Had a craving for prawn dumplings and this place happened to have it when I walked past so decided to go in for it.This joint has another branch in Yuen Long which is quite a different location to Tai Hang.I had forgotten about those usual habits such as washing chopsticks and cups until the staff placed a set of utensils with water to clean them.I suppose it was good because Chinese tea was not compulsory but it only costs $3 for a pot of tea which was good.While I was browsing the menu found o

While I was browsing the menu found out they had sharks fin dumpling so ordered that as well.

++++++++++++++++++++++++++++++
Prawn dumplings
I thought there would be four per steamer but there was only three.
Anyway the filling was nice but I did not like the dumpling skin, it was too elastic and chewy, the same type they use for Chiuchow style dumplings.
Sharks fin dumplings
This was really nice but there was a weird taste to it which I got rid of by adding worcester sauce.

題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $29 [b]English menu:[/b] No! [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] OK ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
1K
2012-04-11 120 瀏覽
冇錯, 同一集佢仲去MK 食肥X小食, 仲俾人鬧話攝影阻住做生意不過, 唔知為何他的GUIDE 會帶他凌晨行完維園就過來食點心...點都好, 我身住CWB, 過親O黎都係3-5am, 今次都唔例外, 飲完野過O黎, 不過上次o黎真係n年前了~店舖跟n年前都係一樣, 只係換左個大電視!自助喇好食的有魚翅餃, 牛肉, 排骨;蝦餃太細粒, 蝦好細隻...雞扎塊蟹柳好索油, 好漏燒賣也不錯, 都足料, 雖不太大粒.牛柏業爽口.呢個時間, 同以前一樣, 好多的士大佬在此等交更, 又有好多晨運客, 仲有幾枱我地呢d 半醉的, 人生百態; 乜都有.對我來說, 卻是和朋友酒後傾心事的地方呢.食吓食吓, 兩人食左唔知幾多碟, 埋單成百六蚊, 即食了十碟食物只可以說係OK, 但此小店卻是這社區的浦點, 如果冇左, 大家點算呀?

店舖跟n年前都係一樣, 只係換左個大電視!

自助喇
好食的有魚翅餃, 牛肉, 排骨;
蝦餃太細粒, 蝦好細隻...
雞扎塊蟹柳好索油, 好漏

燒賣也不錯, 都足料, 雖不太大粒.
牛柏業爽口.

對我來說, 卻是和朋友酒後傾心事的地方呢.

$80 (宵夜)
2012-03-11 73 瀏覽
我寫食評就是因為想把好味的食物分享給別人,但當遇到服務差或食物味道差我也會一一如實報導,這店不但服務差,食物卻更差,沒想到食物質素如斯差的店也可經營至今,通常食物有很多款式,就算不至於美味怎樣也會有一兩樣ok或及格,可惜我叫了4款點心,全部都很差,我可以說就連便利店的急凍叮叮點心也比這店好得多,而且還便宜些。晚上了,進入準備叫幾款點心,店員不會望人,我們叫點心時也不會應我們,十分沒禮貌!點心叫了4款,蝦餃($15)、咖喱魷魚($15)、南乳豬手($14)及鵪鶉蛋燒賣($14),首先是蝦餃,蝦肉腍且小,而且蝦仁份量不夠多,肥豬肉就多~咖喱魷魚腍到已開始變透明,相信應該由日間蒸到晚間,沒甚咖喱味,口感太差了~最差的還是南乳豬手,其腍的程度實在太誇張,超級"腍pap pap"你不能想像這是豬手的口感,只有丁點南乳味,確實太差了~最後是鵪鶉蛋燒賣,那豬肉味道及口感怪怪的,幸好那粒主角鵪鶉蛋比較正常~總括來說這店的點心是我食過最差的,我只用了15分鐘完成這消夜,想不到這只是一小間茶餐廳,就算我沒喝茶也需另收$3茶位,十分無奈地付上~:

2011-10-27 61 瀏覽
前幾日同左女友去左呢間店食下午茶,呢區d人好遊,好似唔多洗做野咁,同天后同銅鑼灣既節奏差好遠,咁都好既,放假時又多個選擇了.叫左籠燒賣, 一籠蝦餃,一碟腸粉,講真係冇樣好食,有少少難食,最差係蝦餃,得三粒,而且冇乜料,好似食粉咁,燒賣有四粒,但d都係加左好多粉,唔多掂,腸粉比一般店賣的更差,都唔知自己食緊咩........聽講呢區d野超好食.但估唔到一試就中計了,希望第二間唔好係咁啦.
前幾日同左女友去左呢間店食下午茶,呢區d人好遊,好似唔多
洗做野咁,同天后同銅鑼灣既節奏差好遠,咁都好既,放假時又多
個選擇了.
係加左好多粉,唔多掂,腸粉比一般店賣的更差,都唔知自己食緊
咩........
聽講呢區d野超好食.但估唔到一試就中計了,希望第二間唔好係
咁啦.
2011-10-18 104 瀏覽
人在大坑,要把握時間吃快一點,就任意的挑了這所賣點心、蒸飯及客飯的店子,隨便的來一個點心午餐好了。人得一個,本來如果想吃多一點點心的話,就不應該點蒸飯及糯米飯之類的東西,不過見到OR上的記載,此店的糯米雞非常出名,那麼就點一假糯米雞,再加多兩籠不會太飽肚的點心吧。茶要了普洱茶,三元茶錢又真的不能要求太多,茶味不濃,更徨論那種在口中久留的回甘了,這杯茶,沒有一陣腥味已經走運了。先來介紹鵪鶉蛋燒賣,都是一粒鵪鶉蛋,下面有豬肉球,另外就以一層粉的皮包起來,不過人家的鵪鶉蛋會外露的,而此店的就收藏在粉皮之內,鵪鶉蛋來得比想像中細粒,不過蛋白香軟,蛋黃又夠粉腍又有蛋黃香。那豬肉球真的不太行,入口什麼口感也沒有,腍得如件豆腐,明顯的是機攪豬肉,當中混入了點馬蹄又如何?這也改變不了其口感,加上那外層的皮有化爛的跡象,很明顯是因為店家的點心是在長期蒸煮的狀態所致,真的可以說幾乎一無是處。不過原來更恐怖的是那豬手,這味南乳蒸豬手,如果本人看過它的模樣,我真的一定不會點,因為豬腳上有毛,可能大家會說,豬腳當然是有毛的,不要懶巴閉好嗎?但如果大家都看了這照片,又真的是另一點事,那些毛真的是超多又粗,噁心!再
吃點心也會咀兒甜?
長期蒸煮的狀態
茶味不濃,更徨論那種在口中久留的回甘了
鵪鶉蛋燒賣的鵪鶉蛋收藏在粉皮之內
那豬肉球腍得如件豆腐
南乳蒸豬手真的是超多毛,而且又粗
沒有南乳味而有陣豬異味
再者,可能也是因為在長期蒸煮的狀態吧,吃起來軟得沒甚膠質的感覺,而且又沒有南乳味,取而代之是一陣豬異味,真的教人失望。
用上新鮮荷葉包的糯米雞
糯米雞果然是此店的金牌,我這麼說不是代表它有多好,而是因為它確實要比前兩者要好,一打開荷葉,飄來的是一陣荷葉清香,相信店家用上的是新鮮荷葉,至少糯米雞內部的糯米飯濕潤,入口黏糯還不錯,只不過外層的就乾了點。
糯米飯濕潤黏糯,不過餡料就真的差了點
至於餡料方面,看到類似四份之一枚鵪鶉蛋的東西,其蛋白入口感覺如鐵蛋,硬皮超奇怪!而其他餡料如豬肉及火腿粒也嚡口,雞脾肉比較嫩滑,但就只有一件,坦然如果在酒樓吃到一件如斯質素的糯米雞,本人也不會開心得多少。

吃畢咀兒並不甜,但肚皮就脹脹了,放下四十三元,繼續下午要做的事。
2011-10-18
用上新鮮荷葉包的糯米雞
2011-04-20 24 瀏覽
點心, 係我地嘅地道文化。 但可惜的是, 係大集圑嘅營運下, 令品質未能Keep住水準。而且重金不重質。幸好仲有一些小店碩果僅存, 留住了食客同本土的人情味。先講蝦餃, 雖然剩係收11蚊碟, 但都冇偷工減料, 蝦肉同茶樓沒分別, 皮不太厚。奄春蛋味道不硬, 易入口, 而且蛋黃不老, 質感不錯, 燒賣豬肉一般。鮮竹牛肉牛肉味稍差了一點, 但都可接受。而老板對客人都很好, 又講又笑, 全靠此來同客人熟絡, 實在是港人的一種情懷。
蝦餃
奄春蛋燒賣
鮮竹牛肉
鮮竹牛肉牛肉味稍差了一點, 但都可接受。

2011-04-16
蝦餃
奄春蛋燒賣
鮮竹牛肉
2011-03-20 3 瀏覽
在等候達磨的同時,看見隔壁有間點心店好像幾有趣的,就多手買了兩小件馬拉糕.但買得來已差不多到我們,所以最終要等到回家後才可嘗嘗.放涼了的糕,質地還能保持鬆軟,只是外皮在無遮無掩下放乾了,但整體上是可以接受的.味道有點淡,只有少許咸蛋黃的酥香,微甜,但令人沒有興趣去再吃多一口-就是沒有甚麼特別吸引之處. 也許熱食會比較好?
2011-03-19
外賣自取
2011-01-05 8 瀏覽
本想試民聲肉餅, 7:30很多人等, 之前見這裡又有盅頭感蛋肉餅飯就試下, 一入去見1/3有人坐, 想order鱆魚肉餅飯, 但售罄了, 就order感蛋肉餅飯, 18蚊, 很快亞姐便在蒸櫃裡取出, 很熱啊, 熱辣辣, 看來很細, 但食落都很多飯呢, 味道還可以, 一般家常便飯, 見隔離剛入座的人, 亞姐會問佢飯什麼茶, 但無人問我, 亞姐會端上一碗熱水讓人洗杯, 讚, 有指定套餐, 35蚊, 一碗白飯, 一碟餸, 一碗湯, 還有多款點心, 但我沒試啊, 見都有不少人買外賣蒸飯 , 天氣凍, 吃點熱的飯, 點心不錯啊
, 熱辣辣, 看來很細, 但食落都很多飯呢
, 天氣凍, 吃點熱的飯, 點心不錯啊
We have never tried this dim sum place except this night - we wanted to give it a try. Well, looked at the price, it was not expensive, $11 - $13 only for dim sum. There were so many choices. The 'siu mai' and 'shrimp dumplings' were not so fresh or not great in their testure. You may have set some expectation first, before visiting this place. It will be only for cheap eat dim sums.
2009-05-14
2009-05-02 13 瀏覽
最近常經過此鋪,覺得很有懷舊風味。終於今夜打冷之後便來個飲晚茶,怎料.....環境 - 沒有要求的人是可以接受的。因為也只是一間24小時的飲茶小菜店,不要有任何期望與要求了。服務 - 有嗎?食物 :(1) 蝦餃 - 不熱,很細隻。連「丁丁蝦餃」也不如﹗(2) 鯪魚球 - 實目目,又不熱﹗感覺難受﹗(3) 流沙麻蓉包 - 救命﹗流沙??人叫流沙,佢又叫流沙,不如改叫流膿好過﹗超恐怖,又凍﹗叫佢再弄熱,結果等了10分鍾,所得的是一個硬貢貢的爛包子﹗(4) 香片 - 淡淡淡 - 仲要收2元﹗千千萬萬不要試﹗

服務 - 有嗎?
食物 :
(1) 蝦餃 - 不熱,很細隻。連「丁丁蝦餃」也不如﹗
(2) 鯪魚球 - 實目目,又不熱﹗感覺難受﹗
(4) 香片 - 淡淡淡 - 仲要收2元﹗

千千萬萬不要試﹗
2009-05-02
$18 (宵夜)
2009-04-10 11 瀏覽
本來想去康記食粥, 但係今日冇開喎, 所以就行左過黎呢間舖食粥~叫左個生菜鯪魚球粥 ($17), 都OK啦, 俾我想像中足料, 真係有生菜, 同5/6粒鯪魚球~ 另外同朋友SHARE個雞絲粉卷 ($12), 油左D, 不過味道唔錯~ 但係個餐廳環境真係麻麻地, 望落去都唔覺得好衛生~ 不過下次都會黎試下D點心, 見到隔離枱食D點心/盅頭飯都好似OK~ 最難得係佢開24小時! 另外附近有咪錶, 所以JAR車都好方便~~

但係個餐廳環境真係麻麻地, 望落去都唔覺得好衛生~

另外附近有咪錶, 所以JAR車都好方便~~
2009-04-10
放工, 本來想約小妹交收月餅, 但說了星期六見面才收, 那好, 不用強求她晚上出來, 我亦不用匆忙趕入大埔. 星期五再去捕過....咁! 一個人之下, 很喜歡放工夜遊一些自己平日不會去的港島區地方, 今次, 找了個新地點, 入黎大坑行行.行了一圈, 出名的食群找到, 上次司機帶我去的小店找到, 不過, 總想找些另類的. 行返出銅鑼灣道, 咖哩, 難得冇人, 隔離點心熱乎乎. 兩間都看看. 食日式咖喱, 食小店點心. 看價錢, 看心情, 食個飯, 快快趣, 飲個茶, 經濟開心.一個點心, 整左個涼瓜排骨飯. 其實說好食不是, 涼瓜好多水味, 只是牛肉搭夠. 燒賣可以的. 叫精美點心沒有. 只是街坊茶室, 下次去完老腐敗竇, 可以再行入黎食點心. 24小時的啊.

2008-05-31 10 瀏覽
好難得來到大坑。實在有太多嘢想試,今日想揀D草根美食吃吃。順興嘅車仔腸粉、炳記嘅豬扒及永興閣嘅肉餅已先後嘗過,好想吃吃阿伯伯嘅推車仔炭爐雞蛋仔,但去到快樂厨房附近,都唔見影,於是順住銅鑼灣道走,見到呢度有點心賣,仲有雞球大包添,馬上要一個...印象記得元朗係有一間分店的,但就從未來過...十一大洋一個,賣得比家附近嘅明珍貴一點。吃一口,包質感十分之鬆,一揻即散,唔係小弟杯茶;餡料都算足 --- 鵪春蛋、雞翼、豬肉及葱等,但就欠缺火腿粒。再吃多幾口,吃得出加入咗少許馬蹄粒,幾爽口,頗特別...餡嘅肉汁並沒有想像的多,有點失望...吃大包,都係返明珍食好過...

印象記得元朗係有一間分店的,但就從未來過...

餡嘅肉汁並沒有想像的多,有點失望...

吃大包,都係返明珍食好過...
食過二次,無獨有偶叫北菇雞飯d飯都有陣異味。但其他蒸飯如肉餅同鳯爪排骨都ok。點心都算幾多款,試過牛肉雞扎鯪魚球等,味道就一般,而且因為蒸得太耐,所以食味再打折扣。另外重有d蒸魚小菜套餐同炒粉麵,未試過唔知味道如何,但價錢幾平,所以吸引幾多草根客,係到食飯同飲啤,但地方就真係幾屈質。
小白屋完事後, 再搵野咬下, 本人提意不如食點心去到唸了左2,3 分鐘就決定坐低, 其實很久前已食過, 印象麻麻地今次再試唔知會唔會改觀? 大包2 個: 裹面既料….成大舊燒肉, 好怪, 個包發到好大, 皮好厚, 好差馬拉膏1 碟: (2個) : 同事食左2啖, 話唔好食菜肉包1 碟(3個): 同事話okay (唔知)整體上, 佢地既包類都好差, 得舊粉!! 我唸不如當你好餓時咪走去隊2 個大包真係包你飽見到牛肉球剛出爐, 於是叫左一碟, 3大粒有d 西洋菜係底, 馬蹄牛肉球都叫幾好, 可能新鮮出爐差極有限罷! 同事要多個排骨飯打包比老公食埋單7x都幾抵食, 應該係最後一次…..
小白屋完事後, 再搵野咬下, 本人提意不如食點心
今次再試唔知會唔會改觀?
馬拉膏1 碟: (2個) : 同事食左2啖, 話唔好食
菜肉包1 碟(3個): 同事話okay (唔知)

整體上, 佢地既包類都好差, 得舊粉!!
我唸不如當你好餓時咪走去隊2 個大包真係包你飽

同事要多個排骨飯打包比老公食

埋單7x都幾抵食, 應該係最後一次…..