2022-01-04 503 瀏覽
叉叉燒包熱哄哄,鬆軟之餘有咬口,撕下來之際見到一絲絲的,十分有質感。包子夠甜,叉燒也不會過肥,叉燒包超正。牛肚正常, 份量大, 味道唔錯好滿足燒賣蒸耐咗少少羅白糕抵吃

牛肚正常, 份量大, 味道唔錯

好滿足

燒賣蒸耐咗少少

羅白糕抵吃
2021-12-12
$42 (早餐)
2021-12-07 509 瀏覽
呢日同男朋友去尖沙咀行街,打算晚餐食點心,所以就搭巴士去九龍城嘉豐,富豪東方酒店個站一落就係勁方便。星期五晚7點零去到就即刻有得入座,兩個人有4人位都幾舒適,一坐低就有姐姐問我地飲咩茶😊由於之前都食過,所以都大概知自己想食咩😂鮮蝦腐皮卷我自己本身對呢樣點心情有獨鍾,不過近年好少茶樓做得好食,因為佢地都會加好多我唔食既野入去。但係呢間我覺得ok, 雖然佢有啲綠色粒粒應該係西芹,但食落口唔係好覺,同埋啲蝦都彈牙同大隻,個皮又夠脆😋😋😋鮮蝦菜苗餃皮夠薄又未至於穿,入面有好多菜,但蝦都佔唔少,呢樣又係我必食既野,重點係佢冇其他我唔中意既配料係入面😍翡翠鮮蝦腸呢個腸粉就比較遜色少少,因為個皮有啲厚,入面啲蝦細隻,感覺上唔太新鮮,呢個我覺得可以唔洗試。不過佢有椒好就係豉油分開比,方便個客自己落幾多。鳳爪排骨飯平時去茶樓飲茶其中一樣必叫既就係鳳爪排骨飯,我中意食鳳爪同排骨放係啲飯上面一齊蒸,頂層既飯就會有啲汁,加埋少少豉油食簡直係一流👍🏼👍🏼👍🏼流沙奶皇包白雪雪既麵包,熱辣辣又夠鬆軟,一搣開個包入面啲奶皇就飛出泥😂 知道食呢啲一定要好小心,所以攤左一陣先食,入面凍左都唔智唔好食,一樣好香濃奶皇味。以

鮮蝦腐皮卷

鮮蝦菜苗餃

翡翠鮮蝦腸

鳳爪排骨飯

流沙奶皇包

以下係單據同點心紙
2021-10-14 744 瀏覽
食就食左好多年,但真正第一次寫食評。講真未試過無得比較,當現今所謂酒樓的飲茶模式已經行常公式化,質素一般但消費貴。倒不如去返D傳統模式的old school.講價錢錢,一定sure win.講質素食材一定物超所值。真係要講就只有環境細,衛生唔似酒樓,講真佢地都唔多好。但如果當日常生活飲下茶,可以感受到街坊般的體驗。好多傳統飲茶食材都有,新時代雪山叉燒包都有。仲要超有水準。介紹下俾新一代又愛飲茶之人仕。反正屯馬開通都的很興奮
食就食左好多年,但真正第一次寫食評。
倒不如去返D傳統模式的old school.
講價錢錢,一定sure win.
講質素食材一定物超所值。
真係要講就只有環境細,衛生唔似酒樓,講真佢地都唔多好。
但如果當日常生活飲下茶,可以感受到街坊般的體驗。
好多傳統飲茶食材都有,新時代雪山叉燒包都有。
仲要超有水準。
介紹下俾新一代又愛飲茶之人仕。
反正屯馬開通都的很興奮
2021-10-08
5 分鐘 (堂食)
2021-10-09 459 瀏覽
呢間鋪頭日日都甘多人架,星期六日要經常等位,晚上就無甘多。所以晚飯我都會經常過黎食一個飯一個菜加幾件點心,2個人已經好飽,加埋先百來蚊,唔算貴架。我最鐘意食個鹹魚肉餅飯,次次來都點,好香。蒜油生菜比較驚艷,好想知道點整的,真係好食。鳳爪馬拉糕果滴點心水平都係甘架啦,不過不失。勝在夠抵食。最後要推薦下西杏炸鮮奶,我鐘意南角道果間的,有原粒杏仁片,今晚呢間就一般般啦。

鳳爪馬拉糕果滴點心水平都係甘架啦,不過不失。勝在夠抵食。

2021-10-04 441 瀏覽
今日屋企人夜番,煮唔切飯就落左去食點心。九龍城嘅酒樓真係有啲少,所以都係去咗啲點心店食。依間見佢有幾間分店咁樣 應該都ok 吧,所以就去試試一上黎嘅係生菜,又估唔到真係幾好食。爽口,一d 都唔苦,仲有少少甜馬拉糕不過不失炸鮮奶唔太好食(入面個奶唔夠滑,炸粉有少少吉列粉嘅感覺?配搭怪怪的屋企人叫,我冇點食,唔comment

馬拉糕不過不失

屋企人叫,我冇點食,唔comment
🐽鳳爪排骨飯 $30飯粒做到一粒粒,比較硬身,但略嫌啲油多左少少,鳳爪同排骨既調味都唔錯🙈••••••••••••••••••••••••••••••🐽西杏炸鮮奶 $22奶味好香,但可以再滑啲,一定要襯熱食😳••••••••••••••••••••••••••••••🐽至尊蝦餃皇 $28裏面好多隻蝦,好飽滿既蝦餃,餃皮唔會太厚,必食既點心😋••••••••••••••••••••••••••••••🐽鮮竹牛肉球 $203粒都好大粒,牛肉都好滑,加埋啲芫茜好香🤣••••••••••••••••••••••••••••••🐽黑椒蒸爽肚 $23爽肚指醃製過既豬肚,呢度真係做到爽滑既口感,同唔會好大陣鹼水味,索啲啲黑椒汁,屋企人都話正🤤••••••••••••••••••••••••••••••🐽燒汁茄子 $19茄子好大舊,睇落去仲以為好生水,實際啲茄肉好淋好juicy🤣🤣••••••••••••••••••••••••••••••🐽古法馬拉糕 $17用黑糖黎整,食落好香黑糖味,但又唔會太甜,而且馬拉糕既口感都好鬆軟😆••••••••••••••••••••••••••••••🐽沙律蝦角 $2
🐽鳳爪排骨飯 $30
🐽西杏炸鮮奶 $22
奶味好香,但可以再滑啲,一定要襯熱食😳
🐽至尊蝦餃皇 $28
裏面好多隻蝦,好飽滿既蝦餃,餃皮唔會太厚,必食既點心😋
🐽鮮竹牛肉球 $20
3粒都好大粒,牛肉都好滑,加埋啲芫茜好香🤣
🐽黑椒蒸爽肚 $23
🐽燒汁茄子 $19
🐽古法馬拉糕 $17
🐽沙律蝦角 $24
有啲似炸蝦餃,跟住點沙律醬,同樣都係好多蝦,亦都唔會炸到好乾😛
🐽魚肚滑雞紥 $25
又係飽肚之選,真係食一舊都飽,腐竹包住芋頭、魚肚、滑雞同火腿,味通就正正常常🥸
  • 至尊蝦餃皇
2021-09-12 301 瀏覽
好耐冇去過飲茶,夜晚就食點心做晚餐。呢間舖頭有做埋牛腩麵嗰啲粉面,不過我就淨係叫咗點心食。呢度竟然仲有蜂巢糕,好多年前喺廣州既酒店第一次食跟住就愛上。不過呢度做得麻麻地,唔夠蜂巢孔😅燒賣蝦餃正常嘢。腐皮卷香脆,叉燒腸都唔會鞋颯颯。鳳爪係以前細個飲茶食到大嘅味,呢度都抵食既。而家啲奶皇包周街都係用吉士餡,唔係流沙餡,唔知邊度有得食呢?
好耐冇去過飲茶,夜晚就食點心做晚餐。
呢間舖頭有做埋牛腩麵嗰啲粉面,不過我就淨係叫咗點心食。
燒賣蝦餃正常嘢。

2021-08-26 291 瀏覽
晚上放學五知食咩,係街度見到有人賣點心,就想去飲茶。嘉豐呢間點心專門店係我既常去飲茶點。因為距間鋪頭滴點心新鮮又實惠,而且好食。兩個人先100几,就已經足夠飽。每次來都五少得鳳爪燒賣架啦。 個鳳爪軟糯入味,蟹籽燒賣一般都係新鮮蒸,新鮮出爐,所以會覺得好好食。燒賣入面有好大只蝦來呢度都會必食雷沙煎堆仔,外面包裹的芝麻比較香脆。仲有,五夠飽啊?整個鹹魚肉餅飯就夠啦,滴飯粒粒分明,有鹹魚同肉味,我都几鐘意食架

來呢度都會必食雷沙煎堆仔,外面包裹的芝麻比較香脆。
咸鱼肉饼饭
蟹籽烧麦
雷沙煎堆仔
凤爪
咸鱼肉饼饭
蟹籽烧麦
2021-08-24 243 瀏覽
同同事一直好想飲茶,但公司附近冇咩酒樓,發現可以叫外賣,於是簡咗呢間點心專門店。點心選擇多,而且都係我地想食,特別被炸鮮奶吸引到。送到嚟所有點心都仲係熱,真係好驚喜。菜苗餃蝦餃啲餡都好足,食落去啖啖肉。炸嘢食都唔錯,特別炸鮮奶真係好好食,好少酒樓有,食到真係好驚喜。仲有樣好驚喜嘅點心係黑糖蜂巢糕,唔會太甜,口感鬆軟,又係好少酒樓或者點心鋪會見到,本來仲驚會好怪,點知同事都對蜂巢糕讚不絕口。而價錢質素嚟講,真係抵食,值得再試。

外賣送餐
  • 黑糖蜂巢糕
  • 杏仁炸鮮奶
2021-08-09 235 瀏覽
由細個已經到依家嘅老店,好耐無嚟過!同朋友一盅兩件,香港依今已經好少新鮮做即叫即蒸嘅酒家,呢間每日新鮮做嘅點心🥧very good依家好多酒家都係工場加工嘢,仲要非常平民價,鳯爪排骨飯好食到叫左兩盅,仲有唔係度度有嘅炸鮮奶
  • 鳳爪排骨飯
2021-06-25 487 瀏覽
唔講可能以為九龍城剩係得兩間嘉豐,想坐低飲茶成日都要排隊,但其實喺南角道23號仲有一間隱藏嘅可以比你坐。其實應該兩間店舖都係差唔多嘅款,味道都冇咩特唔同,只係依家呢個少啲人知,錯落舒服啲食物都係普通港式茶樓嘢,冇咩特別,味道不過不失👌🏻三個人食,一餐當兩餐

食物都係普通港式茶樓嘢,冇咩特別,味道不過不失👌🏻

三個人食,一餐當兩餐
2021-05-27 466 瀏覽
🚩 北菇棉花雞 $26有三舊大嘅雞啲雞真係幾滑 棉花就用左豬皮呢個價錢來講抵食❗️🚩蟹子燒賣王 $26正常燒賣❗️蟹子味完全冇嘅😂🚩家鄉咸水角 $19正常普通❗️🚩沙嗲金錢肚 $26金錢肚ok大嚿不過冇沙嗲味😂正常中上👍🚩鮮蝦腐皮卷 $24推介呢一個❤️👍腐皮卷炸到脆卜卜入邊個餡鮮蝦幾多幾豐富❗️👍🚩原隻鮮蝦腸 $24都係正正常常隻蝦唔算太大隻🚩西杏炸鮮奶 $21呢個都推介鮮奶唔係流質嘅有少少凝固左但係啱啱炸起脆卜卜成件事幾好食👅🚩蒜香蝦春卷 $23正常可叫可唔叫總結時間🥰免收+1幾吸引嘅三個人食平均$70都唔使👍👅🍽
🚩 北菇棉花雞 $26

總結時間🥰
免收+1幾吸引嘅
三個人食平均$70都唔使👍👅🍽

2021-02-28 842 瀏覽
食籠小點心跟同一個人來到同一個地方這可說得上是一種幸福吧感恩你總是在我身邊 每當我需要(吃)的時候🥰跟你在一起腦袋可以放空了不需要思考的理想時光在下每一分一秒都會好好珍惜來看看有什麼吃沙嗲金錢肚$26薑蔥牛栢葉$26香茜牛肉腸$19燒汁茄子🍆$19以上是本日有你陪著在下吃的牛栢葉甚為爽脆 不過加上好多的什菜絲讓牛栢葉失去本身的味道?燒汁茄子🍆軟軟熱熱的茄子裡面釀滿了彈牙魚肉不見意燒汁沾太多在下估計不是轉了牌子就是他們自家製的跟上次來吃的味道差別滿大香莤牛肉腸皮滑肉嫩在下還是比較喜歡和能接受這形狀的腸粉金錢牛肚這籠在下就要扣點分數囉是over Cook還是在下太沒力氣了?不過 食物沒關係 在下今天來吃的並不是食物已慢慢 變成了情懷和味道繼而成為了一種記憶與回味
食籠小點心
燒汁茄子🍆$19

以上是本日有你陪著在下吃的
牛栢葉甚為爽脆
不過加上好多的什菜絲
讓牛栢葉失去本身的味道?

燒汁茄子🍆軟軟熱熱的茄子
裡面釀滿了彈牙魚肉
不見意燒汁沾太多
在下估計不是轉了牌子就是他們自家製的
跟上次來吃的味道差別滿大

香莤牛肉腸皮滑肉嫩
在下還是比較喜歡和能接受這形狀的腸粉

金錢牛肚這籠在下就要扣點分數囉
是over Cook還是在下太沒力氣了?

不過 食物沒關係 在下今天來吃的
並不是食物
已慢慢 變成了情懷和味道
繼而成為了一種記憶與回味
2020-12-16 766 瀏覽
每個月一定黎一次 小妹我本來已經好仲意香港嘅點心 一盅兩件🥰 嘉豐係我經常光顧既小店 除咗有點心重有啲牛腩麵架 大家如果經開九龍城 除咗泰國菜都可以試吓食點心架🙆🏻‍♀️好欣賞佢嘅腸粉皮 唔會太厚又唔會好薄 👍🏻鮮蝦夠晒彈牙 🦐蝦餃一定要試架 夠大粒重好足料添 啖啖肉 絕對唔可以錯過架 ❤️ 哈哈 我哋重左兩籠 haha 奶皇包既奶黃好有奶香 唔會死甜 食既時候記得小心熱喔 唔好燙傷 😉😉但個人認為包皮可以薄多小小咁就完美喇👍🏻👍🏻🥰山竹牛肉球 正常發揮啦 冇咩特別🤪 可叫可唔叫 但我覺得可以試吓其他點心👉🏻👈🏻燒賣係必食嘅😽😽 由其是最近天氣轉涼 一啖放入口嘅感覺好幸福🥰🥰 如果食得辣嘅話 可以問嘉豐本店特製辣椒油 點少少色仲有別一番風味🌶❤️ 但比出邊嘅辣椒油會辣少少🤏 唔食得辣嘅朋友可能唔好點太多啊🙆🏻‍♀️個人覺得雞扎 魚肚唔夠淋 芋頭唔夠入味 雞肉就還好 所以建議大家可以唔使嗌☹️☹️ 有少少失望呀🥺🥺食到好飽🥰🥰食點心最好嘅係可以同朋友同家人分享 快啲請你爹哋媽咪去食啦🥰🥰
原隻鮮蝦腸粉
好欣賞佢嘅腸粉皮 唔會太厚又唔會好薄 👍🏻鮮蝦夠晒彈牙 🦐

原隻鮮蝦腸粉
  • 燒賣
  • 至尊蝦餃皇
難得今天假期,就隨著爸媽逛逛街吧!今天去了九龍城,爸媽二話不說,一下車就帶我去這間《嘉豐點心專門店》,他們特別喜歡這裡,因為覺得這裡的東西合他們心意,而且又抵食。究竟是什麼原因令他們對這裡情有獨鍾?等我為大家探究一下吧!這裡是一些舊式飲茶吃點心的地方,吃的除了食物外,更是一份「人情味」,這裡跟平常酒樓不同的是一入到去,你會感受到職員發自內心經營的感覺,與客人很互動。也許他們多做街坊生意,這裡已有很多熟客似的,很多客人一入到來,坐好後,都好像十分熟悉環境似的,熟習了那「架部」。不過,我這個生面口,也能得到不少樓面姐姐的笑容,感覺很有親切感,就是這份親切感,是現時新式酒樓遇不到的呢!~這裡的食物都是走懷舊風格似的,吃的是那份「古早」味道,不論賣相或味道,都允滿著「古早風」。以下是我們點的食物:《季節臘腸卷》($18)現在已很少酒樓有臘腸卷吃了!在這裡的古早風格裡,應該不會缺少吧!臘腸卷熱騰騰地端上來,那臘腸汁滲入白雪雪鬆軟的包裡,一口咬下去,先是軟綿綿的包,接著就是脆卜卜的臘腸衣,然後就是香甜的臘腸肉,何其快樂呢!但可惜的是,可能自己平時吃慣某些品牌的臘腸,那臘腸未去到平時所吃到臘腸的標準
難得今天假期,就隨著爸媽逛逛街吧!

《季節臘腸卷》($18)

季節臘腸卷》($18)
現在已很少酒樓有臘腸卷吃了!在這裡的古早風格裡,應該不會缺少吧!臘腸卷熱騰騰地端上來,那臘腸汁滲入白雪雪鬆軟的包裡,一口咬下去,先是軟綿綿的包,接著就是脆卜卜的臘腸衣,然後就是香甜的臘腸肉,何其快樂呢!但可惜的是,可能自己平時吃慣某些品牌的臘腸,那臘腸未去到平時所吃到臘腸的標準,總有點失望。不過$18一籠臘腸卷,有這個質素,還要求什麼呢?
《香芋臘鴨髀飯》($29)

香芋臘鴨髀飯》($29)
這個蒸飯不得了!所有材料都是我爸爸的最愛!吃臘鴨要有骨落地,髀位是最好的選擇,因為髀位的骨最簡單,吃起上來又方便,既可吃到啖啖肉,又可過一過拿著骨頭大快朵頤的感覺。這裡的臘鴨髀肉不算太鹹,蒸飯裡也有很粉嫩的香芋塊,那香芋塊滲著臘鴨的油香,送飯一流。
《鳳爪排骨飯》($29)

鳳爪排骨飯》($29)
這裡的《鳳爪排骨飯》,排骨很多肉汁亦很嫩滑,調味適中。而鳳爪亦醃得很入味,口感很軟熟,調味也很惹味。兩款餸混在一起,配上白飯,簡直是絕配。而這裡的蒸飯,米粒粒粒分明,亦帶點米香,米及水的比例也剛剛好,白飯不會變成糊仔呢!粒粒分明的白飯遇上多汁惹味的餸菜,把它們蒸在一起,融為一體。當白飯配上肉汁豐富惹味的餸菜時,是第一種口感及味道,而移開餸菜,只吃以餸菜肉汁煮成的有味飯,那是第二種味道呢!一個蒸飯有著不同的口感及味道,可其豐富呢!
《蒜香蝦春卷》($23)
《蒜香蝦春卷》($23)

蒜香蝦春卷》($23)
春卷端上來是暖的,炸物會因有這溫度而賦有生命。外皮炸至金黃色,看得出是用上新鮮油炸成的,外皮很脆口呢!~至於內饀,饀料飽滿並包含了蝦肉,雖然不是什麼原隻大蝦,但也有不少蝦仁呢!所以吃到那份由蝦散發出來的香氣及鮮甜。
《燒汁茄子》($19)

燒汁茄子》($19)
燒汁茄子一端上來時,我嘩了一聲,那是大大件脹卜卜的。也許,平時去酒樓吃的,總是瘦身後的版本吧!看慣了「趙飛燕」,突然看到「楊玉環」,總感受到那份驚喜。估計那份釀茄子是即叫即炸,端上來是熱辣辣的,有溫度、有視覺之餘,亦有味道及口感,那茄子外皮炸有微脆的感覺,但內裡的茄子肉仍保留著那份汁感,加上那啖軟熟厚釀魚肉,簡直能提升那份口感。由於那塊厚釀魚肉都有一點份量(比炸魚蛋的魚肉還多呢!),令這道點心更添一份肉感呢!
《潮州蒸粉果》($18)
《潮州蒸粉果》($18)

潮州蒸粉果》($18)
蒸粉果的外皮很軟糯,內裡的沙葛多汁爽口,加上少許芫荽作點綴,也是一個足料古早味不錯的的配搭。

這裡的茶茶色夠濃亦夠味及順口,不錯不錯!

辣椒油
我爸就最喜歡這裡的辣椒油,夠香夠新鮮。不過我覺得這裡點心的調味已很足夠,毋須再添加味道呢!~

是次消費如下:
$18  季節臘腸卷
$29  香芋臘鴨髀飯
$29  鳳爪排骨飯
$23  蒜香蝦春卷
$19  燒汁茄子
$18  潮州蒸粉果
$15  茶水($5/位 x 3)
     ***免加一***

--------------------
$151 (人均消費$50.3)

總結
這裡不是吃裝修的地方,是吃那份「古早味道」的點心及那份「人情味」
。從點心看得出食店的用心
,份量也很大份,絕不欺場。現在酒樓到處都是,內裡的點心總是五花百門,但有些已變得不像兒時所吃的點心,或味道亦有所改變,這裡的點心亦保留著往日的餐品,不用刻意為搶客而「創新捨舊」,保留著「原味道」
,是一個難得的好地方。也許,我開始明白爸媽為何山長水遠也喜歡到這裡吃點心了!

此外,這裡雖然沒有加一服務費,但職員的態度比起外間的酒樓更好,還多了一份親切感,實在難得。也許,這就是那麼多熟客的原因吧!

順帶一提的是,這裡亦有做晚市,但晚市是晚飯菜式,而不是點心菜式,而員工也是另一批員工。也許,如有機會,我也為大家試試晚市如何吧!

最後,為大家附上餐單及店裡內外的環境照片給大家參考一下吧!(因我是落場前最後一兩枱走,所以其他客人都走得七七八八了!但我入來時,是坐滿的呢!)

點餐紙

店內環境

店外環境

題外話/補充資料: ***注意!*** 早市的店跟店名是不同的,晚市是另一間呢!
2020-11-15
$50.3 (午餐)
《鳳爪排骨飯》($29)