2024-10-06 0 瀏覽
吃過一次以後,已急不及待要再來這小館。  賞心悅目的牆上佈置,帶我們回到電影、音樂最輝煌的時代,視線被凝住了,未幾,特式小菜端上,色香味俱全,令人垂涎欲滴。  這裡已成為我和家人、朋友們用膳的理想地方。
2024-09-30
  • 黑松露蝦多士、籠仔糯米蒸蝦飯
2024-10-02 314 瀏覽
已到訪了塘西豐味館兩次,一次食午餐,另一次食晚飯。先講午餐果次,$60零蚊一個孜然乾炒牛河,跟熱飲同湯,十分抵食,最緊要碟牛河炒得很有鑊氣,香氣十足,而且牛肉夠淋,很合口味。至於晚飯,一行三人,點了脆炸豆腐、豬肺湯、炸子雞、蜜餞班球、荔枝墨丸及魚腐菜苗。雖然是新開小店,但份量十足,絕不欺場。我個人首推炸子雞,皮脆肉嫩,比酒店中菜廳還好吃,值得推薦。荔枝墨丸的賣相相當吸引,不單是美味佳餚,更是打卡首選的菜式。真想不到可以在這間新開的小店嚐到這些特色小菜,聽聞還有蟹粥及冰鎮鮑魚等菜式,下次一定再同朋友來嚐嚐。

孜然乾炒牛河
蜜餞班球
荔枝墨丸,打卡必備菜式👍🏻
魚腐菜苗
2024-09-28 347 瀏覽
第一次來到「塘西風味館」,點了一個黑蒜螺頭燉湯、蜜椒金薯花尾龍斑球、柚子冰川凍鮑魚、椒鹽豆腐、石鍋九層塔胡椒蝦、椒鹽墨魚丸、石鍋啫啫芥蘭及蟹粥!黑蒜螺頭湯非常之吸引😍😍,湯料非常足料,我們四個人喝得乾乾淨淨! 蜜椒金薯花尾龍斑球,斑球外被蜜糖包住,做到外脆內 軟,好味又特別!柚子冰川凍鮑魚,可以打卡而且又美味又醒胃,另外桂花鐵觀音茶🫖也很特別!😋😋還有一點特別要提,內裏有特別的打卡位,有90年代的黑膠唱片和金枝玉葉電影海報,充滿特色!

黑蒜螺頭湯非常之吸引
😍😍,湯料非常足料,我們四個人喝得乾乾淨淨!

桂花鐵觀音
蜜椒金薯花美龍斑球
石鍋啫啫芥蘭
椒鹽墨魚丸
椰汁燉桃膠
  • 黑蒜螺頭湯、柚子冰川凍鮑魚、蜜椒金薯花尾龍斑球
2024-09-27 111 瀏覽
堅尼地城近年變化不少,新樓盤的進駐,連舊有的傳統餐廳亦逐漸流失,又加埋北上連綿,真的久違了香港的晚聚味道。最近在石塘咀有一間名叫塘西的私房菜,食落味道似曾相識,原來係前李公館主理人再戰江湖😀奈何我今次人數少,吃得未能盡興! 前菜一貫水準,但係我會提議茄子能否切細少少,放棄用滾刀的切法。 甘味安格斯牛柳粒,牛柳粒有咬口、汁醬冇得頂、送飯一流。蔥燒龍躉球,剩係食料頭已經足夠,好惹味、龍躉塊處理得恰當好處👍🏻黑松露蝦仁炒飯 , 坦白講,本人麻麻哋黑松露,最怕嗰浸石油氣味。但係今晚食呢個味道,出奇地冇石油氣味,可能他們懂得調放黑松露的份量,連蛋嘅質素也不錯,好香👍🏻我朋友成碟炒蛋用來送飯😀已經約了好友再來飯聚,希望下次仍然有驚喜😀

已經約了好友再來飯聚,希望下次仍然有驚喜😀
2024-09-24
  • 蔥燒龍躉球
2024-09-27 319 瀏覽
自從上次係豐味館俾左右兩張枱既炒飯香味吸引,已經決定要盡快再嚟食。上周末不用OT,即刻拿拿聲坐地鐵(香港大學站)去食飯~~石鍋福建炒飯。等左吾係好耐,一鍋熱辣辣既石鍋福建炒飯送到。炒飯好熱好香,配料同獻汁都好好味,不會太咸,剛剛好。因為用石鍋裝飯既關係,一直食到去飯焦,都能保持住熱度,冬天嚟食會更正。我平時不太好飯焦,怕太硬黏牙,但今次既飯焦硬度剛剛好,很適合我,讚!!!👍👍👍👍望望個餐牌,店長推介佢哋既午餐精選套裝餐蒸魚飯好抵食好好味,不過要早去食,才有機會食到。唯有下次再早D嚟食啦。
2024-09-21
上星期和朋友經過塘西豐味館,看到這間新開張的餐廳,於是決定進去試試晚餐。餐廳的氛圍輕鬆舒適,內部裝修很有特色,牆上掛滿了戲院的海報,讓人感覺充滿了文化氣息。食物推薦拔絲龍躉球員工向我們介紹了新菜式——拔絲龍躉球。這道菜的龍躉球非常新鮮,外脆內嫩,配上特製的糖漿,吃起來甜而不膩,令人驚喜。龍仔蒸蝦飯接著我們點了龍仔蒸蝦飯,這道飯色香味俱全。蝦仁鮮嫩,飯味清香。魚腐上湯浸時菜最後,我們還點了魚腐上湯浸時菜,時菜的脆感也很棒。整體來說,塘西豐味館的食物新鮮,服務周到,餐廳的裝潢也令人印象深刻,是一個值得回訪的地方。期待下次再來試試其它菜式!

食物推薦

拔絲龍躉球

龍仔蒸蝦飯

魚腐上湯浸時菜
最後,我們還點了魚腐上湯浸時菜,時菜的脆感也很棒。

小女兒就快去英國讀書,見近石塘咀電車站附近新開張咗間中菜館叫做「塘西豐味館」,諗住今晚唔煮飯,多D 讓女兒食多D 港式小菜~ 一進門已經被室內木系裝設計吸引,牆上放置了三幅電影圖畫,彷彿真的置身於八十九十年代的電影院🎬內~ 另外,看到收銀處上也放置了不少懷舊的陳列擺設,包括即影即有相機,薄荷瑞士糖及金鷹朱古力食物罐,還有.. 那個☎️撥動號碼盤電.. 真的好久不見了.. 還有兒時會可錄音的Sony Walkman 📻呢~ 卡式錄音帶… 頓時很多很多七八十年代的回憶浮現在眼前~ 說回食物~ 我地一家四人叫咗1個小食.. 5個餸~金沙脆魚皮: 超好味!魚皮鬆脆可口,鹹蛋味香濃~ 一口咬下去,chop chop 聲。。完全停不了口,忍唔住一塊接一塊吃,老公也特意另外外賣一客返屋企送酒😂 砂鍋蟹粥:這個好像是要預訂的,幸好詢問職員今天有時令的奄仔蟹, 阿女最喜歡食海鮮🦀.. 粥底好綿也很清甜,蟹肉甘香美味😋~正!黑松露蝦仁炒滑蛋:一上菜已聞到黑松露香味~ 蝦仁爽口,炒蛋嫰滑不錯👍🏼如果再多D 韭菜黃相信會更美味🤤蜜椒金薯花尾龍躉斑球:甜甜辣辣味道有層次~ 肥厚嘅魚塊惹味,薯仔意外地好食~😍杞子魚

說回食物~ 我地一家四人叫咗1個小食.. 5個餸~

金沙脆魚皮: 超好味!魚皮鬆脆可口,

杞子魚腐浸菜心:杞子上湯清甜,香菇好味,魚腐新鮮口感柔嫩,份量都唔少~

脆皮炸子雞: 雞皮香口奇脆,好似食薯片咁😂而雞肉也十分嫰滑,有雞味~

今日阿女阿仔都食到津津有味,開心😆🥰 珍惜一家人共聚嘅時光.. 見隔籬枱叫了唔少私房菜,賣相吸引,下次一定會再試試其他🤤

2024-09-16
中秋節食晚飯,真係唔想揀中菜。見新開張,打電話問下,話無需叫套餐、無加價。咁就一於去試下。中秋節分2輪,5:30同 7:45。book左7:45,去到就入座,唔洗等,幾好。睇餐牌,同一般中菜小炒有啲唔同,啲餸幾有特色。訂位時,職員推介了幾款小菜,建議留左先,現場可能會賣晒。我們預留了 荔枝墨魚丸 和 黑蒜螺頭湯。現場吃了,實左好吃!想加個冰鎮咕嚕肉,可惜無訂無得食,唯有下次。總共叫左 3個小食, 1個湯,6個餸,1個粥,真係樣樣餐都好食,全部清晒!小食特別推介,話梅花雕蝦。餸就山葵沙律脆蝦球。粥係砂鍋水蟹粥,好鮮甜!7個人,吃了 $2200 。每人$310有呢個質素,唔貴,絕對會encore!

小食特別推介,話梅花雕蝦。
餸就山葵沙律脆蝦球。
粥係砂鍋水蟹粥,好鮮甜!

話梅花雕豬手
山葵沙律脆蝦球
荔枝墨魚丸
砂鍋水蟹粥
2024-09-16 500 瀏覽
今日西環工作、 中午一陣大雨、又肚餓. 只想快快落腳、見到門口有人等位嘅餐廳應該不錯吧!待應姐姐很親切、 見我有大袋安排了單邊座位給我, 很窩心👍看看午餐餐牌、 好多種類、 A到N 咁多種選擇! 最後選了「石鍋福建炒飯」等候時望望店内装修陳列、 有好多電影海報、 懐舊擺切、 盡是眼熟、 陪感親切😆食物上枱時嚇了一跳、 石鍋是熱到出煙、 而炒飯上有大隻蝦仁、菜粒、雞肉滿滿的⋯ 香味四溢! 趁熱食、 好好味、 蝦仁有彈性、肉汁混和飯香、還有飯焦(驚喜)突然看到鄰桌、 有碟出煙、火候香味十足嘅炒河! 2 位美女食客不奇然先索香味才起筷、 甚為可愛😆 證明這間餐廳是即炒、 廚師是高手! 一向喜愛這些小店、 有香港獨特色彩、 親切、 高效率! 而且出品超水準、 驚喜! 甚少出食評、 但出品同店內嘅vibe 有莫明驚喜! 下次要再來晚飯、 試試真章😝

2024-09-16
2024-09-16 497 瀏覽
而家做食肆已經非常困難,要味道好就更難,再比以前更好味,就更加非常難得。如果味道普普通通,那不如家裡求其煮就算。出外食飯,大家的要求更比以前高,這裡好味又要合理,達標!食例牌菜,豬肺湯,濃而不咸,椒鹽豆腐,外更脆內更軟,鮑魚大大隻,柚子汁甜味沒有蓋過鮮味,炒飯,粒粒乾身鮮香,吃完忍不住又再添。下次要試蟹粥。講冇用,去試試吧!
2024-09-13 673 瀏覽
同同事去食lunch,總共8個人,因為lunch time關係,店內勁嘈,搵咗個長髮扎辮女職員落單,佢已經企喺我旁邊,但都好似聽力有問題咁,每講一句嘢都要講成3-5次,經歷咗十幾分鐘,終於落完單,果時已經1:20。到張單嚟到我哋再check下,發現飲品都係落錯,再叫返呢個阿姐過嚟,又再同佢講返叫佢改返啱。到1:30個阿姐又再行過嚟,話因為河粉供應不足,我哋原本叫咗4個炒河,只可提供2個俾我哋,叫我哋改兩個餐,咁我哋都好快改好咗。食物陸續上枱,但阿姐口中會留俾我哋果2個炒河到1:40都仲未見到,我哋就詢問其他職員,有個阿哥就幫我哋check,果2個原本留俾我哋嘅炒河已經失咗蹤,我哋又要再改其他餐。以打工仔嚟講,真係頂個阿姐唔順,落單要講十幾萬次都算!仲要錯完又錯,改完又改,你估打工仔食lunch時間好長?!講真,我而家食完真係胃都痛埋!如果大家真係要去食,建議搵男職員落單,千祈千祈唔好搵女職員!食物質素方面,炒麵飯果啲係可以的,湯米線就唔好試,同事話好難食

2024-09-10 848 瀏覽
塘西豐味館(私房菜)消息梁店長新店開張,早幾日見到資料已登陸OpenRice app💪🏻今晚朋友約一齊去食飯,十分期待。社交平台羣組已經見到好些新店照片,但現場入坐,踏入餐廳門口,感覺震撼,彷彿走入了戲院🎬⋯⋯時光倒流還是舊戲重温,裝修顏色沉實,但又非常亮麗雅緻,很多香港電影、歌星、明星的併貼圖,型!看着這些景物,內心有種溫暖喜悅。入坐6:40pm左右,等人齊只是20分鐘內,已全場爆滿,不過坐位之間有恰當舒適距離,感覺不錯。我們先點了店長拿手的前菜小食:椒鹽豆腐、蒜香凍螺、話梅豬手、惹味厚切茄子、麻辣青瓜、金沙脆魚皮。椒鹽豆腐每碟份量不少,都有獨特個性,超級喜歡椒鹽豆腐,外皮香脆豆腐嫩滑,味道剛好。吃到最後依然香脆沒有受潮,利害!話梅豬手金沙脆魚皮麻辣青瓜話梅豬手爽脆入味,凍螺鮮甜,茄子惹味偏微甜,魚皮咸香,喜愛咸蛋黃的不能不點這個🤣青瓜清新,醬料香辣,不能吃辣可沾少些醬料6個人,即每人一碟🤣主菜一來就撼動眼球,讓情緒高漲,一個星球伴着6大隻鮑魚,冰涼柚子汁黏著鮑魚,爽脆鮮味,作主菜的序幕😋冰涼柚子凍鮑魚我不是湯迷,見到有杏汁菜膽燉豬肺湯,必定要飲,因為一定唔會自己去煲,這個奶白湯汁,
塘西豐味館(私房菜)

話梅豬手

金沙脆魚皮

麻辣青瓜

6個人,即每人一碟🤣

冰涼柚子凍鮑魚

我不是湯迷,見到有杏汁菜膽燉豬肺湯,必定要飲,因為一定唔會自己去煲,這個奶白湯汁,清爽的杏汁,豬肺完全被迫走了豬內臟的腥味,吃了幾件😋爲何有點烤過的香🤔
一邊吃喝,全場大枱有三,不時傳來歡呼,眼睛好忙🤩四處看看每枱每個菜式,原來因應人數,有不同的擺盆。好聰明的做法,這樣,我下次三個人來吃的話,又可以期待什麼様的擺設佈局🤣⋯⋯今日6人的招財貓神舍荔枝吊飾出場,歡呼聲震動全宇宙🤣🤣🤣🤣🤣,每個人都興奮高興🤣🤣🤣🤣🤣到我們了🤣🤣🤣🤣🤣雖然隔鄰枱十幾分鐘前已經出現經過,我之前也食過店長這個荔枝樹出品,但,擺盤真是一個超級調味,入口前已經看到美味。

荔枝?炸墨魚丸?🤣🤣🤣

接著是店長推的石鍋麻鮮豆腐,一定,係一定要配少許飯🤣豆腐好滑,小小的麻辣,簡單好食。另一邊又送上一碟蜜椒金薯花尾龍躉球,我們幾個都喜歡蜜椒金薯,甜甜香脆,真的可以一粒接一粒地吃一碟🤣

石鍋麻鮮豆腐

蜜椒金薯花尾龍躉球

吃得高興,突然覺得胃滿過半,喝一口陳皮普洱茶,舒一舒飽滯感。因為半隻香脆炸子雞已經在旁用香味呼喚我們,皮真的很薄所以更脆,六個人,幾分鐘差不多已消滅了半隻雞!

蟹粥

見傳菜又在旁邊忙,嘩,橙色的蟹件浮在小碗蟹粥中,飽足之餘差點忘記了這個傳聞必食蟹粥,廚師的心思細密,用小的奄仔蟹切小件,非常易吃,本身懶吃蟹的我們竟然將所有蟹件掃光,蟹身有滿滿香濃的膏,正。
這一餐非常滿意,期待下次再來試盡美味(仍然有很多舊菜式想重溫,如果想去食私房菜式,一定要晚上💪🏻有點羨慕住在附近的街坊)

2024-09-10
  • 椒鹽脆豆腐、蒜香凍螺、金沙魚皮、蟹粥、冰鎮咕嚕肉、冰涼柚子鮑魚、咖喱脆牛腩…
2024-09-08 577 瀏覽
見新開張,餐牌食物價錢ok , 入去試下餐廳環境唔算大,但都叫坐得舒服籠仔蒜蓉蝦蒸飯啲飯好入味,索晒啲蝦鮮味同汁,蝦都算新鮮,同埋都幾大籠,唔錯! 椒鹽豆腐粒外脆內軟好正,椒鹽又唔會過鹹,放左係我前面食到唔停口,呢個推介!馬拉盞芥蘭炒牛肉正常發揮,但有碗白飯送下會更好。仲叫左杏汁豬肺湯,但我唔飲杏汁,但朋友話ok, 都好足料。見隔離檯啲野食都好吸引,但食唔到咁多,下次有機會再試。六餸一湯, 5個人 ,每人平均$200算抵食
見新開張,餐牌食物價錢ok , 入去試下

餐廳環境唔算大,但都叫坐得舒服

馬拉盞芥蘭炒牛肉正常發揮,但有碗白飯送下會更好。

仲叫左杏汁豬肺湯,但我唔飲杏汁,但朋友話ok, 都好足料。

見隔離檯啲野食都好吸引,但食唔到咁多,下次有機會再試。

六餸一湯, 5個人 ,每人平均$200
算抵食