2023-05-23 28 瀏覽
地點係旺角人流十分多,有時需要係門外排隊等候入座,但都安排得好快手,店員態度熱情又有禮,高效率得黎又唔會比人覺得趕客。店內環境屬舒適類嘅茶餐廳,光線充足,座位都唔會好污糟油淋淋咁,冷氣都好夠,夏天食野唔會流哂汗。食物出餐都幾快,岩哂節奏急速嘅旺角。特別推介黑蒜油叉燒滑蛋飯👍🏻👍🏻份量多,一般成年男士都會夠飽,叉燒肉質一啲都唔柴,炒蛋又香又滑,配埋黑蒜油真係冇得彈💕 好耐之前到訪食過芝士咸牛肉通粉都好正!
2023-05-16 55 瀏覽
旺角依間餐廳展現左現代港式茶記風格但其實入面係食多國菜玩fusion所以餐廳裝潢時尚 有好大幅花花牆而門外用左湖水綠非常搶眼餐牌上見到招牌菜有經典蜜汁叉燒滑蛋飯望見圖都好正不過今日我食佢地嘅養生燉湯餐價錢約一百蚊多左右就可有湯+前菜+主菜+飲品點左個鮑魚雞煲同加左份蒜泥白肉雞煲味道用左湖辣 非常香食落少辣唔擔心太重而鮑魚仔都至少有四-五隻 口感好爽彈而蒜泥白肉無我想像中咁重味 略淡燉湯就好有驚喜 非常甜 見到入面有湯渣瘦肉 好足料另外再點坑燒西班牙黑毛豬鞍架佢會有薯條同沙律作配菜薯條有加秘製香粉 新鮮炸仲脆而沙律都有加上沙律醋至於豬鞍架都算大件 燒得好均勻食落好重豬肉味 唔掂醬都好香依個價錢可以食到咁香口嘅豬鞍真係唔易留意返餐牌會定期轉菜式

旺角依間餐廳展現左現代港式茶記風格

食落好重豬肉味 唔掂醬都好香
依個價錢可以食到咁香口嘅豬鞍真係唔易

留意返餐牌會定期轉菜式

2023-05-10 47 瀏覽
今日就同朋友去咗四寶食堂食飯我哋就叫咗旺角分店限定嘅中式燉湯套餐前菜沖繩醬油煮牛筋, 賣相超深色, 牛筋膠質超重, 食落甜甜地, 非常濃郁, 用嚟送飯啱啱好👍是日靚湯係木瓜南北杏豬展湯, 燉湯好清甜, 入面仲超多料😋另外, 主菜幾重鑊氣, 黃金骨外層甜甜地, 而且薯仔粒粒金黃色, 好香口另外, 我哋仲叫左蜜糖天使燒春雞, 配埋是日餐湯及沙律燒春雞外皮燒得香脆, 切開肉汁豐盛, 肉質滑溜飲品就叫咗長野縣白桃氣泡, 粉紅西柚氣泡茶, 比較清香, 配搭清新

今日就同朋友去咗四寶食堂食飯

我哋就叫咗旺角分店限定嘅中式燉湯套餐

是日靚湯係木瓜南北杏豬展湯, 燉湯好清甜, 入面仲超多料😋

另外, 我哋仲叫左蜜糖天使燒春雞, 配埋是日餐湯及沙律
燒春雞外皮燒得香脆, 切開肉汁豐盛, 肉質滑溜

2023-05-08 39 瀏覽
㕵角必食👅茶餐廳,旺角美食雲集,間間餐廳都坐得好迫迫夾夾,今日見落雨滴答,想揾間坐得好啲但又平平哋嘅午餐。經過見到四寶食堂,門口大大個餐牌,食物種類繁多,目測坐位闊落,餐廳環境乾淨整潔,就入去試下🤗因為近排做緊gym,想吸收多啲蛋白質,叫咗午市經典常餐,其中我最鍾意既🍅蕃茄🥔薯仔牛肉湯通粉($HKD55),嫩滑炒蛋🥚及牛油丹麥多士,飲熱檸水(健康低卡必選😍)。蕃茄薯仔湯底好濃味,仲有兩粒大大粒嘅薯仔😍,配埋啲通粉一齊食,非常之入味👍🏻牛肉亦煮得好嫩滑,同個炒蛋一樣咁滑🤩另外都好鍾意佢個炒蛋,或得來唔會好多油🫶🏻呢個價錢係旺角食到呢個質素同坐得舒服,真係好good👍🏻

呢個價錢係旺角食到呢個質素同坐得舒服,真係好good👍🏻

2023-05-06 52 瀏覽
今日同朋友撐枱腳,見到呢間四寶冰室有好多晚餐選擇,所以就唔心大心細決定喺度解決。佢嘅晚市套餐好吸引,+10幾蚊或者20幾蚊就可以升級加前菜或者養生燉湯,我哋嗌咗三個晚餐。《芥蘭炒牛肉》$88我哋升級左前菜,麻辣豬手,非常入味,好好香川式辣香,同埋豬手口感好爽,好味。另外芥蘭炒牛肉嘅份量好多,尤其是牛肉,份量多之餘,仲炒得好林,同埋好入味,芥蘭亦都煮得啱啱好唔會太林,整體好滿意。《京都豬扒》$98升級咗晚市養生燉湯,好足料,同埋清清地唔會好鹹,飲得出冇落味精。京都豬扒同樣份量勁多,大大塊肉質鬆厚,多汁,酸酸甜甜好開胃。《鮑魚肥腸雞煲》$108呢煲嘢又有鮑魚,又有腸,仲有雞,滿足晒幾個願望,全部都好入味,微辣,送飯一流,岩重口味人士。 總括來講,雖然四寶係一間茶記,但係質素真心唔錯,水準比一般茶餐廳高,下次經過會再幫襯。

《芥蘭炒牛肉》$88

《京都豬扒》$98

《鮑魚肥腸雞煲》$108

2023-04-30 64 瀏覽
黑蒜油叉燒滑蛋飯金黃色既滑蛋配上一片片既叉燒,仲有青蔥點綴,好吸引呀😍經典美式全日早餐估唔到呢度都有all day breakfast ,一向鍾意食all day breakfast 既我緊係試下啦,非常欣賞佢既蕃茄係去皮,勁貼心!!仲有茄汁豆、炒雜菇、炒滑蛋、香腸、煙肉、烘麵包、沙律菜,我覺得好岩我食拔道腩水門雞半隻雞肉起左骨,啖啖肉,十分嫩滑,仲有少少醬汁,旁邊仲有個自家制辣汁,唔錯唔錯朱古力咖啡呢杯咖啡質素唔差,而且咖啡夠香滑,仲有微微朱古力味粉紅西柚氣泡茶酸酸地好開胃,仲好靚好夢幻添
黑蒜油叉燒滑蛋飯
金黃色既滑蛋配上一片片既叉燒,仲有青蔥點綴,好吸引呀😍

經典美式全日早餐

拔道腩水門雞半隻

朱古力咖啡
呢杯咖啡質素唔差,而且咖啡夠香滑,仲有微微朱古力味

粉紅西柚氣泡茶
酸酸地好開胃,仲好靚好夢幻添

2023-04-21 58 瀏覽
喺旺角見到呢間裝修好夢幻嘅茶餐廳,成個格調提昇唔少~~睇餐牌,有好多吸引選擇~最後決定叫兩個小菜,菠蘿咕嚕肉,呢個絕對係一個招牌菜,用心之作~賣相已經覺得好靚,炸粉係有焦脆嘅口感,肉質軟腍,西班牙黑豚肉肉味香滑,肥瘦比例適中,再加上拉絲嘅拔絲山渣汁,酸酸甜甜好開胃,鮮菠蘿嘅擺盤有心思~另一個小菜,沙嗲金菇肥牛粉絲煲,沙嗲汁比較清淡,但勝在份量都好多,肥牛同粉絲索晒汁,送飯一流~加$28可以有原盅養生燉湯,幾清甜~
喺旺角見到呢間裝修好夢幻嘅茶餐廳,成個格調提昇唔少~~

睇餐牌,有好多吸引選擇~

加$28可以有原盅養生燉湯,幾清甜~
2023-04-18 67 瀏覽
復活節假期當然要出動搵好野食今日就同大小姐拍拖去左旺角行街街順便食好野位於旺角的四寶食堂聽個名好似一般茶餐廳但係原來裝修得好骨子仲用上TIFFANY BLUE做主打色喺旺角依種咁地道的地區真係好顯眼唔怪之得大排長龍啦我地都在門口等左一陣先有位餐牌上的相非常吸引樣樣都好想食最後我揀左”喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯”超大塊豬扒差D大過隻碟仲要煮得好淋身大大堆蔥油搞到成碟飯都好香太陽蛋都煎得好靚一口接一口食食到唔想停大小姐就揀左瑞士汁炒牛河難得炒牛河炒得好夠乾身完全沒油膩牛肉片亦非常嫩滑咸度適中比平時食的乾炒牛河更為健康最後我地仲食埋甜品揀左迷你即烘焦糖香蕉班戟熱烘烘的班戟上層放有冰凍的雪糕一凍一熱多重感觀享受班戟沾上朱古力醬以及雪糕真的超級好味再加上焦糖香蕉為我地依餐畫上完美句號下次你地去旺角都不妨試下環境又靚食物又好味好值得黎打卡架
復活節假期當然要出動搵好野食

唔怪之得大排長龍啦
我地都在門口等左一陣先有位

餐牌上的相非常吸引
樣樣都好想食
最後我揀左”喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯”
超大塊豬扒差D大過隻碟

下次你地去旺角
都不妨試下
環境又靚食物又好味
好值得黎打卡架
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯
2023-04-13 44 瀏覽
留意咗好耐依間四寶食堂㗎喇,佢嘅Tiffany blue裝潢真係勁吸晴,以為佢用裝潢吸引人嘅貴價茶記,幫襯完先知佢係睇得又食得~Menu好多選擇,中式又有西式又有,樣樣都好吸引咁,男友好快就揀好要招牌瑞士汁炒牛河,因為佢話唔係好多地方有得揀,碟炒河上堂未食就知一定好好味,不論河粉定牛肉都被滿滿嘅瑞士汁包裹著,超濃郁! 佢話係佢食過瑞士汁炒牛河頭3甲𠻹啵!之後我就嗌咗黑醬油胡椒粉絲大蝦煲,鐵鍋上個煲keep住熱辣辣,加咗黑醬油都唔會令到啲粉絲好濕,條條分明好乾身,好爽口,加埋d胡椒超惹味,果日咁啱天氣涼涼哋食,一流!啲蝦有3大隻,真係大蝦嚟冇呃人,仲係爽身嘅!另外嗌咗個椒鹽豆腐金磚share食,果種外脆內嫰滑真係拍得住酒樓嘅水準,食到停唔到口!讚!

2023-04-12 1015 瀏覽
旺角提供多國菜式嘅茶餐廳,有中餐有西餐,諗唔到食乜都總有一款岩,地方夠大,加上新裝修又多卡位,坐得好舒服,幾個人或者做一人飯堂都好適合😋。-💕 喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯 $65👅好味指數:9.2/10招牌推介❣️性價比高🫶🏻豬扒有半隻碟咁大塊🫢,肉質軟腍唔柴,唔係用鬆肉粉個種👍🏻,同埋煎得好香,配埋蔥油同太陽蛋惹味又唔乾🤤一人飯堂之選!-💕 拔絲山渣菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 $108👅好味指數:9/10造型💯味道亦有驚喜😋 真係做到拔絲效果☺️質感好黏,可以拉絲到好高🤣感覺上好多蜜糖,味道都偏甜但好正😝而黑豚肉外皮炸到脆口有聲 😳,內裏肉質都好軟腍又入味🤤,份量都好多。-💕 低調沙嗲金菇肥牛粉絲煲 $108👅好味指數:9/10煲上枱仲滾緊🔥,熱辣辣好正🤤肥牛粉絲份量好多,沙嗲味道香濃,粉絲入哂味,正🥰。-💕 板燒美國頂級封門柳 $188附送餐湯,沙律菜,飲品👅好味指數:6.9/10封門柳肉質唔韌,牛味香濃,外皮略嫌乾左小小,但咬落都有肉汁。長野縣白桃氣泡茶(+$10):微微白桃味,唔會太甜👍🏻,清爽解膩。-💕 西多士 $38👅好味指數:6.9/10炸到脹卜卜☺️重口味人士表示如果花生醬可以多啲就正了

💕 喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯 $65
👅好味指數:9.2/10

💕 拔絲山渣菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 $108
👅好味指數:9/10

💕 低調沙嗲金菇肥牛粉絲煲 $108
👅好味指數:9/10

💕 板燒美國頂級封門柳 $188
附送餐湯,沙律菜,飲品
👅好味指數:6.9/10

💕 西多士 $38
👅好味指數:6.9/10
炸到脹卜卜☺️重口味人士表示如果花生醬可以多啲就正了!

環境:8/10
喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯
板燒美國頂級封門柳
西多士
2023-04-11 68 瀏覽
旺角的四寶食堂的裝修好吸睛,而且常常常大排長龍,我今日早啲去,特登避開人潮。🌹美式全日早餐估唔到茶記有英式全日早餐,賣相味道同coffee shop 一樣咁精緻。特別係個煎蛋,蛋邊煎得脆脆的。加$10配上特飲長野縣白桃氣泡茶,白桃香,茶味濃,碳酸嘅口感令到整個午餐都清爽。🌹 黑蒜油叉燒滑蛋飯 呢個係招牌菜,我見每枱都有人食,我梗係order一個啦!大火快炒的滑蛋,加埋軟硬適中的叉燒,澆上黑蒜油,入口立即感到一股濃烈的黑蒜味,香而不膩。加$10配埋粉紅西柚氣泡茶,酸酸甜甜十分清新。 🌹另外仲叫了一份黑松露炸薯條,熱辣辣嘅脆薯條加上黑松露醬,那股松露香配上薯條,天衣無縫就是這個意思了。🌹四寶仲有銅鑼灣、北角、將軍澳、呢三間分店 ,大家經過可以去吃哦!特別注意是午餐時間12:45人開始多,要排隊啦!
🌹美式全日早餐
🌹 黑蒜油叉燒滑蛋飯

2023-04-08 80 瀏覽
餐廳:四寶食堂 (旺角)地址:旺角豉油街23號地舖1️⃣ 喜哥蔥油豬扒太陽蛋出前一丁 $78每次嚟都要食嘅喜哥蔥油豬扒,絕對係餐廳嘅招牌菜,真係好大塊同埋厚身,肉質鮮嫩,肥瘦適中,配埋蔥油一齊食更加香口同惹味。2️⃣ 瑞士汁炒牛河 $68好有鑊氣,而且份量十足,牛肉鮮嫩有嚼勁,瑞士汁甜味同鹹味相互平衡,令整體味道更加豐富,絕對值得一試。3️⃣ 大阪照燒鰻魚玉子熱狗 $48放咗好多滑蛋響熱狗上面,見到已經覺得好吸引。食落去好重照燒汁嘅味道,入邊嘅熱狗腸,完全比滑蛋包圍着,配埋新鮮熱辣辣嘅炸薯條,的確好豐富同好好食。4️⃣ 芝士流心蛋安格斯牛肉漢堡菠蘿包 $58一個幾特別嘅配搭,菠蘿包又估唔到咁夾,安格斯牛肉漢堡牛味濃郁,加上滑溜溜嘅流心蛋,口感都幾唔錯。5️⃣ 凍鮮檸檬水 跟餐加$36️⃣ 凍港式奶茶 跟餐加$37️⃣ 凍齋香濃咖啡 跟餐加$3
餐廳:四寶食堂 (旺角)
地址:旺角豉油街23號地舖

5️⃣ 凍鮮檸檬水 跟餐加$3
6️⃣ 凍港式奶茶 跟餐加$3
7️⃣ 凍齋香濃咖啡 跟餐加$3
2023-04-05 76 瀏覽
令人吸引的家庭感,在人口眾多的地方,生意好,晚餐有時候也要排隊,好好吃。 店子是以Tiffany Blue為主調,遠看像一西餐食肆,記得去吃時下午茶時間經常大排長龍,質素好 有燉湯飲,忙碌都市人來說是好好的禮物。 蟹子炒帶子 帶子新鮮,新鮮而且非常厚肉,吸取了味道,入味。 推介,這店的小吃,上了醬汁,口感很好,而且醬汁酸甜開胃,份量多又新鮮。 牛肉嫩滑有口感,送飯一流。 燉湯清甜美味,沒有味精,用料十足,棒喔。 馳名黑毛豬炒菜 一上桌見到有非常多嘅沙嗲汁,豬肉份量非常之多,惹味,一啖接一啖咁吃落去,味道濃鬱而唔係帶甜,跟酒樓吃到~豬肉片肉質不錯,不會很老 小吃川式麻辣豬肚 豬肚好好吃~,香辣脆嫩爽口,! 今天這道涼拌小菜,最愛~豬肚可以自己滷也可以買現成的,夜工吃點又下飯的。 不少之店子有燉湯服務,店子之熬製湯品,真材實料,還不會添加鹽、糖、味精,同行的朋友也飲到快樂,對於平日工作忙之人大大給力,感謝店子的細心。 簡單味道,喜歡是日無味精燉湯~跟餐燉湯,愛回去店子感受家之感。

有燉湯飲,忙碌都市人來說是好好的禮物。

蟹子炒帶子
帶子新鮮,新鮮而且非常厚肉,吸取了味道,入味。

牛肉嫩滑有口感,送飯一流。

燉湯清甜美味,沒有味精,用料十足,棒喔。

馳名黑毛豬炒菜

小吃川式麻辣豬肚

2023-03-21 112 瀏覽
很久沒在旺角吃午飯,今日來到旺角,加上通關後,食肆周圍都人山人海。餐廳已經坐滿客人,聽到不少餐具碰撞的聲音,人聲夾雜餐具碰撞聲和鑊氣聲,真是久違的熱鬧。⭐️菠蘿油$28菠蘿包入口很綿密,加上一塊冰凍牛油,冷暖交織,味道不俗。⭐️韓式泡菜牛肉釜飯$68分量很足夠,泡菜加上牛肉碎,米飯炒得粒粒分明。⭐️西多士$38超厚的西多士,裏面塗了一層花生醬,入口軟綿綿的,十分美味。⭐️“拔道腩”水門雞飯$68有碗湯配上雞飯,雞肉嫩滑,雞皮爽滑不油膩,整體不俗。⭐️白桃氣泡茶大大杯白桃冰茶,入口清爽解渴。⭐️凍檸茶⭐️檸檬水⭐️迷你即烘焦糖香蕉班戟$58吃完還點了一份下午茶焦糖香蕉班戟,香蕉蛋糕內餡有些許香蕉肉,口感紮實。

⭐️菠蘿油$28

菠蘿包入口很綿密,加上一塊冰凍牛油,冷暖交織,味道不俗。

⭐️韓式泡菜牛肉釜飯$68

分量很足夠,泡菜加上牛肉碎,米飯炒得粒粒分明。

⭐️西多士$38

超厚的西多士,裏面塗了一層花生醬,入口軟綿綿的,十分美味。

⭐️“拔道腩”水門雞飯$68

有碗湯配上雞飯,雞肉嫩滑,雞皮爽滑不油膩,整體不俗。

⭐️白桃氣泡茶

大大杯白桃冰茶,入口清爽解渴。

⭐️凍檸茶

⭐️檸檬水

⭐️迷你即烘焦糖香蕉班戟$58

2023-03-19 67 瀏覽
朝早要落site,約咗同事喺旺角等。平時都好少閒日朝早喺旺角出現,一時之間都諗唔到早餐食咩好。行行吓見四寶有開就去咗食。😀😀早餐喺茶記就梗係食番個早餐A,煎雙蛋火腿通!呢到早餐唔係跟多士,係跟丹麥酥,口感鬆脆,唔會凍冰冰,幾好食。😋煎雙蛋就 okay 啦,唔似係煎定,不過不失。火腿通粉就味道正常,熱辣辣咁都唔差。通常對呢一類新式茶記會有保留,浸味硬係會同舊式嘅有段距離,不過呢度有唔同得嚟都算係食得過。位置喺旺角但價錢又唔貴,算係抵食。👍🏼

2023-03-07
$45 (早餐)