2021-10-27 154 瀏覽
我之前上網已經見到好多人去家啦,今次咁arm係附近做野,所以泥到食中午咁就係fb睇到就訂定位我1個人早一日訂位 有個靚位坐 坐得好舒服個環境好舒服 好優閒 有好多漫畫睇如果未食得之前 可以睇下我叫左個鰻魚飯前菜好好味 有3個 我最鐘意個獅子狗有芝士係入面!!!!!!!!!仲有個雲朵(棉花糖)好大個食左好耐第一個客人覺得特別靚個飯家買相招呼好好下次都會再去試下其他可能食下麵係繁忙工作之中可以chill下家cafe

咁就係fb睇到就訂定位

鰻魚飯
雲朵草莓芒果沙冰
2021-10-27
雲朵草莓芒果沙冰
最近日係風格嘅𝚌𝚊𝚏𝚎越開越多~早排就嚟咗呢間位於觀塘工廈嘅樓上舖!佢哋連閒日𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚑𝚘𝚞𝚛都好爆場~要訂位先有位㗎🤭🤭去之前都早咗一段時間訂位點知去到竟然話冇我哋嘅Booking🥲好彩最後都有枱比倒我地(嚇鬼死🥲🥲𝙰𝚗𝚢𝚠𝚊𝚢呢度真係四圍都好好影滿滿都是打卡位!不過等嘢食就真係耐左啲🥺薑汁燒豚肉便當 $𝟾𝟾豚肉煮得都幾嫩滑 軟腍入味~而且份量都幾多!欣賞佢地嘅面豉湯 調味剛好 不會過份重味~.𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 𝙝𝙠.𝙛𝙤𝙤𝙙𝙢𝙖𝙥 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙🤙🏻.西京燒銀雪魚便當 $𝟷𝟷𝟾魚肉嫩滑 煎得蠻香的!不過真的等了超久!差不多一小時才上菜🥲趕時間嘅孩子記得留意番呀~唐揚雞件 $𝟺𝟾雞件皮脆內嫩 夠香口而且唔會太乾身!明太子魚蛋 $𝟺𝟾第一次試明太子同魚餅呢個配搭~出奇地夾耶!雲朵荔枝蝶豆花梳打 $𝟺𝟾雲朵姐係棉花糖 以超速嘅速度崩㙮!影相記得要快手🤣味道正常~抹茶奶蓋蜂蜜綠茶 $𝟹𝟾飲落覺得對呢個組合覺得麻麻地~賣相也很普普!
最近日係風格嘅𝚌𝚊𝚏𝚎越開越多~
早排就嚟咗呢間位於觀塘工廈嘅樓上舖!
佢哋連閒日𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚑𝚘𝚞𝚛都好爆場~
要訂位先有位㗎🤭🤭

去之前都早咗一段時間訂位
點知去到竟然話冇我哋嘅Booking🥲
好彩最後都有枱比倒我地(嚇鬼死🥲🥲

𝙰𝚗𝚢𝚠𝚊𝚢呢度真係四圍都好好影
滿滿都是打卡位!
不過等嘢食就真係耐左啲🥺

薑汁燒豚肉便當 $𝟾𝟾
豚肉煮得都幾嫩滑 軟腍入味~
而且份量都幾多!
欣賞佢地嘅面豉湯 調味剛好 不會過份重味~
薑汁燒豚肉便當

西京燒銀雪魚便當 $𝟷𝟷𝟾
魚肉嫩滑 煎得蠻香的!
不過真的等了超久!
差不多一小時才上菜🥲
趕時間嘅孩子記得留意番呀~

唐揚雞件 $𝟺𝟾
雞件皮脆內嫩 夠香口
而且唔會太乾身!

明太子魚蛋 $𝟺𝟾
第一次試明太子同魚餅呢個配搭~
出奇地夾耶!

雲朵荔枝蝶豆花梳打 $𝟺𝟾
雲朵姐係棉花糖 以超速嘅速度崩㙮!
影相記得要快手🤣
味道正常~
雲朵荔枝蝶豆花梳打

抹茶奶蓋蜂蜜綠茶 $𝟹𝟾
飲落覺得對呢個組合覺得麻麻地~
賣相也很普普!
抹茶奶蓋蜂蜜綠茶
薑汁燒豚肉便當
雲朵荔枝蝶豆花梳打
2021-10-21 145 瀏覽
《鰻魚滑蛋便當》$108成個餐有三個小菜一個甜品個鰻魚汁可能好濃好杰 好正個鰻魚好厚身 好彈牙 好結實以呢個價錢來講真係相當唔錯😍個滑蛋上邊都有啲鰻魚汁 個滑蛋又唔算好滑 有啲太實 不過都可以接受🤣滑蛋加白飯同鰻魚真係絕配🌟三個小菜包括 芥末菠菜 芝士竹輪 豆腐味增湯芥末菠菜第一次試感覺好新奇 唔錯芝士竹輪以為係熱食點知係凍😂不過都冇咩問題 裏面嘅芝士超多😍豆腐味增湯真係要熱食 凍食麻麻仲有一個甜品係麻薯超級軟綿綿唔錯
《鰻魚滑蛋便當》$108
豆腐味增湯真係要熱食 凍食麻麻
仲有一個甜品係麻薯
超級軟綿綿唔錯
鰻魚滑蛋便當
又係random見到嘅新餐廳🤣後尾search翻先知原來佢地之前係PMQ開過,舊年2月結業後最近係觀塘捲土重來🥳店鋪係小時光樓上,地鐵站行去The Wave附近已經有一段距離,仲要兜幾轉先去到A座朋友都忍唔住話:「咁偏僻真係會有人去咩😂佢真係要好好食先對得住我行左咁耐」~~~🌵環境店內行懷舊風,擺左好多復古擺設📺天花板都掛左好多大型盆栽,幾適合打卡🌿因為差唔多所有位置嘅頭頂都有盆栽,我一邊食一邊諗佢地平時會唔會清潔🧹如果遲啲開耐左上面有塵,跟住又開冷氣,咁盆栽啲塵未會吹曬落食物度囉🤧🤧 (👈🏻sorry wrong focus🤭).🐔唐揚雞便丼($88)🪄7.3/10🐂燒汁牛肩胛金菇便丼($98)🪄7.2/10炸雞幾大舊,份量足味道正常發揮,皮薄炸得唔錯🤗而牛肩胛金菇即係金菇肥牛卷嘅升級版😂望落好似好大舊,但其實係中間嘅金菇多食起上黎唔係太容易,因為好難撕開啲菇🥲.🍱便丼配有3前菜1湯1甜品對比主菜,我覺得反而小菜跟加有驚喜!最印象深刻當然係豆腐湯🥰平時食多數係就係咁豆腐切粒,呢度竟然整成花,色香味俱全👍🏻但咁嘅價錢竟然有呢個presentation,睇得出餐廳嘅心機❤️‍🔥綠色波波原來
又係random見到嘅新餐廳🤣

~~~

🌵環境
店內行懷舊風,擺左好多復古擺設📺
天花板都掛左好多大型盆栽,幾適合打卡🌿

🐔唐揚雞便丼($88)🪄7.3/10
🐂燒汁牛肩胛金菇便丼($98)🪄7.2/10

炸雞幾大舊,份量足
味道正常發揮,皮薄炸得唔錯🤗

而牛肩胛金菇即係金菇肥牛卷嘅升級版😂
望落好似好大舊,但其實係中間嘅金菇多
食起上黎唔係太容易,因為好難撕開啲菇🥲

🍱便丼配有3前菜1湯1甜品
對比主菜,我覺得反而小菜跟加有驚喜!
最印象深刻當然係豆腐湯🥰
平時食多數係就係咁豆腐切粒,呢度竟然整成花,色香味俱全👍🏻
綠色波波原來係波菜,配芥末蜜糖醬食幾好味😋
芝士竹輪煎過香香地~都好味

🥤雲朵芭樂奶蓋蘇打($48) 🪄6/10
平時好少飲番石榴飲品所以想試試~
雲朵即係棉花糖☁️但擺得有啲奇怪,唔多似雲😅
不過都係用作打卡,太甜冇食到😂
最後仲掂到水融曬😐仲奇怪點解影完張相望翻轉頭突然消失左🤣🤣🤣

呢度奶蓋唔係好掂🥴雖然夠厚,但係啲cheap芝士餅個隻芝士味…
飲落都偏甜,番石榴味唔太特出
所以呢杯可以唔使試🥱🥱🥱

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌗🌑
老實講食物質素只係正常發揮
但勝在份量都叫做足,而且由食物展示feel到佢地係用心❤️

不過佢晚市真係好少人,有啲擔心😢
因為佢位置偏僻,仲要新開真係需要做多少少promotion (職業病發作😹😹),否則單靠午市都搞唔掂🥴
呢日8點幾先去,門口靜到我以為自己去錯地方…
仲要一開門並唔係餐廳位置,入到去仲要開多道門😐
去到有一檯客但差唔多食完,所以後尾我地差唔多等於包場食飯🤫

唔知係未因為最後得我地一檯客,明明寫收10pm,但9點頭已經話準備關門…
由我地坐底到埋單好似一個鐘都冇,好彩差唔多食完🤧
2021-10-12 167 瀏覽
這餐廳在觀塘的工業大廈內,主要食日式便當及拉麵,職員都很有禮貌。弟一次去的可能比較難找到,影了2張相片,希望幫到大家。面向停車場閘口的左手邊,有個很細的樓梯位(好容易無留意就行過咗的),由這樓梯行上兩層就是。由於有A、B座,如果入咗B座就搭電梯上一層,經過停車場 (連接A、B座的),對面就係A座,再搭電梯上一層或行樓梯上一層就是。地方很寬敞,裝修很有懷舊的感覺, 加上播著60、70年代的音樂。因為這間餐廳可以比寵物入內的,發覺部分地方比較多狗毛,應該改善一下。另外,坐近廚房的位置油煙味勁重,回家後啲衫都有油煙味😒豬骨濃湯叉燒拉麵,湯底偏鹹,叉燒好味加返啲分😏。 麵豉湯味道ok,豆腐很滑切得很幼細,很靚,但湯的溫度微暖嘥咗,麵豉湯要熱先好飲。壽喜燒牛肉拉麵就好好多👍,這個湯底不會太鹹味道剛好。麵豉湯一樣,只是微暖☹飲品跟餐減$10。凍Latte 咖啡味濃但就唔夠滑。芒果綠茶完全係負分,只是有少少味的清水😑地方是一個唔錯的選擇,但食品、飲品方便希望改善一下。▪最好先打電話去訂位▪▪大門通常鎖住的,撳門鐘就可以▪

另外,坐近廚房的位置油煙味勁重,回家後啲衫都有油煙味😒

豬骨濃湯叉燒拉麵,湯底偏鹹

壽喜燒牛肉拉麵

飲品跟餐減$10。凍Latte 咖啡味濃但就唔夠滑。
芒果綠茶完全係負分,只是有少少味的清水😑
凍Latte及芒果綠茶

地方是一個唔錯的選擇,但食品、飲品方便希望改善一下。
▪最好先打電話去訂位▪
▪大門通常鎖住的,撳門鐘就可以▪
2021-10-11
午餐
壽喜燒牛肉拉麵
2021-10-03 160 瀏覽
《豬骨濃湯豬軟骨拉麵》$88拉麵裏面有兩大舊豬軟骨 醃得好好食個拉麵份量好大 一個人食肯定飽😍而且我覺得最好味係個湯底好似加咗啲奶咁 好香好滑塊紫菜一定要快啲食唔係就冧晒😂三個小菜包括 芥末菠菜 芝士竹輪 豆腐味增湯芥末菠菜第一次試感覺好新奇 唔錯芝士竹輪以為係熱食點知係凍😂不過都冇咩問題 裏面嘅芝士超多😍豆腐味增湯真係要熱食 凍食麻麻仲有一個甜品係麻薯超級軟綿綿唔錯 整體:以呢個價錢來講有咁多嘢食 真係CP值好高而且質素都相當唔錯🙈最重要嘅係呢度係冇入座時間限制而且客人都唔多 可以好寧靜咁享受週末最緊要最緊要一定要訂座 因為多數如果walk in嘅話都冇位😢仲有夜晚先會有加一 晏晝唔會有🤣(如果想再抵啲嘅話 可能就唔好叫嘢飲🤫)注意:呢度係寵物有善餐廳如果怕貓貓狗狗嘅話就要注意但係如果鍾意嘅話就可以帶埋佢哋嚟🙈
豬軟骨拉麵

而且客人都唔多 可以好寧靜咁享受週末
最緊要最緊要一定要訂座
因為多數如果walk in嘅話都冇位😢
仲有夜晚先會有加一 晏晝唔會有🤣
(如果想再抵啲嘅話 可能就唔好叫嘢飲🤫)

注意:
呢度係寵物有善餐廳
如果怕貓貓狗狗嘅話就要注意
但係如果鍾意嘅話就可以帶埋佢哋嚟🙈
豬軟骨拉麵
2021-09-26 253 瀏覽
晚市野飲得咖啡類,無雲,無奶蓋等野食好耐,要等半個鐘前菜: 蜜糖芥末菜一團,菇一堆,起司獅子狗兩條蜜糖芥末菜:甜甜地,少少芥末味,唔錯起司獅子狗:起司係唔流心個種,唔知點解一碟係凍,一碟係暖菇:幾好食 鰻魚丼:蛋夠滑,燒汁超咸鰻魚大條,但好咸壽起燒湯幾好,甜度可接受牛肉一般般,唔推湯:豆腐夠滑,湯好咸甜品幾好水係暖既幾好多書,但書好多塵門口旁係洗手間洗手間夠大同都算乾淨,但個地磚令人覺得 痴立立,同應該加香氛除臭,感覺不好
晚市野飲得咖啡類,無雲,無奶蓋

等野食好耐,要等半個鐘

前菜: 蜜糖芥末菜一團,菇一堆,起司獅子狗兩條

蜜糖芥末菜:甜甜地,少少芥末味,唔錯

起司獅子狗:起司係唔流心個種,唔知點解一碟係凍,一碟係暖

菇:幾好食

鰻魚丼:蛋夠滑,燒汁超咸

鰻魚大條,但好咸

壽起燒湯幾好,甜度可接受

牛肉一般般,唔推

湯:豆腐夠滑,湯好咸

甜品幾好

水係暖既幾好

多書,但書好多塵

門口旁係洗手間

2021-09-22 187 瀏覽
見佢幾多打卡位,於是就同屋企人帶埋🐶🐶一齊嚟我哋落order時,要乜冇乜😒想要八爪魚丸,個職員同我講冇小食,佢話冇晒貨喎😒所有小食都冇喎,算!叫咗幾個set,諗住叫埋嘢飲,個職員又話雲朵系列全部都冇😒咁就幾杯西瓜綠茶啦,頂丫!佢話水果系列都冇,只得芒果!好,又算,咁就叫杯芒果綠茶,點知仲衰過飲水,芒果係咪又冇綠茶味又冇😤其中一個餐叫做特濃豬骨湯拉麵,但個湯底一啲都唔濃😑另一個餐類似金菇肥牛卷咁,因為食拉麵嗰個唔食粟米所以就將啲粟米俾咗食飯嗰個,但係點知原來啲粟米有陣先酸味,個職員話換過碗飯,點知到我食完成個餐佢都冇俾返碗飯我😤一句唔好意思都冇,個價錢仲要唔算平,佢每個餐都有三款前菜一個湯,唔知係啲前菜擺得耐定係咩,有一兩款都有浸酸臭味🤢個湯又係冇味嘅🥱另外,有幾個打卡位,但係全部都係寵物嘅毛髮,好似好耐冇清潔過咁,地下亦有唔少尿跡🤢🤮
見佢幾多打卡位,於是就同屋企人帶埋🐶🐶一齊嚟
生活富足並不代表心靈就比貧困的時候還要來得快樂,有時候在某一些瞬間,人們總是會不自覺地回想起過往的時光,那些質樸的味道,似乎是現代社會中所缺乏的簡單的幸福。如果說你喜歡帶有現代感的懷舊風格的話,要去充滿優雅感的懷舊復古裝潢風花園圖書館cafe, 有著書卷味嘅文青cafe 係個不錯嘅選擇。。。本來想叫雲朵荔枝蝶花梳打但係驚雲朵(棉花糖)太甜最後決定,奶蓋🍑水蜜桃綠茶🍵有淡淡🍑水蜜桃香味💕 每個丼都配有三個前菜一湯一甜品今日豆腐味噌湯, 豆腐整成咗花🧀芝士獅子狗 / 🧈牛油炒雞髀菇🍄 / 菠菜用咗芥末醬仲有可愛波波造型🐽豬骨濃湯🐖豬軟骨拉麵🍜豬軟骨炆到好淋 ,而且好入味, 仲有木耳/🌽甜粟米同蛋🥚半隻薑汁燒🐖豚肉便當🍱豚肉上面鋪咗隻生雞蛋好吸睛👀而且用過醃咗嘅🧅洋蔥炒特別惹味ps, 寵物友善餐廳,店員都好nice👍🏻

有淡淡🍑水蜜桃香味💕

每個丼都配有三個前菜一湯一甜品
今日豆腐味噌湯, 豆腐整成咗花

🐽豬骨濃湯🐖豬軟骨拉麵🍜

薑汁燒🐖豚肉便當🍱
豚肉上面鋪咗隻生雞蛋好吸睛👀而且用過醃咗嘅🧅洋蔥炒特別惹味

ps, 寵物友善餐廳,店員都好nice👍🏻
2021-09-20
  • 薑汁燒豚肉便丼
TEA
2021-09-18 149 瀏覽
台日式CAFE ,呢度主打定食類同埋各類手工飲品和啤酒 食物都有水準裝修都幾雅致有風格揚雞便丼 每份定食都包小食前菜一碗湯跟白飯 主食係炸雞,用無骨雞塊上漿炸脆,再灑上紫菜味粉配沙律醬 雞肉嫩滑外皮脆口 好有肉汁白飯係日本米,特別香甜 配小食前菜賣相幾精美婦羅便丼,天婦羅即叫即炸前菜係 雞脾菇條 芝士獅子狗 芥末味菠菜天婦羅有3隻蝦,蓮藕片,蕃薯同茄子各兩塊,一隻冬菇同半隻辣椒炸得好脆口,食材新鮮 蝦肉甜爽大隻Shop C, 2/F, Block A, Mai Hing Industrial Building, 16-18 Hing Yip Street平均消費$150評分8/10
裝修都幾雅致有風格
揚雞便丼 每份定食都包小食前菜一碗湯跟白飯
白飯係日本米,特別香甜 配小食前菜賣相幾精美
婦羅便丼,天婦羅即叫即炸
前菜係 雞脾菇條 芝士獅子狗 芥末味菠菜
炸得好脆口,食材新鮮 蝦肉甜爽大隻
平均消費$150
評分8/10
TEA
2021-09-16 153 瀏覽
小店, 環境清幽, 食物不錯  主要走文青風 懷舊風日本風格 書架上仲放滿舊書~主打定食同咖啡  配湯和前菜  呢個套餐係 照燒汁雞扒定食麻醬芝麻波菜 食鮮嫩口感既小菜 炸獅子狗卷 豆腐清湯 日本米飯小菜3碟,味道有軟,嫩,脆, 湯係豆腐絲配雞清湯 湯清甜食到滑如絲既豆腐幾特別!日本米飯軟熟香甜 配以煎得香又厚身既燒汁雞扒非常好食雞扒厚身,醃得入味,日式風味醬汁 雞扒切件上比客夠細心 啖啖肉又嫩滑個汁又甜配飯最夾甜品係綠茶黃豆餅2件 小巧精緻既定食套餐份量多又好食 環境又夠特別有個性Shop C1, 2/F, Block A, Mai Hing Industrial Building, 16-18 Hing Yip Street, Kwun Tong平均消費$150評分8/10
主打定食同咖啡  配湯和前菜  呢個套餐係 照燒汁雞扒定食
日本米飯軟熟香甜 配以煎得香又厚身既燒汁雞扒非常好食

平均消費$150
評分8/10
2021-09-15 133 瀏覽
今天想住同朋友去試新野,下午12點30到,叫食物,我們點左7位餐,飲品15分鐘到,食物由1點10才有一個來,格10分鐘來1個,直到1點半只來得3個餐,我們追單,職員話要等10分鐘,實在太耐,因食lunch 時間有限,我們話唔等埋單了。睇openrice 食評講食物這麽好食都無用。不會再光顧了。
2021-09-07 292 瀏覽
希望老闆睇到黎個食評,你請左甘有禮貌既員工,真係幫鋪頭趕客走。野食等左甘耐大家心情已經五係甘好,仲要有甘既員工,真係祝你好運我好想反影俾大家知,第一次寫甘長😢內文有點長9月6號下午2點去到,問黑色裙束髮女有無位,距話full booking無位,之後打算走,向門口個度影反几張相先走,跟住有對情侶來左,甘岩有個帶眼鏡的男人出左來店面,問距地有無book 位,對方話無,接住就安排左個4個的坐位俾距地入去,當時我啞左,前3分鐘個女侍應先話無(我地3個人)跟住我問眼鏡男,3位無book位,距話好快汁埋台就到我地,如是者我地又等左6分都無人理我地,我再主動問女侍應,距就即時安排台我地入去👍👧🏻又發緊夢入到去order野,等左半個鐘以上先來食嘢,我點左一拉麵餐同鰻魚餐加2杯野飲,店鋪有2個女侍應,當時坐左店舖一半人以上,等野食耐少少我都可以理解,重點係2個員工係發緊夢架,五係反緊工架,就我坐左向店個半鐘內,眼見既落錯2次單,送錯5次野👍送野來時仲要好無禮貌就甘放低走人,客人同距講送錯,藥無其事就甘拎走,一聲五好意思都無👍👧🏻落錯單其中一台係我地同我隔離台,隔離台先癲,人地要3款不同口味的飲品,俾左

我好想反影俾大家知,第一次寫甘長😢

內文有點長
又發緊夢

落錯單其中一台係我地同我隔離台,隔離台先癲,人地要3款不同口味的飲品,俾左3杯一樣人,同時叫天付羅餐等得最耐,客人勁嬲,2個鐘內見到4台客人好嬲嘈距地等左好耐,再五出餐就走人。2員工真係五知向度做緊咩,我問取一杯水,我話係味可以自己去倒(我見到水機位)但距話距拎俾我,好啦 我等,等完再問,到第三次再問距先俾到杯水我👍👧🏻

個場其實五算忙,因為大家點左野食後,都係向度傾計影下相,等食品來,所以最忙都係廚房(眼見廚房得2個人)
眼鏡男送其中一個餐來,有禮貌既(五知距係味老闆,距先係做野,有安撫隔離台客人)
我地坐坐下突然女侍應咩都無講,就甘放低2杯雪糕就調頭走,我o左咀,以為又送錯,問距啦,距冷淡回應:送架⋯就走左👍👧🏻
2個餐味道一般,其中個烏冬仲衰,咸到喊,我地講廚房尋日輸馬

我有叫眼鏡男過來反應俾距聽,我好有禮貌同距反應今日個湯底好咸,可以留意下,距都有禮俾反應我。
絕不推朋友去,我驚距去完反來打爆我

希望洗手間清潔改善,好臭,就甘經過都索到個臭味

希望大家日後去時五會得到我的遭遇,可以有個愉快的用餐

2021-09-06
是日 Happy Friday🥳,所以就約定同事們一行十幾人試吓呢間新開嘅餐廳。本身淨係睇個電名以為係Meow Meow Cafe,去到就發現原來係一間走懷舊文青風嘅Cafe~店入面每個角度都唔同類型嘅書籍,懸疑小說、翻譯小說同漫畫等📚通通有齊,書卷味甚濃~每樣傢俬擺設同樣走懷舊風格,睇得出店主花咗唔少心思去搜羅呢一系列嘅特色擺設,而我就份外欣賞部鋼琴(有啲似E先生MV入面個部🤣)另外仲有啲植物作點綴,非常值得打卡!而且都見到有兩枱客人帶埋狗狗嚟,佢哋都乖乖哋陪主人一齊影相,好可愛💕嘢食方面,唔知係因為仲喺試業關係,選擇唔算多,而我就揀咗叉燒拉麵嚟試吓。由於唔係傳統主打拉麵嘅餐廳,所以本身冇咩期望。一見到首先係好驚訝其份量之大😱碗麵本身都好大,仲有連埋3碟仔前菜+湯+甜品,實在十分抵食。- 前菜 - (唔sure正確菜式名,憑味蕾命名😛• 芝士獅子狗• 牛油炒菇• 芥末菠菜波波頭兩味不過不失,但令我十分驚喜嘅係芥末菠菜波波。食前唔太知係咩嚟,都有少少驚會中伏😂食落口先發現係菠菜,仲加埋芥末醬,呢個組合已經夠晒創新,但係其實係完全冇違和感。芥末冇搶去菠菜嘅味,亦唔攻鼻,所以我覺得作為前菜

- 前菜 - (唔sure正確菜式名,憑味蕾命名😛
• 芝士獅子狗
• 牛油炒菇
• 芥末菠菜波波

頭兩味不過不失,但令我十分驚喜嘅係芥末菠菜波波。食前唔太知係咩嚟,都有少少驚會中伏😂食落口先發現係菠菜,仲加埋芥末醬,呢個組合已經夠晒創新,但係其實係完全冇違和感。芥末冇搶去菠菜嘅味,亦唔攻鼻,所以我覺得作為前菜嚟講係好出色,值得一試。

- 主菜 -
豬骨濃湯叉燒拉麵 $88
叉燒比想像中厚,拉麵份量多🍜,不過可能因為我等埋同事上菜一齊食,放耐咗陣所以食落有啲冧,同埋叉燒連埋湯食就有啲鹹。
豬骨濃湯叉燒拉麵

鰻魚滑蛋便當 $108(同事叫,偷食咗啖😆)
飯唔使多講,睇圖都見到同麵一樣,份量多。值得一讚嘅係鰻魚原條上,一啲都冇手軟,而且肉肥油香!個汁都啱啱好,唔會太鹹/濃,冇搶去鰻魚原有味道。
鰻魚滑蛋便當

燒鯖魚便當 $88(同事叫,偷食咗啖😆)
正常發揮,冇腥味,都唔錯,唯一同事反映係較為多骨。
燒鯖魚便當

- 甜品 -
哈蜜瓜🍈都好少會食到酸味,所以好難會有啲咩失準😂純粹本身以為甜品會係小泡芙或者小蛋糕個啲,冇估到係生果。但食落好清甜,而且飯後果可以去一去食飯嘅飽膩感都唔錯。

唯一要彈嘅係可能因為係Open Kitchen關係,場內油煙都幾勁💨,開頭唔太覺,因為冇實際睇得到嘅油煙噴出嚟。但食食下發現好醃眼,同事就話係油煙所致,搞到不時會流眼水,走嗰陣亦都發現成身都係油煙味⋯
  • 鰻魚滑蛋便當
2021-09-05 111 瀏覽
前幾日去左呢間 cafe, 上到去真係勁多打卡位。但野食黎講呢 ... 本身餐牌都係得兩版熱食,上到去待應姐姐話有幾樣野都冇,於是我地叫左 3 個一樣既餐加幾杯野飲。大概等左半個鐘,第一個餐到左 ... 之前再等4個字道,第二個餐到,再等多幾個字終於齊,唔知點解同一個餐要分 3 次每次隔幾個字 ... 好啦, 野食到哂 ... 野飲一杯都未到 ... 叫左兩杯玄米茶+ 一杯凍飲 ... 由於水都冇杯 ... 所以真係幾口渴,第二個黎既餐差不多食完,第一杯野飲先到,係玄米茶 ... 但黎得一杯 ...之後黎杯凍飲 ... 再搵人追一追 ... 再黎多杯玄米茶 ... 其實真係唔明點解 .... 其間四周既枱都係不斷有人吹野食野飲,都係話幫你睇睇然後 ... 我唔知佢有冇睇 ... 野食方面 ... 冇影相, 因為真係等左好耐,就已經唔想俾相機食先 ... 叫左 3個鰻魚飯 .... 飯係熱既 ... 其他野都係凍既 ... 係咪日式便當係咁?

午餐
  • 奶蓋綠茶