2024-11-12 189 瀏覽
主食附送飲品,還要全日不加一。這不是連鎖快餐店,而是漂亮打卡cafe📸! 裝潢得主調是木系,且善用花束作裝飾💐,簡約木系得來有舒適的靠背座位。而且難得的是餐點選擇不會太多澱粉,有輕食外更有認真的肉食,完全巔覆我先生對港女咖啡店的印象🇫🇷巴斯克燉雞Poulet Basquaise帶來南法風味,🍅濃郁番茄醬基底內藏靈魂燈籠椒🫑,加入三款甜辣椒再用鑄鐵鑊焗燉的形式去掉其青澀味,變成香甜醬汁用來蘸肉嫩皮脆的雞扒吃🐥,味道濃郁,好想配個意粉/飯吃呢! 🐑另一份肉是羊架,也是需考功夫處理的肉食。雖然沒能選擇幾成熟,但這medium well的質感絕對不韌口。帶點羊羶味卻不會過濃,🌿除了用rosemary一起煎焗外,蘸香草橄欖油也令味道更多層次🫒。羊架下墊了新鮮沙律菜🥗,旁邊還放了新鮮bell peppers做的salsa🫑加添清新感。這道菜的carbs只有焗薯粒🥔和烤南瓜🎃,原型澱粉更為健康主食本來已經包括冰白茶🫖,清新涼快不錯的喝。玄關的吧枱甚至放了部復古咖啡機做裝飾,晚上不喝咖啡,還是補點錢試試拉花吧。🍫朱古力十分濃郁,但味道沒有蓋過伯爵茶的花香,香氣變得很有層遞感☕️更濃郁的伯爵味道落於bas

迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐莎莎焗薯

這道菜的carbs只有焗薯粒🥔和烤南瓜🎃,原型澱粉更為健康

伯爵朱古力

更濃郁的伯爵味道落於basque cheesecake,茶香面焦。
自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕

自家製的蛋糕體綿密,因為有很足料的cream cheese所以不算滑口,但我頗喜歡這種口感

自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕

🍅巴斯克燉雞🐥($98)
🐑迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐🫑莎莎焗薯🥔($168)
自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕🧀($58)
伯爵朱古力🍫(+$25)
1K
𐂂這間咖啡店在長沙灣新開張不久,剛好今日可以過來試試,在忙碌的生活取樂 。⸜♡⸝ 面積不大,深棕紅色搭配落地玻璃窗。樓底高,用上字畫作裝飾牆身,帶點中式氣息,特別是咖啡裝在茶盅上,很有復古感。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼ 秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $108兩隻大青口好顯眼,鮮美多汁,還有魷魚、八八魚和蝦肉,最棒是微酸帶辣的冬蔭公醬汁,蝴蝶粉煮得煙韌掛汁,整體很飽肚。✎ ̼ 松茸味噌三文魚春之定食 $148擺盤十分精緻,好似日本的和食料理,除了主食的味噌燒三文魚和松茸飯,有嫩豆腐、蕃薯仔、炒菇、蕃茄仔、時令水果和忌廉蛋糕,最愛是無骨香口的魚肉和香噴噴的米飯⸜(*ˊᗜˋ*)⸝✎ ̼ 自家製開心果巴斯克芝士蛋糕 $65近期大熱的開心果副產品也有,味道濃郁,入口的質感細滑,略帶濕潤的蛋糕,令人一試就愛上( ˘ ³˘)♥✎ ̼美式咖啡 $30✎ ̼鮮奶咖啡 $25
𐂂這間咖啡店在長沙灣新開張不久,
剛好今日可以過來試試,
在忙碌的生活取樂 。
⸜♡⸝ 面積不大,
深棕紅色搭配落地玻璃窗。
樓底高,
用上字畫作裝飾牆身,
帶點中式氣息,
特別是咖啡裝在茶盅上,
很有復古感。
✎ ̼ 秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $108
秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉
兩隻大青口好顯眼,鮮美多汁,
還有魷魚、八八魚和蝦肉,
最棒是微酸帶辣的冬蔭公醬汁,
蝴蝶粉煮得煙韌掛汁,整體很飽肚。
✎ ̼ 松茸味噌三文魚春之定食 $148
擺盤十分精緻,好似日本的和食料理,
松茸味噌三文魚春之定食
除了主食的味噌燒三文魚和松茸飯,有嫩豆腐、
蕃薯仔、炒菇、蕃茄仔、時令水果和忌廉蛋糕,
最愛是無骨香口的魚肉和香噴噴的米飯⸜(*ˊᗜˋ*)⸝
✎ ̼ 自家製開心果巴斯克芝士蛋糕 $65
自家製開心果巴斯克芝士蛋糕
近期大熱的開心果副產品也有,味道濃郁,
入口的質感細滑,略帶濕潤的蛋糕,
令人一試就愛上( ˘ ³˘)♥
✎ ̼美式咖啡 $30
✎ ̼鮮奶咖啡 $25
2024-09-04
秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉
自家製開心果巴斯克芝士蛋糕
有朋友喺星加坡嚟,帶咗佢食呢間長沙灣新開Cafe☕️有多款意粉、意大利飯、ADB,掙扎咗一輪揀咩🙈▶️ 煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯 ($98)面頭三片厚切鴨胸肉,帶煙燻鹹香味,口感紮實真係有兩片橙🍊第一次試呢個配搭味道新奇 (新奇「是」橙?講咗爛gag添),juicy又甜甜地唔知食唔食得橙皮,比較苦🤣Risotto質感唔錯,唔會水汪汪醬汁夠creamy,食得出有奶油香味😋反而冇黑醋味,整體偏甜鍾意佢落咗大量香菇同紫洋蔥🧅健康又令口感豐富另外仲有兩條蘆筍▶️ 流沙溫泉蛋卡邦尼 ($88)係有鹹蛋嘅carbonara,成碗金光閃閃✨上面粒蛋接近未熟,一切蛋黃就流晒落意粉度🤤令意粉黏住鹹蛋黃碎,超掛味比一般carbonara多煙肉火腿,唔會太肥膩意粉al dente至偏硬身,我就覺得OK嘅🍝唯一係油咗少少🤏🏻滯啲▶️ 煙三文魚芒果藜麥沙律 ($88)成碗又健康又色彩繽紛🌈底部係沙律菜、羽衣甘藍、碎秋葵🥬仲有唔少生果: 芒果、金奇異果、藍莓🫐全部都好甜又多汁有啲粒粒藜麥咬吓兩片煙三文魚帶鹹香,有魚油香味旁邊有柚子沙律醬汁可以自己落,配襯沙律唔會太酸▶️ 生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔 (+$38)朋友揀嘅,
有朋友喺星加坡嚟,帶咗佢食呢間長沙灣新開Cafe☕️
有多款意粉、意大利飯、ADB,掙扎咗一輪揀咩🙈

▶️ 煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯 ($98)
面頭三片厚切鴨胸肉,帶煙燻鹹香味,口感紮實
真係有兩片橙🍊第一次試呢個配搭
唔知食唔食得橙皮,比較苦🤣
煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯

Risotto質感唔錯,唔會水汪汪
醬汁夠creamy,食得出有奶油香味😋
反而冇黑醋味,整體偏甜
鍾意佢落咗大量香菇同紫洋蔥🧅健康又令口感豐富
另外仲有兩條蘆筍

▶️ 流沙溫泉蛋卡邦尼 ($88)
係有鹹蛋嘅carbonara,成碗金光閃閃✨
上面粒蛋接近未熟,一切蛋黃就流晒落意粉度🤤
令意粉黏住鹹蛋黃碎,超掛味

比一般carbonara多煙肉火腿,唔會太肥膩
意粉al dente至偏硬身,我就覺得OK嘅🍝
唯一係油咗少少🤏🏻滯啲
流沙溫泉蛋卡邦尼

▶️ 煙三文魚芒果藜麥沙律 ($88)
成碗又健康又色彩繽紛🌈
底部係沙律菜、羽衣甘藍、碎秋葵🥬
仲有唔少生果: 芒果、金奇異果、藍莓🫐
全部都好甜又多汁
有啲粒粒藜麥咬吓
兩片煙三文魚帶鹹香,有魚油香味
旁邊有柚子沙律醬汁可以自己落,配襯沙律唔會太酸
煙三文魚芒果藜麥沙律

▶️ 生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔 (+$38)
朋友揀嘅,可以揀無糖
有消脂、抗氧、排毒功效
朋友話飲得出可可朱古力同藍莓味道🍫
因為用上燕麥奶所以比較杰身

▶️ 凍美式咖啡 (+$25)
顏色比一般美式咖啡渾濁
超濃咖啡味道☕️偏苦
凍美式咖啡

食物夠多花款,配搭有新意
飲品燕麥奶系列健康🍌
Plating唔錯,影相出嚟靚

另外有好多新穎甜品🍨例如大福雪糕牛角包窩夫🧇basque cheesecake
不過我哋太飽了
環境一般,唔算好大,裝修簡單
用上橙色白色,望落陽光☀️

服務好好☺️friendly有禮貌
唔小心跌咗支叉落地,店員好醒目自己俾返支我
性價比高,少數唔收加一嘅cafe,三個主食兩杯飲品都唔貴
份量足,抵食👍🏻
煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯
流沙溫泉蛋卡邦尼
煙三文魚芒果藜麥沙律
凍美式咖啡
2024-06-25 2382 瀏覽
朋友由旺角搬去荔枝角,  放工後我去參觀她的新居, 由地鐵站行去須7分鐘.  新居環境設備不錯, 住所樓下有間新派餐廳,  [回春],   是她新搬到後的飯堂.   名字幾特別, 餐廳裝修像新派 Cafe, 美觀整齊.  座位安排由入門玻璃大窗開始, Cafe 形式的主題餐廳,  設先進專業義大利製造咖啡機,  除了咖啡品種多,  還有潮流健康飲品, 即叫即制. 室內方桌雅座,   小組飲茶, 吃餐,  朋友小聚怡情. 餐牌食物好清晰.   飲品有 Cafe 主打 常見的咖啡, 特調花茶,  Soda 及 甜品.  另一頁 menu 有 春日 SET  有 9 個特式菜:  有回春全日餐, 飯, 意粉, 沙律, 定食, 用上不同醬料製作, 屬新派菜式.   附凍岩茶一杯 或加 $38 轉升級 果香芳療 飲品一杯 (原價 $58).我們共點了兩個主食, 大家分嚐.    香蒜白酒虎蝦意粉,  配 果香芳療 - 火龍果杞子藍莓燕麥奶昔.  香蒜白酒虎蝦意粉, 賣相不俗, 一見令我感覺開胃. 虎蝦大大隻有三隻,  意大利粉炒得好香, 蒜香味突出, 自家製做的手打意粉, 麵條有咬口, 別於傳統
 [回春] 名字幾特別, 餐廳裝修像新派 Cafe, 美觀整齊.  座位安排由入門玻璃大窗開始,
Cafe 形式的主題餐廳,  設先進專業義大利製造咖啡機,
除了咖啡品種多,  還有潮流健康飲品, 即叫即制.
室內方桌雅座,
小組飲茶, 吃餐,  朋友小聚怡情.
我們共點了兩個主食, 大家分嚐.    香蒜白酒虎蝦意粉果香芳療 - 火龍果杞子藍莓燕麥奶昔.
香蒜白酒虎蝦意粉, 賣相不俗, 一見令我感覺開胃.
香蒜白酒虎蝦意粉
虎蝦大大隻有三隻,  意大利粉炒得好香, 蒜香味突出, 自家製做的手打意粉, 麵條有咬口, 別於傳統意粉.
香蒜白酒虎蝦意粉
蝦肉好鮮甜,  肉質爽口彈牙.
火龍果杞子藍莓燕麥奶昔,  無糖健康飲品,   飲品紫紅色, 不太甜, 服務員介紹味道組合了火龍果, 杞子同藍莓.  含花青素, 有助明目 + 抗氧.   富營養.
另一杯,  核桃蘋果香蕉燕麥奶昔, 也是無糖健康飲品以核桃蘋果香蕉磨碎, 飲品米白色, 味道組合高纖維質, 幫助排毒, 清胃, 潤腸. 核桃還有補腦作用.  多飲有益.
火龍果杞子藍莓燕麥奶昔, 核桃蘋果香蕉燕麥奶昔
朋友是樓上住客, 她常到此作飯堂,  她特別喜歡定食.  看看 松茸味噌三文魚春之定食,   用木盤盛載.  食材新鮮,  擺設吸引.   共有  8 款 美食:   小食豆腐,  日本焗蕃薯仔.  主食:  味噌燒三文魚, 炒白菌靈芝菇, 燒翠肉瓜, 松茸飯, 水果同 甜品.
松茸味噌三文魚春之定食
先吃口時令水果開開胃, 有富士蘋果, 藍莓.  好新鮮, 味道清甜.
富士蘋果, 藍莓
豆腐,   入口好滑有如雞蛋般,  有豆香, 沾些豉油, 美味.
豆腐
野菜,   炒靈芝菇, 白菌.  不油膩, 菇菌好香口.
炒靈芝菇, 白菌
翠玉瓜,  吃得 清新.
主角糸味噌燒三文魚,   好大件, 肉質厚無骨, 魚皮煎得香脆.   魚肉帶點油份, 質感嫰滑, 無腥味, 味噌調味不俗, 伴有檸檬, 可自己沾用.
味噌燒三文魚
松茸菇飯,  飯質稔滑 有松茸菇香, 吃得啖啖精采.
松茸菇飯
日本焗甜薯, 共兩個, 一人一個, 口感軟糯細滑,  食得健康.
日本焗甜薯
最後食甜品小泡芙.  外層金黃鬆軟內包裹有鮮忌廉,  食得滋味.
小泡芙
此店設有外賣,   健康飲品可以幫助補充營養.  忙碌的朋友, 可以買外賣食品回家慢用.
火龍果杞子藍莓燕麥奶昔, 核桃蘋果香蕉燕麥奶昔
  • 藍莓
  • 炒靈芝菇
  • 白菌
2024-06-09 1641 瀏覽
長沙灣同荔枝角中間位新開咗呢間小清新Cafe,個名幾特別,主打健康菜式~ 選擇唔算好多,但有啲都幾有特色!堂食免加一,外賣仲有9折,食物同飲品質素都幾好,價錢合理,去開附近可以去try try👍🏻🔸秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $108平時少見cafe有蝴蝶粉,呢個仲要係用秘製冬蔭公汁整,好特別!有兩隻青口,仲有魷魚、八八魚同蝦,海鮮正常味道~ 最好味係個汁,酸酸地微辣,好開胃!蝴蝶粉煮得啱啱好,咩感煙韌有咬口,配埋冬蔭汁食幾正!🔸松茸味噌三文魚春之定食 $148好豐富嘅日式定食!有厚切三文魚扒、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、野菜、水果同甜品~ 望落非常之吸引,亦都好健康!三文魚扒入味厚實,菇飯幾香,其他配菜味道都唔錯,調味唔會好濃,想食得健康啲必叫呢個定食!🔸焙茶鮮奶 +$25本身叫主食有送一杯凍岩茶,加$25升級咗焙茶鮮奶,個心心拉花好靚,焙茶味濃,好飲😋 個杯都幾靚!🔸凍朱古力咖啡 +$30Mocha都好飲,朱古力同咖啡味都出,唔錯!

🔸秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $108

🔸松茸味噌三文魚春之定食 $148

🔸焙茶鮮奶 +$25

🔸凍朱古力咖啡 +$30
Mocha都好飲,朱古力同咖啡味都出,唔錯!

• 秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉
  • 焙茶鮮奶
3天前 0 瀏覽
以鮮明的橙紅調作裝潢店內擺設簡潔明亮播著一首首輕鬆抒情歌曲氣氛很放鬆休閒很適合跟朋友暢聚聊天 放鬆心情🐷斧頭豬鞍伴紅酒伴川貝肉桂燉啤梨 $148厚度令人嘩然 入口肉質鬆軟又juicy 而啤梨燉得非常入味 充滿酒香及香甜 相當滋潤🐑迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐莎莎焗薯 $168羊架有三隻 用了三色椒作及薯粒作伴菜 色彩繽紛又營養滿分 🍹核核蘋果香蕉燕麥奶昔 +$38清新的蘋果香蕉味道 無需額外加糖已經很夠味 又健康 既高纖又助排毒 營養滿分
以鮮明的橙紅調作裝潢

🐑迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐莎莎焗薯 $168
羊架有三隻 用了三色椒作及薯粒作伴菜 色彩繽紛又營養滿分

🍹核核蘋果香蕉燕麥奶昔 +$38

5天前 0 瀏覽
放了兩個鐘頭的八號風球假,是晚就同朋友輕鬆一下,到了長沙灣一間叫回春的cafe,環境幾靚㗎。除了咖啡,餐廳亦提供不少西式fusion菜,仲有健康輕食添。⭐斧頭豬鞍伴紅酒川貝肉桂燉啤梨點了一份斧頭扒,大大塊豬扒好吸引,煎得香口,豬扒軟淋有肉汁,少少嘅鹽調味已經好正。旁邊嘅紅酒啤梨勁好食,入口係好香嘅肉桂味,吸咗紅酒汁又甜又香口🤤⭐迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐莎莎焗薯另一份點都羊架,一客有三支骨,大大條厚切。咬落羊油好甘香,點埋個香草汁超正👍⭐伯爵朱古力 & ⭐凍茶朋友話佢夜晚唔想飲咖啡,要杯茶就算了,自己就點咗杯熱嘅伯爵朱古力,茶味同朱古力味啱啱好,又香又甜🤤仲有個靚靚拉花添。雖然係cafe店,但飲品茶具用上中式,又靚又好睇喎😘
⭐斧頭豬鞍伴紅酒川貝肉桂燉啤梨
⭐迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐莎莎焗薯
⭐伯爵朱古力 & ⭐凍茶
雖然係cafe店,但飲品茶具用上中式,又靚又好睇喎😘
2024-11-14
呢間西餐廳好似已經易手多次,早幾年疫情嚟食係另一個名,新裝修顯得光猛而且親切,附近都係重建區,人流比較少。餐廳嘅食物質素令我非常驚喜🤯,每度菜式中都感受到廚師特地調配嘅香料同豐富食材🌿☝🏻以呢個價錢係講相當抵食。🐷🍐🍷 斧頭豬胺伴紅酒川貝肉桂燉啤梨 $186呢道菜相當有特色,斧頭豬胺煮得好入味,肉質嫩滑且厚實,食落非常滿足。紅酒煮啤梨汁相當突出,煮後減少左酒精,剩下既紅酒果味香氣四溢,配合肉桂嘅微微辛辣,味道層次分明擺盤亦都好精緻,啤梨切件擺得好靚,色彩對比吸引。🍏🍌🥤 核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖) $38呢款奶昔絕對係健康之選,冇落糖帶有有天然果香。核桃嘅香味同蘋果、香蕉融合得好好,燕麥奶令口感順滑,飲落去有種自然嘅甜味,唔會過甜,令人感覺清新。🍗🍲 巴斯克燉雞 $88呢款燉雞煮得好入味,份量十足,嫩滑得黎又帶少少嚼勁,配上燉煮香濃且足料既醬汁,每啖都有濃郁番茄同甜椒味🌿加上落左唔同香草,令成道菜更加豐富多層次🤏🏻真係令人大開眼界,依個價錢同質素相當吸引🎂💚 開心果巴斯克芝士蛋糕 $65呢個開心果芝士蛋糕令人一試難忘。蛋糕表面微焦,內裏綿密,芝士味道濃郁而不膩。開心果嘅香氣為成個
🐷🍐🍷 斧頭豬胺伴紅酒川貝肉桂燉啤梨 $186
🍏🍌🥤 核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖) $38
🍗🍲 巴斯克燉雞 $88

🎂💚 開心果巴斯克芝士蛋糕 $65
呢個開心果芝士蛋糕令人一試難忘。蛋糕表面微焦,內裏綿密,芝士味道濃郁而不膩。開心果嘅香氣為成個蛋糕增添咗層次,帶嚟意想不到嘅驚喜。
🫖🍰 伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 $58
呢款伯爵茶巴斯克芝士蛋糕係茶香愛好者嘅最愛!芝士蛋糕柔軟順滑,比起開心果蛋糕,依款味道比較冇咁清新 但有茶葉既回甘,都係唔錯之選

回春
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
2024-10-30
  • 巴斯克燉雞
  • 自家製巴斯克芝士蛋糕
  • 自家製開心果巴斯克芝士蛋糕
上次爸爸媽媽食過呢度嘅意粉覺得好好味🍝,依家餐廳出咗全新晚市Menu🍽️,多咗肉類主食選擇🤤!巴斯克芝士蛋糕仲新出咗開心果味添呀😍!餐廳食物同飲品以健康為主,研發咗幾款健康果昔,即使冇加糖都好飲。最開心係餐廳唔洗收加一❤️!🐤巴斯克燉雞 $98用橄欖油、蕃茄🍅同彩椒🫑烹煮雞扒,燉煮到熟度啱啱好,雞肉嫩滑多汁。醬汁帶有微酸蕃茄同微辣嘅彩椒味,食起上嚟幾開胃。🐷斧頭豬鞍伴紅酒川貝肉桂燉啤梨 $148斧頭豬鞍外層煎到焦香,切開裏面見到色澤粉嫩😍!厚肉嘅豬鞍做到軟腍嘅口感,咬落去肉汁豐富。旁邊嘅伴碟啤梨🍐,以紅酒🍷、川貝同肉桂燉製而成,酸甜開胃,好味又可以減去豬鞍嘅膩感。🍰自家製開心果巴斯克芝士蛋糕 $65上次食過伯爵茶味覺得唔錯,今次見到新出咗依架大熱嘅開心果味。開心果味都幾濃郁,蛋糕質地軟滑香濃💚。🥤核桃蘋果香蕉燕麥奶昔 +$38第一下飲到香甜嘅蘋果香蕉🍎🍌,跟住慢慢散發合桃嘅果仁味🌰,最尾有燕麥嘅味道🌾,係一杯無落糖但有層次感嘅健康飲品。🍹凍白茶 免費白茶口感清爽帶淡淡嘅清香,非常解膩。📍 回春荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

🐤巴斯克燉雞 $98

🐷斧頭豬鞍伴紅酒川貝肉桂燉啤梨 $148

🍰自家製開心果巴斯克芝士蛋糕 $65

🥤核桃蘋果香蕉燕麥奶昔 +$38

🍹凍白茶 免費
白茶口感清爽帶淡淡嘅清香,非常解膩。

📍 回春
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
2024-11-09
2024-11-14 0 瀏覽
🌟係荔枝角福榮街新開左間小清新cafe, 店舖不算好大,但木系裝修,偏紅色系,令人感覺好温暖,有春日的感覺🌞🌟餐廳menu 主打清新健康之選,價錢全部都幾相宜,不收加一👍🏻另外見到新推出的happy sharing 菜色幾吸引🤤🐟松茸味噌三文魚春之定食果然係餐廳皇牌,必食!賣相好靚,有蕃茄仔,小甘薯,雞脾菇,新鮮水果,凍豆腐,日式小丸子,松茸味噌菇飯,超豐富!主角煎三文魚魚皮好脆,肉厚juicy 😋🦐地中海海鮮燉飯材料好豐富,大大隻虎蝦,青口都新鮮,個汁好濃好惹味,因為放左大量鮮蕃茄,紅黄波椒,墨西哥煙燻辣椒🌶️燉飯軟硬適中,吸晒惹味醬汁,好好食🤤🍹火龍果杞子莓莓麥奶昔主食加$38就可以加配,全部材料都係新鮮無添加,超級抗氧化又明目🤩🍹凍白茶隨餐附送🌟餐廳環境悠閑舒服,食物健康有誠意👍🏻

🐟松茸味噌三文魚春之定食

🦐地中海海鮮燉飯

🍹火龍果杞子莓莓麥奶昔

🍹凍白茶
隨餐附送

🌟餐廳環境悠閑舒服,食物健康有誠意👍🏻

2024-11-11
  • 火龍果杞子莓莓燕麥奶昔
>>>cafe hopping 總係帶俾我哋無限驚喜 呢間小店無論海鮮飯定羊架調味都好有個人風格<<<🥢🥢🥢Dinner set 高質 = 回訪率90%🥢🥢🥢⭐️地中海海鮮燉飯$158(連飲品)青口同蝦都新鮮,煙燻甜椒醬提味,飯粒吸晒醬汁,口感滑溜⭐️迷迭香輕煎紐西蘭羊架$193用rosemary調味嘅三塊羊架肉質都好鮮嫩,莎莎醬係新鮮切蕃茄咁調配,清新又唔膩,焗薯烤得香脆,每一啖都好幸福⭐️本身跟餐送嘅凍白茶清爽解膩,另外點咗杯久丸小山園抹茶鮮奶,超濃郁,完美~🏷️ Dinner set : 海鮮燉飯$158紐西蘭羊架$193

🥢🥢🥢Dinner set 高質 = 回訪率90%🥢🥢🥢

⭐️地中海海鮮燉飯$158(連飲品)
青口同蝦都新鮮,煙燻甜椒醬提味,飯粒吸晒醬汁,口感滑溜

⭐️迷迭香輕煎紐西蘭羊架$193

2024-11-10 42 瀏覽
長沙灣有間開咗冇耐嘅cafe,環境幾舒服,晚市嘅嘢食都好吸引斧頭扒牛就聽得多,豬鞍就第一次食,一上碟真係嘩嘩聲,激厚呀肉質幾正,唔會嚡,肥瘦啱啱好側邊有紅酒拌川貝燉啤梨,估唔到可以當side dish,燉到入晒味,同豬鞍都好夾燉啤梨嘅湯汁仲可以用嚟點豬鞍,好濃勁香肉桂味另外一份main就係燉雞,唔使一嚿水都有咁大pan裡面有好多雞肉,入晒巴斯克菜湯汁嘅精華,比較香甜椒味,雞肉非常嫩滑,仲有檸檬吊味更清新跟餐可以用平啲轉特飲,smoothie飲落都好舒胃,第一啖有幽幽燕麥香,跟住牛油果、青瓜、啤梨同羽衣甘藍嘅味道陸續浮現,好得意好正,仲有抗氧排毒之效仲有杯咖啡叫Ruby Ruby,black嘅底部隱約見到底層加咗莓醬,攪勻佢飲甜甜地好有果香,同咖啡都幾夾,亦唔會太強烈,夜晚飲都ok食到最後就嗌份甜品,冇辦法唔嗌份巴斯克蛋糕,太吸引喇!濕潤度非常之好,伯爵茶香好夠濃,仲有玫瑰點綴嘅cream加分

斧頭豬鞍紅酒拌川貝燉啤梨

斧頭扒牛就聽得多,豬鞍就第一次食,一上碟真係嘩嘩聲,激厚呀

肉質幾正,唔會嚡,肥瘦啱啱好

燉啤梨嘅湯汁仲可以用嚟點豬鞍,好濃勁香肉桂味

巴斯克燉雞

另外一份main就係燉雞,唔使一嚿水都有咁大pan

牛牛果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔

RUBY RUBY

2024-11-10
斧頭豬鞍紅酒拌川貝燉啤梨
牛牛果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔
RUBY RUBY
2024-11-09 0 瀏覽
長沙灣出名多cafe 今晚約左朋友見面 決定走訪一下餐廳都已經有唔同的萬聖節🎃裝飾 更添氣氛Dinner menu:巴斯克燉雞配備蕃茄汁非常開胃 燉雞的火喉控制得唔錯 保持到肉質嫩滑 而且上枱用鐵板熱辣辣迷迭香輕煎紐西蘭羊架佐莎莎焗薯恰巧今日焗薯冇貨 轉左蘑菇 不過口感都清香 仲冇咁飽濟😅 羊架有三塊 份量不錯 飲品: 雪梨洋甘菊茶 花茶清香冇負擔 值得一試Dirty 層次感鮮明 先有Espresso 濃烈口感 繼續再有牛奶的綿滑感
長沙灣出名多cafe 今晚約左朋友見面 決定走訪一下

餐廳都已經有唔同的萬聖節🎃裝飾 更添氣氛

Dinner menu:

飲品:

雪梨洋甘菊茶 花茶清香冇負擔 值得一試

2024-11-05
Book mark list 一間好易記既名字,放假出黎試下! 唔洗等位既星期六 lunch hour, 2人座位幾舒適,餐廳主要日式木系風格,冷氣足夠又唔太凍。叫左一個意粉-肉醬意粉超大碟,唔怕太咸,但汁較浠。另一個飯-蜜漬鴨胸,好有驚喜,夠鬆軟多汁,但略嫌配搭松露忌廉飯唔夾,忌廉奶味太重。飲品-焙茶 latte, 聞起上來夠香,都好飲。另一牛牛果奶昔,少甜左我認為都甜,可能叫無糖會好試。感覺是香蕉味😂 總結:好耐無寫食評,呢間值得去,每位員工好好服務,入黎會俾籃放野,會俾水,識得問要唔要碟,夠細心,值得支持。埋單仲要唔洗加一!

叫左一個意粉-肉醬意粉超大碟,唔怕太咸,但汁
較浠。

肉醬意粉
鴨胸飯
焙茶latte
肉醬意粉
鴨胸飯
焙茶latte
2024-11-05 102 瀏覽
萬聖節雖則過左~不過呢間餐廳之前bookmark左打算去試見佢都仲有萬聖節既布置~慰藉一下當日要番工既我倆🪓🐷斧頭豬胺伴紅酒川貝肉桂燉啤梨$186加$38要柚子咖啡梳打睇開我post既寶寶們都知我近日咳緊一見到呢個有川貝燉啤梨就要試下豬胺非常厚肉~口感爽脆juicy啤梨好甜吸晒紅酒川貝肉桂既精華配豬胺食好特別柚子咖啡梳打擺盤別緻之餘飲落幾驚喜~好清爽既咖啡♡我鍾意🦐香蒜白酒虎蝦意粉$166加$38要生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔少甜3大隻虎🦐意粉份量十足~多到要問店員拎定個盒蒜味香濃仲有紫洋蔥~奶昔好香香蕉味~唔錯🍄‍🟫🐟松茸味噌三文魚春之定食(需時15分鐘)$173加$25要抹茶鮮奶(外帶)少甜呢個春之定食非常吸睛😍好多小碟好似飛左去日本咁有日本蕃薯、凍豆腐、青檸車厘番茄、雞脾菇、生果、甜品、松茸飯&味噌三文魚松茸飯好香,三文魚唔腥熟度剛好,兩人share好滿足最後點少得甜品呢?🧀自家製開心果巴斯克芝士蛋糕$65尖尖位一拮落去已經感受到軟心既芝士食落口綿滑口腔佈滿香濃既芝士味蛋糕邊位開心果味相對突出木系裝修,店員親切有禮好好笑容兩人座位店員亦會主動比兜兜你放袋有4人位都會比你轉枱🙈下次會
萬聖節雖則過左~
不過呢間餐廳之前bookmark左打算去試
見佢都仲有萬聖節既布置~
慰藉一下當日要番工既我倆

飲落幾驚喜~好清爽既咖啡♡我鍾意

🦐香蒜白酒虎蝦意粉$166
加$38要生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔少甜

3大隻虎🦐意粉份量十足~多到要問店員拎定個盒
蒜味香濃仲有紫洋蔥~

奶昔好香香蕉味~唔錯

🍄‍🟫🐟松茸味噌三文魚春之定食(需時15分鐘)$173
加$25要抹茶鮮奶(外帶)少甜

呢個春之定食非常吸睛😍好多小碟好似飛左去日本咁

松茸飯好香,三文魚唔腥熟度剛好,兩人share好滿足

最後點少得甜品呢?
🧀自家製開心果巴斯克芝士蛋糕$65
尖尖位一拮落去已經感受到軟心既芝士
食落口綿滑口腔佈滿香濃既芝士味
蛋糕邊位開心果味相對突出

木系裝修,店員親切有禮好好笑容
兩人座位店員亦會主動比兜兜你放袋
有4人位都會比你轉枱🙈