2020-06-19
話說今日係我同仔仔嘅週年紀念日,其實都冇話特別想食好嘢,但咁啱之前講咗成半年幾想食威靈頓牛扒,又喺連登睇到呢間黃店評價好好,咁就諗住趁慶祝食餐好感覺冇咁肉赤啦。我哋係今日興起決定,所以去到先知威靈頓牛扒起碼早一日訂,少少失望,但唔緊要,諗住試下其他,好食嘅話,對佢哋嘅威靈頓牛扒更有期待。於是我哋叫咗兩個set,一碟香煎法國鴨肉鵝肝同一碟美國安格斯頂級肉眼,另外叫多個番茄意大利飯。意大利飯始終唔太啱亞洲人中意食熟米嘅口味,所以唔評價,但係鵝肝同鴨肉我喺出面食過,亦都自己係屋企整過,絕對有足夠理由俾第一set一個負皮,係講緊如果負皮可以俾多幾個我絕對不吝起勢俾。鵝肝好燶,唔係焦脆輕微個隻,係上下表面黑色一片,入口苦澀。至於香味? sorry我淨係食到花生油味,咁鵝肝嘅油脂香有幾多,大家估到啦。入口即化? 偏乾身,內裏綿爛。我個人覺得似鴨肝多啲lor。有啲出面壽司細鋪會有鵝肝壽司,網上睇話大多係用鴨肝代替。我可以講,分分鐘個啲仲好食啲。以為咁就完?未。鴨肉仲犀利。如果食過超市煙鴨胸/煙燻鴨胸,對比之下,我覺得個啲鴨味重好多。好啦,輪到第二碟所謂頂級肉眼。真係不知所謂,我哋要3成熟,mediu
好啦,輪到第二碟所謂頂級肉眼。真係不知所謂,我哋要3成熟,medium rare,嚟到未切開,把刀落去已經知瀨嘢。好難切,硬身,且多筋,切開見到一啲血(或者有啲人話係肌紅蛋白)都冇。係冇。話佢係5成我都覺得俾面,事實更加接近7成。焗住食咗一舊,真係嬲嬲哋,同望落一樣,韌,熟,多筋。實在無奈,同咗waitress講,佢問介唔介意切開中間,切開佢冇聲出,話,幫你換過碟。btw,冇道歉。一句唔好意思都冇,攞走咗。總之,換咗一碟,今次...唉,3成同5成之間啦。肉質,我諗超市98蚊舊個啲大概好食好多。新嗰碟一樣,韌,多筋。
總結成餐飯,最好食係佐碟薯蓉同黑醋沙律,順帶一提,佢上菜之前送嘅牛角包同不知名麵包真係好乾身。
如果願意俾700幾蚊兩個人嚟食差過超市鴨胸嘅香煎鴨肉,肉眼同味道似扮鵝肝嘅鴨肝,咁不妨一試,或許有驚喜。