好貴的兩件Cake+HoneyTea+巴菲(10.05.2007)同Honey吃完Dinner,還不飽,Honey話要去看書並提議到"啡道"去吃件Cake.兩件Cake (Tiramisu,ChestNum Cake)+ Hot Honey Tea + 朱古力雪糕巴菲= $149.6,是我們Dinner的一半價錢,但不是太高質數的,一般.但環境好靜,因得我們一桌。承惠$150 (incl. 10% service charge)

2007-05-19 25 瀏覽
啡道是另一間吃喝過無數次但無意識想留下評價的店。好吃嗎?不是。難吃嗎?又不是。吃得飽嗎?唔.... 勉勉強強。貴嗎?不貴?平嗎?不算平。午餐和晚餐只有5款,3款是咖喱,1款印度2款日式,另一款那個菇類天使麵,三年來都沒變過,侍應,倒是換過數十回。那為甚麼還去?方便嘛,樓下UCC又嘈,地牢個幾間咁多人。咖啡好喝嗎?反問你日本咖啡你覺得會好喝嗎?對!問題就出來在這裡,喝過他們的regular, latte, capaccino, mocha(圖)和坊間完全不一樣,單論價錢比Starbucks, Pacific Coffee貴,平過UCC少許。這樣比較實在不公平,但在這裡坐上兩粒鐘都不會有人勞啤你,又OK喎。歇腳,就是這個意思吧。不會給笑臉,不過依然會來這裡。

不會給笑臉,不過依然會來這裡。
(非會員)
2006-09-25 17 瀏覽
1) 一小件芝士蛋糕+ 一塊西多+ 幾片煙三文魚+ 一杯Coffee ($58) <--芝士蛋糕最好味(可能係本人比較鐘意Cheese Cake),但個Tea Set 比想像細份,好失望!2) 朱古力雪糕巴菲($45) <--雪糕味道不太特別,勝在有兩個雪糕球

與老巴剎一樣,這裡也是一個笑面也沒有的,又等我來比一個吧。在黑色暴雨警告下,橫風橫雨。流落在銅鑼灣,走去祟光避一避是上策。在十一樓的旭屋逛了一逛,來這裡吃個簡餐就正好。靜靜又傻雅的環境,坐在靠窗的位置,幾寫意。在「家傳醬汁」肉醬意粉及是日精選裡,選了後者,是牛尾飯。先來的餐湯是薯仔湯,稀稀的,一般;牛尾飯不錯,牛尾大大件,有紅酒的甜味,燴得入味又夠腍,美味;紅酒牛尾汁正好用來下飯,飯質偏硬了一點,合個人口味。飯面灑有碎迷迭香,跟濃味的牛尾幾配合。份量不多,對我來說,是剛剛好。餐後的熱咖啡,通常是不下奶又不加糖,但星期五的下午,都可以輕鬆一點。加了啡糖及忌廉,香甜,靜靜的坐坐看剛買的雜誌,不錯。埋單63蚊,不便宜,但吃得幾舒服。
與老巴剎一樣,這裡也是一個笑面也沒有的,又等我來比一個吧。

埋單63蚊,不便宜,但吃得幾舒服。
2006-07-11 24 瀏覽
忽然發現新餐廳,見個格局都OK,個凍櫃的cake又靚,所以咪入去食dinner.不過個高級男侍應的態度真的有點怪.1.軟殼蟹沙津$42~上枱好香,隻蟹一整隻上(連肺連腮).但菜只得數片,唔抵.2.瑞士牛尾飯$68~我覺得牛尾唔太入味.
2.瑞士牛尾飯$68~我覺得牛尾唔太入味.
2005-10-25 2 瀏覽
逛街逛得累了, 想找地方坐坐吃個tea, 剛好在書店旁的這家cafe, 自然成為我們的目標.窗上掛了竹簾, 佈置頗雅緻, 自己喜歡那裡的椅子, 好坐又美觀.我點了tea set, blueberry cheese cake芝士味不夠濃, 偏甜; 凍檸茶無甚特別. 友人則似乎頗滿意其朱古力芭菲, 話朱古力味夠濃.食物水準一般, 我想同一幢building的其他coffee shops會比較好, 但這裡環境應該較靜, 傾計最岩.

2005-08-01 3 瀏覽
行完11樓書店,五點左右又懶得出去街處找咖啡店,便試一試。$52的下午茶餐,我要了Chocolate Mousse蛋糕和咖啡,男朋友要了火腿芝士三文治和菠羅汁。侍應的態度有點奇怪,不是有禮貌,但又不至於很差。但另一檯人客落order時,他們便不太滿意,還吵起上來,最終侍應道歉。食物非常一般,其實去別處用同樣(或更少)的價錢,可以吃得更好。環境及裝修頗好,如果食物和服務跟價錢相配的話,也是一個好食處。

2005-06-11 4 瀏覽
忽然想飲咖啡, 見到個名叫「咖道」, 心想應該咖啡也不錯吧...便坐下了....6點鬆少少, waitress話仲有cake set (大概$52), 我見舖面show出黎既蛋糕又唔係咁吸引, dinner set都係$68, 咁就緊係食dinner啦...好奇怪, dinner既餐牌...main course有3款揀︰廚師精選/ 咖哩套餐/ 天使麵.......朋友問我即係點...我唯有答「清炒天使麵」掛, 侍應沒有主動介紹, 找了其中一個問︰我︰「呢3款即係咩呀....???」侍應A︰「廚師精選...好似係雞...我問下先...」(走左, 好似好忙搵左侍應B幫手...)侍應B︰「有咩幫到你?」我又重複︰「呢3款即係..... 」(未講完)侍應B︰「.... 問下先呀...(邊走邊講)....唔通大家都係新黎既......!?終於搞清楚o個3樣咩黎喇...點菜時候...我又8掛, 問了一句「餐湯係咩呀?」.....侍應A「呀....我都唔知呀..我幫你問下呀...唔好意思.....」(早知唔問..我都唔好意思添>.< )最後, 朋友叫了廚師精選(鴨胸+飯), 我點了

我︰「呢3款即係咩呀....???」
侍應B︰「有咩幫到你?」
我又重複︰「呢3款即係..... 」(未講完)
侍應B︰「.... 問下先呀...(邊走邊講)....

唔通大家都係新黎既......!?

最後, 朋友叫了廚師精選(鴨胸+飯), 我點了天使麵(蒜蓉鮮菌天使麵), 隨餐的沙律毫無心思, 只有幾塊菜葉,朋友的餐湯得半碗, 個多士已經o係碗湯中間浸緊, 主菜天使麵太濕, 比d湯浸住, 麵沒有口感, 朋友與我的意見一致, 好似食緊湯米粉一樣~ 而朋友點的鴨胸不夠滑, 味道較像中式的燒鴨....咖啡夠香, 但帶點苦澀

cafe的環境於書店的角落, sogo的11樓, 地理位置不錯, 原以為可眺望街境, 但由於竹簾阻了視線, 有點失望....

建議佢地臨開工前要breifing先, 仲要改過個餐牌, 如果唔係個個客都好似我咁問, 會加重員工既workload..
2005-02-08 5 瀏覽
中午時逛過年宵花市, 有點倦意同時咖啡癮又發作起來, 一嚐祟光十一樓的新咖啡室, 十一樓正是日本書店, 餐廳優雅人流不多, 感覺舒服討好; 點了一個下午茶套餐, 先來了雞中翼沙律, 看外表像是越式做法, 三隻雞中翼伴上一小撮蒙粉, 不像一般所認識的法律模式, 雞中翼味道帶微辣肉質偏韌不討好; 再來一杯雙份意大利特濃咖啡, 香濃不足只好充當一杯黑咖啡去對待; 同伴點了一杯梨汁, 味道一般. 整體上環境討好坐位舒服, 但在十一樓的高層, 下著了窗簾真的有點浪費了窗外景色; 服務態度一般, 而且有點錯漏.

2005-01-07 23 瀏覽
我最鍾意試新野,今日路經銅鑼灣,當然要去享受一下難得既寧靜。此店位於旭日書店內,全層有書卷氣之餘,亦有點油煙味。整體環境顏色和擺設也令人坐得舒適,但由於開放式廚房設計,因此難免油煙一些。食物種類不算太多,主打健康蔬果汁和瑞士咖啡,亦有咖啡室潮流之選--各類芝士蛋糕。咖啡頗香濃,而且提供方糖予客人使用,感覺環保一些! 不錯呀!襯住還未大肆宣傳,要係銅鑼灣搵個寧靜又就腳既地方抖抖氣,不妨體驗一下。
2004-12-27 10 瀏覽
當尖沙咀有40萬人, 銅鑼灣又有若干萬人時, Sogo Club只有好少人, 少人到...Tao Cafe只得2檯, 旭屋書店最旺, 有幾十人.本來是上12樓探朋友, 佢見緊客, 於是我與老公去了11樓飲咖啡. 手上有coupon, 惠顧$25送Coffee一杯. 老公要了Hot Chocolate, 我就飲咖啡. 咖啡嘛, 普通咖啡機"啤"出來, 普普通通, 唔難飲. 食物方面都有pasta選擇, 看別人食的也像不錯, 一般日式西餐廳造法, 下次肚餓至食.如果你好想在銅鑼灣找一個好靜, 好少人的地方hea, 呢度係好選擇. 否則, 唔試冇損失.