2024-06-11 112 瀏覽
四寶食堂係一間位於銅鑼灣既特色港式茶餐廳,裝潢以清新藍色為主調。餐廳內設有特色嘅Feature wall,而花牆則以白色和粉紅色為主,營造出一個清新舒適愜意的就餐環境。雖然餐廳價錢平民化,但從6:30pm開始就差唔多已經客滿,可見受到唔少食客既歡迎。1. 板燒美國封門牛柳$188:肉質鮮嫩多汁的封門牛柳,經特製醬料醃製後以板燒方式烹調,肉質有口感多汁。配菜為田園沙律同薯仔沙律。2. 百香里蒜香欖油烤春雞 $108: 採用肥嫩多汁的優質春雞,搭配特色百香果及蒜香欖油醬汁烤製,表皮酥香焦脆,內裏雞肉鮮嫩多汁。配以炒雜菌及香烤蘭花,份量十足3. 廚師推介烤牛肉沙律 $78: 烤得好香嘅牛肉肉塊都唔算少,加上新鮮既沙律蔬菜,好適合作為一個開胃菜。

1. 板燒美國封門牛柳$188:

2. 百香里蒜香欖油烤春雞 $108:

3. 廚師推介烤牛肉沙律 $78:
2024-06-11 94 瀏覽
點了幾份出名的套餐, 還包飲品! 大蝦意大利粉結合了新鮮的大蝦和意大利麵,帶來豐富的口感和風味。大蝦的鮮甜與意大利麵的彈牙完美結合,搭配著香氣四溢的番茄醬汁和香料,讓每一口都充滿滿足感。這道料理不僅外觀誘人,而且營養均衡!雞翼肉質鮮嫩多汁,帶來豐富的口味層次。豬勒骨則常被認為是肉質鮮嫩多汁,且帶有豐富的脂肪和香氣,經過適當的烹調後更是美味可口。至於燒雞外脆內嫩的口感,搭配獨特的燒烤香氣,讓人垂涎欲滴。朱古力雪山帶有濃郁的朱古力風味和滑順的口感。增添了豐富的口感和層次。喝下一口朱古力雪山,會感受到朱古力的香甜和奶油的滑順,帶來一種滿足和享受的感覺。

2024-06-11 96 瀏覽
人氣之《四寶食堂》四寶食堂分店多,銅鑼灣、北角同將軍澳都有,餐廳唔算大,每次去食門口都有人龍,人客亦人來人往,香草忌廉雞肉雜菌意大利麵:份量幾多,雞肉嫩口,香草忌廉汁唔會做到好杰,所以入口唔會厚重既感覺,意大利麵幾爽口,另外係覺得黑椒粒太多,有少少偏辣。黑蒜蔥瑞士汁雞脾撈公仔麵:呢個真係招牌人氣必叫,雞脾勁大隻、公仔麵好彈牙,撈埋黑蒜蔥瑞士汁,味道一流。總結,茶戲廳既質素黎講算唔錯,價錢絕對親民。
人氣之《四寶食堂》

香草忌廉雞肉雜菌意大利麵:

黑蒜蔥瑞士汁雞脾撈公仔麵:

總結,茶戲廳既質素黎講算唔錯,價錢絕對親民。
2024-06-01
午餐
2024-06-10 68 瀏覽
四寶食堂 (銅鑼灣).我同男朋友係呢到嘅常客,價錢親民食物又夠快又好食.▪️黑蒜油叉燒蛋飯▪️.邪惡之選,但真係好好味炒得半熟嘅滑蛋加上叉燒,淋上豉油葱粒,非常之正嘅配搭!.▪️瑞士汁雞髀🍗配菠蘿油另加薯仔沙律🥗▪️.雞脾好嫩滑!菠蘿油好大個,夾牛油後半融狀態另外因為好想食薯仔沙律,叫左個食.▪️蘆薈西柚梳打▪️.呢到連特飲都有,西柚梳打啱曬我男朋友喜歡有汽嘅東西!.📌 四寶食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
四寶食堂 (銅鑼灣)

我同男朋友係呢到嘅常客,價錢親民食物又夠快又好食

▪️黑蒜油叉燒蛋飯▪️
邪惡之選,但真係好好味
炒得半熟嘅滑蛋加上叉燒,淋上豉油葱粒,非常之正嘅配搭!

▪️瑞士汁雞髀🍗配菠蘿油另加薯仔沙律🥗▪️
雞脾好嫩滑!菠蘿油好大個,夾牛油後半融狀態
另外因為好想食薯仔沙律,叫左個食

▪️蘆薈西柚梳打▪️
呢到連特飲都有,西柚梳打啱曬我男朋友喜歡有汽嘅東西!
📌 四寶食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

晚上去了銅鑼灣的四寶食堂吃晚餐。檯面長這樣。 ☺menu的設計很有質感。 😍板燒美國頂級封門牛柳(7成熟)牛柳不僅外觀誘人,而且口感嫩滑,肉質鮮嫩多汁。搭配的炸薯條則是香脆可口!!😚黑蒜麻油撈公仔麵散發著濃郁的黑蒜香氣,絕對是黑蒜愛好者的必點之選。😆奶醬多花生醬的濃郁香氣令人難以抗拒。😚紅酒野菜燴羊膝羊膝經過燉煮後,肉質變得極為軟嫩。😆與此同時,炒野菌跟蘭花苔的加入為這道菜增添了豐富的口感和層次感。蔬菜的口感與羊膝的柔軟口感形成了絕佳的對比!!雪山紅豆冰紅豆的份量非常慷慨。😚鳳梨百香果冷高山烏龍(少甜)我朋友說這杯不錯,叫我下次可以點來試。
晚上去了銅鑼灣的四寶食堂吃晚餐。

檯面長這樣。 ☺

menu的設計很有質感。 😍

板燒美國頂級封門牛柳(7成熟)

黑蒜麻油撈公仔麵
散發著濃郁的黑蒜香氣,絕對是黑蒜愛好者的必點之選。😆

奶醬多
花生醬的濃郁香氣令人難以抗拒。😚

紅酒野菜燴羊膝
羊膝經過燉煮後,肉質變得極為軟嫩。😆

雪山紅豆冰
紅豆的份量非常慷慨。😚

鳳梨百香果冷高山烏龍(少甜)
我朋友說這杯不錯,叫我下次可以點來試。

2024-06-07
  • 奶醬多
  • 板燒美國頂級封門牛柳
2024-06-08 73 瀏覽
這間餐廳雖有高級感裝潢方面很用心,藍色系,還有花牆,超美😚叫了2個dinner set 再加了飯,set 包餐湯、自選伴菜2款和飲品.💠美式炸薯條伴黑松露醬 $58 薯條酥脆,搭配濃郁醇厚的黑松露醬,鹹香味十足😝💠黑蒜油香蔥叉燒滑蛋飯 $65 飯菜色香味俱佳,黑蒜油的香味融入叉燒肉和滑嫩滑蛋,口感香滑. 叉燒味醬汁入味,口感軟稔😙😙💠板燒美國頂級封門牛柳$188 叫了5成熟,牛柳肉質鮮嫩多汁,經過精心烹飪後外焦里嫩..沒想200也原片不用的價錢食到高質牛肉🫶🏻😍💠勃根地紅酒野菜燴羊膝 $148 羊膝大份,經過慢火燉煮,肉質軟嫩可口,羊肉味也相當香濃,酸甜可口,汁濃味美。
這間餐廳雖有高級感裝潢方面很用心,藍色系,還有花牆,超美😚

💠美式炸薯條伴黑松露醬 $58
薯條酥脆,搭配濃郁醇厚的黑松露醬,鹹香味十足😝

💠黑蒜油香蔥叉燒滑蛋飯 $65

💠板燒美國頂級封門牛柳$188

💠勃根地紅酒野菜燴羊膝 $148

2024-06-08 58 瀏覽
來銅鑼灣想食港式茶餐廳下午茶,<四寶食堂>真係冇得輸,選擇包羅萬有,樣樣都抵食夾大件,仲要有質素,難怪好多時都要排隊等位。<大阪黑蒜油撈公仔麵配自家制吉列豚肉眼 $48>吉列豚肉眼扒炸得金黃香脆,咬落去肉質夠曬鬆化,而且豬扒亦非常之大塊,配埋充滿黑蒜油同蔥油味嘅公仔撈麵,真係非常之好食。<香煎香草豚肉眼 配炒滑蛋 胡麻醬田園沙律 $45>呢個豬扒屬於厚切嘅,咬落去有返個厚度喺度,最重要係塊豬扒煎得又香又軟,而且入口仲好juicy,加埋個炒得非常之嫩滑嘅炒滑蛋,同埋非常之新鮮嘅沙律菜,超值好食!<招牌熱狗>最後叫咗個招牌熱狗,熱狗入面有兩條香腸,材料豐富,配埋自家製嘅沙律醬汁同埋牛油,絕對係新鮮熱辣香噴噴。飲品叫咗朱古力雪山同埋基本嘅經典熱奶茶,兩杯飲品都做得非常之出色,特別係呢度嘅熱奶茶,無論茶味同奶味都協調得相當之好,夠濃夠香滑,值得推薦!!~

<大阪黑蒜油撈公仔麵配自家制吉列豚肉眼 $48>

<香煎香草豚肉眼
配炒滑蛋 胡麻醬田園沙律 $45>

<招牌熱狗>

• 香煎香草豚肉眼配炒滑蛋胡麻醬田園沙律
  • 熱奶茶
  • 朱古力雪山
週末放假,留港消費,相約好友去銅鑼灣食個茶餐廳。住喺銅鑼灣嘅朋友話呢度嘅瑞士汁雞髀好正,搞到我急不及待想試一試。.下晝大概兩點幾嚟到,佢哋有午市套餐同下午茶套餐可以選擇,都幾抵食,尤其係下午茶套餐可以各種追加,喺嗰度大概食咗個幾鐘,一直都係全場爆滿,keep住都有人入嚟。.香煎香草豚肉眼(配嫩滑炒蛋及胡麻醬田園沙律)- 豚肉質感彈牙中不失軟嫩,口感蠻細膩的。炒蛋顏色黃黃橙橙的,令人很有食慾,除了蛋香外,牛油香氣亦濃郁。加上清爽沙律菜解膩,整個配搭不錯,加了$15追加了德國薯仔沙律,分量也是比想像中多,薯仔綿密綿密的,愛薯之人值得一試。.煙三文魚凱撒沙律配楓糖班戟:這是他們店內的期間限定食物,朋友說經常來光顧的其中一個原因就是他們總會不定時推出一些期間限定,幾有新意。煙三文魚挺厚身的,份量挺ok的。班戟也是綿密綿密的,加楓糖後香香甜甜,三五兩下就被我們吃個清光。.瑞士汁雞髀配菠蘿油:作為期待已久的重頭戲,一上台就沒有令我們失望,看著大大隻雞腿🍗上熱辣辣的煙慢慢升起,加上瑞士汁的香氣,單看樣子先令人吞一下口水。一刀切下去,便感覺到雞肉非常嫩滑,食落去亦證實了我們的猜想,瑞士汁恰到好處,甜甜

瑞士汁雞髀配菠蘿油:作為期待已久的重頭戲,一上台就沒有令我們失望,看著大大隻雞腿🍗上熱辣辣的煙慢慢升起,加上瑞士汁的香氣,單看樣子先令人吞一下口水。一刀切下去,便感覺到雞肉非常嫩滑,食落去亦證實了我們的猜想,瑞士汁恰到好處,甜甜鹹鹹的,高質,必食之選。菠蘿油鬆軟綿密,也不錯。

四寶食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖
午餐還沒吃,不知不覺已經3點多,我們決定要吃好一點點;這家選擇挺多的,很適合我們。🥓美式BBQ醬燒豬肋骨 伴美式炸薯條豬肋骨可以切成4大塊,肉多且嫩,味道甜甜的;薯條炸得剛剛好,外脆內軟,整體份量不少。🍔芝士安格斯牛肉漢堡包安格斯牛肉有一定厚度,煎的微焦香,鮮嫩多汁,包體鬆軟,配芝士片、生菜、蕃茄,外貌平凡但令人驚喜。🌭食堂招牌熱狗麵包烘過,質感軟綿細密,塗上滿滿的沙律醬,配2條香脆的香腸,材料簡單樸實,但很美味。🍜追加:蔥油撈公仔麵麵質彈牙,蔥油可以充分包裹着每一條麵條,香氣撲鼻,很惹味。🥤特飲 左:蘆薈西柚梳打 (少甜)中:朱古力雪山右:鳳梨百香果冷泡高山烏龍 (少甜)左:蘆薈肉很多,帶甜味,叫少甜剛剛好;中:味道濃郁,加上滿滿的忌廉,增添香滑口感;右:鳳梨、百香果味道很搭,再配清香的烏龍茶,層次分明。吃的超滿足,但只是$168,難怪一直有客人光顧。

🥓美式BBQ醬燒豬肋骨 伴美式炸薯條

🍔芝士安格斯牛肉漢堡包

🌭食堂招牌熱狗

🍜追加:蔥油撈公仔麵
麵質彈牙,蔥油可以充分包裹着每一條麵條,香氣撲鼻,很惹味。

🥤特飲
左:蘆薈西柚梳打 (少甜)
中:朱古力雪山
右:鳳梨百香果冷泡高山烏龍 (少甜)

左:蘆薈肉很多,帶甜味,叫少甜剛剛好;
中:味道濃郁,加上滿滿的忌廉,增添香滑口感;
右:鳳梨、百香果味道很搭,再配清香的烏龍茶,層次分明。

吃的超滿足,但只是$168,難怪一直有客人光顧。
2024-06-04 35 瀏覽
📍四寶食堂 ——銅鑼灣✨ 百里香蒜香橄欖油燒春雞🐔燒春雞鮮嫩多汁,肉質唔鞋😋配搭百里香和蒜香烹調👍🏻橄欖油煎得外皮金黃酥脆板燒美國頂級封門牛柳🥩板燒烹製,表面焦香微脆,內裡入口即化😝肉質鬆軟,配搭嘅醬汁適宜唔會太鹹😋兩款都可以配搭唔同嘅伴菜👍🏻有牛油粟米、雜菌、薯條、沙律等等😋菠蘿油🧈菠蘿包微微烘熱過配搭溶化嘅牛油十分邪惡😈朱古力雪山🍫濃厚朱古力加上忌廉jeng👍🏻雪山紅豆冰🥤紅豆餡料一粒粒而且唔太甜🤤口感冰爽綿密#hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #hkeat #instafood #foodblogger #hkfoodblogger #gourmet #instalike #foodstagram #instaeat #香港美食 間), #四寶食堂 #香港美食 #銅鑼灣美食 #茶餐廳美食
📍四寶食堂 ——銅鑼灣✨

雪山紅豆冰🥤
紅豆餡料一粒粒而且唔太甜🤤口感冰爽綿密

1K
2024-06-04 38 瀏覽
呢間餐廳我地見到門面綠色好靚入面仲有花花牆裝飾好靚,我地叫左個晚餐set,叫左一份美國封門牛柳可以自選熟度同埋伴菜都可以自己揀兩款,我地揀左粟米同蘭花苔,蘭花苔都好幼嫩,粟米係原條既迷你粟米,牛扒切好份量都幾大碟配埋蘑菇醬汁餐湯係忌廉湯熱辣辣,另外仲叫左杯紅豆冰特飲入面好多紅豆同好粉。另一個餐叫左百厘香雞拼觀薯條同粟米,薯條即炸好粗身份量都好大碟,隻雞整到外脆內軟既脾位同胸位,我地仲加配左小食奶醬多入面有花生醬同奶醬好香濃花生醬味。

1K
2024-06-03 53 瀏覽
☕️下午茶好抵食呀😍🍝芝士肉醬意粉🌈下午茶份量黎講佢份量都算大份👍肉醬意粉牛味濃郁😋肉質口感嫩滑✅上面仲鋪滿芝士添🧀🥘北海道咖喱照燒雞扒飯🌈呢個北海道咖喱照燒雞扒飯賣相都唔錯👍而且雞扒仲好juicy又夠滑✅咖喱香口又唔會好辣🍛好啱我哋口味喔🥳🥪雪山西多士🌈估唔到下午茶餐都可以有甜品呀🍮切落去啲汁咇晒出嚟👍🍨雪山紅豆冰 +$8🌈加咗鮮忌廉紅豆冰好吸引呀🫘紅豆軟腍又有咬口✔️好香滑呢🥳🍹檸檬桂花蜜糖冰茶 +$8🌈降溫消暑之選👍啖啖都充滿住桂花嘅香氣🌼茶底清甜✅唔錯🥳🌭食堂招牌熱狗 $32🌈麵包鬆軟✅入面個汁絕對係呢隻熱狗嘅靈魂🌭超好食😋
☕️下午茶好抵食呀😍

🌈降溫消暑之選👍啖啖都充滿住桂花嘅香氣🌼茶底清甜✅唔錯🥳

🌭食堂招牌熱狗 $32

🌈麵包鬆軟✅入面個汁絕對係呢隻熱狗嘅靈魂🌭超好食😋
2024-06-03 60 瀏覽
呢間人氣茶餐廳有多間分店,Tiffany Blue 及花花牆身成為餐廳icon,今日經過銅鑼灣這間分店食咗一個下午茶,一睇Menu已經非常吸引,種類多而且有特色,價錢仲非常抵食。百里香燒春雞(半隻)配美式炸薯條 $52已經包括一杯熱飲,真係冇嘢可以再挑剔!另加$15可以有追加食品,我就加了一個菠蘿油。燒春雞半隻味道充滿香草味,而外皮燒得金黃香脆,一個人食半隻已經非常滿足,加上粗身炸薯條非常飽肚。另外菠蘿油大大個,麵包鬆軟,菠蘿包皮脆脆的加上鮮牛油,簡直冇得彈。飲品我叫了凍奶茶,茶味濃,而且鮮奶夠滑,下午能食一個這樣的下午茶,非常滿足。難怪這間茶餐廳經常排長龍,非常之受歡迎,實際是茶餐廳不二之選

百里香燒春雞(半隻)配美式炸薯條
$52已經包括一杯熱飲,真係冇嘢可以再挑剔!
另加$15可以有追加食品,我就加了一個菠蘿油。

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🤩 ℂ𝕙𝕒 ℂ𝕙𝕒𝕒𝕟 𝕋𝕒𝕟𝕘 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕋𝕚𝕗𝕗𝕒𝕟𝕪 𝔹𝕝𝕦𝕖 𝕊𝕖𝕥𝕥𝕚𝕟𝕘 @ 🌟 四寶食堂《👽食神大媽食茶餐廳》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Scrambled Eggs with BBQ Pork Rice with Black Garlic Sauce HKD 65Grilled American Premium Hanging Steak HKD 188Roasted Spring Chicken with Thyme & Olive Oil HKD 108Stirred Instant Noodles with Black Garlic Oil + HKD 15French Toast HKD 52Chocolate Smoothie + HKD 8Red Bean Iced with Ice Cream + HKD 8.👽 無人能夠抵抗TIFFANY BLUE同花花牆嘅魅力,呢間茶餐廳有齊兩大特色,仲要餐牌裏面呢好多西式選擇,夠晒多元化,晚市仲有套餐好鬼抵,決定試下!.🔥 不過點都要試吓啲本土經典嘢先,呢個「黑蒜油
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
French Toast HKD 52
Chocolate Smoothie + HKD 8

🔥 不過點都要試吓啲本土經典嘢先,呢個「黑蒜油香蔥叉燒滑蛋飯」,上枱嗰下係無煙嘅,超級新鮮熱辣辣!滑蛋煮得好嫩滑,配埋啲多汁嘅叉燒,加咗黑蒜油同埋香蔥增加咗一層獨特嘅風味,超級正!

🥩 另外就係「板燒美國頂級封門牛柳」,佢真係用美國頂級封門牛柳,咬落質感好好,燒完都仲保持到肉汁,同埋份量絕對足!

🐔 仲有「百里香蒜香欖油烤春雞」,上枱嗰一刻第一個反應就係嘩,因為好大隻,同埋冒住煙超級香!春雞烤得外面少少脆皮,入口嘅超級嫩滑多汁,而且啲百里香同蒜香嘅味道好惹味!

🍜 以上仲可以自選配菜,配美式炸薯條同德國薯仔沙律,同埋可以用優惠價加配「黑蒜蔥油撈公仔麵」,公仔麵撈埋黑蒜油同埋香蔥,係超級豐富。

🏔️ 甜品一定唔可以唔叫最經典嘅「雪山西多士」,厚身嘅多士炸到金黃酥脆,外脆內軟,配埋甜甜嘅忌廉同楓糖醬,真係一絕!

French Toast

🍹 食晚餐可以用優惠價改配茶記經典嘢飲「雪山紅豆冰」同「朱古力雪山」!順滑嘅口感同埋濃郁嘅朱古力味道,無得頂!

Chocolate Smoothie & Red Bean Iced with Ice Cream

😋 呢度嘢食好味又大份,二黎價錢大眾化,三黎環境乾淨企理,好值得支持。

.⠀
📍 銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖
☎️ +(852)2342-2323
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
5 分鐘 (堂食)
French Toast
2024-05-31 67 瀏覽
銅鑼灣四寶食堂下午茶今日同朋友去了銅鑼灣四寶食堂食下午茶,人超多,等咗陣位先入到。-四寶食堂嘅餐牌選擇真係好多,由日式丼飯、意粉、西餐、到港式小炒都有,仲有下午茶套餐。我哋就叫咗以下食物: * 月見壽喜燒汁牛肉丼:牛肉軟腍入味,壽喜燒汁甜鹹適中,配埋生雞蛋更加惹味。- * 美式BBQ 豬肋骨配炸薯條:豬肋骨肉質鮮嫩,BBQ醬甜辣可口,炸薯條外脆內軟。   - * 熱奶茶:絲滑香濃,茶味醇厚。整體來說,四寶食堂嘅食物質素唔錯,選擇又多,價錢亦算合理,係一個唔錯嘅下午茶選擇。今次因為食唔落二人套餐的西多士, 下次再嚟一定會留肚。#銅鑼灣 #四寶食堂 #下午茶 #月見壽喜燒汁牛肉丼 #美式BBQ豬肋骨 #熱奶茶

銅鑼灣四寶食堂下午茶

我哋就叫咗以下食物:

* 月見壽喜燒汁牛肉丼:

牛肉軟腍入味,壽喜燒汁甜鹹適中,配埋生雞蛋更加惹味。

* 美式BBQ 豬肋骨配炸薯條:

豬肋骨肉質鮮嫩,BBQ醬甜辣可口,炸薯條外脆內軟。

* 熱奶茶:絲滑香濃,茶味醇厚。

今次因為食唔落二人套餐的西多士, 下次再嚟一定會留肚。