唯港薈Silverbox 宴會廳

Hotel ICON Silverbox Ballroom
2024-07-16 741 瀏覽
經網上訂購兩位飄香榴連下午$798兩位,平均成$400一位,有三舊唔同品種榴槤,核大肉小帶苦味,整個下午茶個人感覺物非所值,帶子凍冰冰,榴槤湯還可以粒鮮蝦雲吞好味,炸物都係凍冰冰,甜品一般,值得一讚斑蘭榴槤蛋糕好正,另外自家製榴槤雪糕都好夠榴槤味,還有其他口味Häagen-Dazs雪糕提供,有部份甜品同雪糕無限量自取,兩小時用餐,包一杯飲品,食環境可以,食招待都可以,但想真正想享受榴槤就有啲失望,因為只係得三少舊,真正榴槤控應該唔夠喉,個人寧願用400元買個T P金枕頭榴槤一個食可過足口忍,好過食榴槤下午茶,或者自己都唔係咁鍾意食榴槤副產品
2024-07-13
2 分鐘 (堂食)
  • 榴槤雪糕
2023-08-20 1609 瀏覽
唯港薈九點宴會廳是一個時尚華麗的場地,配備水晶玻璃燈和醉人的維港景致。化皮乳豬件伴玫瑰煙鴨胸是一道粵式拼盤,將兩種不同的肉類搭配在一起,展現出豐富的口感和層次。乳豬皮脆肉嫩,油而不膩,玫瑰煙鴨胸則香氣四溢,肉質細嫩,兩者相互輝映,令人垂涎欲滴。金瑤扒珍菌時蔬是一道清淡而健康的菜式,以時令的蔬菜和珍貴的菌類為主要材料,再以金華火腿增添鮮味。蔬菜爽脆清甜,菌類鮮香彈牙,火腿則帶出一絲鹹香,整道菜式色彩繽紛,味道平衡。牛肝菌竹笙燉海螺是一道滋補而美味的湯品,以牛肝菌、竹笙和海螺等高檔食材熬製而成。牛肝菌有「山珍之王」的美譽,具有濃郁的香氣和滑嫩的口感;竹笙則有「天然味精」之稱,能增加湯品的甘甜度;海螺則富含蛋白質和鈣質,有助於強身健骨。這道湯品不僅美味,還有益於身體健康。總括而言,在唯港薈九點宴會廳享用了一頓豐富而精緻的中式美食,每道菜式都有其特色和風味。

化皮乳豬件伴玫瑰煙鴨胸

金瑤扒珍菌時蔬

牛肝菌竹笙燉海螺

化皮乳豬件伴玫瑰煙鴨胸
金瑤扒珍菌時蔬
牛肝菌竹笙燉海螺
2023-04-02 1639 瀏覽
過去數年也有參與榴槤自助餐,每次也有驚喜(如有香檳,有特選榴槤試食-5顆及介紹,有榴槤雪糕……)今次見有榴槤tea set就與朋友去試。過去經驗人潮不絕,超旺場。驚訝發現2:45都沒有太多人,那麼深感疑惑。先有榴槤椰子燉湯,超清甜,潤肺,是今次菜式最佳之作。有三層,第一層為加勒比海野生龍蝦尾-肉質超有咬口,都大大件,配以茄汁酸甜感覺,增加食慾,選是主廚精心之選;麥皮軟殼蝦-野味香口,蝦也炸得香脆。第二層-泰式蟹肉配三文魚子-此層最佳之作,有多層口感,味道多層次,蟹肉味鮮,三文魚子在口內爆開,十分相配;炭燒馬來西亞烏達魚肉-只有辣味,作為辣妹的我不大欣賞;泰式香辣熟蝦杯-特色不多,唯弓可說是蝦新鮮,味道層次也不多,只有辣的感覺。第三層有兩款甜品及有3款榴槤肉:榴槤班蘭蝶豆花糯米飯-糯米飯有咬口與班蘭味也出色;榴槤椰子蝶豆花西米杯-軟滑入口即溶,不錯。榴槤肉則有:貓山班;紅蝦;柔佛黃金。榴槤肉味濃,是出色欣賞度高,但只有三顆。榴槤雪糕配榴槤肉是好味,仲有朱古力雪糕,也可惜感覺太單薄了,多一兩款蛋糕會加分。

先有榴槤椰子燉湯,超清甜,潤肺,是今次菜式最佳之作。

2022-12-19 1534 瀏覽
懷疑係全港最高質嘅自助餐餐廳所有嘢食都好高質,而且有特別嘅榴槤甜品,所用嘅雪糕嘢都係高質嘅,地點都方便生日嘅時候亦都開會提供蛋糕同埋幫你影相唯一嘅缺點就係有啲貴,係好貴。
懷疑係全港最高質嘅自助餐餐廳
生日嘅時候亦都開會提供蛋糕同埋幫你影相
唯一嘅缺點就係有啲貴,係好貴。
自助餐型式 🌟生蠔🦪🚩推介指數(9/10)即開生蠔勁新鮮,完全唔會有腥味,口感比較Creamy,近排食自助餐都冇即開生蠔,今次昊食咗多隻👍🏻-🌟凍海鮮方面有:1️⃣龍蝦🚩推介指數(7/10)龍蝦大部份都會有個橙色膏肉嘅質感方面唔算勁彈牙,可接受2️⃣長腳蟹🦀 🚩推介指數(9/10)味道非常足夠,食到好鮮嘅咸香海水味🌟西冷肉眼扒🥩🚩推介指數(9.5/10)我自己勁欣賞呢個肉眼扒,牛味濃 肉質軟唔會靭,邊位有焦香🌟甜品🚩推介指數(9/10)呢度嘅甜品出晒名,邊度嘅如果你係鍾意食榴槤嘅話,你一定要來一次,絕對唔會令你失望。榴槤雪糕根本就係一舊榴槤榕😂 大部份甜品都係榴槤為主,但如果你唔鍾意食榴槤嘅話其實可能你會有啲失望🤣⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐⭐

自助餐型式

🌟生蠔🦪🚩推介指數(9/10)
🌟凍海鮮方面有:

🌟甜品🚩推介指數(9/10)

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐⭐
2022-08-21 1532 瀏覽
每一年夏季都會有榴槤食,我就等左好耐選擇了榴槤節buffet 食,種類非常多除了榴槤主題食物,還有肉骨茶、刺身、生蝦……最出色係個榴槤燉湯🤤🤤中加埋一隻鮑魚飲完很滿足,甜品類選擇又多,仲有不同榴槤品種品嘗👍👍👍
2022-08-03 1172 瀏覽
每次食都要上網Book位等一個月以上的自助餐😝鍾意食榴槤這一間是不錯的選擇,甜品種類多而且有很多榴槤味的甜品…..🤪冷盤刺身凡立貝夠厚身鮮甜,前菜芝士選擇亦很多,熱食的燉湯味道濃郁
每次食都要上網Book位等一個月以上的自助餐😝

2022-07-25 948 瀏覽
母親節過來食既,母親節就當然要犒勞一下啊媽,一於帶距來食高級自助餐。可能啊媽距地五中意甘多冷盤,想食多滴熱野,所以感覺就麻麻。本人都覺得冷盤太多,長腳蟹龍蝦果滴凍既,食一兩只還可以,多就想食熱既。品種都算多既,熱食五太多甘話
2022-07-06 986 瀏覽
人人稱讚既Hotel Icon只係不過如是,主打有長腳蟹,生蠔及榴槤系列⋯當然仲有其他食物,我基本上每樣食d~好食就翻食,唔好食就唔會食哂成件,唔好浪費我胃既空間~榴槤系列中有不少係我食咗一小口就唔會食既,仲要最穩陣既炸榴槤有兩款,但都一樣係炸皮好硬,兼帶有油臭味⋯其他都不值一提~只有佢地自制既榴槤雪糕球幾好食,但未做到令我想再食,一杯夠了⋯長腳蟹就唔夠新鮮,得個咸字⋯炸雞蛋係有肉碎包內既炸漿,肉碎係酸臭味,頂唔順😵‍💫烤牛肉味道本身都幾好,但有點太乾,肉汁不夠🫣🫣其他普普通通,唔算好食但又唔算難食就唔講啦~咁有咩好食?我又講下肉類:羊架~其實好香,都好食,帶有微微「羊蘇」味,唔錯👍🏻我無食哂係因為我之後仲要試食其他,不過肉類選擇中,羊架係首選推介及唯一會推介。海鮮:生蠔~唔係咩靚蠔,論外形及味道似愛爾蘭生蠔,但新鮮,都好值得食~同埋開蠔勁快,基本上唔需要等,我行咁多轉拎,食咗25隻🙊🙊其實我仲食得落,但夠鐘了榴槤系列:自家製榴槤雪糕球~有榴槤肉在內,唔錯既,不過「無」令我想翻食既衝動~可能因為我食過更好,呢個係成堆榴槤系列中最出色咁解~湯品:椰子煲雞~真心幾好飲,好香印度椰子既味道,

咁有咩好食?我又講下

湯品:椰子煲雞~真心幾好飲,好香印度椰子既味道,加上雞肉都出味~飲完亦唔會乾喉,我飲咗兩碗,如果有時間,我會再飲👍🏻

12:00-14:30,兩個半鐘既lunch buffet, 埋單人頭計$658+10%=$724

如果仍然呢個質素,我唔會再去。
2022-07-03
15 分鐘 (堂食)
2022-06-27 779 瀏覽
第一次食Hotel icon 呀,心情好興奮呀,網紅自助餐,疫情冇咁嚴重真係要來試吓,大約book位book咗一個月左右😋😋😋😋😋因為要食星期日夜晚💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻等一個月也是值得的🤟🏻椰子湯,椰子味濃又夠清,飲多幾碗都唔夠飽。刺身大大份,食一轉便夠了,清酒煮蜆,即埸煮,另外有白酒忌廉。生蠔尚算合格,冇雪味,中size 但蠔欠奉,有進步的空間。食我至愛的羊架,夠淋勁有羊味,賣相相當不錯,同高級餐廳的一樣😋😋😋牛扒非常差,冇牛味又老🥲
生蠔尚算合格,冇雪味,中size 但蠔欠奉,有進步的空間。
牛扒非常差,冇牛味又老🥲
2021-09-30 1948 瀏覽
週末夜晚自助餐,我哋去嗰度因為太多人,被安排去一樓食。空間擺放嗰啲都會闊落滴,但係食也放置無二樓甘精緻。個龍蝦幾好味,比較彈牙唔會淡茂茂啦,都大隻嘅,而且好多膏,供應比較及時。另外仲有青口,蝦,長腳蟹同蟹鉗,但係長腳蟹比較淡,蟹鉗又鹹左,生蠔偏細但係好食。個椰子雞湯比較膩。鵝肝還可以,刺身最出色係個帶子,羊架好嫩。甜品有軟雪糕,自家製榴蓮雪糕比較出色,另外榴蓮佈甸好好味,草莓忌廉蛋糕卷都唔錯。
2021-09-02 1680 瀏覽
♡馬來西亞榴槤節離題♡全部食物都用榴槤煮,有16款食物咁多😋😋另再加buffet 可以食,例如:刺身、凍長腳蟹、沙律及熟食有骨肉茶……😁😁當日仲有抽獎環節,我有抽仲獎但非常失望😫,抽獎換領日期我去果場是8月29日,但截止日期是8月31日,我已第1時間當日去換榴槤蛋捲,但去到鴻福堂大部分都是換哂😡,我覺得非常失望😖😖
2021-08-29
慶祝紀念
生日
2021-03-30 3283 瀏覽
在2月初吃的牛味無窮假日早午餐 原本想吃“秋季和牛薈”,但預約時已full booking。1月在網上看見再推出“牛味無窮假日早午餐”,所以很快預訂。自助餐時間由早上11:45至下午3時,十分充裕的時間。我11:30已到場,但不能入場。職員先給我兩張$100 住宿voucher,日後入住hotel icon可用,有效期到2021年4月。職員帶我們進入Silverbox 宴會廳樓底後高,感覺很寬敞,枱與枱之間有足夠空間,不覺得很迫。只是距離食物有些遠,但可以接受以和牛為主題,當然有不同和牛菜式。威靈頓和牛 牛很軟,只是酥皮跟牛容易分離澳洲M8和牛雖然跟日本和牛相比,我喜愛日本入口即溶的感覺,但這M8和牛也不錯。住得剛剛好,很柔軟。如果想要比較熟的位置,可以跟廚師說切較末端的位置。意式薄片和牛肉這是我最喜愛的菜式,吃了5碟。入口很柔軟,無筋位,很容易回本🤣🤣和牛漢堡廚師煎和牛很香。為增加回本能力,可以要求不要麵包,其他配料也可自行選取。不過漢堡扒比較油膩,所以只吃一塊😅龍蝦有大量龍供應,雖然不算超新鮮的,但可以接受。Hotel Icon 有名的自家榴槤雪糕幾年前已吃過,今次再吃,水準一樣,
在2月初吃的牛味無窮假日早午餐

職員帶我們進入Silverbox 宴會廳

以和牛為主題,當然有不同和牛菜式。

威靈頓和牛
牛很軟,只是酥皮跟牛容易分離

澳洲M8和牛
澳洲M8 和牛

澳洲M8 和牛

意式薄片和牛肉
意式薄片和牛肉

和牛漢堡
和牛漢堡

龍蝦
有大量龍供應,雖然不算超新鮮的,但可以接受。
龍蝦

Hotel Icon 有名的自家榴槤雪糕
幾年前已吃過,今次再吃,水準一樣,濃濃的榴槤味,很creamy,榴槤控必吃。錯過榴槤high tea, 這個自助餐有其他榴槤甜品😍😍

多款榴槤甜品

還有其他非榴槤產品

2021-03-28 2331 瀏覽
好識做生意嘅PolyU旗下嘅Hotel ICON,見個ballroom係疫情下冇咩人用,就變陣係指定嘅星期日推出一個和牛主題嘅Sunday Brunch去幫補下生意!一入到去,由於係ballroom嘅關係,所以成個感覺都好似以為自己去緊annual lunch~咁首先睇吓有啲咩嘢食啦!佢係喺出邊嗰個waiting area度攞嘢食嘅!中間就有一大堆凍海鮮,有龍蝦、蜆、青口、蝦、長腳蟹,最有印象係長腳蟹佢好鮮甜。後面就係喇沙粉面檔,佢個喇沙都係出咗名一定要試!好味!另外個碗仔翅都好好食,我個friend食咗三碗😱。跟住另一邊就有啲cold cut呀,芝士呀,沙律啊嗰啲,個煙三文魚好味有油香,同埋仲有個蟹肉芒果他他,佢會將d蟹肉放上係個芒果度,每次一出都會好快俾人攞晒!另一邊就係今次Sunday Brunch嘅主角,和牛!有燒和牛、威靈頓和牛、堂灼和牛片、和牛漢堡、生和牛肉片、和牛他他、同埋火炙和牛壽司,由於佢比較集中,所以排隊條龍由一開始到完結都係不斷咁排!其實我覺得d counter可以分散d分散d人可能會好d!個燒和牛用咗M8澳洲和牛,好嫩!個威靈頓和牛就一般,因為一切開個酥皮就會散

個燒和牛用咗M8澳洲和牛,好嫩!個威靈頓和牛就一般,因為一切開個酥皮就會散晒,但中間個澳洲和牛(都係M8)係ok嘅!至於個灼和牛片,因為佢都幾厚嘅,所以都好有咬口同嫩,唔似放題果d貨色!個和牛漢堡,個漢堡扒煎得好好味,再加埋啲煮過嘅洋蔥同埋煙肉,再加芝士,簡直係一絕,但食晒一個就會飽晒食唔到其他嘢,建議佢做返細嗰啲會好啲!

甜品啦!大家都知Hotel ICON嘅榴槤甜品係好出名,咁就當然主攻榴槤甜品啦!首先講一講佢個榴槤雪糕,簡直一絕,以為自己食緊真嘅榴槤一樣咁正!其他榴槤蛋糕,炸榴槤球,炸榴槤條都好好食,鍾意食榴槤嘅你就唔好錯過!

食食吓嘢,中間仲有一個抽獎時段,送出Hotel ICON嘅afternoon tea set啦,嚟緊加推嘅生蠔和牛Sunday Brunch啦,同埋酒店房連早餐!真係以為自己去咗annual lunch呀!

仲有佢呢個Sunday brunch包咗香檳同紅白酒任飲,當然仲有橙汁汽水咖啡茶任飲啦!

埋單$684一個人(折實!上網book full pay好似有8折),鍾意食和牛同榴槤都ok嘅!
燒和牛
碗仔翅
蟹肉芒果他他
凍海鮮
2021-02-10 2183 瀏覽
最近Hotel ICON推出 「牛味無窮假日早午餐」,更有驚喜8折優惠,和牛愛好者,絕對絕對不能錯過啦! 這次的和牛盛宴,在酒店的宴會廳進行,地方非常寬敞,樓底很高,即使坐滿客人,仍沒有絲毫壓迫感,用餐過程倍感舒適。 牛味無窮假日早午餐 $760/位(成人) $530/位(小童) 供應時間為早上11時45分至3時。 食物區分為三個部份,在宴會廳正中央的海鮮冰盤區,在鄰近入口的前菜、沙律、熱食區,和 宴會廳外的 甜品和飲料區。食物擺放得井井有條,而且有用蓋子蓋好 或 有專人負責配給,今人感覺衛生又安全。 冷盤海鮮有 龍蝦、長腳蟹、大蝦、青口、蜆等等。海鮮質素不俗,龍蝦有大量蝦膏,肉質結實。當中以大蝦最為鮮美,我吃了好幾隻呢。 前菜、沙律和熟食的款式甚多,大部份菜式都加入和牛在內,牛魔王一定會很滿足。這碟包括: 迷你和牛漢堡、胡椒和牛三文治、法國和牛他他、炙燒和牛壽司、煙三文魚、蟹肉芒果 和 自家製沙律。調過味的胡椒和牛肉,惹味好食。和牛他他有香濃牛香,配上香脆麵包,口感層次分明。炙燒和牛壽司已預先用海鹽調味,鹹香得宜,帶出和牛的鮮美哦。 第二份熟食包括: 焗芝士蘑菇龍蝦、焗焦糖蕃薯、意式

這次的和牛盛宴,在酒店的宴會廳進行

冷盤海鮮

前菜、沙律和熟食的款式甚多,大部份菜式都加入和牛在內
,牛魔王一定會很滿足。

第二份熟食包括: 焗芝士蘑菇龍蝦
、焗焦糖蕃薯、意式薄片和牛
、威靈頓和牛酥皮卷、燒澳洲和牛 和 ShabuShabu和牛片

充滿香濃菇菌香的龍蝦,令人唾涎欲滴。龍蝦肉為芝士醬包裏,味道升華。意式薄片和牛鹹香惹味,每片都有濃烈的油脂甘香。威靈頓和牛卷肉片較有嚼勁,燒澳洲和牛則為幼軟,而ShabuShabu和牛片的脂肪含量最多,肉質最嫩最腍呀~

最後的甜品環節
,也有好多選擇呀! 除了有酒店的招牌榴槤甜品外,更有一系列芒果蛋糕,令你飽腹而歸! 包括: 鮮果墶、芒果芝士蛋糕、抹茶朱古力蛋糕、芒果泡芙、芒果忌廉奶凍、香脆榴櫣球、榴櫣墶、榴櫣蛋卷、榴櫣咖央三文治、榴蓮忌廉奶凍等等。

我向來愛吃Icon的甜品
,每次都不會令我失望。當中以芒果芝士蛋糕、抹茶朱古力蛋糕、芒果泡芙最得我歡心,我吃完這盤後還吃了好幾塊呢。

為了令客人有個十全十美的美好回憶,用餐期間更有抽獎環節,獎品有ICON 36城景客房住宿一晚連早餐兩位、「飄香榴槤甜品」外賣套餐乙份 和 The Market 自助午餐兩位。

現凡預訂2月13、20、28日及3月28日場次的客人,可享有8折優惠。
2021-02-06