2014-12-23
呢間小店開咗大概兩個月,已經係第二次幫襯,上次係剛開張嚟食過,覺得唔錯,今次再試,可以確定佢係有水準嘅食店。店面唔大,大概坐到 50 人,聽講日頭就好似茶餐廳咁,夜晚就做小菜海鮮!裝修簡潔乾淨,令我印象最好嘅就係非常光猛,如果稍有唔乾淨就好顯眼,所以清潔要做得好認真!今日係冬至,8點幾嚟到仍然要排隊等位,好彩已經陸續有食完飯嘅人埋單離開,我同外地嚟嘅朋友一家三口共3大1細等咗10分鐘就有位!入到去發現同上次一樣都係有兩三台外國人,估計係店面光猛乾淨同埋隔離有間酒店嘅原因!今晚有兩個唔係著制服嘅應該係老闆同經理,佢哋嘅招呼都好認真!坐低就即刻叫咗兩款上次食過嘅小食,一碟係 wasabi木耳,一碟係脆皮豆腐。跟住就叫咗一條沙巴龍躉仔,咕嚕肉,炒菜心同埋老火湯,再後加半隻沙薑雞。兩款小食我都好欣賞:金磚脆皮豆腐 – 皮脆而薄,比好多已經炸得好嘅食店仲要薄,豆腐仲好嫩好滑,可能佢哋將啲豆腐切得的式所以可以揀啲較嫩滑嘅豆腐嚟炸都唔易散。超水準之作!Wasabi木耳 – 用wasabi 同醋嚟泡嘅木耳,酸得嚟又有 wasabi 嘅攻鼻刺激,木耳爽脆,好醒胃嘅前菜,個人會較喜歡再酸啲同攻鼻啲,所以會
入到去發現同上次一樣都係有兩三台外國人,估計係店面光猛乾淨同埋隔離有間酒店嘅原因!今晚有兩個唔係著制服嘅應該係老闆同經理,佢哋嘅招呼都好認真! 坐低就即刻叫咗兩款上次食過嘅小食,一碟係 wasabi木耳,一碟係脆皮豆腐。跟住就叫咗一條沙巴龍躉仔,咕嚕肉,炒菜心同埋老火湯,再後加半隻沙薑雞。 兩款小食我都好欣賞:
Wasabi木耳 – 用wasabi 同醋嚟泡嘅木耳,酸得嚟又有 wasabi 嘅攻鼻刺激,木耳爽脆,好醒胃嘅前菜,個人會較喜歡再酸啲同攻鼻啲,所以會點多啲汁先食!