2023-12-14
「圓鐵板燒」最近新推出限定晚市90分鐘放題, 逢星期五六日晚供應, 絕對滿足到愛好食鐵板燒又胃口大嘅我。「圓鐵板燒」位於奧海城food court角落, 環境開揚, 設兩個鐵板+少量吧檯座位, 另一邊位table seats。飲品以罐裝果茶為主, 而自助區放置了南瓜忌廉湯、蘑菇忌廉湯、沙律菜、雪糕機。 放題分別有三款套餐價錢選擇, 當然放題係要放肆豪食先係最爽, 最後我地揀咗「至尊豪食套餐」, 套餐可以獨享盡吃「日本宮崎A5和牛」。每款套餐都能盡享數款鐵板燒熱食, 有少量海鮮同埋蔬菜, 另有海鮮冷盤、台式炸物。所有鐵板燒order即點即燒, 熱辣辣上檯。而我地所選嘅套餐可以盡吃六款牛、一款豬同埋三文魚柳, 廚師係煮理每款肉類過程中都已調味過, 上碟後旁邊亦會配有鹽+黑椒供食客因應個人口味而沾點。日本宮崎A5和牛: 油花豐富又平均, 每口咀嚼時都會濺出脂香油脂, 超正!美國精選牛仔骨: 肉質林, 甜甜的, 跟骨位置嘅筋很有口感美國精選肉眼: 肉質有彈性, keep到原本肉汁, 唔會太乾太硬挪威三文魚柳: 無骨啖啖肉, 很有三文魚香。香煎牛油半殼扇貝: 扇貝係鐵板煮理過程中加咗牛油調味,
美國精選牛仔骨: 肉質林, 甜甜的, 跟骨位置嘅筋很有口感
挪威三文魚柳: 無骨啖啖肉, 很有三文魚香。
香煎牛油半殼扇貝: 扇貝係鐵板煮理過程中加咗牛油調味, 更加香口惹味。
龍利魚柳: 表面煎得金黃, 魚質嫩滑。
蔥花蝦仁炒蛋: 炒蛋keep到豐富蛋汁, 滑得近乎入口即化, 加入了蔥花同埋爽口蝦仁, 美味不單調。
熟食方面款式唔多, 都為台式小食。
蝦卷: 外微脆, 內林身, 有甜甜地嘅蝦肉蓉。
台式香腸: 皮脆多汁, 甜甜地, 味道同口感都不錯。
建議留肚食雪糕啊! 牛乳雪糕牛乳味特濃, 先加脆脆米同埋oreo配料, 味道同層次超正!
雖然食到好飽, 但都要堅持食多杯!