提起「文昌」一詞,首樣聯想起的東西就是「文昌雞」。「文昌雞」是廣東八大名雞之一,體型嬌小,雞味鮮濃。今趟隨同事到「四季文昌」享用午餐,主要目標就落在「文昌雞」身上。 「四季文昌」的入口在地面,用餐區在一樓。拾級而上,首先見到一個大書櫃。走進餐廳,竟然遇上一個英倫電話亭及一系列小擺設。如無意外,餐廳的前身可能是酒吧西餐廳,在「四季文昌」入駐後,來一個中西文化大集滙,感覺更富特色。 「原味椰子文昌雞鍋」的湯底以椰子水煮成。吃前先把湯底煮滾,再放入整隻文昌鮮雞餚煮 7 分鐘即成。為了準確拿捏烹煮時間,餐廳貼心安排了一個沙漏供食客計時。7 分鐘很快便過去,大家先嚐一件鮮雞,一口椰子雞湯。一如預期,文昌雞的雞味確實鮮濃,皮下脂肪量不多,連皮食更為香口。另外,雞肉經椰子水浸煮,明顯多掛一份甜味。至於椰子雞湯,椰香飄溢,清甜可口。輕咬一口椰肉,軟滑可吃令人滿意。 試了原汁原味的椰子雞湯後,終可投放火鍋生料打邊爐。隨這個午市火鍋套餐可選的生料數量不多,但因連帶其他小吃煲仔飯,份量仍算足夠。「紐西蘭雪花肥牛」賣相普通,肉面還見一層薄霜,肉味評價中等。「手工卜卜脆響鈴」卷物層次比一般響鈴多,脆感不俗

紐西蘭雪花肥牛

手工卜卜脆響鈴」卷物層次比一般響鈴多,脆感不俗。輕蘸湯汁多添一份吸引甜味。

手工卜卜脆響鈴

「手工花枝丸」...
手工花枝丸

川味麻辣牛筋凍」及「鮮蝦腸粉」皆屬火鍋套餐的小吃。前者麻辣味重,Q 彈食感較預期輕。後者皮薄通透,能望見原隻鮮蝦,蝦肉用料生鮮,味道理想。

川味麻辣牛筋凍

鮮蝦腸粉

火鍋餐外,餐廳備有其他東南亞風味的飯款。「四季文昌海南雞飯」同樣用上文昌雞,出品比火鍋雞件滑溜,但因火鍋雞件有椰子湯提味,還是比海南雞稍勝一籌。

四季文昌海南雞飯

肉骨茶」屬小編喜愛的特色食品,排骨選材肥瘦適中,口感理想,只是藥材味淡薄,欠回甘,缺少了「肉骨茶」應有的韻味。

肉骨茶

臘味芋頭煲仔飯」揭蓋一刻熱氣騰騰,油潤臘味佈滿飯面。稍加甜醬油拌勻白飯餸料與飯焦,滋味洋溢。小小建議,倘若能增加飯焦份量會更理想。
臘味芋頭煲仔飯

熱情菠蘿梳打」冰涼酸香,很適合出現於熱氣洋溢的火鍋環境。
熱情菠蘿梳打

四季文昌」的招牌「原味椰子文昌雞鍋」屬特色鍋之一,製作出色,喜愛十下十下的朋友可以試試!

[26/10/2018; Fri]
2018-10-26
鮮蝦腸粉
2018-10-27 582 瀏覽
自從放假既時間同班朋友仔夾唔到,所以好耐都無返大陸食好西。一直對大陸的椰子雞久無忘懷,所以專登就搜索一下香港邊間食店都有得食咁就搵到呢間四季文昌,朋友都叫我去踏踏線先,先好帶佢黎。四季文昌係需要上2樓,樓梯的裝潢差點令我以為自己起圖書館好有文青風格,好有FEEL裝飾都美輪美奐,乾乾淨淨咁,比起內地似乎更為衛生,食得放心啦~~~黎度一間專食雞的店,當然就要試試個海南雞飯先啦。可能因為套餐關係,送左個芝麻醬豆腐俾我食,大感謝是也雖然免費送既,但落左好多芝麻醬俾我撈個豆腐豆腐亦都好軟滑,一個不錯的前菜。老實講,食飯個日係星期六下午時間,完成估唔到已經有班棒場客食緊椰子雞啦~~~好羨慕~~~見到仍地一大鍋咁食,個陣風味都飄曬黎奶茶都不差,好有水準,一點都不馬虎。黎啦~~~一籠點心.......錯.....係一籠海南雞先岩有6大舊的海南雞,旁邊的拌菜都好好食,醃左D味架~~~肉質不會太肥同埋好札實,雞味都好出~~~一口油飯一口雞再醮上醬汁好正呀~~~成個SET個份量同味度都好飽,大滿足醬汁都有3種揀,比起右邊的甜鼓油,我較喜歡左手邊兩個兩款都好提正到雞的鮮味,同埋令到個雞無咁乾身最後就一大讚的是
自從放假既時間同班朋友仔夾唔到,所以好耐都無返大陸食好西。
咁就搵到呢間四季文昌,朋友都叫我去踏踏線先,先好帶佢黎。

四季文昌係需要上2樓,樓梯的裝潢差點令我以為自己起圖書館
好有文青風格,好有FEEL

黎度一間專食雞的店,當然就要試試個海南雞飯先啦。

可能因為套餐關係,送左個芝麻醬豆腐俾我食,大感謝是也
雖然免費送既,但落左好多芝麻醬俾我撈個豆腐
豆腐亦都好軟滑,一個不錯的前菜。
芝麻醬豆腐

見到仍地一大鍋咁食,個陣風味都飄曬黎
奶茶

奶茶都不差,好有水準,一點都不馬虎。
一籠海南雞

有6大舊的海南雞,旁邊的拌菜都好好食,醃左D味架~~~
肉質不會太肥同埋好札實,雞味都好出~~~

一口油飯一口雞再醮上醬汁好正呀~~~
四季文昌海南雞套餐

成個SET個份量同味度都好飽,大滿足
3種醬汁
醬汁都有3種揀,比起右邊的甜鼓油,我較喜歡左手邊兩個
兩款都好提正到雞的鮮味,同埋令到個雞無咁乾身

油飯

最後就一大讚的是個油飯,簡直將雞的精華滲透曬個飯度
就算無材料都可以靠食呢碗飯落肚
四季文昌海南雞套餐
3種醬汁
油飯
2018-10-26 263 瀏覽
朋友發了小財,請了我去食大閘蟹及火鍋。這間在太子的四季文昌位於太子誇境巴士總站對面,地點方便,而且裏面地方較大,座位亦很多。初秋時份又是食大閘蟹時間,我們一人點了一隻以菊花烹調的大閘蟹。這裡的大閘蟹全部都是來自日本,蟹肉鮮甜而且有很多的蟹膏,加上淡淡的菊花清香,食到停唔到口。除了大閘蟹之外,這裡主要是以打邊爐為主,我們點了椰子文昌雞鍋為湯底,椰子的清香加上雞肉嫩滑,非常清甜。食完整鍋雞都有點飽,另外再點了幾份配料,蟹粉鮮蝦水餃裡面啖啖新鮮爽口的蝦肉,還有蟹油香味,水餃鮮味無比。蟹籽墨魚滑爽口彈牙,粒粒蟹子有咬口。最後食埋個臘味芋頭煲仔飯,臘味油份滲入飯內,飯粒爽口,下面還有些香脆飯焦。西瓜汁及椰青解渴又滋潤。

蟹籽墨魚滑爽口彈牙,粒粒蟹子有咬口。

西瓜汁及椰青解渴又滋潤。
2018-10-24 214 瀏覽
四季文昌除左晚市椰子雞鍋出名之外,佢哋午市個海南雞飯都好好口碑,今日專程去試一下四季文昌海南雞飯🐔🐔為左呢個海南雞飯而嚟,真係無白行,雞皮好薄,唔會有厚厚嘅肥膏,不肥膩,肉質鮮嫩滑,配埋個油飯,真係最佳拍檔👍🏻👍🏻肉骨茶配油飯🍚🍚肉骨茶湯水全無味精,清而不膩,排骨相當入味,除左豐富嘅藥材之外,仲有香菇,豆卜同埋油條,油條吸收哂湯汁,非常好味到叉燒腸粉😋😋午餐加$9.8可以加配腸粉,個腸粉滑溜軟熟,個人覺得超值

四季文昌海南雞飯🐔🐔

肉骨茶配油飯🍚🍚

叉燒腸粉😋😋
午餐加$9.8可以加配腸粉,個腸粉滑溜軟熟,個人覺得超值

2018-10-23 699 瀏覽
這間在屋企附近的四季文昌,平時行過都想入去試下,今次終於有機會同老公一齊去試下啦。菠蘿沙冰原個菠蘿即叫即打,一個人都未必飲得完,不過菠蘿味較淡。椰青沙冰有粒粒椰肉粒,椰香味十足,還加了點椰漿,所以較甜。原味椰子文昌雞鍋湯底是原個椰青水及肉,沒有任何添加,所以帶了陣陣的椰青香甜,雞肉切件等水滾後放入,直至漏斗計時完畢就可以食,為時大既8-10分鐘,雞肉沒有加任何醃料,雞肉無雪味,而且很嫩滑,加上吸收了椰水的甜味,味道帶點清香。自家韭菜餃韭菜餃裡面充滿韭菜香味,外皮不會太厚,裡面有肉汁,全部都是即日包起,餡料新鮮。四季牛肉拼盤有手切安格斯牛頸脊、A4和牛肉眼、黑安格斯牛小排、牛舌粒、牛舌長切及牛柳粒,牛頸脊是最有牛肉味,而且一碌即食,油脂比例均勻,入口溶化,而牛舌都有分兩種,一隻薄切,另一款厚切,前者口感爽彈但韌味較薄約,後者爽彈較持續,其他牛肉味道都不俗。日本大閘蟹初秋時份大閘蟹未算太肥美,蟹膏不算多但勝在夠鮮,一隻以紫蘇葉烹調,另一隻則以龍井,味道簡單清香,亦不會蓋過蟹味。

菠蘿沙冰
原個菠蘿即叫即打,一個人都未必飲得完,不過菠蘿味較淡。

椰青沙冰
有粒粒椰肉粒,椰香味十足,還加了點椰漿,所以較甜。

自家韭菜餃

四季牛肉拼盤

日本大閘蟹
2018-10-20 731 瀏覽
今日去太子始創做野,同事話對面百匯軒開左間”海南文昌”的分店,今天正想食海南雞,真係啱曬。來到餐廳,餐廳佔地非常大,是二樓全層,樓梯間的裝潢已經好吸睛,是一大排的書架,十分多打卡影相位。餐廳大得深不見底,入到最內,有一排落地玻璃卡位,十分舒適,讓急速的步伐馬上停了下來,真讓人放鬆。前菜小食 - 牛筋凍口感Q彈,還帶點小麻辣,幾開胃。不用多選有午市特選,我當然揀了招牌啦。四季文昌海南雞飯 $68睇睇餐牌介紹「海南文昌雞」又明才是雞是廣東八大優良雞中之一 四季文昌嚴選自養期達150至180日的文昌雞,質素上乘、肉質鮮嫩、雞味濃郁。重點還有三款秘製醬汁海南酸汁 - 自家調配海南秘方酸汁味道生津開胃酸倒溫和乳肉類配合得宜。爆酸蔥油 - 海南風味,以爆香的薑、蔥及蒜配合醬油,味道濃郁。海南豉油 - 秉承海南當地的醬汁豐美元素,配海南青桔、沙薑及辣椒。三款醬料各有特色,共通點就是都不會搶走雞味,這點很重要。油飯同樣做得出色正宗,油香味濃又夠熱,口感一流。肉骨茶配油飯 $62肉骨茶富藥材香,不會太濃重,順喉好喝,鹹甜得宜,有肉香,排骨大條軟腍入味又不嚡、菇大隻,又有油炸鬼、豆腐卜等,用料十足。而且肉

前菜小食 - 牛筋凍
口感Q彈,還帶點小麻辣,幾開胃。

不用多選有午市特選,我當然揀了招牌啦。

四季文昌海南雞飯 $68

重點還有三款秘製醬汁

肉骨茶配油飯 $62

肉骨茶富藥材香,不會太濃重,順喉好喝,鹹甜得宜,有肉香,排骨大條軟腍入味又不嚡、菇大隻,又有油炸鬼、豆腐卜等,用料十足。而且肉骨茶一般只配白飯,但這裡卻配有油飯,油飯呈金黃,富油香、薑葱香,軟硬和濕度都調得剛好,很讚!

飲品 +$6 熱情荔枝梳打
份量好夠,內有荔枝肉,荔枝味濃。

飲品 +$6 薄荷青檸梳打
好大杯,好大粒原粒青檸,清凉冰爽。

下次再來食其他菜式,這裡環境太舒服了。
2018-10-19
2K
2018-10-18 621 瀏覽
  🍲《 #四季文昌 》除左為人熟悉嘅 🥥🐥 #椰子雞火鍋 之外,午市嘅精選午餐🍴都非常吸引👻 當中「 #無骨海南文昌雞飯 」更深受食客愛戴❣️海南出產嘅文昌雞作主角,配埋油飯,雞肉嫩滑無比,飯香香氣圍繞口腔,互相輝映👅👍🏻  🔖午市特選🍴 點好食物後,店員便送上每人一份的餐前小食,當日的小食是川味冰鎮肴肉,入口冰涼可口,質感像啫喱般,帶有微少辣香,很開胃的! 🐥四季文昌海南雞飯🍚($68)  海南雞飯賣非常吸引,,雞件用上一個點心籠盛住,精緻可觀。油飯呈米黃色,每一粒都非常飽滿,香味四溢,配上海南雞特調醬汁,實在難以抗拒! 🍲肉骨茶配油飯🍃($62)  肉骨茶用了小鍋子盛住,裡面的材料非常豐富,除了有肉骨茶靈魂湯底外,還附有肉骨、豆卜、冬菇、油炸鬼、紅蘿蔔🥕和蔥 肉骨茶湯頭鮮甜濃郁,配上飯一起吃實在一流!如果想吃清淡一點,可選擇白飯呢!但重口味的我當然選擇油飯呢!午餐配上☕️熱飲+$3,🍹凍飲+$6,餐廳餐備有多款特飲,非常特別呢!  🍹熱情果荔枝梳打💦 🍍椰子菠蘿特飲🌴

🔖午市特選🍴

🐥四季文昌海南雞飯🍚($68)

🍲肉骨茶配油飯🍃($62)

🍹熱情果荔枝梳打💦

🍍椰子菠蘿特飲🌴

2018-10-17
2018-10-18 217 瀏覽
秋風起,勾起了友人食大閘蟹的意欲。這些機會,自然不屬於我。要大家都食得開心,我哋揀咗一間又可以打邊爐,又可以食大閘蟹的火鍋店。位於旺角的四季文昌,面面都幾精緻,店內的格局都幾有特色。小店以椰子文昌雞煲作招徠,每台都預先安排好一鍋濃郁的椰子湯,用料十足。而佢哋係醬料方面亦都非常認真,有三款不同的醬料,全部自家製,唔係一般可以買到的豉油同醬汁。椰子雞湯,除咗個湯之外,雞當然都非常重要!雞肉係同平時的有點不一樣,肉質好結實,但又嫩滑,好有口感,而且雞味亦十足。吸收盡椰子湯的精華,甜甜地,令人停唔到口。至於朋友仔的大閘蟹,賣相唔錯,都有幾多蟹膏。由於我哋揀咗二人套餐,內容都幾豐富,每種食物都能夠淺嚐。當中令我哋比較驚喜的,就係安格斯牛肉。冇諗過套餐中的牛肉都可以咁高質,每一片的肥瘦分佈好均勻,啖啖滿滿的脂油香味,而且牛肉味亦都好濃郁。套餐當中都有幾款自家手工制餃子同丸子,加入左蟹肉同蟹膏的元素,幾特別。海鮮就不過不失。蔬菜籃的內容都幾豐富,而且蔬菜好Fresh。二人套餐,並唔係用一個烏冬塞飽我地。套餐中最後的主食係風味十足的蠟味煲仔飯。秋意盈盈,實在令人滿足又感動。

位於旺角的四季文昌,面面都幾精緻,店內的格局都幾有特色。

至於朋友仔的大閘蟹,賣相唔錯,都有幾多蟹膏。

海鮮就不過不失。

蔬菜籃的內容都幾豐富,而且蔬菜好Fresh。

2018-09-18
2018-10-15 214 瀏覽
滿心觀喜嘗試四季文昌,一打開水樽,見到咁污糟,即刻有反胃感覺。都唔知點叫人有信心飲用佢地D水。服務又差,不停追叫落單。廁所最污糟....一間咁大間食店...但用具如此污糟....
都唔知點叫人有信心飲用佢地D水。
服務又差,不停追叫落單。
廁所最污糟....
一間咁大間食店...但用具如此污糟....
2018-10-13
一直都是雞煲Fans的K小姐,經同事極力推介後即晚就來到這裡品嚐美味的雞煲!這裡一到晚上就很多人,不過雖然每枱都吃雞煲,但通風系統做得很好,一點都不覺得焗促(◍ ´꒳` ◍)用花生當作筷子架~這還是頭一次看到,覺得這個概念真的不錯~第一格是甜醬油,中間的是加了薑蓉的醬,最尾那個沒點過就不知道味道了~不過個人認為第一格的醬汁與雞件最夾呢~主角來了~~~我們只點了半隻文昌雞~不過湯底本來也有味~湯底非常好喝呢~但如果要加湯的話便要加錢,所以建議一開始不要用太猛火,不然雞湯很快就會蒸發一大半~另外,同事也力薦這款手切安格斯牛頸脊,雖然小份也要$198,不過肉質都Ok(๑• ω •๑)這道咸蛋黃炸魚皮也很好吃~只要放在鍋中淥2~3秒便要拿上來了~這樣才能保持炸魚皮的脆度~唯一是對這個紫菜響鈴有點失望~感覺油味太重~紫菜也沒想像中好吃~K小姐吃了一條便放棄了~
一直都是雞煲Fans的K小姐,
經同事極力推介後即晚就來到這裡品嚐美味的雞煲

這裡一到晚上就很多人,
不過雖然每枱都吃雞煲
但通風系統做得很好,
一點都不覺得焗促(◍ ´꒳` ◍)

用花生當作筷子架~
這還是頭一次看到,
覺得這個概念真的不錯~

第一格是甜醬油,
中間的是加了薑蓉的醬,
最尾那個沒點過就不知道味道了~
不過個人認為第一格的醬汁與雞件最夾呢~

主角來了~~~
我們只點了半隻文昌雞~
不過湯底本來也有味~
湯底非常好喝呢~
但如果要加湯的話便要加錢,
所以建議一開始不要用太猛火,
不然雞湯很快就會蒸發一大半~

另外,
同事也力薦這款手切安格斯牛頸脊,
雖然小份也要$198,
不過肉質都Ok(๑• ω •๑)

這道咸蛋黃炸魚皮也很好吃~
只要放在鍋中淥2~3秒便要拿上來了~
這樣才能保持炸魚皮的脆度~

唯一是對這個紫菜響鈴有點失望~
感覺油味太重~
紫菜也沒想像中好吃~
K小姐吃了一條便放棄了~

小編最鐘意食雞煲, 不論辣雞煲、醉雞煲、椰子雞煲,都係小編最愛~ 而椰子雞煲來說, 小編就最鐘意去「四季文昌」, 因為價錢都算經濟實惠,不錯吃!😏 臨緊大閘蟹🦀季節, 「四季文昌」出左新menu呀~ 係二人蟹逅套餐($588)呀!😍蟹迷必試! 🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀 一個套餐包: 日本大閘蟹 (2隻) 原味椰子文昌雞鍋 (半隻) 手切黑安格斯牛小排 海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片) 三色蟹 (蟹粉鮮蝦水餃拼蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸) 日本直送野菜籃 蟹形薑汁糕 🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀 又大閘蟹,又椰子雞鍋,又牛肉,又海鮮, 食物多樣化~☺️ 先來原味椰子文昌雞鍋 (半隻), 先將椰子水煮沸, 再加入海南文昌雞, 用枱上嘅沙漏倒數, 雞件要大火下鍋,焗8分鐘才可享用~😌 一打開蓋就傳黎陣陣椰子清香, 梗係要飲番碗湯先! 椰子味香濃,清甜味美, 雞件剛剛熟透,肉質鮮嫩多汁~😋 可以蘸椰子雞指定醬汁啦, 醬油中加d生蒜、辣椒🌶️和生鮮青檸汁, 香辣惹味~又是另一番享受~☺️ 日本🇯🇵大閘蟹(2隻) 蟹肉較鮮甜, 但蟹膏質感沒內地大閘蟹般結實, 呈奶油狀,味道也較淡,卻
小編最鐘意食雞煲
不論辣雞煲、醉雞煲、椰子雞煲,都係小編最愛~
而椰子雞煲來說,
小編就最鐘意去「四季文昌」,
因為價錢都算經濟實惠,不錯吃!😏

臨緊大閘蟹🦀季節,
「四季文昌」出左新menu呀~
係二人蟹逅套餐($588)呀!😍蟹迷必試!
🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀
一個套餐包:
日本大閘蟹 (2隻)
原味椰子文昌雞鍋 (半隻)
手切黑安格斯牛小排
海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)
三色蟹 (蟹粉鮮蝦水餃拼蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸)
蟹形薑汁糕
🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀
又大閘蟹,又椰子雞鍋,又牛肉,又海鮮,
食物多樣化~☺️
先來原味椰子文昌雞鍋 (半隻),
先將椰子水煮沸,
再加入海南文昌雞,
用枱上嘅沙漏倒數,
雞件要大火下鍋,焗8分鐘才可享用~😌
一打開蓋就傳黎陣陣椰子清香,
梗係要飲番碗湯先!
椰子味香濃,清甜味美,
雞件剛剛熟透,肉質鮮嫩多汁~😋
可以蘸椰子雞指定醬汁啦,
醬油中加d生蒜、辣椒🌶️和生鮮青檸汁,
香辣惹味~又是另一番享受~☺️
原味椰子文昌雞鍋 (半隻)
日本🇯🇵大閘蟹(2隻)
蟹肉較鮮甜,
但蟹膏質感沒內地大閘蟹般結實,
呈奶油狀,味道也較淡,卻富回甘餘韻。
日本大閘蟹(2隻)
手切黑安格斯牛小排
安格斯牛肉質鮮嫩多汁,
入口細嫩,
豐厚嘅肉質結實,
紋理如大理石般分佈於肉上,油脂豐富,
肉香十足,肉質有嚼勁!👍🏾
手切黑安格斯牛小排
海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)
脆鯇片新鮮爽脆,
馬刀貝個頭都算大,洗得也乾淨,
一點沙也沒有。
海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)
三色蟹 (蟹粉鮮蝦水餃拼蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸)
這道菜真的讓我很impressed!👏🏻👏🏻👏🏻
尤其係蟹膏墨魚丸,爽彈嘅墨魚肉包着蟹肉蟹膏,鮮香味美,好好食!😋👍🏾
蟹粉鮮蝦餃也相當出色!
皮薄餡靚,蟹粉和蝦肉好夾,鮮味十足!☺️
蟹粉鮮蝦水餃
蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸
蟹膏墨魚丸
日本直送野菜籃
蔬菜種類多,全部都很鮮甜~
日本直送野菜籃
最後套餐仲包埋一份海南薑汁糕,
薑汁糕上有一隻用椰子肉整嘅蟹仔,好可愛呀!😍
未食已經覺得好別出心裁!
薑味突出,如果再軟腍d就更好!🙊
海南薑汁糕
在七、八月海膽當造嘅季節,
「四季文昌」推出左新菜式—蟹粉海膽煲仔飯,
無諗過蟹粉、海膽可以用黎整煲仔飯呢!😳
相當新穎!👏🏻
手拆蟹肉蟹粉,加上份量超過一板嘅金黃色馬糞海膽,
蟹肉蟹粉鮮香味美,海膽鮮甜嫩滑,
冇諗過配搭得咁好!😋
煲仔飯粒粒分明,焦香脆卜卜~
蟹粉海膽煲仔飯
海南西瓜汁($42)
一睇就知西瓜幾厚肉,
果肉帶沙,味道清甜,
飲完仲有果肉食,消暑解渴!😌
海南西瓜汁
原個椰青
食完椰子雞煲都未夠「椰」!?
可以飲返個椰青,大大個,又夠清甜!
原個椰青
原味椰子文昌雞鍋 (半隻)
日本大閘蟹(2隻)
蟹粉鮮蝦水餃
蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸
蟹膏墨魚丸
海南西瓜汁
2018-10-01 246 瀏覽
最近天氣都慢慢轉涼,系秋風呀🍂又係時候食大閘蟹打邊爐!呢個二人「蟹」逅套餐好抵食👍個名夠哂sweet❣️就算草根蟹迷都食得起😋有日本大閘蟹 (2隻)🦀食落都真系好多蟹膏🤤🤤原味椰子文昌雞鍋 (半隻)🐥雞肉嫩滑吸收椰子🥥香,吾會好油膩!手切黑安格斯牛小排紋路清晰,牛味夠哂香呀👍另外仲有海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)最特別嘅就一定係三色蟹 💁‍♀️有蟹粉鮮蝦水餃🥟蟹膏墨魚丸(一咬即爆濃郁嘅蟹膏)蟹粉墨魚丸(彈牙口感再加上蟹粉味)🦀 今次嘅主食揀咗海膽蟹粉煲仔飯🦀簡直係殿堂級奢侈😋😋✨上枱個下都哇左聲!系我最愛嘅海膽,蟹粉同蟹子,份量都幾多!兩個人起碼分到有2-4碗飯混合黎食每一啖都帶有咸香味,連調味料都吾洗落💁‍♀️ 最後蟹形薑汁糕🦀造型別具心思!即叫即蒸薑汁糕,薑味重而且勁煙軔😂好有嚼勁
最近天氣都慢慢轉涼,系秋風呀🍂又係時候食大閘蟹打邊爐!

有日本大閘蟹 (2隻)🦀食落都真系好多蟹膏🤤🤤

手切黑安格斯牛小排紋路清晰,牛味夠哂香呀👍
另外仲有海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)

最特別嘅就一定係三色蟹 💁‍♀️
有蟹粉鮮蝦水餃🥟
蟹膏墨魚丸(一咬即爆濃郁嘅蟹膏)
蟹粉墨魚丸(彈牙口感再加上蟹粉味)🦀

2018-09-29 198 瀏覽
地方闊絡,都是圓型大枱,枱與枱之間又有足夠地方地分隔。雖然是火鍋,但先上的棷子煲雞雞底可以先飲,湯底加了棷皇棷青,所以很清甜,湯內有一片片的棷子肉,另外雞則用上了文昌雞,餐廳選取5-6個月大的文昌雞,雞隻身型較細,但肉質較緊緻,脂肪也較少。飲完湯就可以加湯底食火鍋,點了個四季牛肉拼盤,有齊安格斯牛頸脊、A4和牛肉眼、黑安格斯牛小排、牛舌粒、牛舌長切、牛柳粒,成隻牛不同部位一次過試晒。另外點了蟹粉鮮蝦水餃,有濃郁蟹粉味,可能是食過最好味之水餃。日本大閘蟹可以選用不同的茶葉來蒸,蒸完會有淡淡茶香,我就選了菊花,香氣較清淡,大閘蟹約有4兩重,肉不算多但也爆膏,應該9月開始到大閘蟹的季節之時會更肥美。海膽蟹粉煲仔飯,放有整板海膽,再添加櫻花蝦,煲仔飯攪拌後帶有少少飯焦,海膽拌飯很creamy,櫻花蝦亦令飯更香口。菠蘿冰超好飲,酸酸甜甜又夠冰凍,但每飲完一口要時間再等它溶化。

不經不覺又大一年,今年選擇同母親大人食四季文昌慶祝!挑選了地點方便的太子 - 四季文昌,其實之前已經有一次跟同事一起食四季文昌信用卡的套餐,覺得好味又抵食。今次覺得2人「蟹」逅套餐仲吸引,一餐又有文昌雞有大閘蟹,真係滿足晒兩個願望!我仲想試吓個蟹粉海膽煲仔飯。2人「蟹」逅套餐$588日本大閘蟹 (2隻)原味椰子文昌雞鍋 (半隻)手切黑安格斯牛小排海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)三色蟹 (蟹粉鮮蝦水餃拼蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸)日本直送野菜籃蟹形薑汁糕 呢度嘅套餐都幾抵食,二人餐基本上夠三個人食㗎!原味椰子文昌雞鍋 (半隻)已經放好椰子水,水滾後,店員就幫我哋落文昌雞及椰子肉。呢度雞嘅質素確實比較好,雞肉鮮甜、彈牙!仲有滾後仍然柔滑的椰子肉。海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)再來一定係要推介佢嘅脆鯇魚片爽口鮮味。底下仲有鯇魚腩。馬刀貝也很大隻及鮮甜。手切黑安格斯牛小排厚切牛小排肥美十足,我一人鯨吞了大半碟。配上海南特有的酸甜醬汁,又另一番風味。三色蟹 (蟹粉鮮蝦水餃拼蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸)第一次食蟹粉餃,同蝦肉配搭得非常好,非常有驚喜!蟹膏並不是人人愛,放入丸內依然不掩蓋它獨有
不經不覺又大一年,今年選擇同母親大人食四季文昌慶祝!

挑選了地點方便的太子 - 四季文昌,

我仲想試吓個蟹粉海膽煲仔飯。
2人「蟹」逅套餐
日本大閘蟹 (2隻)
蟹形薑汁糕

呢度嘅套餐都幾抵食,二人餐基本上夠三個人食㗎!
原味椰子文昌雞鍋 (半隻)
已經放好椰子水,水滾後,店員就幫我哋落文昌雞及椰子肉。
海鮮火鍋雙拼 (紐西蘭馬刀貝、脆鯇片)
再來一定係要推介佢嘅脆鯇魚片爽口鮮味。
底下仲有鯇魚腩。
馬刀貝也很大隻及鮮甜。
手切黑安格斯牛小排
厚切牛小排肥美十足,我一人鯨吞了大半碟。
配上海南特有的酸甜醬汁,又另一番風味。
三色蟹 (蟹粉鮮蝦水餃拼蟹膏墨魚丸、蟹粉墨魚丸)
第一次食蟹粉餃,同蝦肉配搭得非常好,非常有驚喜!
蟹膏並不是人人愛,放入丸內依然不掩蓋它獨有的味道!

我倆都是椰子控,原隻椰子多汁清甜,推薦必選!
日本直送野菜籃
日本蔬菜新鮮及優質,簡單用椰子水滾一下,已經好滿足!母親至愛。
「三陽泰」日本大閘蟹 (2隻)
蟹膏也不少,大腿肉輕易剪開,肉質鮮美。
海膽蟹粉煲仔飯
最後加了海膽蟹粉煲仔飯,因為我倆都非常喜歡海膽!
我欣賞個㷛仔飯炒得好乾身,混入海膽+蟹粉,非常新但特別又好味的配搭。
題外話/補充資料: 海膽蟹粉煲仔飯
2018-09-22
慶祝紀念
生日
2018-09-24 198 瀏覽
又到九月的季節,當然出現我最期待的大閘蟹。一想起滿滿的蟹膏,就已經心郁郁,超想去食。原來已經好多食肆已經有大閘蟹,今次就來到位於太子的四季文昌,一嚐多膏又夠蟹香的大閘蟹。看到門口已經好多的大閘蟹海報,果然未入去,先流口水...整層都是餐廳,地方超大超廣闊,而且佈置也很精美。仲好多打咭位,所以一邊等位,都唔怕會悶。透過櫥窗,也看到好多的日本大閘蟹....一陣就可以食它們...超期待...餐具看下去也很有特色,而且也很整潔,侍應的反應都好快和有禮貌。先來一個原味椰子文昌雞鍋.已經斬好晒,配上香濃的椰子,就將它放下鍋當中。看到鍋上有一個沙漏作為計時,帶來一份樂趣之餘,也有一份期待感。一打開鍋子,椰子淡香四處溢出,嫩滑適中的雞,食下去不會覺得鞋,還有淡淡椰子香。湯底也幾清香,而且不算油膩,也幾喜歡這個椰香湯底。打邊爐,怎能缺少餃子呢?所以選了自家韭菜餃(前)及蟹粉鮮蝦水餃(後)很喜歡那個鮮蝦水餃,帶著滿滿的蟹粉,帶著蝦肉,材料也很豐富。自家韭菜餃裡的韭菜份量超多,我自己就好喜歡這種材料飽滿的韭菜。成班女仔打邊爐,也不會缺少蔬菜,所以也選了這個 ─ 日本野菜籃.超豐富的野菜籃.看到已經食欲大開,
又到九月的季節,當然出現我最期待的大閘蟹。

一想起滿滿的蟹膏,就已經心郁郁,超想去食。

原來已經好多食肆已經有大閘蟹,
今次就來到位於太子的四季文昌,
一嚐多膏又夠蟹香的大閘蟹。

看到門口已經好多的大閘蟹海報,果然未入去,先流口水...

整層都是餐廳,地方超大超廣闊,而且佈置也很精美。

仲好多打咭位,所以一邊等位,都唔怕會悶。

透過櫥窗,也看到好多的日本大閘蟹....
一陣就可以食它們...超期待...

餐具看下去也很有特色,
而且也很整潔,侍應的反應都好快和有禮貌。

先來一個原味椰子文昌雞鍋.

已經斬好晒,配上香濃的椰子,就將它放下鍋當中。

湯底也幾清香,而且不算油膩,也幾喜歡這個椰香湯底。

打邊爐,怎能缺少餃子呢?
所以選了自家韭菜餃(前)及蟹粉鮮蝦水餃(後)

超豐富的野菜籃.看到已經食欲大開,
有著各種的菇類和菜,加上新鮮,沒有爛葉或泛黃的菜葉。

日本大閘蟹 - 菊花

我最期待的大閘蟹 終於上來啦,它有著幾種煮法,分別是菊花,薰衣草,龍井及紫蘇葉.
我就喜歡菊花這種淡香的味道。

小巧帶著多蟹膏,蟹肉鮮甜,絕對不比中國產大閘蟹遜色.
要不是怕膽固醇過高,真想食多幾隻。

四季牛肉拼盤 - 牛頸脊,A4和牛肉眼,黑安格斯牛小排,牛舌粒,牛舌長切,牛柳粒

這個牛肉拼盤我也超喜歡,牛質鮮嫩爽滑,而且味道十足,
爽口彈牙,每個部位也有一些,可以嚐遍很多不同的牛肉,
值得推介。

海膽蟹粉煲仔飯

這個煲仔飯的顏色已經好吸引,滿佈金黃的海膽蟹粉,
份量都頗多,只是攪拌後,入口更是啖啖海膽蟹粉,
飯粒偏軟身,口感也算適中,味道並不濃,但卻帶著一種鮮味的感覺。

菠蘿沙冰

最後點了這杯飲料,食火鍋,當然要一杯透心涼的飲料,
外型已經足夠呃Like,而內裡的沙冰,帶著微酸的感覺,
既可以消滯,也能開胃醒神,外表和內在並重的沙冰。

果然成班人一邊打邊爐,一邊食大閘蟹是一件賞心樂事,
這裡的環境和食物質素也相當不俗,有機會的話,
決定會下次再光臨。