2025-01-14 84 瀏覽
#pb食在太子 #pb日式系列 太子窄巷內日式串燒店🍢今次想介紹一間日式串燒店😋 佢位於太子花園街一條窄巷入面 雖然位置唔方便 但都有唔少人會黎飲下酒、食下串燒👍🏻 店內環境唔大 只有9-10個位 坐滿人會好窄、好迫🤪 店內外裝修都好似日式居酒屋 師傅即場燒串燒 然後拎到客人面前😍.佢嘅串燒款式好多 有牛、豚、海鮮、雞、蔬菜等😋 價錢$22-$248不等 唔算好平🤪 除左串燒 佢仲有沙律、佐酒小食、炸物 主要都係送酒為主👍🏻 飲品方面 佢有大量日本清酒 岩哂鍾意飲酒嘅人🥰推介❤️🔹話梅漬蕃茄🍅呢款前菜好開胃👍🏻 蕃茄仔被話梅酒浸到好入味 味道酸酸地😋 而且蕃茄仔水份好足夠 咬到好juicy😍🔹雞心喉管🐣師傅將連住雞心個部分切出黎分開燒 幾特別😍 細細粒但口感好爽口 就算唔太鍾意食內臟應該都會接受到👍🏻🔹手羽先🐣好大隻雞翼😍 外皮微微燒香 咬落好juicy 油脂即刻爆出黎🤪 佢嘅肉質好嫩滑 好好食😋🔹燒牛小腸🐮佢用左味噌去燒 食落味道甜甜地 味噌味完全遮左牛小腸嘅臊味👍🏻 腸入面仲有少少肥膏 油脂豐富🤪.其他食物(正常發揮🤪)🍢🔹雞心🐣🔹雞皮🐣🔹雞頸肉🐣🔹雞胸軟骨🐣🔹油甘魚鮫🐠.整體✨ 呢
#pb食在太子 #pb日式系列

🔹雞皮🐣
🔹雞頸肉🐣
🔹雞胸軟骨🐣
🔹油甘魚鮫🐠
整體✨ 呢間位於太子嘅串燒店位置好隱蔽 係一條窄巷入面 但好受歡迎🤪 店內環境唔大 裝修好似日式居酒屋咁👍🏻 串燒選擇幾多 價錢雖然唔算平 但質素唔錯😋 建議大家可以食飯之前去飲杯酒、食少少串燒chill下🥰

喬居酒屋 (太子) · 🤝🏻🤪
太子花園街239號嘉慶苑地下C號舖
2024-11-27 638 瀏覽
居酒屋,小編以前就同大家介紹過好幾間,而今次小編就帶大家黎到旺角,同大家介紹一間位於小巷入面主打串燒既隱世居酒屋 一 喬 居酒屋 @kyou_izakaya喬居酒屋位於旺角花墟一帶小巷入面,小店吾大,大約就只有十個位左右,鋪外有一排日式燈籠,相當好認。以小編個人而言,一間居酒屋,除左食物質素,氣氛亦佔一定分數。喬 居酒屋雖然鋪面吾大,但確切地做到「居酒屋」該有既氣氛。主廚、老闆、老闆娘都非常親切,除左細心同食客講解食物之外,同食客之間亦有講有笑。喬 居酒屋主打串燒,而串燒同てんぷら類同,亦相當考師傅既功力,而喬 居酒屋既主廚 Sang師傅從事日式串燒有30年之久,先後曾於香港五星酒店任職,於澳門知名酒店出任總廚,其後更於米芝蓮星級食府與名廚共事,可見其功力之深厚。串焼き:🌟牛舌心 $68肉味濃之餘帶有咬口🤤👍🏻🌟蒜香牛肉蒽卷 $78牛汁充滿肉汁同油香,搭配埋蒽蒜香氣,好出色🤤👍🏻👍🏻🌟波子提豬肉卷 $48豬肉鹹香,搭配清甜爽脆既波子提🤤👍🏻🌟免治雞肉棒配日本初生蛋 $42免治雞肉燒好後掃上秘制燒汁,裡面充滿肉汁,搭配埋蛋漿一齊食,口感更嫩滑🤤👍🏻👍🏻🌟明太子飯糰 $48飯糰燒得焦香,

以小編個人而言,一間居酒屋,
除左食物質素,氣氛亦佔一定分數。

喬 居酒屋雖然鋪面吾大,但確切地做到「居酒屋」該有既氣氛。

串焼き:

🌟牛舌心 $68
肉味濃之餘帶有咬口🤤👍🏻

🌟蒜香牛肉蒽卷 $78
牛汁充滿肉汁同油香,搭配埋蒽蒜香氣,好出色🤤👍🏻👍🏻

🌟波子提豬肉卷 $48
豬肉鹹香,搭配清甜爽脆既波子提🤤👍🏻

🌟免治雞肉棒配日本初生蛋 $42

🌟明太子飯糰 $48
飯糰燒得焦香,帶有炭香味,搭配鹹香既明太子🤤👍🏻

からあげ :
🌟芝麻雞翼 $48
雞翼外皮炸得金黃,內裡肉質嫩滑,充滿芝麻香🤤👍🏻👍🏻

🌟日式炸雞 $68
外皮酥脆,內裡嫩滑,咬落去仍然充滿肉汁🤤👍🏻👍🏻

🌟魷魚一夜干 $98
魷魚口感脆爽,搭配調料鹹鹹香香🤤👍🏻👍🏻

🌟京都炸豆腐 $48
豆腐炸得外酥內嫩,搭配秘制日式醬汁🤤👍🏻👍🏻

煮る:
🌟關東煮
湯底非常濃厚既昆布味🤤👍🏻

📍喬居酒屋
地址 :花園街239號嘉慶苑地下C號舖

#旺角 #喬居酒屋 #居酒屋 #串燒 #牛舌心 #關東煮 #留港消費 #支持小店 #隱世小店 #覓食旺角 #食在旺角 #日式炸雞 #芝麻雞翼 #為食關注組 #旺角食乜好 #京都炸豆腐 #明太子飯糰 #魷魚一夜干 #香港美食地圖 #波子提豬肉卷 #蒜香牛肉蒽卷 #九十後行到邊食到邊
#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2024-11-25 561 瀏覽
自從今年年頭「隱町」搬走後,很快便看見這間餐廳開業;原來店內除了招牌外,其它看似沒有什麼大改動,難怪可以這麼快便再開業。😬新餐廳同樣以串燒為賣點,食物種類也和舊店相差不遠,如不細看,還以為是同一間;因地方狹窄,怕一次叫太多會放不下,所以決定分段叫菜。🤔最後叫了13款食物及1杯啤酒,除了日式炸白蝦仔、燒鵝肝、汁燒腦天、免治雞肉棒外,其它食物水準平平,部分更是燒得太乾或帶燶味,有點令人失望。😨看食評還見有很多人讚,實在有點不明。😵‍💫#日式炸白蝦仔 #日本高濃度番茄#燒鵝肝 #雞胸脆骨 #雞皮#手羽先 #汁燒腦天 #三得利#免治雞肉棒配日本初生蛋#燒飯團 #燻煙五花腩#沖繩慢煮豬手#吉列廣島蠔 #日本燒南瓜#價錢唔平但水準平平#燒功普通#喬居酒屋地址: 太子花園街239號嘉慶苑地下C號舖電話: 67738339

看食評還見有很多人讚,實在有點不明。😵‍💫

#日式炸白蝦仔 #日本高濃度番茄

• 汁燒腦天
  • 燒鵝肝
  • 日式炸白蝦仔
2024-11-14 678 瀏覽
朋友極力推薦這間位於太子花園街的日式居酒屋,這間小店位置在小巷的入邊,門口充滿日式格局。 居酒屋坐位不多,跟日本的風格很類似,主打串燒,一座下來,廚師先給我們前菜,牛蒡牛小排,我們點了幾款來嚐嚐: 燒鵝肝 @$88 -口感滑嫩,入口即化,帶有濃郁的香氣。它的味道通常會有一種豐富的奶油味和微妙的甜味,搭配適當的調味料,提升整體的風味。搭配蘋果料可以平衡鵝肝的油膩感,增添清新的口感。鵝肝是我至喜愛的食物之一😊 免治雞肉棒配日本初生雞蛋 @$42 - 免治雞肉棒的肉質鮮嫩,經煎烤後外皮微脆,內裡保持多汁。雞肉本身的鮮味,搭配的雞蛋提供了豐富的奶香和綿密的口感,兩者結合相得益彰,形成了一種和諧的風味。 士多啤梨豬肉卷@$48 – 這是一道創意十足的菜式,將豬肉的鮮嫩與士多啤梨的清甜完美結合。豬肉肉質鮮嫩,口感豐滿;士多啤梨則為整道菜增添了一抹清新和果香,形成了甜中帶鹹的獨特風味。每一口都能感受到豬肉的香氣與士多啤梨的果汁交融,讓人驚喜。 日本高濃度番茄 @$58 – 我自己十分喜愛食番茄, 這個濃厚的蕃茄汁, 十分Juicy. 日本燒蕃薯 @$28 - 經過烘烤後的番薯,外皮略微焦脆,內

日本燒蕃薯 @$28 - 經過烘烤後的番薯,外皮略微焦脆,內部則柔軟綿密,散發出自然的甜香。其獨特的甘甜味道,讓人忍不住一口接一口。

蟹籽沙律 @68 – 居酒屋用的是最貴價的黃金蟹籽, 比一般橙色的蟹籽彈牙, 咬落爽趣, 帶有鮮甜味道, 師傅跟我們說青瓜用鹽醃過, 配上沙律醬及超多的蟹柳, 很清新的味道!

居酒屋雖是小店經營, 但絕對有大廚的水準, 下次去旺角多了一個好選擇。
2024-08-21
  • 慢煮鵝肝
2024-09-28 2137 瀏覽
去到太子,畀我哋搵到一間隱世嘅居酒屋🏮佢座落喺小巷之中,細細間但係佈置好有特色,坐得都算舒服!😌一踏入舖頭就聞到好香嘅串燒香味,令人垂涎欲滴。🤤食串燒之前先有漬物間場🥒1️⃣ 手羽先($76兩隻)🍗雞翼燒得好香脆,外皮唔會太油,但又有好充足嘅鹽燒香味。2️⃣ 雞心($32)❤️雞心易入口,好滑溜。3️⃣ 雞腎($32)🍢呢款雞腎真係超好食!內臟味唔算太重,但就做到入口即溶,而且燒得好香。4️⃣ 雞胸脆骨($32)🍖每次食串燒都必食嘅一款菜式,因為脆骨可以帶嚟好唔同嘅口感,食落好爽。作為間場嘅串燒非常稱職。5️⃣ 雞肝($32)🥩雞肝好大快,燒得好透。鍾意食內臟嘅朋友一定好like!6️⃣ 黑毛豚肉五花腩($42)🐷呢款黑毛豚肉,油脂感比較重,啱曬鍾意食腩位嘅我。7️⃣ 伊比利亞橡果豬肉 ($48)🌰🐖呢款我更鍾意食!呢款豬仔係食橡果大,外皮香脆,而內裡係有甜甜嘅果味,好特別!8️⃣ 慢煮五花腩($128)🥓呢款真係色香味俱全,望住師傅成塊五花腩咁燒,真係好治癒!呢款真係超級抵食,豬肋條切開有好多塊,每塊都有肥又瘦,口感好正。再加埋柚子醬,加咗啲鹹味,更加惹味。9️⃣ 汁燒腦天($88)🐟呢款勁特別,係吞拿魚頭上兩塊肉。喺第
去到太子,畀我哋搵到一間隱世嘅居酒屋🏮

佢座落喺小巷之中,細細間但係佈置好有特色,坐得都算舒服!😌

一踏入舖頭就聞到好香嘅串燒香味,令人垂涎欲滴。🤤

食串燒之前先有漬物間場🥒

1️⃣ 手羽先($76兩隻)🍗

雞翼燒得好香脆,外皮唔會太油,但又有好充足嘅鹽燒香味。
2️⃣ 雞心($32)❤️

雞心易入口,好滑溜。

3️⃣ 雞腎($32)🍢

4️⃣ 雞胸脆骨($32)🍖

5️⃣ 雞肝($32)🥩

雞肝好大快,燒得好透。鍾意食內臟嘅朋友一定好like!

6️⃣ 黑毛豚肉五花腩($42)🐷
呢款黑毛豚肉,油脂感比較重,啱曬鍾意食腩位嘅我。

7️⃣ 伊比利亞橡果豬肉 ($48)🌰🐖

8️⃣ 慢煮五花腩($128)🥓

呢款真係色香味俱全,望住師傅成塊五花腩咁燒,真係好治癒!

9️⃣ 汁燒腦天($88)🐟

呢款勁特別,係吞拿魚頭上兩塊肉。喺第二度真係未見過!外脆內軟,外面燒得好香,燒汁好濃重,而入面就好似食緊刺身吞拿魚咁,好有魚香。

🔟 燻煙芝士($38)🧀

呢款係想像唔到咁好食!芝士燒過後,味道更加濃。再加埋煙燻,有種smoky嘅味道,真係冇得彈。

1️⃣1️⃣ 牛柳粒($58)🥩

呢個價錢食牛柳粒十分抵食。燒得適中,唔會太難咬,畀個讚。👍

1️⃣2️⃣ 牛舌心($68)👅

牛舌心係我好鍾意食嘅串燒。呢款都好大塊,咬落牛味好重。

呢間餐廳雖然鋪細細,但係食物款式真係又多又特別。好推介大家嚟試下!💯🥢

2024-09-26
約左朋友食晚飯傾下計穩到間藏身係小巷嘅居酒屋同朋友食下串燒 順便飲返兩杯🍻Menu上有好多食物選擇🥰海鮮 雞肉 牛肉 豚肉 蔬菜佐酒小菜 沙律 炸物 烏東 飯基本上想食嘅都有🥺🫶🏻當然咩都要試下😎豚肉方面青葡萄豬肉卷用上香香嘅豚肉片 卷住香甜嘅青葡萄燒完之後食落豚肉仲好香好正加埋青葡萄嘅香甜味食落冇咁膩 又夾👍🏻雞肉方面手羽先脹卜卜嘅手羽先外皮燒得夠香脆得黎入面嘅肉質仍然咁香滑juicy而且最重要係雞翼尖部分冇燒到乾哂 都咁好食😎👍🏻雞腎 雞心 雞肝 雞心喉管朋友話呢四串好好食✨佢話作為雞內臟食家黎講內臟夠乾淨冇異味每樣都燒得好好味道又調得夠香夠好食 話一定要叫黎食🤣👍🏻雞頸肉肉質又夠嫩 食落啖啖都咁嫩滑多汁炸物方面日式炸白蝦仔好多隻好香脆嘅白蝦仔調味夠香又好味 我地一啖一啖咁好快食哂🤣好適合送酒🥰蒜香燒茄子平時蒜蓉茄子就食得多今次嘅蒜係脆香✨ 再加上茄子肉外皮帶點脆入面仲係咁香咁多汁.日本青椒仔青椒仔食落帶點香辣每啖都幾香幾爽口再加埋香香嘅木魚 令到口感更豐富.燒牛小腸串成好多條長長嘅小腸外皮燒得好香口 但係食落多汁又香牛味黑糖燒菠蘿用上黑糖黎沾係菠蘿面食落菠蘿🍍香香嘅酸甜開胃感亦帶
約左朋友食晚飯傾下計

飲落易入口得黎
佢嘅味道真係好香
冇飲開酒嘅朋友仔 應該都會鍾意🫶🏻

2025-01-15 0 瀏覽
這家隱密的串燒居酒屋位於僻靜的巷弄中,沿途掛滿各式風格的燈籠,營造出濃厚的日式居酒屋氛圍~手羽先 $76/2雞翅一向是居酒屋的必點之選,外皮烤得香脆,肉質鮮嫩多汁,咬下去十分滑順。調味適中,香而不鹹!味道相當美味🤣雞心 $64/2雞腎 $64/2外表微焦,內裡則保持著肉質爽脆的口感。調味不會太重,主要還是要品嚐其口感。雞皮 $64/2雞皮烤得金黃酥脆。牛舌心 $136/2串燒的必點之一!燒製得極為嫩滑,牛舌芯還十分爽口,加了少許黑椒調味更是美味😎份量比預期中大,口感脆爽有嚼勁,絲毫沒有腥味,牛肉味十足,而且燒得香氣四溢~波子提豬肉卷 $48士多啤梨豬肉卷 $42看起來頗具特色,一口咬下,提子🍇的汁液迸發🤩,士多啤梨的酸味中和了豬肉的油膩感,出乎意料地與豬肉搭配得宜日本青椒仔 $28看到這道菜覺得有點特別,青椒切成細條,輕微燒烤後再撒上芝麻和木魚片,口味介於青椒和青椒之間。黑糖燒菠蘿 $38吃過這麼多串燒後,品嚐一口烤菠蘿,黑糖薄薄地包裹著菠蘿,外酥內軟,菠蘿酸甜多汁,極力推薦!

手羽先 $76/2
調味適中,香而不鹹!味道相當美味🤣

雞心 $64/2
雞腎 $64/2
外表微焦,內裡則保持著肉質爽脆的口感。
調味不會太重,主要還是要品嚐其口感。

雞皮 $64/2
雞皮烤得金黃酥脆。

牛舌心 $136/2

波子提豬肉卷 $48
士多啤梨豬肉卷 $42

日本青椒仔 $28

黑糖燒菠蘿 $38
2025-01-15 0 瀏覽
今日收工好攰🥹🥹想食個串燒飲杯啤酒放鬆吓🍢同朋友黎到太子嘅呢間居酒屋一試,環境唔錯,幾有日本風味🇯🇵好有深夜食堂既感覺😚呢間居酒屋嘅串燒質素真係唔錯😍😍食材好新鮮,調味都啱啱好🙌🏻🙌🏻最特別既係有創意嘅配搭,例如蘋果豬肉卷,真係第一次試咋!🍢蘋果豬肉卷、波子提豬肉卷呢兩款豬肉卷都幾有創意🤪🤪蘋果豬肉卷嘅蘋果帶嚟一陣清甜,中和咗豬肉嘅油膩感👍個人覺得波子提豬肉卷就比較香濃🤩但兩者各有特色❤️🍢牛舌心牛舌嘅口感爽脆得嚟肉味都好濃郁☺️對於鍾意食牛舌嘅朋友嚟講絕對係必試👍🍢美國牛小排呢間嘅牛肉肉質好軟嫩,而且油花分佈均勻😌師傅燒得啱啱好👍👍肉汁好豐富😚🍢免治雞肉棒配日本初生蛋呢個組合好特別🤩🤩免治雞肉嘅口感彈牙,配上日本初生蛋嘅濃郁蛋黃,令到味道層次更加豐富☺️☺️🍢鹽燒雞肉串、汁燒雞肉蔥串簡單嘅鹽燒凸顯咗雞肉嘅鮮甜,亦保留咗雞肉嘅原味🤤🤤汁燒雞肉蔥串嘅醬汁味道好濃郁😚配上蔥嘅清香,味道非常惹味👍👍🍢芝麻雞翼雞翼外層嘅炸得好香脆,而且雞肉嫩滑,味道香濃🤩🍢黑毛豚肉五花腩五花腩嘅肥瘦比例適中,師傅烤得外脆內嫩😚食落肥而不膩😝🍢白鱔白鱔肉質好鮮嫩,而且口感爽滑,更加帶有少少嘅海水鹹味🤪🤪🍢烤青椒青椒烤得

🍢蘋果豬肉卷、波子提豬肉卷

🍢牛舌心

🍢美國牛小排

🍢免治雞肉棒配日本初生蛋

🍢鹽燒雞肉串、汁燒雞肉蔥串

🍢芝麻雞翼
雞翼外層嘅炸得好香脆,而且雞肉嫩滑,味道香濃🤩

🍢黑毛豚肉五花腩
五花腩嘅肥瘦比例適中,師傅烤得外脆內嫩😚食落肥而不膩😝

🍢白鱔
白鱔肉質好鮮嫩,而且口感爽滑,更加帶有少少嘅海水鹹味🤪🤪

🍢烤青椒
青椒烤得軟綿香甜,帶有少少嘅焦香☺️令人停唔到口🤪

🍢串燒茄子
茄子烤得好軟身,吸收咗鹽嘅味道,完全食到茄子嘅鮮甜😚😚

2025-01-14 0 瀏覽
喬居酒屋地點有啲隱敝,但只係小巷入面非常易搵,店面唔大,但就係有種親切友善感覺,同師傅距離好近可以有講有笑,每樣食物都好似為你而做,小編就是喜歡這類居酒屋,放工同朋友相聚喬居酒屋就係最好選擇。喬居酒屋主打串燒,有雞類、蔬菜類、海鮮類等等,一定揀到喜歡的,小編同朋友當晚嚟不知不覺就食咗十多款,樣樣都好味,價錢又唔貴,以後都會多嚟。◇ 漬蘿蔔◇ 雞腎◇ 手羽先◇ 牛小腸◇ 雞軟骨◇ 免治雞肉榛配日本初生蛋◇ 牛舌◇ 雞胸肉軟骨◇ 黑糖燒菠蘿◇ 車厘茄◇ 蒜香燒茄子◇ 日本青椒子◇ 日本甜薯仔

◇ 漬蘿蔔
車厘茄
日本青椒子
日本甜薯仔
2025-01-10 38 瀏覽
👫走進太子巷內隱世居酒屋🍶🏮吊掛紅白燈籠🏮📜店內裝潢牆身貼滿日本酒貼🌂紙傘和燈籠,融合古今元素⚪️店內以吧枱形式🪑坐位不多📲建以訂位🚾另外OpenRice訂坐更享優惠不容錯過喔!💖雞翼$48👍🏻💖牛舌芯$78💖唐揚涼瓜$58👍🏻💖黑糖燒菠蘿$38👍🏻💖吉列廣島蠔$78💖唐揚日本釜山灣白蝦仔$88👍🏻💖免治雞肉棒配日本初生蛋$42👍🏻🥃岸樂園黑糖梅酒$68🥃Suntory bar$58 /gls🥢先附柚子醃蘿蔔清開胃及碟旁備上🍋‍🟩青檸唧在串燒中,即叫即燒樣樣都好到胃,燒得剛好又Juicy調味剛好🥃送酒一流由其唐揚涼瓜、燒菠蘿、免治雞肉棒,揚日本釜山灣白蝦仔等…💖不得不讚早烏時段🙍🏻‍♂️師傅好Nice同時滿足食客需要有禮貌,客人之間互動熱鬧,氣氛真好

👫走進太子巷內隱世居酒屋🍶
🏮吊掛紅白燈籠🏮
📜店內裝潢牆身貼滿日本酒貼
🌂紙傘和燈籠,融合古今元素

⚪️店內以吧枱形式🪑坐位不多📲建以訂位

💖唐揚日本釜山灣白蝦仔$88👍🏻
💖免治雞肉棒配日本初生蛋$42👍🏻
🥃岸樂園黑糖梅酒$68
🥃Suntory bar$58 /gls

由其唐揚涼瓜、燒菠蘿、免治雞肉棒,揚日本釜山灣白蝦仔等…

2025-01-05
  • 黑糖燒菠蘿
  • 手工啤
  • 牛舌心
2025-01-07 65 瀏覽
朋友突然約食飯,要帶我食好野,於食就來左呢間喬居酒屋,位於花園街239號嘉慶苑地下C號舖,真係超級隱世,在小巷中,但相當有特色,服務相當熱情,採用現叫現烤,值得推薦👍今日同朋友分別點了雞腎,雞心,雞肝,雞心喉管,这些是招牌的前菜,口感鲜嫩,值得一试。汁燒雞肉蔥串,鸡肉与葱串在一起,淋上特制酱汁,味道浓郁。手羽先,皮脆肉嫩,鹹度剛剛好,還食到碳烤噶焦脆,十分誘人.波子提豬肉卷,感覺好特別,外表令人想起提燈,烤過的提子真係十分清甜,一口入去真係會爆汁!燒雞泡魚干,入口令人眼前一亮,肉感比較煙韌.燒日本京蔥,日本青椒仔,蒜香燒茄子,這些都考師傅噶功夫,每樣都烤到剛剛好,不會過熟,入口還保留左少許的脆度。燒飯團,外層超吸引,似係油炸完再烤,外層似吃緊飯焦,內裡米粒軟熟,看似平平無奇,但都比佢驚艷到!今日跟住朋友,果然有驚喜,下次再繼續😁

汁燒雞肉蔥串,鸡肉与葱串在一起,淋上特制酱汁,味道浓郁。

手羽先,皮脆肉嫩,鹹度剛剛好,還食到碳烤噶焦脆,十分誘人.

燒雞泡魚干,入口令人眼前一亮,肉感比較煙韌.

今日跟住朋友,果然有驚喜,下次再繼續😁
2024-12-19
喬居酒屋位於太子花園街嘅小巷入面, 雖然位置隱蔽, 但由佢小巷條小路掛滿燈籠佈置, 到一踏入店內, 就好似瞬間置身於日本嘅街頭~ 店內裝潢以木系為主調, 充滿濃厚嘅日本風情, 舖頭唔大但俾人感覺溫馨又親切, 呢度嘅氣氛非常適合同三五知己一齊暢飲暢談, 享受一個愉快嘅夜晚! 喬居酒屋主打串燒, 選擇多樣化, 包括雞腎、雞心、雞肝同雞尾等, 每款都係精心烹調, 有溫度同味道😂 佢嘅伴碟都好特別係一個食得出有啲日式木魚調過味嘅蒜頭, 香得嚟唔會太過濃味~ 牛小排、提子黑豚肉、蘋果黑豚肉、燒西京芝士同黑糖菠蘿等特色串燒亦非常受歡迎, 每款都係用心製作, 有驚喜😁特別推薦佢哋嘅蘋果豬肉卷, 豬肉鹹香, 好新鮮咁搭配清甜爽脆嘅蘋果, 口感層次豐富! 另一款必試嘅係免治雞肉棒配日本初生蛋, 雞肉鮮嫩多汁, 配上蛋漿更加滑溜😍喬居酒屋唔單止食物出色, 服務亦非常貼心, 店員親切友善~ 令人覺得係一間充滿人情味嘅居酒屋, 無論係同朋友聚會定係想搵個地方放鬆心情, 都係一個幾好嘅秘密基地😜

2024-12-14 109 瀏覽
我哋嗌咗日式煎餃子(5隻)$78、雞心$32雞腎$32、雞頸肉$38、雞胸脆骨$32、鹽燒雞肉串$36、黑毛豚肉五花腩$42鹽燒豬肋條$48、牛柳粒$58、手羽先$76@2黑糖燒菠蘿$38、雞肝$32、牛舌心$68同埋燻煙芝士$38咁首先講咗佢哋嘅雞肉先啦雞頸肉食落去真係幾Juicy😋😋不過我平時真係好少機會會食雞心食落去又覺得幾煙靭😜😜鹽燒雞肉串食落去真係幾嫩滑雞翼燒落去亦都好香❤️❤️一咬落去亦都好入味咁之後就講吓其他串燒啦我覺得嗰個牛舌食落去真係幾爽口😝😝完全係我想要嘅口感黑毛豚肉五花腩食落去真係好多汁🥰🥰完全唔會覺得好乾鹽燒豬肋條食落去就比較有咬口☺️☺️最後就講埋嗰個日式煎餃子同埋燒菠蘿啦呢個餃子係老闆佢哋自己親自落手落腳包嘅‼️‼️(不得不讚都真係幾有心機)嗰個餃子皮食落去亦都唔會好厚黑糖燒菠蘿食落去真係幾甜😘😘作為一個完美嘅ending真係幾合適~
我哋嗌咗日式煎餃子(5隻)$78、雞心$32

完全唔會覺得好乾
鹽燒豬肋條食落去就比較有咬口☺️☺️

最後就講埋嗰個日式煎餃子同埋燒菠蘿啦
呢個餃子係老闆佢哋自己親自落手落腳包嘅‼️‼️
(不得不讚都真係幾有心機)
嗰個餃子皮食落去亦都唔會好厚
黑糖燒菠蘿食落去真係幾甜😘😘
作為一個完美嘅ending真係幾合適~

• 黑糖燒菠蘿
  • 手羽先
  • 黑毛豚肉五花腩
8點打電話去問,店員(定老闆)答8:30或9點都有位,見9點有7折就book實。專程去太子,其實8:40已到附近,唯有行吓先。8:58準時到達,竟然無位,店員就話好快有,無奈只好等等,再過一陣又有兩位客人到店;等咗差唔多20分鐘,終於有兩個位,最嬲嘅事情發生~店員竟然俾遲來嗰兩位入先,大家都係book 9點,我哋仲要早到過佢哋㗎,原因係佢哋book先喎。咁唔該你哋電話回覆時講明要等,客人可以諗下食唔食,而唔係要客人專登嚟到等餐懵。你哋都知自己間舖得好少座位,空間細坐位又逼,價位唔平㗎,個蕃茄加到$78(見9月其他食評及餐牌圖為$58)。大家有緣睇到,book前要考慮清楚。嬲都要搵食,我哋過隔籬泰聚食泰菜,坐得舒服,服務又好,食物質素都非常好,值得推介。

2024-11-26 246 瀏覽
早於3星期前已訂位,whatsapp已確認仍遺漏紀錄;最終被安排坐樓上既火煱店(所有人冇晒mood). 不斷新述2間餐廳都是一樣的,仍可叫日本食物。 他們完全不明白餐廳氣氛既重要性!!!!!下單後1st round食物要差不多等30分鐘,約包括5款食物。可惜其中1至2款食物係凍的(相信要等其餘食材熟透,先烤好的食材溫度便下降-這是常識吧!)串燒沒有跟相應既調味料,難道用火鍋醬油代替。我們要開聲問才跟配!因樓上樓下關係,每次發出要求都要靠Whatsapp聯繫或直接打去串燒店。簡直浪費時間!埋單絕對不便宜,但食物質數只可說入得口而已,全女班都不飽(朋友回家還要煮麵食)。最初係因為聽聞他們用“心”製作才試一下,經歷過今次體驗真不敢恭維。

2024-11-21