2023-04-15 1165 瀏覽
香港有很多特色經典美食,其中煲仔飯也是代表之一😍這次我們就來看看火山石燒煲仔飯,一同來品嚐吧!這家嚐囍煲仔小菜位於西環,很火爆,我們已經提前在5點15就到達,都要得上30分鐘才有位子。在門口等待⌛️時已經有很香噴噴的味道!進店裡就有香港特色,坐位很緊,我們6位就剛剛好6張椅子😅😅😅環境不算特別舒服,但為了一嚐火山石煲仔飯,還可以接受☺️☺️經店員推介,我們就點了3個煲仔飯和一點小菜!原本朋友就再點一些點心,還好沒點,份量多跟本就吃不完!🟠椒鹽九肚魚 如果喜歡香口的可以試試這個,九肚魚非常滑溜,很肥美,而且是即點即炸絕對不是炸完放了很久!🟡啫啫沙潤煲 豬肝一直都是我很喜歡吃的食物,用上黃沙豬肝,入口起沙,必須品嚐😍😍😍🟢沙嗲粉絲肥牛煲 這個粉絲口感很爽,不會黏在一起,肥牛沒太多根,入口溶化,性價比好!🔴白鱔田雞煲仔飯 實在太過份,白鱔口感爽爽的,跟田雞味道是絕配,而且每個煲仔飯也是即點即煮,用火山石燒的好處是香味夠,底下的飯焦脆脆的,加上店家自家製煲仔飯豉油,焦香味道很出眾。🔵油鴨滑雞煲仔飯 油鴨不會太肥,配上滑雞煮煲仔飯,味道很香。🟣臘味牛肉煲仔飯 這個也是要讚的一個,臘腸味道夠濃,鮮腸潤腸

啫啫沙潤煲

沙嗲粉絲肥牛煲

白鱔田雞飯

油鴨滑雞煲仔飯

🟣臘味牛肉煲仔飯 這個也是要讚的一個,臘腸味道夠濃,鮮腸潤腸也特別爽,跟牛肉煮在一齊,基本上很難不把整個煲仔飯吃完😂😂😂
臘味牛肉煲仔飯
飯焦
飯焦😍😍真係好香脆呀!!!

這家店也是米之蓮2018-2021,所以很多人也慕名而來,店家招牌火山石煲仔飯真的不會失望,不會太黏,米飯一粒粒很分明,主要應該是水跟米的比較調配剛好。而且用上火山石燒,底下的飯焦不會是苦的,絕對值得來試試!
30 分鐘 (堂食)
啫啫沙潤煲
沙嗲粉絲肥牛煲
白鱔田雞飯
油鴨滑雞煲仔飯
臘味牛肉煲仔飯
飯焦
  • 白鱔田雞煲仔飯
2023-04-12 538 瀏覽
本來打算去另一間飲茶,不過排長龍,於是立即轉陣行一個街口來呢一間,雖然呢一間點心款式少啲,不過勝在裝修靚啲好坐啲,另外點心質素都唔錯嘅。我哋叫咗以下嘅點心:一籠有三粒嘅鵪鶉蛋燒賣出面唔係好多地方食得到,鵪鶉蛋同埋豬肉都好新鮮,似乎係自家製點心。鮮蝦腐皮卷入面啲蝦膠新鮮彈牙,外面腐皮好脆,幾香口幾好食。流沙千層糕又唔會太滯喎,一籠四件,個鹹蛋黃流沙做得幾香,都係好好食。黃金炸鮮奶上枱熱辣辣,炸皮好薄好脆,入面嘅鮮奶又香又滑,印象中出面好少地方食得到炸鮮奶。香煎韭菜粿超多韭菜,啲韭菜好新鮮好香,雖然係煎嘅,但係比想像中唔算好油膩,同埋個韭菜粿經鑊煎一煎特別香口。估唔到呢一間舖頭嘅蜜味叉燒腸會用一啲咁高質素嘅叉燒,食得出入面係叉燒粒而唔係叉燒醬溝啲肉,掂。
鮮蝦腐皮卷入面啲蝦膠新鮮彈牙,外面腐皮好脆,幾香口幾好食。
2023-04-10 423 瀏覽
水晶鮮蝦餃皮薄餡靚,入邊粒蝦好新鮮,隻隻脹卜卜好靚仔。金錢肚整得好入味,不過金錢肚嘅數量就少咗啲,下面薦底嘅蘿蔔就多咗啲。薑蔥牛柏葉反而好大份,牛柏葉嘅數量比想像之中多,可能受到之前金錢肚份量嘅影響啦。d牛柏葉冇雪味冇噏味真係唔錯。四寶雞札雖然用咗蟹柳真係麻麻哋,不過佢見魚肚質素都唔錯,幾爽口幾好食,雞肉都OK。迷你馬拉糕其實一啲都唔迷你,一籠有六件都幾飽肚吓,不過佢個馬拉糕都做得好好味,唔會立黐黐同埋都幾香。
水晶鮮蝦餃皮薄餡靚,入邊粒蝦好新鮮,隻隻脹卜卜好靚仔。

2023-04-03 382 瀏覽
熱辣辣新鮮出爐呀!朋友推介呢間《嚐囍煲仔飯》,佢都係聽西環住的朋友介紹話唔錯,我哋即管又試吓!去到已經好多人排隊,除咗煲仔飯,仲可以飲茶食點心,總算排咗十多分鐘就有位,不過都要搭枱先得。門口對聯已經響噹噹寫明「馳名四季火山石煲仔飯」,當然要試!另外叫咗幾樣點心,燒賣好大粒,陳皮鳳爪好大隻,流沙千層糕真係有鹹蛋黃流出嚟,真材實料靚點心!臘味雞煲飯超正宗!淋啲黑豉油上面再焗多兩分鐘,香噴噴熱辣辣!大大塊飯焦好滿足🤤一煲兩個人食夠晒數了!

2023-03-25 355 瀏覽
中西區有好幾間煲仔飯都出名而呢間係米芝蓮+YouTuber 都大推嘅叫左 #臘腸排骨飯佢地嘅 #煲仔飯 真係幾出色D飯粒粒分明飯焦一鏟就甩由於得兩個人食另外再叫左 #啫啫滑雞煲 #豆豉鯪魚油麥菜其實本身仲有點心,怕食唔哂今次無叫了整體黎講,會再想去食煲仔飯小菜就正常操作無咩特別上網見人話服務態度好差我又覺得唔係啵鍾意食煲仔飯嘅朋友可以去試下#嚐囍煲仔小菜 (#堅尼地城美食 )#堅尼地城 #北街25號地下美味指數:☻☻☻☻抵食指數:☻☻☻性價比: ☻☻☻
中西區有好幾間煲仔飯都出名
而呢間係米芝蓮+YouTuber 都大推嘅
叫左 #臘腸排骨飯
佢地嘅 #煲仔飯 真係幾出色
D飯粒粒分明
飯焦一鏟就甩
由於得兩個人食
另外再叫左 #啫啫滑雞煲 #豆豉鯪魚油麥菜
其實本身仲有點心,怕食唔哂今次無叫了
整體黎講,會再想去食煲仔飯
小菜就正常操作無咩特別
上網見人話服務態度好差
我又覺得唔係啵
鍾意食煲仔飯嘅朋友可以去試下

#嚐囍煲仔小菜 (#堅尼地城美食 )
#堅尼地城 #北街25號地下

美味指數:☻☻☻☻
抵食指數:☻☻☻
性價比: ☻☻☻
2023-03-25 350 瀏覽
冬天係煲仔飯嘅季節呀~ 🥰試過好幾次去排隊都失敗,前排終於可以試到米芝蓮星級嘅嚐囍煲仔飯~ 😍✅大澳蝦乾肉餅煲仔飯出乎意料之外咁好食,蝦乾嘅味道好香,滲曬落啲飯到,食每一啖飯都會嗅到蝦乾味,😋如果再加少少豉油味道會更加突出~✅臘味牛肉煲仔飯就比較一般,臘味嘅味道唔太出但飯嘅質地乾身而且飯粒分明~😇平時去到中式菜館最鍾意就係點✅椒鹽鮮魷,椒鹽鮮魷炒得好乾身而且又唔會好油膩,但椒鹽味唔係太出;😛✅黃金糕竟然係呢到搵到,味道唔錯而且口感好煙韌,亦都唔會太過甜~👍

2023-03-20 643 瀏覽
為咗米芝蓮慕名而來,一行三人星期日來,6:00到取飛7:00先有位,等待期間在外面食過外賣先-薑汁九層糕$26.00,薑汁味好濃九層糕好煙韌超好食。等咗一個鐘入去立刻order三個煲仔飯先,再叫3個點心。一個鐘頭後煲仔飯同兩個餸才到,需然等咗好耐,但煲仔飯真係好驚喜,應該係我有史以來食過最好食嘅煲仔飯。服務嫲嫲環境麻麻。下次一定非繁忙時間到。
合桃包
棉花雞
鵪鶉蛋,燒賣
鱔片煲仔飯
臘味,排骨煲仔飯
蝦乾煲仔肉餅飯
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜
2023-03-19
60 分鐘 (堂食)
合桃包
棉花雞
鱔片煲仔飯
臘味,排骨煲仔飯
蝦乾煲仔肉餅飯
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜
2023-03-17 294 瀏覽
成日聽妹夫話呢度係米芝蓮……日間飲茶我就試過,晚飯今晚都係第一次...拔兄有一天叫我帶佢去食煲仔飯...主動話去呢間...講就講左好耐卒之今晚去....我地6:40到已排有人龍排隊...原來真係咁旺場..我地排緊時就諗下食乜....我地吾知D飯有幾大煲,所以只諗叫一煲加點心...1. 臘味飯 + 鱔($88+$28) - 潤腸、臘腸、臘肉,D臘腸臘味都好香,冇油"溢",好食,飯係偏鬆散,吾知係特色還是係正宗....但拔兄話OK喎...我就覺得散咗啲……2. 蒸排骨 ($26)- 芋頭墊底,排骨入味夠腍吾算肥3. 椰汁粟米糕 ($26, 沒有影相)--在出面未食過所以想試下,但原來沒有粟米的.....吾知係比錯定點心紙錯 (仲話新出品)...開頭吃了一件,個糕係滑的、震騰騰的,食完飯再食,件糕開始變水冇左個質感了,莫非離開雪櫃後就吾擺得?...4. 黃金糕 ($26,冇影相)- 我在別家食過,感覺似白糖糕,少少酸比我感覺不太好,但呢度,味道又OK喎,有椰汁味吾抗拒,但一定要趁熱食....我地都覺得個煲仔飯係好味,有驚喜的...服務都OK....
2. 蒸排骨 ($26)- 芋頭墊底,排骨入味夠腍吾算肥
我地都覺得個煲仔飯係好味,有驚喜的...服務都OK....
臘腸煲仔飯+鱔(兩片)
2023-02-01
35 分鐘 (堂食)
臘腸煲仔飯+鱔(兩片)
2023-03-12 387 瀏覽
即興黎堅尼地城食飯。19:00見到呢間勁多人等位,佢係Michelin Guide 2018-2021,就等埋一份試下係咪好好食。等左1個鐘多d終於可以入坐。我們叫左個大澳蝦乾肉餅煲仔飯、香芋油鴨煲、魚湯鮮菌浸豆苗、清蒸筍殻魚,蒜蓉粉絲蒸蟶子餐廳標榜自己無味精,食落都真係無咩味精既。個湯都算甜,鮮菌唔會話落牛油炒過,無咁肥,份量都多。個蝦干好香,佢既煲仔飯應該係招牌,食落都真係好正。佢既飯係粒粒分明,有d煲仔飯個水米比例唔好就會太爛,佢係剛剛好;因為水米比例ok, 加上火喉既掌握不錯,到底既飯焦都好脆口(我試過食d爛飯既飯焦好痴牙),同埋佢真係有焦香,唔係燶左會苦,佢個煲仔飯既技巧真係好好想食下貝類,得返蟶子,$60一隻,黎到見到係蟶子皇,價錢都算公道,洗得乾淨,大隻又甜,好食我由細到大食既油鴨/臘鴨都好咸又乾爭爭,所以我一直都覺得只係拎個咸香吊味。見佢有油鴨芋頭煲覺得d芋頭應該好香好食,就叫左個。點知黎到個油鴨一d都唔咸,雖然較硬身(始終係風乾野),但都可以食啖啖肉。推返左由細到大油鴨係咸到pk 即觀念,我覺得都真係好好食。筍殻最後先黎。平時少食呢種魚,$198我覺得價錢都可以接受,

魚湯鮮菌豆苗

大澳蝦乾肉餅煲仔飯

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

香芋油鴨煲

清蒸筍殻魚

筍殻最後先黎。平時少食呢種魚,$198我覺得價錢都可以接受,叫左條。佢蒸到超滑,魚皮無鱗,啖啖肉勁大條。我覺得蒸魚最緊要就係唔好過火,唔好過咸。佢2樣都合格,正

總結我覺得佢價錢算公道,真係無味精,份量算多,無茶錢,無加一,味道好食。等一個鐘我覺得都ok
2023-03-12
70 分鐘 (堂食)
魚湯鮮菌豆苗
大澳蝦乾肉餅煲仔飯
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
香芋油鴨煲
清蒸筍殻魚
2023-03-12 327 瀏覽
最近同朋友傾計話有間煲仔飯好鬼好食😋,為食嘅我地緊係忍唔住去試下啦~ 做下功課得知依間餐廳係區內非常出名🍴,更獲米芝蓮連續兩年推介,每一日都大排長龍呀!估唔到嘅係呢間煲仔飯可以電話訂位,大家想試嘅話記得提早訂定位先啦👍🏻-椒鹽鮮魷🦑 雙拼 椒鹽九肚魚🐟 - HKD 136事前做功課得知依間餐廳最出名嘅係椒鹽鮮魷🦑同煲仔飯🍲,咁難得嚟到緊係要試一試佢啦~ 首先試椒鹽鮮魷🦑 ,一咬落去外皮好脆身🤤,會聽到咔嘅爽脆,粉漿唔厚,肉質都好嫩😋九肚魚🐟同樣炸得好脆,唔會過重椒鹽味,又食到魚嘅香味👃🏻而且兩樣餸嘅份量都俾得好足,上菜時保持到溫度,唔會炸定放係廚房太耐而變凍變淋,不愧係招牌菜之一呀🤩-白鱔滑雞煲仔飯🍲 - HKD 98跟住就叫咗個白鱔滑雞飯🍲 ,入面嘅材料都幾足,白鱔食落爽口同埋好香😍,不過就略嫌唔夠肥美🙈,至於雞肉就相當嫩滑😋,大大舊咬落去又香又有滿足感😆,而煲仔飯最最最重要嘅飯焦都有好多呀!啲飯焦啱啱好,唔會食到有燶味之餘又香脆🤤,正呀喂!-窩蛋牛肉煲仔飯🍲 - HKD 98仲有個窩蛋牛肉飯🍲 ,牛肉嘅份量好多好厚😋,食落去啖啖肉又散發出啖啖嘅芫茜香味🤤,好有飽肚感,飯粒煙韌之餘個
椒鹽鮮魷🦑 雙拼 椒鹽九肚魚🐟 - HKD 136
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚

白鱔滑雞煲仔飯🍲 - HKD 98
白鱔滑雞煲仔飯

窩蛋牛肉煲仔飯🍲 - HKD 98
仲有個窩蛋牛肉飯🍲 ,牛肉嘅份量好多好厚😋,食落去啖啖肉又散發出啖啖嘅芫茜香味🤤,好有飽肚感,飯粒煙韌之餘個底仲有好多飯焦,卜卜脆好正🤩
P.S. 由於煲仔飯係即點即做,大約要等20分鐘左右~
窩蛋牛肉煲仔飯

魚湯鮮菌娃娃菜🥬 - HKD 70
最後就緊係叫返個菜🥬嚟健康下啦😚~ 依度時菜同湯底嘅選擇都相當多📋,我地叫咗個魚湯鮮菌娃娃菜🥬 ,菜同菇都幾新鮮,而且份量都相當多👍🏻,我地食到最後都差啲食唔哂🙊,湯底飲落就比較清,唔會太重魚味,今餐食咗咁多熱氣野,依道菜用嚟清下腸胃就一流啦,而且70蚊咁多料嚟講性價比都幾高~
魚湯鮮菌娃娃菜

今次依間餐廳衛生環境都比想像中整潔🧹,店員態度都尚算友善無黑面😏,因為店舖座位唔算多,所以繁忙時段可能需要搭枱,而且長期都有好多慕名而來嘅食客及旅客係度等位,所以記住要訂位先呀😁~
10 分鐘 (堂食)
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚
白鱔滑雞煲仔飯
窩蛋牛肉煲仔飯
  • 椒鹽九肚魚
2023-03-11 233 瀏覽
尋日放學又去左食煲仔飯,今次試嚐囍,叫左個臘腸白鱔排骨煲仔飯,之前以為出名同唔出名既煲仔飯其實都係差唔多,點知去完間唔出名既食完,發現原來差好遠,嚐囍係屬於出名既水準,係幾好食😋白鱔幾滑,排骨入味🧡🧡,peppar細個好唔鐘意食煲仔飯,係大個左唔知點解有一日突然好鐘意食,可能個人老左🥹🥹呢間嚐囍有點心食,叫左個豉汁蒸鳳爪,無咩特別,正常酒樓操作🤣仲叫咗個椒鹽白飯魚拼魷魚,唔知係咪因為遲到,擺耐左未食,peppar覺得麻麻地,唔係幾好食,完全唔脆,可能因為唔係間鋪頭既招牌菜😢😢

🌸小編好中意食港式地道野,見到最近好多媒體都介紹中西區出名既煲仔飯,小編都揀左其中一間近堅尼地城站既米芝連煲仔飯試下🤩-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍚 白鱔排骨煲仔飯加臘腸 $𝟗𝟖+$𝟐𝟐白鱔兩片,有𝐝少,排骨𝟓件同臘腸6片左右,米飯粒粒分明,口感煙韌,店員告知落豉油後再焗飯𝟑𝟎秒,相信係等飯焦形成🤩老實講小編唔識評論呢個煲仔飯,覺得有𝐝普通,醬汁分量亦都未能做到覆蓋每粒飯,主打白膳分量少,排骨少柴,臘腸就係臘腸味,加埋好似冇預期中米芝連應有既驚為天人🤷🏻‍♀️不過朋友話呢個係好食既煲仔飯,小編當食左次好港式風味既一餐🫢-🦑 椒鹽鮮魷併九肚魚 $𝟗𝟖+$𝟑𝟖加$𝟑𝟖就可以食到兩款👍🏻不過魷魚好淋,口感唔爽口,但係小編食落覺得可接受。九肚魚正常發揮,但係食落都唔係好脆身,試一次就夠-🥬 蒜蓉油麥菜 $𝟔𝟓菜都幾新鮮,有鑊氣👍🏻-🥛黃金炸鮮奶 $𝟐𝟖好香奶味,炸皮都算薄,熱食好味🙆🏻‍♀️-排隊大概𝟑𝟎-𝟒𝟓分鐘就入到座,煲仔飯飯底粒粒分明係幾出色,但係小編個人覺得無驚艷到會「哇,好好味」😂 試一次係可以接受的🙆🏻‍♀️📍 嚐囍煲仔小菜 (西環)西環堅尼地城北街25號地下環境:🌸🌸🌸味道:🌸🌸
🌸
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍚 白鱔排骨煲仔飯加臘腸 $𝟗𝟖+$𝟐𝟐
🦑 椒鹽鮮魷併九肚魚 $𝟗𝟖+$𝟑𝟖
🥬 蒜蓉油麥菜 $𝟔𝟓
菜都幾新鮮,有鑊氣👍🏻
🥛黃金炸鮮奶 $𝟐𝟖
好香奶味,炸皮都算薄,熱食好味🙆🏻‍♀️

📍 嚐囍煲仔小菜 (西環)
西環堅尼地城北街25號地下

環境:🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸
2023-03-11 147 瀏覽
星期五晚睇完戲試食人氣煲仔飯等位人數唔多 但等二人位 等左成粒幾鐘由9點等到10:20後面都已經無人排隊 眼見裏面有吉枱但啲職員完全唔理我哋繼續由得我哋等等我哋親口問嗰個所謂經理先話俾我哋入去坐住四人枱先…如果有細枱就轉過去…黑色衫嗰個寸樣阿姐明知我哋等左勁耐都唔會主動過嚟落單叫佢落單態度差…開完單仲直接飛張單埋黎服務差態度差都算…諗住可以食到好味煲仔飯…叫左黃鱔飯+臘味田雞飯點知…兩個飯都好差跟足指示落左鼓油然後焗30秒一開蓋聞唔到香味…食落…飯無飯香….啲米煲到好乾好硬…啲臘味唔香…無油光…嗰啲臘肉乾柴一樣田雞味道一般…黃鱔差…就算落左豆鼓都完全唔好食…又唔香又唔滑…結論係唔會再幫襯…
星期五晚睇完戲試食人氣煲仔飯
等位人數唔多 但等二人位 等左成粒幾鐘
由9點等到10:20
後面都已經無人排隊
眼見裏面有吉枱
但啲職員完全唔理我哋
繼續由得我哋等
等我哋親口問嗰個所謂經理
先話俾我哋入去坐住四人枱先…
如果有細枱就轉過去…
黑色衫嗰個寸樣阿姐
明知我哋等左勁耐都唔會主動過嚟落單
叫佢落單態度差…開完單仲直接飛張單埋黎
服務差態度差都算…
諗住可以食到好味煲仔飯…
叫左黃鱔飯+臘味田雞飯
點知…兩個飯都好差
跟足指示落左鼓油然後焗30秒
一開蓋聞唔到香味…
食落…飯無飯香….啲米煲到好乾好硬…
啲臘味唔香…無油光…嗰啲臘肉乾柴一樣
田雞味道一般…
黃鱔差…就算落左豆鼓都完全唔好食…
又唔香又唔滑…

結論係唔會再幫襯…
2023-03-10
80 分鐘 (堂食)
2023-03-02 250 瀏覽
雖然秋風未起但夜晚經過嚐囍就想食返次煲仔飯,仲重拾返讀U嘅回憶 ʘ‿ʘ不過最開心係夜晚十點幾都仲有餐廳提供飯同點心食📌白鱔臘腸煲仔飯 ($98)🍲由落單到上菜,需時30分鐘,而且中間因為落錯單而等得更加耐。不過一開煲蓋就熱辣辣咁冒曬煙、臘味飄香,真係冇得輸🥺食之前記得落些少香甜豉油再焗多30秒๑˃̵ᴗ˂̵)و❤️白鱔肉厚,臘腸不算出色,但質素不錯見到煲底仲有金黃色的飯焦,薄脆如米餅煲仔飯的款式都好多,但均是以傳統的配搭為主(例如白鱔、蒸雞、排骨等等)另外仲叫了一籠燒賣食返一盅兩件超幸福◉‿◉-----------Sheung Hei features luscious bites of claypot rice in tons of variations, I visited the restaurant at late night and some good old memories in my university life are brought back!🎞️๑˃̵ᴗ˂̵)و📌Clay pot rice with Chinese sausage and Eel ($98)🍲Each cla
不過最開心係夜晚十點幾都仲有餐廳提供飯同點心食

📌白鱔臘腸煲仔飯 ($98)🍲

食之前記得落些少香甜豉油再焗多30秒๑˃̵ᴗ˂̵)و❤️
白鱔肉厚,臘腸不算出色,但質素不錯
見到煲底仲有金黃色的飯焦,薄脆如米餅

另外仲叫了一籠燒賣食返一盅兩件
超幸福◉‿◉

-----------

Each claypot is fired to order - it took my steaming bowl 30mins to get done. But it is worth the wait. Toppings are umami-packed and nicely cooked, the sauce gives an aromatic fragrance that will whet your appetite and enhance the flavour of the eel.

Last but not least, remember to scoop up the rice so to pry off the prized toasty crust at the base of the pot!🏌️
2022-09-21
2023-03-01 222 瀏覽
📍Sheung Hei Michelin Guide Restaurant A seriously popular restaurant in Kennedy Town. Waited for 2 hours to give it a try. But hmmmm I am not so sure about it. Came especially for their pot shark fin. The amount of shark fin was generous but then the broth was not rich enough. It’s thick but lacks flavor so I am not sure if they used some kind of thickening agent or not to thicken the broth. I would rather add a few hundred and go to 尚興 instead.For the claypot rice, I personally prefer 坤記煲仔飯 mor
📍Sheung Hei

Michelin Guide Restaurant

For the claypot rice, I personally prefer 坤記煲仔飯 more. Just a matter of preference. I think 坤記’s rice and soya sauce are better and they do better on the cooking time too.

As for the two dishes, the 椒鹽九肚魚拼鮮魷 and the sweet and sour pork were big nono. I better go back to 星記 instead.

Price: HK$700 pp (dinner)

Revisit: 6/10