忽發想食嗱喳麵,上Openrice搵,見佢叫<嗱喳街>咁得意,跟男友決定去搵路一試。由街頭行到街尾都搵唔到,原來已經改左名,雖不清楚係轉左手定轉左名,但一場黎到,都入去食啦。一入到去,發現裡面裝修都無變,唯老板提醒無賣車仔面,只有十幾款食品。印象中,餐牌有-南乳豬手飯-卡邦尼意粉@-雞翼米粉@-喇沙河粉-黑椒雞脾飯等等…我地揀左有@果兩個。卡邦尼意粉先上,香味十足,意粉軟硬適中,唯味道食落不夠濃雞翼米粉我轉左米線,一上枱第一反應係,好大碗!雞中翼四隻,生菜四大塊,冬菇兩隻,蘿蔔五舊!完全感覺到以前賣車仔麵既風味!好似叫左四餸咁多!餸既味道都好好,唯湯有點太油。最後加了一份梳乎厘,剛開始見賣$68覺得有啲貴,上枱時便知物有所值!除了梳乎厘,有益力多糕,雪糕同埋cookies!好味+賣相好!

印象中,餐牌有
-南乳豬手飯
-卡邦尼意粉@
-雞翼米粉@
-喇沙河粉
-黑椒雞脾飯
等等…

我地揀左有@果兩個。
卡邦尼意粉先上,香味十足,意粉軟硬適中,唯味道食落不夠濃
雞翼米粉我轉左米線,一上枱第一反應係,好大碗!
雞中翼四隻,生菜四大塊,冬菇兩隻,蘿蔔五舊!
完全感覺到以前賣車仔麵既風味!好似叫左四餸咁多!
餸既味道都好好,唯湯有點太油。

除了梳乎厘,有益力多糕,雪糕同埋cookies!
好味+賣相好!
2014-07-05
  • 梳乎厘
2014-05-14 913 瀏覽
這間位於長沙灣的車仔麵檔,OPENRICE上很多好評,但我覺得好評未能真正反映事實,故此不吐不快。7時左右,人不多。一入店,想先找位子坐下,再點餸,店員卻在門口催討我們2人快點下單叫餸。我覺得奇怪,怎樣連客人有什麼餸都不知的情況下就催促客人叫餸,是否有蛇呢??店員似乎認為自己沒有問題,繼續一輪咀說有2種湯底,1種是雞,1種是魚。我們就點了2個雞湯底,並在毫不吸引的食物櫃前選了7-8種餸,再找位子坐下,順便再細看四周的裝潢。食物來了,原來湯麵跟餸分開上。先說麵:2碗雞湯麵,單這碗面已經28元,可是只有丁點的鞋口雞絲及微量蔬菜;他們說湯是濃湯新鮮製作,飲一口,噢,實在言過其實,淡味,鮮味一般;夾起麵,只得幾箸。再說餸:盛餸的碗子是多,可是食物偏少。當日點了辣酒花螺、豬肚、三寶、冬姑、牛腩,還有其他已經不記得的食物,為什麼不記得?因為份量少之餘味道不特別好味。愈食愈無癮,只想快點食完走人,埋單再被嚇一嚇,2人車仔麵收費$150+!!!以這價錢在一般西餐廳已經有湯,有麵包,有主菜,有甜品,有飲品,這裡不是特別好吃之餘份量還少得過份!!到底店子的目的是叫人欣賞她矯揉造作的裝潢,還是真心將好吃的食

以這價錢在一般西餐廳已經有湯,有麵包,有主菜,有甜品,有飲品,這裡不是特別好吃之餘份量還少得過份!!到底店子的目的是叫人欣賞她矯揉造作的裝潢,還是真心將好吃的食物讓客人飽腹?難怪店員不讓我們看完餐牌就催促我們點餸,很大機會是怕客人看完餐牌的價錢會即時起身離去吧!!??

長沙灣區的食店都是以平民街坊為主,如果連最基本令人果腹的功能也沒有,也愧對平民食物──車仔麵──這名字。更何況食物並不如其他食評寫的有水準,那麼請給我幫趁的理由!!
這間店我們決定永不再幫趁,直入我們的黑名單!!
題外話/補充資料: 現在行過店子都會好奇看看有誰會幫趁,的確如我所料,在她附近的食店接近半滿座的狀態時,這店子卻只有小貓3、4隻!
$75+ (晚餐)
Love the deco so much! Its all about the old HK with the gate, door, CD, bowls, cups, lights, u feel like you were back to the old times.the food, surprisingly good. They hv 2 soup for you to choose from, chicken soup, which I can feel it was boiled with loads of chicken and with shredded chicken in the soup. The other soup is fish stock, with few pieces of roasted duck. Both stocking are good.to go with the noodles, we ordered pepper with pork belly, half boiled egg, shredded chicken, dumplings
Love the deco so much!

to go with the noodles, we ordered pepper with pork belly, half boiled egg, shredded chicken, dumplings, spicy wine 3 bo, Swiss sauce chicken wings. Except the dumplings, the rest of them are all in good taste.

Will definitely visit again n try the other items.
2014-05-06
看到此店有車仔麵和甜品,挺特別的,好奇的試試。進去後,看到一些上一代香港社會的店舖佈置,感受到以往的一些生活氣氛,設計頗有心思。車仔麵用上大澳鮮魚作湯底,指定配上燒鴨和菜,兩者是配合的,燒鴨是標準的香嫰,麵軟而熟,算是抵吃。另外與朋友點了鮮魷魚、煎魚片和甜品益力多磚。吃到鮮魷魚沒太多香料,但肉嫰鮮軟,非常美味,值得回味;煎魚餅香軟味足,不錯。益力多磚像益力多味的布磚,味足有彈性,也好吃。質素不錯的食品,可以試試啊!
質素不錯的食品,可以試試啊!
煎魚片和鮮魷
魚湯燒鴨幼麵
2014-03-29
煎魚片和鮮魷
2014-04-25 681 瀏覽
舊式既門面,車仔麵店同新式既都唔同。我相信應該唔會好貴既XD。佢們系用50-60年代既碗筷湯選擇了大澳風味的大地魚湯,唔錯!好似仲加左燒鴨XD麵系油麵黎我揀左三個餸1)豬紅/豬皮/魚蛋~ 三樣都是車仔麵必點的2)豬大腸!3)蠔油冬菇~冬菇肉夠入味最後,加多$5有大支可樂!滿足
佢們系用50-60年代既碗筷
湯選擇了大澳風味的大地魚湯,
唔錯!好似仲加左燒鴨XD
麵系油麵黎
我揀左三個餸
1)豬紅/豬皮/魚蛋~ 三樣都是車仔麵必點的
2)豬大腸!
3)蠔油冬菇~冬菇肉夠入味
最後,加多$5有大支可樂!滿足
2014-04-07 1005 瀏覽
看到朋友FB既相介紹嗱喳街, 真的給相片吸引了, 無論如何一定要感受下依間餐廳氣氛, 前2日等男友得閒, 終於可以去試啦入去第一感覺, 好似去左海洋公園老香港街咁, 唔知係咪同一批設計師呢? 裝修真係非常吸引,我影相都影左10分鐘好啦, 到點餐啦!首先要試下嗱喳麵=車仔麵, 相信大家都食過,但之前朋友FB都話個嗱喳麵一般, 所以對佢期望唔太高嗱喳麵價格算偏高, 湯底有2款選擇, 有雞湯和魚湯, 店員話「雞湯」跟雞絲和「魚湯」跟燒鴨, 所以湯底本身已有一款配料我選擇了「魚湯」瀨粉跟燒鴨, 再加左雞絲&芝心墨魚丸&鮮魷魚湯-味道濃, 好清甜雞絲-有d鹽焗雞既味道其他餸質素非常一般, 不用介紹了再試嗱喳街招牌甜品, 點左2款甜品, 益力多磚同梳乎里, 店員話嗱手甜品就是梳乎里, 果然, 可比美酒店出品, 太靚啦, 味道又唔太甜, 你女土必食之選到益力多磚, 賣相亦非常吸引, 益力多味重, 酸酸地, 食完個麵再食都仲好開胃

我選擇了「魚湯」瀨粉跟燒鴨, 再加左雞絲&芝心墨魚丸&鮮魷
魚湯-味道濃, 好清甜

雞絲-有d鹽焗雞既味道

其他餸質素非常一般, 不用介紹了

梳乎里
題外話/補充資料: 很值得一試
2014-04-05
梳乎里
2014-03-31 970 瀏覽
「嗱喳街」冰室嘅綠白地磚、排檔式裝飾、街市紅色燈罩等,令人回憶起惜日嘅老香港!設計有特色之餘亦盡顯老闆的心思。今次試左「嗱喳梳乎厘」及「焦糖燉蛋」兩款甜品。梳乎厘輕柔細滑,口感不錯。燉蛋加入了雲呢嗱籽入吉士入面,提升左整體味道同埋美感。今次因為已經食左正餐所以只係點左甜品。下次一定會試埋佢嘅招牌「嗱喳麵」!想尋找特色甜品店嘅你地不容錯過!=]

2013-08-24
2014-03-12 874 瀏覽
我同朋友十二點幾就到左長沙灣 因為店內的環境相當懷舊所以被吸引了店內的裝潢簡直像讓我們回到了八十年代經典的歌曲加上懷舊的簡直令人忘了煩憂旦店內的甜品卻令人大失所望 忘了這甜品的名稱好像叫益力多什麼. . .口感太硬了 好像是在吃象皮一樣 加上益力多的味道不夠 這甜品不會再有下次的。另外我點的時燒鴨米線 燒鴨米線的味道不錯相當入味。我點的配料是(豬皮 魚旦 豬紅) + 牛腩牛腩亦十分軟 略嫌油太多而豬皮亦十分入味 可以不夠爽魚蛋好像浸了有一段時間 沒有了彈牙的口感豬紅就還不錯
我同朋友十二點幾就到左長沙灣
因為店內的環境相當懷舊所以被吸引了

店內的裝潢簡直像讓我們回到了八十年代
經典的歌曲加上懷舊的簡直令人忘了煩憂

另外我點的時燒鴨米線 燒鴨米線的味道不錯相當入味。
我點的配料是(豬皮 魚旦 豬紅) + 牛腩
牛腩亦十分軟 略嫌油太多
而豬皮亦十分入味 可以不夠爽
魚蛋好像浸了有一段時間 沒有了彈牙的口感
豬紅就還不錯
10 分鐘 (堂食)
其實嗱喳街這間車仔麵店,早於開幕時,小弟已經從報章的介紹中得悉,看見它的內裡裝修陳設,別具上世紀七十年代的味道,十分具特色。既然該麵店是如此的具特色,當然想親身去體驗一下,在該處吃車仔麵的滋味如何,可是因為時間及行程原因,而一直未能前去體驗。今天下什下班後,小弟前往長沙灣一帶逛逛,決定專程前往該麵店,體驗一下在懷舊的氣氛下,吃車仔麵的滋味如何。甫走進嗱喳街門內,小弟已經被別具香港上世紀七十年代的氣息所吸引,周圍盡是別具懷舊氣息的裝修及擺設,包括白鐵製信箱、黑膠唱片封套、卡式收音錄音機、舊式電視機等,還特別在店內一角,擺設了臘味攤檔的場景;即使是製作食物的櫃位,也特別佈置得像昔日的大排檔一般;內裡的音響系統,更播放著上世紀七、八十年代的本地流行歌曲。其目的如何,相信都不須多作說明吧。正因為如此,小弟在店內拍攝了好幾張照片,才坐下並叫了一碗車仔麵來吃。小弟看了一大遍餐牌,並經過一番的左挑右選,最後選擇了雞湯底粗麵,以及以紅腸、魚皮餃及自家製芝心牛丸作為餸菜。過了五分鐘後,雞湯底粗麵終於端上來了。此時小弟發現麵上的配菜,竟然只有雞絲及生菜,一些自己選擇的餸菜也沒有!於是便質問店員,為甚麼麵內

於是便質問店員,為甚麼麵內沒有自己選擇的餸菜,店員解釋說,自選餸菜是另外上的,而麵上的雞絲及生菜則是基本配料。小弟從前吃車仔麵時,習慣了連麵帶自選餸菜一併奉上的服務方式;如此的服務方式,小弟還是第一次體驗得到。

很快,自選餸菜也終於端上來了。
小弟首先嚐嚐粗麵,感覺十分之彈牙,而雞絲也相當之入味,只是略嫌"鞋"了一些。

跟著便吃自選的餸菜,魚皮餃的皮頗厚,有一些靭,但是內裡的豬肉,還算是可以接受的。至於紅腸,味道和口感與其他地方吃的紅腸差不多貨色,沒甚麼特別之處。

最令小弟難以接受的,就是自家製的芝心牛丸了。芝心牛丸做得大,還未算難以接受;最難以接受的,就是芝心的部分,竟然只佔整顆牛丸差不多四分之一,小得十分可憐!
既然做得芝心牛丸,當然要把芝心的部分,起碼停整顆牛丸體積的一半或以上才對,該麵店竟然提供只有少部分是芝心的芝心牛丸出來,不罵它欺騙顧客,已經算是給它面子了。

總括來說,該車仔麵店的環境,是十分具特色的,可是在食品質素上,卻相當之參差不齊。各位如果看到這篇食評,相信到該車仔麵店時,都應該知道怎樣去選擇食物吧!
2014-02-22
2014-01-22 843 瀏覽
我呢位有兩個細路既家庭主婦,每日只有lunch hour係屬於私人時間,緊要好好享受吓!之前經過見佢裝潢好似細個去街市d大排檔,今日就專程去幫襯!湯底有兩款,雞湯配雞絲同魚湯配燒鵝,$20一碗,我揀左魚湯配油麵!另外再加辣酒花螺$10,胡椒豬肺$8,冬菇$8魚湯其實係大地魚煲既湯底,清甜唔喉,燒鵝肉嫩多汁,足以令我諗定下次幫襯,一定要揀米粉索湯!另加既餸分開碗上,胡椒豬肺重胡椒味,冬菇細細隻,軟滑入味花螺充滿酒香,螺肉鮮甜,令人不顧儀態要啜埋入面既湯汁!價錢雖比一般車仔麵貴,但有質素,有特色,幾時會諗過車仔麵會有花螺?!識得將餸分開上,唔會影響到湯底味道,驄明!完成滿足既一餐,叉足電去揍細路!

之前經過見佢裝潢好似細個去街市d大排檔,今日就專程去幫襯!
另外再加辣酒花螺$10,胡椒豬肺$8,冬菇$8

魚湯其實係大地魚煲既湯底,清甜唔[確]喉,燒鵝肉嫩多汁,足以令我諗定下次幫襯,一定要揀米粉索湯!
另加既餸分開碗上,胡椒豬肺重胡椒味,冬菇細細隻,軟滑入味
花螺充滿酒香,螺肉鮮甜,令人不顧儀態要啜埋入面既湯汁!
識得將餸分開上,唔會影響到湯底味道,驄明!

完成滿足既一餐,叉足電去揍細路!
  • 辣酒花螺,胡椒豬肺
2014-01-17 557 瀏覽
"每次我望真你~~ 每次我望真你…"嗱渣街會不停播80, 90年代膾炙人口的歌曲,例如譚詠倫、葉蒨文及許冠傑等等,有好歌陪你用膳,與朋友一起吃嗱渣街,或是自己一個都是個享受。店鋪裝修每一吋的設計都是一絲不苟,店面不大,所以一進入便能看到中間有個吸引目光的燈飾,是以前街市用來照雞蛋,紅色的一個蓋,蓋著燈泡的那種(你懂的!),十多個燈組成的一個大大燈飾。左手邊有舊式大大厚厚的電視,右邊有小小的臘味檔,摺枱配公雞茶壺,算盤、暖水壺、黑膠唱片也有助陣,吃食物也吃環境的我,怎麼不被嗱渣街吸引著。湯底:我給9分。這食肆有兩大湯底選擇,分別是雞湯底配雞肉($20) 及魚湯底配燒鵝,另外配有生菜。有別於到般車仔麵,不是味精湯底,真材實料又好味,我比較喜愛魚湯底,比雞湯味濃一點點,惟配的鵝肉每次都連著一些脂肪,不知道是我怕肥肉還是燒鵝真的肥,能吃的只有六七成。 餸:它的餸和麵底是分開上,一來可以和朋友分享,另一方面配料的汁也不會與湯底混在一起。蘿蔔竹苼像用清水煮熟,味道較淡,芝士丸似乎是皇牌,吃下去芝士會慢慢流出來,但($16?)比較貴。好推介的是柱候牛腩($10) ,肉質不是一般車仔麵能及,入味程
"每次我望真你~~ 每次我望真你…"

,肉質不是一般車仔麵能及,入味程度能想像到花了多少心機去炮製。瑞士雞翼肉質鮮嫩($10) 也值得一試。

甜品:9.5分。跟同集團的德發小廚一樣,中餐除了配中式糖水,快有西式甜品。上次一行五人到此店光顧,看到枱上寫著:新開張,於Facebook按like便送甜品。吃過麵食,覺得還蠻值得按like的,於是按後問問夥計是否真的有甜品送。竟然!竟然他弄了五個甜品給我們,真的有點不好意思。
有木糠布甸、藍莓芝士餅及乜太軟等,外表吸引,全部都正中下懷。是次令我對嗱渣街留了個深刻又好的印象。其後再次光試了腐竹糖水覺得不錯,益力多磚普普通通,但大體上甜品的質數是值得一讚的。

總結食物在水準線上、堂食環境是被懷舊氣氛所包圍,用來拍照快不錯、服務不俗,食物價錢一人約$40,如果再吃甜品約$60~$70,貴卻值得。
2014-01-13 394 瀏覽
記得最初嗱喳街開業時巳有來吃過其車仔麵, 感覺水準還OK不過收費有點貴.這晚跟友人們再來, 試了這裡幾款甜品其中店方的招牌就是益力多磚益力多磚入口富彈性, 而且帶著陣陣益力多的香甜, 但又不會太濃, 質感未算好滑, 但結實得來都幾順口.藍莓慕絲藍莓味十分濃郁, 底下的慕絲感覺較實在, 未算是很輕滑那種, 但味道不會很甜, 也算是OK.朱古力慕絲個人比較滿意的要算是這裡的朱古力慕絲, 朱古力味濃帶甘, 但入口質地十分軟滑又夠實在.椰香紅豆沙反觀這裡的中式糖水就遜色得多, 這個紅豆沙上來稀身得嚇人, 紅豆還是粒粒硬實, 友人吃了一口巳停了手.總結來說這裡的西式甜品味道絕對比中式糖水來得好.
這晚跟友人們再來, 試了這裡幾款甜品
其中店方的招牌就是益力多磚

藍莓慕絲

朱古力慕絲

椰香紅豆沙

總結來說這裡的西式甜品味道絕對比中式糖水來得好.
$50 (宵夜)
慶祝紀念
聖誕節
2014-01-04 323 瀏覽
五月一日 (星期三)嗱喳,是香港五十年代之產物那時生活困苦,香港人掙扎求存,講食,也沒有現在那麼要求高,可以糊口填飽肚的已很滿足因為咁,「嗱喳」麵,即車仔麵便應運而生簡簡單單,又可組成不同配搭,成為當時其中一款最受歡迎既平價食品...看店名,便知這裡賣的就是車仔麵當你走入進嗱喳街,便彷彿回到幾十年前的世界...雖只是道具,也很迫真,是誠意之作是年頭開業的新店,老闆為讓香港人緬懷舊時生活,特意找來設計師將店內環境改頭換面由設計至搜集有關懷舊物品,真的花了不少心血,看得出誠意這B Duck相機袋,是我們的私伙來的喔~還有公雞茶壺茶杯店不算大,若可容納廿位食客餸料配搭方面,選擇不少,有些還很特別,就例如芝士牛丸湯底可選魚湯或是雞湯,屬較健康之選,沒有那麼嗱喳餸料跟湯粉麵是分開上的滿滿的一碗餸,很滿足兩款湯底各選一碗來試,魚湯較淡,反而雞湯甚清香,絲絲雞肉也很嫩餸料之中,以芝士牛丸既特別又好吃,豐富的肉香內更有富濃奶香的半溶芝士豬腸和豆卜也是食車仔麵不可或缺的成員盡吸了湯汁,更入味更滿足!!!這裡的湯,不加味精,所以會有點清淡還是覺得,吃車仔麵,嗱喳一點,重口味一點,會更有風味據聞,這裡的甜品
五月一日 (星期三)

嗱喳,是香港五十年代之產物
因為咁,「嗱喳」麵,即車仔麵便應運而生
看店名,便知這裡賣的就是車仔麵
當你走入進嗱喳街,便彷彿回到幾十年前的世界...
雖只是道具,也很迫真,是誠意之作
由設計至搜集有關懷舊物品,真的花了不少心血,看得出誠意
這B Duck相機袋,是我們的私伙來的喔~
還有公雞茶壺茶杯
店不算大,若可容納廿位食客
餸料配搭方面,選擇不少,有些還很特別,就例如芝士牛丸
湯底可選魚湯或是雞湯,屬較健康之選,沒有那麼嗱喳
雞湯比魚湯好...
餸料跟湯粉麵是分開上的
滿滿的一碗餸,很滿足
豬腸和豆卜也是食車仔麵不可或缺的成員
盡吸了湯汁,更入味更滿足!!!

這裡的湯,不加味精,所以會有點清淡
還是覺得,吃車仔麵,嗱喳一點,重口味一點,會更有風味
據聞,這裡的甜品也是招牌,下次要來嚐嚐
2013-05-01
2013-11-11 227 瀏覽
喺雜誌,報章,經常刊登有幾好味,幾正嘅的嗱喳街車仔麵,前幾日終於一試,Comment:唔會再幫襯囉,無論食物質數,份量,種類,味道,價錢,都另我唔會有下一次幫襯囉。只是叫四個餸+麵+細汽水,盛為$65個大洋,比起少年食神嘅$128碟餐蛋飯有過之而無不及。粗麵+雞湯(有幾條咁多嘅雞絲和白菜仔)盛為廿蚊蠔油冬菇三隻$8,所謂震店之寶,辣酒三寶,冇洒味,只不過得兩粒魚蛋,四塊豬皮,兩粒豬紅咁就$12,豬手唔夠淋,唔離骨又$12,咸菜豬肚得四塊豬肚,三塊咸菜收你$8

粗麵+雞湯(有幾條咁多嘅雞絲和白菜仔)盛為廿蚊

蠔油冬菇三隻$8,所謂震店之寶,辣酒三寶,冇洒味
2013-11-07
2013-11-07 312 瀏覽
滿心歡喜諗住同朋友黎食。。點知比人飛機左。。。單拖仍然照去。。。先食裝修。。。再食service 以下呢句說話。。我重覆左n次"真係估佢唔到。。食車仔面姐。。都會有service...估唔到啲紋身哥哥仔禮貌好過酒店啲waiter..." at least 我公司果啲係死人口面lor...今時今日連老麥賣笑嘅都唔識笑啦。。。所以很窩心。。 以為好多。。。唔係lor...仲有芝士肉丸同後加嘅羅白未出現。。。講味道。最緊要。。魚湯底銀針粉。。鮮味嘅不過咸左啲,銀針粉出面而家好少有得食。。賣飛佛糖心蛋。。就係一粒未剝殼嘅糖心蛋辣酒螺。。花螺是也。。入味油菜:-)味菜豬肚。。好好味芝士肉丸。。本身想食墨魚丸可惜賣哂。。但粒肉丸包得唔靚仔。。所以啲芝士漏走哂。。變成空心肉丸。。Orz 羅白。。食食下有個朋友wtsapp 我話一定要食。。。明知飽都加左單。。8個字講哂。清甜入味冇渣must eat !就係咁呢一餐我飽到由嗱喳街行到番黑布街先坐車番屋企。。。
滿心歡喜諗住同朋友黎食。。
點知比人飛機左。。。
單拖仍然照去。。。

先食裝修。。。再食service
以下呢句說話。。我重覆左n次

講味道。最緊要。。
糖心蛋。。就係一粒未剝殼嘅糖心蛋
辣酒螺。。花螺是也。。入味
油菜:-)
味菜豬肚。。好好味

就係咁呢一餐我飽到由嗱喳街行到番黑布街先坐車番屋企。。。
2013-10-18
  • 咸菜豬肚