唔怕話俾你知,好多時食唔飽又或者唔想食咁飽,我都會首選唐記包點,原因係真係保持水準, Pau係熱辣辣,點心都係熱辣辣。本人最鍾意就係佢嘅燒賣,菜肉包,排骨飯,鹹水角,春卷等等,排名不分先後次序,哈哈!好多時候都會見到好多人排隊買外賣,甚至乎晚餐時段見到有啲人買1+幾盒飯返屋企都係好好嘅選擇,唐記包點令我最開心嘅係以一個平民價錢,買咗一對點心返屋企同屋企人享受,有陣時未必有時間去飲茶,但係我返到屋企打開張枱, 將點心擺滿成枱都好似飲茶嘅感覺,一家人圍埋一齊食點心係真係好開心㗎,而家疫情未必可以咁樣飲茶,試吓唐記包點啦!
2021-03-20 739 瀏覽
疫情方便快捷的點心店,午市1200-1800時24蚊仲可以買到兩款點心,個人推薦鮮竹卷同燒賣。蝦餃味道就一般,皮比較厚,比傳統茶樓遜色。糯米雞都一般,雖然料都算足,味道就一般。
疫情方便快捷的點心店,午市1200-1800時
24蚊仲可以買到兩款點心,個人推薦鮮竹卷同燒賣。

蝦餃味道就一般,皮比較厚,比傳統茶樓遜色。
糯米雞都一般,雖然料都算足,味道就一般。
2021-01-03 779 瀏覽
下午我剛剛在「荔枝角」的新商場新食店裡面,食完咖喱汁牛肉漢堡包套餐,加上沙嗲牛肉即食麵套餐作為下午茶食店,是時候要為晚餐的食品而煩惱,因為下午六點堂食時間快將完結。於是我在「荷里活廣場」樓上的分店「唐記包點」裡面,購買外賣自取的「咖喱牛腩飯」,作為晚餐裡面的「牛腩」部分食品。我曾經擔心「荷里活廣場」分店「唐記包點」的「咖喱牛腩飯」都可能一早售罄。幸好「荷里活廣場」分店「唐記包點」店員告訴我「咖喱牛腩飯」仍未售罄的時候,我才能夠稍為放鬆一點點,付款購買「咖喱牛腩飯」後,再徒步前往「新蒲崗」購買「雞髀」食品,才正式返回「西貢」家裡面。我一返回家裡面之後,立刻開始享用「咖喱牛腩飯」,「荷里活廣場」分店「唐記包點」的「咖喱牛腩飯」咖喱汁的味道,仍然一如之前食過的「唐記包點」「咖喱牛腩飯」一樣那麼辣。至於「荷里活廣場」分店「唐記包點」「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」實際份量只是一般程度而已,夾雜了不少「紅蘿蔔」跟「馬鈴薯」,「紅蘿蔔」跟「馬鈴薯」味道也因為咖喱汁的辣味而變得很辣。至於「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」,「牛腩」的實際製成品口感,感覺還可以接受,不算煮得很硬,勉強容易用牙齒撕開「牛腩」和咀嚼

至於「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」,「牛腩」的實際製成品口感,感覺還可以接受,不算煮得很硬,勉強容易用牙齒撕開「牛腩」和咀嚼吞嚥

不過既然難得在接近下午五點正左右的時間,在「唐記包點」仍能夠趕得及購買到外賣自取「咖喱牛腩飯」,已經算是不幸中之大幸,值得慶祝了。

咖喱牛腩飯

2020-12-15
咖喱牛腩飯
2020-09-05 378 瀏覽
行咗幾轉,今日終於比 #小秘書 買到 #唐記包點 新出嘅 #豆沙包🍵 講真我對 #中式包點 無咩特別喜好,只係睇中 My Melody 嘅造型,買返嚟氹吓自己歡喜❤️ #漢堡包 嘅包裝,就連個 #紙盒 都 #可愛 過人,打開印滿 #MyMelody 嘅 #包裝紙,#兔仔 額頭有啲破相😅可憐!雖然外貌不似預期,不過我已經 #急不及待 放入 #蒸爐... 5分鐘就食得🤩 Hmm... #麵包皮 都幾厚吓,#豆沙蓉 甜咗啲,咬落去有啲 #紅豆粒,味道都ok啦 ... 最啱喜歡 #相機食先 嘅我🤪
2020-09-05
外賣自取
$18 (其他)
2020-08-20 264 瀏覽
我原本出發前往「土瓜灣」之前,收到阿媽的臨時委託,吩咐我幫她購買「糯米雞」和「菜肉包」,於是我離開「土瓜灣」「真善美邨」之後,沿經「聯合道」前往「樂富」港鐵站,再坐港鐵前往「鑽石山」港鐵站去。雖然我其實也已經在「土瓜灣」,外賣自取購買了一盒「咖喱牛腩飯」,但是我始終對「土瓜灣」的外賣自取「咖喱牛腩飯」實際份量不是太滿意,結果我在「鑽石山」「唐記包點」再買了另一盒「咖喱牛腩飯」。至於阿媽在「唐記包點」想購買的食品,就相對比較簡單,只有兩款食品而已,分別是四個新鮮「菜肉包」,以及兩件熱呼呼的「糯米雞」。結果我購買了阿媽要的食品,再加上我的晚餐食品「咖喱牛腩飯」,最後我買了一支味道頗甜的樽裝「港式奶茶」飲品,就立刻宣告大功告成。鑽石山「唐記包點」店員在售賣「咖喱牛腩飯」給我的時候,說「咖喱牛腩飯」已經接近「售罄」,賣給我的「咖喱牛腩飯」剛剛好已經是最後一份而已。結果我發現鑽石山「唐記包點」賣給我的「咖喱牛腩飯」裡面,「牛腩」在「咖喱牛腩飯」裡面的實際份量和數目,已經變得不多,即使「牛腩」口感是腍,但都只是剛剛好讓我食到最基本份量的「牛腩」感覺而已。結果我在「鑽石山」「唐記包點」製造的「咖喱牛

結果我在「鑽石山」「唐記包點」製造的「咖喱牛腩飯」裡面,食到印象最深刻的地方,反而是醬汁實際份量十分多,而且味道偏辣的咖喱汁而已。

2020-07-23
10 分鐘 (堂食)
2019-08-31 491 瀏覽
之前推出左新款阿華田包,一直都買唔到,今日終於有機會試吓。一拎出嚟,個包熱辣辣,咬咗第一啖,阿華田嘅餡好流心,有濃濃嘅朱古力味。個包都算大,而餡料亦都好足,食咗一個已經飽飽地,非常滿足值得一試!
2019-08-31
3 分鐘 (外賣自取)
  • 阿華田包
2019-08-24 186 瀏覽
#小秘書 本身對 #阿華田 產品無特別喜好😃 不過自從識咗個 #阿華田粉絲 之後,每次見到有關產品嘅介紹,我都會截錄比佢知道👀 ... 但係我就好少會幫襯😅早幾日 #小秘書 喺 #IG 見到個 #blogger 講起 唐記包點 嘅 #新出品 #阿華田系列,仲影到張相鬼咁吸引😋 竟然激發起嘅慾望😜呢日落堂 #小秘書 咁啱又有啲肚餓,一於買個 #阿華田包、配埋支 #阿華田奶茶 嚟做晚餐😚 聽講要見到 #阿華田包 嘅流心狀,就要即買即食🤪 為咗可以一睹呢個咁震撼嘅場面,#小秘書 二話不說就摵開咗個包👀 Eeee... 點解無嘢睇嘅🤨 激鬼氣再咬一啖啦... 啲 #阿華田漿 就開始湧出嚟😅 呢一刻總算無令我失望,個包都幾軟熟,同個 #阿華田醬 嘅甜味都幾夾😋 至於支 #阿華田奶茶 就太杰同太甜,不過 #阿華田味 好濃郁,反而 #奶茶味 唔突出😏 不過以$14可以一次滿足我兩個願望,我已經好滿意喇👍🏻

2019-08-22
2019-08-08 239 瀏覽
又食頹飯今晚夜晚唔知食乜好就係落唐記買個飯食算唔知做乜嘢勁多飯不過佢得好少雞同埋得一舊冬菇😭😭😭😭最鍾意食冬菇,但得一舊好彩都有好多菜整體來講頹飯算幾好㗎啦
又食頹飯
今晚夜晚唔知食乜好
就係落唐記買個飯食算
唔知做乜嘢勁多飯
不過佢得好少雞同埋得一舊冬菇
😭😭😭😭
最鍾意食冬菇,但得一舊
好彩都有好多菜
整體來講頹飯算幾好㗎啦
2019-08-05 275 瀏覽
總有一餐是唔想煮的時候,就會去屋企附近的唐記包點買外賣食,見到星期一至日都有一款售$20 的蒸飯,星期日系北菇雞飯,所以我同HONEY就點左北菇雞飯,豬軟骨飯,點心就點左鵪鶉蛋燒賣,金錢肚同埋饅頭,紅豆包,鵪鶉蛋燒賣,金錢肚鵪鶉蛋燒賣真的好耐無食,好難得仲有得買,一口一粒真的好過癮,金錢肚真的好香濃,入口唔會硬,酒樓的質素,北菇雞飯北菇雞飯雞件好滑,個飯真的好足夠一個男人食,豬軟骨飯豬軟骨飯真的好大碗,豬軟骨味道香濃,汁送飯真的一流。饅頭,紅豆包,饅頭,紅豆包收銀姐姐極力介紹,真的當飯後甜品一流。
總有一餐是唔想煮的時候,
就會去屋企附近的唐記包點買外賣食,
見到星期一至日都有一款售$20 的蒸飯,
星期日系北菇雞飯,
所以我同HONEY就點左北菇雞飯,豬軟骨飯,
點心就點左鵪鶉蛋燒賣,金錢肚同埋饅頭,紅豆包,
鵪鶉蛋燒賣,金錢肚
金錢肚真的好香濃,入口唔會硬,酒樓的質素,
北菇雞飯
北菇雞飯雞件好滑,個飯真的好足夠一個男人食,
豬軟骨飯
豬軟骨飯真的好大碗,豬軟骨味道香濃,汁送飯真的一流。
饅頭,紅豆包,
饅頭,紅豆包收銀姐姐極力介紹,真的當飯後甜品一流。
2019-08-04
2019-08-04 207 瀏覽
轉眼又來到星期五,午餐時間唔想食得太飽,想簡簡單單搵個抵食嘅午餐,於是就諗到去唐記包點買外賣。星期五嘅特價蒸飯,係梅菜蒸肉餅飯,每盒$20 ,有飯有菜有肉,的確10分抵食。而且份量好大,肉餅都有一大件,呢個價錢真係平絕鑽石山。今次發現糖機有新產品,就係阿華田流心包,正在做推廣,每個$5 ,見咁抵食就買咗一個試吓,留心好滑,有濃郁的阿華田味,幸好唔太甜,係非常之好嘅飯後甜品。既然去到唐記,就順便買多幾個包點,今早第二日嘅早餐,有菜肉包、叉燒包、黑芝麻包、馬拉糕、蔥花卷,買咗成袋夠一家人食,都只係$100鬆啲,又有早餐又有午餐真係好抵食。

葱花卷
柯華田流心包
煎餃子三隻
梅菜肉餅飯
2019-08-04 122 瀏覽
蒸高包蒸高包 來到steam sweet bun 最抵又多口味。而佢一開始都係賣包起家 好多年前我己經一直支持買來食了新出架包質素高 好似麻蓉多餡。不死甜。而女人食黑芝麻令頭髮更黑更亮麗啦 又高孅. and ovtine milktea. 幾好奶菜味中有點朱古力糯米雞都必食 大大隻又香 每粒飯都調好味 由細細個己愛食。一個女仔可以食曬大大隻饅頭飽好過食西式空氣包 加有oat 微甜甘香。熱食軟鬆又唔dry. 通常會加支豆漿。很北方人的早餐feel ar 有時會買定幾個饅頭。在家中夾入雞蛋火腿做中式sandwish

2019-08-03 204 瀏覽
一唔想煮飯,就會想起唐記包點的蒸飯同點心,夠抵食,宜家仲愈出愈多款。唐記包點仲有每日精選,星期一至日都有一款只售$20 的蒸飯。但今天的咸蛋肉餅不是我杯茶,所以點了$25 的北菇滑雞及梅菜肉餅,每個蒸飯都配上椰菜,提議大家豉油可以另上,這可以避免員工倒得太多豉油令蒸飯變得太咸及飯質變濕,又可以健康一點。蒸飯的份量足,飯身不會過淋,梅菜跟肉餅的比例剛好,肉餅厚身。而北菇滑雞,雞件夠滑,如果北菇再多一點就更好了。點心點了燒賣同雞扎,每款$17,燒賣肉質比較實淨,仲有杞子放面。雞扎用腐皮包著豬肚,豬皮,芋頭,大舊雞件,很足料。他們的蒸包愈出愈多款,有咸包有甜包,最近仲有新出阿華田包,好有創意呢! 我買了2 個凍包(香芋包及菜肉包)留待明天早餐,只需隔水蒸8 分鍾就食得,十分方便。晚餐連早餐, 2人份量都是$99,慳家之選。

北菇滑雞
梅菜肉餅

香芋包
菜肉包
晚餐連早餐, 2人份量都是$99,慳家之選。
2019-08-01
北菇滑雞
梅菜肉餅
香芋包
2019-08-03 346 瀏覽
今早我和同事替公司拎文件去新蒲崗比客人,並解釋一下文件内容。到了食飯時候,去左鑽石山荷里活廣場找地方食午餐,但因好多食店都要等位,又要趕返公司做嘢,所以决定買外賣,行到二樓見到了唐記包點,真係好合我們胃口,有飯有點心,又有中式包點。門口大大個牌寫上每日精選特價飯,今天是星期五,是梅菜肉餅飯,當然第一時間落單,之後由店員從蒸柜裏取出,每盅飯都熱騰騰,店員立即將飯過落外賣盒,另加一小盒調過味的豉油。包裝好就给客人拎走。梅菜肉餅飯:飯軟硬適中,梅菜鹹而香,加入肉餅內,為平凡的肉餅增添美味!肉餅蒸得軟綿,味道鹹甜適中。章魚肉餅飯:章魚有一種獨特的鮮味,配合半肥瘦豬肉做成肉餅,有鮮味又有口感。豉椒排骨飯:排骨份量都不少,新鮮又入味,肉質細嫩,加入豉椒更添香味。豉椒鳳爪:鳳爪夠林又夠入味,濃濃的豉椒醬汁甚惹味!菜肉包:拎上手已感到外層鬆軟,咬一口,還感覺到鮮肉和菜的美味。香菇雞包:外皮鬆軟,餡料雞肉、香菇、木耳絲比例和味道調較得很好,又香又好味!
豉椒鳳爪:鳳爪夠林又夠入味,濃濃的豉椒醬汁甚惹味!

2019-07-26
3 分鐘 (外賣自取)
午餐
2019-07-30 74 瀏覽
走進了鑽石山這個無底的深潭,深潭是因為鑽石山內有一大型商場,內裏商舖眾多,每次進去也有一種逛不完的感覺,逛街過後,我的肚子也餓了,還記得當年過來的時候,還有一個美食廣場,如今也沒有了。在這裏我發現唐記包點,價錢抵,性價比十足。我點選的美食就是蕃薯包,蕃薯包餡料十足,內裏番薯蓉豐富,最重要不太甜,味道剛剛好,加上新鮮熱辣,令整個味道更加昇華,每一口也充滿番薯的香味。包皮方面,也沒有多餘的感覺,完全不黐牙,更帶微微的甜香。

2019-07-25 71 瀏覽
近排天氣一時炎熱,一時下雨,實在不太想走到戶外。因此今天在與屋苑將連接的廣場尋找美食醫肚。很久沒有吃點心,因此到唐記包點買一些點心吃。點心點了燒賣,牛肉球等,這裏的點心不用多說,都是非常美味,與大型酒樓的質素差不多。今次更點了凍包,好處在於能夠於稍後時間才進食,非常優惠。除了點心包類外,還有蒸飯可供選擇。店舖提供蒸飯排行榜,適合選擇困難症人士以作參考。泊車人士注意,於荷里活廣場泊車,穿着運動服就有3小時免費泊車優惠。