2024-06-15 524 瀏覽
過到來「葵廣」走了幾圈,結果也找不到想要買的東西,沒理由空手而回,所以,看看有沒有好吃的,就遇上這一家甜品外賣店「嚐冰」,買了兩客甜品回家細嚐。從店面的照片、推介欄就看出其主打是雪花冰,還有奶凍、椰奶特飲及其他水果系特色甜品,選擇頗多,亦頗吸引。本來都想試試雪花冰,但因為是拿回家吃的,選這個就不太方便了。家人是芒果控,這個「楊枝甘露」($38)相信合其心意,大大碗放滿了芒果、西米、紅柚肉配芒果汁底,未吃已看得開心。入口每一口也是芒果的清甜香味,再加上清爽不澀爆汁的泰國紅柚果肉,爽口的西米粒粒,口感層次豐富。除芒果,榴槤亦是家人的心頭好,所以,就選了「榴槤芒返」($45),餐牌標示了有D24榴槤肉、芒果、西米、椰子河粉,這組合怎不叫人喜歡。榴槤果肉熟成十足,榴槤味非常之香濃,入口軟綿細滑;芒果的香味沒有被比下去,同樣香味突出,至於椰子河粉應是將奶凍做成河粉狀,滿滿椰香,口感極之滑溜,超讚。雖然只是兩款甜品,但吃得出用料優質,製作用心,吃罷實在叫人回味無窮。
榴槤芒返
$40 (其他)
2024-10-18 58 瀏覽
今日天氣真係非常之熱行街真係熱到暈唯有去葵涌商場涼冷氣休息下順便去買雪糕或者刨冰降下溫比我諗起之前成日幫襯個間呢間店出名刨冰好食當然選擇都好多賣嘅嘢選擇都有奶凍系列仙草凍、河粉同埋西米露、豆腐花我同老婆各選擇咗一款刨冰🍓草莓雪花冰一口食落去草莓酸酸甜甜 非常清爽🥭芒果多多雪花冰滿滿果肉夾在雪花冰每層,底層加咗椰果同埋珍珠,口感非常之特別,非常之好味📍嚐冰 (葵芳)葵芳葵富路7-11號葵涌廣場3樓28號舖
今日天氣真係非常之熱
行街真係熱到暈
唯有去葵涌商場涼冷氣
休息下順便去買雪糕或者刨冰降下溫
比我諗起之前成日幫襯個間
呢間店出名刨冰好食
當然選擇都好多
賣嘅嘢選擇都有奶凍系列
仙草凍、河粉同埋西米露、豆腐花
我同老婆各選擇咗一款刨冰
🍓草莓雪花冰
一口食落去草莓酸酸甜甜 非常清爽
🥭芒果多多雪花冰

📍嚐冰 (葵芳)
2024-10-10 87 瀏覽
過來有小食天堂的「葵廣」遊走,當然要留肚子吃吃甜品吧!這間《嚐冰》出名勁足料,款式都算多,有雪花冰、刨冰、奶凍系列及椰奶飲品等,當中仲要俾我發現有我喜歡的斑蘭味甜品,出面坊間真係比較少呢!店員知道我說想吃斑蘭甜品,佢介紹我食「雜果斑蘭凍」,綠色一粒粒的斑蘭凍,爽甜香滑,真係非常特別!而且配上雜果,色彩繽紛,夏天食一流!另外也叫了「芒果丸子凍」,芒果香甜,而粒粒丸子口感煙韌,好有𡁻口!原本還想吃「河粉」,店員說太受歡迎售罄了,唯有下次再過來吃吧!

2024-09-20 67 瀏覽
葵廣人氣甜品店! 喺一堆飲品中間發現有間可愛嘅糖水舖~料真係多到爆!**榴槤忘返** 朋友讚不絕口!雖然今日冇河粉,但老闆娘幫我哋加咗超多椰子凍,好適合夏天~清爽好食!榴槤果肉係滿滿一大個球~真係好滿足!**三芋燒仙草** 呢個!係排住隊嘅阿姨大力推薦嘅!話裏面超多料,超抵食~然後我即刻就點咗,哈哈哈哈哈哈 救命,攞到實物之後真係料多到嚇死人 🥹🥹🥹🥹🥹 裡面嘅芋圓QQ彈彈,西米同燒仙草都超好食😋 真係解暑嘅恩物!
葵廣人氣甜品店!
喺一堆飲品中間發現有間可愛嘅糖水舖~料真係多到爆!

**榴槤忘返**

**三芋燒仙草**
📍 嚐冰 (葵芳)葵芳葵富路7-11號葵涌廣場3樓28號舖葵涌廣場不嬲都係我哋頭,放工返屋企諗住買兩碗糖水孝敬吓老母辛苦煮飯俾我食,見到呢間新開嘅糖水舖竟然有老母至愛嘅榴槤即刻買兩碗孝敬下佢老人家👉 榴摙西米露💰$38😋😋😋😋.6/5我另外仲加咗芋圓,佢面頭有兩大球勁香甜濃郁嘅D24榴槤果肉,仲有大大粒嘅西米同埋滑溜溜嘅椰子河粉真係超級出色,阿媽一路食一路讚,下次點樣氹老母?我識做啦👉榴蓮芒返💰$45😋😋😋😋.8/5呢個仲正!!有D24榴槤肉、香甜的芒果、西米和椰子果凍,有香甜嘅芒果仲有酸甜嘅西柚同埋香濃嘅榴槤加埋Q彈嘅西米成個甜品勁有層次,好高質啊回頭: yesYesyes!!!食物質素高,本身想試佢個雪花冰,但係想買返去俾阿媽食一齊分享下次要帶阿媽落嚟一齊食💓🤭🤭#kermit食在葵芳
📍 嚐冰 (葵芳)
👉 榴摙西米露
💰$38
😋😋😋😋.6/5
👉榴蓮芒返
💰$45
😋😋😋😋.8/5
#kermit食在葵芳
2024-09-02 113 瀏覽
榴蓮芒返D24榴槤肉,芒果,西米,椰子果凍榴蓮芒返是一道令人垂涎的甜品,結合了D24榴槤肉、香甜的芒果、西米和椰子果凍,榴槤肉質地滑順,濃郁的香氣瞬間撲鼻而來,讓人一口咬下便能感受到其獨特的風味。搭配新鮮的芒果,酸甜的平衡使整體味道更為豐富。西米的Q彈口感增添了層次感,而椰子果凍則帶來清新的椰香,讓整道甜品在口中交織出多重風味。芒果多多雪花冰芒果多多雪花冰是一款清爽無比的夏季甜品,特別適合喜愛芒果的人士,讓人一試成主顧。基底是細緻的雪花刨冰,口感輕盈如雲,搭配新鮮的芒果肉,讓人感受到濃郁的果香。芒果汁的加入更是為這道甜品增添了豐富的風味,甜而不膩,清新可口。芒果爆珠在口中爆開,帶來驚喜的果汁,讓整體的口感更加多。西米的Q彈感則為每一口增添了趣味。足夠料刨冰甜品小店

榴蓮芒返
D24榴槤肉,芒果,西米,椰子果凍

芒果多多雪花冰

2024-08-16 158 瀏覽
一講掃街,好多人第一時間都會諗到葵廣,呢度小食、甜品、飲品應有盡有,淨係揀食邊間都已經有d困難,今日想買糖水夜晚返屋企慢慢嘆,隨心就揀咗呢間「嚐冰」。餐廳主打雪花冰,但外賣唔係太方便,所以都係揀咗要兩碗糖水。多芒丸子凍 :好大碗!賣相呈金黃色,相當吸引,有芒果、小芋圓、椰子凍及西米,有好多芒果,味道好鮮甜,加上煙煙韌韌嘅小芋圓,口感十足,天時暑熱食份外清涼。芋圓雙色凍 :有超多配料,芋圓及小芋圓色彩繽紛,入口椰汁味香濃,椰子凍同斑斕凍口感滑滑,斑斕凍散發出淡淡斑斕香,食落感覺清新,配埋紅豆及西米,整體好滿足。

餐廳主打雪花冰,但外賣唔係太方便,所以都係揀咗要兩碗糖水

多芒丸子凍 :

芋圓雙色凍 :
2024-08-15
外賣自取
食飽正餐後,想食碗糖水,就黎到葵廣三樓發掘下,係眾多糖水舖入面見到人地找住大大碗糖水,就走去跟風買呢間「嚐冰」。望望餐牌主要分了三類,雪花冰/奶凍系列/椰奶特飲,夏日消暑一流。楊枝甘露:採用新鮮芒果及新鮮西柚製成,口感豐富,鮮甜幼滑,毫不吝嗇的芒果肉快要多到溢出,點綴的酸甜西柚肉中和甜度,配上咬口西米,份量十足,最驚艷是整體質感細滑,幾乎每一啖都有芒果配料,不得了。芋圓仙草凍:巨多配料!大癲,有芋圓、小芋圓、椰子凍、斑斕凍、紅豆🫘、西米等。芋圓是自家製的十分Q彈。最特色是加上椰子凍、斑斕凍,口感似啫喱,但坊間甚少有斑斕的,斑斕味特出,出色!總結:可以列入葵廣必食甜品鋪真材實料 份量十足

總結:
可以列入葵廣必食甜品
真材實料 份量十足
葵廣新開甜品店🤤 楊枝甘露超滿足!🌸楊枝甘露🌟🌟🌟🌟大大碗,椰汁味濃郁,芒果粒夠香甜,紅柚都甚多,西米帶點煙靭,啖啖都超豐富的,食完一碗已經好飽啦!🌸榴槤芒返🌟🌟🌟🌟有兩球濃郁榴槤球,超香甜芒果,底下仲有濃味既椰汁河粉,還有大粒既西米。本身係都係椰汁底。======詳情======嚐冰 (葵芳)葵芳葵富路7-11號葵涌廣場3樓28號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #葵芳美食 #葵芳好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #榴槤 #芒果 #西米 #椰味 #椰味河粉 #葵廣 #葵廣甜品 #甜品控 #嚐冰
葵廣新開甜品店🤤 楊枝甘露超滿足!

🌸楊枝甘露🌟🌟🌟🌟

🌸榴槤芒返🌟🌟🌟🌟

======詳情======
嚐冰 (葵芳)
================
2024-07-11
10 分鐘 (外賣自取)
  • 榴槤芒返
2024-07-07 165 瀏覽
葵廣掃街😝雪花冰❄️❄️我又去左葵廣掃街😎頂層大路位置新開左間鋪食雪花冰❄️天氣熱辣辣🔥真係食冰的好時候~榴連飄香❄️只限即刻食🤪我係食大盆,覺得2-3人食。係一舊榴連蓉+牛奶冰+蜜瓜。牛奶冰有驚喜,幾濃牛奶味,仲要好綿添。三芋仙草凍我仲買左個甜品番屋企食🤓究竟我有幾多個胃🥳材料好足,每一羹都好多料。呢碗有芋頭粒,芋圓,小芋圓,紅豆🫘,西米,仙草。2個人食都好飽,可能因為有芋頭。個芋頭好粉(/沙),好好味😋唔知大家係唔係都比較鐘意食粉的芋頭。
葵廣掃街😝雪花冰❄️❄️

榴連飄香❄️

2024-07-05 209 瀏覽
今日同朋友去葵涌廣場掃街,見你呢間新開嘅甜品外賣專門店,有雪花冰、糖水及飲品等等…仲有榴槤系列,全部甜品見店主即叫即整。❄️芒果多多雪花冰而家香港天氣真係好熱,食雪花冰🍧最佳的甜品消消熱氣。我哋叫咗芒果多多,夏季必點嘅首選甜品。大份量足夠兩個人分享,質感好綿密細緻,入口即溶化,炎熱夏天裡,暑氣瞬間一掃而空🍉西瓜椰子凍外賣份量都幾大碗,清甜嘅椰汁做基底,帶著香濃的椰奶香味,晶瑩剔透的西米,口感煙靭,還有滑溜嘅🥥椰子凍,材料非常豐富。

❄️芒果多多雪花冰

🍉西瓜椰子凍

2024-07-04
外賣自取
宵夜
2024-06-22 224 瀏覽
葵涌廣場(葵廣)掃完小食,緊係食埋甜品先啦。呢間[嚐冰]吸引到我地,就係個榴槤甜品同芒果甜品。除左有甜品之外,仲有雪花冰/刨冰,以及椰奶特飲,全部都岩哂夏天食,食完透心涼,好爽。可以即場食,亦可以外賣回家。我覺得抵食,係因為佢用料十足,同埋個碗同份量都比較大,可以2碗夠3-4人食。榴槤芒返 $45D24榴槤肉有2球,香滑榴槤味濃郁,加入芒果同椰子嘅甜品,味道都好夾。芒果肉幾多,同樣香甜富果香,加上大粒西米增加咬口,仲有滑溜溜嘅椰子河粉,一啜入口,有椰奶香,味道同口感都豐富。楊枝甘露 $38有好多香甜芒果肉,加左西米同紅柚肉,好好咬,紅柚又多汁,味道酸中帶甜,食完唔膩,好岩夏天食。睇相就知好多料,性價比高。

榴槤芒返 $45

楊枝甘露 $38
2024-06-21
宵夜
2024-06-22 92 瀏覽
☀️🔥🔥即將開始進入炎夏,日日都30度,天時暑熱最岩食個透心涼甜品爽一爽,食完晚餐,就試下嚐冰既甜品,嗌左芋圓雙色凍 & 雜果仙草凍!一見到用湯碗盛載真係好震驚!👀芋圓雙色凍🍡裏面有大芋圓、小芋圓、紅豆、西米、班瓓凍同椰子凍,班瓓凍同椰子凍非常Q彈,大芋圓、小芋圓好有咬口,非堂煙靭,口感超好!成碗都十分足料,唔會太甜🥰雜果仙草凍🍢🍉西瓜、哈蜜瓜、仙草凍、大芋圓、小芋圓、紅豆、西米,以椰奶做基底,清新既哈蜜瓜、西瓜與微微甜既仙草凍,完美搭配!與其他甜品店相比,依度既甜品真係大碗又抵食!性價比高👍🏻👍🏻👍🏻

芋圓雙色凍🍡

雜果仙草凍🍢

2024-06-15 104 瀏覽
之前行葵涌廣場3樓有經過衣間甜品舖"嚐冰",個時啱啱新開,有留意下但冇特別幫襯。而今晚深宵同屋企人想食甜品,係網上外賣平台上面見到衣間新開甜品舖,見有新會員優惠便一於試下,叫左兩個熱門甜品:一碗多芒丸子凍同一碗西瓜椰子凍。送到黎見到個碗時都幾大碗,份量十足👍🏻,而且兩個甜品都十分足料。多芒丸子凍裏面芒果香甜、丸子煙韌、椰子凍爽口、西米份量充足,基本上啖啖都滿滿配料;西瓜椰子凍裏面西瓜爽甜、脆波波咬口十足,加上濃郁椰子凍及滿碗西米,食衣間舖頭嘅甜品簡直係大滿足,比起啲連鎖甜品店裝甜品碗設計取巧又份量少,配料又唔多,"嚐冰"真係價錢合理之餘,甜品份量多又味道好。同屋企人已表示會再幫襯新店繼續加油努力,保持質素,祝長做長有!

同屋企人已表示會再幫襯
新店繼續加油努力,保持質素,祝長做長有!
2024-06-15
17 分鐘 (外賣送餐)
$30 (宵夜)
2024-06-13 74 瀏覽
今日帶埋小朋友去葵廣掃街🤩天時暑熱上到3樓即刻被『嚐冰』吸引左餐牌啲相款款都好似好正🤤除咗主打嘅雪花冰仲有其他碗裝/杯裝甜品小朋友被圖片迷住一去到就話要食【草莓雪花冰】😂店員好細心見我哋同行有小朋友會主動問「使唔使幫你整得可愛啲?」咁當然好啦😂【草莓雪花冰】$58/大、$38/細草莓味雪花冰份量都唔少旁邊有草莓片、草莓味脆脆冬甩下底仲收埋好多草莓味爆珠同椰果比起其他店成碗都係冰呢個驚喜好多👍🏼🤩【雜果撈斑斕河粉】$45呢個又係好出色大人小朋友都食得好滋味先講河粉斑斕味好出有口感得嚟,小朋友都容易咬斷配料方面勁豐富除左新鮮西瓜、蜜瓜粒仲有大量西米、爆珠、清心丸口感非常豐富值得推薦💯
今日帶埋小朋友去葵廣掃街🤩

小朋友被圖片迷住
一去到就話要食【草莓雪花冰】😂
店員好細心
見我哋同行有小朋友
會主動問「使唔使幫你整得可愛啲?」
咁當然好啦😂
【草莓雪花冰】$58/大、$38/細
草莓味雪花冰份量都唔少
旁邊有草莓片、草莓味脆脆冬甩
下底仲收埋好多草莓味爆珠同椰果

呢個又係好出色
大人小朋友都食得好滋味
先講河粉
斑斕味好出
有口感得嚟,小朋友都容易咬斷
配料方面勁豐富
除左新鮮西瓜、蜜瓜粒
仲有大量西米、爆珠、清心丸
口感非常豐富
值得推薦💯