2021-05-19 390 瀏覽
呢晚上完堂好肚餓😂入夜之後嘅荔枝角好難揾食8點幾都仲肯俾我哋入去坐低所以我哋都快手食完唔好累人遲收工以前經過都唔知佢係泰國餐廳以後係普通茶餐廳😂估唔到食落都有驚喜裝修幾特別食物份量行精緻路線亦有返相應嘅質素叫咗個大蝦冬蔭公湯飛天通菜豬頸肉青木瓜沙律個冬陰功湯有兩隻大蝦真係好大隻而且非常新鮮蝦肉彈牙個湯嘅調味好夠飲完又唔會口乾 冇乜味精飛天通菜唔會太油啲指天朝咬到都唔會太辣夠味又剛剛好豬頸肉燒得好香青木瓜沙律食落好fresh而且豬頸肉嘅份量都幾多有6大片反而係杯嘢飲我就覺得甜得滯😂應該糖水落得重手左成餐飯只係用咗唔夠30分鐘就食完超有效率🤣
呢晚上完堂好肚餓😂

應該糖水落得重手左
成餐飯只係用咗唔夠30分鐘就食完
超有效率🤣
2021-05-18 377 瀏覽
早餐叫咗一份「炭燒豬里肌流心蛋吐司」($39) + 凍檸蜜 ($3)。頂層有隻太陽蛋,下面塊豬扒炸完都仲好冧唔會柴,不過以早餐嚟講就油膩咗少少。再下面仲有一片蕃茄同生菜,沙律醬落得好重手,我覺得落少啲或者分開上會仲好啲。成set嘢份量好充足,一個人未必食得曬。環境同服務就普普通通啦!

環境同服務就普普通通啦!
2021-05-10 1001 瀏覽
見間餐廳名同logo都好特別 一直都想試可能係工廈區 夜晚好少人 入去唔陣冇人 包場左一段時間1.冬蔭公單骨雞翼 $68 (8.5/10)呢個最好食 冬蔭公味好濃 但唔會好辣 炸得好脆 單骨好方便 食落去好特別 好香口 推介!2.泰式脹卜卜蟹肉奄列 $128 (7/10)期望太高 砌開見到好多蟹肉 第一啖都覺得有驚喜但食落分唔到係蟹肉定係麵粉 就係一舊實嘅蛋 同埋一定要點醬 唔係就更加冇咩味3.圍威喂 生菜包 $80 (6/10)就係普通生菜包 我係生菜包愛好者 食泰國嘢通常麵叫 但比正宗泰國嘢 d肉鞋好多 麻麻整體雞翼好食但其他真係一般 但可以一試 lunch 同tea仲抵另有分店係荃灣味道:環境:服務:性價比:回頭率:
見間餐廳名同logo都好特別 一直都想試

可能係工廈區 夜晚好少人 入去唔陣冇人 包場左一段時間

1.冬蔭公單骨雞翼 $68 (8.5/10)
冬蔭公單骨雞翼

2.泰式脹卜卜蟹肉奄列 $128 (7/10)
泰式脹卜卜蟹肉奄列

3.圍威喂 生菜包 $80 (6/10)
圍威喂  生菜包

性價比:

回頭率:
冬蔭公單骨雞翼
2021-05-05 383 瀏覽
平時路過已經知道呢間嘢都係睇完Bloop Bloop Bloop 先決定一試食咗N次外賣試過餐牌大部份食品外藉老公心儀炒棵條,併盤,臘腸炒芥蘭生日飯諗住外出食好嘢佢都拒絕亦唔比我煮又叫圍威喂又係棵條,併盤,臘腸炒芥蘭不過今次我加咗虎蝦但我估下次唔會再叫唔係唔好食係貴
平時路過已經知道呢間嘢
都係睇完Bloop Bloop Bloop 先決定一試
食咗N次外賣
試過餐牌大部份食品
外藉老公心儀炒棵條,併盤,臘腸炒芥蘭
生日飯諗住外出食好嘢佢都拒絕
亦唔比我煮
又叫圍威喂
又係棵條,併盤,臘腸炒芥蘭
不過今次我加咗虎蝦
但我估下次唔會再叫
唔係唔好食
係貴
炒棵條
炒棵條
2021-04-30 475 瀏覽
荔枝角本身是工業區🏭,但一次去那邊辦事情,無意路過了這家小店,被名字圍威餵吸引力🧲了,太好玩了,廣告牌🪧也是,店面也設計的很有風格!很有特色,於是找了一日專門去試試!.沒想到竟然辣麼好吃呀,從飲料🍵,到炒飯🍚,再到冬陰功味的🍗翅膀,無一踩雷,飲料我們要的是愛玉和果昔,都很解暑!炒飯裡面有豆角粒,口感豐富!最推薦的是冬陰功ji翅,因為切成兩半,很入味,蝦餅🍤也很扎實Q談,吃完飯還可以在門口吧台拍照📷也挺好看的!
2021-04-30 340 瀏覽
點了一碗海南雞喇沙,88 元,茘枝角工廠區一點都不便宜。最後全碗雞胸肉,我問貌似老闆的男人,為什麼全部雞胸,他回答我們沒有得揀,雞胸就雞胸,雞脾就雞脾,咁你都一半一半啦,成舊水一碗粉。態度惡劣,大你估成個荔枝角得你一間咩。幾好吃以後也不去。抵制佢
2021-04-18 627 瀏覽
尋日喺附近做完野,打算搵個地方一個人食個飯行過見到呢間餐廳裝修幾新,就入去試下🤗星期六傍晚一枱客都無,入去前俾職員「命令」要嘟安心岀行🤔坐低揭開餐牌,晚市無套餐,主要供應泰國菜我order咗一碟香葉肉碎炒飯($82) 同牛油果果昔($39)無著制服嘅男職員上菜完全無禮貌,直接大力放低飯餸,一句聲都無岀😶唔講以為我得罪咗佢坐坐下,隔離多咗一枱,聽到佢地問多兩句,男職員都不太耐煩香葉肉碎炒飯有鑊氣,炒飯粒粒分明,味道唔錯,但如果有多啲餸菜會無咁齋牛油果果昔就略嫌太冰,唔夠滑
尋日喺附近做完野,打算搵個地方一個人食個飯
行過見到呢間餐廳裝修幾新,就入去試下🤗
星期六傍晚一枱客都無,入去前俾職員「命令」要嘟安心岀行🤔
坐低揭開餐牌,晚市無套餐,主要供應泰國菜
坐坐下,隔離多咗一枱,聽到佢地問多兩句,男職員都不太耐煩
牛油果果昔就略嫌太冰,唔夠滑
到場3次,今次真係大開眼界,重來未試過咁,食物水準好,但偏貴。貴唔緊要,男服務生態度非常差,寫錯單發脾氣,搵腳踢櫈(唔知有意定無意),張單飛落張枱度。完全冇禮貌。
歐陸全餐
🐻一星期總有一日係荔枝角,下午諗食咩都唔難🤣 今次尼間主打東南亞特色料理 😍 餐廳裝修靚靚,而且上碟都精緻,不過堂食比外賣好好多❗️緊記❗️🐻推介‼️✨「圍威喂!炒金邊粉」🌱 條蔥插係d金邊粉上面有幾盞鬼 🤪 成個粉既配料足,有蝦有肉有炒蛋,配埋花生碎同辣粉 😍 而且炒起黎唔會太濕太乾 😉 剛剛好❗️✨「是諗但泰式珍珠奶茶」個名又好鬼死正 🤣 本身諗住佢都係死甜啦,點知又有d驚喜wo 😋 甜度適中,珍珠彈牙,配上泰式奶茶又幾好飲🧋價錢‼️$78 「圍威喂!炒金邊粉」$14半價加配「是諗但泰式珍珠奶茶」

🐻推介‼️

✨「圍威喂!炒金邊粉」

✨「是諗但泰式珍珠奶茶」

價錢‼️
$78 「圍威喂!炒金邊粉」
$14半價加配「是諗但泰式珍珠奶茶」

• 是諗但泰式珍珠奶茶
2021-02-23 1358 瀏覽
不止一次,反正過來荔枝角就會過來。每個菜式都認真,仔細制作到最好,這些小店真的值得支持一下。招牌海南雞飯確實係招牌菜,每次必點。今次仲試咗沙茶牛肉麵加炒蛋多士,牛肉沒有死命嗱鬆,炒蛋好滑,冇得彈
2021-01-25 1341 瀏覽
公司附近有間咁嘅嘢好耐,未食過今日我寶帶我去食,聽聞係一個藝人開的,都ok幾好味!on diet緊我就叫個海南雞飯,雞嘅肉質都嫩滑,有三個醬俾你點,另外我寶叫左河粉,唔算太油味道尚可!不過喺工業區收呢個價錢就可能貴左些少,因為附近有太多選擇

2021-01-09 1526 瀏覽
一間裝修設計風格都幾有特式嘅東南亞菜餐廳🍴,開咗都有一段日子,近期在荃灣仲開咗分店。食物味道又幾唔錯,而且份量都幾大碟,比較慣常嘅多,性價比很高⤴️———————————————————————————🍽圍威喂!炒金邊粉🍝💬賣相已經贏晒,金邊粉炒得好乾爽,大蝦🦐勁彈牙,而且又夠正宗,豆乾、芽菜、花生碎🥜、辣椒粉🌶️,絕對有誠意🤤.🍽無骨海南雞飯🐓拼迷你肉骨茶💬無幾何可以一個餐食到呢兩種人氣招牌主食,海南雞🐔都有好多件,除雞翼外其他都去了骨🦴,正宗三色醬料亦都齊備,油飯香濃;肉骨茶有豬骨、豆卜,濃算是香濃但可以再滾熱辣啲更好😎.☕️榛果拿鐵💬雖然唔可以跟餐,但習慣每日一啡都想飲一杯,聽說是台灣師傅沖調,有拉花又夠滑,大滿足😳
———————————————————————————
🍽圍威喂!炒金邊粉🍝
🍽無骨海南雞飯🐓拼迷你肉骨茶
☕️榛果拿鐵
2020-12-14 1031 瀏覽
呢一間餐廳玩味重,從餐具, 餐紙,餐廳嘅佈置已經睇得出落足心機!(仲有一幅粉紅色霓虹燈牆添)其實望落真係唔知佢主打泰國菜當晚前菜叫左個青木瓜是豬頸肉沙律,超級清新!豬頸肉夠爽,青木瓜都好爽,配上大大粒嘅車厘茄簡直係Perfect match!主食要咗一個炒金邊粉,餐廳好用心用蛋絲包住整碟粉面,份量都幾多而且味道都幾泰式,不過個蛋絲就煎得有點乾同無味。最後仲叫多咗份串燒,牛就燒得幾好啦!不過豬同埋雞呢就比較乾身,好彩有個沙嗲醬挽救一下。

2020-12-09 848 瀏覽
早左到公司公司,要搵小小野依肚,趁今日早左成個鍾,可以行遠小小搵野食,唔洗來來去去都係長沙灣廣場.呢到都幾偏僻下. 地方唔大,座位有點窄.佢既早餐,同普通茶餐廳有D分別, 都幾有特色.叫左個雞扒流心蛋吐司.吐司有成兩大塊,仲要烘到脆卜卜,好得. 其實淨係食兩塊包都好飽..雞扒好大塊下,下面仲有塊生菜同埋番茄,原來仲有沙律醬既..如果我知道有,我會叫走醬.蛋醬加埋吐司一齊食,真係絕配!下次想試埋豬扒流心蛋吐司.順帶一提,佢杯熱檸菜好好飲, 飲完我搞一搞,發現有塊青檸仔.難怪同出面係有D唔同,佢茶底唔係苦澀個種,但加左塊青檸味道仲好飲左.
呢到都幾偏僻下. 地方唔大,座位有點窄.

佢既早餐,同普通茶餐廳有D分別, 都幾有特色.
叫左個雞扒流心蛋吐司.
雞扒好大塊下,下面仲有塊生菜同埋番茄,原來仲有沙律醬既..
如果我知道有,我會叫走醬.
蛋醬加埋吐司一齊食,真係絕配!
下次想試埋豬扒流心蛋吐司.

2020-12-04
2020-11-24 642 瀏覽
荔枝角站C出口上地面行過去對面油站就會見到裝修醒目嘅圍威喂好難得響本身唔起眼嘅位置有間似樣嘅餐廳存在嚟潮食吓東南亞菜-檳城炒粿條 $98其實我已經嚟過堂食3 次 每次都會叫炒粿條好鍾意食即炒 粿條夠哂濃味朋友覺得蜆肉少咗d我就無為意喇 我食到啖啖都有蝦Size夠大碟 我覺得已經俾足料你食-泰式古法冬蔭公海鮮鍋 $148唔識古法即係點總之好飲就得 我地清哂一鍋入面有大蝦, 青口, 蘑菇等等 又係好足料-板燒豬頸肉青木瓜沙律 $85必點, 開胃爽口大份量到好似一個正餐咁寶島百香果蘇打 $22木瓜奶果昔 $36-就咁睇主餐牌可能會誤會有點少貴其實品質份量 絕對對得起價錢幾個人share就好抵食喇!!
荔枝角站C出口上地面行過去對面油站

我覺得已經俾足料你食

泰式古法冬蔭公海鮮鍋 $148
唔識古法即係點
總之好飲就得 我地清哂一鍋

入面有大蝦, 青口, 蘑菇等等 又係好足料

板燒豬頸肉青木瓜沙律 $85
必點, 開胃爽口
大份量到好似一個正餐咁

寶島百香果蘇打 $22
木瓜奶果昔 $36

就咁睇主餐牌可能會誤會有點少貴
其實品質份量 絕對對得起價錢
幾個人share就好抵食喇!!