2017-05-04 2147 瀏覽
其實.....食海鮮去過好多地方,三聖都係第一次去食,上openrice睇下,都唔知邊間好,由於一大班人去食海鮮,唔想有咩差錯,所以保險d,都係去酒樓穩陣d好。嘉彩絕對唔係富麗堂皇,感覺有d舊舊地添,哩點其實我唔多介意同理會,反而我最擔心冷氣不足嘅問題亦無發生,佢地冷氣好足夠。拉大隊去買海鮮,多得其中一位係其他餐廳嘅大廚,由佢發辦就啱哂!辛苦哂!其中有兩道海鮮特別要提吓,第一道係蒸果兩條班,查實自己唔多好食魚,細個試過被魚骨卡過喉嚨囉,唔多唔少有D 童年陰影,所以除非好吸引同貴價魚,否則有陰影唔食,蒸哩兩條班,廚房時間掌握得好好,蒸到啱啱好熟,肉質好滑,相信功多藝熟,讚!更加要大讚係清蒸鮑魚,都唔知食過幾多次蒸過哂籠嘅鮑魚,但今次食嘅蒸鮑魚一d都唔靭,大喜!最后埋單連料前后加埋十幾個人每人三百幾,又飽又好味,抵!絕對無黎錯!

2017-03-15 1177 瀏覽
今日慶祝壽星仔生日嚟到屯門三聖邨食海鮮餐,我哋冇揀充滿風味嘅大排檔,揀咗喺商場入面嘅酒樓加工。酒樓就係普通屋邨商場嘅舊式酒樓,上到去攞咗位後,就落咗海鮮街嘅海鮮檔揀海鮮。兩個人咩都想試啲,每樣要少少,我哋揀咗半斤蝦,較細嘅象拔蚌,扇貝兩隻,一份龍躉,而雞,乳豬拼海蜇,壽包就係酒樓嘅菜。白灼蝦幾好,無灼得太耐。象拔蚌切得好薄,刀功好。味夠,但有少少過火。呢個整得唔錯,無搶咗魚嘅鮮味。雞係唔夠飽再加,普普通通,中規中矩。乳豬脆卜卜,海蜇爽口。有人生日梗係要食大大個壽包啦。送水果盤。
白灼蝦幾好,無灼得太耐
象拔蚌切得好薄,刀功好
味夠,但有少少過火。
呢個整得唔錯,無搶咗魚嘅鮮味
雞係唔夠飽再加,普普通通,中規中矩。
乳豬脆卜卜
,海蜇爽口。
有人生日梗係要食大大個壽包啦
送水果盤。
2017-02-07 1868 瀏覽
今日有長輩生日,特登去到三聖食餐好嘅中午大約12點去到,海鮮檔已經好多海鮮,價錢例牌唔平,不過質素取勝。在海鮮檔揀咗彬班 (呀叔話又滑又有魚味)、聖子、大大隻嘅蝦、扇貝同埋象拔蚌就去咗酒樓。Book咗間房,可以靜靜地食,仲要免開瓶費,免切餅費中午時分嚟到酒樓,仲有點心食!呢度仲有明檔,可以見到姐姐喺度煎糕、煎薄撐等,仲有點心車可以攞蛋撻仔、鹹水角等等,成個感覺好懷舊,畢竟今時今日好少酒樓有咁樣了。我哋叫咗煎甜薄撐、豆沙餅、沙翁、滷水豬仔腳,賣相雖然一般,但味道真係幾好。講返重頭戲海鮮,師傅建議豉椒聖子加煎米粉底。今日啲聖子唔算大隻,但新鮮飽滿又冇沙,豉淑汁好夠味,加埋個煎米粉真係好正跟住就到象拔蚌刺身!大大碟!非常新鮮爽口仲拎咗個煲俾我地堂灼,不過大家都話刺身好味d, 淨係灼左個膽既位置。再來就係煎大蝦大蝦煎到金黃色,啖啖肉,小小辣,非常香口惹味!跟住有蒜蓉粉絲蒸扇貝呢個蒸得耐左少少,如果唔係就更好啦!之後仲有蒸魚,條魚蒸得啱啱好,老人家食到停唔到口仲有燒鵝,都燒得唔錯,可惜太飽食到淨哂 (有打包的,無做大嘥鬼)。呢間酒樓裝修一般,但侍應服務周到,頻頻換碟同俾熱毛巾,最後仲送一盤飯後水
今日有長輩生日,特登去到三聖食餐好嘅

講返重頭戲海鮮,師傅建議豉椒聖子加煎米粉底。

跟住就到象拔蚌刺身
大大碟!非常新鮮爽口

再來就係煎大蝦
大蝦煎到金黃色,啖啖肉,小小辣,非常香口惹味!

跟住有蒜蓉粉絲蒸扇貝
呢個蒸得耐左少少,如果唔係就更好啦!

之後仲有蒸魚,條魚蒸得啱啱好,老人家食到停唔到口

仲有燒鵝,都燒得唔錯,可惜太飽食到淨哂
(有打包的,無做大嘥鬼)。

呢間酒樓裝修一般,但侍應服務周到,頻頻換碟同俾熱毛巾,最後仲送一盤飯後水果,絕對係經濟實惠之選
唯一美中不足的地方,就係酒樓一定要行樓梯,對長輩來講有少少唔方便啦~
2017-02-06
2016-09-22 2558 瀏覽
三聖一向是吃海鮮勝地,這次約了一班朋友來食好西。大家都不懂選海鮮,隨便找了一檔,又隨便買了大蝦、蟶子、龍蝦、桶蠔、扇貝和響螺,每人才$135。馬路旁泊了很多紅色的士,由此得知很多人特地從九龍乘的士過來吃海鮮。今晚來到較平民的嘉彩酒樓,環境沒其餘兩間那麼堂皇。我們放下海鮮點了菜,蒸煮炒焗都齊了。先點了一支天地壹號蘋果醋開開胃,不用很久便上菜了~燒鵝海鮮製作期間,先吃一隻店員推介招牌燒鵝,,但味道沒特別,燒鵝也偏瘦,不夠啖啖肉。豉椒炒蟶子一開始店員讓我們選蒜蓉焗或豉椒炒兩種煮法,她說焗會連殼焗,看起來多一點,炒則會縮小變彎。還好我們還選了後者,因為豉椒很香很惹味!蟶子亦炒得爽口。誰管看起來多與少呢,吃起來還不是一樣。芝士焗龍蝦配伊麵煮法除了芝士焗還有嘉彩招牌芝士炸龍蝦,不過後者需要多點龍蝦來製作,所以選了傳統的焗烤。龍蝦肉質鮮嫩,以伊麵襯底,味道不俗,但沒啥芝士味,只有牛油味。豉油皇大蝦中規中蚷,炒得不夠鹹香,蝦肉倒是頗嫩滑。蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜蓉粉絲和扇貝永遠是不敗的組合,也是我的最愛!實在很難煮得不好吃,如果多點蒜蓉汁會更香。薑蔥桶蠔不愛吃蠔的我嘗了一隻,薑蔥炒得蠻香,桶蠔亦香滑多汁。鹽焗

燒鵝
燒鵝

豉油皇大蝦
豉油皇大蝦
中規中蚷,炒得不夠鹹香,蝦肉倒是頗嫩滑。

薑蔥桶蠔
薑蔥桶蠔
不愛吃蠔的我嘗了一隻,薑蔥炒得蠻香,桶蠔亦香滑多汁。

鹽焗響螺
鹽焗響螺
回歸平凡用鹽焗更能突顯響螺的鮮美,而且非常耐吃,一碟可以吃很久

日本豆豉唐生菜

店員又說這是招牌,但味道有點淡,可能是日本豆豉的特色,用來清一清腸胃也好。

吃完主菜輪到飯後小食~店員先送了個果盤,我們再另點了一打馬拉糕和一客黃金大餅。

馬拉糕
又是另一個不敗之選,馬拉糕非常鬆軟,香味四溢,每人只分到一件實在不夠,差點想多叫一籠。

黃金大餅
傳說中的黃金大餅原來是芝麻大餅,像炸鰻頭般,口感紮實,蘸煉奶來吃很配。

結帳時發現每人只需$130海鮮加工費!連同買海鮮的$135,合共才$265!比想像中便宜很多很多,但已經吃得舔嘴咂舌,心滿意足。嘉彩跟旁邊兩間海鮮酒家相比,環境略顯陳舊,但味道和價錢更勝一籌,絕對會再來!
2016-09-02 1701 瀏覽
8月29日自帶花錦鱔15斤,做出來蒸的凍,炆的只有吃到炸粉漿,帶來花竹蝦變細了,肉質變硬,賴尿蝦未炸熟沒有味道,薑蔥炒蟹太沒水準無味的,炒菜是做好的,送出來是凍的,絕對超失望,以後咪搞我,重要山長水遠入去,還比深水埗大排檔差
2016-05-15 2471 瀏覽
黎三聖唔一定食海鮮,原來都有其他選擇,呢間喺三聖既嘉彩酒樓,小菜一樣咁出色,荷葉飯夠香,咕嚕肉又好酥脆好食,最特別佢用蜜桃而唔係菠蘿去做配菜,仲有紅燒豆腐,下次經過都會再食
2016-03-29
2015-09-17 2780 瀏覽
公司近來先後有同事退休,公司同事決定幫其中一個在公司人緣較好女同事S小姐搞榮休晚宴,餐廳就揀去三聖嘉彩酒樓,同事真是好愛來這間,2年前有同事海鮮飯局又是來嘉彩,又不是我決定去邊間,究竟2年冇來嘉彩了,今晚放工就跟同事一起行來三聖,嘉彩好容易找到,一班人一起吃飯最開心,主角又不是我,馬拉糕又幾好吃,味道並不太甜,燒娥味道又不錯,燒娥肉質夠脆,依麵味道又不太咸,蒸石班的肉質好鮮味,我覺得魚肉好滑,帶子魷魚浸菜又好好吃,魷魚味道好鮮味,帶子味道好鮮甜,其他都OK,份量好多,今晚吃到好飽,冇咩叫海鮮都埋單3800元,真是幾貴,食品水準都是一般,服務就一般,今晚和同事吃得開心

2015-09-17
2015-09-14 2303 瀏覽
剛好同baby一個月紀念, 帶佢去黃金海岸酒店玩兩日 山長水遠入黎屯門, 不得不提 三聖村海鮮呢到既特式係 你可以係漁市自己買海鮮 再拎去附近酒家加工 食咩料 都o岩哂自已心水首先同baby 去對面漁市揀海鮮 原本仲怕佢嫌污糟 但出奇地 原來baby 識得揀海鮮 意外收獲 哈哈我地兩個人食 買左龍蝦 鮑魚 大蝦 扇貝 東風螺黎到對面嘉彩... 都好多人.. 可能因為d人慶祝母親節 所以都好爆滿好不易 8點有位一坐低 搵個部長 寫菜先  講比佢知 d 海鮮想點整 佢再每類海鮮以重量去計加工費龍蝦 - 唔使講 整個芝士焗龍蝦伊麵先, 不過黎到 唔似芝士味 似奶油味多d 但都好食 我其實係想佢清蒸 , 叫佢唔好落果皮 最後都係落左果皮...因為baby好怕果皮味 好在唔算太重...佢食得到九節蝦 - 豉油皇蝦 食到係美極味 但好好味扇貝 - 蒜蓉蒸 正東風螺 - 識食 一定係食 辣酒煮東風螺 惹味最後忍唔住叫多個 燒鵝例牌 因為呢間野個燒鵝好似幾出名好食... 所以明知食唔哂 飽住都要一試 最多打包返酒店 睇波做燒夜!
我地兩個人食 買左龍蝦 鮑魚 大蝦 扇貝 東風螺
好不易 8點有位
九節蝦 - 豉油皇蝦 食到係美極味 但好好味
扇貝 - 蒜蓉蒸 正
東風螺 - 識食 一定係食 辣酒煮東風螺 惹味
2015-05-10
母親節
2015-07-21 1602 瀏覽
人數:11時間:晚上8時訂枱:有一行11人去三聖邨食海鮮!之前同家人去開海都,但有一次朋友推介試過嘉彩之後每次黎三聖都會選擇嘉彩。雖然海都靚D坐得舒服D,但價錢亦都比較貴,而嘉彩就係屋邨酒樓格局,但煮海鮮我地都覺得幾好食同埋唔呃秤,所以我地都認為係平及正之選 。 今次一行11人星期一晚專程來吃海鮮,雖然是閒日,但都有訂咗枱穩陣D,平時同屋企人來5-8人一般都唔使訂枱 。 一坐低就帶隊去買海鮮啦!好快行一圈後就去咗一檔老實姐姐到買海鮮,經過一輛講價後(其實講咗好少),我地買咗:大大帶子一人一隻、兩大札細既聖子、一斤半大蝦、五隻好大隻既瀨尿蝦、一斤小花螺、一斤沙白(定蜆)、兩個大筒蠔同埋好大舊班塊!埋單大概2千 。海鮮檔的哥仔會幫忙將海鮮拎返去酒樓,然後酒樓會問我地想點整,我地叫咗: 1.蒜容粉絲蒸帶子 - 帶子真係好大隻,蒸得岩岩好,唔「鞋」又好鮮味,不過粉絲少咗D,每人得少少。 2. 鼓椒炒聖子 - 超級大碟!估唔到兩札有咁多!真係食極都有,呢盆係第一碟上,但食到最後都仲可以打包到一盒走,真係有好多。而味道都好OK。 3. 鼓油皇大蝦 - 差唔多每次黎都會點,炒得好香口,
人數:11
時間:晚上8時
訂枱:有

蒜蓉粉絲蒸帶子
鼓椒炒聖子
3. 鼓油皇大蝦 - 差唔多每次黎都會點,炒得好香口,同埋我可以連個蝦殼蝦頭都食埋,每隻蝦都食得好乾淨!
鼓油皇大蝦
4. 椒鹽瀨尿蝦 - 又係每次黎都會點,我地一隻蝦開3,不過其實個椒鹽味只係係個殻到,朋友仲話某部份比較咸,有時蝦頭,有時蝦尾。可能因為本身D蝦都好肥,所以好有啖啖肉既口感。
椒鹽瀨尿蝦
5. 辣酒煮花螺 - 好夠辣,而且又係食極都有。
辣酒煮花螺
6. 楜椒咸菜沙白(定蜆)湯 - 個湯好一般,唔夠楜椒味,但都鮮甜。
楜椒咸菜沙白(定蜆?)湯
7. 酥炸筒蠔 - 呢碟如果係第一碟上就最好了,因為炸得都好香同埋酥,但已經食到飽咗大半,食到第二舊已經覺得有D「膩」。兩大筒加埋都有差不多22、3 舊蠔,早知就分一筒整薑蔥蠔啦。
酥炸筒蠔
8. 西蘭花炒班塊 - 正正常常,班塊都係啖啖肉又唔會好「鞋」。
西蘭花炒斑塊
9. 另外加個炒通菜 - 咸咗少少。

10. 本來重叫咗個炒飯,不過佢唔記得咗落,好在佢唔記得,因為我地食海鮮都食唔晒!

呢一餐個個都食得好滿足呀

題外話/補充資料: 酒樓有餐牌明碼實價寫明每樣海鮮的加工收費,埋單時亦與我地估計既差不多。
2015-07-06
蒜蓉粉絲蒸帶子
鼓椒炒聖子
鼓油皇大蝦
椒鹽瀨尿蝦
辣酒煮花螺
酥炸筒蠔
西蘭花炒斑塊
  • 酥炸筒蠔,椒鹽瀨尿蝦,鼓油皇大蝦
大陸人 服務態度,食到一吐氣!等左勁耐,追佢個經理又9唔搭八,問完仲嬲過唔問。如果唔係book 唔到興記係一世都唔會試。個燒鵝又鹹又乾,如果只係食白飯, 你都可以試下。
大陸人 服務態度,食到一吐氣!
。個燒鵝又鹹又乾,如果只係食白飯, 你都可以試下。
2015-02-14 1976 瀏覽
今晚與一班同事去屯門三聖吃海鮮,就去了某同事介紹嘉彩魚村酒家,我第一次和同事私人聚餐,因有同事提議聯誼,人數係13人,12個大人加1個小朋友,有同事帶了小朋友,我們放工後行去三聖,有同事話行去唔係好遠,我們準時去到,因有一位前同事要在九龍坐車入來,又遇到塞車,我們本想邊食邊等,有同事話唔係太好,他在7:45先到,開始有得食,呢度服務都OK,可能有同事係昵度熟客,其實,龍蝦今次係炸,其他同事話麻麻地,我覺得又OK,鲍魚就一般,青口又OK,嘉彩整得幾好食,海鮮買了3000元,另外,酒樓煮另計,埋單都是1600元,平均400一位,至於貴唔貴見仁見智,400元都可以接受,有人提議某同事退休個餐來呢度吃,海鮮一大斑人吃抵食D味道:屯門三聖海鮮與流浮山海鮮都出名,我係第一次來,嘉彩又OK,我覺得最好食係青囗同石班,其他都OK服務:感覺幾好,無因為有人遲來而服務不好環境:呢度OK,因今次BOOK獨立房,可以有私人空間價錢:埋單1600元,平均400元一位嘉彩是我第一次來,我覺得都好食

服務:感覺幾好,無因為有人遲來而服務不好

環境:呢度OK,因今次BOOK獨立房,可以有私人空間

價錢:埋單1600元,平均400元一位

嘉彩是我第一次來,我覺得都好食

2014-10-01
10 分鐘 (堂食)
2014-12-06 1672 瀏覽
食完好嬲!好難食!浪費食材!所有炒野咸到喊!放落口都要吐出黎!向經理投訴話廚房放左兩次salt!!!!但換完個面比我地都咸到喊😭😭😭😭魚蒸得太熟!食到全家都一肚氣!晒左買海鮮的錢!無下次!
食完好嬲!好難食!浪費食材!

所有炒野咸到喊!放落口都要吐出黎!
向經理投訴話廚房放左兩次salt!!!!
但換完個面比我地都咸到喊😭😭😭😭

魚蒸得太熟!

食到全家都一肚氣!晒左買海鮮的錢!

無下次!
2014-12-06
2014-09-20 1782 瀏覽
黎呢度加工食海鮮已有好幾十次,每次都另人失望。是晚係某親戚嘅生日,一家人又黎呢度聚一聚,食番餐海鮮先。自己買左二三千蚊海鮮黎加工,再另外加左燒鵝同炒碟靚菜。海鮮加工價錢合理,但自家燒豬斬一斬要一百蚊,蛋糕又要一百,呢兩樣好似有少少貴。第一樣黎嘅係白勺蝦,但太快手影唔切相,沒試,親戚話蝦鮮甜,勺得剛好熟一啲都無老到,好食。粉絲煮蜆,黨主話呢隻係韓國黎嘅蜆,叫波波?!而加真係咩都係韓風,連食海鮮都係。食落真係幾鮮甜,連湯都飲哂。炒聖子,好入味,分量都比足返架。椒鹽九肚魚,整出黎原來咁大盤,熱辣辣好正,椒鹽味重得黎又唔過鹹,亦唔油膩。炒黄蟮,賣相雖然麻麻,但真係好好味,蟮肥美又甘香,正呀!炒蟹,同樣無試,費事敏感,親戚話好味。蒸魚,薑蔥梗唔少得,嫩滑鮮甜。蒸龍蝦仔,唔知係咪太多,呢樣追單追左三次都唔黎,食飽哂先到,同樣甲殼類嘅睇都係唔試了。必叫燒鵝,皮脆肉嫩,唔多肥膏,好好味。仲叫左金銀蛋炒莧菜,果皮蒸鮑魚仔,又係影唔切相已被ko。整體食物係好嘅,但環境真係好嘈。侍應唔夠,叫極都無人黎,想落罐汽水,叫碗白飯,差唔多要嘈交咁,假日真係唔多盞。

炒聖子,好入味,分量都比足返架。
炒黄蟮,賣相雖然麻麻,但真係好好味,蟮肥美又甘香,正呀!
炒蟹,同樣無試,費事敏感,親戚話好味。
蒸魚,薑蔥梗唔少得,嫩滑鮮甜。
必叫燒鵝,皮脆肉嫩,唔多肥膏,好好味。

仲叫左金銀蛋炒莧菜,果皮蒸鮑魚仔,又係影唔切相已被ko。

2014-07-26
25 分鐘 (堂食)
2014-05-01 2929 瀏覽
勞動節前夕,與外母吃飯兼預祝媽媽節,一行六人到屯門三聖邨吃海鮮。住屯門十幾年,未嚐過三聖海鮮,這次經驗很難忘。本人一向無肉不歡,鮮少吃海鮮,到海鮮市場買海鮮到酒家煮食的經驗更是初次體驗。在市場一口氣買下龍蝦、瀨尿蝦、扇貝、蟶子、鮮魷、膏蟹、象蛂蚌,到鄰近街坊酒家去煮。上湯龍蝦肉質鮮美;瀨尿蝦以醬油開邊炒較椒鹽清淡一點,避免上火;手掌大小的扇貝蒜蓉粉絲蒸,可口;豉椒炒蟶子,拌飯一流;象蛂蚌刺身,沾日本芥末吃,我不太喜歡;椒鹽鮮魷是我的最愛,炒埋一大碟,膽固醇萬歲;鹽焗膏蟹,整隻蟹基本上是由蟹膏組成,膏比肉多,一試難忘!蝦醬通菜只為吃點纖維下肚。白飯是缽仔蒸飯,飯後有果盤送,埋單七百多元,另外海鮮食材二千元,平均每人五百元有找。惟一美中不足是剛碰上公司包廳和壽宴,全場好像只有一位稱職的部長答理我們,其他員工好像忙得對我們視而不見。
2014-04-30
母親節
2013-12-30 2623 瀏覽
11月對我屋企嚟講, 喺一個好重要嘅月份, 因為我同阿妹, 細佬, 姨甥女全部都係 11月生日 (≧∇≦) 加埋阿婆 & 阿姨… 今年一共 6位壽星一齊慶生!! 哈哈, 半枱壽星 ^^一早喺樓下海鮮檔買齊海鮮, 加上一早訂咗枱, 所以 6:30pm 上到酒樓準時有位坐, 唔使等 ^^ 雖然時間尚早, 但酒樓已滿咗大半! 所以嚟呢度食飯一定要訂位~食海鮮, 除咗食材要新鮮之外, 煮功都好重要!! 呢度嘅廚師, 水準勝在夠穩定, 次次嚟食都咁好味 ^^ 就算燒鵝, 叉燒, 炒菜呢啲非海鮮類都一樣好食到停唔口!!由於篇幅有限 (最多只可 post 8 張相), 小妹決定只講今次最好味嘅 8個餸 *^O^*先講頭盤, 呢個燒味拼盤真係好好味, 叉燒入味, 海蜇亦好爽!頭先都講過呢度嘅燒鵝好好味 ^^ 皮脆肉滑, 食鵝有鵝味!! 絕對唔比附近嘅馳名燒鵝遜色~再嚟就講吓個上湯龍蝦, 湯濃肉彈, 一個字 -- 正!個人十分喜愛砵酒煮蠔, 愛其香脆得嚟啖啖肉!! 嗯~ 真係每隻蠔嘅裙邊都好香脆架~ >w<平時食蟶子, 通常都係豉椒炒~ 今次玩玩新意, 改為蒜蓉粉絲蒸~ 出嚟嘅效果都唔錯

燒味拼盤
脆皮燒鵝
再嚟就講吓個上湯龍蝦, 湯濃肉彈, 一個字 -- 正!
上湯龍蝦
砵酒煮蠔
平時食蟶子, 通常都係豉椒炒~ 今次玩玩新意, 改為蒜蓉粉絲蒸~ 出嚟嘅效果都唔錯, 可以食到蟶子嘅清甜 ^^
蒜蓉粉絲蒸蟶子
跟住呢個蒜蓉炒瀨尿蝦就惹味喇~ 啲蒜蓉爆到香哂, 勁有避風塘炒蟹 feel 呢!
蒜蓉炒瀨尿蝦
龍躉炒西芹 - 唔使多講, 真係好好味!! 龍躉肉夠厚, 咬落去口感一流~
龍躉炒西芹
最後要推介嘅就係 -- 壽包! 生日飯就梗係要有壽包先夠圓滿架嘛 >v<
壽包
2013-11-03