2022-07-30 331 瀏覽
大角咀附近不嬲都好多嘢食,今次搵到呢間係中菜,私房菜,舖頭越食越多人。今次佢有好多款午市供應,問一問原來佢有隱藏菜單!今次係酸菜班片飯,另外仲叫左餐單上面有嘅XO醬海鮮干炒烏冬。首先嚟咗中湯先,之後我哋叫咗兩杯花蜜檸檬茶,大廚推薦我哋飲因為出邊飲唔到,一飲真係好香花蜜味!飲落好潤喉,相信女仔都會鍾意!而且我喺出邊真係未飲過。跟住嚟咗酸菜斑片飯,好有鑊氣,而且個汁用嚟撈飯一流,班片亦都俾咗好多,大大塊,如果下次有呢個係菜單我哋都會再叫!推薦另外叫咗XO醬海鮮乾炒烏冬,魷魚同埋蝦都好多,成碟好大碟,烏冬炒得好乾身,唔會成Pat油。原來呢間夜晚有得食炒蟹!下次可以一試晚市!

原來呢間夜晚有得食炒蟹!下次可以一試晚市!
2022-07-30 299 瀏覽
寶哥私房菜好出名,身邊有幾個朋友都勁推介,今日去大角咀約埋個friend一齊去試下去佢嘅午餐。午餐有好多選擇有碟頭飯同埋炒粉麵飯,今日試咗呢個果醋豬扒、蟹油鮮魷炒乾麵同埋小食黃金豆腐。首先一人上咗一碗湯,餐廳強調一啲味精都冇,而且好足料,湯渣同埋湯嘅比例係一比一咁掣,好誇張,超濃味,好似屋企煲嗰啲咁,好好飲!之後上咗個果醋豬扒,豬扒入味,軟淋淋,好好食。而我最欣賞嘅係個炒乾麵,味道好濃沃,唔係死咸,好有層次,而且炒到好乾身,好有鑊氣,超級推介!!!由於太好食,加多個小食,黃金豆腐,呢個又係一絕,外皮炸到好脆,入面超嫩滑,都係必食之選!由於太好食嘅關係,我同個friend已經商量約埋其他人去晚市試佢哋啲手工菜!

2022-07-30 255 瀏覽
之前朋友帶我食過一次,今日經過大角咀,同女朋友黎回味下炎炎夏日,自己鍾意食d涼伴前菜,呢度既回味泡椒鳳爪好岩我胃口!酸酸辣辣,非常開胃!尤其加左洋蔥,多左d辛辣,開胃又好食😌小炒玻璃豬肉🥓似回鍋肉既做法,食得出用新鮮豬肉,肉味香濃,肉質紮實有咬口。咁岩同店員講開,原來佢地既豬肉會用鹽醃一陣再風乾,所以肉質會紮實d,值得一試😋秘製回味脆皮牛肋骨店員推介既脆皮牛肋骨超正!上菜嘅時候仲新鮮熱辣,外層酥皮夠酥夠薄,中間既牛肋肉鬆軟嫩滑,口感非常有層次,驚喜十足!!豬油渣霸王花曬乾既食得多,新鮮既霸王花真係第一次,原來新鮮既咁大棵,同乾貨既一樣,都有自身既粘性,但新鮮既甜味唔一樣,加多蝦乾、魷魚乾、味道更甘甜😊十分推介大家一試,而且好食得出呢度既小炒都無落味精☺
之前朋友帶我食過一次,今日經過大角咀,同女朋友黎回味下

酸酸辣辣,非常開胃!尤其加左洋蔥,多左d辛辣,開胃又好食😌

小炒玻璃豬肉🥓

秘製回味脆皮牛肋骨

豬油渣霸王花

十分推介大家一試,而且好食得出呢度既小炒都無落味精☺
  • 豬油渣霸王花
  • 秘製回味脆皮牛肋骨
2022-07-30 198 瀏覽
今晚一行三人黎大角咀食小菜,點左小食加三餸一湯!呢間私房菜主打正宗廣東小菜,佢嘅中菜中菜都係外面比較少見嘅,所以就叫做一啲比較特色嘅小菜試吓。呢度嘅小菜都冇味精,星期一7:30pm 入座,都坐滿8成,可見呢到都係街坊逗留晚市之選😇回味泡椒鳳爪最快黎到就係回味泡椒鳳爪,酸酸辣辣,非常開胃!尤其係喺呢一啲咁熱嘅天氣之下,極需要涼菜開胃😌海底椰皇猪尾骨湯🥣呢一煲老火湯冇味精,而且煲足四個鐘頭👍🏻飲得出非常足料,椰子味幾濃🥥小炒玻璃家豬肉🥓呢個小菜既豬肉係醃過嘅鹹豬肉,肉質較硬有咬口,推介大家都試試😋秘製回味脆皮牛肋骨🥩跟住呢款脆皮牛肋骨直頭就有驚喜了!係會剛剛好上菜嘅時候熱辣辣脆卜卜,加上點左秘製醬汁,一口口送白飯,非常下飯🤤豬油渣霸王花🌸今次都係我第一次食霸王花,原來霸王花口感幾獨特,比較硬身爽脆,配咗三色椒,一軟一硬,味道幾搶口😊今晚食到飽到捧住個肚咁走,下次要再黎試吓其他小菜☺

海底椰皇猪尾骨湯🥣

小炒玻璃家豬肉🥓

秘製回味脆皮牛肋骨🥩

豬油渣霸王花🌸

今晚食到飽到捧住個肚咁走,下次要再黎試吓其他小菜☺
  • 秘製回味脆皮牛肋骨
2022-07-28 151 瀏覽
我同大小姐都好中意食野 今日去開大角咀 就見到有一間傳統中菜小店 裡面人頭湧湧 午市時間人流不絕 於是我們就決定試一下他的手勢 就是這家”喜聚坊” 一坐下老闆娘先送上老火靚湯 煲上4至5小時的椰子粟米紅蘿蔔湯 完全零味精 非常好味道  我自己就點了川式口水雞飯 辣度不會過勁 咸咸辣辣的配上白飯 一流  雞肉嫩嫩的 非常好吃 大小姐揀了川式乾炒牛河 辣度很適合香港人口味  炒河不會很油膩 鑊氣十足 牛肉鮮嫩滑溜 大小姐火速吃光光 只餘下芽菜🤣🤣🤣 最後再嘆一杯花香奶茶 啖啖的花香味在口腔中迴旋 總結 想不到大角咀都有一間隱世食店 有大廚坐陣  食物質素超水準 價錢親民 舖頭細細但係都有一間VIP房  如果你地大時大節都可以來訂枱食飯 晚市有好多大師傅級的小菜 絕對推介你們來試試
我同大小姐都好中意食野
今日去開大角咀
就見到有一間傳統中菜小店
裡面人頭湧湧
午市時間人流不絕
於是我們就決定試一下他的手勢
老火靚湯
就是這家”喜聚坊”
一坐下老闆娘先送上老火靚湯

晚市有好多大師傅級的小菜
絕對推介你們來試試

老火靚湯
花香奶茶
大角嘴呢間街坊🥢私房菜館已經開業多年💪,午市供應多款🤤創意午餐,👍高質又用心製作,值得一試再試!一入門口就見到好多獎牌🎖,因為呢度嘅主廚👨‍🍳寶哥入廚多年,出名整古法手工菜👍。入面格局係🏮懷舊中菜館嘅風味,亦有沙發🛋️座位,都幾闊落。今日列湯🥣係粉葛瘦肉湯🤤,不加味精,真材實料👍。🇭🇰港式🌷花香奶茶同埋檸茶係佢哋嘅特別👍推介,茶底加咗有清熱🔥去濕功效嘅花去煲,所以飲起上嚟有陣陣🌷花香味好特別🥰!🦀蟹油鮮魷🦑乾炒麵🤤大大碟,而且有好多鮮魷😍。麵炒得夠乾身,撈咗🦀蟹油所以食起上嚟啖啖🦀蟹油香,加上肥美嘅鮮魷🦑,鮮味甘香確係幾好食😋。🎋竹筒馬友🐟蒸豉汁鮮排骨🐖一上枱就散發出好香嘅竹筒清香味🤤。上面有一大片馬友🐟咸魚,令到啲嫩滑排骨🐖同埋白飯🍚都有一陣咸鮮味😋!

入面格局係🏮懷舊中菜館嘅風味,亦有沙發🛋️座位,都幾闊落。

今日列湯🥣係粉葛瘦肉湯🤤,不加味精,真材實料👍。

🦀蟹油鮮魷🦑乾炒麵🤤大大碟,而且有好多鮮魷😍。

2022-07-26 150 瀏覽
大角咀美食多,今日俾我搵到間國寶級美食😆裝修懷舊簡潔,但原來食物要求都講究,每樣都精心制造🥰「蝦仁海鮮煎兩面黃」面底好脆口🤩 鬆脆感覺,鮮魷大條爽口👍🏻👍🏻「秘製咖哩牛肋粒」好有咖哩香,職員透露是獨家調製出來,不太辣🥰 牛肋粒淋身易咬口「凍奶茶」不是一杯普通奶茶,茶底有花香😍 也會用至檸茶內,相當特別👍🏻👍🏻👍🏻「例湯-菜乾豬骨湯」足料😍 而且夠味,沒有味精,一流住家湯🤩備註:🔺職員nice,主動介紹菜式👍🏻🔺店內發現大廚(寶哥)曾奪多個大獎🤩🔺門口有地方泊車(要爭喔😆)
大角咀美食多,今日俾我搵到間國寶級美食😆
裝修懷舊簡潔,但原來食物要求都講究,每樣都精心制造🥰

備註:
🔺職員nice,主動介紹菜式👍🏻
🔺店內發現大廚(寶哥)曾奪多個大獎🤩
🔺門口有地方泊車(要爭喔😆)

2022-07-23 1010 瀏覽
今日係大角咀附近處理完事務,發現利得街有間門面裝潢什有風味的中菜,決定入內一試😛牆身貼有大量大廚寶哥和政要/重要人物的合照,證明大廚功力有番咁上下😎因為出邊真係好熱,所以叫咗個冬瓜薏米湯,清熱去火開胃!占士土匪蛋炒飯一款我仲未食過的炒飯,相信係加咗孜然粉、雞蛋、蔥花及辣椒等不同食材,新鮮炒出來,令人食完一碗又一碗🥄川式口水雞飯講到口水雞,除左雞肉要嫩滑👍,果醬汁都好重要,辣辣麻麻甜甜的感覺沖擊咗我的味蕾,送飯也是一流🥇蝦仁海鮮煎兩面黃呢間食店完全係私房菜之輩,因為呢款菜式唔係好多中菜會提供了,食落勁乾身勁脆口,但係一點也不油!(試過食到出面用大量油炸,好油的類似菜式,水準高太多了) 自家出品港式花香奶茶,檸茶大大杯,飲落絕對有驚喜。原來加入了獨門秘方,花香茶香相當益彰💐☕鋪內位置寬敞,更設有VIP房,可以包房同好友大快朵頤😋😋😋參考MENU:

因為出邊真係好熱,所以叫咗個冬瓜薏米湯,清熱去火開胃!

占士土匪蛋炒飯

蝦仁海鮮煎兩面黃

自家出品港式花香奶茶,檸茶

鋪內位置寬敞,更設有VIP房,可以包房同好友大快朵頤😋😋😋

參考MENU:

2022-07-14
2022-07-20 181 瀏覽
曾經嘅觀塘私房菜搬咗去大角咀.師傅原班人馬冇變動,寶哥手勢只有更好.鍾意食避風塘都好考驗師傅嘅手勢,蒜蓉要炸得香仲要乾身,火後一定要控制得好.牛仔骨份量大且夠冧. 值得推介嘅係黃金大蝦,用料上等嘅鹹蛋黃加埋新鮮大蝦. 蝦肉食落夠爽夠彈牙.兩個人食飯點都叫個菜.豬油渣炒菜心 豬油渣並非肥膏係豬肉有啲肥果part 用油煸過再加猛火快炒.食落去夠爽脆有豬肉的香味姬松茸雞肉燉湯 燉足四粒鐘 冇任何味精有媽媽煲出來的風味
曾經嘅觀塘私房菜搬咗去大角咀.
師傅原班人馬冇變動,寶哥手勢只有更好.

值得推介嘅係黃金大蝦,用料上等嘅鹹蛋黃加埋新鮮大蝦.
蝦肉食落夠爽夠彈牙.

兩個人食飯點都叫個菜.

豬油渣炒菜心
食落去夠爽脆有豬肉的香味

姬松茸雞肉燉湯 燉足四粒鐘 冇任何味精
有媽媽煲出來的風味
2022-07-20 237 瀏覽
夏日炎炎,男朋友喺大角咀整完車,好肚餓想搵個地方坐低食午餐,經過呢間見佢係食私房菜,平時好少食私房菜,見到佢午餐嘅價錢唔係好貴可接受,所以就入去試一試。入面裝修特別,全部都係圓枱設計餐牌有各式各樣唔同嘅飯菜,我哋兩個好鍾意食煲仔飯,見佢有個叫做白鱔煲仔飯,好似幾特別,做人嗌多個芙蓉蛋飯,兩個人啱啱好夠食個飯有送埋個湯,呢個湯超好飲,好似平時阿媽煲嗰啲湯,佢落咗黃瓜同豬骨,聽講煲咗好耐,超入味,個湯我好鍾意,對於平時少食湯渣嘅我,連啲黃瓜都食埋,夏天食老黃瓜消暑,正!嚟咗芙蓉蛋飯,熱辣辣上枱,份量超大,入面有蝦、洋蔥、火腿,足料!大食嘅朋友好夠食,細食嘅話可以嗌少飯跟住就係白鱔煲仔飯,呢個煲仔飯一嚟到好香,初初以為落咗辣椒成個飯食唔到,因為我唔食辣,不過試咗一啖,好香一啲都唔辣,啲飯仲要好香,煲仔飯煲到啲米煙煙韌韌,好正呀!推介大家試呢個!清空!男朋友連飯焦都食埋🤭🤭喺我哋飲緊凍檸茶同奶茶嘅時候,聞到啲茶味好香,飲落同普通茶餐廳嘅茶係有分別,然後就問一問鋪頭原因,原來啲茶加咗花粉,佢哋自己研製嘅,佢哋仲拎咗舖頭支裝嘅奶茶比我地睇,話有得買支裝拎走,我哋都買咗一支試👍🏻

入面裝修特別,全部都係圓枱設計

黃瓜湯

冰火芙蓉蛋飯

朵椒白鱔煲仔飯

清空!男朋友連飯焦都食埋🤭🤭

黃瓜湯
冰火芙蓉蛋飯
朵椒白鱔煲仔飯
2022-07-18 155 瀏覽
昨晚適逢本年度超級大月亮之夜,特別想相約好友用膳賞月,而我挑選了喜聚坊作為聚餐是有原因的,至於是甚麼理由,稍後我會為大家揭曉。炎炎夏日,在家和公司涼冷氣的日子愈來愈長,喉嚨變得乾燥,流失不少水份,這時候需要好湯水滋補一番。老火煲南北杏佛手瓜豬尾骨湯用料實在,湯料多得浮誇,要湯還湯,料還料放置,亦方便食客進食。我超愛這老火煲南北杏佛手瓜豬尾骨湯,佛手瓜,紅蘿蔔的甜與豬尾骨的鮮融入湯中,湯鮮味美,喝起來無敵順口。豬尾骨肉質軟腍,輕易骨肉分離,佛手瓜清甜飽水,無論湯料或湯品千萬不能錯過。小炒玻璃家豬肉嚴選新鮮本地新界農場優質豬肉,配上獨門的川味辣醬,炒出一道香噴噴,用肉眼看是道令人口水直流的下飯好肉。經熱炒後的玻璃家豬肉好不迷人,半肥半肉的小炒肉,吃起來肉汁豐沛,鹹香惹味,用它伴飯吃的話不一會把飯嗑光。花雕肉餅蒸膏蟹也是喜聚坊的招牌明星菜,看似簡單,卻深藏著不凡的美味,黃澄澄的肉餅肉質細嫩緊實,混合十多年的陳年花雕,味蕾有著花雕醇香,濃郁蟹膏的多層次享受,更帶出豬肉的鮮美,讓人欲罷不能。吃過這膏蟹一次,其滋味教人難忘,雪白的蟹肉細緻柔軟,富有彈性,海味十足,蟹鉗飽滿鮮甜,又有濃濃的花雕香,橘

吃過這膏蟹一次,其滋味教人難忘,雪白的蟹肉細緻柔軟,富有彈性,海味十足,蟹鉗飽滿鮮甜,又有濃濃的花雕香,橘黃的蟹膏黏密濃香,在口中漫延,吃盡膏蟹精華,越食越喜歡。

只是欣賞超級大月亮的光輝絕對不夠,我們還以富貴夜明珠去迎月,富貴夜明珠比我的臉還要大,捧起來拍照打卡一流。圓碌碌的富貴夜明珠主要以糯米粉和粘米粉揉合捏成球狀,表面轆滿芝麻,不斷淋上熱油,讓它越發越大。

富貴夜明珠表皮呈現出金燦燦之色,貴氣十足,其薄薄的脆皮相當可口鬆脆,毫不油膩,而且沒有一般煎堆的死甜,作為與朋友分食的飯後甜品,晚餐的結尾簡直完美無瑕。

喜聚坊的凍奶茶是朋友的心頭好,這裡的凍奶茶非一般港式奶茶,由主廚個人研發,茶底以多種花茶熬煮而成,嚐到花香層次,入口回甘,加上花奶特調,凍奶茶滑潤順口,別具一格,很適合愛喝花茶的吃貨們,朋友忍不住外賣一樽回家再喝。
2022-07-16 774 瀏覽
脆皮椒鹽豆腐越不起眼嘅食物先係最難最考廚師手勢。成日都覺得炸豆腐好難整。因為豆腐咁樣軟林林都唔知點樣可以炸到外皮趣卜卜。寶哥佢嘅手勢真係非常好,可以將佢嘅外皮炸到脆,好似一粒骰仔C咁,疊高都完全冇難度。入邊嘅豆腐仍然係咁滑溜,係一個非常好嘅頭盤。凍檸茶$18冇錯!凍檸茶都要推介。唔好望佢好似一杯普通嘅凍檸茶咁樣,但係飲落先知道原來呢度嘅凍檸茶個茶底係落左花落去一齊煲,所以飲起嚟個檸檬茶係有一陣陣嘅花香,比起普通嘅檸檬茶冇咗陣苦澀濃味,特別怡人。失傳醬脆皮生炒骨$148真係唔係講笑,呢度嘅生炒骨係食過最好味嘅生炒骨!佢個外皮嗰種酥脆,你一食一咬開就會知道,仲要我哋喺度傾偈,擺咗一陣凍咗都仍然係咁脆。而且用嘅係新鮮豬肉,所以肉質特別好、鮮嫩又Juicy!老闆娘話俾我哋聽呢度嘅生炒骨用咗自家製嘅蘋果醋去烹調,所以食起嚟甜酸度適中。避風塘辣蟹$580一上枱晒周圍枱嘅人嘅注目,一件就知道係好架勢嘅招牌菜。就咁望都已經知道佢用心製作,你見佢嘅蒜蓉粒大小不一,有啲仲有少少衣。全部都係舖頭師傅自家製既蒜蓉,同埋自己炒香,我諗喺天橋底都聞到佢嘅蒜蓉香氣。粒粒香脆,用嚟送飯都好適合。肉蟹本身已經炸到脆卜卜

脆皮椒鹽豆腐
凍檸茶$18

失傳醬脆皮生炒骨$148

避風塘辣蟹$580
一上枱晒周圍枱嘅人嘅注目,一件就知道係好架勢嘅招牌菜。

肉蟹本身已經炸到脆卜卜,有啲較軟嘅位置,我係連殼一齊食。

當然最高級最享受嘅食法就係將蟹拆肉,然之後放上蒜蓉同埋佢嗰啲香蔥一齊食,就會非常香口。

今次揀咗星洲炒米。佢嘅新竹米粉非常幼,而且條條分明,炒得非常乾身,每一條都染上咖喱粉嘅香氣同顏色。

星洲炒蝦球米粉
最正嘅係在撈埋食淨咗嘅避風塘炒蟹入邊嘅蒜蓉,咁先係識嘆嘅做法。蝦球又大大粒,再配襯埋蛋絲同埋叉燒絲,正!

見到寶哥嘅金牌同埋同各位政要/明星影嘅合照,呢一間細細的私房菜俾我哋有好大嘅驚喜!
廚師製作非常之用心,而且手勢係真係同出邊嘅師傅冇得比,我哋一定會再返嚟食其他菜式。

咁好味嘅晚餐就同今晚嘅天空一樣,美倫美奐、目不暇給。
2022-07-13
1K
2022-07-15 148 瀏覽
大角咀出名多好嘢食而今次都唔例外🤤 呢間私房菜主打正宗廣東小菜,更有比較特別嘅原生燉湯飯同竹筒蒸飯🤪 用平民嘅價錢就能享受到大使級嘅廚藝~ 鍾意食中菜嘅朋友千祈唔好錯過☺️🐠 川芎白芷燉魚頭湯飯 $68魚頭湯用慢火煲滾4小時~ 打開玻璃蓋後即刻聞到濃郁嘅魚香味🐟 湯內有好大個魚頭😱 仲有唔同嘅藥材配料添!入口溫和,暖胃,味道十分香甜,必點之選,值得一試☺️🍲 美極乾炒牛河 $68有驚喜🫣 牛肉片炒至透薄,肉味濃郁,味道天然😝 河粉上色均勻,條條分明而且唔油膩!整體炒得好有鑊氣😗 十分推介❤️🌶 回味泡椒鳳爪 $68 鳳爪酸辣爽口,皮帶點嚼勁,超級開胃同惹味🔥🥛 凍奶茶 $6第一次飲到呢個味道🫣 自家製茶底十分特別,茶香味濃郁,比奶味重!口感非常幼滑而且好解渴😂 絕對值得一試💕🍋 凍檸茶 $6同樣地採用咗自家製茶底,感覺好清新☺️🥣 海底椰湯真材實料,滋陰潤肺,味道十分清甜,正👍🏻

🐠 川芎白芷燉魚頭湯飯 $68

🍲 美極乾炒牛河 $68
美極乾炒牛河

🌶 回味泡椒鳳爪 $68
鳳爪酸辣爽口,皮帶點嚼勁,超級開胃同惹味🔥

🥛 凍奶茶 $6

🍋 凍檸茶 $6
同樣地採用咗自家製茶底,感覺好清新☺️
凍奶茶/凍檸茶

🥣 海底椰湯
真材實料,滋陰潤肺,味道十分清甜,正👍🏻
海底椰湯

美極乾炒牛河
凍奶茶/凍檸茶
海底椰湯
2022-07-15 226 瀏覽
午飯時間, 人客滿滿.餐館牆上掛滿傳媒報導, 名人合照, 廚師獎項.一坐低, 兩碗是日例湯就到.勁足料, 滿滿的一大碗.雞骨草煲豬骨夠下火最啱夏天飲, 仲可以清熱解毒.加埋粟米紅蘿蔔, 夠晒清甜唔會似飲葯材湯! 黯然銷魂飯:三大件厚切半肥瘦叉燒,一入口就知用咗靚嘅豬梅肉, 又腍又香.仲有燶邊嘅荷包蛋, 半半生熟狀態.加埋甜鼓油, 同好香好鮮味嘅香葱.撈埋飯一齊食, 一絶!!XO醬瑤柱桂花炒米粉:一碟看似平平無奇嘅炒米粉, 一夾就知勁用心.米粉炒得好乾身, 碟底無多餘嘅油.顏色靚, 雞蛋炒到金黃色.瑤柱香味滿滿一碟, 做到色香味俱全.跟餐加$5有埋嘢飲, 再加多$1可轉凍飲.簡單叫咗凍奶茶同凍檸茶.估唔到都有驚喜!入口一陣花香, 有少少似飲緊花茶.埋單時八封問下老闆娘, 佢只講係自家秘制, 出面飲唔到!!
午飯時間, 人客滿滿.
餐館牆上掛滿傳媒報導, 名人合照, 廚師獎項.

一坐低, 兩碗是日例湯就到.
勁足料, 滿滿的一大碗.
雞骨草煲豬骨夠下火最啱夏天飲, 仲可以清熱解毒.
加埋粟米紅蘿蔔, 夠晒清甜唔會似飲葯材湯!
是日例湯

黯然銷魂飯:
仲有燶邊嘅荷包蛋, 半半生熟狀態.
加埋甜鼓油, 同好香好鮮味嘅香葱.
撈埋飯一齊食, 一絶!!
黯然銷魂飯

XO醬瑤柱桂花炒米粉:
XO醬瑤柱桂花炒米粉

一碟看似平平無奇嘅炒米粉, 一夾就知勁用心.
米粉炒得好乾身, 碟底無多餘嘅油.
顏色靚, 雞蛋炒到金黃色.
瑤柱香味滿滿一碟, 做到色香味俱全.
XO醬瑤柱桂花炒米粉

跟餐加$5有埋嘢飲, 再加多$1可轉凍飲.
簡單叫咗凍奶茶同凍檸茶.
估唔到都有驚喜!

入口一陣花香, 有少少似飲緊花茶.
埋單時八封問下老闆娘, 佢只講係自家秘制, 出面飲唔到!!
2022-07-12
是日例湯
黯然銷魂飯
2022-07-14 107 瀏覽
喜聚坊真係一間我好愛食的餐廳老闆好好人,好好傾,又教我地點煮d食物,又講下區內大小事,冇悶場!花生眉豆雞腳湯好足料,我地一邊食湯料都數唔清有幾多隻雞腳,老闆話完全冇味精,好足料。一盅湯可分到6-8碗湯,好抵飲飲飲下湯老闆問我地飲唔飲凍奶茶,佢話佢地最新產品係花香奶茶,自先生係奶茶控,佢梗係會試入口係好似飲緊花茶,但又撞左奶落去,味道出奇地夾酸菜桂花魚係我近期既最愛菜式,因為天氣實在太熱,酸酸辣辣會開胃d, 用左一條好厚身既桂花魚,好新鮮,冇骨,肉好滑,配埋酸菜,好想要一碗白飯,酸菜魚可以選辣度,我地選最少辣,希望保留返魚的鮮味可能老闆聽到我話酸菜魚一定要配飯,好快就端出一碟瑤柱蛋白炒飯,炒飯平平無奇,但一食原來係心機菜,師傅將炸過既米溝埋入蛋白飯到,每食一啖都有脆脆口感,炒飯粒粒分明,好好食主菜係避風塘炒蟹,一上枱忍唔住不斷影相,因為實太太吸引人,老闆用會發光既碟上呢道菜🤣講返道菜,老闆話用人手剝蒜頭,一碟炒蟹用左成6個蒜頭,新鮮蟹炒得非常乾身,連個殼都脆卜卜,我地食完隻蟹仲打包左d蒜頭第2日炒黎食😂另外我見到有個熟客仔過黎食客飯,因為熟客冇帶媽媽出黎,佢吞咽可能有少少困難,我見老闆娘
喜聚坊真係一間我好愛食的餐廳

花生眉豆雞腳湯

先生係奶茶控,佢梗係會試
入口係好似飲緊花茶,但又撞左奶落去,味道出奇地夾

酸菜桂花魚

另外我見到有個熟客仔過黎食客飯,因為熟客冇帶媽媽出黎,佢吞咽可能有少少困難,我見老闆娘係佢未食前一路幫佢剪細d肉,一路叫佢小心d食又幫佢放好銀包叫佢唔好跌錢,雖然唔係d咩大件事,但唔係好多餐廳做到咁啦...