🌸 Yesterday, I had the pleasure of indulging in a delightful lunch at FAM, a charming restaurant located in the West Kowloon Cultural District, offering mesmerizing views of Victoria Harbour. We chose to sit outside and bask in the tranquil ambiance while savoring their fusion dim sum creations, making it a truly relaxing and enjoyable afternoon.We savored the following tantalizing dishesim sum:1️⃣ 小小楊梅 - Crispy puff stuffed with minced crab, shrimp, and scallop: These bite-sized puffs were a deli

We savored the following tantalizing dishes:

Dim sum:
1️⃣ 小小楊梅 - Crispy puff stuffed with minced crab, shrimp, and scallop: These bite-sized puffs were a delightful combination of crispy pastry and a flavorful mix of crab, shrimp, and scallop filling.

2️⃣ 黑松露小籠包 - Steamed pork dumpling in black truffle sauce: These delicate dumplings were bursting with rich flavors, as the aromatic black truffle sauce elevated the traditional pork filling.

3️⃣ 蟹肉海鮮春卷 - Deep-fried seafood spring roll: These crispy spring rolls were filled with a delightful medley of seafood, creating a satisfying blend of textures and flavors.

Drinks:
1️⃣ 人蔘烏龍茶 - Ginseng Oolong Tea: This invigorating tea combined the distinct flavors of ginseng and oolong, providing a refreshing and comforting beverage.

2️⃣ White Wine: The crisp and elegant white wine perfectly complemented the flavors of the fusion dim sum, adding a touch of sophistication to the meal.

3️⃣ Prosecco: The lively bubbles of this sparkling wine added a celebratory atmosphere to our lunch, making it extra special.

✨ FAM offers a unique dining experience with its fusion dim sum creations and picturesque location. The combination of delectable dishes, serene surroundings, and attentive service made our lunch an unforgettable experience.
2024-01-17
2024-01-05 139 瀏覽
今日天朗氣清,同朋友來到西九海旁附近一間高質新派中菜館: 囍公館,我們坐在飽覽180度海景的餐廳,一邊品嘗著其中三款可愛手工點心,一邊飲prosecco 🥂實在寫意🧡👍彩虹鮮蝦餃 蝦餃皮是金色綠色橙色💚🧡漸層,吸睛度大增,咬落既蝦肉新鮮彈牙,熱騰騰的蝦餃口感十足!鮮蝦紅米腸 腸粉皮是搶眼紅色😍,入面脆卜卜米紙包裹着的蝦粒大粒又鮮甜,點埋甜豉油更滋味🤤小小楊梅 炸球外表包裹着的是幾像忌廉湯口感鬆脆香口,邪惡又好味😋

彩虹鮮蝦餃

鮮蝦紅米腸

小小楊梅
炸球外表包裹着的是幾像忌廉湯口感鬆脆香口,邪惡又好味😋
踏進新一年第一餐當然要充滿儀式感.以既好睇又好食餐廳打頭陣,作美好開端.囍公館主打新派中菜及點心,配合色彩繽紛裝修更顯新潮.在內用餐享盡180度維港景色及寬闊草地景觀,十分開陽舒適,他他條條又一個中午~🔸彩虹鮮蝦餃($88) 彩虹蝦餃外皮煙靭沾上金箔,並有漸層顏色.蝦肉爽口🔸鮮蝦紅米腸($83)外皮軟熟腸粉皮包裹脆卜卜紙米.內裏蝦肉同樣新鮮爽口🔸小小楊梅($68)小楊梅外貌似荔枝,咬落鬆脆香軟,有有煎堆口感.餡料有少許汁醬亦有蟹肉,蝦及扇貝🔸芥末美國石蠔卷($78) 比較少見點心.味道偏濃郁,帶有蠔味.脆身不油膩🔸羊肚菌圍蝦帶子炒麵($23)以保持炸麵底更香脆,將所有材料以小砵分開盛上,內裏滿滿香濃羊肚菌,圍蝦及鮮帶子.醬汁較為清淡,反而更食得到海鮮清新又鮮甜🔹 P.Moriset L'Assemblage Brut($130)

🔸彩虹鮮蝦餃($88)

彩虹蝦餃外皮煙靭沾上金箔,
並有漸層顏色.蝦肉爽口

🔸鮮蝦紅米腸($83)

外皮軟熟腸粉皮包裹脆卜卜紙米.
內裏蝦肉同樣新鮮爽口

🔸小小楊梅($68)

🔸芥末美國石蠔卷($78)

比較少見點心.味道偏濃郁,
帶有蠔味.脆身不油膩

🔸羊肚菌圍蝦帶子炒麵($23)

同外國大嘅朋友坐低飲杯嘢,我哋落order 朋友A: 唔該要熱Mocha侍應:咩Mocha?你想講咩,係咪想叫”芒ca”?朋友:係Mocha侍應:咩Mocha呀?朋友:errr…..係我要”芒ca” (無奈屈服)朋友B: 唔該要cranberry juice(怕佢聽唔明,指住menu)侍應:冇cranberry, 你係咪要士多啤梨汁?我:menu寫住cranberry即係小紅梅喎侍應:咪士多啤梨囉,menu譯錯囉End up我哋幾個只敢order 可樂,怕咗佢😑This is new Hong Kong😥
同外國大嘅朋友坐低飲杯嘢,我哋落order

朋友A: 唔該要熱Mocha
侍應:咩Mocha?你想講咩,係咪想叫”芒ca”?
朋友:係Mocha
侍應:咩Mocha呀?
朋友:errr…..係我要”芒ca” (無奈屈服)

侍應:冇cranberry, 你係咪要士多啤梨汁?
我:menu寫住cranberry即係小紅梅喎
侍應:咪士多啤梨囉,menu譯錯囉

End up我哋幾個只敢order 可樂,怕咗佢😑
This is new Hong Kong😥

2024-01-01 192 瀏覽
2023年嘅尾聲,我去咗故宮文化博物館做一日文青(偽),對神話同文藝復興零識知嘅我慶幸有朋友肯中間講解下畫像背後嘅故事,俾我識多一點點。消耗大量能量後HP值歸零,有食好西之必要。上開飯Apps轆咗兩下,俾園區入面一間中菜廳嘅精緻點心吸引咗,見佢有特色“小菜“同Cocktail,評價都可以,就你啦《囍公館》! 星期六20:00嘅《囍》人唔特別多,裝修有氣氛,環境開揚可以揀坐露天,有維港View加持,個Vibe唔錯。嚟到先知夜晚純做"小菜“無點心....無辦法....照試。兩個人嗌咗三樣嘢:〰️〰️〰️🐔 松露法葱炸子雞 $328 🉐️▪️ 以為喺啲咩特色Fusion菜,原來就喺炸子雞配松露法葱醬。雞嘅份量仲要少到有啲炸裂,可能喺用咗春雞?不過唔緊要,好食嘅嘢貴精不貴多,味道震驚到我就OK!▪️ 雞皮紙甘薄,薯片般嘅脆,脂肪同肉嘅比例啱啱好,雞味全開!調味恰到好處,雞脾喺嫩滑嘅,胸同翼相對偏乾咗少少。最低讚嘅喺全雞連翼去骨,真。啖啖肉,啱哂有儀態嘅妳/她。▪️ 松露法葱醬混合咗松露醬同打到絲滑嘅青葱醬,葱香行先後有淡淡嘅松露香,味道清新唔死鹹,一個醬推高成道菜嘅維道,味蕾成就解鎖 +1! 🥘 鮮蝦玉帶蟹

〰️〰️〰️
🐔 松露法葱炸子雞 $328 🉐️

🥘 鮮蝦玉帶蟹醬粉絲煲 $388 🉐️
▪️ 熱辣辣出哂煙上枱,讚!4隻新鮮爽口大隻嘅蝦球,4粒熟度剛好厚肉鮮貝味重嘅帶子,用料嘅質素同處理值得大讚!個煲嘅熱度將粉絲焫到微微焦香,可惜嘅喺粉絲碎咗啲同油咗啲,細味後都唔喺好食到蟹醬嘅蟹味。

🥬 啫啫唐生菜 $208 (廚師推介) 🆗️
▪️ 有啫煲必須嘅滋滋聲,熱度合格!唐生菜連豬肉碎同大大隻蝦乾一齊用蝦醬“啫“,惹味得嚟鹹度唔過分,配飯一流!唯獨菜嘅份量少咗啲同整體油咗啲,味道上喺對食無要求嘅朋友都話惹味嘅程度。

🫖 人參烏龍 (茶介每位+$20)
▪️ 個人至愛,烏龍入口唔澀,後續有人參甘甜嘅回香。
〰️〰️〰️
💸 連加一埋單$1060 (人均 $530)
🗣 服務正正常常,唔特別差又講唔上好。
🗣 出品喺啲細微嘅地方留低記憶點,用料新鮮唔吝嗇,舊菜新醬新表述,味道算喺中上水平,有環境有裝修有維港View,喺幾啱Dating同"值得試一次"嘅性價比。
2023-12-30
2023-12-30 111 瀏覽
我米蘇蘇最鐘意帶爸爸媽媽去西九跑跑🐾,仲成日由朝玩到晚添😝!玩到又攰又餓時,我地見到呢間餐廳🍽️,食物吸引之餘仲可以望住維多利亞港咁食飯添🥰🌊!彩虹鮮蝦餃 $78餃皮翠綠色帶有金箔💚✨,顏色鮮艷吸睛👀。口感煙靭,包住大大粒蝦肉🦐,爽口彈牙。鮮蝦紅米腸 $88紅色腸粉皮灑上咗金粉,賣相吸引💖。腸粉皮薄身滑溜,咬落去脆卜卜超酥脆😋!入面包住啖啖蝦肉,鮮味爽甜好滿足👍🏻。小小楊梅 $68外皮炸到香脆,內裏口感軟糯煙靭☺️,裏面有蟹肉🦀、蝦肉🦐同帶子,口感幾得意。Prosecco $98意大利氣泡酒清爽細膩,帶少少酸味,飲落幾開胃。一邊食點心一邊飲Prosecco,可以幫助減膩感🥂茶芥每位$20食物質素:🧸🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸性價比:🧸🧸🧸🧸室外/室內寵物友善:室外📍 囍公館 (尖沙咀)尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖

彩虹鮮蝦餃 $78

食物質素:🧸🧸🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸🧸
性價比:🧸🧸🧸🧸
室外/室內寵物友善:室外

📍 囍公館 (尖沙咀)
尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
2023-12-27
下午茶
🎶FAM「囍公館」座落於西九文化藝術公園,糅合Food+Art+Music嶄新概念於新派中式手工點心。餐廳環境開揚,享有180度維港景緻,氣氛休閒輕鬆,餐廳更提供free flow & fab的酒🍷🍤鮮蝦紅米腸(Hk$88): 6小件紅米腸皮薄軟糯,鮮紅搶眼奪目,內餡夾着酥脆油炸鬼和彈牙蝦肉,層次豐富,咸香十足🍡小小楊梅(Hk$68): 三件小巧可愛的紅色小揚梅,外皮煙靭軟糯帶有芝麻粒,微甜香口。外脆内綿包着軟滑而温暖的洋蔥餡料🍥彩虹鮮蝦餃(Hk$78): 蝦餃晶瑩剔透,猶如幻彩的珍珠色,配上金箔十分精美,皮薄蝦爽,内外兼備🥂Prosecco (Hk$98): 意大利汽泡酒口感稍微甜潤,非常細膩帶有迷人的果香🍸white wine (Hk$88): Calabria Family guiding star 果味豐沛、帶點清新酸度的白酒(All subject to 10% service charge)

• 彩虹鮮蝦餃
  • 小小楊梅
  • 鮮蝦紅米腸
2023-12-26 121 瀏覽
公眾假期到西九文化區,難得地不是很多人。我們兩大一小到餐廳門口,但站了五分鐘也沒有員工招呼我們進內坐。坐低後,也等了很久才有侍應走過來下單。而有別於一般餐廳,侍應沒有主動奉茶,也不懂得主動問我們要甚麼茶,直至要我舉手,還等了很久,才有人走來理會我們的要求。平心而論,食物質素是很好的,我們吃了紅米蝦腸粉,彩色蝦餃,黑色雪山包(叉燒包),洋蔥和牛批和蛋白杏仁茶,除了杏仁茶太稀挺失色外,其他食物質素都高,而且賣相一流,但服務質素不行。今天我們用餐時餐廳只是約八成滿,但侍應們已經應接不暇般,很難想像full house 時會是一個甚麼的情況。
2023-12-26
5 分鐘 (堂食)
2023-12-23 2111 瀏覽
《囍公館 - 尖沙咀》由於工種既關係🤓小妹早幾日已經開始放假啦✌🏻襯假期前唔算太多人既閒日,終於去左一直都好想去既故宮博物館睇畫展,睇之前緊係要食左野先啦😏今次去左西九海旁附近既靚靚中餐廳食點心,坐喺海旁食住點心飲番杯白酒都幾chill架🥰餐廳既菜式造型好得意,今次就試左三款好多人推介既可愛造型點心,作為輕食都係唔錯既選擇💁🏻‍♀️彩虹鮮蝦餃 $88一上菜時就覺得個蝦餃好靚啦,個表皮係金色、綠色同橙色既漸層,個皮唔會太厚,而入面既蝦肉食落都幾彈牙,食得出餐廳用左黑胡椒調味,熱辣辣幾好食😉💁🏻‍♀️鮮蝦紅米腸 $88鮮蝦紅米腸係我每次飲茶都會叫嘅點心之一,外面嘅腸粉皮係玫紅色,睇落好搶眼好吸睛😍入面有脆卜卜嘅米紙包住蝦粒,可以點少少餐廳提供嘅甜豉油提升鮮味,成粒食可以食到不同嘅口感💁🏻‍♀️小小楊梅 $68呢一個菜式出面比較少見,外面好似炸湯圓既質地,而入面嘅餡料有啲似海鮮忌廉湯,食落Creamy而且濃味,而外皮鬆脆香軟,成個造型好似粒梅咁好得意
《囍公館 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️彩虹鮮蝦餃 $88

💁🏻‍♀️鮮蝦紅米腸 $88

💁🏻‍♀️小小楊梅 $68

2023-12-21
呢間餐廳喺故宮博物館附近,環境非常舒適,對住藝術🎨園區嘅長廊,個景真係無得輸😆入面嘅裝修都好有文化氣息,好多彩色嘅畫作🖼️裝飾,有feel~彩虹鮮蝦餃(88hkd)食到原粒鮮蝦,Q彈緊實,顏值滿分~鮮蝦紅米腸(88hkd)腸粉皮好薄,咬落去係脆卜卜,入面啖啖Q彈蝦肉,係先淋、脆、彈嘅口感,最推👍🏻小小小楊梅(68hkd)本身以為佢係甜品,原來唔係🫣外皮炸得好酥脆,個皮係糯米做,軟軟糯糯,入面嘅內餡用沙拉醬,混合蟹絲紅蘿蔔蝦粒等食材,好開胃🤤白酒&Prosecco幾易入口,偏甜少少,佢地酒menu都幾多款,無論白酒、紅酒🍷、cocktail,同朋友坐低飲番杯,傾下偈都幾開心#foodiblum中式

彩虹鮮蝦餃(88hkd)
食到原粒鮮蝦,Q彈緊實,顏值滿分~

鮮蝦紅米腸(88hkd)

小小小楊梅(68hkd)

白酒&Prosecco

#foodiblum中式
2023-12-21
2023-12-21 92 瀏覽
西九龍文化區一直都係一個好chill既地方,整個餐廳區都係可以望到維港景色,係到坐幾個鐘絕對唔係問題,周末仲有好多寵物帶主人黎散步🤭囍公館主打係fusion點心類,而且賣相精緻,黎到咁舒服既地方一定要慢慢嘆杯茶坐下!小小楊梅 $68/3件入面餡料非常creamy有蝦、蟹、帶子,新鮮脆卜卜彩虹鮮蝦餃 $78/3件蝦肉爽口而彈牙,餃皮都唔會過厚,岩岩上枱時熱辣辣一定要盡快食,賣相精緻外層有金箔鮮蝦紅米腸 $88/6件芥末美國石蠔卷 $78/4件入面係飽滿的蠔肉,外面以脆脆的春卷網皮包裹住,加埋芥末醬幾惹味瑤柱花膠珍珠雞 $78/2件非常名貴既珍珠雞,入面包住花膠及原粒瑤柱

小小楊梅 $68/3件
入面餡料非常creamy有蝦、蟹、帶子,新鮮脆卜卜

彩虹鮮蝦餃 $78/3件

鮮蝦紅米腸 $88/6件

芥末美國石蠔卷 $78/4件

瑤柱花膠珍珠雞 $78/2件
非常名貴既珍珠雞,入面包住花膠及原粒瑤柱

2023-12-06 287 瀏覽
西九文化區藝術公園,散步完就食嘢,望住開揚景觀,真係好舒服。今日同朋友叫左彩虹鮮蝦餃$78精美蝦餃,皮薄蝦爽,叫多兩籠食先。鮮蝦紅米腸(六件)$88紅麴米製成嘅紅米腸,包裹着鮮嫩爽口嘅蝦肉,紅米腸提升咗腸粉嘅風味。小小楊梅(三件)$68好精緻嘅紅色小揚梅,外表好可愛,餡料係海鮮粒和沙律醬。鮑汁雞粒海皇飯$228熱辣辣嘅海皇飯,炒飯充滿鮑汁,蝦粒、菜粒、紅蘿蔔粒,每一啖飯豐富又多汁。在輕鬆的環境下,輕嚐一杯Stony Bank Pinot NoirCalabria Family

今日同朋友叫左
彩虹鮮蝦餃$78
精美蝦餃,皮薄蝦爽,叫多兩籠食先。

鮮蝦紅米腸(六件)$88

小小楊梅(三件)$68
好精緻嘅紅色小揚梅,外表好可愛,餡料係海鮮粒和沙律醬。

鮑汁雞粒海皇飯$228
熱辣辣嘅海皇飯,炒飯充滿鮑汁,
蝦粒、菜粒、紅蘿蔔粒,每一啖飯豐富又多汁。

在輕鬆的環境下,輕嚐一杯
Stony Bank Pinot Noir
Calabria Family
2023-12-03 261 瀏覽
「囍公館」位於藝術公園,享有180度維港壯麗景色和寬闊的戶外草地景觀。這家餐廳以獨特的概念融合了新派手工中菜、藝術和音樂三大元素,為用餐體驗帶來了全新的感受。在「囍公館」,他們將中國傳統中菜和創新菜式相互融合,創造出一系列令人驚艷的菜品。其中,彩虹鮮蝦餃、鮑魚千層酥和盆栽小蘿蔔等菜品獨具特色。彩虹鮮蝦餃色彩繽紛,令人垂涎欲滴;鮑魚千層酥則結合了酥脆和鮮嫩的口感,令人驚喜不已;盆栽小蘿蔔則以創意的形式呈現,令人眼前一亮。此外,「囍公館」還注重藝術和音樂的元素。在用餐的同時,你可以欣賞到精心設計的藝術品和享受輕柔的音樂,營造出一種愜意的氛圍。總的來說,「囍公館」以其獨特的概念和菜品的精緻呈現吸引了眾多食客。如果你對於創新的中菜、藝術和音樂有興趣,這裡絕對是一個值得一試的餐廳。無論是視覺上的享受還是味覺上的驚喜,你都不會失望。

2023-12-02 165 瀏覽
座落藝術公園🎭擁有180度維港景緻😎寬闊的戶外草地景觀。糅合新派手工中菜🥘藝術🪇音樂🎷三大元素的嶄新概念,將中國傳統中菜及創新菜式互相融合♻️先點一杯紅酒🍷一杯白酒🍾再享用數款精美的新派手工點心👨‍🍳包括彩虹鮮蝦餃、小小楊梅及鮮蝦紅米腸。賣相精緻吸引,打卡一流📸點心味道亦相當高水準😋在此與朋友喝酒吃點心,十分寫意😃餐廳環境高檔又開揚,仲有舒適梳化位,感覺休閒夠晒chill😙
座落藝術公園🎭擁有180度維港景緻😎
寬闊的戶外草地景觀。
糅合新派手工中菜🥘藝術🪇音樂🎷
三大元素的嶄新概念,
將中國傳統中菜及創新菜式互相融合♻️

先點一杯紅酒🍷一杯白酒🍾
再享用數款精美的新派手工點心👨‍🍳
包括彩虹鮮蝦餃、小小楊梅及鮮蝦紅米腸。

賣相精緻吸引,打卡一流📸
點心味道亦相當高水準😋

在此與朋友喝酒吃點心,十分寫意😃
餐廳環境高檔又開揚,仲有舒適梳化位,
感覺休閒夠晒chill😙
  • 彩虹鮮蝦餃
  • 鮮蝦紅米腸
  • 小小楊梅
2023-11-28 125 瀏覽
#搞串個pantry喺西九文化區🏖️,一定要享受下草地🌱同海港嘅靚景🌊。其實除咗野餐之外,亦都有啲餐廳🌅,可以舒舒服服咁係呢一個咁靚嘅環境chill下🎐。我哋今次去咗一間現代輕奢風嘅點心舖♨️,仲可以叫埋餐酒或者氣泡酒🍷嘆點心㖭。🌈彩虹鮮蝦餃蝦餃賣相好靚之餘😍,裏面嘅餡亦都好多。有好多蝦肉🦐,彈牙得嚟蝦味幾濃,而且仲有筍片🎋嘅爽脆,最好食。🍒小小楊莓最外層有脆卜卜嘅脆米粒🍙,而外皮煙靭,口感幾好🤤,亦都有淡淡嘅楊莓酸甜果味🫦。裏面食到好濃嘅熟洋蔥香味🧅,鹹嘅口感亦都好軟滑,好味。🦐鮮蝦紅米腸佢嘅外觀真係好搶眼、好吸引😆!而食落都好好食,腸粉皮嘅厚薄度適中👍🏻,裏面嘅油炸鬼夠晒酥脆💥,而且仲有彈牙嘅蝦肉🦐,蝦味都幾好。🥂Prosecco食點心除咗配茶🫖,原來配氣泡酒都好有feel!泡泡🫧口感細膩,亦都可以望到幼細嘅起泡係杯裏面慢慢升起🎐,飲落提子味都幾香🍇,令到成個氣氛好有feel💕
#搞串個pantry

🌈彩虹鮮蝦餃