2022-10-19 291 瀏覽
天氣開始突然轉凉已急不及待去食好嘢,當然暖暖煜煜香噴噴惹味煲仔飯🍲🍲,樓下附近有一間噢吧煲煲店(太子),店舖装潢簡潔,地方寬敞,而且店員非常和藹可親,左鄰右里感覺好親切。1.白鱔滑雞煲仔飯跟湯~溫馨提示話明卽叫卽做,嘢一定耐心等候20分鐘香噴噴熱騰騰煲仔飯出爐。白鱔豉汁醃料好入味,肥美嫩滑味道鮮甜,而且爽口無‘泥’味😋😋滑雞鮮嫩肉滑好juicy🥰🥰煲仔飯有“焦焦地”好好味。是日例湯真材實料好似媽媽靚湯回味無窮2.生滾靚湯可跟飯或米線~滑牛、魚腩、鯪魚肉跟娃娃菜一煱滿滿材料配上濃郁鮮甜湯3.燒黄倉~燒得剛剛好,肉質鮮甜嫩滑,一絲絲伴著店舖特製醬汁酸酸甜甜美味無窮。一頓豐富晚餐已非常滿足😊

1.白鱔滑雞煲仔飯跟湯~

滑雞鮮嫩肉滑好juicy🥰🥰煲仔飯有“焦焦地”好好味。

是日例湯真材實料好似媽媽靚湯回味無窮

2.生滾靚湯可跟飯或米線~

滑牛、魚腩、鯪魚肉跟娃娃菜一煱滿滿材料配上濃郁鮮甜湯

一頓豐富晚餐已非常滿足😊

2022-10-13 214 瀏覽
食到成肚火,俾錢買難受🙄夜晚6點45去到,落左水煮魚,煲仔飯同雞翼尖,得個煲仔飯係到左,其他全部漏晒,7點15已經問過有冇漏單,佢又講得出你叫咩,等到7點50分都未到水煮魚同雞翼尖,諗住取消佢又話整緊,個女員工重好串咁講要排隊架,下次一次過落單咪快羅,真係唔好意思😅都冇句,我真係想問你漏單要個客由頭排過?自己就不停做外賣訂單同煲仔飯⋯⋯等你成個鐘你漏單都算,態度重要差到爆,我撘枱果個都食完走埋,最後我哋都俾晒成張單錢,嬲到水煮魚同雞翼尖都冇要
2022-10-12
65 分鐘 (堂食)
2022-10-12 174 瀏覽
秋意起,”恨”左食煲仔飯好耐,前排專心減肥,都無出街覓食,成功完成14days diet,要獎勵下自己🤣🤣🤣網上見到呢間已經好吸引,一心係為左個煲仔飯而黎,果然係十分值得🥰之前去廟街食個啲完全係垃圾🥹#蒜香煲仔飯 超超超超正,真心啲飯係粒粒分明,唔會濕到一pat野咁,飯同肉既份量都啱啱好,而且仲有飯焦!係唔燶個隻,火候一流🤤 #利申我自己有研究開點煮 排骨夠冧,唔韌都好正,大推!#白鱔滑雞煲仔飯 呢個都有驚喜,要煮得好味既鱔係有難道,呢度用左豉椒既方式去整,幾惹味!雞就差少少🤏🏻仲有例湯送,呢個湯堅同阿媽煲既老火湯一樣,味道夠濃無味精🥰老闆娘話佢哋既串燒係由走鬼檔做到而家1x年,今次無食到,下次再試🥹個飯真係到而家都好回味,用上湯煮出黎既飯,好有心機🫣

心血來潮好想食煲仔飯,黎到太子呢間小店,發現都好多選擇,價錢相宜,仲有做埋串燒、羊腩煲同湯飯架!叫左2個煲仔飯,[鳳爪排骨飯]同[窩蛋牛肉飯],送例湯,餸既份量真係幾多,呢個價錢真係抵食。重點係咩?係有超香既飯焦!🤤鳳爪排骨飯窩蛋牛肉飯仲叫左一啲串燒,雞脾皇(超厚肉,又淋)、雞腎(好有咬口)、豬大腸、雞軟骨(脆!正!)、牛舌、雜菇等等⋯叫中辣,對我黎講啱啱好!(利申譚仔食重慶小辣🤣)下次試羊腩煲!

鳳爪排骨飯

窩蛋牛肉飯

🤣)

下次試羊腩煲!

2022-01-18 283 瀏覽
好耐冇食過煲仔飯啦!!往年都會等天氣凍D先食, 一黎好多煲仔飯都係室外, 二黎個煲又熱辣辣, 太熱真係頂唔順。終於黎到1月啦, 叫到終於到左食煲仔既天氣XD呢到室內, 有晒冷氣, 唔想熱親!一坐低黎2個湯先, 今日係南瓜湯~窩蛋鮮牛肉煲仔飯 ($58)超抵食, 正常一個煲仔既量, 不過只係58蚊!牛肉都幾多, 又夠滑, 最鍾意撈埋隻蛋加煲仔飯豉油好正!!, 有少少飯焦水煮魚 (細) $118細都咁大碗, 老細仲好好, 係咁問我地要唔要飯, 不過真係食唔落啦, ~~呢個魚片會有少少骨, 大家小心食, 辣味算中小辣, 幾麻, 喜歡!
好耐冇食過煲仔飯啦!!
終於黎到1月啦, 叫到終於到左食煲仔既天氣XD
呢到室內, 有晒冷氣, 唔想熱親!

一坐低黎2個湯先, 今日係南瓜湯~

窩蛋鮮牛肉煲仔飯 ($58)
超抵食, 正常一個煲仔既量, 不過只係58蚊!

水煮魚 (細) $118

2022-01-07 201 瀏覽
今晚開始晚市堂食要暫停😢好彩琴晚都俾我試到間正嘢🤪😍趁仲有堂食,當然要去食我最愛嘅雞煲同煲仔飯啦😻呢間餐廳就可以一次過滿足我所有願望😹白鱔臘腸煲仔飯($88)😍 白鱔豆豉味好濃,肉質好嫩滑,可能因爲加左少少辣椒🌶️所以辣辣地,食多幾舊都唔會覺得膩😚啲飯煲得剛剛好,粒粒分明,有少少飯焦😍重點係個甜豉油都好好食😆另外臘腸唔會太肥~麻辣雞煲($118 細份)我哋叫咗老闆整小辣,佢個麻辣係麻多於辣😆相當惹味!雞件夠入味,又嫩滑😝另外呢個雞煲有好多蔬菜,所以感覺less evil 🤣新鮮油菜($18)新鮮爽甜,灼得剛剛好😆😍
今晚開始晚市堂食要暫停😢
好彩琴晚都俾我試到間正嘢🤪😍

白鱔臘腸煲仔飯($88)

麻辣雞煲($118 細份)

新鮮油菜($18)
新鮮爽甜,灼得剛剛好😆😍

2022-01-06
  • 白鱔臘腸煲仔飯
  • 麻辣雞煲
天氣越嚟越凍食啲咩好?梗係煲仔飯啦,近排成日搵緊最好食嘅煲仔飯,朋友介紹太子有間煲仔飯,雖然顯眼,但係好好食,一於今晚凍凍地就去試吓啦😍嗌左北菇滑雞煲仔飯,煲仔飯仲送埋老火湯,熱辣辣,好足料,而煲仔飲即叫即煲,打開個蓋啲鮮味湧晒出嚟,重點係見到我最鍾意嘅飯焦喔😚 北菇滑雞保持嫩口,配埋熱辣辣嘅飯,好滿足。再黎臘腸鮮牛肉煲仔飯,呢個係店家推薦嘅,果然冇令我失望,臘腸令成煲飯更加提鮮,而牛肉即肉汁充分滲哂落啲飯度♥️♥️除咗煲仔飯,原來仲有湯飯同米線,梗係嗌多碗豬潤,滑肉片,鹹蛋,豆腐湯米線試下啦,呢個米線果然真材實料,豬潤童話肉片都有好多片,新鮮爽口彈牙,另外加咗鹹蛋連個湯底更加提鮮😙令到成個米線都好出色😄仲帶咗條好靚嘅菜心,爽口♥️♥️♥️♥️

2022-01-01 136 瀏覽
噢吧煲煲掂( 太子)#秋風起 ,突然間好想食煲仔飯, 老公帶咗我去一間價廉物美的店舖食煲仔飯,店舖設計以 黃色為主調。 那裏不但款式多 ,而且經濟實惠 ,還可以額外加餸,每個煲仔飯更贈送老火例湯。1)細古法羊腩煲$118:配白飯一碗,羊腩份量頗多,真材實料 ,羊腩質素高,肉質非常滑溜,美味豐腴,肉質軟腍卻沒有一點羶味,吃時點上秘製的腐乳,入口不膩,煲內配料更有生菜、枝竹、馬蹄、竹筍、竹竽、 蒜芯、芹菜和蘿蔔,全部皆吸收了湯底的精華,非常美味。 值得一提是竹芋有驅寒和減羶的作用,吃過不停口。一試難忘,吃起來口感豐富,非常滋味!2 黃鱔臘腸煲仔飯 $88 : 一打開蓋 ,一陣香噴噴的黄蟮味撲鼻而來 ,黃鱔 肉質彈牙爽口,腌得非常入味 ,配料甚多:冬菇够厚肉, 也有薑片、杞子、紅棗等。*老闆指出木店選用特級的絲苗米去煮 煲仔飯 ,所以飯香十足, 米飯粒粒分明, 軟綿綿 !淋上 獨家秘製的自由鼓油,更提升了煲仔飯的美味👍👍 廚師把火喉控制得非常好, 煲底有飯焦,非常金香可口, 吃到不停口🙏
噢吧煲煲掂( 太子)
呢排天氣時暖時凍,今日又有少少涼,於是去咗食雞煲同煲仔飯,食完暖笠笠~一向鍾意食雞,每次食煲仔飯都會揀有雞肉既😋 個飯加咗紅棗同杞子,感覺養生~ 臘腸肥瘦適中,而雞肉嫩滑,落埋鼓油更加惹味。食煲仔飯最期待係食飯焦,香脆得嚟有咬口。雞煲配一碗飯,我地揀咗唔辣既,雖然點咗細煲,但份量比想像中大,配料有洋蔥、芫荽、燈籠椒等,仲有雞翼同雞脾肉,兩個人share食啱啱好~碟油菜翠綠新鮮,蘸少少雞煲醬汁嚟食好好味。餐跟一人一碗蓮藕湯,湯底清甜,飲得出係冇落味精,而且蓮藕都好多,啱哂呢個季節飲~煲仔飯有好多選擇,下次試下其他先~

碟油菜翠綠新鮮,蘸少少雞煲醬汁嚟食好好味。

煲仔飯有好多選擇,下次試下其他先~
2021-12-29 76 瀏覽
「凍冰冰食呢啲就啱系列」屋企附近開咗間煲仔飯店,裝修簡單但有sharp醒嘅招牌,天氣涼涼地最啱就食煲仔飯,我哋嗌咗:🥢豉汁白鱔臘腸煲仔飯$88絕對唔會令你失望嘅煲仔飯😍白鱔鮮嫩、爽口彈牙,豉汁調味剛剛好,入曬味,加埋臘腸令到個飯更加香,臘腸咬開會爆汁,呢個飯值100分🤤🤤🥢臘腸滑雞煲仔飯$58正常發揮,未打開蓋已經聞到焦香味,林完豉油仲有「炸炸聲」,雞肉嫩滑,不過比較肥,飯粒粒分明,煲底仲有少少飯焦,唔錯!🥢嗌煲仔飯仲送老火靚湯,個湯熱辣辣,要小心辣嘴。另外加$18有油菜,今日嘅菜心爽甜鮮嫩👍🏻總括嚟講係一間CP值幾高嘅小店,價錢相宜,食品高質,除咗煲仔飯,呢度仲有麻辣雞煲、水煮魚、羊腩煲等等…..我會再返嚟架😋📍噢吧煲煲掂太子白楊街17號地舖
「凍冰冰食呢啲就啱系列」

🥢豉汁白鱔臘腸煲仔飯$88

🥢臘腸滑雞煲仔飯$58

📍噢吧煲煲掂
太子白楊街17號地舖

2021-12-29
  • 豉汁白鱔臘腸煲仔飯
2021-12-28 54 瀏覽
天氣一凍就好想食啲熱辣辣嘅嘢,煲仔飯就最適合不過喇!今晚嚟到呢間位於太子嘅噢吧煲煲掂,招牌用上橙色好搶眼,驟眼睇餐廳都唔算裝修得好靚,但平日夜晚都坐滿晒人,食物水準應該有返咁上下~~所以一於入去試試佢!每個煲仔飯都會送一個例湯,今晚呢個係冬瓜豬骨湯,都幾足料!我叫咗個蝦醬腩肉煲仔飯,啲蝦醬味好濃,食落超級惹味! 呢個飯只係 $58 ,勁抵食!撈咗之後嘅飯粒粒分明,夠Q彈!朋友叫咗個豉汁白鱔煲仔飯,白鱔數量都夠食,有成六七件食煲仔飯最緊要有飯焦🤣🤣 夠晒脆總括嚟講,呢間餐廳雖然有少少其貌不揚,但食物水準同價錢性價比真係算高,可以一試!

每個煲仔飯都會送一個例湯,今晚呢個係冬瓜豬骨湯,都幾足料!

撈咗之後嘅飯粒粒分明,夠Q彈!

朋友叫咗個豉汁白鱔煲仔飯,白鱔數量都夠食,有成六七件

食煲仔飯最緊要有飯焦🤣🤣 夠晒脆

2021-12-26 41 瀏覽
冬天就係時候食煲仔飯,雖然今晚回暖返好多,但都無損雅興嘅,是晚就同朋友黎左噢吧煲煲掂度食煲仔飯。七點多黎到,全店滿座,未到排隊等位,但都要等一張枱呀,煲仔飯製作需時,諗緊等唔等好個陣咁啱有人走,lucky喎坐低就即刻落單,點左一人一個煲仔飯,有例湯送,係紅蘿蔔豬骨湯,幾甜幾好飲呀。仲架左碟油菜,哈哈,食返啲菜嘛,煲仔飯全部係肉黎。等左大概三十分鐘就有得食,期待呀~自己點左窩蛋鮮牛肉煲仔飯,賣相不錯嘛。牛肉好多,厚切㗎,切得好大塊有少少韌,佢仲加左紅棗同杞子,感覺好養生隻蛋望落熟晒咁樣,切開都仲有蛋汁,唔錯啦,整體黎講係好味嘅,建議啲牛肉可以切細返啲。朋友嘅黃鱔臘腸煲仔飯,好多料喎。有啲臘腸油果然係香好多,正呀,黃鱔肥美,仲有啲厚花菇添,好味加左豉油焗一焗,啲飯焦就出黎,脆卜卜好正。好多款都好好味咁,再黎食先。

仲架左碟油菜,哈哈,食返啲菜嘛,煲仔飯全部係肉黎。
等左大概三十分鐘就有得食,期待呀~
自己點左窩蛋鮮牛肉煲仔飯,賣相不錯嘛。
朋友嘅黃鱔臘腸煲仔飯,好多料喎。

加左豉油焗一焗,啲飯焦就出黎,脆卜卜好正。
好多款都好好味咁,再黎食先。
2021-12-22
天氣凍🌬又係食🐑羊腩煲同🍲煲仔飯嘅時候喇🤤,聽講太子開咗間幾🥰旺埸嘅煲仔飯店,今日一於就黎試吓!細古法🐑羊腩煲$118,佢有細、中同埋大可以揀🤤所以人多人少嚟食都OK👌。呢個細嘅🍲其實份量都好足👍,有跟例湯🥣同埋白飯🍚。羊腩肥瘦雙間好靚仔😍,啲羊肉🐑同埋支竹煮得好嫩好入味🤤,薑味幾香濃🥰但又唔會係辛辣嗰種味,😋入口好順感覺好驅寒!豉汁白鱔臘腸🍲煲仔飯$88,一開蓋即時香氣四溢🤤。佢有好多件白鱔🐟,好足料👍,而且大件😍又肥美鮮甜😋!煲底嘅飯有飯焦🥰,好甘香脆口👍,質素幾好💰價錢又幾抵。

呢個細嘅🍲其實份量都好足👍,有跟例湯🥣同埋白飯🍚。

豉汁白鱔臘腸🍲煲仔飯$88,一開蓋即時香氣四溢🤤。

佢有好多件白鱔🐟,好足料👍,而且大件😍又肥美鮮甜😋!

煲底嘅飯有飯焦🥰,好甘香脆口👍,質素幾好💰價錢又幾抵。
15 分鐘 (堂食)
2021-12-16 70 瀏覽
太子這間噢吧煲煲掂,之前經過見到已經留上了心,這個羊腩煲很吸引,今日來到太子,就決定食返個羊腩煲。我們要了個古法羊腩煲、滑雞煲仔飯。餐廳送上個牛肉湯海帶湯,湯底頗清甜。古法羊腩煲 細煲$118 現在物價飛脹,這是我見過價錢最貼地平民的價錢了。羊腩煲跟爐上,而且配有一個飯。裡面有紅蘿蔔、蒜、香芹菜、枝竹、生菜……等,主角羊肉切得夠大件,炆得夠腍,羊腩又好入味,其實在鍋內夾起食經已夠味,點上跟配的腐乳就更惹味。面的羊腩汁很惹味,所以配菜也特別美味,尤其是枝竹,所以叫多了一份枝竹$20。滑雞煲仔飯 加窩蛋$48煲仔飯中我們要了滑雞煲仔飯,加窩蛋,上枱後,煲仔飯揭開蓋熱辣辣的,見到窩蛋雞肉滿滿地鋪在飯面上, 雞肉帶有酒香比較嫩滑,不過味道稍為淡少少,飯伴著窩蛋及再加上雞汁,好美味。

我們要了個古法羊腩煲、滑雞煲仔飯。

餐廳送上個牛肉湯海帶湯,湯底頗清甜。

古法羊腩煲 細煲$118
現在物價飛脹,這是我見過價錢最貼地平民的價錢了。
羊腩煲跟爐上,而且配有一個飯。

雞煲仔飯 加窩蛋$48

2021-11-30 59 瀏覽
見呢段開始轉季 所以就同左屋企人去食下煲仔飯 暖下個🥰🥰臘腸排骨煲仔飯 $58臘腸有半條都可以接受~🥰個味道都唔錯🤓 但一個女仔食我覺得份量有啲大😂 煲仔飯最緊要有飯焦 而呢間既煲仔飯都做到! 排骨正常 所以我覺得對得住個價錢!☺️羊腩煲 $118(細煲)我地有啲心思思想食 但怕兩個人會食唔曬 好彩呢間有得比客人揀細、中、大煲。羊腩份量都ok , 唔會太肥 配埋腐乳真係好正😍腐竹 $20食羊腩煲 識加一定係加腐竹🥰

見呢段開始轉季 所以就同左屋企人去食下煲仔飯 暖下個🥰🥰

臘腸排骨煲仔飯 $58

羊腩煲 $118(細煲)

腐竹 $20
食羊腩煲 識加一定係加腐竹🥰