火鍋一向都予人不健康之感,但最近認識了一間崇尚健康的火鍋店,湯底就是其主要吸引我,晚市的椰子黃金雞湯底! 而且火鍋配料自助區有多達十數款蔬菜菇菌類仼取,而且原來老闆對食物品質亦十分有要求,為控制出品,自己開農場養雞,自己種木瓜,自己在印尼運椰子水回港,好有誠意呢!是晚就是因為朋友經常到來值得向身邊友好推介,就特意帶我來嚐嚐環境好大,而且座無虛席,等位的食客亦多,足證其有幾吸引好味了~由於我倆選的HKD128/位的無限添加放題,長者/小童只需HKD98,勁抵食因此亦可每位加HKD39享刺身放題好新鮮鮮味,三文魚厚切,但入口即溶,而泰式生蝦亦係好正,可以配上泰式辣醬更匹配品嚐刺身後,就要嚐這個鮮椰子水湯底,待滾後,就可加入黃金雞半隻(2~3位半隻)及鮮木雞然後待溜斗由上漏到後,即可嚐嚐清甜椰子黃金雞湯底,而黃金雞好鮮好嫩,亦無雪味,木瓜清甜平常已少吃雞的我倆,已把雞差不多吃掉,而且雞滲出椰子香氣吃黃金雞可配合用上青檸,沙薑及豉油溝成的醬料,更能帶出椰子雞香除了主角,火鍋少不了美國優質牛肉,美國黑豚肉及特選牛脷,款款新鮮,更可無限添加另外最為吸引我定必其多達十款上的鮮蔬自選區,好適合愛健康的

因此亦可每位加HKD39享刺身放題

平常已少吃雞的我倆,已把雞差不多吃掉,而且雞滲出椰子香氣
另外最為吸引我定必其多達十款上的鮮蔬自選區,好適合愛健康的人,有各式菇菌,鮮甜粟米,我愛的娃娃菜
這款用朱古力米造成的麵條亦好特別,煙煙韌韌好吃
吃過正餐,這里亦有軟雪糕及乳酪雪糕供作飯後甜點,雪糕好滑溜,我選的乳酪味好香很不錯
整體來說,食物質素不錯,唯獨飲品選擇不多,但定價不高,唯一如果可以將90分鐘轉120分鐘則更好,確實有點急趕!
2017-03-26 4074 瀏覽
老姊推介這間甚具人氣的火鍋店, 說它的黃金鷄木瓜湯底, 十分特別. 於是約了喜愛吃火鍋的友人一起去試. 餐廳位於宏利金融中心, 位置也算較偏僻.一到店子, 已經見到坐滿客人, 門外還有人在等位! 店內面積頗大, 我們被帶到卡位, 坐得頗舒服. 安坐後店員便叫我們先點湯底, 並說明任飲任食只有90分鐘.  先點了黃金鷄木瓜湯底, 並點了$298/位既餐, 包括無限添加澳洲和牛, 美國特選牛小排, 海鮮拼盤, 特選牛脷, 美國黑豚肉及黃金鷄, 另外可以於配料區自選食物.黃金鷄木瓜湯是店子的招牌湯底, , 材料包括新鮮椰子水, 木瓜及鷄. 餐廳還有指示進食次序, 十分細心.湯的味道偏清淡, 較為清甜, 帶有淡淡的椰子甜味. 黃金雞意外的嫩滑, 就算是雞胸肉也不嚡口, 味道鮮甜. 不過木瓜份量較少, 所以吃不出木瓜味.自助火鍋配料, 有丸類, 腸類, 午餐肉, 蔬菜等等, 選擇也算多. 還有已調好的沙律加$39的刺身任食, 有三文魚, 八爪魚, 甜蝦等, 味道都幾新鮮.海鮮盛盤: 包括墨魚仔, 蠔及青口. 當中最喜歡墨魚仔味道最好.特選牛脷 - 吃起來有點偏硬身和牛- 牛味不俗, 油脂分佈平均

餐廳位於宏利金融中心, 位置也算較偏僻.

還有已調好的沙律
特選牛脷 - 吃起來有點偏硬身
和牛- 牛味不俗, 油脂分佈平均, 肉質軟腍,
牛小排 - 牛味同樣不俗, 肉質也頗軟腍
美國黑豚肉 - 因為薄切關係, 沒有平常吃時的嚡口感覺, 意外地好吃!
蔬菜的選擇也不少.....
至於丸類, 腸類等, 都中規中矩.
吃到最後, 一杯乳酪雪糕自然少不了, 味道酸酸甜甜, 正好用來幫助消化!
吃完後出來, 門外仍然有不少食客在等位, 認真旺場!
整體水準不俗, 以這個價錢來說, 也很抵食. 特別是黃金雞, 值得推介!
2017-03-05
  • 黃金雞
  • 和牛
  • 黑豚肉
2017-03-24 329 瀏覽
平時係觀塘番工的我,經常為食lunch而煩惱。。。同事都開始無想法了!今次想有新嘗試,不再是茶餐廳,不再是快餐店,不再是cafe,而係打邊爐!!午時60分鍾放題 最平還只是50蚊 當然要一試!餐廳環境舒適寛敞,一坐低就叫最出名的椰子湯底和椰子雞。由於推廣期中,還有海產送!加上火鍋配料任食加飲品任拎,真係超值!!配料有蔬菜,各式丸類和腸仔等!共有20款左右,算較多選擇。聽講晚餐選擇會多好多,不過價錢咁平,試下無妨。而我揀既椰子雞,味道更是唔錯!又滑又份量足,送既海產又新鮮。而湯底又清甜可口,我先飲幾啖湯才開始打邊爐,味道相當不錯!由於員工手腳都算快,所以60分鍾頗為足夠。而50蚊就有咁豐富又便宜既午餐,真係好抵!呢間餐廳已經成為我和同事日後中午吃飯的好選擇!

午時60分鍾放題 最平還只是50蚊 當然要一試!

2017-03-23 3257 瀏覽
囍原身係快餐廳,但平時已經好少幫襯因為佢嘅味道係一般,價錢又唔係平,環境都係一般。依家轉型為日式餐廳,見拒晚上仲有火鍋。午市仲搞埋任食飯,任飲面豉湯同埋前菜,咁見佢好似好抵咁樣,就去試下。首先第一樣想提拒嘅服務,唔係唔想話個姐姐唔好,但係講個跟餐麵豉湯同嘢飲講足3次都未講清楚。到我直接行出去問先清楚乎d。原來跟餐係配有麵豉湯的,如果想要嘢飲就要加5蚊先有,仲要無左原來的麵豉湯。如果兩樣都要的話要加11蚊。感覺好唔抵,明明係無限添飲面豉湯,要飲汽水仲要加錢,仲要無左個湯,其實比埋個湯人飲都唔過份。之後叫左兩個算係特價的海鮮飯,問拒乜係海景魚生,解釋到係角切魚生飯,所以我就無叫。出到嚟有三文魚,甜蝦同墨魚。三文魚味道幾好,墨魚就腥到無朋友,甜蝦無特別。我叫左個靚嘢,成70幾蚊,三文魚,海膽同帶子,加一隻斷左嘅甜蝦。海膽味道超難食,好似數字屋嗰d30幾蚊貨色。帶子一薄片,唔係掛?!仲想提下個前菜係中華沙律,得兩條不在話下,想添加,出面竟然唔係呢隻,只有醃蘿蔔。姐姐答答係,有就有,無就無。哦!另外仲叫左個熟食,連平日好小話難食嘅同事都話難食。暖的,無薑味,無香,肉只有肥肉。甘嘅質素,可以收到甘
份。
甘嘅質素,可以收到甘貴呢?免費添加的就等於無得加,純粹綽頭?那不如不做!

2017-03-22 2930 瀏覽
呢間餐廳其實離地鐵站幾遠,都行左一陣先黎到,好彩唔係太肚餓。一行入黎已經聞到好濃既椰子味! 環境唔錯,座位都夠闊落, 兩個人都有卡位坐。我同朋友本來就係衝住個椰子雞湯黎既,所以當然唔洗揀直接落order。但其他選擇例如濃蝦湯、四川麻辣湯同木魚湯其實都幾吸引!我地揀左最平既$84黑豚肉餐。打邊爐既醬料好重要,見到我最鐘意既柚子醋同芝麻醬真係好開心! 呢度提供既選擇好多,芝麻醬都好優質。好快個鍋同雞已經送到啦! 雞肉份量夠多,色澤都幾好。餐廳仲準備左一個沙漏黎計時,一夠鐘我地已經急不及待打開個煲!雞肉煮到岩岩好,唔會煮到太老,係打邊爐既料黎講算係好好味!湯底真係超級香甜而且清徹,雖然椰子煲唔稔,但都好香椰子味,係幾有誠意既。於是,我地一次過飲左三碗湯先開始打邊爐,已經成肚水。美國黑豚肉,比較薄身,味道不過不失。青瓜蟹柳卷,壽司飯冇乜味,可以唔試。飲品方面, 有罐裝汽水、啤酒等等,但如果可以多d大牌子啤酒就好啦!丸類款式唔係太多,但我同朋友都唔係太鍾意食,所以都冇乜所謂啦。菜類真係好多,keep住有供應亦都夠新鮮,連少見既秋葵都有!自助雪糕機有原味雪糕同乳酪,棉花糖、粟米脆片、朱古力彩虹碎等

我地揀左最平既$84黑豚肉餐。

好快個鍋同雞已經送到啦! 雞肉份量夠多,色澤都幾好。

雞肉煮到岩岩好,唔會煮到太老,係打邊爐既料黎講算係好好味!
於是,我地一次過飲左三碗湯先開始打邊爐,已經成肚水

美國黑豚肉,比較薄身,味道不過不失。

青瓜蟹柳卷,壽司飯冇乜味,可以唔試。

自助雪糕機有原味雪糕同乳酪,棉花糖、粟米脆片、朱古力彩虹碎等等都有,竟然仲有雪糕筒。最後已經食到好飽,所以我靜係jit左一杯乳酪。味道唔係好夠濃,我鐘意食酸D,但佢既奶味太重了,但都算ok啦!

其實呢間野可以keep左做呢個價錢啦,咁抵食一定會再黎!
2017-03-22 332 瀏覽
以前係觀塘約朋友食飯,都好中意去牛陣,可惜宜家執左。咁就試下小店啦~ 一睇價錢,都抵玩WO! 間野都大,坐得舒服呀!叫左黃金雞椰子湯底,好特色! 我本身以為都係得幾件雞,但點知係成碟! D雞仲好滑好肥美!好耐冇食過咁正既雞!連埋椰子….個湯底勁香!好快就有牛、豬、海鮮送到! D牛同豬都好有光澤,紅色均勻! 牛同豬食落好鮮,勁有牛同豬味! 質素好過牛陣多多聲! 最特別係有牛舌任食,仲要切得夠薄,真係唔係誇張! 一秒就熟‥食落勁爽,有嚼勁! 值得推介! 另外,原來海鮮都係任食! 真係正到爆!出面都係有好多食物任食‥仲有我朋友最愛既秋葵! 質素都唔錯! 最後要一提係,除左雪糕外,仲有乳酪,當然有醬同脆脆配料啦! PERFECT MATCH! 好食又健康真係岩曬!
以前係觀塘約朋友食飯,都好中意去牛陣,可惜宜家執左。
另外,原來海鮮都係任食! 真係正到爆!
2017-02-19
2017-03-22 302 瀏覽
食物: 門口擺放多樣食物自取。味道及質素跟一般同類型放題火鍋差不多。椰子雞煲,並未如其他食客所言,無甚特別。我們挑第二平套餐,有牛肉,豬肉,牛舌。牛肉,豬肉可以。如沒特別喜歡可以不吃牛舌。追加了刺身題,質素很一般,可以省回39元。食物可評為物有所值,不要抱其望。服務:今晚我和太太訂座730,但後因有事順延8時。去到門口人蠻多,我們如常等安排。去到8時20 多分,見帶位員工不斷叫walkin客人入座。我倆有點不滿,詢問門口員工,還有多少張檯,問了二次,均扮作聽不見發問,無視我倆人問題。太太再向收銀的經理查詢,仍然沒反應。到其後另一對訂檯男女也問何時有檯時,門口帶位才截停已叫號碼的walkin客人。讓我們訂座的先入。最後結賬向經理反應,只推說有這事?會跟進一下從不寫食評的我,今晚只想讓大家知道,味道重要(此店只為一般),但服務及待客之道更為重要。

最後結賬向經理反應,只推說有這事?會跟進一下

2017-03-22
30 分鐘 (堂食)
2017-03-20 353 瀏覽
難得今日有多兩個事一齊食lunch,我地就去咗宏利大廈果邊,去試下傳說中嘅任添麵豉湯。滑蛋豬扒飯定食,$55因為那個任添麵豉湯,所以我點了滑蛋豬扒飯配襯,日式配日式。這兒的炸豬扒是放於蛋汁之上的,所以不會整濕了炸物。先吃一口炸豬扒,炸漿不會過厚,吃到索索聲的滋味,而且炸漿緊緊貼著豬扒,不會一咬便散開到一地,火口喉調較準繩。至於豬扒,用上梅頭做,好處是煎了後還是含有豐富肉汁。豬排厚切卻沒有乾憎憎,吃到最後一啖都還是熱辣辣很juicy。炒滑蛋伴上洋蔥、味琳、醬油等等調配,看上去雖然較乾身較鬆散,但有了洋蔥等等調味,所以蛋汁還是很滑很香,伴飯吃可輕易把整碗飯吃掉。午市有任添麵豉湯,麵豉湯熱辣辣,鹹中有少少甜味,還有海苔的味道。來到先知還有白飯、漬物、茗茶等等任添。白飯和漬物都無限任添,實在是十分超值...我的餐才五十多元,在觀塘區只是中價,但吃到很飽很滿足呢!

滑蛋豬扒飯定食,$55
2017-03-19
2017-03-20 3117 瀏覽
又是一年一度傾保險的日子每一次傾續保的事情時都會順道跟這個保險朋友吃飯這次就到他公司樓下的火鍋放題店進食我們差不多七點鐘已經來到當時店內都座無虛席等了不久就可以入座這間火鍋店真的很超值放題套餐星期五至日都是由$94起而且仲有免費泊車3小時,免費手機充電,免切餅費及開瓶費下一次朋友生日可以提議來由於朋友今年賺大錢,所以他請我吃價格最高那個套餐$298自助區的基本食材都有很多選擇芝士腸很好吃菜亦很新鮮除了可以在自助區任取基本食材外套餐包括有澳洲極上和牛雪花紋分佈得很美,不肥不瘦,不論蘸上麻醬/匙油一樣那麼好吃美國特選牛小排最初以為牛小排會帶點韌想不到沒有韌還很嫩海產盛盤有青口,生蠔,魷魚個人較喜歡生蠔,因為啖啖肉,而且很鮮甜而魷魚我本身很少吃,所以就交給朋友吃特選牛脷切成薄片,所以很快就可以煮熟美國黑豚肉每片切到很均等肉質較結實,還未追加已奉上兩板來黃金雞因為我們選了椰子湯底,所以在煮湯底時已放了雞落鍋一起煮就變了椰子雞鍋,雞份量都幾多,肉質很嫩滑另外我們還追加了刺身放題三文魚件件厚切,很好吃友人較喜歡泰式生蝦,還追加了幾次整體來說,這個放題真的很超值到我們離開的時候,店外已經擠滿人群真心
又是一年一度傾保險的日子

芝士腸很好吃

菜亦很新鮮
除了可以在自助區任取基本食材外

套餐包括有澳洲極上和牛

雪花紋分佈得很美,不肥不瘦,不論蘸上麻醬/匙油

一樣那麼好吃
美國特選牛小排

最初以為牛小排會帶點韌

想不到沒有韌還很嫩
海產盛盤

有青口,生蠔,魷魚

個人較喜歡生蠔,因為啖啖肉,而且很鮮甜

而魷魚我本身很少吃,所以就交給朋友吃
特選牛脷

切成薄片,所以很快就可以煮熟

每片切到很均等

肉質較結實,還未追加已奉上兩板來
黃金雞

因為我們選了椰子湯底,所以在煮湯底時已放了雞落鍋一起煮

就變了椰子雞鍋,雞份量都幾多,肉質很嫩滑
另外我們還追加了刺身放題

三文魚件件厚切,很好吃

友人較喜歡泰式生蝦,還追加了幾次
整體來說,這個放題真的很超值

到我們離開的時候,店外已經擠滿人群

真心CP值極高,一定會推介朋友來
2017-03-11
2017-03-16 2707 瀏覽
Facebook 被很多人tag 我去觀塘這間平平椰子雞湯任食放題,其實我很早之前已經快人一步去過一次了,反正一直對那椰子雞湯念念不忘,今次又同友人再去一吃。今次比之前多人好多,香港人總是懂得捐窿捐罅搵食。 幸好我們平日去,等一會兒就入得。 其實我只想重點吃雞和蔬菜,只想點$84 元的靚雞餐,但友人說"打邊爐不能沒有靚牛!", 最後點了美國牛肉餐。$168套餐,限時90分鐘包括任點美國特選牛肉、海產盛盤、美國黑豚肉、黃金雞、特選牛脷。湯底: 黃金雞木瓜湯湯底其實不用多選,因為食過一次椰子雞之後,就會經常掛住的!湯底用自家農場雞、有機木瓜、印尼鮮椰子水配製,全部天然,不是一滴香色素湯底。對於年紀漸大,愛吃得健康的我是是一大優點!椰子水滾後便放半隻雞連蓋煮一個漏斗時間,再熄火焗多一會。焗起後雞肉更滑更又緊緊熟。雞肉呈金黃色,原來就是黃金雞的由來!吃過牛X 的日式放題,他們沒有椰子雞湯底,難於比較。由於沒有一款signature soup, 去到牛X 我每次都會選不同的湯底,比較深印象是濃郁起沙的蕃茄湯底。 我從來沒有掛住那些湯底,但我會掛住hey 的椰子雞湯底。小食等雞熟的時間,我們拿了一

$168套餐,限時90分鐘

湯底: 黃金雞木瓜湯
是一大優點!

小食
等雞熟的時間,我們拿了一點沙律先吃。我建議不太大食的人還是留肚吃雞和火鍋
最窩心是有2個青檸和沙薑,加了雞件同吃會變了海南風。今次友人糾正了我,原來青檸和沙薑是和豉油蔥花放一起拌勻做點醬的。
美國特選牛肉
牛味不算太濃,因為溶雪了,顯得牛肉很薄。 但溶雪了有一個好處,就是牛肉不會有雪味,而且一焯即吃,肉汁都保留了。
特選牛脷
上次淥得太耐,所以有點嚼勁,像吃雞腎的質感。今次快淥了一下,勁爽口!
美國黑豚肉
黑豚肉薄切,沒豬燥味,但我會主力吃海鮮雞牛。
啤酒汽水
啤酒汽水種類很多。細細盒的飲品,可試不同款式。
丸類
有十數款,有一些是手打魚丸,魚丸在牙齒中彈上彈落,很爽口。
蔬菜類
蔬菜區是我最欣賞的部份,其實街市的蔬菜賣得很貴,這兒有成廿多個盤盤,對於喜歡吃菜嘅我實在是十分興奮。欣賞的是更有秋葵任食,很有誠意。而家當造蔬菜有西蘭花、生菜等,清新的菜汁令口腔十分清新。
這兒燈光明亮,是做街坊生意。但估不到百多元可以無限任添雞件,還有這麼多種類的蔬菜,怪不得我會上癮段隔一段時間就要來吃!
2017-03-15
2017-03-15 1383 瀏覽
於觀塘區上班既我, 宏利金融中心係我其中一個經常會去搵食既地方經常黎宏利金融中心食飯既人我估好多人都知 "囍"係由"囍筷自家菜 " 改變而成信相... "囍筷"係大家心中.. 真係一間好麻麻地既餐廳..食完.. 可以唔洗再去而前排.. 又再經過此 見到 "囍"由茶餐廳改變左為放題火鍋店又係不同地方見到好多人推介佢地既椰子雞煲.. 鍾意椰子雞煲既我.. 就帶左媽咪黎試下.由於我地都知多人, 所以提前訂位我地8:30到達...門口堆滿了等入場開餐既人士雖然我BOOK左位.. 但係都需要等10MINS左右先能入座安排入座後, 待應問我地選擇邊個SET 同湯底難得帶媽咪食好西.所以我地就簡左和牛SET 以及叫左椰子黃金雞木瓜湯當中和牛、 牛小排、 牛脷、 海鮮拼盤、黑豚肉以及黃金鷄是可以無限添加的好快.. 食品到湯滾, 先飲一啖試試湯底原有味道發覺好特別椰子湯底是咸咸的之後我地就放黃金雞落去煲喇10分鐘左右..  開以開動黃金雞油分高, 雞味重, 肉質嫩滑讚美國和牛脂肪分佈平均食落口有香濃既牛味牛小排既脂肪分佈雖然無和牛咁靚但肉質亦好腍, 牛味亦好重反而呢個牛舌, 拎去打邊爐確實好奇怪食唔到有

經常黎宏利金融中心食飯既人

我估好多人都知 "囍"係由"囍筷自家菜 " 改變而成

食完.. 可以唔洗再去

又係不同地方見到好多人推介佢地既椰子雞煲..

鍾意椰子雞煲既我.. 就帶左媽咪黎試下.

由於我地都知多人, 所以提前訂位

我地8:30到達...門口堆滿了等入場開餐既人士

安排入座後, 待應問我地選擇邊個SET 同湯底
難得帶媽咪食好西.

所以我地就簡左和牛SET 以及叫左椰子黃金雞木瓜湯

好快.. 食品到

湯滾, 先飲一啖試試湯底原有味道

發覺好特別椰子湯底是咸咸的

之後我地就放黃金雞落去煲喇
10分鐘左右..  開以開動

黃金雞油分高, 雞味重, 肉質嫩滑

美國和牛脂肪分佈平均

食落口有香濃既牛味
牛小排既脂肪分佈雖然無和牛咁靚

但肉質亦好腍, 牛味亦好重
反而呢個牛舌, 拎去打邊爐確實好奇怪

食唔到有咩味.. 我烚幾耐都好..

口感都係 "UN" 既
海鮮拼盤

呢個我幾欣賞

雖然上枱賣相唔係太好

但每款海鮮亦好新鮮
當中蠔係沒有腥味的

而且大隻仲幾鮮Tim
而呢個黑豚肉, 豚肉味道特出

又香又"腍"

來呢度gathering亦係一個不錯嘅選擇
題外話/補充資料: 蔬菜類嘅選擇比較多材料亦是新鮮
2017-03-04
2017-03-14 336 瀏覽
15分鐘先上到個鍋,每次叫牛肉得4塊,又慢,但又趕人走,90mins 點食到,出到buffet bar 好少野食揀,連芝士丸都係軟林林,cheap 果種,唯一係果晚啲菜ok, 每人加多$39, 刺身,唔可以只叫三文魚,一定要有埋8爪魚同魷魚跟埋,咩出名椰子雞湯底,都無味,對面檯仲有人同職員嘈起上嚟,話佢未夠鐘就私自熄佢個煲,噤樣做生意都得,唉,唔好想信蘋果啲介紹,擺明係廣告,3個人,560蚊,晒我出,夜晚仲要食宵夜
2017-03-12
每次提起觀塘就會聯想到美食,觀塘工廈食店數之不盡,雖則經常看到不少網站有工廈美食推介,但其實質素參次,我往往著一半機會都「中伏」,今次一反「觀塘只有工廈才有美食」的心態來商場試這個黃金雞火鍋卻令我有喜出望外的驚喜! $84你沒有看錯,任食火鍋來說除大排檔外這是我見過最抵的價錢,與其他套餐的分別是只有豚肉片及配料可以無限任添,而越貴的價錢可以點的種類當然越多,就連海鮮及刺身都有,反正第一次就點最平的試著看。 食材方面,最近門口擺放的是蔬菜類,款式有廿幾款之多。相比其他連鎖涮涮鍋店是幾倍之多,就連比較高檔的如秋葵也有,而且看上去蔬菜都很新鮮。傍邊便是自助調味區,選擇亦不少呢,侍應們添食材的次數也很密。 另一邊擺放其他丸類及麵類,擔擔麵及綠茶麵以窄口瓶安插著一人份量十分精緻,綠茶麵味道跟白色擔擔麵沒兩樣,不過麵質爽身不粉口。脆皮芝士腸是大條那款,推介給喜歡芝士控們,芝味濃郁),另有豆腐、丸類,魚蛋、魚片角等等,特別推介貢丸(有大大粒香菇碎,肉質爽口彈牙)、芝心丸(芝士味濃)及魚片角(魚香爽口)。另外場內亦有少量熟食提供如沙律、咖哩魚蛋及茶葉蛋等等,可惜為了留肚沒機會試呢! 就在等待湯底

就在等待湯底滾起的期間我已挑好兩大碟滿滿的配料了,適時黃金雞及豚肉也上枱了,二人餐有半隻雞,二人份量來說一點也不吝嗇,而豚肉每盤就有三大片。待湯滾起後下雞再煮10分鐘便可以開動了,要吃滑滑的雞件便不宜煮過久,貼心的店主就為各位準備了一個小漏斗作計時用。

開動了,我點的是黃金雞木瓜湯,湯底以印尼鮮椰子水及有機木瓜所淆製,萬萬想不到以$84任食的價錢能吃到有機菜,各位千萬要先飲湯,再落其他配料,木瓜湯鮮甜清潤,雞油不算多,基本上一直打邊爐期間亦不需要特別去為湯鍋撇油,証明湯底及材料都沒有過份調味,令人吃得很舒服。

飲品方面,兩大個雪櫃放滿各式啤酒汽水飲料隨便自取,傍邊更有雪糕及乳酪機,可選膠杯或雪糕筒,還有不同糖漿裝飾等可以自由享用。

整體來說這個價錢吃這般質素實在非常抵食,今次價錢未能試盡其他靚料,唯有下次再來。這裡踏入七點已經開始滿場,要來記得預先訂枱以免白花時間。
題外話/補充資料: 餐廳內只有一張BB椅提供,若能提供適量數量較佳
2017-03-10
  • 黃金雞木瓜湯
2017-03-12 1112 瀏覽
對上一次吃"囍"只是短短的一個月前,當時只是點了他們較為平價的套餐,牛肉只嘗到美國牛肉。不過,他們的黃金雞卻是好味得令我念念不忘,朝思暮想(絕對沒有誇張)!今次專程來試較高級別的牛肉套餐,$238!除了我最愛的黃金雞是可以無限加之外,連美國特選牛小排、嚴選肩胛牛肉、海鮮拼盆、特選牛脷及美國黑豚肉也是可以任吃的!先來個黃金雞!雞一上桌,朋友想也不想就倒進鍋子內了!大家都很心急,嘻嘻,所以沒有拍到雞的照片。這個黃金雞,為該店自己農埸養的,質感絕不能與外間的雞相提並論!肉質非常的滑嫩,而且很彈牙,而且雞有雞味!是真的吃得出那濃濃的雞香味!湯底也不用多想,直接點了椰子湯底,印尼直送的椰子水,再加有機種植的木瓜,喝起上來清甜無比,而且湯底煮久了,店員會為你加椰子水,而不是清水,大方得很!美國特選牛小排相對上次吃到平價套餐,果然多付上幾十元,牛的質素提升了非常多!這個牛小排很嫩滑,絕不嚡口,相當滿意。脂肪比例也適中,相當好吃。美國黑豚肉豬肉也軟腍,輕輕一焯就可吃了。我們點了好幾轉牛肉和豬肉!相對地,牛脷就有點失色,口感較un,可留肚吃其他。海鮮有三款,包括青口、日本廣島蠔和魷魚。日本廣島蠔大大隻,
對上一次吃"囍"只是短短的一個月前,

當時只是點了他們較為平價的套餐,牛肉只嘗到美國牛肉。

今次專程來試較高級別的牛肉套餐,$238!

先來個黃金雞!雞一上桌,朋友想也不想就倒進鍋子內了!

大家都很心急,嘻嘻,所以沒有拍到雞的照片。

美國特選牛小排

美國黑豚肉

豬肉也軟腍,輕輕一焯就可吃了。

我們點了好幾轉牛肉和豬肉!
相對地,牛脷就有點失色,

口感較un,可留肚吃其他。
海鮮有三款,包括青口、日本廣島蠔和魷魚。

日本廣島蠔大大隻,粒粒飽滿。咬下有不少汁流出,又沒有腥味,可以encore!
魷魚煮熟了體型不會縮很多水,口感彈牙爽口。
貴價蔬菜也有不少,去開街市買送的朋友,絕對了解價錢!
超大粒冬蘑,非常巨型!
芝士丸是打邊爐必備!
超多款菜類任選!

其實買菜有時候比買肉更加貴,來這裡吃牛肉雞肉時,可以吃多幾款蔬菜,更加回本!

這裡暫時是我見過最多蔬菜的放題地方,而且全部都很新鮮,非常值得一試!
2017-03-02
  • 黃金雞
2017-03-09 347 瀏覽
同事吃過這兒的飯麵後,介紹我們來一起吃。以午市來說,這兒的價錢極度便宜,而且環境闊落。和風牛肉烏冬 $46上桌時賣相比較普通,反正價錢便宜,我還是先吃吃再算。湯底奶白色,飲落去有濃濃豬骨味,而且夠厚有質感,唔會好稀。 湯粉麵最緊要就時溫度,這個湯底熱辣辣,很舒服。烏冬的口感夠煙韌,唔會煮到淋淋爛爛,吸汁力都很強,烏冬底不俗。而且蔬菜比例都好好,有好多椰菜。那個牛肉是薄薄的肥牛,不算太肥,所以肉比較韌,怕肥的朋友會中意,我就喜歡肥肥的。見到現在午市除了價錢十分便宜,仲有任添白飯和麵豉湯,好開心。
和風牛肉烏冬 $46
上桌時賣相比較普通,反正價錢便宜,我還是先吃吃再算。
2017-03-08