2024-07-01 188 瀏覽
今日1/7去奧海城行下,行完搵下午茶食,最後都系去food republic 的toast box。睇完餐牌照片同客人食緊的toast,同系新加坡差太遠,所以無叫,點知道食其他野仲失望。雖然系food court , 但都有佢獨立位置比自己客人,幾舒服。問佢點解無叉,女服務員話因為洗吾切,叫我自己去其他舖頭攞,唉,今次真系無叉用,哈哈。馬拉西亞黑醬油炒面配豬趴($76)1分—黑醬油毫無味道—豬趴睇相都睇到有幾”鞋”,真系想問下佢點整到咁難食。—麵基本就系油麵,無特別南洋熱奶茶 (2分)—吾夠熱,—同捌哥比較無得fight淨魚蛋湯($16)1分— 睇落以為幾好,有魚片同魚蛋,但食落無魚味。— 湯表面都浮著好多配料,但其實無乜味。

馬拉西亞黑醬油炒面配豬趴($76)1分

—黑醬油毫無味道

—豬趴睇相都睇到有幾”鞋”,真系想問下佢點整到咁難食。

—麵基本就系油麵,無特別

南洋熱奶茶 (2分)

—吾夠熱,

—同捌哥比較無得fight

淨魚蛋湯($16)1分

— 睇落以為幾好,有魚片同魚蛋,但食落無魚味。

— 湯表面都浮著好多配料,但其實無乜味。

2024-07-01
2024-06-23 193 瀏覽
奧運大食代裝修後,好耐都冇試過,多左好多新餐廳。但唯一不變的是土司工房仍在,food court入口第一間就係。Lunch time主打Laksa,試左招牌個款。擺盤幾靚,睇落都足料,有成三隻蝦🍤🍤🍤。不過佢個laksa湯比想像中辣🌶️。價錢都比以往偏貴了~

Lunch time主打Laksa,試左招牌個款。
擺盤幾靚,睇落都足料,有成三隻蝦🍤🍤🍤。
不過佢個laksa湯比想像中辣🌶️。
價錢都比以往偏貴了~
2024-06-05 200 瀏覽
平時想keep fit唔使成日食烚雞胸吐司工房健康餐好味又低卡香檸雞扒糙米飯中午食飯零罪惡,飽肚又夠充足嘅營養香檸雞靈魂係檸檬醬汁,加入新鮮檸檬汁和檸檬皮屑,陣陣清香😍😍😍炸雞炸到金黃香脆,再加上酸酸甜甜嘅秘製醬汁包裹,令到雞扒不膩或口又開胃 糙米飯低卡又健康,提供複合碳水化合物、纖維和必需營養素,有飽肚感之餘,升糖指數低肉鬆粟米蛋帕尼尼 (382 Kcal)下午茶食一份啱啱好酥脆烤吐司搭配滿滿肉鬆和玉米架嫩滑炒蛋,低卡路里keep fit好選擇
平時想keep fit唔使成日食烚雞胸
吐司工房健康餐好味又低卡
香檸雞扒糙米飯中午食飯零罪惡,飽肚又夠充足嘅營養

肉鬆粟米蛋帕尼尼 (382 Kcal)
下午茶食一份啱啱好
2024-05-25 128 瀏覽
每次來大食代,都要吃這家土司工坊,一杯拉茶,一份三明治或者花生醬多士,剛好滿足我的胃!而且這家有特供顧客使用的餐桌,不必和其他餐廳食客爭位,食物味道也不錯,所以經常光顧!
到這家餐廳一試,滿心期待!先黎個星洲叻沙,湯底嘅椰汁香氣撲鼻,微微辣添,飲一口熱辣辣,真係過癮!米線滑口得嚟又吸滿哂湯汁,真係正啦!魚片、豆腐、蛋、鮮蝦,每樣都鮮味十足。邊度有傳統牛油咖椰土司都要試吓!多士脆口香脆,牛油同咖吔醬嘅組合,簡直係絕配!就算個蛋係熟透嘅,都仲滑嫩,好夾!甜品我揀咗班蘭蛋糕,賣相吸引得嚟味道更加好正😋!班蘭同椰汁嘅香甜混合得好好,每一啖都好享受!總結,講真,呢度嘅茶餐厲害喎!食物美味,分量啱啱好,每樣食物都有佢獨特嘅地方,難怪流口水,下次仲會再黎嘗嘅!🍜🥪🍰

2024-01-15 150 瀏覽
話說我今次去嘗的這家Toast Box,正宗的星馬風味,真係有種食在當地嘅感覺。一入去,就點了碗星洲叻沙,啲湯底香濃得嚟,又帶點微辣,食落真係好過癮🍜!啲米線軟熟得咁剛好,食落毫不費勁。蝦仁、魚片、豆卜配料,都新鮮又入味,尤其係啲蝦,又大隻又爽口,完全無得輸!再嚟就係傳統牛油咖椰土司,啲多士薄薄嘅,咬落去又脆又香,啲咖椰醬甜到出神,啲溶化中嘅牛油又豐富咗整體滋味,嘩,講到我又想食一份!😋最後,要提啲班蘭蛋糕,賣相精緻,色澤一睇就吸引到我。食落去口感柔軟,有種天然嘅清香,唔係好甜,真係啱晒我呢啲唔鍾意太多糖嘅朋友。最正係,全部嘢都淨係一人份,夾雜完,感覺剛剛好,又唔會太飽,等我可以安心去打我嘅波。如果你想食個快捷、經濟又靚味嘅餐,我推介你去Toast Box試吓!依家想起,都仲垂涎三尺添!🍰✨

Toast Box 好污糟。請各位小心留意。我是不會再光顧的了。今朝去奧海城分店買外賣。負責整多士嘅店員應該係左手戴手套處理多士麵包,右手處理單據、餐具、調味樽等。等食物期間,我見佢戴手套隻手隨處摸又同時摸埋落D麪包、自己部電話度, 跟住仲R !pat! pat! 佢喵到我望住佢之後就換手套繼續整食物,但係無洗過對手…整整下裝多士個鐵盤跌咗落地,佢竟然又隨手執起繼續用嚟裝麵包⋯ 衛生意識真係極差。我話佢污糟時,佢當聽唔到; 我問其他員工想搵supervisor 時,又答我話無supervisor。我巳正式向Toast Box 投訴,等待回覆。

我巳正式向Toast Box 投訴,等待回覆。
2023-09-17
10 分鐘 (堂食)
$44 (早餐)
2023-04-27 509 瀏覽
土司工坊 Toast Box地址 : 大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代 (港鐵奧運站 D3 出口)味道指數:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐等候時間:30分鐘記得第一次食土司工房,就是四年前去新加坡旅行,記得我點了海鮮喇沙、多士、奶茶,非常好食。今次路經奧海城food court,居然遇見土司工坊,當然要再試一次,回味當年的回憶。牛油椰奶土司濃烈的椰奶味,配上牛厚厚的牛油,多士外脆內暖,令人回味無窮。煎雙蛋很有家的感覺,暖暖的流心荷包蛋,令我想起媽媽的早餐。奶茶茶香味濃,令人回味無窮,值得推介,必試👍👍👍
土司工坊 Toast Box
地址 : 大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代
(港鐵奧運站 D3 出口)
味道指數:⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐
等候時間:30分鐘

牛油椰奶土司

煎雙蛋
很有家的感覺,暖暖的流心荷包蛋,令我想起媽媽的早餐。

奶茶
茶香味濃,令人回味無窮,值得推介,必試👍👍👍
奧海城food court近出入口就係土司工坊,好當眼,方便路過食個快飯,今次嚟撞正lunch time office放飯,全場滿座,等咗一陣都好快有位😀叫咗一份套餐「雞扒喇沙」($68),餐飲配熱咖啡;魚片排到好整齊,味道唔差🤭炸雞扒厚切,肉質嫩滑,剛剛炸起熱辣辣幾好食;喇沙湯頭好杰身,面頭帶大量紅油,顏色上令人好開胃,椰奶味突出,味道都OK;麵質口感似蒟蒻麵,比較黐牙,唔掛湯,以致麵湯分離,呢點扣少少分🍜
雞扒喇沙
雞扒喇沙
2023-02-27 242 瀏覽
未食過呢間野,要周圍都有分店咁,咁就諗住試下,點知......原來差到咁,真係食過一次之後,以後都唔會再幫襯呢間野!叫左個肉骨茶餐,成$80個,但飯凍湯凍,肉骨得兩條,仲要冇嚟味道,蒜頭煮唔諗都算,連個頂都冇搣走,真係好懷疑乾唔乾淨,白胡椒湯,個湯底真係只有胡椒味,但都算,總有人鍾意或接受到,但食到尾全部都係胡椒粒,食湯飯要不停吐走啲胡椒粒,食個飯都唔安樂,$80係唔算貴,但都唔係咁差掛......

今日特別想食甜點做晚餐腦海裏面好多西多士的畫面但是晚上很多茶餐廳也沒有這選擇我也的確是走運了整個奧海城的茶餐廳只有正常晚飯Set本來是諗住放棄,食車仔麵算但係見到有甜的吐司(花生醬、煉奶)還是吃了做晚餐,其實非常飽肚捧住個肚走有兩隻煎蛋🍳很久沒有飲熱飲睇住佢奶茶拉到好長好專業嘅手勢同埋都算大杯呢間熱奶茶好味😋價錢都非常相宜$40 算係咁仲要喺商場裏面不過佢直程喺food Court裏面衛生環境一般不過食物水準都同其他分店差唔多

今日特別想食甜點做晚餐

腦海裏面好多西多士的畫面

但是晚上很多茶餐廳也沒有這選擇

我也的確是走運了整個奧海城的茶餐廳

只有正常晚飯Set

本來是諗住放棄,食車仔麵算

但係見到有甜的吐司
(花生醬、煉奶)

還是吃了做晚餐,其實非常飽肚
捧住個肚走

2022-12-08
  • 熱奶茶
  • 厚吐司
2021-10-08 746 瀏覽
🥚🥚🐷性價比超高的連鎖星馬風味✨性價比:9/10🍳食物:8/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:人均 $60#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在連鎖店 🍰食物分類: #蛋蛋豬吃星馬菜————————土司工房周圍都有分店,大家都不陌生,但一個商場/foodcourt有這樣多選擇,土司工房又會不會成為你的午餐呢。平時我就會被其他非連鎖的食店吸引,覺得連鎖食店到處都可以食到,但試過後覺得下次都會特意來光顧的了。星洲叻沙 ($66)湯底椰汁味香濃,深不見底型,帶點少辣味。米線軟熟,份量一般。配料有一排魚片,半隻蛋,豆卜和芽菜,蝦還有三隻那麼多。傳統牛油咖椰土司 ($38)多士薄切,烘過口感酥脆,啡色咖吔醬甜甜的,還有一大塊牛油呈半溶化狀態,配兩隻全熟反蛋,如果多士份量多一點就好啦。班蘭蛋糕一件 ($16) – 推薦*滿滿的班蘭葉混椰汁香味,蛋糕幾甜,口感非常鬆軟。大件又厚身,絕對是抵食之選,想再吃多件。跟餐飲品:熱奶茶以煉奶取代花奶,糖都沒有落就十分甜,還有點過甜。土司工坊 Toast Box分店:共11家分店🕰營業時間:08:00 – 22:30
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在連鎖店
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃星馬菜
————————

星洲叻沙 ($66)
湯底椰汁味香濃,深不見底型,帶點少辣味。
米線軟熟,份量一般。
配料有一排魚片,半隻蛋,豆卜和芽菜,蝦還有三隻那麼多。
星洲叻沙

傳統牛油咖椰土司 ($38)
傳統牛油咖椰土司

班蘭蛋糕一件 ($16) – 推薦*
滿滿的班蘭葉混椰汁香味,蛋糕幾甜,口感非常鬆軟。
大件又厚身,絕對是抵食之選,想再吃多件。
班蘭蛋糕

跟餐飲品:熱奶茶
以煉奶取代花奶,糖都沒有落就十分甜,還有點過甜。

土司工坊 Toast Box
分店:共11家分店
🕰營業時間:08:00 – 22:30
2021-07-13
2021-08-27 343 瀏覽
我不太喜歡東南亞菜,因為其中有些太甜或太多酱料,掩蓋了食物本身的味道。似乎Toast Box會根據香港消費者的喜好進行一些更改。 總體而言,是可以接受的。想起新加坡美食的時候,就會去一趟土司工房叫一碗叻沙,他們推出了增量級的海鮮叻沙,份量夠大,配料夠多,只是那個青口不是很鮮。 味道比較重,有點太咸。
2021-06-21 479 瀏覽
早上返工時段,喺大食代-土司工房係唯一最早開嘅早餐店。早餐餐牌有幾個選擇,今次試左個煙肉多士+通粉。加埋杯嘢飲大概$50左右。份量一般,女士們應該都夠飽。👍多士新鮮即製,落單後等8分鐘就有得食。
煙肉多士配通粉
煙肉多士配通粉
2021-05-30 337 瀏覽
外賣三文治等左40分鐘,同時間的麵也發脹。追問時還懶懶閒,唔回答!直至主管入廚房追才成功。最後碗麵D湯都凍埋。食物質素尚可,職員態度及質素有待改善。食具衞生也需留意。
2021-05-30
早餐