2025-01-15 37 瀏覽
Affinity Kitchen has always been my favorite place for Laksa but it’s been awhile since I last had their Laksa, it’s time to pay them a visit😊I really like how rich their broth is, the taste of coconut milk is a little overpowering but I like it that way and I also like how creamy their broth is☺️They gave me quite a lot of ingredients, shrimps, shredded chicken, fish cakes and and the usual stuff, nothing too extraordinary, but the cockles is one thing made them my favorite laksa place. You don’

They gave me quite a lot of ingredients, shrimps, shredded chicken, fish cakes and and the usual stuff, nothing too extraordinary, but the cockles is one thing made them my favorite laksa place. You don’t see that very often in HK and it makes their laksa taste 10 times better than usual laksa😋

Given that it’s been awhile but their quality never disappoint😊
2025-01-14
  • 傳統叻沙
2024-12-06 167 瀏覽
初時去尼間舖頭係為咗食喇沙,有一次試咗西冷牛肉蕃茄意粉,個西冷牛肉煎得啱啱好,一啲都唔韌,比我想像中嘅好食,CP值好高,仲要係下午茶餐,好抵食,真心推介,有機會要試埋其他意粉,雖然舖頭細細,但係真心好食,推介,支持小店 ❤️
2024-12-05
2024-09-08 578 瀏覽
隱世新加坡叻沙天花板!位於中環機利文街主打正宗新加坡叻沙的餐廳,店舖平平無奇,店內裝橫或許令人卻步,但隱藏着一碗一試難忘的叻沙。叻沙湯底十分濃郁,椰香味按捺不住,撲鼻而來,入口口感絲滑,忍不住一口接一口。燒雞外皮香脆肉質鮮嫩,摻摻麵底的軟硬度適中,配上如此惹味的湯底,簡直堪稱完美!-🔘 傳統燒雞叻沙配摻摻 | hkd$77-🍽️ 食物 | Food: 5/5🌅 環境 | Environment: 3.5/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4/5📝 總結 | CP Value: 4.1/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong
🔘 傳統燒雞叻沙配摻摻 | hkd$77
📝 總結 | CP Value: 4.1/5
傳統燒雞叻沙配摻摻
傳統燒雞叻沙配摻摻
2024-03-29 1187 瀏覽
《蘑菇湯》有驚喜,有粒粒碎蘑菇增添口感,香濃而不會太鹹。《紅酒燴牛尾》牛尾煮得很淋身,味道也不錯,夠味同時不過鹹,但如果可以加點蔬菜(例如紅蘿蔔),營養跟味道都會更均衡。《喇沙》湯底香滑濃郁,螄蚶有點腥,魚片爽口彈牙,蝦仁也不錯但應該不是新鮮蝦,不過整體還是很喜歡。----------裝修非常簡單,尚算整潔但有點擠迫,坐得比較不舒服。我看到其中一位男士被再求轉搭枱位,但那個屬枱邊位置,他有1/3個人都在走廊位置,看著都覺得辛苦…

《蘑菇湯》
有驚喜,有粒粒碎蘑菇增添口感,香濃而不會太鹹。

《喇沙》

----------

2023-10-24 1599 瀏覽
呢間嘢午膳時間食過兩次,食完第一次其實已有經驗,諗住俾多次機會佢改善,但係都冇,所以唔會有第三次。午膳時間多人要等耐啲冇問題,但係呢間啲阿姐全部都好有問題,但以下問題接受唔到囉😏1. 三個人被迫坐兩個位(本身已經好窄); 2. 沒有通知下,移動我杯嘢飲同食物,叫我轉第二個位; 3. 仲飲緊杯嘢,就敲我哋張枱話,好多人等緊,食完快啲走4. 杯嘢未飲完冇問過就收走咗; 以上經驗令我同同事覺得呢間嘢只可以叫外賣或者兩點後先食🙃
1. 三個人被迫坐兩個位(本身已經好窄);
2. 沒有通知下,移動我杯嘢飲同食物,叫我轉第二個位;
3. 仲飲緊杯嘢,就敲我哋張枱話,好多人等緊,食完快啲走
4. 杯嘢未飲完冇問過就收走咗;

以上經驗令我同同事覺得呢間嘢只可以叫外賣或者兩點後先食🙃
2023-10-24
15 分鐘 (堂食)
2023-06-22 1736 瀏覽
如果唔係朋友介紹,應該都好難留意到呢間舖頭,又或者留意到都唔會覺得特別吸引,因為佢嘅鋪面比較普通,會以為係一間普通嘅茶餐廳。但係喇沙十分之好食,好香嘅奶味,而且唔係得個顏色,食落去都好惹味,仲有香港比較少食到嘅螄蚶,第一次食,都算接受到,但就唔係特別覺得好食。仲叫咗另外一個意粉,熱辣辣咁都好好食,喺水準之上❤️‍🔥
同事們介紹黎食 話師傅好有心機煮 賣相好靚今日叫了下午茶意粉餐 味道可以的,但食完真係完全唔飽…男人應該幾啖吃完了。。。。所以加左個湯 雖然係下午茶餐 但加湯加凍飲都$6x 真的希望餐廳可以加大少少意粉份量,咁應該會有更多人支持!! 因為我都想繼續試哂其他意粉呀 但如果太唔夠飽就好難成日黎..餐廳仲有好多其他種類食物,見好多人食喇沙!個磨菇湯都唔錯 夠杰身 ,唔係溝水的Hea 湯。座位就真係逼同唔舒服,不過好食都冇乜所謂,最緊要岩口味。
同事們介紹黎食 話師傅好有心機煮 賣相好靚

座位就真係逼同唔舒服,不過好食都冇乜所謂,最緊要岩口味。
2023-05-27
10 分鐘 (堂食)
  • 蘑菇湯
2023-05-02 1161 瀏覽
買外賣要等30分鐘先有😓,12:55 落單,拎到返公司要13:40問佢點解外賣咁耐,先話廚房得一個人,但樓面有成5,6個😅但又不斷接平台外賣單,又要做堂食,攪到廚房單亂晒幾好食都係假,人手管理有問題!趕時間真係唔好食
買外賣要等30分鐘先有😓,
12:55 落單,拎到返公司要13:40
問佢點解外賣咁耐,先話廚房得一個人,但樓面有成5,6個😅
但又不斷接平台外賣單,又要做堂食,攪到廚房單亂晒
幾好食都係假,人手管理有問題!
趕時間真係唔好食
外賣自取
2023-03-17 1478 瀏覽
中環食lunch,難免要等位,呢間餐廳有兩層,2人枱大約等10分鐘就有。上層樓底比較矮,坐得好逼,講野都要細細聲😂餐牌好多選擇,唔食叻沙嘅都可以食西餐。[] $77一上枱已經望到湯底好杰身,仲有好多豆卜索汁。湯底非常惹味,重香料,個人覺得幾辣,但好過癮。唯一挑剔嘅係檬粉好淋好碎,幾乎夾唔起,要筆黎食。雞正常發揮,唔會好鞋。[] $90呢款咩餸都有啲,最特別係有螄蚶,係生嘅🤭食落偏腥,其他餸正常。
上層樓底比較矮,坐得好逼,講野都要細細聲😂

餐牌好多選擇,唔食叻沙嘅都可以食西餐。
海南雞叻沙

[[海南雞叻沙]] $77

雞正常發揮,唔會好鞋。

[[傳統叻沙]] $90
海南雞叻沙
2022-01-17 3059 瀏覽
我咁大個女都未食過咁難食既雞扒飯!!!塊雞扒冇煎過!!!係白灼!!!d汁冇味!我食一啖就想嘔!乜煎兩下好難咩!我成盒飯掉左,嘥咗我$50!!!!當我今日倒楣啦!!!
2022-01-17
外賣自取
2021-09-29 3031 瀏覽
係香港食過嘅叻沙之中星洲總廚同Rempah係我心目中一直都名列前茅睇嚟有餐廳要爬頭了😆之前見過介紹呢間中環機利文新街嘅小餐廳講到好好食咁就一於去試下餐廳門面比較簡樸 細細間好有家庭式茶餐廳feel但估唔到佢係一間食西餐嫌新加坡菜又有啲港式嘅小館(姐係乜都有囉😂)除咗叻沙仲有意粉/飯 港式小食 好多嘢傳統叻沙呢個叻沙真係大份又豐富!味道夠正宗湯底超級濃郁🤤入口好有椰香味 辣辣地會愈食愈辣傳統叻沙包括咗雞絲 魚片 蝦 豆卜 蛋吸收哂叻沙湯味道超正🤤最特別之處係有螄蚶!其實我都係第一次食螄蚶成日俾佢血淋淋外表嚇親估唔到又ok喎呢度嘅螄蚶係由泰國空運過嚟鮮得嚟唔會有腥味麵底可以揀檬粉/米粉/油麵啲麵索哂湯底精華冇得輸呀!!焗濃味車打芝士肉醬意粉 加煎蛋個日 5:45左右嚟到都仲有下午茶餐!原來下午茶時間做到6點!仲有好多款意粉/飯/三文治揀 好抵食!雖然係下午茶餐但份量都唔少絕對可以當晚餐食😧睇得出係即叫即焗超多嘅肉醬鋪面車打芝士都好重手不過就唔重芝士味肉醬食到濃濃茄味之餘真係一粒粒豬肉碎加咗煎蛋 煎得夠靚仔督穿隻蛋蛋黃汁再撈埋一齊食簡直係世界級意粉又唔會煮得太爛口感彈牙$44價錢來講非常滿意
係香港食過嘅叻沙之中
星洲總廚同Rempah係我心目中一直都名列前茅
睇嚟有餐廳要爬頭了😆

之前見過介紹呢間中環機利文新街嘅小餐廳
講到好好食咁就一於去試下

餐廳門面比較簡樸 細細間
好有家庭式茶餐廳feel
但估唔到佢係一間食西餐嫌新加坡菜
又有啲港式嘅小館(姐係乜都有囉😂)

除咗叻沙
仲有意粉/飯 港式小食 好多嘢

傳統叻沙

呢個叻沙真係大份又豐富!
味道夠正宗

湯底超級濃郁🤤
入口好有椰香味 辣辣地
會愈食愈辣

傳統叻沙包括咗雞絲 魚片 蝦 豆卜 蛋
吸收哂叻沙湯味道超正🤤

最特別之處係有螄蚶!
其實我都係第一次食螄蚶

啲麵索哂湯底精華
冇得輸呀!!

焗濃味車打芝士肉醬意粉

焗濃味車打芝士肉醬意粉 加煎蛋

個日 5:45左右嚟到都仲有下午茶餐!
原來下午茶時間做到6點!
仲有好多款意粉/飯/三文治揀 好抵食!

雖然係下午茶餐

蛋黃汁再撈埋一齊食簡直係世界級

意粉又唔會煮得太爛
口感彈牙
$44價錢來講非常滿意

呢度嘅叻沙絕對同星洲有得fight 好有驚喜!
她有新加坡嘅風味☺️
而且都幾抵食又大份!

見網上嘅評論話服務態度差又趕人走
今次我又冇遇到呢個問題
可能我當日去嘅時候唔算係繁忙時間
遮遮們都主動同我哋傾計
問我哋有咩需要
焗濃味車打芝士肉醬意粉
2021-09-06 1898 瀏覽
同朋友係中上環做完野,跟住搵左哩間餐廳食晏,朋友去寄包裹晏點到,同餐廳講兩位,樓下待應說樓上有兩位,叫我上去坐,上到去小小的閣樓全坐滿左客人,燈光微暗,枱與枱之間迫唿,見到有張細細的二人坐位枱,於是坐低,待應即刻黎問我食咩,幸好我係網上睇過餐牌,可以即刻落單,佢問我係咪兩位?我答係。跟住佢再問我朋友呢?我答一陣到。我點左S11極級羊T骨伴飯+湯。待應1分鐘後回覆我無貨,我滿腦問號,什麼叫無貨,他解釋即係餐廳無拎貨,無得賣,我心諗都幾攪笑,無拎貨個餐牌依然寫有哩個餐。轉左S2紅酒燴牛尾飯,餐湯先黎,係忌廉磨菇湯,畢起好多菇蓉係當中,而且熱騰騰,我好鐘意飲熱騰騰既湯,覺得甘先代表新鮮烹調。哩個時候待應又黎問我你係咪有朋友黎?我答係,佢黎緊。牛尾飯都好快放到枱上,係哩個時間有位男仕自己走左上黎,問有無位,果位待應周圍望左一眼,然後問佢介唔介意搭枱,指著我張枱示意佢坐,我話有人的,佢黎緊,男仕原本想走過黎,聽完我講就落返去。待應走過黎,拿起枱上的餐牌再次問我你朋友幾時黎,我過了2秒才答他,黎緊,就到,他將手上的餐牌拍一聲放回餐枱原處,當時我巳開始食緊飯,嚇左一跳,態度真的好差。我send 信息

佢問我係咪兩位?
我答係。
跟住佢再問我朋友呢?
我答一陣到。
我點左S11極級羊T骨伴飯+湯。
轉左S2紅酒燴牛尾飯,餐湯先黎,係忌廉磨菇湯,

哩個時候待應又黎問我你係咪有朋友黎?
我答係,佢黎緊。
牛尾飯都好快放到枱上,

我send 信息吹我朋友快點到。
朋友終於到了,他點了杯凍奶茶說要透順條氣先,果位待應又不客氣走黎問只叫杯奶茶,叫唔叫餐,食咩,一次過叫埋。
朋友因為之後約左客人食飯,於是答唔叫野食,只叫飲品,待應指著他們點餐機前的告示,問我地無睇告示嗎, 煩忙時間12:00-2:00每人最低消費$60。
朋友於是發脾氣大聲問我做咩搵間咁既餐廳食飯,咁多限制,態度又差。果句告示唔係寫落餐牌,只係貼於牆上點餐機前,講真一句,我相信只有佢哋先會睇到。
朋友於是點了個炭燒雞扒飯外賣,哩個時候有位女仕上來,自己一個人霸左張4人枱坐,但果個待應無出過聲,都無去問果位女仕幾多位,直至有其它客人再上黎,他先安排果位女仕去搭枱,上黎的客人只有2位,再次霸了張4人枱坐,待應問他們幾多位,他們說4位,原來係3大1小,他們只叫兩個餐share食,但待應完全無提每人最低消費$60的條文。
果位待應又再走過黎,說外賣巳預備好係下面,係咪要拎上黎?
朋友說整好左點解唔拎黎,拎黎我地就走,待應只好去下面拎上黎比我地。
講真一句,食餐安落茶飯都咁,價錢又唔係平過人,超受氣,以後都唔會再幫襯。
2021-09-01
5 分鐘 (堂食)
2021-08-26 1225 瀏覽
正宗喇沙唔係每個地方都有,好多喇沙都會經過店舖自己改良,但呢一間佢就保留到果一種正宗嘅風味。平時去食多數都係會叫春卷,因為佢除咗個湯底好味,春卷都好出色,真係會有一種令人食到停唔到口嘅感覺。

2021-07-01 1548 瀏覽
依間野都聽過係佢嘅喇沙好好味喺中環想突然間食喇沙都真係唔係話好多間揀而家呢條街通常一到午飯時間就好多人有好多人排隊 有時都真係唔想排就無食到今次又再一次食佢嘅招牌喇沙麵😎一樣係咁好食 雖然我仍然係覺得螄蛤好腥..☺️分量方面都算夠嘅 不過如果係男仔可能就未必夠食味道好濃郁 👍🏻價錢算係中規中矩啦間唔中想個口引都可以嚟食嘅佢有兩層但係每一層其實都好細所以多人嘅話都會坐得比較迫
依間野都聽過係佢嘅喇沙好好味
間唔中想個口引都可以嚟食嘅
佢有兩層但係每一層其實都好細
所以多人嘅話都會坐得比較迫
2021-06-03 910 瀏覽
🍽 Traditional Laksa Noodles💰 HK$80 (lunch)I’m always craving for Laksa Noodles but we cannot travel to Singapore at this moment 😔My friend told me that everyone ordered the laksa at this restaurant so it is the obvious thing to order in this restaurant. The broth was very rich and flavorful on top with prawns, tofu puffs, egg and fishcake etc. It was legit good! Totally perfect for my taste and I drink most of the broth!🍜
🍽 Traditional Laksa Noodles
💰 HK$80 (lunch)