餐廳: 國金軒
資訊:

2024-05-14 186 瀏覽
因朋友來港想飲中式茶,方便機鐵站附近就book了。環境不錯,點心正常,價錢服務都正常,沒有太好也沒有太差的地方,地點都算方便,不會特別推薦但在附近想飲茶的時候也可以選這間。
2024-03-08 1076 瀏覽
國金軒既名響當當,個人覺得不過如是。又或者被外界過度,跨浮地形容。席上每位可見非富則貴,其實又不防到此品嚐一番當中的貴氣"品茶" 。至於食物方便,個人覺得以這價格,相對有點不符。希望日後可以提升多點食物的品質。整體:可以一試,但味道要懂得進行去留住客人的胃口。
國金軒既名響當當,個人覺得不過如是。
又或者被外界過度,跨浮地形容。
至於食物方便,個人覺得以這價格,相對有點不符。
希望日後可以提升多點食物的品質。
整體:可以一試,但味道要懂得進行去留住客人的胃口。
佛跳牆
  • 蝦餃
  • 水晶大蝦球
  • 海皇西施泡飯
2024-02-23 859 瀏覽
We went there on Monday at 7:30pm, when we started order, the waiter probably who is manager, he was super rude since the beginning.And when we tried to order the signature dish, he said sold out. Basically all of the signature dishes were sold out at 7:30pm. Then I asked him what is this chicken dish different from the other chicken, and he didn’t answer but told me to order the eel dish…Then when we tried to order the pork dish which was written that it takes 20mins to cook, the guy said you

Then when we tried to order the pork dish which was written that it takes 20mins to cook, the guy said you have to preorder, which I don’t think so.

Basically the guy just doesn’t want to serve, and his attitude was super horrible.
It was our first time to visit, and will never come back. Every dishes are not cheap!!!! I can’t believe this kind of the high end restaurant the service is much worse than Cha Cha ten.

Definitely not recommend to anyone!!!
2024-01-20 1078 瀏覽
講到食,梗係要有真材實料先得啦。國金軒呢間華麗轉角,佢嗰啲菜,真係做到我舌頭嘅花花轉。記住住,我今次嚟試嘅唔係啲什麽搞作文嘅食物,純粹好味道,足夠震撼你嘅味蕾,爽!首先,嗰個乳豬鵝肝醬鍋巴,簡直係配合得天衣無縫。鎖住咗啲乳豬嘅香脆,佢底下嗰層鵝肝醬又香濃得滯,應該會令你吞晒舌頭👅!而隻話梅仙雕醉鴿,嘩,食落去酒香味道提子嚟,搞到我都想唔開駛呢。擺明就係要你回味無窮,一次過點醒成晚!踏雪尋紅嗰盆,忍唔住要多講兩句。蟹肉鮮甜得嚟唔膩,下面嗰啲雪耳,順滑得嚟加晒分。真係食完之後,心情都好似隨住雪花飛起咁🌨️。芝香焗龍蝦一上桌,連空氣都甜晒。仲有加埋煙肉細粒?我只能話,呢個創意,正!茶點方面,芥末子母蝦餃,外皮Q彈,內餡郁噏,簡直係海中珍寶包裝到餃嘅極致。呢啲係嘢,就算飽到喘手喘腳,我都要再黎一籠!呀真係,國金軒呢間玩味轉角,真心推薦俾想要一個不一樣美食經歷嘅朋友。飽個肚兼滿足晒心靈,香濃得滯😌,唔試實在可惜!

2023-11-15 1576 瀏覽
對於鮮有寫食評既我,今次真係要,豁出去,痛痛快快地寫第一次失望食評了。十月底的一個晚上,公司高層宴請從外國來港既高管,目的係希望讓客人可以品嚐到香港出色的中菜。首先,我們一行八人,按預約時間出席。很可惜,接待員一直找不到我們訂座記錄,最後,理論完一番後,結果要我們八人逼坐在一張六人枱內。最最最大既問題係,六人枱對面,靠近窗邊,近距離望住維港景色位置既八人枱,係沒有人坐的。直到我們晚餐完畢,都係無人坐的。那麼我真不明白為何不讓我們坐呢?當時有位應該是主任/經理級人士,就跟我們說有客人訂了,後來收到客人通知黎唔到,取消訂座。世上真的如此巧合嗎?我們的八人訂座紀錄不見了,但又空著一張八人枱呢,原因係另一客人的八人訂座取消了。。。至於整過用餐過程中,由於侍應人手不足,要找好幾次才能得到所需既茶水,服務等。。。如果真的像更多資訊頁面所寫「國金軒代表著本地餐飲業的新面貌。。。」,那麼我明白為何那麼多香港人要去深圳消費了。縱使服務不理想,但食物質素,是不錯的。當中最最最喜歡是乳豬鵝肝醬窩巴,香脆可口,有機會再去encore😋

2023-09-19 2022 瀏覽
今次嚟到中餐好食嘅國金軒,包左間房,房間有海景,望住中環AIA,景觀好靚。停車可以停喺IFC,有免費。不過包房就有最低消費都幾貴, $15,000。嘢食方面,主要都係照左套餐,有乳豬鵝肝,水晶大蝦,鵪鶉蛋燉雞湯,炒魚翅,鮑魚柚子,龍躉稻庭烏冬等。我哋仲額外加咗豬肉同埋羊架,入口即溶,非常好食😋甜品方面,有香芋椰汁燉奶超好食,順便配了蜂巢蛋糕好夾。呢個甜品真係好推介大家來食😚6個吃了18000元價錢確實有少少貴,不過係好食嘅。

6個吃了18000元價錢確實有少少貴,不過係好食嘅。
  • 水晶大蝦球
2023-08-29 3295 瀏覽
週末跟友人來到盛名已久的國金軒,一場來到,除了一客龍蝦午餐之餘,也選了好些點心名物。第一樣名物乳豬鵝肝醬窩巴,好矜貴的一道菜式,乳豬脆而帶油脂香,鵝肝醬豐腴綿密;惟邊吃邊有蜜糖滴落碟上。甜的鵝肝醬,小人還是第一次嚐到,恕不能接受。韮菜脆蝦盒原來是幾條春卷,脆是必然的事,韮菜甚多,甚是香口!有趣的是明明是春卷,既非盒形的為何又稱之為脆蝦盒?真夠特別。第二樣名物水晶大蝦球就真是強差人意。蝦球確實很大,然而不管是蝦球本身或是水晶芡都是沒有味道的,水晶得太虛幻了,達致無色無味的至高境界!焗蟹蓋是有很多蟹肉的,叉過脆面直入中心部份,開始時蟹味不太明顯,說是吃著其他海鮮亦不為過;但後來食到內心深處,燙熱的溫度才逼出蟹的香味。假日極品龍蝦午餐包了三道點心:荀尖蝦餃吃不到有荀、小籠包的皮又硬又厚,海膽似有還無、春卷反為是威化卷,芝士蟹肉味同樣完全不出。爆炒龍蝦,小人想也沒想過是原隻炒的。這道炒龍蝦用上了不同的辣椒來爆炒,果然辣度強勁!精妙之處就是居然還能食到龍蝦的原味,沒有被辣味完全蓋掩!椰青燉翅開始是不錯的一道湯品,海量的翅多到可以一箸箸夾起來,多到要夾開才渴到湯!湯底清澈滋潤,每一啖皆帶椰香,喝得

乳豬鵝肝窩巴
韮菜脆蝦盒
韮菜脆蝦盒的內餡
焗釀鮮蟹蓋
荀尖鮮蝦餃、海膽小籠包、芝士蟹肉春卷
香辣爆炒澳洲龍蝦
椰青燉翅開始是不錯的一道湯品,海量的翅多到可以一箸箸夾起來,多到要夾開才渴到湯!湯底清澈滋潤,每一啖皆帶椰香,喝得十分舒服。
海南椰青燉翅
接下來的錦醬炆牛肋骨承接好氣勢。炆完的牛肉既腍滑又入味,加有脆皮增加了層次。錦醬是甚麼東西無需巧究,總之幾好味。
錦醬炆穀飼牛肋骨
最後兩道菜是要人三摧四請才出來的。稱為竹影田色就是竹笙包著紅蘿蔔和菇菌,旁邊是一個菜膽花,湯清菜甜。
竹影田色
揚州炒飯加上櫻花蝦,未食已聞到陣陣蝦香!飯炒得剛剛好,顆顆分明,有些蝦粒,調味亦恰好。其上的櫻花蝦是脆的,錦上添花,算為較佳。
櫻花蝦揚州炒飯
甜品是香杧椰果布甸和新疆棗皇糕。香杧椰果布甸其實是楊枝甘露布甸吧?香香的一滑入口感覺良好。棗皇糕相當癡纏,叉了入去之後是無論如何都甩不出來的!棗味是有的,惟糕身不夠軟。
蘆薈香芒金露布甸 + 新疆棗皇糕
整整食了兩小時,慢到不能再慢;兼且全程是自行倒茶的,完全零服務!埋單$4,031.50,不值所以!
海南椰青燉翅
櫻花蝦揚州炒飯
是晚點了以下菜式四色煙燻素鵝 - 味道正常金沙脆鱔 - 過份油炸,完全不知道是吃脆魚皮還是鱔意大利黑醋脆豚肉 - 侍應話甜甜酸酸啱小朋友,但醋味淡,無甜味,肉多肥膏,小朋友吃了一塊也收筷。陳皮醬油鴨(半隻)- 鴨無鴨味,也不入味。魚湯斑片浸翡翠豆腐 - 魚湯味淡,也無鮮味。竹影田色 - 成晚最正常的菜式花膠絲叉燒薑蔥撈麵 - 淡而無味,叉燒似火鴨絲,要落大量紅醋才可嚥下。二千多元嘅菜式,但質素非常差劣,服務多好也不會再光顧。
是晚點了以下菜式

四色煙燻素鵝 - 味道正常

金沙脆鱔 - 過份油炸,完全不知道是吃脆魚皮還是鱔

陳皮醬油鴨(半隻)- 鴨無鴨味,也不入味。

魚湯斑片浸翡翠豆腐 - 魚湯味淡,也無鮮味。

竹影田色 - 成晚最正常的菜式

二千多元嘅菜式,但質素非常差劣,服務多好也不會再光顧。
意大利黑醋脆豚肉
陳皮醬油鴨(半隻)
魚湯斑片浸翡翠豆腐
2023-07-09 1557 瀏覽
一檯11人親戚飲茶,一心諗住地點方便,點心食物質素有保證,請客一定唔失禮,點知算漏咗服務質素差成咁。周六下午1點8-9成滿,樓面侍應眼見3個+2個經理,唔係要一叫即到,但就算做緊嘢都可以俾個眼神手勢應咗客先。佢地好自然係無視所有高舉嘅手,高級食府應有嘅服務係無,就算食物再好都唔會想光顧。
2023-07-02 1285 瀏覽
想嘆住維港景食巧手精緻菜式,中環ifc mall嘅餐廳確實係唔錯嘅選擇。今次嚟到被譽為名人飯堂嘅國金軒,一嚐其招牌粵菜。當中乳豬鵝肝醬窩巴相當有驚喜 餐廳樓底好高,加上一整排落地玻璃窗,維港景緻盡收眼簾,更設三間擁有海景嘅私人廂房▪️西班牙黑豚叉燒皇 $390黑豚叉燒偏瘦帶點爽彈口感,當咬到肥膏位,都能感覺到其油香。入口甜度適中,帶點焦香。 ▪️乳豬鵝肝醬窩巴 $498/四件乳豬片薄脆富油香,中間夾左自家製軟滑鵝肝醬,加上窩巴 口感形成強烈對比。三層一齊食,鵝肝味雖然唔算特別岀眾,但其甘香成功令成個味道更rich。特別欣賞薄薄一層嘅桂花蜜同紫蘇葉,味道清香,可以一解其油膩感之餘,亦令味道層次更為豐富。 ▪️水晶大蝦球 $380/位經典水晶大蝦球賣相精緻如花,雪白晶瑩。火喉岩岩好!蝦球爽滑彈,鮮甜重蝦味,唔洗蘸醬都咁好食 ▪️焗釀鮮蟹蓋 $380/位中菜府必食手工名菜!表面焗得酥脆,蟹蓋塞滿鮮甜蟹肉,感覺上無平時嘅咁膩。一大加分位絕對係大廚特別調製嘅意大利黑醋!比起平時嘅杰身無咁酸,配埋蟹肉鮮味更突。黑醋自帶甜味,直頭好味到可以就咁飲

▪️西班牙黑豚叉燒皇 $390
西班牙黑豚叉燒皇

▪️乳豬鵝肝醬窩巴 $498/四件
乳豬鵝肝醬窩巴

▪️水晶大蝦球 $380/位

▪️焗釀鮮蟹蓋 $380/位
焗釀鮮蟹蓋
2023-06-15 973 瀏覽
今次第一次幫襯,見到好多食評寫服務差,但今次完全係服務周道,見到會打招呼,會斟茶倒水。埋單會跟進進度,由於叫套餐唔知有幾多碟,叫左埋單都會繼續上菜,先至幫你埋單。食物水準中菜好過點心,燉湯夠火候,甜品不過不失!上菜唔會趕,一道一道上,食得好開心,待應有笑容,近排鴨鴨到港,近窗口位,會見到一對鴨鴨,食飯打卡一流!環境大,坐得舒服。訂檯都有跟進,進量安排近窗邊位,可以一路食一路睇風景。對於大時大節慶祝,非常之好。
生日
今時今日,傳統粵菜老師傅買少見少,如果珍惜,有機會體驗就要把握!例如中環國金軒的主廚李霖師傅,係江太史江孔殷家廚李才的嫡傳弟子,盡得太史家廚之真傳,不過入行60年的李師傅,早已榮升神級,甚少親自下廚,這晚我們幸得有心人安排,獲他答允親身上陣,實屬難得!興奮的我們,讓他老人家建議菜單且無預算上限,巧手特式為主而非追求貴價食材,畢竟我們只是普通人,本已預算不菲,最後每人花費約$4700,不能不有點肉痛! 李霖師傅的近年新作,創意變奏的[香煎燕窩盞]又稱[炸燕窩盞],實在是頂級佳餚,馬上成為我此生吃個人中最喜歡的離地美食之一。 金黃焦脆的外表,入口軟嫩濕潤,一條條燕窩絲在味蕾上滾動,富貴感滿瀉,清新可口,是上湯餵飽的滋味,一試難忘!製作過程需高技巧,需知道燕窩是經過水發的,現在需要乾身炸球上菜,做得不好浪費昂貴食材,可見難道之高!據說做法是先用上湯把燕窩餵入味,然後搓勻成球狀放上匙羮固定成盞形,靜待數小時後,把一個個飽滿的燕窩盞拍上生粉,然後放入滾油鍋裏,待轉成金黃色便馬上撈起上碟,稍為冷卻便可上菜。相伴之戈渣,真正的雞子,同樣外脆內軟棉,口感一流!我亦很欣賞[水晶大蝦球],另一道極考刀功之

1915 瀏覽
香煎燕窩盞+香煎燕窩盞
香煎燕窩盞+戈渣
相伴之戈渣,真正的雞子,同樣外脆內軟棉,口感一流!
戈渣
我亦很欣賞[水晶大蝦球],另一道極考刀功之作,菊花之狀,既美麗,亦鮮美非常!

水晶大蝦球

做法需先去蝦殼及片走紅色的表皮,然後在蝦身上橫切多刀,大蝦下鑊白烚後方才會捲成菊花狀,手工藝品見工夫,煮四分鐘後放到熱鑊略炒,即可上碟。
水晶大蝦球
其他菜式,功夫穩扎,烹調細緻,材料上乘,味道温醇平衡無膩感,不愧為四叔李兆基的御廚,吃得舒服,沒有澎湃驚喜,但天天吃亦不會有投訴。

先來前菜四款:

洛神花紅酒汁浸串茄、麻辣婆參、煙燻素鵝、日式燒汁一口和牛
我覺得煙燻素鵝]好好味,值得重溫;日式燒汁一口和牛]極嫩,肥美優質,不過唔需要大師傅都好食;
煙燻素鵝
麻辣婆參]麻辣辣度輕,婆參軟熟度剛好,一片意猶未盡。 [洛神花紅酒汁浸串茄]精緻。
洛神花紅酒汁浸串茄
七彩炒肚尖
七彩炒肚尖用的是真正的肚尖,食材稀罕,炒得好需功力,傳統做法,味菜和欖仁配之;肚尖爽嫩不韌,味道平衡,水準之作。
七彩炒肚尖
肚尖是肚連接腸道前的一片肉,只有一片,是豬肚中最厚身的部位,挑肚尖吃,把實踐「食不厭精」的說法做得最徹底。不過,畢竟吃過了,沒有驚喜。
七彩炒肚尖

我非常喜歡[爵士螺頭湯],可能是我極愛飲湯,真的十分甜美,舌尖的享受!

官燕扒鴿蛋
啖啖燕窩,餵得入味,以同様貴重的鴿蛋配搭是一般的鴿蛋做法。

桂花炒金勾魚翅
魚翅粗大如金勾,貨真價實,似乎欠蛋香!依我之見,吃金勾翅還是湯煮的好,更能嚐到膠質;炒翅用散翅或素翅無訪,重點在鑊氣及蛋香。
生炆龍躉斑翅
每人分到的份量不少,$380/份是國金軒價錢。
脆皮鬍鬚雞
皮薄如脆片,肉滑細緻。
脆皮鬍鬚雞
做法據說是把雞隻釀入薑後先掛起風乾四小時,然後以熱油浸半小時至熟透,上桌前再放進滾油之中,並不斷淋熱油於雞身之上,令雞皮香脆。
生炒臘味糯米飯
炒得其實唔錯,不過已經太飽!

蜂蜜蛋散.棗皇糕

值得一提是國金軒的茶選唔錯,這晚是紅茶金駿眉,茶錢每位$48不進取,我會找天來午餐。
 助興的美酒
環境方面不用多說,樓底高,氣派足,高尚食府風格。

2023-05-21
香煎燕窩盞+香煎燕窩盞
香煎燕窩盞+戈渣
戈渣
煙燻素鵝
洛神花紅酒汁浸串茄
2023-04-12 1813 瀏覽
本來以為係環境靚,高質的中餐廳就帶朋友來一試,點知服務咁低水平,特別係點餐的侍應,問她有咩推介只懂推介D最貴的食物,而且稱呼一句都不禮貌,人均消費$1300,食物質素及味道非常一般,總之這餐飯係不愉快的經歷 ,應該不會再有下次。
作為城中著名中菜廳,我對國金軒ge期望甚高,食咗幾次終於要打次食評講下用餐體驗。我咁多次都係中環食,未去過尖沙咀。環境黎講係IFC唔會差,地方闊而且裝飾靚,典型中環貴價茶樓格局最鍾意食佢ge春卷同鮑魚酥,蘿蔔糕都唔錯,唔會油膩用料幾足最唔滿意係佢ge服務,當日一早落咗order想食蛋白杏仁茶,因為之前食過好好食;點知埋單之後等咗20-25分鐘都未黎,叫咗經理過黎催促,佢話等陣kitchen煮緊,點知過多10分鐘再之回覆話唔好意思無曬彈出彈入令我唔知好嬲定好笑

最鍾意食佢ge春卷同鮑魚酥,蘿蔔糕都唔錯,唔會油膩用料幾足

彈出彈入令我唔知好嬲定好笑
2022-12-29
  • 春卷
  • 鮑魚酥
2022-12-26 3474 瀏覽
👇🏼乳豬鵝肝脆窩巴,乳豬件香脆,窩巴脆口,但未達超脆之感,鵝肝味道稍為遜色👇🏼濃雞湯花膠雞絲翅,花膠腍而滑,翅針粗而長,雞絲嫩滑,雞湯香濃味美,全部食材配搭得宜,成就了這碗滋味滿分💯的花膠雞絲翅👇🏼錦醬炆加拿大穀飼牛肋骨,肉嫩且有牛味,只是醬汁有少許偏鹹👇🏼竹影田色,每塊竹笙裏都有4款條狀食材,包括紅蘿蔔、芋頭、南瓜和白蘿蔔,味道也不錯👇🏼蟹肉西施炒飯,泛紅漂亮,蟹肉、蛋白、紅菜頭和蔥粒結合下,呈現這碗炒飯👇🏼蘆薈香芒金露布甸,布甸香滑,有芒果粒,蘆薈和西米露,如芒果粒多一些就更好👇🏼日本紫薯煎堆仔,造型別緻,外層像有炒米香的脆粒,黏在紫薯球上,球內有番薯蓉
乳豬鵝肝脆窩巴

濃雞湯花膠雞絲翅