2015-03-02 6651 瀏覽
週日晚路經荃灣,於open rice 發現喜來稀肉🈶一分店在附近,因好評如潮,一直好想試,可惜尖沙咀店實在太多人,幸好當晚是6⃣️時,只等了5分鐘就有位😊。點了店員推薦的護心肉(豬肉)及喜來烤肉(牛肉),預期中美味及juicy. 驚喜位是夾著洋蔥,燒蒜頭或kimchi 來吃,超配!爐邊蛋烘至半生熟又是另一驚喜!而且與前菜一樣是🈚️限refill 😁店員服務態度是近年於飲食業難得一見的,值得一贊的是: 有一韓國男店員示範/協助燒肉。

2015-03-01
5 分鐘 (堂食)
2015-02-13 6945 瀏覽
自從聽朋友講”喜來”爐邊既蛋好好味就一直想試下有幾好食,但每次經過尖咀見到人龍都怕怕無去排。之後得知荃灣開左新店,心諗一定唔洗等,所以即日Book枱,即晚就去食喇!新店關係,環境乾淨企理,枱與枱之間空間大。入座後店員馬上送上前菜,泡菜當然就唔少得啦,辣得黎有少少苦,唔係好岩我口味。隨後店員倒入蛋漿(萬分期待),一邊係加左泡菜,一邊係純蛋,兩者都重蛋香,個人就比較喜歡加左泡菜果隻,因為味道層次升級。另外我們分別Order左招牌護心肉、五花腩同水冷麵。我想講燒肉係ok既,護心肉口感結實,幾特別!五花腩脂肪平均,肉味濃郁!但係個水冷麵就不知所謂,我未食過咁多碎冰既冷麵,不如改名叫冰冷麵好過啦! 正宗既話碎冰非水製成的,唉……總之見到佢真係令人失望!
正宗既話碎冰非水製成的,唉……總之見到佢真係令人失望!
2015-01-08
2015-01-27 6850 瀏覽
本來一早訂了尖沙咀店,月頭知道荃灣也開了分店,住在荃灣的我當然即刻改變主意啦!!  訂了19:30,19:20到達都可入座。現場環境都頗寬敞,油煙不大,唯一的缺點就是坐得不太舒服.. 因為全部座位都沒有椅背,坐了一小時確實有點痠軟...食物方面,果然不錯! 鎮店之寶 - 護心肉亦頗出色,燒完油份確實不多,易入口 另外還點了牛肉眼、牛肋骨肉、五花腩及生牛肉拌飯。每款食物都不錯,燒完後仍有很多肉汁不會很乾! 好好味~~ 爐邊蛋反而沒有驚喜,就是普通的煎蛋而已。泡菜反而值得推介,甜甜地,用生菜包著連肉一起吃,別有一番風味!
因為全部座位都沒有椅背,坐了一小時確實有點痠軟...

2015-01-26
慶祝紀念
紀念日
2015-01-06 6672 瀏覽
新一年想食韓燒, 甘朋友即介紹荃灣新開喜來稀肉,佢個護心肉我最喜歡, 但爸爸就鍾意喜來烤肉, 還有那個西冷都幾好味! 水冷面酸酸的幾開胃, 他們的泡菜比較辣, 是我食開正宗個隻, 我跟媽媽食的好開心, 爸爸就有點怕辣, 石頭窩飯 and 炒年糕都幾入味! 價錢我覺得ok, 一分價錢一分貨.地方都幾寬敞,乾淨. 但最緊要book 位!
價錢我覺得ok, 一分價錢一分貨.
地方都幾寬敞,乾淨. 但最緊要book 位!

2015-01-01
10 分鐘 (堂食)
2015-01-05 5824 瀏覽
荃灣開了喜來稀肉,要親身去試下先!一行5人,一時失策冇訂位,唯有等一陣!有好多櫈比人坐底等,唔使企!等左20min 有位啦!入到去,很闊落,冇迫住坐嘅感覺!店員好親切!我吔叫左必食嘅護心肉!果然必食,肉汁足够,燒完都冇乾爭爭!喜來烤肉,唔好以為卷起左好小份量,原來份量十足,味道濃郁!肉眼,厚厚的肉眼,D肉再配埋喜來稀特制嘅酱料(有3格)掂呀我大愛雪花牛,雪花纹理清晰可見200$一碟,真喺抵食!我哋仲叫左青囗湯,D湯好有味,青囗的鲜味溶入左D湯度!D湯我哋飲唒...水泠麵!D雪好似雪花咁,一片蕃茄,一隻熟蛋,看似简单,一食便知一D都唔簡单,酸酸地夠唒醒胃!其他如年糕,大醬湯,豬皮.....好多末試勻!下次一定再去食,好開心tsuen wan 有間咁正宗好味嘅韓燒!
荃灣開了喜來稀肉,要親身去試下先!
我吔叫左必食嘅護心肉!果然必食,肉汁足够,燒完都冇乾爭爭!
喜來烤肉,唔好以為卷起左好小份量,原來份量十足,味道濃郁!
肉眼,厚厚的肉眼,D肉再配埋喜來稀特制嘅酱料(有3格)掂呀
我大愛雪花牛,雪花纹理清晰可見200$一碟,真喺抵食!
其他如年糕,大醬湯,豬皮.....好多末試勻!
2015-01-04
25 分鐘 (堂食)
2015-01-02 5253 瀏覽
好喜愛有地道風味既韓焼!地方好闊落,坐得好舒適,入到去待應很快便捧上前菜,前菜中泡菜好夠味,夠辣,正!仲見到有幾枱韓國人,令我對食物充满期望!叫了鎮店之寶護心肉,招牌喜來烤肉,雪花牛!味道非常夠,肉汁简直喺一绝,食物新鲜度更不用多說!食完一碟好想再食多碟!掂牙! 果然冇令我呢位超级韓迷失望!諗緊肉類咁好味,熟食唔知得唔得,即管試下辣年糕(可以選擇辣度)+ 韓國人必食水冷麵,再叫多個葱餅!都是一樣高水準之作!好開心在荃湾有一間咁出色韓燒店!
好喜愛有地道風味既韓焼!
食完一碟好想再食多碟!掂牙! 果然冇令我呢位超级韓迷失望!
好開心在荃湾有一間咁出色韓燒店!
  • 雪花牛
  • 水冷麵