉又滑又嫩,同香菇一齊入口,味道好醇厚,配菜仲有青菜嚟均衡營養。好食到冇得頂!至於新款嘅蒸飯卷,攞去辦公室微波一下,就得番個好香好熱辣嘅午餐,方便得嚟,仲有得揀多種口味。落單前,我一定要搶返杯奶茶,茶香味濃,奶味爽口,真係飲一啖,心情都跟住好轉,係囉,咁多嘢蒸,飲杯奶茶爽返個口,谷完就似飛起!🍵唐記,你真係我心目中嘅美食小巨人,次次都令我開心滿足!

唐記,你真係我心目中嘅美食小巨人,次次都令我開心滿足!
Lunch time 有大概10人排隊,有三個姨姨分別serve客,我一直跟住條隊排。到我既時候,第一個呀姨已經無客人,第二、三個姨姨仲serve 緊客,所以我行第一個呀姨到,點知佢好大聲嗌我再去第二、三個姨姨到重新「排隊」,其實我由頭到尾都排住條隊,但呢位老呀姨非常無禮貌,令人難堪。👎👎👎👎👎👎👎👎👎排隊指示混亂,員工無禮,👎👎👎👎👎👎👎成個飯都唔想食!👎👎👎👎👎👎👎

外賣自取
排隊標示不清晰。我根據膠牌指示排係食物櫃前,順住前面有兩個人點緊野食未比錢。到我時店員竟然要我重新排隊尾。條隊有3、4個人,我就算啦吾買。若排隊不是向左或右,請改善標誌,箭嘴不應向左(<—),而是指明「在此排隊」。店員態度我就不要求了,平民食店大家都明。另一建議係收銀員吾好做埋執野食,咁收銀員就可清楚指示點餐,又吾駛一手摸錢,一手摸食物。

2021-12-05
2021-11-22 140 瀏覽
唐記包點是窮人恩物 抵食足料又方便 每個星期總有1日沒有晚飯食就會去唐記點個魷魚肉餅飯或者鳳爪排骨飯 都係$24一盒有菜有肉有飯 已經夠溫飽非常抵食鳳爪排骨飯 加上甜豉油 推介無得輸
就會去唐記點個魷魚肉餅飯或者鳳爪排骨飯 都係$24一盒
有菜有肉有飯 已經夠溫飽
非常抵食

鳳爪排骨飯 加上甜豉油 推介無得輸
2021-11-07 119 瀏覽
我不是秀茂坪邨的,不過有時想食熱辣辣的中式點心會多搭幾個巴士站去秀茂坪商場,買唐記點心或蒸包。最近發現佢裝修過,以往點心都放在工作台後,現在點心都放在蒸籠展示出來,每個人都可以看一看點心才購買。好處是可以先確認點心新鮮度和存貨才下單,壞處是很不衛生,幸好買了兩次都沒看到觀看的人咳或打噴嚏,不過想深一層,我不能確定之前沒有人咳或打噴嚏。為了衛生問題,我決定以後都不在這間唐記買點心了

為了衛生問題,我決定以後都不在這間唐記買點心了
2019-08-26 694 瀏覽
今日去左秀茂平商埸食左個早餐,就諗住系唐記買少少野返去做下午茶。呢到有點心、蒸包、盅頭蒸飯、飲品,見到有個阿華田包都幾特別,仲要勁勁勁平,只系5蚊一個,但系售罄。奶皇包口感香滑,甜度適中。香菇雞包餡料有雞肉,雲耳,菜,冬菇,口感層次豐富,仲要勁足料。 菜肉包入面有椰菜,豬肉。D麵包勁鬆軟,又大大個,又抵食。 糯米雞勁大份,仲要勁足料,打開就聞到糯米飯香,入面仲有雞翼,菇。 如果食點心去酒樓飲茶食真系唔抵,又要比茶錢,又要加一服務費,所以呢到外賣點心都幾抵食。 阿華田奶茶,只系9蚊,但係樽就細左少少,但味道唔錯

奶皇包
口感香滑,甜度適中。

香菇雞包
餡料有雞肉,雲耳,菜,冬菇,口感層次豐富,仲要勁足料。

菜肉包入面有椰菜,豬肉。

D麵包勁鬆軟,又大大個,又抵食。

阿華田奶茶,只系9蚊,但係樽就細左少少,但味道唔錯
2019-08-01 264 瀏覽
唐記抵食又多選擇✨放假唔知食咩好, 係商場行行下見到唐記, 於是就揀左幾款野食外賣返屋企做午餐😊雖然午飯時間好多人排隊, 但店員姨姨好快手又有禮貌, 唔駛等好耐就有得拎走👏🏻除咗傳統既酒樓蒸飯之外原來仲有幾款客飯可以揀, 有咖哩飯滷肉飯同埋豬軟骨飯我就試左豬軟骨飯🍛 ($29), 有4-5舊豬軟骨, 仲有D薯仔, 全部都炆到好淋👍🏻加埋甜甜地既汁, 撈飯一流飯量都唔少, 絕對夠飽肚😋另外都買左個蒸飯俾媽媽, 唐記既肉餅飯不嬲都有保證我地揀左章魚肉餅飯 ($27) - 最鍾意蒸飯既飯夠乾身, 唔會淋pat pat但又唔過硬, 呢點唐記做到! 肉餅有唔少章魚粒🦑, 好味又有咬口鮮竹卷 ($18) 有3件, 包左D肉、紅蘿蔔絲、木耳絲等等, 吸左醬汁好入味又有口感唐記既飽大個又軟熟, 同埋有好多選擇, 無論鍾意食咸定甜都一定滿足到你所以我地再買多3個飽黎做下午茶 ($8/1個)香菇雞肉包🍄 - 平時比較少見呢款飽, 食落D冬菇好香, 令我諗起北菇蒸雞😆 唔錯!奶黃飽/ 黑麻蓉飽 - 2款甜既飽都係爆晒餡, 2款都好好味尤其係黑麻蓉飽既黑芝麻超級香, 又唔會太甜唔會膩, 推介☝🏻
唐記抵食又多選擇✨

飯量都唔少, 絕對夠飽肚😋
另外都買左個蒸飯俾媽媽, 唐記既肉餅飯不嬲都有保證

所以我地再買多3個飽黎做下午茶 ($8/1個)
2019-07-31 196 瀏覽
又食唐記喇!傍晚去到,好多嘢都賣晒😭😭😭。最後買咗幾個凍包第二日做早餐,買多個雞扎做晚餐,佢啲點心做餸一流🤤。值得一讚唐記素包嘅選擇都幾多。高纖嘅素包對都市人嚟講簡直係恩物。唐記嘅凍包蒸八分鐘就食得,好方便。除咗最愛嘅糯米卷、蔬菜香菇包🥬🥕外,今次仲試咗香芋包、麻茸包。兩樣都有驚喜,味道天然又唔太甜👍🏻。而至雞扎都好入味,材料飽滿,有雞肉、芋頭、豬肚。質素同酒樓冇咩分別,但價錢平得多!

2019-07-08 248 瀏覽
今晚唔想煮飯,行過秀茂坪商場,見到唐記包點,見到選擇幾多,又平,二十幾蚊就有個飯食,就決定試下😁😁叫咗兩個飯,一個肉餅飯同一個咖喱牛筋腩食😊個飯熱辣辣,二十幾蚊比想像中大個,味道都唔錯,個咖喱汁有少少辣,好好送飯👍之後叫咗個雞札,唔會太油,芋頭都幾香,雞都幾大舊糖水叫咗個比較少有嘅桑寄生蓮子蛋茶,入口幾潤,幾好味,仲有成隻蛋😋本身怕唔夠飽,叫咗個菜肉包同雞包,最後太飽,留咗黎做早餐,放咗一晚,蒸返熱都唔會好乾👍

叫咗兩個飯,一個肉餅飯同一個咖喱牛筋腩食😊

之後叫咗個雞札,唔會太油,芋頭都幾香,雞都幾大舊

2019-06-20 152 瀏覽
唐記分店愈黎愈多, 我屋企樓下商場都有一間。 有時早午晚三餐屋企冇飯食,都會去幫襯。 款式愈出愈多,價錢又算實惠。尋晚媽同朋友出街食飯,爸爸、細佬同我去左唐記買點心同特式客飯回家邊食邊煲劇。-❤️足料糯米雞 $27糯米雞大大隻,糯米口感介乎軟稔及煙韌口感。一切開,果真足料喔,有原隻雞翼、冬菇、肉碎等,醃得入味,味道濃郁。 -❤️豬軟骨飯 $29特式客飯有幾款,分別有新推出的咖哩牛筋腩及滷肉滷蛋飯,可惜太受歡迎七點去到已經賣哂了。 最後選擇了最愛的豬軟骨飯 。豬軟骨有著甜醬油的甜味,豬軟骨的軟骨和肉融為一體,吃起來就有油脂香,不錯呀!-我們還叫了兩款點心❤️雞扎$18雞扎有兩大件,腐皮炸至金黃帶褐色,卷著滑雞肉、芋頭、豬皮。都算大大件的,令人飽足。-❤️豉椒鳳爪$18兩父子喜歡在家邊吃鳳爪,邊歎烏龍茶☕️;鳳爪那獨特甜甜的醬汁,令人吃得滋味。-❤️香菇雞包 $8包包暖笠笠很軟熟且Q軟,拿上手沈甸甸有重量,非空氣麵包;香菇雞豬肉比例得宜香氣足,夠飽肚-

❤️足料糯米雞 $27
❤️豬軟骨飯 $29

我們還叫了兩款點心
❤️雞扎$18

❤️豉椒鳳爪$18

❤️香菇雞包 $8

2019-06-18 64 瀏覽
唐記飽點 - 街坊平靚正之選👏🏻星期日唔想煮野食, 近近地係附近商場買外賣俾屋企人食不嬲有食開唐記, 貪佢平得黎又多選擇, 有蒸飯/ 點心/ 飽, 岩晒一家人口味今日買左☝🏻咖喱牛筋腩飯 ($29) - 新出, 爸爸又最鍾意咖喱, 買黎試下…味道唔太辣, 牛腩同牛筋都炆到好淋, 咖哩汁送飯好香平過大型連所快餐店, 唔錯!鳳爪排骨飯 ($27) - 呢個飯每次都會買, 夠經典, 我既至愛😍新鮮蒸起, 拎到返屋企仲熱嫁! 我覺得仲好味過係酒樓食甜豉油會另外俾, 唔駛浸到D飯淋晒, 抵讚👍🏻燒賣 ($18) - 雖然只係賣18蚊, 但咬落彈牙, 仲要有蝦添呀! 一D都唔hea, 4粒食完有D唔夠喉下次要買多份先!🤩菜肉飽/ 香芋飽/ 番薯飽🍠 ($8 @1) - 係十幾款飽入面揀左呢3個全部飽都軟綿綿, 唔會乾唔會硬味道方面 - 菜肉飽正正常常,香芋飽同番薯飽既涵就有好多芋泥同番薯蓉, 食得出真材實料又唔會過甜, 好好味!!🥳🥳另外買左枝黑芝麻豆漿($9) - 有芝麻味又唔太甜, 一路食飽一路飲岩晒😀
唐記飽點 - 街坊平靚正之選👏🏻
星期日唔想煮野食, 近近地係附近商場買外賣俾屋企人食

今日買左☝🏻

味道唔太辣, 牛腩同牛筋都炆到好淋, 咖哩汁送飯好香

平過大型連所快餐店, 唔錯!

新鮮蒸起, 拎到返屋企仲熱嫁! 我覺得仲好味過係酒樓
甜豉油會另外俾, 唔駛浸到D飯淋晒, 抵讚👍🏻

下次要買多份先!🤩

全部飽都軟綿綿, 唔會乾唔會硬
味道方面 - 菜肉飽正正常常,

2019-06-14 66 瀏覽
又食唐記喇!鳳爪排骨蒸飯好足料,食半個已經好飽,鳳爪同排骨蒸到好腍,夠晒入味。鵪鶉蛋燒賣夠懷舊,而家好少地方可以食到🤩。鮮竹卷係我嘅最愛,多汁又有蔬菜甜味。蒸包來講我最鍾意食蔬菜香菇包,蔬菜鮮甜美味,蒸完熱到辣口😝。糯米卷又係超值之選,大大件糯米餡做早餐肯定夠飽👍🏻。屋企人話叉燒包同酒樓果啲差唔多😯。蒸包選擇好多,我通常會買好多凍包返屋企比屋企人揀,總有一款啱食,但我自己就偏愛各式素包喇😛。

2019-05-25 85 瀏覽
姑姐早前去唐記點心買咗隻「足料糯米雞」($27),等我喺星期六拎嚟做午餐。糯米雞被一個塑膠盒裝住,放起雪櫃嘅時候都唔怕荷葉整污糟其他餸菜,乾淨衛生。其實糯米雞一啲都唔細,足足有一個拳頭咁大。打開荷葉,裏面嘅糯米雞的確好足料,除咗糯米飯同肉醬,仲有雞中翼、火腿、迷你冬菇、肥豬肉片同埋五花腩片,好豐富。糯米飯軟身,沾滿肉汁,味道適中;雞翼同冬菇都好入味,非常可口。總括而言,今時今日出街買一個外賣飯盒可能需要$40至$50,消費不少。不過如果考慮食「足料糯米雞」的話,咁就可以慳返一大筆之餘,而且享受飽肚又美味嘅一餐。

其實糯米雞一啲都唔細,足足有一個拳頭咁大。

2019-05-25 81 瀏覽
放工經過唐記,一支公懶得煮飯,見到有新出嘅咖喱牛筋腩飯就買個飯返去嘆下!咖喱牛筋腩飯外賣$29咋,附近快餐店賣緊40幾50蚊個!識食一定食唐記!咖喱同飯自動波分開裝,唔會一pat pat!牛腩都有好多舊,味道唔會太辣,好香濃咖喱味!絕對唔俾快餐店差!無添加黑芝麻豆漿咩都假最緊要係香港製造,唔會太甜,有品質保證!包包放在內加熱,感覺衛生!買咗多個糯米卷做聽日早餐,凍包我用電飯煲蒸8分鐘就食得,8蚊一個早餐真係抵到爛!性價比十分高,慳慳地又一餐!平靚正

咖喱牛筋腩飯

無添加黑芝麻豆漿
咩都假最緊要係香港製造,唔會太甜,有品質保證!

包包放在內加熱,感覺衛生!

性價比十分高,慳慳地又一餐!平靚正