2018-07-30 127 瀏覽
椰子雞好味,煲仔飯都好好味。套餐細煲仔飯加價了!!!訂位的接線員小姐十分不友好。我們book咗七點鐘,七點鐘我們打電話問可否遲半個鐘,個小姐話唔得,要再排過。我話我們其實已經在路上,大概十分鐘可以到,都係留15分鐘就好。結果果位小姐好唔耐煩話唔可以留!十分鐘都唔得!到時有位就安排咯個語氣真係有夠差
椰子雞好味,煲仔飯都好好味。套餐細煲仔飯加價了!!!

個語氣真係有夠差
2018-07-23 108 瀏覽
四季文昌很出名的就特別約朋友來試除了雞是有淡淡雞味其他所有食物包括:手切牛肩脊、蝦丸、墨丸都是無味的完全欠缺了食物本身的味道絕對比街市買的冰鮮貨還要差手餃內的蝦是變了味.....🤦🏼‍♀️灣仔碼頭也比你好這個絕對是永不再臨的店舖名單首位還有就是人手不夠服務態度冷淡落單的不知落了什麼上菜說今天改了同事沒告訴你?一間食店能夠做到所有都差也是很難得
四季文昌
很出名的就特別約朋友來試
除了雞是有淡淡雞味
其他所有食物包括:
手切牛肩脊、蝦丸、墨丸都是無味的
完全欠缺了食物本身的味道

同事沒告訴你?

一間食店能夠做到所有都差也是很難得
2018-07-19
2018-07-22 184 瀏覽
我們一行十幾人去食四季文昌,對佢地環境設計都欣賞。佢地上菜係快,個湯底係幾好飲😋。由於佢地係俾左間房我地,嗌侍應比較難,但他們態度係尚算ok。但惡夢就開始了,我地叫左幾杯野飲,有3杯遲遲都未到,我們諒解星期六日客人較多,出飲品會慢左。但係我地由7:30pm左右催到9:00pm,追了侍應4次都未有野飲,未免太過份吧!?到9:00pm,我們真係急唔住!走到水吧問,水吧職員答已經出左個3杯野飲。我地同佢講無啊,個職員都係答已經出左啦!OK,水吧職員咁堅持,我轉身向收銀職員要搵經理對單。女經理黎到已經黑口黑面,無講野就印單。之後佢就講左一句「今日忙」OK!我體諒!對單我地就指俾佢睇邊3杯,個女的經理就講「得啦!」就走。同行只係問多句「今次真係有啦麻?」女經理竟然發火鬧「咁我入去整囉!」之後衝入水吧,仲加左一句粗口俾我地,再扔單入水吧。我真係啞左😶我地做錯咩?因為我地等左個半鐘追你地單,而無體諒你忙?朋友係食過再推介我地黎食,真心幾鐘意哩間野。不論食物,環境和侍應都幾好。我地食完,個侍應好主動執野,再幫我攞個生日蛋糕出來,點埋蠟蠟,再俾碟我地。係抵讚👍🏼但哩位女經理用粗口鬧我地,我地blackl

但哩位女經理用粗口鬧我地,我地blacklist哩間野。
2018-07-21
慶祝紀念
生日
2018-07-09 252 瀏覽
越黎越多出色既火鍋店🍲要吸引人就唔再好似以前咁一大堆低質食材倒哂落個煲度一鑊熟了火鍋店要脫穎而出自然要落足心機由餐廳環境,服務,食材同湯底都唔可以馬虎呢間四季文昌隔住條馬路望上去都見到佢的裝修幾特別入到去都幾有驚喜唔似一般打邊爐咁得啲枱佢係有設計的!入面都算係ok 乾淨同埋唔太迫一踏入門口已經聞到好大陣椰子煲雞味即刻好懷念細個媽咪煲既椰子雞湯🥥🥥呢個椰子雞湯幾正宗(好似係)椰子湯水滾後落雞雞肉係無咩味的煲7-8分鐘後開始好香但因雞無奄過所以靠醬油調味見到枱枱都有叫魚皮我地都點黎試試又真係好好食脆卜卜同埋好似岩岩兜左啲蛋黃上去熱辣辣好正我地4個人叫左差不多20 碟野飽到上喉嚨值得推介既係美國筒蠔,牛里脊肉,小羊肉片,鮮准山同埋魚皮P.S. 佢加湯要加42蚊如果唔加錢就係清水🤷🏾‍♀️油炸鬼蝦滑,福袋就麻麻地可以唔洗試水餃🥟都一般勁多肉,有雞加豬加蝦但唔係幾好食太多肉水菜有少少苦味,但都ok竹生正正常常最後都有試埋臘味飯($78)細煲但都好大煲吃到咁飽都4人只係郁左四分一度🙈味道都ok 總括而言質素不錯有少少似深圳特色火鍋店但價錢就貴啲都可以一試
越黎越多出色既火鍋店🍲
要吸引人就唔再好似以前咁
一大堆低質食材倒哂落個煲度一鑊熟了
火鍋店要脫穎而出自然要落足心機
由餐廳環境,服務,食材同湯底都唔可以馬虎

呢間四季文昌隔住條馬路望上去都見到佢的裝修幾特別

入到去都幾有驚喜
唔似一般打邊爐咁得啲枱
佢係有設計的!

原味椰子雞鍋(半隻)

入面都算係ok 乾淨同埋唔太迫

一踏入門口已經聞到好大陣椰子煲雞味
即刻好懷念細個媽咪煲既椰子雞湯🥥🥥

呢個椰子雞湯幾正宗(好似係)
椰子湯

好正

我地4個人叫左差不多20 碟野
飽到上喉嚨

值得推介既係
美國筒蠔,牛里脊肉,小羊肉片,鮮准山同埋魚皮

P.S. 佢加湯要加42蚊
如果唔加錢就係清水🤷🏾‍♀️

油炸鬼蝦滑,福袋就麻麻地
可以唔洗試

澳洲穀飼小羊肉片

手切安格斯牛頸脊(細)

水餃🥟都一般
勁多肉,有雞加豬加蝦
但唔係幾好食
太多肉

水菜有少少苦味,但都ok

竹生正正常常

質素不錯
有少少似深圳特色火鍋
但價錢就貴啲
都可以一試
原味椰子雞鍋(半隻)
金沙脆魚皮
澳洲穀飼小羊肉片
手切安格斯牛頸脊(細)
  • 黃金魚皮
2018-07-03 306 瀏覽
今次已經係來*四季文昌*第二次了,記得上次散嗌$1000左右埋單都唔夠飽今次試吓嗰套餐先!因為都係驚好似上次唔飽,所以我哋四個人叫左嗰五至六人套餐頭盤個刺身拼盤同小食拼盤,刺身拼盤象拔蚌有啲腥,要陸一陸先夠膽食。湯底係椰子雞,椰子湯底夠晒清香,個雞味道就一般般。海鮮都係冇乜特別,不過手打丸拼盤啲丸質地夠晒滑亦都好夠味個牛就有啲失望😞好鞋冇乜牛肉味。蔬菜籃就菜類比較多有金菇有生菜今次嗌套餐關係都幾多嘢食(有啲冇影相),所以人均消費$250咋,又夠晒飽,環境總算坐得舒服😌
今次試吓嗰套餐先!

因為都係驚好似上次唔飽,所以我哋四個人叫左嗰五至六人套餐

湯底係椰子雞,椰子湯底夠晒清香,個雞味道就一般般。
海鮮都係冇乜特別,不過手打丸拼盤啲丸質地夠晒滑亦都好夠味

個牛就有啲失望😞好鞋冇乜牛肉味。

蔬菜籃就菜類比較多有金菇有生菜

2018-06-29 179 瀏覽
家人生日飯!阿爸要食海鮮,阿媽要打邊爐,攪左一輪後,決定去打邊爐!但唔知去邊到好,問下朋友有無好介紹,朋友問要食咩價錢先?我話錢唔係大問題,最緊要好食同坐得舒服,佢叫我去旺角荔枝角道食間叫四季文昌,話包無投訴,就去試試!湯底都唔錯,墨丸同鯪魚球 大粒得黎都幾好食蝦丸, 係有原蝦加蟹子, 唔係蝦打發成蝦膠墨丸, 無咩特別鯪魚球係幾唔錯,牛丸好重肉味又滑又彈牙,超正!腐竹-ok桂花蚌-ok蠔仔牛肉餃-ok魚片頭-依然正!鱔片夠薄,都好食魚卜新鮮夠厚同膠,必食基本上所有食材質素都好好,值得推介!
2018-06-24
1 分鐘 (堂食)
2018-06-28 181 瀏覽
天氣愈來愈熱,悶熱天氣令到胃口不佳,而朋友又話想吃雞煲火鍋,想起這家主打用上椰青水做鍋底的 - 四季文昌。雖香港吃椰子雞價錢一定不會便宜,但都不妨一試裝潢用上木的元素,令人感到置身於熱帶風情的感覺。🔸椰子雞 $238隻 / $128半隻店員馬上送上汁醬,青檸,沙薑及指天椒,之前聽朋友說正宗的椰子雞會用上海南的椰子及文昌雞。詢問店員之下,他並說不太了解😂我們2人點了半隻雞,店員隨即放下椰青清湯底,配有少配椰青肉,椰青清甜,湯底煮滾之後,店員會倒入雞件,將火調校得着至較低。並用上沙漏計時7分鐘⏳因吸收了湯底的椰青水而令到雞件帶有清甜味但可惜用上的是冰鮮雞,有點雪味及不夠鮮嫩-🔸四季牛肉拼盤(手切安格斯牛頸脊,A4牛肉眼,黑安格斯牛小排,牛舌粒,牛舌長切,牛柳粒)$358/份打邊爐其實不應配牛柳粒,因為很難就到岩岩好熟,煮得耐又會太老😥-🔸溫室豆苗胚 $38/份個樣幾有驚喜,原個連豆芽一起上,新鮮度大增,再配上剪刀又自己剪😂豆苗胚顧明思義應該是豆苗最嫩的部分,店員介紹放下數十秒就可以即吃。可惜我的豆苗胚有很多渣😥比個樣呃左🙈
裝潢用上木的元素,令人感到置身於熱帶風情的感覺。
🔸椰子雞 $238隻 / $128半隻
店員馬上送上汁醬,青檸,沙薑及指天椒,
因吸收了湯底的椰青水而令到雞件帶有清甜味
但可惜用上的是冰鮮雞,有點雪味及不夠鮮嫩

🔸溫室豆苗胚 $38/份
2018-06-24 159 瀏覽
Sunday morning, I did not know what to eat for the first meal of the day at 1130am. Suddenly saw the restaurant in Openrice, so here we go. People said I’m crazy to have hot pot in the morning but here is attractive. The atmosphere is very peaceful. The space is very big and comfortable. The setting is clean and tidy. We ordered chicken pot in coconut water. And also some beef platter and vegetables. The food is really amazing. The coconut water soup was sweet and clear. Good recommendation.

2018-06-24
  • 椰子雞鍋
  • 日本產地直送野菜籃
2018-06-20 138 瀏覽
呢一晚好即慶去慶祝父親節,唔係唔記得 只係唔齊人 所以唔打算慶祝住.點知哥哥忽然提出食飯,咁佢就訂左四季文昌.訂左8點半 去到好快就有位,不過未坐定都FEEL到冷氣好強勁,真係好彩有帶外套.估唔到打邊爐都有父親節餐,都好彩唔算太貴,仲幾抵!$998 5-6人餐 仲有海鮮食.冷盤-雞腳筋拼花雕雞翼,味道唔差,不過就唔夠凍囉....同埋雞翼6個人的話係唔夠分既...仲嗌左生蠔$198 超抵!過下口癮係唔錯既油炸鬼蝦滑-會淥到淋哂,個人覺得咁既配搭一般 因為淥既時間唔同海鮮拼盤-龍蝦好新鮮,而且D肉仲好甜!!!!日本直送野菜籃-平身見到個名都係度討論洗唔洗咁誇張講到日本直送,但上到台真係嘩一聲,唔係成世未食過菜,而係真係超FRESH!少少梅同爛都無!靚到好假! 福袋,蝦丸&牛丸-普通丸一粒冰鎮鮑魚加象拔蚌安格斯牛頸脊-有牛味 但好高質又唔算係加左煲仔飯,無飯焦 不過個味幾好!LIKE FB仲有呢個甜品送!
不過未坐定都FEEL到冷氣好強勁,真係好彩有帶外套.

估唔到打邊爐都有父親節餐,都好彩唔算太貴,仲幾抵!
$998 5-6人餐 仲有海鮮食.

仲嗌左生蠔$198 超抵!過下口癮係唔錯既
海鮮拼盤-龍蝦好新鮮,而且D肉仲好甜!!!!
福袋,蝦丸&牛丸-普通丸一粒
冰鎮鮑魚加象拔蚌
安格斯牛頸脊-有牛味 但好高質又唔算係
加左煲仔飯,無飯焦 不過個味幾好!
LIKE FB仲有呢個甜品送!
2018-06-17
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
  • 日本產地直送野菜籃
2018-05-27 208 瀏覽
雞煲食得太多啦⋯⋯今次用文昌雞做湯底會有椰子配竹笙!如果唔怕肥可以飲兩啖湯,很鮮甜的!但飲品方面餐牌上明明寫着雪碧,但來到的時候七喜汽水🥤已其他配料份量都屬於精緻⋯⋯的式!但所有食物都非常新鮮,環境方面都唔錯,價錢略高!
和牛併
牛肉飯
2018-05-19 247 瀏覽
之前睇d評語講到好差,又話服務差,態度有問題,又貴唔值之類…今日膽粗粗試下…人都算多,但無食評講到咁差,野食都算新鮮好味…所以我下次會再嚟…唯一有一樣美中不足就係無野飲,只有水同啤酒…(本人鍾意打邊爐飲下汽水😭)
2018-05-18 291 瀏覽
2 個人 2杯啤酒 冇海鮮 $9xx 埋單湯:椰子雞湯? 像開水吧。 我買2個雞殼同一個椰子煲湯已經好喝非常多他們這裡的椰子雞就是放幾片椰子肉(沒有椰汁) 和你點的雞放進去清水裡面煮而已,湯底並不是已經煮過的椰子雞湯。 你覺得雞放進去10幾分鐘會煮出什麼味嗎?雞:都嫩gei, 但係一食就知唔係靚雞,冇雞香味,極淡牛肉:$299 一盤安格斯頸脊肉,完全冇angus beef 既牛肉味,同埋有用鬆肉粉掩過豬肉丸 + 蝦丸:蝦丸係真材實料,不過2樣都好一般響鈴:冇豆香after taste:未至於好差,但絕對唔係好feel 既味咯好差好差,唔係黑心想賺多d就係俾人呃入貴貨環境:非常好衛生:餐牌油立立,其他ok服務:服務員都有heart 既,但係全部太green,成舊🐔咁。服務員1: 落錯單服務員2: 問要d salt,俾我地支鹽接近空的....服務員3: 要鹽,之後俾支空既鹽....服務員4: 唔想講了....不過我認為同經理好嚴厲令d 小朋友返工好緊張有關本身諗住生意難做,費事差評。後尾計一計,呢間鋪一個月都賺到100萬以上,大概一年都翻到本,收呢個價錢俾d 咁既食物,NO!
2 個人 2杯啤酒 冇海鮮 $9xx 埋單

湯:

雞:
都嫩gei, 但係一食就知唔係靚雞,冇雞香味,極淡

牛肉:

豬肉丸 + 蝦丸:
蝦丸係真材實料,不過2樣都好一般

響鈴:
冇豆香

after taste:
未至於好差,但絕對唔係好feel 既味咯

好差好差,唔係黑心想賺多d就係俾人呃入貴貨

環境:
非常好

衛生:
餐牌油立立,其他ok

服務:
服務員都有heart 既,但係全部太green,成舊🐔咁。
服務員1: 落錯單
服務員2: 問要d salt,俾我地支鹽接近空的....
服務員3: 要鹽,之後俾支空既鹽....
服務員4: 唔想講了....

不過我認為同經理好嚴厲令d 小朋友返工好緊張有關

• 冇!
2018-05-14 218 瀏覽
一向係四季文昌既FANS, 因為我覺得佢既椰子雞湯煲真係好好味!!!個湯底好清新, 雞肉好嫩滑, 所以由佢一開張到而家我一直都有去食架~最近係FB 知道佢地推出左新菜單今次好正呀, 係<四季文昌 X 茶作>用上淡淡茶香融入嫩滑既雞湯想想就流口水了!所以早上個星期, 我就拉住好朋友去左試了~ 就係呢個餐了!!!四季。茗茶火鍋套餐 - 二至三人用, 價位約HKD 528,除開一位都係百零蚊但就有好多野食呢抵呀!!! 火鍋套餐包括: 椰子普洱文昌雞鍋(半隻) 濃香大紅袍流心疍(兩隻) 茶作火鍋拼盤(鐵觀音蝦丸豬肉丸, 鐵觀音鏽袋) 手切黑安格斯牛小排 紐西蘭月亮貝 日本直送野菜籃 稻庭烏冬 茶作雪糕三品 (海南青桔, 蜂蜜苿莉花龍珠, 大紅袍) 侍應先準備半隻椰子普洱文昌雞, 並開鑪及計時, 一夠鐘就可以先飲湯和食左嫩滑既雞先, 之後再加湯作火鍋之用, 文昌雞湯湯頭一貫甜湯美味, 飲唔出有味精, 而且今次佢仲加左少少茶係裡面, 所以湯底除左有雞精既濃郁、椰子既清甜, 仲有淡淡茶香, 好好飲呀!!! 當然雞隻都相當嫩滑, 睇吓, 隻大肥雞脾幾鬼吸引!!大約滾一個沙漏既時間

個湯底好清新, 雞肉好嫩滑, 所以由佢一開張到而家
我一直都有去食架~

最近係FB 知道佢地推出左新菜單
今次好正呀, 係<四季文昌 X 茶作>
用上淡淡茶香融入嫩滑既雞湯
想想就流口水了!

所以早上個星期, 我就拉住好朋友去左試了~

就係呢個餐了!!!

除開一位都係百零蚊
但就有好多野食呢
抵呀!!!

火鍋套餐包括:
椰子普洱文昌雞鍋(半隻)
濃香大紅袍流心疍(兩隻)
茶作火鍋拼盤(鐵觀音蝦丸豬肉丸, 鐵觀音鏽袋)
手切黑安格斯牛小排
紐西蘭月亮貝
日本直送野菜籃
稻庭烏冬
茶作雪糕三品 (海南青桔, 蜂蜜苿莉花龍珠, 大紅袍)

當然雞隻都相當嫩滑, 睇吓, 隻大肥雞脾幾鬼吸引!!
大約滾一個沙漏既時間, 就可以食了!, 雞肉好滑好新鮮呀~
不過當然要快快食喔! 如果唔係就會愈滾愈老架LA~

濃香大紅袍流心疍(兩隻) -唔好睇少佢呀,用上濃香既大紅袍來弄成, 流心疍帶有陣陣茶香味, 疍汁四溢,吃後口腔留有餘香, 好好味呀!

茶作火鍋拼盤(鐵觀音蝦丸豬肉丸, 鐵觀音錦鏽袋)

鐵觀音錦鏽袋 - 造型可愛,好似元寶一樣, 裡面釀滿蔬菜和菇絲, 索滿鮮雞汁, 再加上鐵觀音的味道,令人回味!

鐵觀音蝦丸豬肉丸 - 非常新鮮的肉丸, 每粒都滑滑彈彈, 唔係死實的下貨, 非常美味!

手切黑安格斯牛小排 - 油花分佈完美, 薄薄的一片, 在滾湯中拖幾下就食得了!!!
牛肉味道香濃, 沒有酥味, 而且食落去有點點油份, 好嫩滑又唔老, 好食!

紐西蘭月亮貝 - 好鮮甜既大蜆!! 肉質好好好清甜呀!! 而且清潔功夫十足, 完全無砂, 食得暢快!

日本直送野菜籃 - 蔬菜係由日本直送, 所以特別脆、爽、甜!!!仲有菇菇同埋南瓜紅蘿蔔添!

稻庭烏冬- 粗幼適中, 彈度十足, 就係滾耐左都唔會起漿, 好食呀!

茶作雪糕三品 (海南青桔, 蜂蜜苿莉花龍珠, 大紅袍) - 三款都好FRESH好清新!!

帶茶味既雪糕永遠都係咁吸引!!! 三款之中我覺得海南青桔比較特別, 因為口感似青檸雪芭,
食落去酸酸甜甜, 好開胃呢~ 而另外既二款, 中意茶既朋友一定中意, 包括我在內!
因為有好清香既茶味, 食完覺得好滿足呀!

最後點左二杯飲品- 分別係菠蘿特飲同椰青!!

文昌既飲品一定唔錯, 呢杯 菠蘿特飲好冰涼, 而且味道好濃厚, 一啖飲落去透心涼, 伴火鍋就最啱飲了!

朋友話佢既椰青都比出面既好飲, 椰子夠大又多汁, 好清甜好好飲!

四季文昌
旺角荔枝角道33號百匯軒地下及1樓全層
2018-05-11 210 瀏覽
BOOK 之前都係因為比佢嘅裝飾吸引嚟食~ 估唔到有D 驚喜呀!四季文昌位於太子荔枝角道,店舖地下門前有大大隻字「四季文昌」好易搵。餐飲位置喺一樓,所以我地先上一層,一路上樓一路比佢嘅裝修吸引,以為自己入咗書店呀!!上到去用餐位啦,全層大到有點誇張,坐位望落去感覺唔會好逼咁,每張枱都有一定嘅距離,算叫寬敞。 而店舖裝修亦非常優雅(好文青風),以風鍋店嚟講,呢間真係隨處都係影相位! 至於食物方面,我地叫咗佢地嘅招牌椰子雞煲,職員將全隻雞件放入椰青椰皇水(連椰肉)嘅鍋裡,再依照佢地MENU上巳嘅食法。先大火煮滾湯底,再加入海南文昌雞,蓋上鍋蓋,再慢火煮約7分鐘就可以食(記得利用枱上嘅沙漏計呀)。椰子湯底清甜,再配上時間啱啱嘅文昌雞件,真係肉質鮮美細嫩呀!平時打邊爐都會唔會飲個湯底。呢個椰子湯底飲完都唔會覺得好油膩,感到好滋潤,不知不覺飲咗兩碗!店舖地下門前有大大隻字「四季文昌」好易搵餐廳係以書店為主題, 好文青系!我地一早BOOK 好位,所以唔洗點等.  我地被安排坐嘅卡位闊落舒適基本工具都有齊(但多咗個沙漏器, 知唔知用嚟做乜?)有教埋椰子雞煲食法說明MENU以手繪畫展示+圖文並茂連秘製

店舖地下門前有大大隻字「四季文昌」好易搵

餐廳係以書店為主題, 好文青系!

基本工具都有齊(但多咗個沙漏器, 知唔知用嚟做乜?)

有教埋椰子雞煲食法說明

MENU以手繪畫展示+圖文並茂

連秘製醬汁都有說明

非常清甜嘅椰子(連椰肉)湯底

選用文昌雞

之以文首講嘅沙漏計, 就係食文昌雞時用呀! 跟足佢食法, 時間真係啱啱好!

喜歡食牛就可以叫埋呢個火焰山牛魔拼盤

呢個炸雞軟骨就一般般啦

特色飲品有驚喜
2018-01-03
  • 招牌椰子雞煲
平日我最愛吃麻辣火鍋,可謂無辣不歡🌶調味醬料也要加一大堆生蒜炸蒜香蔥麻醬辣椒等重口味配料,今次一反常態,兩個小女生來個清雅的火鍋約會😉四季文昌主打海南式椰子雞湯火鍋,文昌雞是海南四大名菜,四季,則是形容椰子的百搭本質,既是夏天止渴良伴,又是冬日滋補鍋物的湯底靈魂。店舖面積非常寬敞,樓底高,空間感十足。幾個大型書架、真皮沙發和黑白地板磁磚散發陣陣文青感,充滿玩味,令吃火鍋不再刻板沈悶。我們二人選了 原味海南椰子文昌雞鍋(半隻) $128先將鍋內的新鮮椰子水煮沸,加入文昌雞,配合沙漏計時慢火煮7分鐘。店方細心地準備了沙漏,好讓大家不會錯過吃嫩雞的最佳時機。先嚐一口湯,椰子雞湯味道清甜滋潤,無添加味精,這個椰子雞煲,材料只有椰子湯底、椰子肉及雞件,食材孰好孰壞,高下立見。海南文昌雞出名肉質鮮嫩、雞味濃郁,幼嫩雞肉滲入淡淡的椰子香味,皮薄少油,女生不用怕肥膩,好吃蘸醬方面,四季文昌只提供簡單的幾種配料 - 在秘製豉油內加入沙薑、辣椒、海南野生青金桔拌混,有開胃生津的作用之餘,更能大大提升雞肉的鮮味。 飲過湯嚐過雞,店員會加入蒸餾水防止湯底越滾越酸,接着便是火鍋時間。黑松露鮮蝦福袋造型可愛,以油
原味海南椰子文昌雞鍋(半隻)
我們二人選了 原味海南椰子文昌雞鍋(半隻) $128

黑松露鮮蝦福袋
黑松露鮮蝦福袋造型可愛,以油揚皮包裹著鮮蝦肉,散發出濃濃黑松露的香氣。
極尚和牛拼盤
火鍋怎可缺少牛肉
推薦這個極尚和牛拼盤,有佐賀A5及澳洲M5和牛牛肩、安格斯牛頸脊及牛柳粒,和牛舌,牛肉油脂豐腴,肉味濃郁,配上清甜椰子湯底,別有一番風味

鬼馬蝦滑
鬼馬蝦滑就是油炸鬼釀上蝦滑,蝦滑彈牙,連同面頭蟹籽吃更添口感。
紫菜響鈴
紫菜響鈴,用上新鮮腐皮夾上香脆紫菜,口感脆卜卜~
臘味芋頭煲仔飯
最後來個臘味芋頭煲仔飯,臘味鋪滿飯面,香氣撲鼻,飯粒吸收了臘味的油分,油潤卻不油膩,合格之作。

四季文昌的椰子雞湯打破了我對清淡湯底的沈悶印象,是火鍋界的清泉,從店舖裝潢、服務、餐牌設計至食物質素都不難感受到店方的用心,值得支持!

2018-03-13
黑松露鮮蝦福袋