2018-12-27 2922 瀏覽
塩玉居酒屋🏮係朋友間中係銅鑼灣食晏會幫襯既餐廳 今次佢夜晚係銅鑼灣收工 見我未食過 而佢又幾推薦 所以一於一齊去食地點算容易找 然後餐廳空間尚大 裝潢亦幾有氣氛 我地訂定位所以就馬上有得入座 睇一睇餐牌就叫咗幾款唔同既野食餐廳做緊優惠 睇到都雙眼發哂光 有我最愛既 海膽富士山🗻 只要follow 同share ig/fb post就可以以優惠價$128 點一個海膽富士山 份量都唔少 滿滿都是新鮮既海膽 侍應好窩心咁提示 不須點豉油進食 反而配上鹽片食就剛剛好 第一次咁樣食 風味同感覺唔錯 海膽鮮甜 真材實料英國安格斯牛肩肉火鍋 日式傳統壽喜燒鍋 湯頭幾甜 蔬菜量都幾多 菜同菇都入味 牛肉係大大塊又滑嫩 安格斯牛肩肉牛味幾濃 味道唔錯

明太子茶漬飯 茶漬飯即係茶泡飯 味道同我過往食開既出入唔大 茶漬飯食完總會有種清新感覺 口腔會好舒服 茶🍵味幾濃幾足 另外我地仲嗌咗個椰子🥥雪葩一齊食 濃郁椰子奶香 加埋冰冰凍凍既口感 一解飽膩既感覺 認真唔錯😊

2018-12-22 192 瀏覽
上一次來過這裡吃午餐,很喜歡他們海膽和蟹的菜色,所以今次再和朋友來吃晚餐,重溫一下那味道。首先點了特上刺身拼盤,我們兩個人每人可以吃一件剛剛好!有中拖羅、牡丹蝦、海膽等共九種名貴食材,每一款也和有千秋,絕對值回票價!另外,和上次一樣點了甲羅燒,這個我覺得性價比極高,那蟹膏和蟹肉的味道實在太棒了!火灸左口魚裙邊壽司也是必點之作,那些魚香油脂充滿我的口腔中,簡直一流。甜品點了燒年糕,又熱又軟又彈牙,配上綠茶作結真的很不錯。
上一次來過這裡吃午餐,
很喜歡他們海膽和蟹的菜色,
所以今次再和朋友來吃晚餐,
重溫一下那味道。

首先點了特上刺身拼盤,
我們兩個人每人可以吃一件剛剛好!
有中拖羅、牡丹蝦、海膽等共九種名貴食材,
每一款也和有千秋,絕對值回票價!

另外,和上次一樣點了甲羅燒,
這個我覺得性價比極高,
那蟹膏和蟹肉的味道實在太棒了!

火灸左口魚裙邊壽司也是必點之作,
那些魚香油脂充滿我的口腔中,
簡直一流。

甜品點了燒年糕,
又熱又軟又彈牙,
配上綠茶作結真的很不錯。
特上刺身拼盤
特上刺身拼盤
2018-12-20 111 瀏覽
2018年12月18日。晴。銅鑼灣。冬天雖然鍾意打邊爐,但係日本料理都好啱食~因為覺得凍,啲刺身壽司都無咁驚變壞,呵呵!呢間塩玉居酒屋喺銅鑼灣登龍街中間一座大廈嘅10樓成棟大廈都係食店,到10樓一出𨋢見到呢個畫面個心離咗一離個面具係日本傳統能劇面具,做哈囉喂裝飾一流!入到餐廳,環境唔錯~好闊落,仲掛咗啲聖誕裝飾,好應節啊~欣賞menu好有質感而且行簡約路線,只有字同價錢成件事好日本啊!但除咗menu,記住要留意下餐廳入面嘅看板有咩特別推介啦~呢日就食咗季節推介食品~關東煮,$78用石鍋上,依然滾動緊嘅關東煮,熱辣辣,喺冬天食簡直會暖入心啊~食材都幾多元化有豆腐、魚卷、芋絲、蒟蒻,仲有牛筋!湯亦都非常濃郁,冬日必食佳品~炸池魚仔,$48呢個係店員推介嘅~池魚平時食刺身會食到,但呢個小食特別在於係用池魚仔炸完可以成條食,好鬆化,沾蛋黃醬就更加滋味啦~牛肉火鍋,$168火鍋係壽喜燒嘅感覺入面除咗嫩滑嘅牛肉,仲有大量蔬菜~蔬菜嘅甜味滲入湯底,令個湯好鮮甜最後飲到見底~~滿足~食完行出餐廳等𨋢嘅時候再細心睇下啲繪馬發現有個名不停出現!就係Alan,睇文字艾倫似乎係老闆或者店員(?!)有啲想知道佢
2018年12月18日。晴。銅鑼灣。
冬天雖然鍾意打邊爐,但係日本料理都好啱食~
因為覺得凍,啲刺身壽司都無咁驚變壞,呵呵!

呢間塩玉居酒屋喺銅鑼灣登龍街中間一座大廈嘅10樓
成棟大廈都係食店,到10樓一出𨋢見到呢個畫面個心離咗一離
個面具係日本傳統能劇面具,做哈囉喂裝飾一流!

入到餐廳,環境唔錯~好闊落,仲掛咗啲聖誕裝飾,好應節啊~
欣賞menu好有質感
而且行簡約路線,只有字同價錢
成件事好日本啊!
但除咗menu,記住要留意下餐廳入面嘅看板有咩特別推介啦~
呢日就食咗季節推介食品~
關東煮

關東煮,$78
食材都幾多元化
有豆腐、魚卷、芋絲、蒟蒻,仲有牛筋!
湯亦都非常濃郁,冬日必食佳品~
炸池魚仔

炸池魚仔,$48
呢個係店員推介嘅~
池魚平時食刺身會食到,但呢個小食特別在於係用池魚仔
炸完可以成條食,好鬆化,沾蛋黃醬就更加滋味啦~
牛肉火鍋

牛肉火鍋,$168
火鍋係壽喜燒嘅感覺
入面除咗嫩滑嘅牛肉,仲有大量蔬菜~
蔬菜嘅甜味滲入湯底,令個湯好鮮甜
最後飲到見底~~滿足~

食完行出餐廳等𨋢嘅時候再細心睇下啲繪馬
發現有個名不停出現!

就係Alan,睇文字艾倫似乎係老闆或者店員(?!)
有啲想知道佢嘅蘆山真面目,哈哈!

有朋友仔仲畫咗隻好得意嘅鱷魚,好有心啊~
2018-12-18
10 分鐘 (堂食)
炸池魚仔
牛肉火鍋
終於黎到一年最後一個月,又到聖誕節啦!周圍既商場、店舖、甚至係各式各樣既商品,都換上左聖誕主題。呢日約左好朋友係cwb行街,順便買下聖誕禮物比自己咁。聽同事講,呢間居酒屋既食材好新鮮,全部日本空運過黎,又有唔同既時令食材,不時不食啊嘛。實不相暪,我地2個都有選擇困難症。。於是我地一致決定叫Omakase,姐係廚師發辦。完全唔洗諗「要d咩」,只需要講「唔食d咩」,師傅就會完美地幫我地諗埋,仲預岩份量添!Omakase $800@先付✨日本溫室蕃茄配胡麻醬冰鎮住既日本温室蕃茄,切成6小件,再輕輕掀起果皮,如花瓣一樣,可見廚師在擺盤方面既心思。新鮮蕃茄沾上淡淡既胡麻醬,清新中帶點蕃茄甜,又帶點芝麻香。呢盆/呢個/呢舊?已經唔知用咩量詞好,平時壽司刺身都係一碟碟,一碗碗⋯⋯呢次,係用個「木架」,成個藝術品咁抬過黎,係咪叫贏在起跑線?真係要影一轉相先捨得落手。先由中間既刺身開始,刺身✨真鯛薄切(左)、深海池魚(右)、大拖羅(中)先試真鯛薄切,配上特製微酸既醬汁,酸酸地幾開胃,又帶到真鯛清雅既鮮味。之後,試一試深海池魚,口感非常爽脆,脂肪比例適中。再來就試油脂最豐腴既大拖羅,係吞拿魚腩最肥既一部分
呢日約左好朋友係cwb行街,順便買下聖誕禮物比自己咁。

Omakase $800@
先付

壽司&刺身

真鯛薄切(左)、深海池魚(右)、大拖羅(中)
先由中間既刺身開始,
刺身
真鯛薄切(左)、深海池魚(右)、大拖羅(中)
之後,試一試深海池魚,口感非常爽脆,脂肪比例適中。
再來就試油脂最豐腴既大拖羅,係吞拿魚腩最肥既一部分,入口即溶。

壽司
繼續係由淡至濃,先食白身魚、貝類,再到紅身魚

左口魚、赤貝、吞拿魚赤身、鰤魚、章紅魚、葉血引、白子

火灸左口魚
火炙左口魚
入口先覺魚味清淡,然而魚油之甘香慢慢散發。魚肉較結實,魚油非常豐富,鮮味甘香。

赤貝
味道鲜美,口感柔嫩爽脆。其肉質更爽口,鮮味無窮。

赤身
呈赤紅色,肉質鮮嫩而結實。係吞拿魚腩較少脂肪的部分,肉質結實。

鰤魚
刺身呈淡粉紅色,細看可見充滿脂肪紋理,肥美非常。吃進口中,頓覺極之嫩滑,且有溶解的感覺,然後是鮮美的魚油香,十分好吃。

章紅魚
味道甘甜清爽,脂肪豐富,口感紮實。

葉血引
正值11月係葉血引既豐收期,有幸係塩玉一試葉血引既滋味,果然肥美彈牙,帶甘甜味,食到比拖羅有過之而無不及既甘甜芳香。

白子
係鱈魚既精巢,綿密滑嫩,入口即化的口感,真係會一試上癮的。

串燒
日本黑豚五花腩
脂肪同肉既比例剛好,每一啖都有肉既細嫩,同油份既香氣。以特製燒汁燒成既日本黑豚五花腩,完美帶出左豚肉既甘甜。

鹽燒雞胸骨
雞胸骨係香港並唔常見,雞胸骨有如雞軟骨,本身味道比較淡,只要配上簡單既調味,就成為好好既佐酒小食。

牛肋骨
牛肋骨肉油味重,一食落去已經成口油香,非常滿足,肉質亦算腍滑,熟透亦好易咬開。

汁燒銀鱈魚鮫
汁燒銀雪魚鮫
之前話過呢度刺身係飛機直送,開完刺身之後,魚鮫就拎去做料理,所以非常新鮮架!燒完之後肉質仲好嫩滑,入口即溶咁,配合埋個甜甜地嘅汁,可以中和下油感添。

豚肉淮山湯
呢個湯清清地,薄薄嘅淮山,令個湯飲落更有口感,同時可以將先前所食嘅味道一次帶走,準備迎接甜品

柚子雪糕
甜品係柚子雪糕,味道清新,不會太甜,柚子味濃,非常滋味,食完好滿足呀。

🎈Overall,覺得呢間居酒屋真係幾舒服,座位之間唔太迫,想聽隔離枱講咩都難啊!
侍應又會follow住我地食成點,務求食完一味就有第二味,時間岩岩好,唔洗驚食得慢,d野食會凍哂。
同埋壽司個架真係好靚好靚好靚!(重要野要講3次)
唔知下次黎會有咩時令食材呢?
2018-12-06
慶祝紀念
聖誕節
壽司&刺身
火灸左口魚
汁燒銀鱈魚鮫
2018-12-20 105 瀏覽
今日同朋友去左銅鑼灣誠品睇書,睇到咁上下,都有d餓,咁岩朋友過2日畢業,就決定食餐好,同朋友提早慶祝定。朋友一向鐘意食日本野,所以揀左呢間「塩玉居酒屋」,呢度環境都幾舒服闊落,燈光暗暗,幾有情調。我地貪佢有個omakase set($800/p),唔洗自己諗,可以比個腦休息下。首先頭盤係日本溫室蕃茄配蔴醬,呢個蕃茄非常飽滿,咬落多汁。同平時嘅蕃茄有d唔同,無左蕃茄嘅酸,但有一份清甜清新嘅感覺,配合蔴醬,非常開胃。接住黎嘅,係日本飛機空運直送嘅壽司拼盤同刺身!呢盤一上枱,真係非常震撼,一層一層嘅壽司,靚到唔捨得食呀,唯有比相機食先啦!今日一共有6款壽司,加上白子,同三款刺身。刺身分別係真鯛薄切、深海池魚及大拖羅。真鯛除非經過熟成,否則一般新鮮貨,味是偏啖的,所以點少少酸汁吊味,可以令真鯛嘅鮮味更特出,亦有淡淡蔥香跟隨,很好。深海池魚油脂厚,肉質爽脆清甜,富有層次感。大拖羅油份非常足,入口油脂慢慢溶化,好滿足。白子其實即係鱈魚精,入口軟滑細嫩,好似食緊好滑好滑嘅豆腐咁,一試難忘。壽司方面(左至右)葉血引能夠遇見葉血引真係好難得!呢種魚甚少係日本出口,秋冬時屬最肥美,油脂比拖羅少d,味帶甘甜

日本直送壽司拼盤及刺身

今日一共有6款壽司,加上白子,同三款刺身

真鯛薄切、深海池魚及大拖羅
刺身分別係真鯛薄切、深海池魚及大拖羅

白子

壽司方面(左至右)

葉血引
能夠遇見葉血引真係好難得!呢種魚甚少係日本出口,秋冬時屬最肥美,油脂比拖羅少d,味帶甘甜,肉質爽脆!

鰤魚
淡粉紅色的、摻有一絲絲白色的脂肪紋理,放入口中,魚油漸漸溶化,在口腔中蔓延,非常鮮味。

章紅魚
味道原本比較清新,魚味不算突出,經過火灸及柚子醬的襯托,令魚鮮味提升,口感更豐富。

赤身
背部脂肪較少的肌肉部分。口味雖清爽,但可以確實地感受到鮪魚魚肉的美味

赤貝
口感比較爽口,咬落脆身,非常新鮮,一抹醬油已能帶出鮮味。

左口魚
火炙燒過魚的表面,內𥚃卻是維持刺身的狀態,表面軟滑,內裏咬落卻彈牙爽口,油脂感十足,油感的香氣令人回味無窮。這一道要儘快吃,油份多,會令醋飯變得鬆散。

食完刺身就食返幾串串燒,一共有3款,包括:

日本黑豚五花腩
面頭有少少蒜茸,加上燒汁調味,燒得好香。食落唔會肥,反而帶出左肉嘅甜,唔錯呀!

鹽燒雞胸骨
比較少見嘅雞胸骨,燒得好香脆,外脆內軟既雞軟骨,加上簡單嘅調味,全無油膩感。

牛肋骨
牛味比較重嘅位置,一咬落去已經充滿牛香,肉質亦好軟腍,非常好。

汁燒銀雪魚鮫
燒得好香,肉質好嫩滑,幾juicy下,加上個汁甜甜地,好味道呀,一陣就清晒啦。

豚肉淮山湯
麵豉湯加入豚肉同淮山片,唔會好咸,清清地,飲落可以清走油感。

柚子雪糕
甜品係清新嘅柚子雪糕,味道偏甜,柚子味非常突出,為晚餐畫上完美句號。

總括而言,呢餐非常豐富,食得好滿足,環境闊落,坐得舒服。經理亦好好人,會定時跟進我地進度,再為我地準備下一道菜,唔會食得有催促嘅感覺,呢個值得讚許!下次慶祝節日,又可以同朋友再黎試下,睇下有乜新野先!
2018-12-06
日本直送壽司拼盤及刺身
真鯛薄切、深海池魚及大拖羅
2018-12-19 91 瀏覽
一登龍門,升價十倍。進駐銅鑼灣核心地帶,位於登龍街眾多食肆,每間都想自己嘅身價升價十倍,但前提要野食水準有一定水平。今日呢間居酒屋絕對係高水準。餐廳叫塩玉居酒屋。門面配合一d聖誕裝飾,好有節日氣氛。旁邊有好多繪馬,整成一幅牆,好有心思,上面有2個東瀛特色嘅面具(有點嚇人)。入面環境都相當唔錯,好有氣氛。位置相當闊落,唔會覺得逼。菜牌,選擇都好多樣化,價錢都算公道。落單時位靚仔,強烈推薦我地試一個日本蛋黃天婦羅。呢個就係日本蛋黃天婦羅,材料簡單,但手工非凡,以脆弱嘅雞蛋黃沾上薄薄一層天婦羅炸漿,外脆心軟。將佢一啖咬爆在口中,再吞落肚,係對日本廚界職人超凡入聖嘅手藝,致以最高嘅敬意。食落仲有淡淡鹽嘅咸香,塩玉不愧叫塩玉,鹽加蛋,妙絕妙絕。38蚊一個蛋黃絕對物有所值。刺生拼盤,全部魚生都好新鮮,好似條魚在嘴里游動一樣美妙。壽司拼盤,樣樣都非常精緻,又新鮮,仲有矜貴嘅三文魚子同埋海膽軍艦。好好味仲叫咗個鯛魚茶潰飯,以綠茶做底,配以兩片新鮮嘅鯛魚,清淡中帶出一陣又一陣嘅鮮甜味,令人欲罷不能。總結,好滿足嘅一餐,食完成晚都在回味。好想搵日再嚟食飯。
一登龍門,升價十倍。
餐廳叫塩玉居酒屋。門面配合一d聖誕裝飾,好有節日氣氛。
入面環境都相當唔錯,好有氣氛。
位置相當闊落,唔會覺得逼。
菜牌,選擇都好多樣化,價錢都算公道。
落單時位靚仔,強烈推薦我地試一個日本蛋黃天婦羅。
刺生拼盤,全部魚生都好新鮮,好似條魚在嘴里游動一樣美妙。

總結,好滿足嘅一餐,食完成晚都在回味。好想搵日再嚟食飯。
  • 鯛魚茶漬飯
  • 日本蛋黃天婦羅
2018-12-18 89 瀏覽
呢排成日打邊爐,心思思想食下日本菜,就揀咗呢間餐廳試下佢嘅Omakase!👨🏻‍🍳 由廚師發辦決定食乜,廚師會因應材料、人數去決定食材,啱晒我呢d有選擇困難症嘅人!🙈·餐廳環境同門面都整得好靚,一定要影相留念一下!📷·食物方面都唔輸蝕架!前菜係帶點鹹味嘅魚仔🐟,冇幾耐就上刺身🍣,佢嘅賣相已經加咗好多分,一層層,新鮮好緊要,個人特別喜歡三文魚、帶子、拖羅!·之後嚟一碗「豚肉准山湯」暖一暖胃,緊接住係串燒🍡,豬、牛、羊齊晒,特別喜歡「豬腩」同「梅醬芝麻雞翼」,豬腩表面煎得輕微香脆,而雞翼個芝麻醬就非常出色!·跟住食「茶碗蒸」,一路食,一路發現唔同嘅海鮮同菇類,有驚喜!·最後以「柚子雪糕🍨」作結,味道好清新,滿足!
餐廳環境同門面都整得好靚,一定要影相留念一下!📷

最後以「柚子雪糕🍨」作結,味道好清新,滿足!
2018-12-18 82 瀏覽
專程為松葉蟹卷佐甲羅燒而黎🥰一直以黎對蟹膏有漠名既喜愛,記得剛剛開業時要訂先有得食所以miss左...果然冇令我失望,$125真係超值件件都勁足料,點埋個蟹膏食層次又昇華左不過咁岩果日冇晒白昆布特上刺身拼盤$428, 全部都好厚切😎拖羅入口即溶,夠晒肥美,另外我都係最愛海膽同三文魚籽本身所為會用雞胸軟骨,點知唔係就有少少失望,不過其實都好好味安格斯牛肩肉火鍋,牛肉好足料,而且個底有好多蔬菜,湯底偏甜炸雞軟骨都係我必點既項目花生醬年糕,內裡勁軟糯,出面就脆脆的,正😉

果然冇令我失望,$125真係超值

件件都勁足料,點埋個蟹膏食層次又昇華左

不過咁岩果日冇晒白昆布

安格斯牛肩肉火鍋,牛肉好足料,而且個底有好多蔬菜,湯底偏甜

炸雞軟骨都係我必點既項目

花生醬年糕,內裡勁軟糯,出面就脆脆的,正😉
2018-12-13 86 瀏覽
塩玉位於登龍街,係樓上日式居酒屋!!! 同事介紹ga,佢話上次食o左omakase話正正ar!!門口有一大幅牆掛o左好多日本祈福用ge繪馬,好有日本feel~門口簡簡單單,日本風格,已經有d聖誕裝飾lu。Omakase會o係e個木梯上一次過呈現,賣相好吸引ar!!!牡丹蝦勁大隻ar,好新鮮,蝦肉爽彈而且好鮮甜,yummy!!! 除左牡丹蝦,仲有灸燒左口魚邊,池魚,油甘魚等等ge壽司,基本上師傅已經預先調味,ng洗再點醬汁lei!!! 刺身ge中吞拿魚入口即溶,超級oishi ar!!! 魚油味豐富而且魚味濃郁!!!刺身壽司後,有蝦麵豉湯暖一暖胃ar。湯ng會太咸,有蝦味,好飲!!!燒雞軟骨大大件,軟骨好爽脆,都唔錯lei~汁燒五花腩好惹味,五花腩油脂分佈均勻,都幾juicy,送酒一流!!免治雞肉棒連埋蛋黃醬汁,蛋黃濃郁,雞肉棒口感鬆軟,有碎軟骨增加咬口,好好味!!!食完o甘多濃味ge食物,柚子味雪芭當然ng少得,柚子味重,好清香,甜味o岩o岩好,好滿足lei!!!!

門口簡簡單單,日本風格,已經有d聖誕裝飾lu。

燒雞軟骨大大件,軟骨好爽脆,都唔錯lei~

今晚約左JM食日本菜, 大家都好想一嚐傳說中Omakase係乜東東, 而Picky嘅我地當然要去一個環境, 食物, service都100分💯嘅日式料理吧😌, OR一下揾到位於登龍街十樓嘅一間小店✌🏻. 經常互問”嗌咩野食”嘅糾結位係唔需要的, 因為今晚嘅日本料理由師傅全權為我地準備好😋•望一望個黑板, 今日由日本🇯🇵直送嘅鮮活種類可多呢! 大部分都係我未聽過嘅魚(鄉下妹出城), 更加吸引我地想食, 尤其係我li個剌身控🤤好狀觀呀li個剌身壽司🍣層架. 全部都係各有特色嘅: 白子,鰤魚,曹以, 鮟鱇魚肝, 鯖魚, 魴鮄.... 我最鐘意係中間充滿油花, 火🔥炙壽司, 唔單止非常厚切, 一啖食, 油香喺口腔係久久不散超美味😋白子都係絕不能miss嘅, 點少少醬汁已經好正, 勁大粒嘅帶子鮮甜味美, 味道不就是去日本🇯🇵嘅市場買黎食嗰種新鮮嗎^^•汁燒五花腩每一口五花腩肉都好tender而且油脂好均勻散佈, 逐層掃上嘅燒汁, 燒到面頭好微好微焦糖化係恰到好處derrrrrr•燒牛脷燒牛脷?成日食啊, 但今晚嘅燒牛脷係超•肥•厚version, 肉質燒得竟有點彈牙感覺, 超想追加.•鐵板波士頓

鐵板波士頓龍蝦
鐵板波士頓龍蝦🦞

壽司又剌身又串燒已經有點飽, 原來仲有龍蝦🦞呢😍, 蝦頭長過手掌的, 師傅細心地將大部分龍蝦🦞肉起好, 以洋蔥, 黑椒, 鐵板燒出鮮味👍🏻👍🏻

甜品- 柚子Sorbet
柚子Sorbet

正呀!! 柚子Sorbet味道好清甜, 內裡仲有好多柚子粒粒🍨

總括黎講Omakase真係個一試難忘嘅一餐, 全是當時得食嘅美味, 高質日本🇯🇵料理, 樓上鋪環境仲比一般食肆優靜好好好多tim, 好啱姊妹淘or拍拖仔😊一定一定要寫個牌掛喺店門幅牆啊❤️

2018-12-11
慶祝紀念
紀念日
柚子Sorbet
  • 飛機壽司拼盤
  • 燒牛舌
  • 鐵板波士頓龍蝦
2018-12-11 69 瀏覽
銅鑼灣嘅日本嘢琳瑯滿目,星期日想食下刺身同串燒,唔想逼又唔想等位,決定去登龍街樓上食店碰碰運氣。比起以前,呢條街嘅居酒屋已經少咗好多,見到塩玉居酒屋水牌,決定上去解下日本相思之苦!餐牌好豐富,尤其刺身更加好多選擇,廚司推介好多日本直送刺身,最後點咗9款,夠我同朋友兩個人食。其中最值得推介係帶子、銀雪魚同三文魚,食得出夠新鮮,入口即溶,完全符合我嘅期望。話到明想食串燒,當然唔少得牛同雞串。牛串可以話出色!肉質嫩口,就算燒得香口亦冇損失到肉汁,另外兩碟雞分別有唔同醬汁,食得出好有心思,有口感之餘香味都唔可以忽視。由於本身唔係太肚餓,我哋只係叫多一味海鮮燉蛋同埋一客淮山湯。兩樣小吃都好足料,燉蛋入面有大大粒冬菇、魚肉同蝦,同出面食過嘅好唔同,加埋天氣轉凍夠晒暖身;另外淮山湯夠香之餘,淮山同雜菜都好豐富,簡單一餐,好滿足!

題外話/補充資料: 環境幾好,服務亦唔錯!
2018-12-09
  • 刺身
難得朋友可以「拋夫棄子」幾粒鐘☝🏻就同佢去左銅鑼灣lee 間野聞名不如見面既居酒屋😳😳😳Book 左6點!重唔到我黎食下☺️👏🏻比「日本直送」引到眼睛離唔開☺️但又有選擇困難😭於是😳我地決定!聖誕月!豪!一!次!😌🤗黎個「omakase 」set!Come on take my money 🤗😌.一上台!上機食先係必須!重同盤野自拍左好耐😂😂😂 真心個擺盤有震撼到我😍♥️無論外表同味道都好正🤤🤤🤤新鮮!不時不食,岩時即食😆特別係有我最鍾意既左口魚裙邊🤤🤤🤤🤤Omg! 面頭燒過!重點佢閎魚油留係口腔入面個份滿足感😭 而家諗番都留口水☺️帶子粒!大粒到!入口完全唔會鬆散!軟滑得黎巾咬嚼👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻肥美厚切既三文魚👏🏻🤗是必須的汁燒五花腩🤤肥美既五花腩!入口立即溶化既肥膏🤤 真係軟綿綿👏🏻👏🏻👏🏻😳 其他既部分都係肥瘦均分👏🏻👏🏻👏🏻燒牛舌牛牛燒到坑紋🤗厚身!唔會好硬!係有肉汁😌👏🏻正鐵板龍蝦😍見唔見到好多膏呀!配埋洋蔥,蒜同葸!勁野味🤤🤤🤤最細心既地方係!佢地幫你一早拆好左d 肉 一粒粒!岩曬平時懶得拆肉既我🤤🤤🤤🤤柚子雪糕!食完一堆濃味既野之後!perfect 地送上小清新既雪糕👏🏻
難得朋友可以「拋夫棄子」幾粒鐘☝🏻
就同佢去左銅鑼灣lee 間野聞名不如見面既居酒屋😳😳😳

Book 左6點!重唔到我黎食下☺️👏🏻

比「日本直送」引到眼睛離唔開☺️
但又有選擇困難😭於是😳我地決定!
聖誕月!豪!一!次!😌🤗

黎個「omakase 」set!
Come on take my money 🤗😌

無論外表同味道都好正🤤🤤🤤新鮮!不時不食,岩時即食😆

特別係

有我最鍾意既左口魚裙邊🤤🤤🤤🤤

肥美厚切既三文魚👏🏻🤗是必須的

燒牛舌
牛牛燒到坑紋🤗厚身!唔會好硬!係有肉汁😌👏🏻

鐵板龍蝦😍
見唔見到好多膏呀!配埋洋蔥,蒜同葸!勁野味🤤🤤🤤
最細心既地方係!佢地幫你一早拆好左d 肉

一粒粒!岩曬平時懶得拆肉既我🤤🤤🤤🤤

柚子雪糕!食完一堆濃味既野之後!perfect 地送上小清新既雪糕👏🏻🤤

係等野食期間!鋪頭會每人比一塊許願板👏🏻
可以一邊畫一邊等食☺️ 我就緊係許左好多個願🤗包括希望日日有好野食啦🤤🤤🤤🤤

成為每位$800
2018-12-10 68 瀏覽
店面細細,但係裏面就充滿着人情味,今次雖然係我哋第一次嚟呢間居酒屋食嘢,但係都feel到店員嘅熱情招待,成為呢度客人回頭再幫襯嘅主要原因脆炸軟殼蟹田園沙律池魚通常池魚刺身一片片咁食,呢一個切碎嘅食法都唔錯,一小口一小口的鮮甜,令人好似食極都唔夠咁燒芝士煙肉年糕正啊!年糕淋bat bat ,呢種口感我超喜歡,而且發現咗煙肉的咸味同年糕的甜味真係幾夾松葉蟹腳壽司火炙左口魚裙邊壽司燒得幾香幾肥美櫻花蝦茶漬飯我個朋友話想試吓茶漬飯,聽就聽得多,但係我出去食日本野又真係冇叫過嚟食,茶味同埋飯一齊食,點諗都覺得唔妥當,但係呢個飯就改變左我對茶漬飯嘅固有觀念充滿咗櫻花蝦嘅香味,而且湯汁,原來都唔係想像中咁樣好似飲茶咁,係有淡淡的茶香,但係主要都係鮮美的味嚟嘅,伴有煙韌嘅珍珠米,幾唔錯嘅體驗

脆炸軟殼蟹田園沙律

燒得幾香幾肥美

櫻花蝦茶漬飯

2018-06-05
2018-12-10 1504 瀏覽
我鍾意食日本菜,亦都鍾意食Omakase,唔使自己諗食咩,有時真係傷透腦根。Omakase由師傅發板安排最當造嘅食材,亦比較新鮮。 今日就同朋友嚟試吓塩玉嘅Omakase $800一位。 門口就有一道祝福牆,掛左好多塊木板,寫滿祝褔嘅語句。入到嚟都見到已經有唔少客人。首先係一碟魚乾仔,朋友未到可以咬下先,消磨時間一流。呢度比較特別嘅係啲嘢食好快上枱,10幾分鐘之內所有嘢食都已經上齊,真係好有效率。合鴨煮係一道冷盤,去除咗多餘嘅脂肪,食喺嚟比較健康,因為係慢煮所以中間仍見紅嫩。 大木架,上面有十款珍品。 由左至右拾級而上,有白子同五款壽司:吞拿魚、葉血引、赤貝、深海池魚、牡丹蝦同赤穗蠔。白子係魚嘅精囊,聽聞係補身佳品,不容錯過。 葉血引第一次聽,原來係國寶級美食,長見識了。下層有三款刺身:鰤魚、拖羅、真鯛。拖羅根串燒,煙韌有咬口。五花腩串燒,油脂豐富,香味四溢。還有一道雞軟骨串燒。最後以雪糕作結。

門口就有一道祝福牆,掛左好多塊木板,寫滿祝褔嘅語句。

入到嚟都見到已經有唔少客人。

首先係一碟魚乾仔,朋友未到可以咬下先,消磨時間一流。

大木架,上面有十款珍品。

白子係魚嘅精囊,聽聞係補身佳品,不容錯過。

葉血引第一次聽,原來係國寶級美食,長見識了。

下層有三款刺身:鰤魚、拖羅、真鯛。

拖羅根串燒,煙韌有咬口。

五花腩串燒,油脂豐富,香味四溢。

還有一道雞軟骨串燒。

最後以雪糕作結。
2018-12-10 70 瀏覽
有時候 肥妹會想偷偷地 自己一個去食好野所以自己一個走左去食日本野 呢度裝修感覺好舒適 而且感覺好日本我揀左個800蚊Omakase 但肥妹較細食 所以就SKIP 左少量熱食喇首先黎個壽司5客 仲有刺身同蠔一上菜已經令人咋舌 因為係秋天用左楓菜作裝飾 多加一份秋天味道由左邊開始鱈魚白子 難得等到秋天先食到食落淡淡 好綿好滑好creamy而且 白子係美顏聖品 下一件係金錭  魚肉本身都係偏淡食落鮮嫰美味 然後就係帶子 未放入口已經聞到鮮味清甜gei 帶子配上暖暖gei 飯 一件真係唔係好夠之後接住就係三文魚肥美gei魚肉泛起油光 脂肪入口即溶三文魚味道即刻喺口入面散開 好滿足接住落黎gei 笠貝 同三文魚形成左對比比起三文魚濃郁gei 油脂 笠油係清爽而帶有海水味食落好似會係口入邊跳舞咁然係就係燒鰈魚裙邊 燒汁香濃魚肉軟滑 入口細膩而個蠔好爽口 帶有海水味 好滿足呀跟住 就係食刺身 有拖羅 油甘魚 鱈魚同白身魚白身魚軟滑 食落清淡 鮮甜油甘魚 油脂分佈平均 口感細嫩鱈魚肥美細滑 入口即溶而拖羅肥美 香滑到呢 入口即溶都不但止 肥美到差啲Chok食完凍野 跟住就要食串燒喇首先係串燒芝蔴雞
有時候 肥妹會想偷偷地 自己一個去食好野

首先係串燒芝蔴雞
芝蔴醬沾滿雞香左gei雞肉 香濃醬汁配軟滑雞肉 食指大動
蒜香燒豬肋骨 蒜味香濃 豬肋骨燒得香口 送酒一流

呢個係串燒雞軟骨 廚師話呢個係日本亞波美雞
咬落真係好JUICY, 軟骨有咬口 仲燒得好香口

最後 用個清爽gei 柚子雪糕做結美
柚子皮味道帶甘 為味覺清洗左一次

雖然係一個人gei 晚餐 但員工非常熱情
會成日照顧住我需要 好多客人 但聽到佢地會同每個客人都打下招呼
令人感覺好窩心