2020-05-10 258 瀏覽
星期六2020年5月9日,當天來到Coffee Slave選擇自己的Show肌早餐😂。蕃茄海鮮意大利,用料選用了大蝦、青口以及帶子,配上斑蘭葉製作😊🙌。而且大蝦🦐非常大粒,慢慢嘴嚼,很彈牙,斑蘭葉與蕃薯葉不同,班蘭葉很堅固,而且不會太辣,但是蕃薯葉與蘿蔔葉一樣是很爽口的。😂紅頭菜Latte名稱是Baby Pink,選用了紅頭菜的汁,喝了一口之後,糊狀的紅頭菜與Latte非常滋潤,而且是節目《Show肌》都提及過有很高營養價值。😊😊
蕃茄海鮮意大利麵

Baby Pink

2020-05-09
27 分鐘 (堂食)
早餐
蕃茄海鮮意大利麵
Baby Pink
2020-04-19 350 瀏覽
同同事食lunch,happy Friday決定食over 50蚊嘅嘢。呢間around 80至100蚊咁上下,就決定試下。都幾多人,幾受歡迎。同事叫咗個煙三文魚burger,好好食。。。而且外形好吸引,睇圖啦,唔太多廢話。真係屈哂機,100蚊都啲洗,包一個湯同一杯drink(⊙ω⊙)我就叫咗個pesto嘅pasta。pesto sauce好難會唔好食,睇圖啦畀大家望埋個餐湯幾抵食呢間嘢,recommend打工仔happy Friday間唔中食下

都幾多人,幾受歡迎。

畀大家望埋個餐湯

2020-04-14 486 瀏覽
朋友話要試試呢間,其實我之前已經search 過呢間幾次,但佢嘅地理位置有d尷尬,係介乎牛頭角同觀塘之間,由觀塘行過去其實要行小小路。今次終於有機會試到啦!入去前有量體溫,內在環境都非常闊綽,枱同枱之間隔好遠。佢嘅主食得一版,但係小食同正餐都有,仲有All day breakfast。因為唔係好肚餓嘅關係,我嗌左牛油果醬配炒蛋多士($50),同一杯「黑白是良知」(Sesame+oat milk )(+$15)。有洗手液提供~黑芝麻好香,好飲!主食嚟啦~個炒蛋好有份量,下面嘅牛油果醬多士都好好味。分開食又得,我就兩樣野一齊食,好夾呀!食到一半先發現原來佢係兩塊多士~以為係一大塊總結:黃店已經要幫襯,好食嘅黃店更加要!

入去前有量體溫,內在環境都非常闊綽,枱同枱之間隔好遠。

有洗手液提供~

黑白是良知

黑芝麻好香,好飲!

牛油果醬配炒蛋多士

主食嚟啦~

食到一半先發現原來佢係兩塊多士~
以為係一大塊

總結:黃店已經要幫襯,好食嘅黃店更加要!
2020-04-14
10 分鐘 (堂食)
下午茶
黑白是良知
牛油果醬配炒蛋多士
2020-04-11 304 瀏覽
呢間店個門口有啲唔明顯, 明明係地舖但個入口係凹左入去. 第一次行過左都睇佢唔到... 唔知個掂牌嚮邊度😅 我要行返轉頭先搵到佢. 入到去環境唔錯,好闊落。可能因為佢關6點,我差唔多5點先到,得返小貓3、4隻。個 芝士炒蛋大啡菇 好特別,冇嚮其他地方食過,都幾唔錯但個 青蘋果吞拿魚醬配貝果包 就冇乜特別... 另外叫左一杯黑咖啡 & 一杯mocha, 我冇乜研究,但都好飲既. 整體呢間野都ok既, 野食唔貴, 竟然冇額外Service charge.

個 芝士炒蛋大啡菇 好特別,冇嚮其他地方食過,都幾唔錯
芝士炒蛋大啡菇

但個 青蘋果吞拿魚醬配貝果包 就冇乜特別...
青蘋果吞拿魚醬配貝果包

2020-02-27
芝士炒蛋大啡菇
2020-04-06 209 瀏覽
Coffee Slave+咖啡店+良心小店+ 裝修有趣+定期更換餐牌-多人排隊羅勒醬雜菌意粉 $96好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️👍🏻 意粉軟硬適中🧐 雜菌普普通通 沒有貴價菌類 和茶餐廳$45 雜菌意粉差不多🧐味道正常 不值得花接近$100
Lattee +$15好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻拉花精美🧐味道正正常常觀塘鴻圖道43號鴻達工業大廈地下2A號舖Shop 2A, G/F, Hung Tat Industrial Building, 43 Hung To Road, Kwun Tong 今日營業08:00 - 18:00電話號碼36195788喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
Coffee Slave

今日營業
08:00 - 18:00

電話號碼
36195788

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-04-01 224 瀏覽
今早點了個煙三文魚加沙沙多士 加一杯latte意外地非常好食個多士好香好脆 一邊系沙沙 酸酸地幾fresh 另一邊是牛油果醬加煙三文魚 好味 好fresh🤤🤤🤤再送多個小沙律 個醋都好好食之後杯咖啡 好香好滑☕️☕️ 個咖啡會留在口腔 又好香 我第二日也忍不住再買黎飲👍🏻👍🏻下次會試下佢地個lunch
今早點了個煙三文魚加沙沙多士 加一杯latte
意外地非常好食
下次會試下佢地個lunch
沙沙和煙三文魚多士
外賣自取
沙沙和煙三文魚多士
2020-03-23 210 瀏覽
好耐無落黎慢慢咁嘆杯咖啡喇☕️好彩仲有單丁位坐😅除咗咖啡仲有好多值得試嘅美食位於觀塘工廠區,好隱蔽試過行過幾次都唔會發現店舖係間cafe🤣🤣🤣而家仲係一間良心小店,入面仲貼滿不同顏色嘅文宣連濃牆,非常壯觀😱😱😱我就照舊飲返杯我最喜愛之一嘅mocha味道非常好飲,入口已經有鼓好香濃嘅咖啡味☕️同朱古力味🍫同之前一樣味道依然保持水準啱晒而家要提提醒抖抖氣嘅我💪🏻💪🏻💪🏻繼續支持良心小店
好耐無落黎慢慢咁嘆杯咖啡喇☕️
好彩仲有單丁位坐😅
除咗咖啡仲有好多值得試嘅美食
我就照舊飲返杯我最喜愛之一嘅mocha
繼續支持良心小店
2020-03-15 238 瀏覽
Located in the heart of an industrial and commercial area in Kowloon. Coffee Slave is a place for pasta, burger and coffee. I ordered a roasted bead pita bread and a hot chocolate. Not bad for a lunch during weekdays. Daily soup is included. Also, no service charge is included.
2020-03-13
5 分鐘 (堂食)
午餐
📍超足料•大大份burger -- Coffee Slave☕呢間cafe都bookmark咗一段時間啦 前排就約咗@foodievez 出黎試😍本身其實好想試個french toast同焗蛋 可惜原來lunch時間只有lunch menu可以order😭😭不過唔緊要啦,良心小店都係值得支持下💛💛--------⭐煙三文魚蛋黃醬漢堡 配 香辣薯角($95)首先個burger係大到一個點😂😂😂超大份超足料😋三文魚同蛋沙律份量勁慷慨,多到啖啖都食到,食到尾都有少少滯😂🙊不過好彩有生菜,蕃茄同青瓜,可以refresh一下個口😂👍漢堡包體鬆軟,但如果烘脆啲會更好食🙊伴碟嘅薯角幾香脆唔錯💕--------⭐鹹蛋黃忌廉蟹肉意粉($100)份量多👍醬汁幾creamy幾濃,但可惜鹹蛋味唔太食得出,比較似忌廉汁意粉🙊蟹肉份量都幾多,但食食下發現意粉入面混咗蟹殼😭扣咗少少分!😭意粉軟硬度適中,整體都還好--------⭐Return Black($25)呢杯嘅中文係黑白先良知🙊係芝麻加燕麥奶,飲落芝麻味都幾濃,仲帶燕麥奶嘅香,唔錯💕--------評分(10分滿分)賣相:8味道:7性價比:6回頭率:6--
--------
⭐煙三文魚蛋黃醬漢堡 配 香辣薯角($95)
--------
⭐鹹蛋黃忌廉蟹肉意粉($100)
--------
⭐Return Black($25)
--------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址:觀塘鴻圖道43號鴻達工業大廈地下2a號舖
前往方法:觀塘站A出口
2020-03-06
2020-03-10 469 瀏覽
來了這家café已不只一次,這裡不但是環境舒服,食物也好味,最重要的是有得煮MEMO,不但可以一展畫功,更能寫有意義的句子,而店主亦有原本的MEMO改為以百加布此環保主義給客人們選擇畫圖或寫文字。我跟朋友到步後分別點了﹕全日早餐、冬蔭公意粉、Ginger Latte及Iced Mocha。先說全日早餐相當豐富,有不能缺少的腸、蛋、包、菜外,還有煙肉及三文魚,不過不失,味道正正常常。再黎每日會有不同的意粉,比較特別的是千層面,而今次卻點了冬蔭公意粉,出乎意料的重口味及可口,意粉亦不會太林,剛剛好之餘加埋冬蔭公汁,絕對係值得再點的一道菜。而飲料方面點的Ginger Latte及Iced Mocha亦相當香及有咖啡味,這家的咖啡不得不稱讚!!!!
全日早餐
冬蔭公意粉
2020-03-05
5 分鐘 (堂食)
全日早餐
冬蔭公意粉
2020-03-09 137 瀏覽
沿著鴻圖道走,細心留意就會看到這個細小的門牌。一旁繪畫了一個大窗戶。店內位置算是寬鬆,有高枱,也有對牆自修室般的位置。不管是和朋友聚餐,還是自己一個人都非常適合。店內走半自助式餐廳風格,由店員為大家下單,要餐具或者水請自便。氣氛偏輕鬆自然,店噴們亦都非常主動和親切。Latte奶味濃郁,咖啡味只有一點點,酸味也很淡身。質地輕身毫不厚重,但香氣十足。不錯👍🏻楓糖雜果班戟在疏乎厘班戟橫行的潮流下,偶爾食到傳統班戟,感覺反而更加新鮮。沒有像疏乎厘的空氣感,但卻非常充實和飽肚。雖然鬆軟程度一般,入口也算是細滑。

楓糖雜果班戟
2020-02-21 194 瀏覽
#支持良心餐廳 🔥集氣三萬thx post香蕉合桃muffin $20係屋企太耐突然好掛住muffin!!難得出街緊係即刻搵返間黃店食😭佢有檸檬、藍莓、朱古力同香蕉合桃味 下次我應該會試埋其他款😂 我覺得今次香蕉味就唔算好出 唔係話好特別 份量係比連鎖店嗰啲細舊啲 但比較上無咁油同甜 呢間好多甜品我都想試下 🥰 有機會再黎
#支持良心餐廳 🔥集氣三萬thx post
香蕉合桃muffin $20

2020-02-19 232 瀏覽
今日約咗朋友去觀塘食嘢,一向支持黃色經濟圈,觀塘要搵一間黃店基本係唔難既,想傾下計就搵咗間cafe.一坐底已經見到好大隻連豬,食都開胃啲。我地叫咗煙三文魚egg Benedict同雜菌egg Benedict~兩個egg benedict基本係一樣,配有沙律菜同竹炭多士,第一次見係用竹炭多士,好特別,水波蛋煮得啱啱好,中間仲係流心架,用黎點多士我流,好好食飲品方面,分別係熱朱古力咖啡同熱抺茶鮮奶,朋友話個咖啡豆好香,下次都要試下佢啲咖啡!

我流,好好食

2020-02-15
2020-02-18 145 瀏覽
香港地寸金尺土好多cafe都只能夠開喺工廈嘅樓上鋪當我地努力咁建立緊 #黃色經濟圈 嘅時候先發現原來香港都有街鋪嘅高汁 #黃店,特別係適合打工仔,除非觀塘一帶逐漸演變為九龍嘅商業區,越來越多大公司都設立office喺呢邊,講求效率嘅香港人朝頭早無咖啡落肚點得嘅呢呢邊晨早流流就開,又開正喺地下,非常適合趕住返工但無咖啡因做唔到野嘅上班族除左方便之外,你睇睇佢個menu就知道佢個早餐都唔差架,CP價高嘅早餐😁而咁啱個會早左完,我就即刻過左去品嘗下佢個早餐啦...作為我嘅Brunch,份量都係相當重要嘅部份,當時我好唔知羞咁問佢地嘅staff邊個餐最飽,點知佢地又真係好認真咁建議我食呢個A嘅Mini All Day Breakfast,啱哂我呢啲死港女😉😉千祈唔好俾佢個Mini字呃左,都唔細份架,作為平時去茶記食一個碟頭碟都只係8成飽嘅我表示食完都好有飽足感其次佢啲食材都好新鮮,仲要處理到恰到好處,連唔多鍾意食包嘅我都深深愛上左佢個牛角包,又soft又熱,你話死未?而且佢啲沙律嘅菜一啲苦味都無,你知啦料唔靚真係落幾多醋/調味都無用架嘛咁腸仔同煙肉呢啲現成野我就唔特別評價喇,唔會話太過鹹,亦唔
香港地寸金尺土好多cafe都只能夠開喺工廈嘅樓上鋪

Mini all day breakfast

咁腸仔同煙肉呢啲現成野我就唔特別評價喇,唔會話太過鹹,亦唔會太油 (諗諗下都幾重要, 有時個all day breakfast成隻碟都係腸/煙肉嗰啲油,唔係個個朝腸胃朝早都受到咁油)
唯一可以挑釁到嘅就係佢個炒蛋,雖然睇落都係好靚仔,但有少少overcooked,所以唔夠滑 (咁香港地嘅茶記炒蛋好多都做得好出色,要求自然就高啲架啦)
Latte (6 oz)

講完野食就梗係要講佢杯咖啡啦,三個字:無得輸! 不負連登仔女嘅好評,完全對得住餐廳名
今時今日拉花拉得靚嘅地方好多,連唔係間間嘅latte都好飲,有啲成杯都無咖啡味嘅
2019-10-31
$60 (早餐)
Mini all day breakfast
Latte (6 oz)
2020-01-13 316 瀏覽
一直想試嘅黃店,今日終於試到💕先講裝潢。一入鋪已經見到大量文宣同連儂牆,真係非黃勿進。除左因社運而生嘅design之外,餐廳設計本身係工業風,相當闊落,枱同枱之間唔會太逼。另外,因為空間大,就算坐滿人都唔會太嘈,呢一點相當好。再講食物。食物價錢偏中上,lunch set有幾款揀,價錢由$72至$108不等,屬於正常cafe價錢。食物質素都係中上,不過個人認為份量少左少少(可能個人比較大食😹)。我自己叫左個意粉,我朋友就叫左個飯(如圖),飯嗰個set份量好足,我試左一啖,味道都唔錯。我自己個意粉就真係好好食,不過略嫌配料份量多過意粉。最後飲品。飲品跟餐加$20-$25不等,淨嘢飲就好似30幾至40幾蚊不等。我朋友杯抹茶牛奶就正常味道,抹茶味重,個拉花好靚😹我杯印度香料奶茶就原諒我唔識欣賞,唔係話難飲,但總係怪怪地咁,而且好淡,不過見要加25蚊就合埋眼當苦茶飲左佢算,如果大家中意怪味嘅嘢絕對推薦你試😹不過份量都偏細杯,如果用原價買就唔抵(如果用同一個size嘅杯)。
一直想試嘅黃店,今日終於試到💕

先講裝潢。

再講食物。