2018-05-08 243 瀏覽
閒日即日book都有位諗住環境幾好,正正常常食餐飯一上去,環境不錯滿心期待但沒有接待,要走入去才有人,人客多,人手不足是可以理解食物都幾多選擇多數人都點套餐落單後,滿心期待10分後有野到係菜!再10分鐘都係配菜雞就永遠沒有應該係想客人先用湯底下配菜先?這點我看不透追單了3次35分鐘終於到其他更遲來的客人都吃餘雞骨真不能理解岀了甚麼問題,有如此岀菜的困難?這個問題真係可能我唔好彩咁既問題真係會令人成餐飯都冇心情有望好好改善
閒日即日book都有位
諗住環境幾好,
正正常常食餐飯
一上去,環境不錯

滿心期待
但沒有接待,要走入去才有人,
人客多,人手不足是可以理解
食物都幾多選擇
多數人都點套餐

落單後,滿心期待
10分後有野到
係菜!

再10分鐘
都係配菜

雞就永遠沒有
應該係想客人先用湯底下配菜先?
這點我看不透
追單了3次
35分鐘終於到
其他更遲來的客人都吃餘雞骨
真不能理解岀了甚麼問題,有如此岀菜的困難?

這個問題真係可能我唔好彩
咁既問題真係會令人成餐飯都冇心情

有望好好改善
2018-05-04 136 瀏覽
餐廳佈置用心,上樓梯時 ,仿佛被整座書城包圍般門口放了一個英式郵筒,好有英倫風仲有一個Corner 係文青小天地餐廳比想像中大,樓底高,坐得舒服近年火鍋湯底層出不窮,四季文昌最近亦同茶作crossover推出以「茶」做主題既火銅套餐。點了茗茶火鍋套餐($528) ,可供 2-3人用 前菜係大紅袍流心蛋。普洱茶作湯底,茶味唔突出,但有淡淡的姫松茸味,幾特別。招牌文昌雞完全無令我地失望,雞皮偏厚身,但好香雞油味,肉質嫩滑,食得出係新鮮雞😍 月亮貝大隻厚肉,肉質鮮甜。手切黑安格斯牛小排嘅雪花好靚,肉質柔軟帶牛香。最吸睛一定係「茶作火鍋拼盤」,底層嘅蝦丸同豬肉丸加左鐵觀音,尤其豬肉丸嘅茶味好突出,完全無諗過茶葉同肉丸係咁夾。上層係鐵觀音錦繡福袋,包入芋頭豬肉。另外,仲有稻庭烏冬同蔬菜籃最後,以「茶作甜品」作結,建議大家從較淡的蜂蜜茉莉茶龍珠食,呢個亦係我最鐘意嘅味道,茶味香醇,而且煙韌質感係另外兩種味道沒有的👍 之後可以試大紅袍雪糕,茶味更濃郁,帶回甘。最後再嚐海南青桔,口感似雪芭,但食落都幾酸
餐廳佈置用心,上樓梯時 ,仿佛被整座書城包圍般

門口放了一個英式郵筒,好有英倫風

仲有一個Corner 係文青小天地

餐廳比想像中大,樓底高,坐得舒服

點了茗茶火鍋套餐($528) ,可供 2-3人用

月亮貝大隻厚肉,肉質鮮甜。

手切黑安格斯牛小排嘅雪花好靚,肉質柔軟帶牛香。

另外,仲有稻庭烏冬同蔬菜籃

2018-05-02 133 瀏覽
火鍋食得多, 用茶融入了火鍋之中都是第一次。四季文昌旺角分店聯同茶作做一個Crossover,將茶的元素融入其中,十分創新!因為為食Chloe有一班愛茶的朋友,就帶佢地黎一嘗茶. 火鍋啦入到店內,超多打卡位,未坐定都已經有好多影相好位置。啱晒為食Chloe呢d 偽文青呀!仲有一個popupstore 放左茶作雪糕以及茶葉等產品可供選購!我地揀左四季。茗茶火鍋套餐 (HK$528 二至三人用)足夠我地三人享用先叫一杯椰青先大大個又青甜,適合炎熱天氣作解暑,一流!大紅袍流心蛋先作一個前菜小食先。將大紅袍融入蛋中,味道十分匹配。咬落去,有流心並帶有茶的甘香椰子普洱文昌雞鍋(半隻)以普洱作為湯底,侍應先預備一個漏斗,約七分鐘後放入椰子同文昌雞,十分講究。最初湯底會偏淡,待慢慢滾起,味道會漸濃。特別一讚,雞肉十分滑嫩鮮味。茶作火鍋拼盤(鐵觀音蝦丸拼豬肉丸, 鐵觀音錦繡福袋)錦繡福袋令我十分驚喜,內有芋頭粒, 冬菇以及豬肉等餡料,十分豐富另外,蝦丸拼豬肉丸都夾雜了茶葉在內,味道清香。手切黑安格斯牛小排令牛肉控的我食得滿心歡喜,牛小排肉即使淥多久仍保持到肉質嫩,而且脂肪分佈平均。一碟約有20多塊,為
火鍋食得多, 用茶融入了火鍋之中都是第一次。

我地揀左四季。茗茶火鍋套餐 (HK$528 二至三人用)
足夠我地三人享用

先叫一杯椰青先

大大個又青甜,適合炎熱天氣作解暑,一流!

大紅袍流心蛋

椰子普洱文昌雞鍋(半隻)

茶作火鍋拼盤

(鐵觀音蝦丸拼豬肉丸, 鐵觀音錦繡福袋)

另外,蝦丸拼豬肉丸都夾雜了茶葉在內,味道清香。

手切黑安格斯牛小排

而且脂肪分佈平均。一碟約有20多塊,為食Chloe一口氣吃了一半。哈哈

紐西蘭月亮貝

平時最怕出街食貝殼類海產,因為好怕洗得不夠乾淨。但此食店洗得幾乾淨,而且爽甜無沙,食得都更安心

日本直送野菜藍+稻庭烏冬

大大籃,內有生菜, 金菇, 南瓜, 娃娃菜等等….
臨最尾食菜,可以吸收了湯底的精華,好惹味。

而我一直都較喜歡打邊爐用稻庭烏冬,較彈牙同滑身。

最後食埋茶作雪糕三品就完滿了

(內有海南青桔, 蜂蜜茉莉花龍珠, 大紅袍)
三種味道好特別,海南青桔味道較酸,平衡返打邊爐後的滯膩感。
蜂蜜茉莉花龍珠甜味重,淡淡茉莉花香,我偏好此款味

朋友較喜歡大紅袍,感覺像品茶一樣,將茶變成雪糕的口感,仍帶著一種濃香味。
附有原味脆蛋糕及朱古力,作完美的終結。
2018-04-30 161 瀏覽
·任何類型既火鍋香港人都鍾意,所以世界各地既火鍋類型都會引入來香港。呢家又興起食椰子雞鍋,用椰青水做底再煲埋啲雞另到個湯底非常清甜,而且用椰青水做底感覺無咁熱氣。今次呢到四季文昌都係用新鮮雞,食落都唔錯,打邊爐當然有返肥牛啊豬腩呢啲普通野。不過提提大家呢到以地區來講真係有啲貴,而且服務真係有啲過意不去,叫極人都無人來🙁🙁
2018-04-28 2902 瀏覽
茶都可以成為火鍋店既主題?無錯!四季文昌旺角分店最近同茶作合作,火鍋底同產品通通帶有茶既元素,唔食火鍋既都可以去入面既Pop-up Store買茶葉或者茶作雪糕🍵對於平時大愛抹茶、焙茶、伯爵茶、普洱茶、鐵觀音茶等等,自認係茶控既我黎講都真係幾吸引😂👁‍🗨 四季。茗茶火鍋套餐(2-3人)(7.5/10)💲528呢度既二至三人套餐一如既往,都係兩個人再多少少既份量,三個人既話可以額外加啲野食🤔👈🏻椰子普洱文昌雞鍋 (半隻)係母親大人最鍾意飲既普洱做湯底,不過同平時飲茶一樣,一開始湯底茶味比較淡,後尾先浸泡得更濃,椰子味就唔會咁突出☕️但係當然為左符合大眾口味,呢個茶唔會係超級濃嗰種,唔駛太過擔心🙃至於啲雞同之前一樣,食落都係滑身👈🏻等湯底滾既時候,可以食呢個好似茶葉蛋咁既濃香大紅袍流心蛋(兩隻)小食先🥚大紅袍係烏龍茶既一種,蛋白帶有甘香既茶味,入面蛋漿唔算超級澎湃,但係都做到少少流心既效果,有別於坊間實心蛋黃🤗👈🏻呢個主打之一既茶作火鍋拼盤 (鐵觀音蝦丸拼豬肉丸、鐵觀音錦鏽福袋)都真係幾有驚喜,上層係錦鏽福袋,入面有芋頭粒,食落夠曬飽肚😍下層分別有蟹籽蝦丸同埋豬肉丸,前者茶味都幾香濃,後者相

👈🏻呢個主打之一既茶作火鍋拼盤 (鐵觀音蝦丸拼豬肉丸、鐵觀音錦鏽福袋)都真係幾有驚喜,上層係錦鏽福袋,入面有芋頭粒,食落夠曬飽肚😍下層分別有蟹籽蝦丸同埋豬肉丸,前者茶味都幾香濃,後者相對地淡少少,但係都絕對滿足到我既茶癮🤓

👈🏻手切黑安格斯牛小排,一大碟有成二十幾塊,又係我呢個牛魔王出動既時候😏脂肪分佈呈現出大理石花紋,簡單黎講就係火鍋常見雪花肥牛既味道💁🏻‍♀️

👈🏻平時大愛貝類海產既我,見到呢碟上到檯仲好生猛係咁開合郁既紐西蘭月亮貝,對眼即刻發光🤣呢個即係平時既蛤蜊,洗得都幾乾淨,食落新鮮爽口無沙😚

👈🏻大大個日本直送野菜籃,入面有南瓜、金菇、生菜、娃娃菜等,蔬菜類一向索湯汁一流,所以全部蔬菜都帶有甘甘地既茶味,呢個配搭好少機會有得試😈

👈🏻一大餅扁身既稻庭烏冬,今次係索湯汁方面作用反而無咁大,烏冬唔會太濃茶味🤭可能因為茶係比較流質,而烏冬又比較滑身,夾埋一齊就無咩掛湯既成份啦

👈🏻強烈推介茶作雪糕三品(海南野生青金桔· 蜂蜜茉莉花龍珠‧大紅袍)🍨雪糕溶得比較快,尤其係擺係個有餘溫既爐隔離,所以進食既速度要快,幾秒鐘食三球無難度😎金桔感覺比較酸,但個人都鍾意酸野,有助減少火鍋飽濟感👽蜂蜜就甜甜地,帶有好突出既茉莉味,仲有香濃甘醇既大紅袍味,個人特別鍾意後兩品,配埋脆身既原味蛋卷同埋微苦既朱古力一流🙆🏻‍♀️

👁‍🗨 四季文昌椰青(7.5/10)💲45

大大個椰青好清甜,飲足全程去到食完火鍋都仲有剩,唔少得食埋入面既椰青肉,夠曬解渴🤪

🔛 整體評分(7.5/10)
2018-04-26 187 瀏覽
茶🍵。 原來除左「飲茶」,仲可以用來做火鍋主題!沒想過吧!🧐🧐 🍵🍵🍵🍵🍵椰子普洱文昌雞鍋 - 椰子湯底加入淡淡的普洱茶香 異常地夾!濃香大紅袍流心蛋鐵觀音蝦丸拼豬肉丸-🦐丸超級爽口彈牙而且茶味濃厚!正!鐵觀音錦鏽福袋 另外其他火鍋配料:手切黑安格斯牛小排- 入口即溶、我以為係和牛!紐西蘭月亮貝-鮮、甜!推介!仲有 茶作 的 限定口味雪糕: 蜂蜜茉莉花龍珠 和 大紅袍 - 茶味非常特出、茶🍵香濃濃! 💕💕💕 $528 極級低食!
🍵🍵🍵🍵🍵
濃香大紅袍流心蛋
鐵觀音蝦丸拼豬肉丸-🦐丸超級爽口彈牙而且茶味濃厚!正!
鐵觀音錦鏽福袋
另外其他火鍋配料:
手切黑安格斯牛小排- 入口即溶、我以為係和牛!
紐西蘭月亮貝-鮮、甜!推介!
仲有 茶作 的 限定口味雪糕:
$528 極級低食!
男友知我愛打邊爐, 有日放工後來到文昌雞鍋食晚飯。 店裝修具有文青色彩又寬敞又舒適。** 這蘸吃醬油的配料好特別, 分別是沙薑粒、小金橘及辣椒。** 【原味海南椰子文昌雞鍋】(半隻) 店員把雞件放入椰青椰皇水及椰肉的鍋裡, 蓋上鍋,約7分鐘就可以食。夾上文昌雞件一試,吃起來肉質鮮美細嫩, 口感爽彈脆,仲有雞味, 帶淡淡椰香,十分好香甜鮮。先飲下靚湯,有淡淡清甜椰香, 感到好滋潤,不知不覺飲了好多碗。 食完雞還可打邊爐,點了配件。* * ** 配料【極尚和牛拼盤】 愛食牛不能錯過依款極尚和牛拼盤,一次試足幾款種牛鮮味,有佐賀A5和牛牛肩 、 澳洲M9和 牛牛肩 、安格斯牛頸 脊、加拿大牛舌粒及安格斯牛粒。灼油花十足的佐賀A5和牛牛肩及澳洲M9和 牛牛肩 6-7成熟,A5和牛牛肩比澳洲M9和牛牛肩口感更勁軟嫩,帶濃濃牛肉油香;灼安格斯牛頸 脊,具濃郁牛味;灼加拿大牛舌粒 ,食起來好有嚼勁彈性;多款牛能滋味越濃厚,在口腔蔓延,贊哦!** 【鬼馬蝦滑】 油炸鬼釀蝦滑及蟹籽,放入湯淥一陣, 仍然口感鬆脆香口,配有彈牙蝦滑及具有口感粒粒蟹籽,十分可口。 【黑松露鮮蝦福袋】 豆腐卜(福袋)入面釀
男友知我愛打邊爐, 有日放工後來到文昌雞鍋食晚飯。

店裝修具有文青色彩又寬敞又舒適。
這蘸吃醬油的配料好特別,
分別是沙薑粒、小金橘及辣椒。
【原味海南椰子文昌雞鍋】(半隻)
店員把雞件放入椰青椰皇水及椰肉的鍋裡,
蓋上鍋,約7分鐘就可以食。
夾上文昌雞件一試,吃起來肉質鮮美細嫩,
口感爽彈脆,仲有雞味,
帶淡淡椰香,十分好香甜鮮。
先飲下靚湯,有淡淡清甜椰香,
感到好滋潤,不知不覺飲了好多碗。
食完雞還可打邊爐,點了配件。
配料
極尚和牛拼盤
愛食牛不能錯過依款極尚和牛拼盤,
一次試足幾款種牛鮮味,
有佐賀A5和牛牛肩 、 澳洲M9和 牛牛肩 、
安格斯牛頸 脊、加拿大牛舌粒及安格斯牛粒。
灼油花十足的佐賀A5和牛牛肩及
澳洲M9和 牛牛肩 6-7成熟,
A5和牛牛肩比澳洲M9和牛牛肩口感更勁軟嫩,
帶濃濃牛肉油香;灼安格斯牛頸 脊,具濃郁牛味;
灼加拿大牛舌粒 ,食起來好有嚼勁彈性;
多款牛能滋味越濃厚,在口腔蔓延,贊哦!
【鬼馬蝦滑】

油炸鬼釀蝦滑及蟹籽,放入湯淥一陣, 仍然口感鬆脆香口,
配有彈牙蝦滑及具有口感粒粒蟹籽,十分可口。

【黑松露鮮蝦福袋】
豆腐卜(福袋)入面釀著鮮蝦及黑松露調味,
略黑松露不夠, 口感味道也不錯。
【七彩芝士流心丸】
七彩芝士流心丸,有七種味道,分別有士多啤梨、芒果、
黑松露、斑蘭、紫薯、原味、墨汁,
當然每款一口咬內都有流心芝士,口感充滿彈牙,味道幾特別。
【臘味煲仔飯】(細)
一個大煲的臘味飯,材料有蔥花、花生、臘腸和臘肉,
將所有材料先兜勻,
而飯粒是粒粒的,沒有黏度,沒有飯焦,
略有點失望。
Cocktail
【Hainan Island】 海南島
【Rainbow】
Hainan Island 海南島是綠色那杯, 酸甜味道,好fresh感覺。
Rainbow是多色那杯,帶香甜水果味,十分好飲。
2018-04-06 238 瀏覽
今日嚟食一間好多人話好食嘅雞煲!呢間嘢出名嘅係用海南島嘅文昌雞,加上用新鮮椰青嘅湯底,聽到已經好吸引!👍一隻足磅嘅文昌雞碎件上枱,絕不是細細隻嘅bb雞,雞味十足,有咬口 招牌果然唔錯☺☺☺紫菜響鈴本人好鍾意食響鈴,尤其係廚房自己做嗰種,今次中間夾咗紫菜,令到響鈴帶紫菜有獨有嘅鹹味,配上鬆脆嘅口感,落唔落湯都一樣咁好食😍😍😍和牛拼盤和牛垪盤上枱氣派十足,各款牛肉顏色鮮豔,淨係上枱嘅外觀都已經可以畀十分!👏👏👏

紫菜響鈴

和牛拼盤

2018-04-05 3033 瀏覽
最近真係火鍋癮狂起,打得太多火鍋又驚太燥可以試下清潤一點啲湯底,呢個椰子雞煲用上清甜又滋潤嘅椰子水,咁就唔驚燥熱啦~呢到都好多款cocktail及啤酒選擇,當日我試了海南島,好香荔枝味好易入口,酒味剛好椰子水滾起後就可以放雞件了,會有一個沙漏計時先飲一碗湯,好清甜又有雞的香味,而雞件好嫩滑,雞皮有少少脆身好正今次主角係極尚和牛拼盤,和牛牛肩分別有佐賀A5及澳洲M5、安格斯牛頸脊、加拿大牛舌粒、安格斯牛粒共5款先食牛頸脊牛味適中,再食上去係和牛牛肩,牛脂更豐富入口即溶好嫩啊而牛粒就好重牛味又有咬口,牛舌爽中帶嫩黑松露鮮蝦福袋係用腐皮包住,入面好多蝦肉啊勁爽口彈牙仲慢慢滲出黑松露味  鬼馬蝦滑好多蟹子係面,不過一落鍋就散開了,油條唔好烚太耐會好快腍,蝦滑都爽彈   豆苗係要自己收割,都幾得意最後嘅臘味煲仔飯都係呢到必叫的,臘味好香啲汁比飯吸哂,最正係飯焦弄得剛好,脆中帶香~
cocktail海南島

椰子水滾起後就可以放雞件了,會有一個沙漏計時

極尚和牛拼盤

而牛粒就好重牛味又有咬口,牛舌爽中帶嫩

黑松露鮮蝦福袋係用
腐皮包住,入面好多蝦肉啊勁爽口彈牙仲慢慢滲出黑松露味
鬼馬蝦滑

鬼馬蝦滑
豆苗
  豆苗係要自己收割,都幾得意
臘味煲仔飯

最後嘅臘味煲仔飯
2018-04-02
cocktail海南島
豆苗
臘味煲仔飯
2018-04-03 2129 瀏覽
今晚一家人去了太子這間四季文昌吃火鍋, 這火鍋店是朋友介紹的, 說這裏的火鍋配料,非常有特色, 加上賣相又精美。 試過後,不得不讚這間火鍋店,真係冇介紹錯,食完回味至今。先說這間火鍋店,位於太子荔枝角道,店舖門前大大隻字<四季文昌>好易搵。上到二樓,全層大到有點誇張,座位分開前後兩邊, 每張枱都非常寬敞。 而店舖裝修非常優雅,簇新得嚟帶點自然氣息,亦有很重書卷味道,隨處都是影相位, 不其然令每個食客都會拿起手機影影影。好彩今日不是周末, 否則以這間口碑極佳嘅火鍋店, 相信有排等位。餐廳環境寬敞,面積超大。我們一家被安排在大圓枱坐, 四個人坐8人座位,對吃火鍋來說是非常舒適的 , 不用迫迫陝陜, 你踭同我踭, 食都食得特別舒服。來之前已在網上刨定功夫, 這裏最出名的是原味海南椰子文昌雞煲,非常深受乘客歡迎, 所以我們也例外,也點了一隻來打頭陣。不消片刻,整碟原隻文昌雞就在眼前。而這裏侍應解釋得好詳盡,說湯底是用椰子水來做,味道非常清甜,非常配合食文昌雞。別又提到這隻文昌雞有大概有150至180日子大, 所以肉質特別嫩滑而皮帶點爽脆。我們先把原隻文昌雞放入椰子水湯底,配合

餐廳環境寬敞,面積超大。

不消片刻,整碟原隻文昌雞就在眼前。而這裏侍應解釋得好詳盡,說湯底是用椰子水來做,味道非常清甜,非常配合食文昌雞。別又提到這隻文昌雞有大概有150至180日子大, 所以肉質特別嫩滑而皮帶點爽脆。我們先把原隻文昌雞放入椰子水湯底,配合這火鍋店特別窩心的服務~~就是有漏斗給我們計時。

時間到了,打開蓋陣陣椰子香味, 聞起來特別醒神 。侍應先請我們先喝幾啖湯底, 嘩,湯底分外清甜。而雞經過椰子湯底完全滲入雞肉內, 除了鮮雞味外,還帶有椰子嘅清甜味。整隻雞肉質鮮嫩得很, 每一啖咬落都非常嫩滑,而雞皮食落又真是帶點脆口。 我們一家人每人一舊接一舊地消化, 整隻文昌雞不消半小時已給我們食清光, 這刻的滿足感,已非筆墨所能形容。

的是原味海南椰子文昌雞煲

這時候已有七成飽肚了,當然,這裏的配料真是非常吸引, 一定要再試其他特色的。 最後點了多種配料 包括這裏的重點推介~~極上和牛拼盤, 還有黑松露鮮蝦福袋和七彩芝士流心丸, 三款配料只聽其名,已覺得非常特別,但真身原來極其吸引。

先來極上和牛拼盤, 拼盤賣相靚到100分,全牛盤,每一款牛非常新鮮, 肉色鮮嫩無比, 單看色澤已非常吸引,真是有點兒不捨得食進肚裏。 拼盤順序分別有佐賀A5和牛牛肩、 澳洲M5和牛牛肩、安格斯牛頸脊、加拿大牛舌粒和安格斯牛粒。 每一種牛都味道香濃,口感軟滑惹味,牛嘅香味濃郁。以佐賀A五和牛牛肩為例, 第一款先食佢,只需稍稍在湯底滾片刻, 味道食落香濃不在話下, 但口感幾乎是入口即化,超級軟滑, 果然質素上乘的牛肉。而澳洲M5和牛牛肩、安格斯牛頸脊口感雖然比不上佐賀A5和牛, 但牛肉先後沾滿了椰子雞湯底味, 味道都非常入味,好食。 至於兩款肉粒,口感則以安格斯牛粒較為易入口,雖然加拿大牛舌粒較韌, 但味道也不錯。 一次過食了五款不同的牛肉 ,有點兒滯滯地, 但味道確實不錯,飽肚又滿足。

極上和牛拼盤

再來特別的黑松露鮮蝦福袋, 用新鮮油揚皮包裹著鮮蝦肉, 好香鮮蝦味之餘,還散發出濃厚甘香嘅黑松露氣味, 雙重味道, 口感清新,非常特別的一道配料。

黑松露鮮蝦福袋

最後是七彩芝士流心丸, 七種顏色,七種口味, 每一款口味都各具特色, 每一款都有芝士流心在內,滿足到你味蕾。

七彩芝士流心丸

今晚試過這間四季文昌後, 感覺除了他們的火鍋極具特色外,值得要讚是他們的服務員也特別窩心, 招呼周到, 加上他們親切嘅笑容,令食客們食得特別開懷 ,未來日子我一定會繼續支持。

2018-03-27
的是原味海南椰子文昌雞煲
極上和牛拼盤
七彩芝士流心丸
成日行過見到呢間野,所以心血來潮去試下。一行入去等左一陣先有人會主動黎問你幾多個,甘經過待應口頭帶路先坐岩枱。一坐底無menu 無水咩都無。連上一手食完既配料都仲係張枱到,而個待應係就甘企係你面前,唔郁甘企係到,但無留意你一坐底係咩都無Anyway呢啲無阻我想試野既心,叫左一堆野。順帶一提,我叫完野食先發現原來仲有野飲menu 係待應無比到,希望佢無覺得我地煩,叫佢拎menu 換過啲人食淨既配料同拎水再拎野飲menu 環境方面係幾闊落既,唔會坐得好逼咁叫左一埋野好快就上野食喇但係佢呢到出名食雞,所以佢係要客人等夠7分鐘等啲雞熟,食哂啲雞先食其他野。而我地叫左蠔,用冰鋪底既,所以啲雞食得黎,啲蠔都比啲溶冰水浸哂呢方面做得好唔細心。頭先米話要等7分鐘等雞熟既,就係睇呢個漏斗喇,但係事前個到既侍應係就甘放呢舊野係面,咩都唔講就走左,我都係無聊上網搵先知係甘既用途服務真係扣哂分,係米連講一句都甘難算,甘夠7分鐘就食雞喇,真心係清甜既,雞都滑既,我地兩個人叫左本隻雞好快就食哂咁以上就係我地叫既野食,肥牛個到有好多款既,我地叫左普通個啲肥牛,係幾好食,厚同香牛味。蝦滑,蠔,牛栢葉都係幾好正,但要評
成日行過見到呢間野,所以心血來潮去試下。

Anyway呢啲無阻我想試野既心,叫左一堆野。

環境方面係幾闊落既,唔會坐得好逼

咁叫左一埋野好快就上野食喇
呢方面做得好唔細心。

服務真係扣哂分,係米連講一句都甘難

咁以上就係我地叫既野食,肥牛個到有好多款既,我地叫左普通個啲肥牛,係幾好食,厚同香牛味。蝦滑,蠔,牛栢葉都係幾好正,但要評論就無咩好評都係大家食開食慣既味,唯一唔同既係蝦滑好彈口,唔錯唔錯。

整體黎講呢到食野環境唔錯,岩哂傾計聚舊。呢到食野環境好但個廁所就嚇死人,真係每一格都污穢到唔會行入去同有啲格係鎖唔到,真係一大陣屎味尿味同成地水
有機會個陣夜晚9點等收工無人清潔。
其次係服務,呢間野啲服務差到我連自己下一步要做咩都唔知,真係唔問唔叫佢你真係咩都無,連點食都要自己去搵呢下真係好失望。當然我相信唔係成間鋪既人都係甘差,但係我今次既經驗真係唔會令我有下一次。
野食上間野係唔錯,份量又唔細,味道又好,係值得一試,特別係椰子既香,真係好正。
總結,服務嚇到我,無下次
要捉緊冬天的尾巴打邊爐 又係椰子雞煲啦 今日食呢間四季文昌 閒日嘅夜晚黎到 唔算太多人 地方夠闊落 裝修夠曬特別 行英倫風 打卡影相1流 仲有個電話亭放喺度 好有趣椰子雞煲湯底 用上幾隻椰子同椰皇去調制 加上嫩滑既走地雞去做 聽到都想食 椰子湯滾咗可以落雞 然後反轉沙漏計時 等一陣就有得食 個汁料可以落沙薑青檸同辣椒 點埋嫩滑嘅雞肉一齊食 勁惹味可口 黑松露鮮蝦福袋 黑松露味好出 入面有兩至三隻大大隻嘅鮮蝦 爽口彈牙 加埋外面嘅腐皮超正 七彩芝士流心丸 朋友講笑 話係動漫入面嘅神器 哈哈 因為真係好色彩繽紛 個人最喜愛係黑松露味 加入爽口彈牙嘅鮮蝦滑 入面仲有粒粒嘅芝士 可以有拉絲效果 真係極邪惡鬼馬蝦滑 呢個係用咗油炸鬼 包上蝦滑同蟹子 放落去一陣就食得 油炸鬼吸曬個湯底嘅精華 不過就好容易散開 要快啲食 極上和牛拼盤 分量超大 兩個人都驚食唔曬 有牛脷粒 熊本和牛 澳洲和牛 美國安格斯牛 同埋佐賀和牛 個人最喜歡美國安格斯 因為比較肥美 油花分佈平均 入口即溶 最後就係臘味煲仔飯 煲飯又係勁大兜 我諗要三至四個人先食得曬 下次真係唔好咁貪心 上面既臘味勁足料 加埋個飯蕉一齊食好夾
要捉緊冬天的尾巴打邊爐 又係椰子雞煲啦 今日食呢間四季文昌

最後就係臘味煲仔飯 煲飯又係勁大兜 我諗要三至四個人先食得曬 下次真係唔好咁貪心 上面既臘味勁足料 加埋個飯蕉一齊食好夾 真心佩服廣東人嘅智慧

位於旺角荔枝角道33號百匯軒一樓的四季文昌,餐廳的椰子雞火鍋十分惹味啊。餐廳的位置頗方便,太子地鐵站下車再步行幾分鐘就到達,就在基榮小學附近。餐廳以書店為主題,門口有一幅牆以整齊排列的書本作裝飾,店內的氣氛感覺舒適而浪漫。店員倒了少許豉油,並送上了一小盤調味料,包括沙薑、海南小桔和辣椒。海南小桔的頂部切了一小刀,個人喜愛沿著開口把小桔內的汁擠出來,在把整個放在豉油中。🍊豉油夾雜著桔子清新的酸味,令雞肉的味道更加豐富。不久,侍應便拿著半隻生雞,開始調製原味海南椰子文昌雞鍋,先倒入適量的椰青水,水滾後把雞件下鍋把合蓋,等待約十分鐘便可開餐喇。雞塊吸收了椰青水的清甜,味道清新,再點少許剛才調配的豉油,味道更加獨特、有層次。吃到最後,可以試試煮軟了的椰子片,味道也是頗清新。黑松露鮮蝦福袋和鬼馬蝦滑來到了。福袋其實是豆腐卜內饟入了黑松露鮮蝦饀,外型就像一個個漲卜卜的福袋。建議煮福袋時要不時用筷子把福袋壓到湯中,福袋常常浮在水面上,較難熟透。鬼馬蝦滑也是一款較為少見的配料,其實是蝦肉饟在油炸鬼中,面頭放上了少許蟹籽。這配料的口感頗為有趣,蟹籽的口感脆卜卜,中間的蝦滑彈彈的,底層的油炸鬼則吸收了椰青

🍊

豉油夾雜著桔子清新的酸味,令雞肉的味道更加豐富。

鬼馬蝦滑也是一款較為少見的配料,其實是蝦肉饟在油炸鬼中,面頭放上了少許蟹籽。這配料的口感頗為有趣,蟹籽的口感脆卜卜,中間的蝦滑彈彈的,底層的油炸鬼則吸收了椰青水的味道。

七彩芝士流心丸的賣相色彩繽紛,而且每一粒也有不同口味。個人最喜愛綠色丸子,這款丸子為有趣的斑蘭葉口味,味道和芝士出奇地夾。

點了一客玫玫瑰花拼盤,當中包括黑毛豬豬爽肉、安格斯牛小排和美國黑豚腩肉。肉砌成一朵朵花,賣相美美的。不要少看肉的份量啊,每款約有六至八片。

2018-03-13
  • 原味椰子雞鍋
2018-03-23 174 瀏覽
一家人嚟咗食超好味嘅椰子🥥文昌雞。文昌雞果然係文昌雞,超好味,唔使20分鐘就俾我哋K.O.晒。食完就將福袋落鍋,因為內的鮮蝦較難熟要早點下鍋淥耐點才可進食。腐皮做的福袋吸了椰子雞的味道,鮮嫩的蝦肉及肉碎加上黑松露香氣,色香味俱皆。鬼馬蝦滑鋪滿蟹籽,可惜一下鍋便全散開,真的要夾著即淥即食。極尚和牛拼盤有加拿大牛舌粒,安格斯牛粒,佐賀A5,澳洲M5和牛及牛肩安格斯牛頸脊,肉質嫩滑,入口溶化。玫瑰花牛拼盤,賣相吸引,有黑毛豬豬爽肉,美國黑豚腩肉及安格斯小排,滿口牛香,令人回味。最後的臘味芋頭煲仔飯用料十足,飯香撲鼻,十分滿足。
一家人嚟咗食超好味嘅椰子🥥文昌雞。
鬼馬蝦滑鋪滿蟹籽,可惜一下鍋便全散開,真的要夾著即淥即食。
最後的臘味芋頭煲仔飯用料十足,飯香撲鼻,十分滿足。
2018-03-23 133 瀏覽
今晚跟一班喜歡吃火鍋的朋友食晚飯。我第一時間提議去太子的四季文昌試試。這裡交通方便,裝飾充滿懷舊及文青氣息,十分寬敞,坐位舒適,招呼又周到。招牌菜椰子雞湯鍋,真材實料,斤兩十足,用原個椰子加上原隻文昌雞做湯料,湯味鮮甜,滋補養顏,不可不試。最吸睛的七彩芝士流心丸,味道各俱特色,不過要留心爆餡汁,真的要輕嚐淺嚼。日本溫室豆苗🌱即剪即下鍋,保證新鮮。各種食材都是特別設計,同平時食嘅火鍋配料好唔同。非常滿足,會繼續支持!
今晚跟一班喜歡吃火鍋的朋友食晚飯。
我第一時間提議去太子的四季文昌試試。
日本溫室豆苗🌱即剪即下鍋,保證新鮮。
各種食材都是特別設計,同平時食嘅火鍋配料好唔同。
非常滿足,會繼續支持!