今日行過餐廳,肚子都嗌緊我,就決定入去試下啦!雞肚湯先上,嘩,一啖入口,熱辣辣又胡椒香嗆鼻,雞肚又煲得啱啱好,滑溜溜又有嚼勁,真係暖笠笠。炆豬手腍到化,啖啖肉咸香,根本停唔到口!炒鮮奶係我意想不到嘅驚喜,偏甜滑嫩,略帶炒香,撈飯真係一流。干炒牛河嘅牛肉腍得黃豆芽嘅爽口,河粉鑊氣足,有咬口又唔會太乾。依個晚餐食得好滿足,心情都好咗。下次一定要同班友一齊嚟,分享下呢度嘅好滋味!💯👌🥢
2020-02-25 1052 瀏覽
今日同朋友黎開港島想食下台灣野,即刻上網search下有咩食,就查到喵一下,見個名咁得意,一於黎食下舖頭位置唔係咁易搵,幾經辛苦終於黎到餐ge選擇都幾多下,最後同朋友一人嗌左個飯盒飯盒係用紙盒唔係用發泡膠盒,幾有台灣ge feel而個份量都ok,呢個價錢都幾合理,滿意!味道方面,唔係咁喜歡肉類ge我都覺得ok,雞皮好脆,飯ge口感都好好掛住食唔記得左影相!!下次再黎過,非常值得食ge舖頭!性價比高!
餐ge選擇都幾多下,最後同朋友一人嗌左個飯盒
飯盒係用紙盒唔係用發泡膠盒,幾有台灣ge feel
而個份量都ok,呢個價錢都幾合理,滿意!

掛住食唔記得左影相!!

下次再黎過,非常值得食ge舖頭!
性價比高!
2020-01-28
2020-02-24 388 瀏覽
第一次到這台灣小店,老闆娘好主動、熱情,坐在室外食完午飯,還可以慢慢喝一杯茶看看書,自在舒適,在中環有這種感覺真的很好。這次嘗試了「茶壎雞佐烏龍茶漬飯」份量正常,味道正常不會太鹹,啱晒我,烏龍茶漬湯裏面有用鰹魚熬湯,加到飯裏面馬上把白米飯的味道提升到另一個層次。另外指定飲品加$10,冬瓜茶、錫蘭紅茶等,如選其他飲品可減$10。這次選了牛蒡紅棗茶,在這凍凍的天氣飲一杯熱飲,身體都暖和起來。下次還會再來的。支持,加油💪🏼
下次還會再來的。支持,加油💪🏼
茶壎雞佐烏龍茶漬飯
2020-02-10
茶壎雞佐烏龍茶漬飯
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
2020-02-19 344 瀏覽
如果去開PMQ 呢間由台灣人開嘅台灣餐廳值得一試整間鋪充滿台灣風味 好舒服🍱滿漢牛肉麵完全出乎意料咁豐富一碗麵+一碗牛筋腩軟淋入味 牛味濃厚 份量頗多 麵筋彈牙 仲附設配菜 醃青瓜+咸菜🍱脆皮雞腿魯肉飯雞皮香脆 份量多 但略乾最特別係醬汁 帶有柚子or梅味 酸酸甜甜感覺似咸柑桔味而魯肉飯肥瘦均勻唔似一般乾巴巴嘅肉燥飯同樣用醃青瓜做配菜雖然整體略嫌偏乾 但好好味🍱原住民風味豬肉炒得好香 夠鑊氣送飯一流👍🏻.🍱冬瓜茶黑糖味重 甜度適宜鍾意冬瓜茶既你一定鍾意雖然露天會吹凍啲食物但小編仍然選擇坐出面 涼涼地好寫意唔經唔覺就坐左一個下晝如果有時間仲可以睇吓啲台灣書P.S 下次一定要試吓茶漬飯
如果去開PMQ

滿漢牛肉麵
脆皮雞腿魯肉飯
原住民風味豬肉
2020-02-08 776 瀏覽
最近肺炎訊息令到人心惶惶,已經好久沒有外出吃飯了。難得星期五就需要放鬆一下,取消了台灣之旅,就吃台菜補償吧!印象中PMQ的餐廳都貴貴的,但原來也有價錢適中的餐廳,一進店舖就有熱情的店員帶領我們到進座,我們選了室外的位置,沙發位好適合攤着聊因應着疫情的關係,店員好貼心給了我們公筷。我不肚餓,叫了小吃鹽水雞,朋友就叫了一碗牛肉麵,還有台灣特色的菜-水蓮。鹽水雞雞肉有點淋,鹽水味道不重,配菜也不算多,沒有台北夜市的好吃(師大鹽水雞是我的首選),暫時在香港還未吃到令人回味的鹽水雞,有的話麻煩告訴我一下。牛肉麵我沒有吃到,朋友說還算正常,牛肉份量也多。至於台灣特色菜,水蓮,好好吃!!!用了蒜頭去爆炒,好香,又有鑊氣,另外一粒粒的可能是橄欖,但又有別於我們平時吃到的橄欖,試了一粒鹹鹹的,可能是台灣橄欖吧。一小碟菜就要$90是有點貴,如果份量多一些就好了。真的好吃!啤酒有很多款可以選擇,都是台灣進口的,好特別,我們選了梅味和檸檬口味,喜歡特別口味的人會喜歡啦,我喜歡喝梅酒,所以這款”春分”梅味啤酒好合我口味

因應着疫情的關係,店員好貼心給了我們公筷。

鹽水雞

牛肉麵我沒有吃到,朋友說還算正常,牛肉份量也多。

水蓮

至於台灣特色菜,水蓮,好好吃!!!

台灣啤

2020-02-07
水蓮
台灣啤
2020-02-02 559 瀏覽
Pmq一樓既一間台灣小店,我地今次就叫左雞排烏龍茶漬飯($85)同一杯野飲 - 凍 津籽latte($42),依間小店其實環境都幾大,有好多台式文具風,而且可以坐好耐架,所以食完飯再hea下都幾好~~第一次試茶漬飯,店員比左一個小壺我地,自己倒一d咸咸既烏龍茶落去飯到,有少少似熱湯飯!👭👭幾得意,不過個雞排配黃芥末醬,唔太岩我地口味,但都係特別之選既!個人認為食物唔係話特別吸引,但環境同性價比(舒服又坐得耐)搭夠!
2020-01-31 329 瀏覽
🔹在元创方一楼的一家台湾餐厅,有室内和室外位置,无论什么时候来都会觉得很舒服。室内装修稍微有点复古风,室外是很chill的圆桌,吹风喝茶惬意极了🔸午餐多是套餐,选择性还算丰富,但点的最多的就是茶渍饭和牛肉面,分量比较良心。茶渍饭搭配的是一份超大分量的炸鸡排,牛肉面的搭配各有所不同,全套的则 有三个小咸菜和一份排骨汤汤,排骨的分量是真的大欸,猪肉都这么贵了,给店家点大大的赞。除了汤不太好喝之外,排骨是真心不错。🔸午餐菜品选择性不多,而且还有点小贵,当然可能是因为我们点的是特色的原因。随便一个就100块啦。小吃店家说 盐酥鸡和炸甜不辣都很受欢迎,于是我选择了后者。其实感觉和鱼豆腐没啥区别。🔸蛋卷什么的是香港下午茶供应,所以其他时间是没有的。💰:HKD 100-150,口味7/10,环境8/10,服务8/10
🔸蛋卷什么的是香港下午茶供应,所以其他时间是没有的。
2020-01-10 333 瀏覽
Went there during workdays lunch hour. Booked ahead and actually didn’t need to wait even on Friday!The place is chill and nice - nicer than the food (guess I didn’t pick the right one ...) my friend ordered 卤肉饭and she thinks it is good! Bubble milk tea - recommended
炒米粉

Bubble milk tea - recommended
2020-01-07 371 瀏覽
中環返工如果唔介意行上少少就可以黎到pmq嘅喵一下食lunch🤤可以用openrice app book位,所以以中環lunch time度度都好多人黎講算係賣點之一,非常方便。我黎過五六次,次次都只係叫同一款:茶燻雞佐烏龍茶漬飯!!因為真係好味到唔捨得叫另一款😂😂😂我最鍾意係燻雞!!真係好香!!配埋mustard無得輸!!而且份量夠多,女仔黎講一定夠飽!!不過我見過其他朋友食嘅鹽水雞飯呀䐁肉燒飯呀賣相都好似唔錯咁。加上餐會送埋一碟小青瓜,清清地,好味道。仲有個冬瓜茶甜甜地,好好味。不過近排好似越黎越多人知道依度有咁好味嘅台灣嘢。以前可以好清淨悠閒咁食飯,依家雖然都依然好舒服,但會見到店員非常忙好急促咁走黎走去😂不過都唔會影響我對依度嘅喜愛。

2020-01-04 229 瀏覽
想在pmq搵食,被舖頭可愛的的名稱吸引而來。心唸舖頭裝潢有特色,期待的是文青感覺及可以打卡一下。其中點了一般台灣小菜的醉雞飯和牛肉麵,兩樣都令人失望,是在正常水平之下 -- 太過油膩,面身太硬亦難入口。有味精,晚餐後非常口渴,整晚感喉嚨乾難以入睡。飲品尚算中規中矩,可以接受。整間店舖的出發店是有心的,不應該被這樣的食物水平拉低。雖然在星期五的晚上前往,有感pmq 實在人氣太小,被附近可以選擇吃的地方大大的比下去,可惜!
2020-01-03
慶祝紀念
生日
2019-12-26 372 瀏覽
同事:什麼?你不知道PMQ ?虧你還在附近上班我:什麼地方?我應該要知道嗎??很出名嗎??因緣際會來到位於PMQ的喵一下該怎麼說,好文青?還是好居家?台灣菜的小店(其實一點都不小好嗎😂)就讓人很放鬆的一個空間設計雖然這次沒什麼時間,只有喝個飲料而已我覺得這根本是台灣偶像劇才會出現的餐廳如果要聊聊天的話,蠻推薦這間餐廳的不過這次去沒有背景音樂?不知道是本來就沒有,還是忘了放至於食物怎麼樣?我就說了,是來喝飲料的啊!!飲料暫時感覺很台灣下午沒事做的話推薦來這邊喝個東西坐坐聊天
同事:什麼?你不知道PMQ ?虧你還在附近上班
我:什麼地方?我應該要知道嗎??很出名嗎??

因緣際會來到位於PMQ的喵一下
該怎麼說,好文青?還是好居家?
台灣菜的小店(其實一點都不小好嗎😂)
就讓人很放鬆的一個空間設計

雖然這次沒什麼時間,只有喝個飲料而已
我覺得這根本是台灣偶像劇才會出現的餐廳
如果要聊聊天的話,蠻推薦這間餐廳的
不過這次去沒有背景音樂?
不知道是本來就沒有,還是忘了放

至於食物怎麼樣?
我就說了,是來喝飲料的啊!!
飲料暫時感覺很台灣
下午沒事做的話推薦來這邊喝個東西坐坐聊天
2019-12-23
2019-12-08 461 瀏覽
第一次來到PMQ內一家台灣菜小店吃晚飯環境非常舒服,座位闊落,而且店裡四處都是打卡位,和PMQ的文青風格非常合襯食物主打台灣多款熱門美食,牛肉麵、魯肉飯、新竹米粉等等,價位算親民今次點了兩個主食、一個小吃和一杯飲品。清燉半筋半肉牛肉麵口味偏向港式,不會太重藥材味,相對清新。牛筋超級軟爛,非常好吃!牛腩看來有點柴,但入口卻是頗腍身,肉味也夠。唯一一點,麵身較硬,像硬烏冬,和一般牛肉麵的質地不太像另一個主食三杯雞的質地不錯,味道像照燒,不太辣,喜歡辛辣口味的朋友表示還好小吃鹽水雞最為出色,蒜香非常夠味,雞皮和軟筋部分非常香口!大力推薦!飲品百香果果汁正常,甜度適中總結環境不錯,味道價錢都十分理想,會回頭再吃!
第一次來到PMQ內一家台灣菜小店吃晚飯
飲品百香果果汁正常,甜度適中
總結環境不錯,味道價錢都十分理想,會回頭再吃!
清燉半筋半肉麵
三杯雞飯
百香果果汁
清燉半筋半肉麵
百香果果汁
2019-10-25 537 瀏覽
同朋友係附近行街,到左飯店就來食個晚飯,主要係有位置,見到裝修都唔錯,係以前臺灣風格,好懷舊,同朋友一齊點左幾個菜share,有肉鬆蛋餅、鹽水雞、滷肉飯、原住民風味豬肉,蛋餅餡料好足,味道都唔錯,滷肉飯啲滷肉好入味而且軟熟,分量都唔會太細碗,豬肉雖然有辣椒但係唔辣的,豬腩肉肥瘦相間口感一流,唔會覺得太油膩,下次經過會再幫襯咖。
2019-09-06 750 瀏覽
位於文青聚腳點 PMQ 的台灣食店,店員都是來自台灣的。 我們一行三人來到食午餐,一個點了脆皮雞腿飯🍗,另外我和另一朋友點了紅燒牛肉麵🍜。 飲品點了冰紅茶,🥃烏梅汁和凍黑糖拿鐵。牛肉麵的麵質很好,🍜估計是店家自製的,湯底十分香濃,同在台灣食的牛肉麵十分接近。 最重要的牛肉,🐮一口咬下,十分入味而且完全不用力咬爛,可能用了長時間慢火加充足香料炆煮才可以布這效果!拿鐵咖啡我覺得還可以,但不是像我這類對咖啡味道有點要求的那種。 烏梅汁我朋友說味道很濃,絕對是台灣地道那種味! 埋單$305, 中上環來說算不算貴了。

埋單$305, 中上環來說算不算貴了。

2019-09-03
2019-07-25 724 瀏覽
PMQ 真係唔多野食, 雖然唔多, 但好彩幾高質! 呢間係地下果層,  門口簡簡單單, 唔係台灣啤酒呢幾隻字, 都無為意係食台灣野推門入去, 環境好舒服呀~ 走懷舊路線, 平淡逍遙 feel , 坐得好C服我地4個人, 叫左3個餐+1個小食. 先來個鹽水雞, 味道清新好味! 啱晒夏天食, 讚! 之後來個日式豚肉燒, 個汁好好撈飯,  味道剛剛好, 唔太咸又開胃之後係脆皮雞腿飯! 炸得唔油, 雞又好味! 最正係魯肉飯, 好似係台灣 咁呀, 堅掂! 呢個要比兩個讚啦~ 最尾來個肉鬆蛋餅 , $35有水準, 下次都會再叫, 但想試香腸味 整體D野食有水準! 野飲要成 $3X / $4X,  我地寧願出去珍奶.  4個人埋單 $254 , 平均$64位,  算超值! 只係行過泥PMQ 係幾熱幾曬下, 如果係食晚餐就茅問題啦~食完走左之後, 因懷疑信用咭收錯$, 所以打番去店問野, 對方只識講煲東瓜, 把聲都好台灣女仔feel, 好彩最後係驚虛一場咋!

推門入去, 環境好舒服呀~
走懷舊路線, 平淡逍遙 feel , 坐得好C服

日式豚肉燒

脆皮雞腿飯