침사추이 킴버리 로드에 위치한 다비노 식당입니다.이식당의 제일 중요한 점은 코코넛을 이용한다는 점입니다. 국물을 낼때와 사이드로 나오는 제품에도 코코넛이 많이 사용이 됩니다. 그래서 만약 코코넛의 향 맛을 싫어하시는분들은 거부감이 들수있으니 조심 하셔야 합니다.제가 갔을땐 저녁 시간이라 메뉴중 새해기념 저녁 세트가 있어서 세트를 시켜봤습니다.가격은 다비노 치고는 굉장히 저렴한 가격이었고 구성 또한! 아주 괜찮았습니다.닭 한마리가 나온다는거!! 다른 제품 코코넛을 품은 소고기 , 만두 , 새우 , 생선, 피쉬볼 등을 다먹는다고 처음 넣어 먹은 닭을 다 못 먹고 나왔다는...ㅎㅎ 2명 세트인데 배가 엄청 불렀습니다.특히 처음 기본 국물에 닭 한마리와 코코넛을 넣고 푹 끓인후 먹어본 국물은 단연 최고였습니다. 오랜만에 아주 괜찮은 저녁을 즐겼습니다.
침사추이 킴버리 로드에 위치한 다비노 식당입니다.

오랜만에 아주 괜찮은 저녁을 즐겼습니다.
2019-01-16 240 瀏覽
第一次到四季文昌~試下午餐~見幾抵食門外幾級樓梯,旁邊是韓國餐廳內部燈光較暗,令我以為休息了~因為3點半才入去~不多人入面播美國歌~感覺很西式叫了海南雞套餐 雞為文昌雞 很快就上桌了~一上桌,很surprise 😲 好多 好豐富呢有雞中翼~雞幾嫩滑~旁邊的酸瓜好開胃 份量都幾多 飯好香雞油 粒粒分明 有少少椰香 好味有3種汁給你 比較中意中間的蒜蓉酸汁最重點有配菜~今餐食得好滿足~好飽~我食光光食完要多行幾步路 消化下
第一次到四季文昌~試下午餐~見幾抵食

門外幾級樓梯,旁邊是韓國餐廳

內部燈光較暗,令我以為休息了~
因為3點半才入去~不多人
入面播美國歌~感覺很西式

叫了海南雞套餐 雞為文昌雞 很快就上桌了~

一上桌,很surprise 😲 好多 好豐富呢

有雞中翼~雞幾嫩滑~旁邊的酸瓜好開胃 份量都幾多

飯好香雞油 粒粒分明 有少少椰香 好味

有3種汁給你 比較中意中間的蒜蓉酸汁
最重點有配菜~
今餐食得好滿足~好飽~我食光光

食完要多行幾步路 消化下
  • 四季文昌海南雞飯
2019-01-12 215 瀏覽
大陸雞成日都食,文昌雞椰子雞係香港第一次食去到即點7 分鐘很快便過去,大家先嚐一件鮮雞,一口椰子雞湯。一如預期,文昌雞的雞味確實鮮濃,皮下脂肪量不多,連皮食更為香口。另外,雞肉經椰子水浸煮,明顯多掛一份甜味。至於椰子雞湯,椰香飄溢,清甜可口。輕咬一口椰肉,軟滑正到爆炸
大陸雞成日都食,文昌雞椰子雞係香港第一次食
椰子雞
2018-12-13 328 瀏覽
友人推介的,小岀市區,但見朋友食過又話正,我為人比較為食當然點都岀去覓食聽說係以cocount為主題,椰子世界,咁當然食反有椰子既產品,椰青,椰子雞火鍋,老老實實講,火鍋店黎講,距算係有一種文青藝術感,食物既用碟,擺盤都比較年青化,無一般舊食火鍋店的粗獷,大細都岩黎,距以椰子做主題,先發現原來真係好多食品都可以加入椰汁,又岀奇地夾,好有心思火鍋最緊要係食品新鮮,我地order左既都覺得好fresh,再配反d fresh 椰子沙冰😋😋😋😋朋友無介紹錯,價錢中等,係尖沙咀區也算抵食

2018-11-26 429 瀏覽
睇畢早場後媽媽移師到俗稱韓國街的金巴利道走個圈,看見四季文昌的午餐頗合口味,二話不說就入去點餐。咖哩汁燒雞扒蛋包飯 - 送上時吱吱聲,份量頗多,雞扒煎得挺香,肉質挺軟稔不嚡口。雞蛋有濃濃蛋香,弄穿後與飯粒及咖哩汁拌勻,味道不錯!海南雞飯 - 賣相精緻,擺放得亦挺整齊。雞斬件有七小塊,肉質嫩滑,連同皮一併食再蘸上醬汁,簡單的美味!💕配上青瓜、紅白蘿蔔配料,酸酸味味又清新,越食越開胃。油飯份量適中,入口軟熟且帶陣陣油香,頗不錯。柚子蜜 - 涼涼的天氣下飲杯熱飲最適合不過!柚子味挺香濃,不會顯得太死實。

雞蛋有濃濃蛋香,弄穿後與飯粒及咖哩汁拌勻,味道不錯!

海南雞飯 - 賣相精緻,擺放得亦挺整齊。
配上青瓜、紅白蘿蔔配料,酸酸味味又清新,越食越開胃。
油飯份量適中,入口軟熟且帶陣陣油香,頗不錯。

柚子蜜 - 涼涼的天氣下飲杯熱飲最適合不過!
柚子味挺香濃,不會顯得太死實。
2018-11-20 413 瀏覽
這家店的午餐非常抵食,六十多元一個海南雞飯,非常非常好吃的,有香濃雞味道的雞飯噢!今天約了好朋友聚餐,選了這家店,試試看他們家的椰子雞湯火鍋,心想海南雞都好好吃的,椰子雞湯應該也不差啊!果不其然,好好喝的椰子雞湯啊!還加了一次椰子雞湯,四十幾元好像是我們吃的是八百多元套餐,店家的水餃餛飩都好好吃的,餡料很足,吃緊嘴巴,一嘴巴香噴噴的餡料味道,好滿足的,喝了好多雞湯,渾身暖洋洋的,今年湯水喝得比較多,身體健康不怕冷噢!丸子都是手工製作的,材料新鮮的,今天吃飽吃好,吃得扶墻出門口臘味煲仔飯,棒棒棒啊!本寶寶非常喜歡的,飯焦香噴噴的,吃了好幾碗難得朋友聚餐,減肥什麼的,請先丟一邊吧!吃不飽,哪有力氣減肥啊!是吧

2018-11-16 456 瀏覽
是晚行街行到攰,之前喺旺角食過好ok,就嚟尖沙咀呢間開餐,點知就中伏⋯⋯夜晚7點幾得一兩枱客,已經覺得奇怪,我地查詢有無生日月份優惠,侍應表明生日優惠要預訂先有,walkin客無,我只係8掛再問有咩優惠(心諗要預訂先有咁巴閉?!)侍應已經黑我面話「無呀你地walkin無呀!」男友表示上次佢地walkin旺角時無預訂都有,點解你地無,侍應就指我地出去望海報話出面寫明,咁我男友就出去望下,吖又真係有寫,我再問男友究竟送咩要預訂,侍應就答我「魚皮或者菠蘿沙冰」原來係魚皮或者沙冰⋯⋯🤦🏻‍♀️ok fine,咁尊貴,我無興趣嗌咗肉骨茶配椰子湯底,老實講,湯底好甜,係好味嘅,但嗌嘅墨魚滑就出哂事我未試過熟咗嘅墨魚滑好似豆腐渣咁1 pat野夾唔到,仲有食落口有一陣嗱口嘅味道我地同侍應講,佢話只可以換蝦丸,咁唯有換嚟到,都係類近口感,我地唯有放棄埋單時chk單,發現佢都係收我88蚊墨魚滑,唔係68嘅蝦丸,我地同侍應講,佢話打咗單係跟單出,我地表示唔係計較20蚊係計較食物質素理論咗一輪,個好似資深d嘅俾返20蚊我地(其實應該係22,加一嘛)我亦唔想再同佢地拗走人唔怪得尖沙咀夜晚都係全晚得一兩枱客啦🧟‍♀️

原來係魚皮或者沙冰⋯⋯🤦🏻‍♀️

ok fine,咁尊貴,我無興趣

我地同侍應講,佢話只可以換蝦丸,咁唯有換
嚟到,都係類近口感,我地唯有放棄

唔怪得尖沙咀夜晚都係全晚得一兩枱客啦🧟‍♀️
2018-11-14 211 瀏覽
今日食lunch經過見到依間餐廳,決定試下佢。我叫左個招牌海南雞飯($68),加8蚊要左雞脾肉,都幾好味,d雞幾滑,同埋有小量酸蘿蔔同青瓜,幾開胃,見到佢有另一個肉骨茶配飯,下次都想試下。😋
今日食lunch經過見到依間餐廳,
決定試下佢。
我叫左個招牌海南雞飯($68),
加8蚊要左雞脾肉,
都幾好味,d雞幾滑,
同埋有小量酸蘿蔔同青瓜,幾開胃,
見到佢有另一個肉骨茶配飯,
下次都想試下。😋
2018-11-13 213 瀏覽
自選蛋包飯 ❤️ ($42)可以揀 👉 雞扒 / 炸蝦 / 西冷牛扒,汁亦都有得揀 👉 咖喱 / 青咖哩 / 燒汁~估唔到中菜館晏晝會推出午市fusion 套餐 😀 蛋包飯都幾大份,乜嘢都有得揀。雞扒其實同榮式雞扒好似,但更加厚身 😛 有條條坑紋係面,雖然未燒到面頭變脆,但肉質都好嫩滑,😎 系抵食之選。但醬汁就少啲,嫌唔夠可以再問店員攞四季文昌海南雞飯 ❤️ ($68)除咗日式飯,都有啱番香港人口味嘅中菜套餐。有麵有飯,今次就試住呢個海南雞飯先 😀 油飯濕潤,撈埋豉油食正~🤤 雞肉就普通,勝在唔乾,份量亦都 OK 嘅,想要嫩啲嘅雞髀肉就要轉髀先得喇
自選蛋包飯 ❤️ ($42)

自選蛋包飯

四季文昌海南雞飯 ❤️ ($68)

四季文昌海南雞飯
和朋友來到尖沙咀行街街, 老友話唔好再去茶餐廳, 假期要對自己好啲啲。 行過金巴利道見到姐姐好落力在門外派傳單,看過午飯價錢也合理, 所以和朋友決定一試。 我的印象中的 是中式火窩店, 而店子的佈置並非一般中式食店,夠潮,卡位多, 夠闊落, 感覺唔錯。 店員好主動過來落單,午市選擇不小, 今天不吃這裡的名菜 ,  點了午市特選 $58 朋友話重點想吃青咖哩,青咖哩味道夠惹味,辣度適中,配煎荷雞蛋,有新意。 海鮮有青口、蟹柳、蝦等, 味道一般; 配菜有薯仔、洋蔥、矮瓜等都唔錯, 材料豐富, 有誠意,又夠飽。厚燒雞扒蛋包飯$42以鑊仔上,賣相更加分外,保持溫度也更久。 先試一口煎鷄扒,鷄扒煎得皮脆肉嫩,咬落Juicy口感不俗,以黑椒提味,有驚喜。 蛋包飯當然不是日本的做法,只是將炒蛋在放在白飯上,雞蛋鮮黃,口感嫩滑,但無落鹽調味有點失色,後尾先發現沉底燒汁,撈起後味道有所提升。整體合格。跟餐熱奶茶, 真係麻麻地,欠奶滑,要過隔離茶餐廳嘆杯回魂奶茶。 不如加$6 點杯特飲  以椰汁沙冰加上菠蘿片, 香甜解喝, 可以一試。

我的印象中的 [四季文昌] 是中式火窩店, 而店子的佈置並非一般中式食店,夠潮,卡位多,

夠闊落, 感覺唔錯。

店員好主動過來落單,午市選擇不小, 今天不吃這裡的名菜 [文昌海南雞飯],  點了午市特選 [青咖喱海鮮飯] $58

材料豐富, 有誠意,又夠飽。

厚燒雞扒蛋包飯$42

以鑊仔上,賣相更加分外,保持溫度也更久。

提升。整體合格。

不如加$6 點杯特飲 [椰子菠蘿特飲]

以椰汁沙冰加上菠蘿片, 香甜解喝, 可以一試。
2018-11-11
今日去佐尖沙咀行街,而行街之前當然先要搵個地方食番個午餐先至有力啦,就俾我發現佐呢間自己好鐘意既椰子雞火鍋店原來都有做午餐既,既然咁岩,緊係要一試啦。可能因為我有餐廳既時候都已經過佐午餐最Peak 既時間,所以人唔多,個場咁大,都係得4-5枱客人,所以都坐得幾舒服。午餐有7款,最平既$48已經有交易,另外可以加配小食,同埋飲品。比較 Surprise 既係連最signature 既海南雞都可以加配,大食或者肚餓既千祈唔好睇漏佐。肉骨茶配白飯 $62著名既星加坡美食,可以選配油飯或者白飯,唔駛另外加錢。正常來說,我都係會揀油飯既,但係肉骨茶又好似襯白飯多一點,Struggle 佐一陣,最後都係揀佐白飯。肉骨茶既份量比我想像的多,個湯底唔算係非常濃郁,但係有那陣藥膳味,同埋那份回甘味既。而佢既肉都係好多既,有4-5大塊,肉質做得幾軟腍,如果都幾吸到肉骨茶既味道,配白飯絕對係一流。四季文昌海南雞飯 $68 另加 $8轉雞脾餐廳最有名既文昌雞,係我朋友所選。見到佢既賣相真係好吸引,所以最後我都成功說服到朋友同我share 食,一次過可以試哂2款。油飯黃澄澄,做得好均勻,亦都唔會令人有一絲既油膩

肉骨茶配白飯 $62

著名既星加坡美食,可以選配油飯或者白飯,唔駛另外加錢。

四季文昌海南雞飯 $68 另加 $8轉雞脾

餐廳最有名既文昌雞,係我朋友所選。

油飯黃澄澄,做得好均勻,亦都唔會令人有一絲既油膩感,做得好好。

只需加$8就可以蛓雞脾,免除被分配到自己唔鐘意食既部位既危機,就好似搭飛機加少少錢坐Premium Economy 提早揀定位一樣,值得加既。

海南雞去哂所有骨,容易處理,雞做得好肥美,肉質嫩滑,連皮食埋都唔會有罪惡感,因為美食在前仲有揀黎揀去先係一種罪!

另配有酸瓜用黎清一清口腔既夠貼心。

柚子蜜 $3
薄荷青檸梳打 $6

朋友選了柚子蜜,而薄荷青檸梳打就係我既選擇。

大大杯,好抵飲,而佢既薄荷味都真係好重,飲完成個口清新哂,尤其係天氣熱既時候飲特別醒神。

2018-11-03
2018-10-30 2493 瀏覽
喺尖沙咀番工嘅姐姐介紹之下,佢話呢間”四季文昌”嘅lunch又平又好味,於是我就趁星期六拉阿肥出嚟陪我試吓啦~原來地點一啲都唔難搵,就喺正諾士佛臺街口一望就已經見到,都算係一個好方便嘅地方,平日番工一定有好多人幫襯啦。睇過餐牌之後,我哋決定每人叫番個主打,今餐嘅主角亦都好討阿肥嘅歡心,佢鬼咁鍾意食海南雞飯呢。四季文昌海南雞飯($68蚊),呢個午巿特選套餐就係呢度嘅招牌款式,由海南出產嘅文昌雞作主角,另有小許蘿蔔條青瓜條作為清新小配菜,再加上一碗金光亮亮嘅油飯,估唔到好似白切雞咁嘅雞肉都幾夠嫩滑,雞肉味濃,仲落足心機咁無骨處理,雞皮又夠薄,冇乜肥膏,油飯飯香可以充滿滲透入整個口腔,連調味嘅醬油都分為:海南雞醬、薑蔥油、豉油三款,滿足不同口味嘅人嘅需要而我揀嘅呢款肉骨茶配油飯($62蚊),同樣有所驚喜,本身我都唔係經常性食肉骨茶,因為喺我常食嘅餐廳之中都好少見到,直至最近有一次去星馬旅遊,肉骨茶呢種味道一直令我念念不忘。而我知道肉骨茶嘅做法係混合咗中藥同香料之後,加入肉排熬製幾個鐘頭出嚟嘅濃湯。估唔到今次喺呢度可以重拾呢種口味,雖然肉骨茶味道帶點微苦,但我接受得到仲覺得有點甘香,味道夠濃仲

肉骨茶配油飯
而我揀嘅呢款肉骨茶配油飯($62蚊),同樣有所驚喜,本身我都唔係經常性食肉骨茶,因為喺我常食嘅餐廳之中都好少見到,直至最近有一次去星馬旅遊,肉骨茶呢種味道一直令我念念不忘。而我知道肉骨茶嘅做法係混合咗中藥同香料之後,加入肉排熬製幾個鐘頭出嚟嘅濃湯。估唔到今次喺呢度可以重拾呢種口味,雖然肉骨茶味道帶點微苦,但我接受得到仲覺得有點甘香,味道夠濃仲可以用嚟送飯一流
肉骨茶配油飯
肉骨嘅份量超多仲要條條都咁大舊,啖啖肉之餘仲燜到排骨肉勁腍身,可謂入口即化

肉骨茶配油飯

就連配菜嘅冬菇都巨大無比,胃口細啲都搞唔掂

鮮蝦腸粉
$9.8

阿肥見加$9.8就可以追加小食一客,又唔算貴,叫咗呢碟鮮蝦腸粉都唔錯,腸粉皮白滑晶瑩剔透,蝦味十足
椰子菠蘿特飲+熱咖啡
2018-10-27
鮮蝦腸粉
$ 9.8
椰子菠蘿特飲+熱咖啡
2018-10-25 1309 瀏覽
Although this place is famous for hot pots, I came here specifically for lunch because of the Green rice and Hainan Chicken.As well as this restaurant, there is another joint at Langham foodcourt serving the truffle chicken on scallion oil rice.At Coco Kitchen, the environment is much more comfortable and less busy during lunch.Although I do love Hainan Chicken, chicken in Hong Kong is mainly skin and bones unless you remember to order the white meat which most Hong Kongers hate.In general, the

In general, the chicken was really good as it was firm with a springy texture.
The star of the show for me was the green rice which I wanted to try in MK.
I'm not sure how that one tastes but I was super impressed with the one here.
The shredded chicken was lean white meat and it was so soft and tender, the truffle was not strong which was good as there are lots of low quality ones around these days.
The rice beneath was the best, every grain was infused with spring onion oil yet it wasn't oily.
Finished with the pina colada and mint soda.
Will be back again and hope the food is still good.
2018-10-22 270 瀏覽
To be honest, I am a fan of this restaurant in Prince Edward. However, i believe it was my last experience of this restaurant in tst. It is literally disappointed because bad attitude of the staff in this restaurant. Specially, a female staff noticed us to redeem 50% off at 5:30pm. First, she suggested us to order seafood (without any discount). We refused to order such seafood. She then gave us unpleasant face. Second,  she gave us shitty face again when we requsted to check the bill. Generally, It should be a ordinary process to check the bills by customers. It is ridiculous for any restaurant to refuse to do so. Third, after the bill was settled, we went to the ladies room. A customer dropped a soup ladle, I almost fell on the ground due to the dropping soup ladle. That waiteress deliberately accused that I was the one to cause the dropping soup ladle. It is an unacceptable accusation. It is sad for this restaurant to have such rude waitress. To avoid any bad experience, I will never recommend any friends to visit this restaurant in tst ever.
2018-10-09 1064 瀏覽
上網團購咗個椰子雞煲for4個人($388)另外到場畀加一同埋醬料費麻辣牛筋凍唔辣 但食完個嘴好麻lol椰子文昌雞1隻個椰子汁湯底真係好正雞偏瘦 淥完唔會整到成煲湯好油就算係雞胸都唔嚡安格斯牛小排7塊左右 好軟嫩 想encore手打丸拼盤墨魚丸 蝦丸 花枝丸 豬肉丸 各2粒紫菜響鈴原來而家好興咁嘅食法野菜籃油菜 西生菜 娃娃菜 金菇臘味芋頭煲仔飯啱啱好每人分到一碗本身臘肉臘腸已經濃味 d飯撈埋就夠哂味仲有餐飲揀另外要咗碟竹笙———————————————————————四季文昌尖沙咀金巴利道35號金巴利中心1樓
上網團購咗個椰子雞煲for4個人($388)
另外到場畀加一同埋醬料費
麻辣牛筋凍