今日終於約到朋友試呢間椰子雞火鍋店,呢間餐廳喺國內已經有超過60間分店。我自己都系佢fans,食過好多次!餐廳嘅賣點系四個椰子一鍋湯,唔加一滴水作為湯底。所以湯底都系濃濃嘅椰子清香。海南香辣文昌雞胗 $38微微嘅辣度,雞胗爽口彈牙唔會太硬,好好咬口底部滿滿青瓜絲配搭清爽椰子雞鍋(半只)$208湯頭鮮甜而唔膩,同坊間以味精製成嘅鍋底嘅餐廳無法相比食得出淡淡鮮甜而且雞只系用純正海南文昌雞,旁邊有一個沙漏以便計時,避免過熟,非常貼心燙五分鐘左右雞只熟度剛剛好,好嫩滑,有雞味除咗有原味嘅湯底,另外間鋪新出嚟嘅酸湯椰子湯底,飲落有啲似冬陰功,唔過系少啲油少啲鹽嘅版本~雪花牛小排 $168賣相好有排場,油脂分布平均,我個friend好鐘意食~其他火鍋配料亦唔示弱,爽口彈牙嘅蘭花蚌,色澤一流好新鮮!潮汕手工魚皮餃,呢款手工餃皮薄柔軟,帶有魚肉香味!最後仲有椰子船飯作為dessert,椰子肉同糯米飯一齊蒸熟,淡淡椰香,軟糯香甜。📍四季椰林海南椰子雞 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號鋪💰人均消費:約$250

海南香辣文昌雞胗 $38
微微嘅辣度,雞胗爽口彈牙唔會太硬,好好咬口
底部滿滿青瓜絲配搭清爽

椰子雞鍋(半只)$208
湯頭鮮甜而唔膩,同坊間以味精製成嘅鍋底嘅餐廳無法相比
食得出淡淡鮮甜
燙五分鐘左右雞只熟度剛剛好,好嫩滑,有雞味

雪花牛小排 $168
賣相好有排場,油脂分布平均,我個friend好鐘意食~

其他火鍋配料亦唔示弱,爽口彈牙嘅蘭花蚌,色澤一流好新鮮!
潮汕手工魚皮餃,呢款手工餃皮薄柔軟,帶有魚肉香味!

📍四季椰林海南椰子雞
💰人均消費:約$250
📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖🍲🔥想打邊爐但又唔想重口味有咩好選擇❓💭🤔📆自從幾年前係深圳食過椰子雞之後一直都好回味🤩,而家香港都有啦🤞四季椰林海南椰子雞嘅湯底用到🥥🌴4個椰子1鍋湯, 仲要不加1滴水🙅‍♀️💦而雞湯咁香甜嘅原因就係用上海南文昌雞🐓,🇨🇳國內已經開咗超60間分店架啦🫨🍲今次order咗個鴛鴦鍋,😛因為想試試個新湯底,所以叫咗個海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞🌴。傳統椰子雞鍋嗰邊就非常香甜🥥👍,可以喺正式打邊爐之前飲幾啖試吓🥣,因為個湯底會越煲越甜💗。至於酸湯嗰邊味道其實都幾開胃😋🍲🔥火鍋配料方面,我哋叫咗以下四款👇🔅🐠中山脆皖魚片 - 賣相一流成個刺身拼盤一樣,每片都好鮮甜!🔅🥩🌋火山肥牛 - 聽個名都知道勁,賣相真係成坐火山咁!打卡一流!🔅🥟潮汕手工魚皮餃 - 魚皮餃外皮爽彈,肉質帶甜🔅🥥🍙椰香爆漿球 - 呢個椰汁糯米飯非常之香,糯米飯亦都好煙靭!

🍲🔥想打邊爐但又唔想重口味有咩好選擇❓💭🤔

海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞
🍲🔥火鍋配料方面,我哋叫咗以下四款👇

火山肥牛

🔅🥟潮汕手工魚皮餃 - 魚皮餃外皮爽彈,肉質帶甜

椰香爆漿球
2024-10-28
椰香爆漿球
最近開始轉涼,已經好想食熱辣辣嘅滋潤嘅椰子雞,四季椰林已經國內超過60間分店,最近喺香港都開咗啦喺旺角新世紀已經可以食,又帶屋企人嚟試吓!餐廳裝修高貴雅緻,私隱度十足!試咗仍地牌竹蓀馬蹄椰子雞,食之前一定要飲啖湯先~因為用咗四個天然純椰子先做到一個湯底,原汁原味選上海南文昌雞旁邊仲有一個計時器計到啱啱好5分鐘就可以食得,雞肉皮薄肉嫩,脂肪低雞味非常濃郁中山脆皖魚片估唔到居然有鯇魚片食,皖魚片無泥味而且爽脆軟滑粒粒蝦肉黑虎蝦滑用了優質黑虎蝦製作成蝦滑,粒粒蝦肉,飽滿Q彈新鮮竹笙新鮮嘅竹笙已經整理乾淨,放入椰子雞鍋入邊非常適合,索哂椰子湯,非常滋味呢個時候我哋嘅煲仔飯已經準備好,熱辣辣煲仔入邊係雪白嘅米飯上面鋪滿咗唔同嘅臘腸臘肉🤗非常邪惡,加埋秘製豉油撈埋粒粒金黃,底下仲有飯焦非常啱晒而家天氣!四季椰林海南椰子雞旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖

中山脆皖魚片
估唔到居然有鯇魚片食,皖魚片無泥味而且
爽脆軟滑

粒粒蝦肉黑虎蝦滑
用了優質黑虎蝦製作成蝦滑,粒粒蝦肉,飽滿Q彈

新鮮竹笙

四季椰林海南椰子雞
2024-11-15 422 瀏覽
大名鼎鼎嘅「四季椰林」喺國內有超過60間分店,原來香港都有一間,喺旺角MOKO 新世紀廣場3樓就有得食啦!一入門口已經見到牆上嘅標語「4個椰子1鍋湯,不加一滴水」,我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊純椰子水湯底,另一邊係酸辣湯底,等湯底煮滾咗之後,店員就會幫手落文昌雞啦半隻海南文昌雞🐔雞隻選用海南文昌雞,落鍋之後煮5分鐘就可以食啦,文昌雞嘅質感嫩滑,而且脂肪較少,好食又健康,配搭椰子湯底非常清甜。醬油亦都值得一讚,甜甜地可以突顯出雞嘅鮮味,仲可以自己加配沙薑、辣椒或者青檸,調製個人口味。「中山」脆鯇魚片🐟魚片份量都幾多,落左之後幾秒鐘就會見到魚片煮熟咗,口感爽脆,配搭酸辣湯底,夠晒惹味!雪花牛小排🐮打邊爐一定要食肥牛,牛小排肥瘦相間,鮮嫩有牛肉味,加上椰子湯底清甜,更加突顯到牛小排嘅滋味!「潮汕」手工魚皮餃🥟喺香港好少食到呢種魚皮餃,好有特色,一啖一個啱啱好。香辣文昌雞腎、涼拌青瓜涼拌青瓜酸酸辣辣,文昌雞腎好爽口,作為開胃小菜一流!100%天然椰子水🥥椰子味超級濃郁,有少少似椰漿加椰子水,而且夠晒冰凍,啱晒打邊爐飲!椰子糯米飯平時芒果糯米飯就食得多,椰子糯米飯真係第一次試😝軟糯嘅糯米飯配搭椰子肉,口

半隻海南文昌雞🐔

「中山」脆鯇魚片🐟

雪花牛小排🐮

「潮汕」手工魚皮餃🥟
喺香港好少食到呢種魚皮餃,好有特色,一啖一個啱啱好。

香辣文昌雞腎、涼拌青瓜
涼拌青瓜酸酸辣辣,文昌雞腎好爽口,作為開胃小菜一流!

100%天然椰子水🥥

椰子糯米飯
平時芒果糯米飯就食得多,椰子糯米飯真係第一次試😝軟糯嘅糯米飯配搭椰子肉,口感豐富,味道清新,啱晒打完邊爐食!

總括嚟講性價比都唔錯,「不加1滴水」椰子湯底清甜好飲,更能體現食材嘅原汁原味😋鍾意重口味少少嘅亦都可以鴛鴦鍋揀酸辣湯湯底,又多一種滋味,非常值得去試吓👍🏻
打邊爐,湯底係靈魂😍係國內已經超過60間分店主打湯底4個椰子1鍋湯,不加1滴水🥥加上熱辣辣嘅臘味煲仔飯絕對係雙重滿足🤍🤍✨椰子雞鍋🧡推薦!椰子湯底清甜可口個湯一滾起即刻忍唔住飲咗兩大碗🤤雞件係使用上海南文昌雞再加埋沙薑、辣椒、青桔同醬油令味道上升一個層次✨金牌非遺臘味煲仔飯🧡推薦!我係煲仔飯愛好者😍秘製醬油調味啱啱好臘味香氣四溢,同米飯融為一體底層有飯焦感,口感出色臘味薄薄切成一片片,更容易下飯係一個完成度好高嘅煲仔飯😆🤍✨貴州紅托竹笙🧡推薦!被譽為真菌之王竹笙吸收晒湯底嘅精華鮮甜多汁又q軟💦✨潮汕非遺丸類雙拼使用潮汕老字號牛筋丸魚丸口感彈牙✨炸腐竹濃濃豆香兼有咬口應該係我第一次食炸既腐竹✨鮮活水培菜 極致新鮮既水耕蔬菜食之前要搣走菜葉食落有少少似椰菜口感✨中山脆鯇魚片✨午餐肉 (切成心心形狀💕)
打邊爐,湯底係靈魂😍
係國內已經超過60間分店
主打湯底4個椰子1鍋湯,不加1滴水🥥
加上熱辣辣嘅臘味煲仔飯
絕對係雙重滿足🤍🤍

✨椰子雞鍋
🧡推薦!椰子湯底清甜可口
個湯一滾起即刻忍唔住飲咗兩大碗🤤
雞件係使用上海南文昌雞
再加埋沙薑、辣椒、青桔同醬油
令味道上升一個層次

✨金牌非遺臘味煲仔飯
🧡推薦!我係煲仔飯愛好者😍
秘製醬油調味啱啱好
臘味香氣四溢,同米飯融為一體
底層有飯焦感,口感出色
臘味薄薄切成一片片,更容易下飯
係一個完成度好高嘅煲仔飯😆🤍

極致新鮮既水耕蔬菜
食之前要搣走菜葉
食落有少少似椰菜口感

✨中山脆鯇魚片
✨午餐肉 (切成心心形狀💕)
2024-11-08 441 瀏覽
呢間係旺角東既椰子雞煲好出名今日終於同屋企人黎試到😆真心好好食每樣食材都好新鮮湯底又勁清甜🫶🏻.原味椰子雞湯底令人十分印象深刻使用既原材料係來黎上海既南文昌雞呢種雞肉鮮嫩多汁同椰子搭配既湯底好夾🤌🏻點既係半隻雞的份量($208)湯底由四個新鮮椰子熬製而成絕對冇加一滴水極大程度上保留左椰子既天然甘甜同雞肉既香氣湯頭清澈見底飲落好清新鮮甜🤩🤩.💎火山肥牛($98)都好出色牛肉切片厚薄均勻肉質鮮嫩搭配椰子雞既湯底🥹增添左濃濃既肉香味.💎金牌非遺臘味煲仔飯($118)都好好食臘腸香氣撲鼻米飯粒粒分明完美咁吸收左臘味既醇厚😍勁好食.💎而午餐肉($28)同鮮活水培菜($38)就增加左菜品既層次感前者既鹹香同椰子雞既鮮甜形成左一種奇妙既對比💃後者既清新口感則為整體菜餚增添左一點色彩同平衡.💎3秒響鈴($36)都好好食口感脆口吸收左湯底既香氣令人食完仲想叫多一份🤩.$38 鮮活水培菜蔬菜勁新鮮!配搭鮮甜既湯底超夾🤩呢間餐廳令人由頭到尾都感受到佢地既用心與品質甚至係國內已經擁有超過60間分店🥳顯示出佢既受歡迎程度係呢個環境中無論係家人聚餐定係同朋友小聚都享受到美味同愉悅推介!😆😆
呢間係旺角東既椰子雞煲好出名

原味椰子雞湯底令人十分印象深刻
使用既原材料係來黎上海既南文昌雞
呢種雞肉鮮嫩多汁
同椰子搭配既湯底好夾🤌🏻
點既係半隻雞的份量($208)

湯底由四個新鮮椰子熬製而成

臘腸香氣撲鼻
米飯粒粒分明
完美咁吸收左臘味既醇厚😍
勁好食

💎而午餐肉($28)

同鮮活水培菜($38)就增加左菜品既層次感

係呢個環境中
無論係家人聚餐定係同朋友小聚
都享受到美味同愉悅
推介!😆😆
在深圳已经吃过过好多次,用了四个新鲜的椰子的汤底,一滴水都没有加,健康又美味~✨ 海南酸汤鸳鸯锅椰子鸡新口味锅底海南酸汤真的不错!微酸微辣,超开胃~原味椰子鸡依然稳定发挥,汤底鲜甜,鸡肉嫩滑~✨ 潮汕老字号手工鱼皮饺超出预期!鱼皮饺是新鲜的,外皮超薄,馅非常有肉感,实惠又好吃~✨ 火山肥牛分量挺大的,很有肉香,和酸汤绝搭!✨ 凉菜双拼鸡胗微辣爽口,口感弹牙,青瓜清新解腻,非常适合开胃✨ 海南椰子船饭上面一层是软软的椰香糯米饭,下面是软软厚厚的椰子肉,还搭配了浓浓的椰浆,每一口都能感受到浓厚的热带风情~

✨ 海南酸汤鸳鸯锅椰子鸡

✨ 潮汕老字号手工鱼皮饺

✨ 火山肥牛
分量挺大的,很有肉香,和酸汤绝搭!

✨ 凉菜双拼
鸡胗微辣爽口,口感弹牙,青瓜清新解腻,非常适合开胃

✨ 海南椰子船饭

2024-11-03 44 瀏覽
今晚去的餐廳位於旺角,是一間以椰子雞火鍋出名的專門店,於國內赫赫有名,分店數量已超過60間,屬於國內火鍋界的一股清流。餐廳有不少卡位,座位舒適,以綠色和木色為主調,帶點小清新。小食 🥒✨香辣雞胗配青瓜絲,口感鮮爽,雞胗香辣入味,青瓜絲則清涼解膩,兩者搭配得宜。而涼拌青瓜,清脆爽口,酸甜適中,是開胃的最佳選擇。火鍋🍲海南酸湯鴛鴦椰子雞,可以一次過試兩款不同的湯底。椰子湯底清甜可口,帶著淡淡的椰香,令人一口又一口,而且一試難忘。而酸湯則酸爽微辣,與椰子湯底相得益彰,更添風味。店鋪選用了上海的海南文昌雞,肉質鮮嫩多汁,配上四隻椰子湯不加一滴水,確保了雞肉的原汁原味。配料 ✨火山肥牛質地香嫩,入口即化,與椰子湯底的清甜相互映襯。中山脆皖魚片薄切,口感鮮脆,是火鍋中的另一亮點。肉餃則皮薄餡嫩,鮮美多汁。而娃娃菜則清新可口,吸收了椰子湯底的精華,更加美味。甜品🍮椰子糯米飯配椰漿很匹配。糯米飯香糯可口,椰漿則香甜潤滑,加上清香的原塊椰子肉,口感豐富。
小食 🥒✨
火鍋🍲
配料 ✨
甜品🍮
2024-11-02 213 瀏覽
今天和老公來到這在國內已經有超過60間分店的過江龍椰子雞火鍋店午膳,這裏的進食環境寬敞舒適、用上的杯碟盛器也美觀雅緻。~海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞(半隻)這店是用上100%海南直供的文昌雞。我們選的鴛鴦鍋分别是清甜的椰汁湯底和略帶麻辣的酸味湯底。細心的店員先給我們在鍋中放入雞塊並提醒我們五分鐘後即可享用,他更建議我們一定要先品嚐一下這「不加1滴水、4個椰子1鍋湯」🥥的美味。👍山林放養海南文昌雞果然皮薄骨細,肉質鮮嫩,雞味濃郁。沾上店家特制的醬油更覺鮮味突出;如配合不同的蘸料如野山椒、青金桔或者鮮沙姜蓉,則更是酸辣紛陳,滋味更多元化。~涼菜雙拼(雞胗+青瓜)🥒這雙拼都略帶微辣,卻制作得十分可口;海南文昌雞胗惹味爽口、青瓜清新可口,確是理想的飯前醒胃之選。~火山肥牛大大片的肥牛霸氣十足,肥瘦分明,在滾熱的火鍋中輕輕的拖動幾下,然後一大團的放到口裡,那十足的鮮味和滿滿的口感讓人十分滿足。~蘭花蚌用冰鮮著的蘭花蚌肥美肉厚,稍為滾熟一下,入口即有一種誘人的爽脆鮮甜感覺,頗為吸引。~魚皮餃🥟魚皮餃個子雖然不大,卻造得十分精緻,餃皮煙韌,餡料充實,入口鮮爽的口感甚佳。~娃娃菜🥬吸收哂湯的精華,不能放過。~

~海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞(半隻)

~涼菜雙拼(雞胗+青瓜)🥒

~火山肥牛

~蘭花蚌

~魚皮餃🥟

~娃娃菜🥬
吸收哂湯的精華,不能放過。

~海南島椰子船飯🥥
這農家特色飯真令我有意外驚喜,它是以切成船形的椰子肉為底,加上用海南糯米包裹著天然椰肉,用鮮椰汁蒸製而成;清香帶甜,沒有飽膩的感覺;若淋上伴隨的鮮椰汁會讓口感和香味倍增,十分吸引。

是次體驗果然不錯,這店的食物風味頗有一格,傾向著重原汁原味,用上較多的天然食材,真材實料,不作過份的味覺渲染,加上取價公道,值得捧塲。
2024-10-31 180 瀏覽
「4個椰子1鍋湯,不加1滴水」係深圳就聽過,依家唔洗特登去深圳,旺角都有得食四季椰林海南椰子雞!以其獨特的椰子雞鍋聞名,雞係用上海南文昌雞,國內已經超60間分店,食過深圳嘅分店,令我更加期待。海南酸湯鴛鴦鍋件(半隻)$228湯底由新鮮椰子水熬製而成,濃郁的椰香搭配酸辣的味道,雞肉嫩滑多汁,與湯底的香甜相得益彰,食雞肉之餘不忘飲多幾啖椰子雞湯,每一口都滿滿嘅椰子清甜同雞油香味。爽脆蘭花蚌 $78蚌肉新鮮口感爽脆,清淡的調味使海鮮的鮮味更加突出。雪花牛小排 $168牛小排的油脂分布均勻,肉質柔嫩,入口即化,散發著誘人的肉香。潮汕老字號手工魚皮餃 $38餃子皮薄而柔軟,裡面包裹著鮮嫩的魚肉魚皮,淡淡醬料的點綴讓這道小食更加帶出鮮嫩。娃娃菜 $32娃娃菜在椰子湯中吸收了豐富的湯汁,清新可口,為整頓餐點增添了清新感。凉菜雙拼 $45搭配著清爽的醬汁,這道菜十分開胃,完美平衡了火鍋的油膩感。海南椰子船飯 $28作為主菜又得甜品又得嘅椰子船飯,椰子肉與糯米飯的搭配,帶有淡淡的椰香,口感軟糯。

海南酸湯鴛鴦鍋件(半隻)$228

爽脆蘭花蚌 $78
蚌肉新鮮口感爽脆,清淡的調味使海鮮的鮮味更加突出。

雪花牛小排 $168

潮汕老字號手工魚皮餃 $38

娃娃菜 $32

凉菜雙拼 $45
搭配著清爽的醬汁,這道菜十分開胃,完美平衡了火鍋的油膩感。

海南椰子船飯 $28

2024-10-30 149 瀏覽
在國內擁有超過60間分店嘅椰子雞煲店「四季椰林」最近進駐香港, 在旺角新世紀廣場開設首店。店內裝修雅緻, 閒逸舒適。原味椰子雞鍋以「不加1滴水,4個椰子一鍋湯」突顯新鮮椰青湯底, 而雞是選用正宗海南走地文昌雞。雞件肉質鮮嫩幼滑, 雞湯鮮甜不油膩, 更有著陣陣椰子清香, 自然要飲多幾碗。原切和牛雪花牛肉雪花牛肉紋理分明, 牛味濃郁嫩滑, 鬆化不油膩, 味道可口。中山脆鯇魚片鯇魚片新鮮有光澤, 肉質爽脆鮮甜, 帶有濃郁海鮮味道。鮮龍須筍龍須筍經灼燙後, 外軟內脆嘅口感, 清新鮮甜, 吃起來好滋味。鮮珍生菌拼盤拼盤包括鮮雪山松茸、牛肝菌、繡球菌和雞樅菌四款菇菌, 經灼煮後, 鮮甜爽脆, 口感清新 。椰林心形粉心形粉賣相好精緻, 質地煙韌有嚼勁, 還有淡淡椰子清香, 爽滑不糊口。海南香辣文昌雞胗雞胗香辣爽脆, 鹹香惹味, 加上脆口青瓜絲, 相當醒胃。

原味椰子雞鍋

原切和牛雪花牛肉

中山脆鯇魚片

鯇魚片新鮮有光澤, 肉質爽脆鮮甜, 帶有濃郁海鮮味道。
鮮龍須筍

鮮珍生菌拼盤

椰林心形粉
海南香辣文昌雞胗

雞胗香辣爽脆, 鹹香惹味, 加上脆口青瓜絲, 相當醒胃。
2024-10-26 127 瀏覽
最近去咗旺角嘅四季椰林,主打4個椰子1鍋湯,而且不加1滴水內地已經超60間分店,香港都有得食啦!✨涼菜雙拼 $45入面有涼拌青瓜同涼拌雞腎。青瓜清脆,少少辣,唔會太重口味,食落清新。而雞腎辣味適中,整體來講都幾開胃。✨海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞 $228 (半隻)呢個係鴛鴦鍋,鍋底係用四個椰子煮成嘅湯,完全冇加水,湯汁清甜,帶有椰香,非常滋味。而酸湯就有一啲酸爽感,兩者搭配得宜,雞肉用嘅係海南文昌雞,肉質滑嫩,吸收咗湯汁後更加美味。✨爽脆蘭花蚌 $78只需涮煮10秒,口感非常爽脆,肉厚肥美✨雪花牛小排 $168牛小排亦都好嫩,肉質有嚼勁,味道濃郁✨潮汕老字號手工魚皮餃 $28皮薄而富有彈性,餡料鮮美,整體口感都幾好✨海南椰子船飯 $28飯粒鬆軟,帶有椰香,配搭椰奶食更加美味✨天然椰子水 $36椰子水壺好特別,椰子水好fresh,打邊爐岩哂🩷
最近去咗旺角嘅四季椰林,
主打4個椰子1鍋湯,而且不加1滴水
內地已經超60間分店,香港都有得食啦!

✨涼菜雙拼 $45
入面有涼拌青瓜同涼拌雞腎。
青瓜清脆,少少辣,唔會太重口味,食落清新。
而雞腎辣味適中,整體來講都幾開胃。

✨海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞 $228 (半隻)
呢個係鴛鴦鍋,
鍋底係用四個椰子煮成嘅湯,完全冇加水,
湯汁清甜,帶有椰香,非常滋味。
而酸湯就有一啲酸爽感,兩者搭配得宜,
雞肉用嘅係海南文昌雞,肉質滑嫩,
吸收咗湯汁後更加美味。

✨爽脆蘭花蚌 $78
只需涮煮10秒,口感非常爽脆,肉厚肥美

✨雪花牛小排 $168
牛小排亦都好嫩,肉質有嚼勁,味道濃郁

✨潮汕老字號手工魚皮餃 $28
皮薄而富有彈性,餡料鮮美,整體口感都幾好

✨海南椰子船飯 $28
飯粒鬆軟,帶有椰香,配搭椰奶食更加美味

✨天然椰子水 $36
椰子水壺好特別,椰子水好fresh,打邊爐岩哂🩷
2024-10-25 70 瀏覽
近年流行椰子雞湯,四季椰林海南椰子雞於國內已超過60間分店,人氣十分高,呢家系香港都食到喇🤤✿ 涼菜雙拼 $45有雞胗加青瓜🥒雞胗更系海南文昌雞胗,經典雙拼組合,作為前菜好開胃又惹味。✿ 潮汕老字號手工魚皮餃 $38魚皮餃形狀明顯同出面吾同🥟皮薄肉餡實在,手工製作果然吾同啲。✿ 中山脆鯇魚片 $58脆鯇魚片大家食火鍋戈陣亦中意🐟鯇魚片爽脆新鮮。✿ 火山肥牛 $98個樣又真系幾似火山🌋肥牛油脂豐富,鮮嫩多汁。✿ 原味椰子雞 $208店內有數款配料搭配椰子雞,今次系食原味同埋酸湯。酸湯系新品,味道少少辣,幾惹味🔥原味更能食得出純粹椰子味,4個椰子吾加一滴水確實真材實料🥥雞肉亦嫩滑,系使用海南文昌雞🐔吸收椰子湯後更入味。✿ 海南鮮榨椰汁 $38/瓶鮮榨椰汁賣相好精美✨椰子味香濃,原來鮮榨椰汁系帶有輕微鹹香,甜度比外面椰汁低,更健康美味🤍✿ 海南椰子船飯 $28系海南傳統小食⛵️椰子香氣濃郁,軟糯清甜,沾上椰汁層次更豐富。

✿ 涼菜雙拼 $45

✿ 潮汕老字號手工魚皮餃 $38

✿ 中山脆鯇魚片 $58
脆鯇魚片大家食火鍋戈陣亦中意🐟鯇魚片爽脆新鮮。

✿ 火山肥牛 $98
個樣又真系幾似火山🌋肥牛油脂豐富,鮮嫩多汁。

✿ 原味椰子雞 $208

✿ 海南鮮榨椰汁 $38/瓶

✿ 海南椰子船飯 $28

2024-10-22
  • 原味椰子雞
2024-10-23 67 瀏覽
四季椰林海南椰子雞餐廳提供左特別嘅火鍋調味料,砂礓、辣椒同柑桔,呢個搭配除咗為每一道菜提味之外,仲增添咗層次感。涼菜雙拼 - 雞腎 青瓜涼菜雙拼包括雞腎同青瓜,雞腎彈牙爽脆,搭配清爽嘅青瓜,口感十分清新,份外開胃。海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞火鍋嘅湯底好特別,係海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞湯,酸湯酸香撲鼻,微微嘅辣度,椰子雞湯香氣撲鼻,口感鮮甜。餐廳一鍋湯用四個椰子,唔會加一滴水,所以椰子味份外突出。海南文昌雞海南文昌雞,喺用咗上海南文昌雞,肉質特別鮮嫩,口感肥美。雞肉嘅鮮味除咗被火鍋湯底提升之外,同柑桔嘅清香亦份外搭配,非常滋味。娃娃菜娃娃菜係一種打邊爐會特別適合嘅一種蔬菜,非常容易吸引到火鍋湯底嘅精華,而且又健康。潮汕老字號手工魚皮餃潮汕老字號手工魚皮餃外皮薄而韌,內餡鮮美彈牙,配合其他調味料更突出潮汕美食嘅精髓。火山肥牛 - 牛小排火山肥牛嘅牛肉部位其實係牛小排,肉質會比較鮮嫩多汁,油花分佈均勻,非常適合嘅火鍋材料,搭配砂礓嘅調味,令人食得津津有味。海南椰子船飯海南椰子船飯味道好似泰式芒果糯米飯,口感煙韌,椰子味突出而且香甜,作為今晚令人回味無窮嘅甜品。餐廳喺國內已經超60間分店,服務非常周到,
四季椰林海南椰子雞

涼菜雙拼 - 雞腎 青瓜

海南文昌雞

娃娃菜

潮汕老字號手工魚皮餃

火山肥牛 - 牛小排

海南椰子船飯

餐廳喺國內已經超60間分店,服務非常周到,餐廳環境精緻,食物擺盤有心思,周圍都係打卡位。
2K
🇭🇰香港首間「四季椰林」進駐選址旺角,「四季椰林」係深圳擁超過𝟔𝟎間分店,係唔少港人北上「必食」餐廳之一黎架~⋄😎作為全國椰子雞火鍋領導品牌之稱,餐廳標榜「只用山林放養海南文昌雞」、「不加𝟏滴水,𝟒個椰子𝟏鍋湯」🍲店舖主打椰子雞火鍋🌴🐤由食材至湯底都是採用𝟙𝟘𝟘%天然椰子水,𝟎脂肪、𝟎香精、𝟎添加,不加𝟏滴水,𝟒個椰子𝟏鍋湯,成就清醇的椰子湯底🥥🍲而雞是用正宗海南走地文昌雞🐥肥瘦適中,口感鮮美嫩滑👅整個湯底不油膩,食用前一定要先嚐一口湯,清新又鮮甜😋😋⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌湯底 海南風味 ✦🥥🌶️海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞椰子湯底採用天然椰子水,不加1滴水,難怪煮出來的湯鮮甜無比,忍唔住飲左幾碗湯😚今次揀左鴛鴦鍋,另一邊是酸湯,飲落味道有d似酸辣湯,酸爽滋味,雙重風味😛而雞是使用上海海南文昌雞,是聯合海南大學深度研發,肉質比一般的更富爽脆彈的口感,配上沙薑,辣椒和青檸仔味道更佳☺️⋄✦ 靈魂小吃 開胃過癮 ✦☘️涼菜雙拼🐤雞腎|青瓜🥒涼拌非常開胃,一個拼盤,2款滋味,雞腎只用海南文昌雞腎,香辣酸甜,青瓜清新爽口,非常開胃😜⋄✦ 丸類海鮮 尚味舌尖 ✦🐠🥟潮汕老字號手工

====—====—====—====—
✦ 招牌湯底 海南風味 ✦
🥥🌶️海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞

✦ 靈魂小吃 開胃過癮 ✦
☘️涼菜雙拼
🐤雞腎|青瓜🥒

✦ 丸類海鮮 尚味舌尖 ✦
🐠🥟潮汕老字號手工魚皮餃

一份6粒的魚皮餃每粒大小均一,外皮薄薄的,內餡鮮味十足,滿滿潮汕風味😄

✦ 葷素搭配 火鍋標配 ✦
🥩火山肥牛

精選肥牛,屬天然甄選,鮮嫩多汁,肉質鮮味😙

✦ 時令海鮮 ✦
🐚蘭花蚌

蚌擺碟精緻美觀,賣相很好,食落新鮮,口感鮮味爽口😎

✦ 椰風主食 ✦
🌴🥥海南椰子船飯

海南傳統特色小吃,一份4件,造型十足切開了的柚子般,上面是軟糯的糯米飯,下面是清爽的椰子肉,椰香濃郁👍🏻

✦ 蔬菜 ✦
🥬娃娃菜

娃娃菜無論浸在酸湯還是椰子雞湯都十分吸味,口感和質地柔嫩,味道清香🤤

✦ 特飲 ✦
🥥𝟙𝟘𝟘%海南鮮榨椰汁

椰汁味道清香,清爽怡人,天然甜味非常滋味,配上特別玻璃樽容器盛載,非常精緻👀
====—====—====—====—
📌店名:四季椰林海南椰子雞’
📍地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖
2024-10-02