2024-10-13 226 瀏覽
店面不大,用簡約木材打造舒適的環境。聽說這裡的食物很好,所以特意到訪。菜單上選擇也不少,每樣都想一試。擺盤精美,除主食外,還有很多配菜。蒸蛋質地很結實,吃了一,兩口便放棄了。如果可以改善至滑流的口感就更佳。沙律加了櫻花蝦,提升味道。其他配菜比較一般,沒有特色。飯麵充足,小胃者一定飽肚。主食牛舌,份量不少,外脆內軟,推介!而銀雪魚,份量少,味道偏甜,魚香肉嫩,趁熱儘快享用。價錢略貴,所以可以一試,但未達到所想期望。
主食牛舌,份量不少,外脆內軟,推介!
而銀雪魚,份量少,味道偏甜,魚香肉嫩,趁熱儘快享用。

價錢略貴,所以可以一試,但未達到所想期望。
2024-08-19
2024-09-06 983 瀏覽
隱世日系料理店,一定要whatsapp book 枱, 唔好walk-in ~我同友人都覺得好食,友人嘴刁過我,佢都話好食,全程坐得舒服、傾得開心,過程係有服務架,店主喺咁忙既情況下,都不停添茶,好有心! 仲會問客人覺得啲嘢食點,証明店主係追求卓越既人~我唔知係咪一個人負責晒(廚加樓面) ,我淨係覺得好勁😃👍🏻女仔去食,係食到勁飽😂

我唔知係咪一個人負責晒(廚加樓面) ,我淨係覺得好勁😃👍🏻

女仔去食,係食到勁飽😂

牛舌
甜品(芝麻味布丁)
牛舌
甜品(芝麻味布丁)
2024-05-27 2142 瀏覽
今日有事入元朗,之前專登叫朋友介紹地方搵食,佢就推薦咗呢間叫喬木嘅小店,仲幫我提前book定。去到喺門口見到放咗個牌仔寫住「今日冇walkin位」,朋友笑說係寫畀佢睇嘅,因為佢經常行過都會入去問。店內只有老闆一位負責招待客人,廚房據說也只有一人負責烹飪,所以寫明叫人唔好催。我哋每人嗌咗一個set,4款都唔同,另外仲揀咗3款小食。朋友推薦必食牛脷,但我未食過咩係牛內裙,所以就同朋友各嗌一個試吓,另外兩個朋友就叫咗銀雪魚西京燒同照燒雞爽肉。牛脷確實厚,味道亦不錯,不過一凍就易韌,要速戰速決。牛內裙店主話係牛腩嘅一部分,口感唔係腍嘅,反而偏爽口,加鹽燒已經好夠味,唔蘸醬都好食,可惜嘅係唔juicy。銀雪魚我冇食,朋友話好滑,而雞爽肉則係去骨雞頸肉,分量頗多,食落幾嫩。小食我哋揀咗和牛薯餅,炸雞皮同炭燒雞橫隔膜。3個小食都好味,其中最好味係薯餅,好夠味好鬆軟又香口;炸雞皮係偏厚身嘅,所以唔會好似薄雞皮咁脆,佢係香口而唔膩,唔會食落成口油;而雞橫隔膜食落有少少似雞肉,但係爽口嘅,就好似雞肉包住雞胸部分嗰塊白色軟骨咁嘅口感。因為係定食,所以包咗3款前菜,沙律、湯、茶碗蒸、烏冬同飯,仲有醃蒜頭,雖然

鹽燒厚切牛舌

鹽燒澳洲M9和牛牛內裙

吉列和牛薯餅

炸雞皮

炭燒地雞橫隔膜

蟹肉茶碗蒸

因為係定食,所以包咗3款前菜,沙律、湯、茶碗蒸、烏冬同飯,仲有醃蒜頭,雖然唔辣又勁重蒜味但好易入口,正!我嗰份前菜係吉列炸雞、醬燒螺片同去骨燒雞翼,雖然食落味道冇驚喜,但合格有餘亦唔hea,算好有盛意。

原生芝士蛋糕

牛奶奶凍

甜品有蕨餅同奶凍揀,亦可加錢轉是日精選蛋糕。奶凍好滑,好香奶味,蛋糕我揀咗原生芝士蛋糕,好好味,面層cream cheese好濃郁又creamy,蛋糕則口感鬆軟,如果唔係原個要提早2日預訂仲只限堂食,我一定打包一個返屋企。
2024-05-26
鹽燒厚切牛舌
鹽燒澳洲M9和牛牛內裙
吉列和牛薯餅
原生芝士蛋糕
2024-05-18 1615 瀏覽
放工一行四人黎食,同事一早訂左枱,好快有位,地方唔算太大,但就算有幾張4人枱都有足夠空間感價錢合理,內容豐富,套餐已包括有飯,烏冬,主菜,沙律,茶碗蒸,麵豉湯,另外一d漬物,還包甜品(芝麻奶凍或厥餅),份量適中,食晒都唔會覺得飽到好辛苦,而且一定食得晒,唔會浪費員工很有禮貌,收餐具時,提醒仲有甜品,但會講聲:你地飲啖茶先,唔會好似趕人走咁

2024-05-01 1315 瀏覽
入元朗探朋友, 朋友訂了枱, 說是專門做日式定食。去到店內, 如想象一樣, 簡潔温馨, 全店連廚房內陳置主色純白, 木制品, 小家庭感覺。店內已有一長枱, 一家大小有老人家小朋友每人一盤自己的定食, 大家都食得好滿足。我哋三個人同行, 於是點三款不同, 再一齊分享, 反正配菜都一樣, 每個定食均配日式茶碗蒸, 沙律, 漬物, 三點前菜, 椀物, 白飯, 迷你烏冬, 甜品 🥚🥗🍤🍚🍰🐓照燒雞軟骨漢堡 $178喜歡手工造嘅細心, 食到少少軟骨增加口感而size剛好, 食得舒服, 提味醬油令煎出嚟嘅肉更香更野味🐟北海道花魚一夜干 $188以為魚肉一夜干偏咸乾好正常, 但呢個厚肉少骨。經處理過所以魚味濃郁, 魚皮煎香, 油脂豐富, 份量好足🥩汁燒安格斯牛小排 $248生熟掌握適中, 牛肉燒香配料配搭夾得好, 肉甜鮮嫩🍱定食配物:每一啖都好美味, 沙律新鮮, 前菜大方, 睇到設計到煮都係心機想特別推介茶碗蒸, 奶黃色好吸引, 有小蟹鉗, 食落有別於一般只食到滑蛋及鰹魚湯汁, 呢個係再加重蛋香味同鮮味, 相信比例上下咗功夫, 我食咗一份半, 因為朋友見我唔捨得食完分咗好多次食就俾佢半份我🤣椀物係大

🐓照燒雞軟骨漢堡 $178

🐟北海道花魚一夜干 $188

🥩汁燒安格斯牛小排 $248
生熟掌握適中, 牛肉燒香配料配搭夾得好, 肉甜鮮嫩

🍱定食配物:
椀物係大蜆麵豉湯, 隻蜆好肥美, 煮得剛好, 柔軟鮮美
🍮甜品- 期待已久, 芝麻奶凍, 香濃黑芝麻醬淋滑溜奶凍

🪽追加 - 芝麻手羽 $58
外香脆, 內多汁, 不能錯過, 送吓啤酒正

🍺Orion 啤酒 $28

因為得一人廚房一人廳面, 所以最好訂位先同準時, 或8點時試吓walk in。總括嚟講性價比好高, 值得再去👍🏼。特別一提, 洗手間於餐廳外, 老闆娘細心送上小番梘洗手
北海道花魚一夜干
芝麻奶凍
Orion 啤酒
茶碗蒸
2024-04-24 1440 瀏覽
#喬木又是一間我心目中在元朗區排名很高的小店 久不久就會掛住它的牛舌 👅佢最大特色是會有很多款小食 啱晒我呢啲貪心想試好多款食物的人😝 佢會一次過整份連木盤放上枱 很吸引😍 而且除了固定一定配的湯 沙律 茶碗蒸 迷你烏東同飯 (飯仲要可以添食)每次都會唔同款的小食 之前試過有小丸子 蓮藕 可樂餅等等 今晚有凍豆腐 菇 去骨雞翼 燒汁螺片同牛蒡 每款都好好食👍🏻。#鹽燒厚切牛舌 $178我心中的No.1 🥇 每次想試其他都會忍唔叫番佢 今晚見每枱都有人叫呢款佢同其喺店舖不同的是 它是厚切成一條條去燒 咁樣會保留口感而又不會難𡁻 另外旁邊配埋芥辣醬同Wasabi粒 2樣都好夾另外朋友叫的照燒雞軟骨漢堡扒都一樣出色 好送飯🤭。最後甜品是 #黑芝麻奶凍 每次已經飽到上心口都要食晒佢 因為真。心。好。食! 另外都可以加錢轉蛋糕 通常我好飽都係只係會食返奶凍 但佢話今晚蛋糕選擇有焙茶味 咁就一人一款試埋蛋糕 結果都係好好味 佢中間係豆腐味 個底就係用Oreo整 夾埋上邊嗰層嘅焙茶 成件事都好夾 作為餐飯嘅完美句號。店舖以日式木系裝修 不算太大的店 絕對建議要打電話book定位 其實佢午餐都有其他s
#喬木

#鹽燒厚切牛舌 $178
另外朋友叫的照燒雞軟骨漢堡扒都一樣出色 好送飯🤭

店舖以日式木系裝修 不算太大的店 絕對建議要打電話book定位 其實佢午餐都有其他set選擇 但聽到店員跟熟客傾計都表示最近中午人流很小😔 都明白它的地理位置有點輸蝕 希望多啲識貨之人繼續支持 今晚見大部分都是熟客

#元朗小店 #食在元朗 #元朗日式餐廳
  • 鹽燒厚切牛舌
2024-02-02 1384 瀏覽
—假日walk in肯定冇位 還是乖乖wtsapp reserve一人廚房製作需時 90分鐘用膳時間所以務必準時/揀定嘢食先🐥日本脆炸雞配碎蛋沙律醬($178)🐚粒貝牛油燒($188)🐷照燒一口豚($228)🐟銀鱈魚西京燒($228)內附:🥚茶碗蒸 🥗沙律 🧄漬物 🦐三點前菜 🍲椀物 🍚白飯 🍜迷你烏冬 🍮甜品(芝麻奶凍/黑糖蕨餅; 士多啤梨巴斯克?!/焙茶豆腐芝士蛋糕+$12)———————————————————喬木 元朗馬田路38號怡豐花園地下63-64號舖
一人廚房製作需時 90分鐘用膳時間
所以務必準時/揀定嘢食先
🐥日本脆炸雞配碎蛋沙律醬($178)
🐚粒貝牛油燒($188)
🐷照燒一口豚($228)
🐟銀鱈魚西京燒($228)
內附:
🥚茶碗蒸 🥗沙律 🧄漬物
🦐三點前菜 🍲椀物 🍚白飯
🍜迷你烏冬 🍮甜品
(芝麻奶凍/黑糖蕨餅;
士多啤梨巴斯克?!/焙茶豆腐芝士蛋糕+$12)
———————————————————
喬木
元朗馬田路38號怡豐花園地下63-64號舖
📍喬木 | 元朗區.已經第二次黎呢個舖頭食dinner☺️,店員建議whatsapp預約,見到店內雖然只係得一位店員,但態度非常友善,會不停幫客人加茶,又或者問下客人啲野食好唔好食咁~ 所以今次決定再次encore!!!.落單後,會有啲小吃(青瓜)食下,非常開胃🤣今次叫左兩個唔同既定食試下~😋定食方面,除左主菜之外,仲會有麵豉湯,迷你烏冬,茶碗蒸,漬物,三點前菜,任加既白飯,同埋甜品🤣1️⃣ 塩燒厚切牛舌係咬落去比較彈牙既牛舌,但冇牛膻味,配埋醬黎食真係好正☺️☺️2️⃣ 碎蛋沙律醬炸雞啲碎蛋都有啲咬口,炸雞既火喉啱啱好,外脆內軟,送飯一流!忍唔住加左飯了,加飯都會重新加上飯素~麵豉湯方面,非常足料,有兩隻蜆喺入面🤤🤤迷你烏冬好彈牙爽口,滿足左又想食飯兼食麵既朋友仔🤣茶碗蒸就同出面有啲唔同,係比較稠身,有好香既蛋味,仲有隻細細的蟹腳😆當食曬所有野後,店員就會問下想食咩甜品~甜品方面有好幾款選擇,蛋糕方面就要加$12我哋一行二人揀左士多啤梨布朗尼cheese cake,同埋普通cheese cake,兩個都好好食,cheese cake非常滑,好香芝士味同埋唔會過甜,餅底都非常鬆軟🫨🫨總結: 服務好、
📍喬木 | 元朗區

落單後,會有啲小吃(青瓜)食下,非常開胃🤣

今次叫左兩個唔同既定食試下~😋

1️⃣ 塩燒厚切牛舌

2️⃣ 碎蛋沙律醬炸雞

麵豉湯方面,非常足料,有兩隻蜆喺入面🤤🤤

迷你烏冬好彈牙爽口,滿足左又想食飯兼食麵既朋友仔🤣

當食曬所有野後,店員就會問下想食咩甜品~
甜品方面有好幾款選擇,蛋糕方面就要加$12

總結: 服務好、誠意滿滿、好食既餐廳,絕對可以再次encore~~~~

📍喬木 ⭐️高質日式定食,滿分鹽燒牛舌作為喬木打手,一定要介紹好嘢食俾大家🤣呢間大概係我上一年嘅食堂😂每個月都要食,食到老闆娘都認得~就知道我對喬木嘅喜愛係有幾深厚🥰認識我嘅人就會知道我上年簡直推爆呢間嘢!!!不過最近為咗食多啲唔同嘅嘢食🥹所以少咗去~但係依然唔影響我對佢嘅喜愛!佢依然係咁高質!!!全日定食✨ 鹽燒厚切牛舌$178 👍🏻👍🏻👍🏻由我第一次食開始,我每一次都只係會點呢一個😂佢令由我完全唔食牛舌,去到而家勁鍾意食!因為佢嘅燒牛舌真係整到完全冇嗰陣牛膻味!味道似牛肉,但個份柔軟口感係牛肉享受唔到嘅🤤通常外面嘅燒牛舌都係薄切嘅,令較硬嘅部位都容易咀嚼,不過口感就爭啲!而呢一間嘅燒牛舌雖然好厚身,但咬落去超級腍。好似食緊牛舌拖羅咁🥰強烈推薦大家第一次去食都可以試吓!就算唔食牛舌嘅都可以,因為你真係唔會覺得自己食緊😂佢暫時係我食過最好食嘅牛舌~✨ 銀雪魚西京燒 $228👍🏻👍🏻銀雪魚西京燒都係好好食!我本來就好鍾意食呢一個甜甜嘅魚嘅味道~😍而且魚整得好滑!不過因為喺其他日式嘅舖頭其實都常見,而且可能價錢會比較平啲!所以我覺得呢一個性價比就冇燒牛舌咁高!✨ 北海道花魚一夜干 $188👍
📍喬木 ⭐️高質日式定食,滿分鹽燒牛舌

全日定食
✨ 鹽燒厚切牛舌$178 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 銀雪魚西京燒 $228👍🏻👍🏻

✨ 北海道花魚一夜干 $188👍🏻

一夜干姐係將新鮮嘅魚肉浸鹽水,再風乾一晚!可以減低魚嘅腥味,同埋令佢更有油脂香。只係我覺得花魚嘅肉質比較榎~我自己唔係太鍾意🤣

佢嘅定食入邊啲配菜每隔一排都會轉~包括茶碗蒸、沙律、漬物、三點前菜、椀物、白飯、迷你烏冬、甜品~唔好睇佢每一樣都好似少少哋~但每一次食完都好飽!而且樣樣都好精緻!睇得出係用心去製作☺️
特別要推薦佢嘅甜品要揀芝麻奶凍!呢個真心又滑又好食😋

仲記得以前佢只係收現金~次次都食完先至醒起自己未帶夠錢😂之後過隔離七仔撳錢!依家已經可以用信用卡比,不過就要+1喇!

放假同朋友嚟坐吓,睇住街外風景,都真係好chill!好喜歡佢嘅BGM!
  • 牛舌
2024-01-17 359 瀏覽
走過呢間餐廳嘅時候,簡直係香味撲鼻而來!一入到這裏,啱啱好飄出嚟嘅咖喱豬扒味,實在太誘人啦🤤!食物出到嚟,我先攞起嗰碗嘅牛尾湯嚟一試,完全係溫暖心寸嘅好滋味呀,湯底濃郁得嚟又唔會過於膩口!跟住係重頭戲!啲咖喱豬扒真係得閒想一想都會流口水,豬扒煮到啱啱好,外皮香脆得黎肉質依然保持鬆軟同多汁,嗰陣配上啲咖喱汁呢,真係無得頂,足足嘅香辣味🌶️,食落不但過癮,而且完美貼合呢個秋高氣爽嘅天氣。至於啲蜜糖番茄,就好似提子一樣咬落去甜滋滋,與咖喱豬扒相輔相成。甜品方面,嗰個白雪公主奶凍更係一絕,香甜綿滑,每一啖都似係雲朵般輕柔,完美收官呢場美食之旅!總括嚟講,餐體驗喺這裏真係超正!無論係服務定係食物質量,都表現得可圈可點。好滿足,真係一個字「正」😋!下次一定再嚟,還有好多選擇等住我去探索!

2024-01-17 313 瀏覽
今晚我真係要同大家分享下我喺這家餐廳嘅破格食體驗🍴!首先講下佢嗰道口爆牛舌,煮到外焦內嫩,辣蔥同芥末醬搭配得就好似天生一對,軟綿啖啖肉真係令人回味無窮。再講下黑豚腩片生薑燒嘅嘢,喺我舌尖上輕輕滑過,帶出啲微微嘅甜味,肉質彈牙得嚟一啲都唔膩,正!吉列豚肉係我嘅最愛之一,啲炸得金黃色嘅麵衣包裹住嘅嫩肉,嗰種香脆同多汁完美結合,真係惹味到不得了🤤!至於壽喜燒安格斯牛小排,真係一試鐘情!肉香四溢,再加點雞蛋汁,即刻爆發出好濃郁嘅味道,肉質多汁得黎不失咀嚼嘅樂趣。最後,甜品方面,個芝麻奶凍同蕨餅係完美嘅收尾。特別係嗰芝麻奶凍,滑溜溜嘅口感加埋淡淡嘅芝麻香,真係太匠心獨運啦👌🏼!講到底,每道菜式都好有水準呀,我好推薦大家去味道探險啊!

2023-10-24 792 瀏覽
大蔥炸德島阿菠雞定食 雞皮脆而不油,雞肉肉質鮮嫩。柚子黑豚味噌燒定食 黑豚豬味濃,口感軟腍。豚肉免治咖哩吉列海老定食 海老的炸皮乾身不油膩,蝦肉十分鮮甜 ,肉質爽口彈牙。咖哩汁甜甜的,老少咸宜。焙茶芝士蛋糕口感似慕絲蛋糕,茶味愛好者必試。黑芝麻奶凍由一層黑芝麻醬和奶凍組成,黑芝麻醬造得非常細緻香滑,配上奶凍,很好吃。蕨餅的口感煙韌 ,配上黃豆粉和黑糖漿,值得一試。_定食包含的茶碗蒸也充滿驚喜,蒸蛋的質地很像日式布丁,讓人一試難忘!
大蔥炸德島阿波雞定食
大蔥炸德島阿菠雞定食
雞皮脆而不油,雞肉肉質鮮嫩。

柚子黑豚味噌燒定食
黑豚豬味濃,口感軟腍。

豚肉免治咖喱吉列海老軟食

豚肉免治咖哩吉列海老定食

焙茶芝士蛋糕
焙茶芝士蛋糕口感似慕絲蛋糕,茶味愛好者必試。

黑芝麻奶凍

黑芝麻奶凍由一層黑芝麻醬和奶凍組成,
黑芝麻醬造得非常細緻香滑,配上奶凍,很好吃。

蕨餅
蕨餅的口感煙韌 ,配上黃豆粉和黑糖漿,值得一試。

_

蕨餅
  • 豚肉免治咖哩吉列海老定食
  • 大蔥炸德島阿菠雞定食
2023-10-18 555 瀏覽
很久沒遇到一間無論出品或服務都出色的餐廳。留座了,亦早到了,疫情時代養成的習慣是盡快下單,準時交檯。便把菜單發給友人先看,決定後找店員落單。怎料到店員問朋友仲有幾耐先到,知悉仲要d時間先到達時,主動說咁我hold 1 hold張單,記低咗,等齊人就幫我地落。竟然係咁!突然覺得自己心急咗呢店員提醒醬料有少少辣。醮一下醬汁,些微的辛辣刺激食慾,胃口大增!店員話免費添飯。全日定食中選好主食,便附上一堆配菜。每一道都好食,確實感受到了餐廳及廚師的用心。定食食得七七八八,有點意猶未盡。醒起店家說過歡迎添飯。對出品有信心,決定追加小吃。一咬開隻雞翼,打趣跟友人說:「店家重新定義過咩叫芝麻雞翼」炸雞翼尖平時係唔會特別食,覺得只係裝飾一部份,但今次係會食埋…最後甜品可以選擇蕨餅或另一樣甜品,亦可以加錢轉蛋糕。食了這麼豐盛的一餐後,實在找不到理由拒絕呢件蛋糕!以一份淡雅完結這頓飯,非常滿足!完
很久沒遇到一間無論出品或服務都出色的餐廳。

竟然係咁!突然覺得自己心急咗呢
開胃小吃-青瓜條

封劍魚腩&汁燒牛小排

店員話免費添飯。

培茶蛋糕

題外話/補充資料: 由於餐廳小店經營,留座以社交媒體聯繫會較方便。 有些時候,食完間餐廳都唔會話想寫食評支持,但今次喬木的出品及服務確實係值得寫一寫。
2023-10-17
慶祝紀念
生日
開胃小吃-青瓜條
封劍魚腩&汁燒牛小排
培茶蛋糕
2023-10-16 449 瀏覽
我之前去店裡會有啲飛蟲飛來飛去,一路食嘢一路撥走啲飛蟲,滋擾程度嚴重到要同員工反映,員工話唔知點解咁多,好多方法都用過,佢哋嘢食幾好味,又精緻,份量少啱哂胃口細嘅我。
2023-07-30 962 瀏覽
為咗食呢一餐飯我專登由觀塘搭車去元朗,仲要係自己好唔舒服嘅情況底下鬼叫佢無啦啦話book咗呢間餐廳咩平時都唔會book位食飯嘅又唔想掃佢興,唯有自己辛苦啲先搭車落去觀塘碼頭,再轉㗎巴士直接去到需時個半至兩個鐘。好彩長途巴士會搖吓搖吓,瞓吓瞓吓情況又好似好咗啲。原來係一㗎日式小店因為人手有限,樓面一個人打理晒所有嘢,照顧起碼10張枱嘅時候,見佢氹氹轉根本鐘冇停過。簡約嘅木系裝修,食既係一個set 入面有哂前菜,頭盤,主菜,甜品等等。我哋兩個人一個嗌咗鹽燒牛脷套餐(好似話係出名)一個係炸雞咖喱套餐!我本人係喜歡呢類型嘅,因為每樣嘢細細碟又可以試好多樣嘢。鹽燒牛脷切到長方柱體,好似砌積木咁,味道不錯!不過其實牛脷我真係-塊起兩塊止😝至於我個唐揚咖喱雞飯,炸雞同咖喱我都喜歡吃,而且炸雞嫰滑又juicy , 咖喱好似有啲肉醬咁。前菜頭盤就有沙律,茶碗蒸、魷魚、蜆肉湯,仲有細烏冬⋯ 仲有推介嘅甜品,芝麻奶凍或者蕨餅!飽到上心口!其實唔舒服,胃口都差咗啲。估唔到埋單走人仲有小插曲,我竟然失手即刻要衝入廁所勁尷尬,好彩都睇到佢勁細心❤️
先搭車落去觀塘碼頭,再轉㗎巴士直接去到需時個半至兩個鐘。

芝麻奶凍    /厥餅
唐揚炸雞咖喱套餐