2019-11-04 207 瀏覽
私房菜?聽就很多了但是沒吃過幾次這次來到了壹食就醉吃飯在看菜期間身為邊爐控的我第一時間就被火鍋吸引住了在枱中間是現在十分流行的入枱式電磁爐湯底當然要先來(莞茜皮蛋湯)這湯十分香濃有濃郁的莞茜味而且皮蛋的份量也很多鵝腸腸油很多很香如果鵝腸沒有腸油的話真的是沒有那麼黑毛肚相信很多人會直接點牛柏葉就好但是黑毛肚跟牛柏葉的口感完全不同喜歡嘗鮮的可以一試珊瑚蚌很多人被這個名字騙了這個其實真身是海參的內藏但吃下是爽口鮮甜牛胸爽這個拿出來白雪雪的肉吃下油脂很香而且帶點咬口還有重點推廣就是他們的炸響鈴這個響鈴而且等的時間有點久但是很值得他們是新鮮炸出來的新解炸出來的響鈴只要放在火鍋中滾一滾就吸收了很多的湯汁加上在裡面帶點脆的口感還有就是腐皮的香味超級好吃

私房菜?
聽就很多了
但是沒吃過幾次
這次來到了壹食就醉吃飯
在看菜期間身為邊爐控的我第一時間就被火鍋吸引住了

在枱中間是現在十分流行的入枱式電磁爐

湯底當然要先來(莞茜皮蛋湯)
這湯十分香濃

超級好吃

• 鮮炸響鈴
  • 牛胸爽
2019-10-30 238 瀏覽
今晚收工後,又相約左好姐妹談天說地,我倆最愛找一間坐得舒適,不被店員約束的火煱店。 (例如: 限時,很想食客食完就離開)今晚精打細選, 選擇了“壹食就醉" ~>只聽店名,都知是一個輕鬆自在既地方。 在佐敦站步行過去一點也不遠,轉到入金巴利道一直前行不久,遠遠處已經見到餐廳燈箱 。 餐廳在大廈一樓,推門進去,已見到店員熱情有禮招待, 牆上還有小木板告示了時令海鮮,相當有趣 。餐廳內的格局是小房間間格,食客有點貴賓式包房享受之感。先點了清酒卜卜硯(細size),份量一點也不少, 店員還很貼心提醒, 滾後加入清酒就可食用。滾後加入清酒,硯鍋的鮮味已散發出來。 硯新鮮沒沙鮮甜, 有少許蒜蓉及清酒醇香。 必吃響鈴, 即叫即炸, 香脆熱辣辣,大堆之選。特級安格斯牛頸脊, 肉與脂肪比例平均, 切成一啖一口既大小, 用硯肉湯灼熟, 鮮甜爽口有牛味。大愛蜂巢豆腐, 豆腐除了爽口彈牙,同事吸盡了硯肉湯的精華。流心咸蛋豬肉丸, 丸是用半肥瘦豬肉新鮮手打, 灼熟後依然有咸蛋香味,肉質滑滑。蔬菜方面點了罕見新鮮紫淮山, 份量亦不少,新鮮香脆,是打邊爐健康之選。小妹勁愛萵筍,果然沒失望 ,新鮮大大件。娃
餐廳內的格局是小房間間格,食客有點貴賓式包房享受之感。

必吃響鈴, 即叫即炸, 香脆熱辣辣,大堆之選。

大愛蜂巢豆腐, 豆腐除了爽口彈牙,同事吸盡了硯肉湯的精華。
小妹勁愛萵筍,果然沒失望 ,新鮮大大件。
娃娃菜睇得出廚房是細心清洗及挑選, 每一條都洗得非常乾淨,看不出一點污漬及爛掉,睇得出餐廳對食材要求也很高。

今次我和好姐妹都食得開心,傾得盡慶。
房間的冷氣非常適中,不會覺得太熱和太冷,適合打邊爐。 而且最重要一點,是可以慢吃而不被催促。
今晚又再飽足地渡過了~

2019-10-27
2019-10-28 184 瀏覽
火鍋係我最愛,可以一鑊熟,一路烚下烚下,一路同朋友吹下水,又可以食好嘢。呢幾日涼涼地,意味著火鍋季節到啦(嘥氣啦!一年四季我都照打😂)。最近食左粥底火鍋同埋麻辣火鍋,今次想食特別d嘅(當然食牛係永恆不變😛)。上網搵左呢間,見到有清酒卜卜蜆,又係我好鐘意食既一樣野,唔洗唸,book枱啦。呢家店既位置唔難搵,佢喺金巴利道接近柯士甸路。如果喺美麗華經金巴利道一直向下行,5分鐘內到。不過佢係樓上舖,所以要留意佢個燈箱,顏色鮮艷,遠遠已經見到,去到大廈只要按鈴看更就會開門比你,然後上一層就到啦。佢地好特別,唔同普通餐廳一入去就係擺滿桌椅,佢地係一間間厢房既形式,每間房放1-4張枱。 我地今日坐最大果間房,入面有兩張大圓枱同3張4人枱。我地兩個人都可以坐4人枱,最鐘意咁舒服😍 職員好好,睇得出佢好有心機同客人溝通,閒談間我地叫埋個清酒卜卜蜆鍋,就可以慢慢剔咩餸啦,唔洗唸,牛頸脊一定走唔甩😍 娃娃菜,萵筍,蜂巢豆腐,都係我打邊爐既最愛。另外見好多人推「流心咸蛋猪肉丸」,「即炸響鈴」同埋「紫淮山」,好,叫埋!😋😋😋一遞紙,卜卜蜆來啦,時間拿捏得太好了吧🙈 呢個清酒卜卜蜆係要自己倒酒架喎,水一滾就即刻

一遞紙,卜卜蜆來啦,時間拿捏得太好了吧🙈 呢個清酒卜卜蜆係要自己倒酒架喎,水一滾就即刻倒,一淋上去,揮發出來既酒味好香,望住d蜆一粒粒張開嘴既時候好得意,呢次真係要同時間鬥快,喺佢老之前要食哂,不過點都好,頭啖湯一定要飲。其實個蜆由生煮到熟加埋酒只係幾分鐘,咁短時間,個湯已經好鮮,清酒煮熱左加埋卜卜蜆既鮮味變得超鮮甜,本來一匙羹一匙羹咁飲,後來係一碗碗飲囉😂 飲到幾乎見底我地就加湯準備打邊爐。

主角二號(牛頸脊):脂肪分布平均,色水新鮮,而且砌得厚薄適中,烚佢10秒左右,唔洗點醬汁就咁食,一咬落去有小小牛油從小肥膏爆出,好香牛味,肉質鮮嫩,夠滑。

流心咸蛋猪肉丸: 呢個重口味小小既要食先,一陣太飽應該食唔落🤣 但原來我唸太多,佢一d都唔漏,以為有咸蛋實咸,但出奇地佢啱啱好,猪肉好嫩,吾「鞋」。

即炸響鈴:未擺上枱已經聞到香味,啱啱炸起,熱辣辣仲出緊煙,浸3秒,香軟內脆,仲要索d鮮湯底,👍

紫淮山:幾特別,健康食品,新鮮又好味。

娃娃菜&蜂巢豆腐:個人好鐘意食,又係索湯汁系列,只要湯底好味,呢d都係必叫😋

萵荀:鐘意佢夠爽,又新鮮。

平時出街打邊爐叫菜,緊有d係爛既要㨂出來,但呢間比我既感覺好好,所有蔬菜🥬都好新鮮好靚。員工好有禮貌而且好細心,覺得佢地好有heart。

2019-10-24
  • 清酒卜卜蜆
2019-10-24 183 瀏覽
秋風起,又係約朋友打邊爐ge時候啦~朋友推介e間火鍋店 叫左清酒蜆做鍋底超級無敵地多 目測有4斤蜆同埋我係相當鍾意飲湯 個湯好鮮味 仲有陣陣清酒味 果然一食就醉店家好貼心 等我地食曬d clam先上菜 期間重不斷換骨碟 唔洗食到一台都係殼啊!我地叫左豬肉脆魚片平時好少見ge紫色淮山黑松露墨魚滑竹笙自家製現炸響鈴總括而言,食材都好新鮮,脆魚片好爽脆,紫色淮山值得一叫ga, 湯底又好味, d蜆多到 只係食佢都夠飽啦 而且好新鮮!
秋風起,又係約朋友打邊爐ge時候啦~
朋友推介e間火鍋店 叫左清酒蜆做鍋底

黑松露墨魚滑

竹笙

自家製現炸響鈴

2019-10-17 161 瀏覽
放工同朋友想打邊爐,於是去咗呢一間。本來想食卜卜蜆鍋但係原來已經賣晒,咁唯有叫豬骨煲,點知着個波都有驚喜喎,豬骨大大件,一個鍋仲有幾件豬骨,好入味。叫咗冇咁多肥肉嘅牛背脊,雪花平均,而且細碟都好多件,幾足料喎。每次打邊爐一定要叫響鈴,呢度嘅響鈴似乎係自製,因為想來嘅時候仲係暖粒粒,好似啱啱炸起咁,好鬆脆,而且夠油香。芝士蝦丸夠彈牙,咬落口又用咗嘅芝士,似乎真係手打,唔錯唔錯。呢度都坐得幾舒服,同埋而家如果幫手打個卡,就有涼茶送!

呢度都坐得幾舒服,同埋而家如果幫手打個卡,就有涼茶送!
2019-10-17 637 瀏覽
今日行到金巴利道,陪完屋企人行街,正肚餓想找餐廳之際,無意中讓我發現餐廳私房菜。店裡還有兩部大電視掛在牆上,可以一路食飯一路睇電視,好似係屋企食飯咁☺️。最正嘅係呢度可以點鍋底,或者就咁點炒小菜食。第一次食呢間餐廳一於點d炒小菜😋😋椒鹽鮮魷好有心思嘅椒鹽鮮魷,鮮魷表面薄脆,唔會有好多炸粉,鮮魷剛剛好熟,吃到魷魚的鮮鮮味,整道菜香口惹味南乳豬手煲一想碟就聞到香噴噴南乳味,南乳豬手蚊得好入味,煮得好lam,口裏啖啖骨膠原,配飯簡直一流。豆豉鯪魚油麥菜呢道菜簡單得來,味道總是讓人念念不忘,極具鑊氣的炒小菜。秘製輝哥沙拉骨醬汁酸酸甜甜又有點芝士沙律的味道,雖然叫沙津骨,但肉還是比較多👍🏻私房菜裡這道菜讓人驚喜。

豆豉鯪魚油麥菜
呢道菜簡單得來,味道總是讓人念念不忘,極具鑊氣的炒小菜。

2019-10-17
慶祝紀念
生日
2019-10-11 205 瀏覽
TST真係美食天堂出晒名,無論打邊爐定話日式料理,選擇真係多不勝數,分分鍾真係揀到手軟腳軟。-位於唔太起眼嘅樓上鋪壹食就醉 Jolly Restaurant, 朋友每次同我講有幾好食,真係頂唔緊金舖同佢試試佢!-卜卜蜆鍋賣晒真係勁唔好彩,話晒都係店嘅鐵鐵鐵招牌。不過好彩佢嘅都有幾個湯底可以選擇,我就揀咗芫荽皮蛋湯底,勁多皮蛋同芫荽。不過太肚餓關係唔記得影相so sad-配料方面
蜂巢豆腐🐝,索晒湯入面嘅精華。
酥炸午餐肉🌞表皮酥脆極點韭菜餃🆙韭菜豬肉不嬲都係完美配搭流心鹹蛋豬肉丸🐷超級特別,鹹蛋控必定要再三encore日本手打烏冬🇯🇵呢個就正常水準娃娃菜😋都幾新鮮新鮮紫淮山,紫色淮山新嘗試,老闆話更加健康招牌炸響鈴🎺即叫即炸,3秒食得超級脆口。
配料方面
蜂巢豆腐🐝,索晒湯入面嘅精華。

酥炸午餐肉🌞表皮酥脆極點

韭菜餃🆙韭菜豬肉不嬲都係完美配搭

流心鹹蛋豬肉丸🐷超級特別,鹹蛋控必定要再三encore

日本手打烏冬🇯🇵呢個就正常水準

娃娃菜😋都幾新鮮

新鮮紫淮山,紫色淮山新嘗試,老闆話更加健康

招牌炸響鈴🎺即叫即炸,3秒食得超級脆口。
2019-10-09 284 瀏覽
小編真係好耐無打邊爐啦今次見天氣轉凍咗就試試佢先!小編之前已經食過一次啦,今次發覺出埋打邊爐,點會有可能唔試試佢。我本身係想叫卜卜蜆鍋,因為真係超級照片,點知老闆笑住口同我哋講埋晒lol,無計啦只可以食住芫荽皮蛋湯,點知真係好有驚喜點解咁講?因為勁多皮蛋同埋香菜。配料方面小編嗌咗蜂巢豆腐,午餐肉,韭菜餃,流心鹹蛋豬肉丸,日本手打烏冬,娃娃菜,新鮮紫淮山,招牌炸響鈴。小編當中最最最最推薦一定係佢哋嘅招牌炸響鈴!點解?因為佢哋係新鮮去炸,一放落去個湯度馬上absorb晒d湯。同埋佢哋個流心鹹蛋豬肉丸,用特別嚟形容真係更適合不過!而且佢哋嘅價錢都唔係話太貴,CP值真係相當高唔係講經。

2019-10-08 182 瀏覽
好耐冇試過打邊爐,咁啱約咗朋友係尖沙咀食飯,佢話食過呢一間幾好食於是我哋就去咗試吓。座位幾闊落,坐得幾舒服。本身想叫卜卜蜆鍋,點知原來賣晒,睇嚟個個都食卜卜蜆。於是我哋叫咗個豬骨湯底,湯底都真係幾足料,有幾舊好大舊嘅豬骨。每次打邊爐都一定要叫肥牛,但係我哋見到今次有一隻牛肉叫做牛脊片,睇落都好唔錯喎,冇肥牛咁多肥肉,但係肉味就濃啲。我哋仲叫咗個手打芝士墨魚丸,芝士味都幾重,如果鍾意食芝士嘅話應該都會鍾意寫,而且墨魚丸都幾彈牙。最後我哋仲去某社交平台like左個page,送咗一渣五花茶,幾解渴。
2019-10-04 186 瀏覽
壹食就醉今晚收工後,同同事去左尖沙咀行街,我地俾哩間店既名吸引左,到底係會點醉?😂,上網查下原來得知係食卜卜蜆既😋,我地入左去試下😋🥰-我哋叫咗清酒煮卜卜蜆(小)份量睇落吾多,但原來食落都好多,俾左好多蒜蓉、辣椒煮,好香,煮到滾左之後先加入清酒🍶,好大陣酒味 清甜濃厚 真係未食先醉呀🤪,但係唯一不足係啲蜆有小小沙,不過證明啲蜆新鮮呀😙-小炒皇,有韭菜花、蝦干、蝦仁、魷魚、腰果、魚干等等,鮮味十足,炒得好有鍋氣,好大碟呀,好彩有我兩個大胃王清晒😋🥰-黃金蝦炸到金黃色好酥脆,每隻蝦都滿滿蛋黃😍,連殼都可以食埋,蝦肉新鮮彈牙,值得推介。-啫啫雞煲味道唔錯,食落小麻小辣,蒜頭煮到好淋,蒜味完全爆發出黎。啲雞啖啖肉而且好入味,雞肉嫩滑,另外入面仲有啲冬菇,好索味呀😍。依家某社交平台打卡分享仲有得送一渣涼茶🥳好正。-最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐⭐推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐-
壹食就醉
我哋叫咗清酒煮卜卜蜆(小)
小炒皇,
黃金蝦
炸到金黃色好酥脆,每隻蝦都滿滿蛋黃😍,
連殼都可以食埋,蝦肉新鮮彈牙,值得推介。
啫啫雞煲

依家某社交平台打卡分享仲有得送一渣涼茶🥳好正。
最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐
2019-10-03
  • 清酒卜卜蜆
  • 黃金蝦
2019-09-25 249 瀏覽
一班朋友黎打邊爐湯底好正,沙爹湯,清湯底都幾好,夠哂入味牛肉品質好正 食材都好新鮮 如果份量再多d就好仲要送左vip卡比我地,下次可以9折,服務態度都幾好,環境唔錯 可以一試
一班朋友黎打邊爐
湯底好正,沙爹湯,清湯底都幾好,夠哂入味

牛肉品質好正 食材都好新鮮 如果份量再多d就好

2019-09-25
2019-09-18 296 瀏覽
尖沙咀呢間壹食就醉,位於大廈1/F, 唔太起眼,但小菜十分好食,絕對值得一試。黃金蝦,蝦新鮮,炸得卜卜脆脆,成隻連殼食都得。蛋黃蓉黏在每一隻蝦殼上,整只蝦都鋪滿鹹蛋味,吃下外脆肉爽,蛋黃香味濃郁。魚腩煲,薑蔥惹味 , 鯇魚腩油香嫩滑,配以惹味醬汁,在悶熱天氣時享用,亦為佐飯好選擇。馬拉盞油麥菜,起源自馬來西亞的馬拉盞, 味道濃郁帶咸香。 用來炒菜惹味得來, 口感層次比一般炒菜更豐富,食到唔停口。呢度幫手係Facebook like &share, 仲送一大渣野飲,我地就揀左竹蔗茅根,下下火。

• 魚腩煲
  • 馬拉盞炒油墨菜
  • 黃金蝦
2019-09-16 199 瀏覽
今日去尖沙咀行街,行到咁上下肚餓了,就睇下有咩食啦。發現附近有間叫壹食就醉的餐廳,好似唔錯喎,有火鍋或者私房菜食,就同朋友上去醫肚擦返餐。 店員姐姐好熱情招呼,又介紹菜式比我哋。我哋點了黃金蝦,魚腩煲同馬拉盞油麥菜。黃金蝦好香脆,面頭布滿超多鹹蛋黃,非常甘香惹味,連手指都啜埋。 魚腩煲新鮮熱辣上枱,發出吱吱聲,魚腩甘香有油脂,十分美味。 馬拉盞油麥菜夠鑊氣,好香濃馬拉盞味道,油麥菜爽脆,好吃。餐廳還做緊優惠,凡like and share,就可以獲贈飲品。我們獲贈了一大支竹蔗茅根,好清甜 ,一邊吃餸一邊飲,啱曬。呢度環境好舒適,食得開心,下次可以同屋企人再嚟食晚飯。
今日去尖沙咀行街,行到咁上下肚餓了,就睇下有咩食啦。

魚腩煲新鮮熱辣上枱,發出吱吱聲,魚腩甘香有油脂,十分美味。

馬拉盞油麥菜夠鑊氣,好香濃馬拉盞味道,油麥菜爽脆,好吃。

呢度環境好舒適,食得開心,下次可以同屋企人再嚟食晚飯。
2019-09-05 289 瀏覽
最近很喜愛打邊爐,我跟朋友都會找些餐廳打邊爐。今次來到尖沙咀的樓上鋪打邊爐,店名有點特別叫壹食就醉,會不會吃完這餐就會醉呢,哈哈。店員會奉上醬料盤給我們去自調醬汁。這次我們點選了一鍋卜卜蜆湯底,鍋內卜卜蜆數量挺多的,很期待水沸騰的時候呢。手打墨魚滑可以是每次打邊爐都會點的,吃起來很新鮮,彈牙。黑豚肉每片都是很大塊的,份量不錯,值得一叫。鳳城水餃餡料包得滿滿的,吃起來都是豐富口感。最後當然要吃下麵做結尾吧,生麵給了湯底的精華,每一口都盡是滋味。其實除了打邊爐火鍋之外,也可以在這間店裡吃晚餐點小菜來吃的。食過這間,覺得環境不錯,帶同三五知己過來邊說邊吃,都是很舒適的。下次再來要點小菜試試天行,哈哈。

店員會奉上醬料盤給我們去自調醬汁。

手打墨魚滑可以是每次打邊爐都會點的,吃起來很新鮮,彈牙。

黑豚肉每片都是很大塊的,份量不錯,值得一叫。

鳳城水餃餡料包得滿滿的,吃起來都是豐富口感。

2019-08-29 256 瀏覽
今日同朋友黎到尖沙咀打邊爐,佢呢度既湯底有好多選擇,想食得健康既得我地當然就揀養生既藥膳醉雞湯底。入面有唔同既藥材,包括紅棗、淮山等等。仲有半隻醉雞可以自己調醬汁!首先,先將醉雞放落去煮,之後再放其他料。醉雞煮完之後好嫩滑,又有淡淡既酒香味,正!我地點左呢個流心鹹蛋豬肉丸,幾特別,同埋完全滿足我呢個鹹蛋粉絲。仲有呢個滋補羊肉片,又大份又新鮮!我地仲有叫左啲蔬菜,例如係萵筍同埋菇咁,好健康!另外,依家喺Facebook 分享店鋪既page就有一渣飲品送啊!
入面有唔同既藥材,包括紅棗、淮山等等。仲有半隻醉雞
可以自己調醬汁!
首先,先將醉雞放落去煮,之後再放其他料。
醉雞煮完之後好嫩滑,又有淡淡既酒香味,正!
仲有呢個滋補羊肉片,又大份又新鮮!
我地仲有叫左啲蔬菜,例如係萵筍同埋菇咁,好健康!