📍 噓 Shu📍 西營盤 𝗦𝗮𝗶 𝗬𝗶𝗻𝗴 𝗣𝘂𝗻 • 皇后街30號地舖〔 Follow me! ♥︎ 〕  -主打自家烘焙咖啡豆的《Shu》由網店起家近年在西營盤開設實體店空間走灰色系工業風格-跟朋友一人一杯咖啡,坐著聊聊天,很寫意 (◜ᴗ◝ )-店內設有炒豆機器,亦有咖啡豆零售不同的包裝顏色表示不同的咖啡豆風味-亦是用上自家烘焙的豆款,客人沖泡咖啡款式不算多(貴精不貴多啦)-✿ House White (Latte) ($45)House blend的奶啡風味很有驚喜Nutty香氣濃郁、餘韻悠長口感順滑,令人回味無窮只是$45一杯,CP值好高!•✿ Muffin ($35)這裡唯一的食物選擇就是鬆餅點一件來配咖啡也蠻搭鬆餅質感極好!外層脆脆的,內裡超濕潤超moist!這天的口味好像有海鹽和raspberryRaspberry口味裡面夾心層有raspberry醬,幾乎是帶流心效果-  〔 Follow me! ♥︎ 〕
📍 噓 Shu
📍 西營盤 𝗦𝗮𝗶 𝗬𝗶𝗻𝗴 𝗣𝘂𝗻 • 皇后街30號地舖
〔 Follow me! ♥︎ 〕
主打自家烘焙咖啡豆的《Shu》由網店起家
近年在西營盤開設實體店
空間走灰色系工業風格

跟朋友一人一杯咖啡,坐著聊聊天,很寫意 (◜ᴗ◝ )
店內設有炒豆機器,亦有咖啡豆零售
不同的包裝顏色表示不同的咖啡豆風味
亦是用上自家烘焙的豆款,客人沖泡咖啡
款式不算多(貴精不貴多啦)

✿ House White (Latte) ($45)
House blend的奶啡風味很有驚喜
Nutty香氣濃郁、餘韻悠長
口感順滑,令人回味無窮
只是$45一杯,CP值好高!
House White

✿ Muffin ($35)
這裡唯一的食物選擇就是鬆餅
點一件來配咖啡也蠻搭
鬆餅質感極好!外層脆脆的,內裡超濕潤超moist!
這天的口味好像有海鹽和raspberry

〔 Follow me! ♥︎ 〕
下午茶
2025-04-23 0 瀏覽
最近終於搵到飲Black Coffee既好地方,更加可以呈現烘焙既咖啡豆風味。呢到可以自己選擇唔同既Single Origin 咖啡豆,而且咖啡豆都係由店家自己炒。好貼心地唔同樽身有唔同顏色,係代表返果啲顏色嘅水果或者食物既風味。🥭今次選擇Ethiopia Guji 既日曬,黃色既樽身,飲落有Tropical fruit 既酸味,而且口感好圓潤,原來用咗中烘焙炒豆,飲完好有驚喜。而且仲見到店舖入面有唔同咖啡豆出售,下次要試埋熱既Black Coffee,期待唔同既感覺🤎

2025-04-22 0 瀏覽
噓一間位於上環的咖啡店,環境舒適,裝潢簡約而有品味。 —————————-—🫶🏻Black coffee以自家品牌製作咖啡豆出名,這裡的黑咖啡特別值得一試,咖啡豆的香氣濃郁,口感順滑。店內的咖啡豆零售區域也很吸引人,主要用不同顏色的包裝來區分咖啡豆的風味,方便顧客選擇。享受一杯咖啡,還是選購咖啡豆回家,都是一個不錯的選擇。——————————————————📍上環皇后街30號地舖—————————-—————————-Overall 💗💗💗💗#噓 #上環 #上環咖啡 #上環噓

一間位於上環的咖啡店,環境舒適,裝潢簡約而有品味。
 —————————-—
🫶🏻Black coffee

享受一杯咖啡,還是選購咖啡豆回家,都是一個不錯的選擇。
——————————————————

📍上環皇后街30號地舖

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
#噓 #上環 #上環咖啡 #上環噓
試食活動
Menu比較簡單,相對無咁多花巧款式,比較純粹專注在主打咖啡☕️House White 好完美的拉花🧡視覺上很療癒,咖啡味重,nutty的味道House Black 飲落清新,有明顯的果酸味,慢慢回甘Muffin是我最愛的海鹽焦糖口味,好微的咸味,焦糖好香,甜度拿捏得恰到好處,烤到外殼焦脆,簡單的烘焙味道👨🏻‍🍳白灰色水泥的裝修風格,好有feel,朝早應該有好多OL來幫襯,在煩囂的中上環區自成一角的寧靜😌#foodiblum西式 #foodiblum飲料

House White
好完美的拉花🧡視覺上很療癒,咖啡味重,nutty的味道

House Black
飲落清新,有明顯的果酸味,慢慢回甘

#foodiblum西式 #foodiblum飲料
2025-04-15
2025-04-21 0 瀏覽
喺上環附近,距離返工仲有一段時間,本來人已經唔係咁精神,想搵個位坐下。想休息就嚟啱地方了。工業風嘅設計簡樸睇上嚟舒服好適合休息。有兩款咖啡,一黑一白。Latte咖啡與牛奶的柔滑相融合,咖啡香與奶香交織呈現一種令人愉悅的口感。Espresso 展現出深沉咖啡的風味,帶有苦味和令人上癮的香氣是對咖啡的完美體驗。咖啡味道超香濃,咖啡豆都係佢哋自己炒。海鹽焦糖muffin裏面有焦糖甜甜的中和返黑咖啡的苦,非常完美的配搭。有好好的休息了。

想休息就嚟啱地方了。

工業風嘅設計簡樸睇上嚟舒服好適合休息。

咖啡味道超香濃,咖啡豆都係佢哋自己炒。

海鹽焦糖muffin
裏面有焦糖甜甜的中和返黑咖啡的苦,非常完美的配搭。

有好好的休息了。
Coffee Hopping! 今次去到上環咖啡店「噓 Shu」,以簡約的水泥工業風示人,充滿型格! 除咗係咖啡店,他們還是本地咖啡豆烘焙品牌,店內設有炒豆機,堅持自家烘焙咖啡豆,保證咖啡的新鮮度和品質! 不同顏色的包裝代表不同的咖啡豆風味,選擇多多!平日下午,我來到「噓 Shu」嘆返杯Iced Hand Drip,揀咗他們自家烘焙的Guatemala Antigus Bella Carmona Greenhouse Washed Dried。入口首先感受到優雅的花香,隨之而來的是朱古力和焦糖的甜香,還有楓糖漿的餘韻,加上明亮的柑橘風味,口感非常柔滑順口! 店內設有免費Wifi,可以一邊工作,一邊享受寧靜舒服的Coffee Time!臨走前,我還外賣了一杯 House White (Latte) 去探朋友班。朋友試完話House blend的奶啡風味好有驚喜,口感順滑又Balance,令人回味無窮!如果你都鍾意嘆咖啡,不妨來「噓 Shu」感受一下他們自家烘焙咖啡的獨特魅力!
2025-04-01
  • Iced Hand Drip
上環不嬲出名多Cafe 今次慢活去到呢間走工業風、灰色色系嘅Cafe🤭🫘主打自家烘焙咖啡豆由網店起家 店內設有炒豆機器,亦都有售賣唔同嘅咖啡豆🫘☕️咖啡方面,分別有Espresso base同埋Colour blackEspresso base選用巴西豆比較nutty風味, 而飲開奶啡既我店員就建議選擇nutty嘅咖啡豆今次就選擇飲House white (latte) ($45), 口感好順滑, 奶同啡好完美融合🤤而colour black 主要係fruity style嘅咖啡豆不同的包裝顏色表示不同的咖啡豆風味 (嗰隻顏色係代表相應嘅水果味道 但係就要顧客自己聯想下🤭)🧁食物方面,只有Muffin選擇 今次揀呢個藍莓Muffin($35)焗返熱之後未食已經聞到超香藍莓味🫐 而且質地都好濕潤😋 好適合輕食🤭
🫘主打自家烘焙咖啡豆由網店起家
店內設有炒豆機器,亦都有售賣唔同嘅咖啡豆🫘

🧁食物方面,只有Muffin選擇

2025-04-13 10 瀏覽
pov: taking a tranquil coffee break from hectic day🤎.Ordered a house white and a salted caramel muffin today, truly healed my bad day with a slice of sweetness .Nutty coffee beans were used for house white, making it very rich flavour and nicely blend with milk! The salted caramel muffin would not be too sweet for Hongkongers, with good amount of caramel sauce! you can also purchase their coffee beans from them! .My order:House White Salted caramel muffin

My order:
Salted caramel muffin

2025-03-22 137 瀏覽
香港人係好需要嘆杯啡慢活一下好好享受一下人生同咖啡既美好😌😌😌生命不能沒有咖啡☕️☕️☕️Hot Americano (Fruity)酸感較高 果香濃厚 岩曬女士飲👸🏻👸🏻聞落去有淡淡嘅士多啤梨味香味🍓🍓飲落陣味都幾long lastingAfter taste 係飲到淺炒味道就算冇落奶冇落糖 都完全唔苦 好易入口飲到咖啡香味 又唔會太刺激 真係好好飲👍🏻👍🏻Ice Latte (Nutty,house)☕️☕️☕️牛奶帶出咖啡甜味 咖啡味strong D飲落咖啡味更濃郁一飲就停唔到口有別於平時飲開既latte🧊🧊店員好有心機去講解menu 仲會根據每個人既喜好同口味去介紹唔同既豆舖內所有咖啡豆係佢地自己炒🤩🤩 第二度未必飲到架每隻顏色packing represent個隻豆大概有嘅味道(e.g.今次飲隻豆係紅色就代表strawberry味)連包裝都好有心🫶🏻🫶🏻🫶🏻Cafe環境幾好 夠寧靜適合朋友坐低傾下計chill下另外餐廳仲有咖啡豆同杯賣💳💳💳有鐘意/想試既豆就可以即刻買翻屋企沖🫰🏻🫰🏻門口都有好多打卡位比大家影靚相📸📸
香港人係好需要嘆杯啡慢活一下
好好享受一下人生同咖啡既美好😌😌😌
生命不能沒有咖啡☕️☕️☕️

Hot Americano (Fruity)
酸感較高 果香濃厚 岩曬女士飲👸🏻👸🏻
聞落去有淡淡嘅士多啤梨味香味🍓🍓
飲落陣味都幾long lasting
After taste 係飲到淺炒味道
就算冇落奶冇落糖 都完全唔苦 好易入口
飲到咖啡香味 又唔會太刺激 真係好好飲👍🏻👍🏻

Ice Latte (Nutty,house)☕️☕️☕️
牛奶帶出咖啡甜味 咖啡味strong D

另外餐廳仲有咖啡豆同杯賣💳💳💳
有鐘意/想試既豆就可以即刻買翻屋企沖🫰🏻🫰🏻
門口都有好多打卡位比大家影靚相📸📸
2025-03-19 98 瀏覽
今日同朋友上左上環想飲杯咖啡上網搵到呢間 決定黎試下 🦔🌿估唔到平日 都有唔少人 但入面都好靜 感覺好舒服我地叫左 一杯black coffee同兩杯milk coffee , 兩熱一凍 Milk coffee個拉花好靚 飲落口感好順滑 咖啡好香 有微酸嘅堅果香 好出色 🌸Black coffee 飲落唔會話好苦澀味,但係又飲到咖啡豆嘅香 ☕️💕Muffin 我哋揀咗海鹽焦糖味 店員幫我哋翻熱焗到好香出邊香脆 入邊勁鬆軟 下次想試埋藍莓味 一邊食一邊配咖啡好寫意🧡🧡🧡佢另外有咖啡豆賣 packing唔同顏色係唔同嘅咖啡豆風味 可以買番屋企沖😚
今日同朋友上左上環想飲杯咖啡
上網搵到呢間 決定黎試下 🦔🌿
估唔到平日 都有唔少人 但入面都好靜 感覺好舒服

2025-03-19
香港探店|港岛区最有创意的咖啡店🔥🔥嘘shu,真的太符合我的审美啦,🍍我是和小姐妹逛街发现它的呢🌸,整个店的装修风格非常的有设计感,🍏以灰色水泥风为主色调,设计感十足,用来拍照真的再合适不过啦🦄餐厅还会有咖啡豆,用packing的颜色来分辨噢~1⃣️milk coffee这个非常符合我的胃口💗,还是很不错的,拉花图案很美,吃muffin喝它口感会很不一样哦🔥2⃣️焦糖muffin真的是非常有创意啦,味道甜甜的,中间夹心很软,🥭奶香味十足哦,吃起来口感很丝滑细腻呢👌🏻🏡:嘘shu📍:上環皇后街30號地舖
香港探店|港岛区最有创意的咖啡店🔥🔥

1⃣️milk coffee
2⃣️焦糖muffin

🏡:嘘shu
📍:上環皇后街30號地舖
2025-02-20 126 瀏覽
意想不到上環有灰色系的coffee shop~ 叫噓shuuuuu,好特別又靚岩囉打卡~Flat white Coffee以其濃鬱的咖啡味和絲滑的奶構成,奶的比例比latte少。每一口都能感受到濃厚的濃縮咖啡與綿密奶泡的完美結合,口感順滑🌟與latte相比,平白咖啡的咖啡比例更高,能夠更好地展現咖啡豆的香氣和風味,同時又不會被奶泡掩蓋!流心鬆餅😍 仲即時焗架,外層金黃酥脆,內部則是濃鬱的流心巧克力或香滑的奶油,咬上一口,綿密的鬆餅與流心的完美結合,瞬間在口中融化! 🍫💖每一口都是對味蕾的享受,甜而不膩,既能感受到鬆餅的鬆軟與香甜!
Flat white Coffee
2025-02-12 115 瀏覽
位於上環同西營盤交界嘅工業風小cafe~雖然佢哋食物同咖啡嘅種類唔算好多,但係絕對做到貴精不貴多嘅感覺🤍☕️同朋友一人一杯House White坐喺度傾吓偈真係好寫意~~奶泡好滑 又唔會搶左咖啡香🫶🏻🫶🏻下次再去嘅時候,你想買佢哋嘅咖啡豆返屋企試吓haha💸💸🌟House White $45Muffin $35📍噓 Shuuu.Coffee地址:上環皇后街30號地舖(西營盤A2出口會比較近)
位於上環同西營盤交界嘅工業風小cafe~

💸💸
🌟House White $45
Muffin $35

📍噓 Shuuu.Coffee
地址:上環皇后街30號地舖(西營盤A2出口會比較近)
  • House  White
2025-02-08 169 瀏覽
一入去叫咗杯milk coffee 飲☕️ 。奶泡打得細膩,幾乎冇咩泡泡,🌸拉花的圖案精美,心型的花花拉咗係中間,旁邊有兩塊葉子襯托🍃。睇到都唔捨得飲。咖啡同牛奶比例平衡得好好,飲落去口感順滑。店舖座位不多,分開了bar枱同靠牆嘅枱。地方雖少,但卻好有人情味🎉。見好多客人都似係熟客,同咖啡師都有交流,聽得佢地嘅我都覺得好開心。同埋店舖入邊嘅小裝飾,都好有心思,同留人念價值。成個環境好舒服,好warm😊。餐廳亦有鬆餅同唔同咖啡豆風味賣。

2025-01-28 190 瀏覽
紅色聖誕特別版-Colombia咖啡師沖住嘅手法同平時見開嘅有啲…粗暴?飲落去有一種特別嘅厚身感覺,質感好濃郁,而且香氣中帶有濃厚嘅肉桂味,實在令人回味無窮。salted caramel muffin味道唔會太甜膩,而且中間居然有一層軟心,十分驚喜!最特別嘅係,將手沖咖啡同muffin一齊享用,味道竟然可以咁perfectly balance,好有冬日嘅味道。噓地址: 上環皇后街30號地舖咖啡豆都係店主自己用心炒,風味介紹好仔細,亦都好樂意同客人傾計分享咖啡知識。佢哋用顏色來分辨唔同風味嘅咖啡豆,覺得好有心思。如果鐘意佢地自家炒嘅豆都可以買返屋企自己沖架!#shuuu.coffee #上環 #皇后街
紅色聖誕特別版-Colombia

salted caramel muffin