2024-11-17 0 瀏覽
九龍城一帶有好多邊爐舖頭連帶亦都開咗好多甜品舖今日屬意傳統甜品入咗嚟地茂館試一試~✧ 香滑芝麻糊($26)黑到吸哂光影唔到😳雖然好食 但仲未到心目中嘅Number one ⚗︎·̫⚗︎之前食過有啲濃度係冇啖都嗒到芝麻粉不過我覺得可以再少甜啲 重啲芝麻味同埋成份入邊應該都落咗好多米好快就好飽..作為飯後甜品嚟講都幾多✧ 補腎合桃露($27)合桃味勁香!好似就咁將啲合桃磨碎晒放入口咁稍為冇芝麻糊咁杰唔知有冇人同我一樣都好鍾意面頭嗰塊衣ꈍ◡ꈍ味道好濃 質地又好厚好似將成碗嘅精華浮咗面咁
九龍城一帶有好多邊爐舖頭
連帶亦都開咗好多甜品
今日屬意傳統甜品
入咗嚟地茂館試一試~

✧ 香滑芝麻糊($26)
黑到吸哂光影唔到😳
之前食過有啲濃度係冇啖都嗒到芝麻粉
不過我覺得可以再少甜啲 重啲芝麻味
同埋成份入邊應該都落咗好多米
好快就好飽..
作為飯後甜品嚟講都幾多

✧ 補腎合桃露($27)
合桃味勁香!
好似就咁將啲合桃磨碎晒放入口咁
稍為冇芝麻糊咁杰
唔知有冇人同我一樣
都好鍾意面頭嗰塊衣ꈍ◡ꈍ
味道好濃 質地又好厚
好似將成碗嘅精華浮咗面咁
2024-10-27 222 瀏覽
探完姪女響九龍城就食埋嘢先返去啦,食咩就梗係由我話事啦,都係我曾經去過食過覺得好食嘅就帶阿媽去試吓食完正餐就梗係順便食個糖水啦,呢間以前經常食亦都經常買外賣返去俾阿媽食,今次我哋都選擇買外賣返屋企先慢慢食其實係我有意無意要諗起佢?點解我而家嘅生活完全避唔開佢嘅蹤影 但係我又冇理由因為佢而影響到我正常嘅生活,我都係食返我之前食嘅嘢啫,只不過人物唔同咗所以我都係揀返之前食嘅糖水俾阿媽-蛋白杏仁茶,我自己就食薏米腐竹白果加湯圓。其實有啲飽不過原來佢另外加錢都係得兩粒湯圓(都大大粒嘅~)水準同以前一樣,我覺得啱我哋口味。腐竹白果薏米唔會有一片片腐竹加糖水咁樣,而係煲到啲腐竹爛晒同糖水融為一體,咁先好味㗎嘛。有人會加蛋但係我就寧願加湯圓啦(芝麻湯圓喎)仍然都係好多人- 堂食同外賣都係。其實明明之前先嬲咗阿媽,嬲佢響我背後講我不是 最憎佢咁樣,但係我又竟然以德報怨😜🤪唉,點都要返屋企冇辦法啦。

仍然都係好多人- 堂食同外賣都係。

唉,點都要返屋企冇辦法啦。

外賣自取
2024-10-14 443 瀏覽
我朋友食糖水食到一肚氣,話明就算再好食,也絕不會再幫襯。今晚去食糖水,明明仲有幾張枱「吉」枱,但店員卻急急腳想收起我的碗,我朋友剛放低食具,店員光速收碗抹枱。你唔走既話,她們就迫你坐埋一邊卡位,甚趕客🤬🤬🤬
2024-10-11 643 瀏覽
天氣開始入秋涼涼哋,又有啲乾燥,最啱就係食返啲糖水滋潤吓!呢間傳統糖水舖喺九龍城已經開咗好多年,佢有傳統嘅中式糖水,亦都有新式甜品選擇。平時假期嚟親都要排一陣隊先入到去食,今次嚟到都唔例外。嚟親呢間糖水舖我都係食佢哋嘅招牌蛋白杏仁茶,今次再加左小丸子(要另加$6)。另外再叫咗一碗腐竹薏米白果糖水。~招牌蛋白杏仁茶係我最鍾意嘅糖水之一,佢嘅杏仁茶濃稠度剛剛好,加左蛋白嘅杏仁茶嫩滑香濃;小丸子亦好軟糯。~腐竹薏米白果糖水好足料,腐竹完全溶化喺糖水入面,口感潤滑香。呢兩款糖水真係好適合而家嘅乾燥天氣,滋潤又養顏。
天氣開始入秋涼涼哋,又有啲乾燥,最啱就係食返啲糖水
滋潤吓!
呢兩款糖水真係好適合而家嘅乾燥天氣,滋潤又養顏。
2024-09-22 1009 瀏覽
星期五晚食完晚飯唔夠喉,想去食糖水😆嚟到九龍城諗住去食吓啲傳統糖水,點知門外大排長龍🫨不過好彩都唔洗等好耐就入得😝🥭芒果椰青凍小丸子 ($33)多料到滿瀉🤩有小丸子、西米同椰青凍,椰青凍好清甜,又爽彈😋但當同芒果汁一齊食就被甜甜嘅芒果味蓋過咗😂☕️香滑芝麻糊 ($26)好濃稠嘅芝麻糊🤭有別於平時好稀嘅芝麻糊,偏傑身😆食落係好濃好濃嘅芝麻味,好似芝麻醬咁濃😲🍡軟滑糖不甩 ($21)粒粒圓轆轆又極有光澤嘅糖不甩真係好吸引😍粉團夠哂煙靭,沾上花生碎糖後甜絲絲🥰

芒果椰青凍小丸子
🥭芒果椰青凍小丸子 ($33)

香滑芝麻糊
☕️香滑芝麻糊 ($26)

軟滑糖不甩
🍡軟滑糖不甩 ($21)

芒果椰青凍小丸子
香滑芝麻糊
軟滑糖不甩
2024-08-31 808 瀏覽
算是比较老牌的糖水店,在九龙城这边店面看起来很明亮干净,营业时间也比较长整体价格都不算贵,还是蛮合适作为饭后甜品的点了一碗*/冻腐竹薏米白果糖水腐竹基本上都被煮化了豆味很足薏米 白果的口感都不错喝一碗很舒服~
算是比较老牌的糖水店,在九龙城这边
店面看起来很明亮干净,营业时间也比较长
整体价格都不算贵,还是蛮合适作为饭后甜品

点了一碗*/冻腐竹薏米白果糖水
腐竹基本上都被煮化了
豆味很足
薏米 白果的口感都不错
喝一碗很舒服~
講到九龍城,除左泰國菜之外,不得不提呢間老字號 —— 創立於1990年嘅地茂館🙂‍↔️此類主打中式糖水且保留傳統風味嘅店舖,喺香港已經越嚟越少🤲🏻地茂館人氣一直不減,凡宵夜時間都好大機會要排隊,最近發現原來已經開左唔少分店,港九新界嘅人唔洗入九龍城都有得食!🤟🏻ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ補腎合桃露 $27 ▸ 7/10合桃露係佢地其一招牌超級濃郁同足料🫶🏻好似啖啖啪幾粒合桃咁質地偏杰身 加上甜度較低我就覺得有少少涸喉唔夠順喉同滑身不過男朋友就覺得好好食ଘ芒果豆腐花小丸子 $33 ▸ 7/10除左傳統中式糖水芒果系列都幾受歡迎鮮甜芒果汁底同樣足料小丸子份量夠 煙韌好咬不過豆腐花豆味唔算重俾芒果汁蓋過左🥭芒果系列建議揀其他組合𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘺𝘦𝘴𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘸𝘢𝘭𝘬-𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘭𝘺🏘: 九龍城福佬村道47號地舖 (分店設於沙田、屯門、將軍澳、寶琳、九龍灣)🕘: 星期一至日 12:00-00:00☎️: 23825004🚶🏻‍♀️: 宋皇臺站B3出口步行4分鐘💵: 不設加一服務費
補腎合桃露

🕘: 星期一至日 12:00-00:00
☎️: 23825004
🚶🏻‍♀️: 宋皇臺站B3出口步行4分鐘
💵: 不設加一服務費
10 分鐘 (堂食)
宵夜
補腎合桃露
芒果豆腐花小丸子
2024-07-25 986 瀏覽
去到九龍城 點會唔去地茂館 食甜品…去到可能因為仲係食飯時間所以唔使等位,就可以入去選擇同之前都差唔多,最後一人一個甜品等咗一陣就嚟到,點知而家份量勁細,好失望。今次叫咗一個湯圓,湯圓芝麻味都唔錯,不過薑嘅底感覺唔夠濃,會覺得褔元或者佳佳好啲。芒果杏仁茶小丸子,小丸子做得幾煙靭口感幾好,楊枝甘露味道都幾濃甜度都可以。不過兩款嘅甜品真係份量偏細碗,食咗幾啖就食完,又坐低到走10分鐘都唔使,好在不用等位就可以入去食。
2024-07-21 934 瀏覽
依間糖水鋪我由細食到大😋一直都係食九龍城,見近年開始擴充分店,沙田,屯門,九龍灣,將軍澳都設分店其他分店唔知質素係咪一致我最鍾意依間嘅中式糖水由其是芝麻糊,合桃露,杏仁茶,因為唔係粉開既糊,係生磨味道會相當濃郁👅👅芝麻糊⚫️芝麻香氣好足,搭配微甜的口感好吃招牌蛋白杏仁茶⚪️杏仁味非常香濃,出面有啲糖水舖勁稀又淡杏仁味質地又滑又唔會太杰身每一啖都食到蛋白好足料🥚🥚補腎合桃露🟤夠熱夠濃,香滑

依間糖水鋪我由細食到大😋
一直都係食九龍城,
見近年開始擴充分店,
沙田,屯門,九龍灣,將軍澳都設分店
其他分店唔知質素係咪一致
我最鍾意依間嘅中式糖水
由其是芝麻糊,合桃露,杏仁茶,
因為唔係粉開既糊,係生磨味道會相當濃郁👅👅

芝麻糊⚫️
芝麻香氣好足,搭配微甜的口感好吃

招牌蛋白杏仁茶⚪️
杏仁味非常香濃,
出面有啲糖水舖勁稀又淡杏仁味
質地又滑又唔會太杰身
每一啖都食到蛋白好足料🥚🥚

補腎合桃露🟤夠熱夠濃,香滑
  • 合桃露
  • 芝麻糊
  • 招牌蛋白杏仁茶
【地道港式糖水鋪——芒果甜品~🥭】雖然呢間鋪頭主打中式經典糖水 有合桃露、杏仁糊、芝麻糊、桑寄生蛋茶⋯⋯但係我想介紹既係呢間既芒果甜品😂鋪頭係港風裝修 環境幾舒適 吸引左勁多遊客去打卡🙈🙈不過甜品質素唔差 價錢唔貴 可以一試!【芒果西米小丸子】 $33呢個係最合我口味既一款!🙈呢三樣嘢做配搭冇可能唔夾啦✨芒果味好甜 唔假 亦都冇我最怕既香精味!小丸子煙煙韌韌 推薦~✨【芒果豆腐花小丸子】 $33呢款會用外賣碗裝著 感覺望上去大兜啲🤣來自朋友的食評:係預想中既好味🤣🤣份量幾足 味道方面唔會唔夾 芒果醬同豆腐花融合到 唔會只係糖漿配搭豆腐花 豆腐花都幾滑 鍾意食芒果甜品的可以試試!【芒果杏仁茶小丸子】 $33因為本人唔鍾意食杏仁🙈所以就唔作多評價了🙈🙈不過友人話呢款芒果味會重啲 杏仁茶既味道反而冇咁出 唔重味〰️但係好味✨溫馨提示🔔:如果想打卡 最好攪勻左再影🙈【軟滑糖不甩】 $21相比之下普通左啲 有花生碎配搭 但我會偏愛煙煙韌韌既口感 呢款明顯煮得淋左 食落冇嚼口🙈所以覺得唔特別推薦啦~🌟呢間鋪頭我次次去都唔洗點排隊 甜品都ok 可以一試!🥰😋:8/10性價比:8/10回頭指數:8.5
【地道港式糖水鋪——芒果甜品~🥭】

屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼地下G43號舖
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3106號舖
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場商場1樓036號舖
寶琳新都城中心三期地下G05號鋪

#甜品 #甜品控 #芒果甜品 #西米 #小丸子 #豆腐花 #杏仁茶 #糖不甩 #港式糖水 #約會餐廳 #chillvibes #好味 #香港美食 #香港必食 #遊客推薦 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港十八區 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #852food #hongkongfoodie #foodhk #hongkong
今日幫襯堂食桑寄生蓮子茶同埋外賣芒果杏仁茶小丸子,明明餐牌上寫明只有凍食,同我講熱食好食d,咁就熱食啦。返到屋企,一打開無芒果嘅,個阿姐應該同我落錯杏仁茶+小丸子囉!仲要比有芒果嘅貴一蚊個陣我仲以為外賣加一啊……
個陣我仲以為外賣加一啊……
2024-06-12 831 瀏覽
✨糖不甩湯丸軟糯有咬口,軟硬啱啱好唔會痴牙,將湯圓沾滿花生和芝麻糖粉,配搭一流~✨楊枝金露 招牌之一,入面落足西米,食落清涼,椰香味重🥥✨桃膠蛋白杏仁茶原盅燉的杏仁茶杏仁味香濃, 味道唔會太甜,桃膠燉至十分軟滑,蛋白份量十足,啱晒女仔養生又美顏👧🏻
✨糖不甩
✨楊枝金露
招牌之一,入面落足西米,食落清涼,椰香味重🥥
✨桃膠蛋白杏仁茶
2024-05-23 954 瀏覽
今日嗌咗四個桃膠蛋白杏仁茶,啲蛋白仲碎過啲煙花,因為我係嗌外賣嘅,所以我可以望住個廚房點樣整,我望住整糖水個阿姐,佢好似唔識整夾硬嚟咁!不斷回頭望好似搵人咁,唔知係咪個師傅去咗廁所,阿姐為咗出貨唔識整都走去整呢?應該經過今次之後,以後都唔敢再去呢間嘢度食囉!個口感真係好難形容好似食緊鼻涕,之前食過都冇咁難食🤮🤮🤮🤮🤮食到我個仔想嘔呀。👎👎👎👎👎 十分之失望,一碗嘢$38都唔平㗎有咁細碗
十分之失望,一碗嘢$38都唔平㗎有咁細碗
外賣自取
2024-05-03 928 瀏覽
呢间甜品铺喺香港都好出名,夜晚要早啲嚟不然排长龙,8:30前可以Walk in✨芒果豆腐花小丸子有超多芒果,豆腐花好友豆味,小丸子好韧,冰冰凉凉,一啖舒服晒~✨芒果紫米西米露呢款会冇咁甜,紫米口感好好,搭配椰汁,清凉解暑~
✨芒果豆腐花小丸子
✨芒果紫米西米露
呢款会冇咁甜,紫米口感好好,搭配椰汁,清凉解暑~
2024-04-17 1020 瀏覽
九龍塘 - 地茂館眾所周知九龍塘出名食泰國嘢,但係食完咸嘢就想食甜嘢。當日係假日,所以門口已經堆滿好多等緊位嘅人,店內坐位擁擠,背貼背,瓷磚牆身,讓人有一種古色古香嘅感覺。糖不甩 (🌟89.65/100)💲21軟糯Q滑,外面花生和芝麻嘅份量俾得好足夠,絕對能將每粒都能沾滿花生和芝麻腐竹薏米白果 凍/熱 (🌟86.65/100)💲25薏米味香濃,薏米白果份量比得好足,啖啖都食到料合桃露 (🌟84.65/100)💲 27一端出來就聞到好香,口感滑溜而家新式嘅糖水舖越開越多,但小編鍾意舊式糖水多啲,都想將傳統嘅味道保留,唔好令後人遺忘🥹
九龍塘 - 地茂館
糖不甩 (🌟89.65/100)💲21
腐竹薏米白果 凍/熱 (🌟86.65/100)💲25
薏米味香濃,薏米白果份量比得好足,啖啖都食到料
合桃露 (🌟84.65/100)💲 27
一端出來就聞到好香,口感滑溜
糖不甩
腐竹薏米白果