餐廳: 壹.01
資訊:

🍳 松露 - 芝士火腿蛋餅 HK$49・味道:松露牆濃郁甘香,連埋芝士好邪惡好正👍🏻・口感:外皮薄而且唔會太乾身,不錯吃!🍡 松露 - 我不是章魚燒 HK$26・味道:原來係炸墨魚丸+花枝丸!墨魚香同花枝甜都幾出,加埋松露醬令到成粒丸勁濕潤更rich,火箭菜同車厘茄中和返炸物嘅油膩,更refreshing🤓・口感:好彈口好動L動L嘅丸!🐤 花雕雞翼 HK$30・味道:酒香濃郁,after taste微甜,開胃小食!・口感:肉質結實但唔會柴口👍🏻⛄️ 雪人與屋 HK$60> 草莓大福+粟子炸鮮奶・味道:呢個搞唔掂😩,草莓大福個皮唔係糯米皮都唔緊要,係冰皮仲要係放喺雪櫃好多日乾硬化,一咬裂開成口粉嘅冰皮🤮,個草莓幾大粒幾甜都救唔返😪粟子蓉正常但鮮奶冇乜奶味,連煉奶都欠奉,炸得太水勉強成型,唔得喎😵‍💫・口感:阿婆腳皮冰皮+太水炸鮮奶,外加呢個dish等咗3個staff喺到搞至少20分鐘,畀啲咁嘅嘢出嚟,失望🫸🏻🍚 401香蔥紫菜手撕雞飯 HK$59・味道:冇上次咁好食🥲個雞冇乜調味,之前係鹽水雞嚟,而家只靠紫菜同啲配菜幫手頂住🥺・口感:正常啦~🍠 全手作芋頭鮮奶 HK$26・味道:呢
🍳 松露 - 芝士火腿蛋餅 HK$49
・味道:松露牆濃郁甘香,連埋芝士好邪惡好正👍🏻
・口感:外皮薄而且唔會太乾身,不錯吃!

🍡 松露 - 我不是章魚燒 HK$26
・口感:好彈口好動L動L嘅丸!
松露 - 我不是章魚燒
松露 - 我不是章魚燒

🐤 花雕雞翼 HK$30
・味道:酒香濃郁,after taste微甜,開胃小食!
・口感:肉質結實但唔會柴口👍🏻
花雕雞翼

⛄️ 雪人與屋 HK$60
> 草莓大福+粟子炸鮮奶
雪人與屋

🍚 401香蔥紫菜手撕雞飯 HK$59
・口感:正常啦~
401香蔥紫菜手撕雞飯

🍠 全手作芋頭鮮奶 HK$26
・味道:呢個王牌都跌咗watt,鮮奶味依然濃郁,但芋頭打得唔夠綿,顆粒感太重仲有啲用飲管都吸唔到。
・口感:再綿密啲就更好~
全手作芋頭鮮奶

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:同波妹已經係三定四訪101,我哋一致覺得味道似係轉咗手先會唔同咗🧐今次整體跌晒watt🥲
全手作芋頭鮮奶
6天前 0 瀏覽
呢間便當飯堂到夜晚人流仍然絡繹不絕,亦無阻大胃放工去呢間TGIF嘅決心鮮奶卷外皮好有麵包香,裡面牛奶好流心不是章魚燒章魚燒調味方法處理花枝丸,又大粒又滿滿明太子醬,夾埋蔥絲同漬物食味道更豐富素鰻魚飯原來係用茄子扮鰻魚,惹味程度有過之而無不及仲有大量醃菜、蔥絲同漬物啖啖好味又充足呢排佢地有新嘅甜品出爐,用班蘭整嘅河粉,真係激香,質感又嫩又彈,仲有大量生果陪襯奶豆腐整得好嫩滑,有雪糕壓頂同爽彈木蓮籽,成杯甜品組合完美仲有一個甜品正到飛起,就係花生冰淇淋卷,用wrap包住花生碎、芋頭味同豆腐味雪糕,仲可以加多啲芫荽,估唔到口感同味道都極佳,超級過癮作為台式便當飯堂,手搖飲品少不了,仙草雙檸冬瓜茶,檸香同大量仙草絕不違和,反而更清新另外仲有啲養生茶選擇,啱晒講求修身嘅胃民

脆炸鮮奶卷

鮮奶卷外皮好有麵包香,裡面牛奶好流心

明明•我不是章魚燒

素 - 薑蔥素鰻魚飯(茄子)

素鰻魚飯原來係用茄子扮鰻魚,惹味程度有過之而無不及

仲有大量醃菜、蔥絲同漬物

啖啖好味又充足

芋見百寶奶豆腐

奶豆腐整得好嫩滑,有雪糕壓頂同爽彈木蓮籽,成杯甜品組合完美

仙草雙檸冬瓜茶

檸檬山楂荷葉茶(修身去脂)

另外仲有啲養生茶選擇,啱晒講求修身嘅胃民

2025-03-14
5 分鐘 (堂食)
脆炸鮮奶卷
明明•我不是章魚燒
素 - 薑蔥素鰻魚飯(茄子)
仙草雙檸冬瓜茶
  • 雙檸冬瓜茶
6天前 0 瀏覽
蜜汁排骨便當呢個排骨即時去炸,所以要等10分鐘到,但值得等待,因為熱辣辣,外層個皮好脆,塗上蜜糖,撒上芝麻,調味出色,唔係普通嘅孜然粉那麼普通。香蔥紫菜手撕雞飯主食將飯轉咗豆腐,啱晒夜晚唔想食白飯嘅人/控糖/減肥嘅人~撈勻紫菜、香蔥、手撕雞,口感味道同樣豐富。手撕雞不是幼身一條條的,份量頗多,食完好飽肚。明明 •我不是章魚燒呢個係花枝丸~明太子汁~日x台式小食。台北夜市小食拼盤有三款小食:台灣腸、花枝丸同埋鹽酥雞,香口惹味鮮果斑蘭河粉河粉係綠色的,係斑蘭味,Q彈爽滑。加上芒果、士多啤梨水果,色彩繽紛,唔可以揀半份,一個人食都冇問題。

明明 •我不是章魚燒
呢個係花枝丸~明太子汁~日x台式小食。

台北夜市小食拼盤
有三款小食:台灣腸、花枝丸同埋鹽酥雞,香口惹味

試食活動
觀塘呢間台式餐廳任何時間都咁受歡迎過咗午飯時間.依然坐滿食客2:30後全單仲有九折優惠.超抵食餐廳仲推出咗多款新口味嘅甜品✨魯肉便當魯肉粒粒有嚼勁.夠入味加入不同配料.色香味俱全✨台北夜市小食拼盤 台灣腸.花枝丸.鹽酥雞球 一次過品嚐三款台式小食✨酥子青瓜手撕雞 肉質嫩滑啖啖肉灑上黑白芝麻.一盒份量滿滿✨鮮果班蘭河粉 綠色嘅班蘭河粉.帶點椰香味道口感滑溜溜配上新鮮水果.賣相繽紛味道唔會太甜✨花生冰淇淋卷 第一次食呢款甜品薄薄嘅外皮裡面包著香芋+豆腐雪糕 同花生碎近接夏日嘅必食甜品
觀塘呢間台式餐廳任何時間都咁受歡迎

近接夏日嘅必食甜品
2025-04-14
午餐
試食活動
星期六同朋友上烘焙班前🥧,食個lunch先~今次去【壹.01】食台灣嘢,餐廳裝修可愛😍,搞鬼句子道出觀塘打工仔的心聲🤣《2人小食套餐》包括便當、蛋餅及小食,完美滿足樣樣都想試嘅我🥰~🥩蜜汁排骨便當排骨大大件😍,炸皮金黃酥脆,淋上蜜汁,咸咸甜甜好惹味,排骨入口肉嫩柔軟👍🏻!!配菜豐富,有台灣腸、鵪鶉蛋及各種蔬菜,而且係肉燥飯🤩,超開心滿足❤~😈邪惡蛋之戀即係手作芋泥肉鬆脆皮蛋餅😍‼️芋頭控必食‼️外皮酥脆芋泥綿密細緻😋,有濃郁芋頭味,肉鬆增添口感及味道! 口感有層次及豐富呢👍🏻~🥃花雕雞翼入口有香香的花雕酒味🤤,雞翼入味,肉嫩有汁!下次試下炸花雕雞翼先~🧆鹽酥雞球金黃色的外皮香酥脆😋,雞球彈牙多汁,有濃濃鹽酥香氣,惹味開胃。🦑酥炸花枝丸外脆內彈牙,有微微海鮮甜味🤤~🍼零冰芋頭鮮奶(中)芋泥香滑綿密😋,鮮奶濃郁順滑,甜度剛好,真材實料🥰🍋仙草雙檸冬瓜茶(大)有青檸和檸檬清香及獨特清爽酸味🤤,微甜清爽又解喝,仙草嫩滑Q軟👍🏻,增添了口感~🧀芝.紅茶(大)紅茶微苦清香,加上咸甜的芝士奶蓋,入口順滑綿密,層次豐富,紅茶的清爽中和了奶蓋的濃厚🥰。😋超滿足呢~2:30pm後,只要follow【壹.01】
星期六同朋友上烘焙班前🥧,食個lunch先~
🥩蜜汁排骨便當
😈邪惡蛋之戀
即係手作芋泥肉鬆脆皮蛋餅😍
‼️芋頭控必食‼️
🥃花雕雞翼
入口有香香的花雕酒味🤤,雞翼入味,肉嫩有汁!
下次試下炸花雕雞翼先~
🧆鹽酥雞球
🦑酥炸花枝丸
外脆內彈牙,有微微海鮮甜味🤤~
🍼零冰芋頭鮮奶(中)
芋泥香滑綿密😋,鮮奶濃郁順滑,甜度剛好,真材實料🥰
🍋仙草雙檸冬瓜茶(大)
🧀芝.紅茶(大)
😋超滿足呢~

2:30pm後,只要follow【壹.01】嘅社交平台就有9️⃣折,好抵食~
下次想試試招牌🥭芒果魯肉飯先!
2025-04-17 0 瀏覽
🍃 鮮果斑蘭河粉 第一次吃就驚艷!斑蘭葉的香氣很特別,搭配當季水果很清爽,河粉滑溜順口,甜度調得剛好,夏天吃真的很解暑~ 🥛 熟豆奶(中杯) 豆香味濃郁,喝起來溫潤順口,不會太甜,早上來一杯整個人都暖起來了,豆漿控一定會喜歡! 🍯 蜂蜜柚子茶(熱飲) 冬天最愛這一味!柚子醬給得很足,蜂蜜的甜味很自然,熱熱喝超級暖身,感冒時喝特別舒服~ 🌶️ 辣椒大蔥排骨飯(加蝦皮) 愛吃辣的人必點!大蔥爆香的味道很夠,排骨燉到輕輕一咬就骨肉分離,加蝦皮提鮮後更下飯,建議要配飲料比較解辣。 🥭 芒果滷肉飯 原本覺得是黑暗料理,沒想到意外和諧!芒果的酸甜中和了滷肉的油膩,吃起來很開胃,敢嘗鮮的朋友可以試試看~ 🍮 脆炸鮮奶卷 現炸的超燙口!外皮金黃酥脆,咬開會爆出濃濃奶香內餡,記得要趁熱吃,放涼口感會差很多。 💜 古早味芋泥卷 芋頭控看到絕對忍不住!芋泥綿密又不會太甜,外層酥皮帶點焦香,配無糖茶剛剛好,每次來都要打包一份回家。 🌭 北夜市小食拼盤(台灣香腸+椒鹽) 香腸肥瘦適中,咬下去會爆肉汁!簡單撒點椒鹽就很好吃,突然懷念起夜市的味道~

🍃 鮮果斑蘭河粉

🥛 熟豆奶(中杯)

🍯 蜂蜜柚子茶(熱飲)

🌶️ 辣椒大蔥排骨飯(加蝦皮)

🥭 芒果滷肉飯

🍮 脆炸鮮奶卷

💜 古早味芋泥卷

🌭 北夜市小食拼盤(台灣香腸+椒鹽)

主打台式便當🍱、蛋餅、台式小食, 最近仲推出咗幾款新甜品, 有鮮果班蘭河粉、芋見百寶奶豆腐、花生冰淇淋卷, 下次要試吓先🤩!另外, 而家所有飯類都可以轉做豆腐底, 好適合控糖/減肥人士, 而且味道不減, 健康之選!📢2:30pm後堂食/外賣全單9折, 樣樣嘢食大份兼抵食, 性價比高! 🥢邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅)芋頭控必試👍🏻 即叫即製, 蛋餅皮煎至脆脆地, 咬落有微煙韌嘅口感, 裏面包住爆餡芋泥同肉鬆, 非常足料!手打芋泥好綿密, 芋味濃郁🍠, 又唔會太甜膩, 肉鬆帶鹹香, 令味道層次🆙 芋泥同肉鬆好夾, 十分滋味😋!🍱風琴豆腐牛肉飯牛肉份量好多, 風琴豆腐索晒啲牛肉汁, 好入味, 很好下飯!仲可以免費加飯㗎!🍱薑蔥牛肉飯上面鋪滿牛肉, 配上薑蔥、蔬菜等, 非常足料!🍱手撕雞便當 有大量手撕雞, 配搭椰菜🥬、鵪鶉蛋🥚、青瓜絲🥒、台灣腸等等, 雞肉好嫩, 加埋一杯胚芽豆奶🥛, 滿足又飽肚~🥤手作芋頭鮮奶#芋泥控 一定要試吓💜以玻璃瓶裝住, 芋泥份量非常多, 足足佔三份二!香滑綿密嘅芋泥配上鮮奶🥛, 好飲!

🥢邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅)

🍱風琴豆腐牛肉飯

🍱薑蔥牛肉飯
上面鋪滿牛肉, 配上薑蔥、蔬菜等, 非常足料!

🍱手撕雞便當

🥤手作芋頭鮮奶
#芋泥控 一定要試吓💜
2025-04-12
  • 邪惡蛋之戀
再再再回訪呢間觀塘人氣台灣餐廳,真心推薦‼️一齊支持小店‼️💫2.30pm後仲有全單9折 ❤️ 蜜汁排骨便當排骨成碗咁大,超級大塊!有蜜汁所以甜甜地,又唔乾唔鞋!好抵食🥹而家所有飯仲可以轉豆腐底!好健康😍 💛脆炸鮮奶卷,古早芋泥三文治必食!次次都叫!鮮奶卷外脆內滑,仲有少少流心😍芋泥三文治都好好食👍🏻酥脆既餅乾夾住微甜既芋泥 🧡邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆)真係巧多芋泥,配埋肉鬆,咸甜咸甜咁芋泥控要試💕不過會好飽🤣 💚鮮果斑斕河粉今期新品!我地叫左半份,估唔到幾好食!斑斕河粉夠滑,而且真係有斑斕味,配上鮮果😍💯 💙仙草雙檸冬瓜茶💜芝士奶蓋綠茶(加豆腐布丁)不得不讚佢既奶蓋,芝士味好濃🥰布丁都好食 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥🐣/5食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5 性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5 回頭率:🐥🐥🐥🐥🐥/5 (已回訪)
💫2.30pm後仲有全單9折

❤️ 蜜汁排骨便當
而家所有飯仲可以轉豆腐底!好健康😍

💛脆炸鮮奶卷,古早芋泥三文治
必食!次次都叫!
鮮奶卷外脆內滑,仲有少少流心😍
芋泥三文治都好好食👍🏻酥脆既餅乾夾住微甜既芋泥

🧡邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆)
真係巧多芋泥,配埋肉鬆,咸甜咸甜咁
芋泥控要試💕不過會好飽🤣

💚鮮果斑斕河粉

💙仙草雙檸冬瓜茶
💜芝士奶蓋綠茶(加豆腐布丁)
不得不讚佢既奶蓋,芝士味好濃🥰布丁都好食

環境:🐥🐥🐥🐥/5
服務態度:🐥🐥🐥🐥🐣/5
食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5
性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥🐥/5 (已回訪)
呢間開喺觀塘工廈區嘅壹.01堅持用台灣直送食材+每日手工製作,成個餐牌充滿台灣古早味,每啖都食到誠意!🍗 香蔥紫菜手撕雞豆腐嫩滑豆腐鋪滿手撕雞絲,再灑上台灣直送香蔥同紫菜碎,鹹香帶點海味,送飯一流!咬落軟綿綿又帶少少嚼勁,啱晒減緊脂嘅朋友仔🍖 蜜汁紫菜排骨飯排骨用秘製蜜汁醃到入味,炆到軟稔骨都入味,咬開肉汁爆晒出嚟!鋪面嘅紫菜碎同排骨汁撈埋飯,鹹甜夾雜超惹味,成碗飯即刻清光!🍚 香蔥紫菜魯肉飯台灣魯肉飯靈魂喺肥瘦均勻嘅豬肉燥,呢度用慢火熬足幾個鐘,肉香滲透每粒米!加上香蔥同紫菜點綴,鹹香不膩🌶️ 辣椒大蔥牛肉飯牛肉片嫩到出汁,配上台灣大蔥爆香,再落少少自家製辣椒醬,微辣帶蔥香超開胃!飯底仲鋪咗芽菜增加口感,重口味人士必試呢個惹味組合~🥛 全手作芋頭鮮奶每日新鮮蒸芋頭,手搗成綿密芋泥,落足鮮奶打成順滑奶昔,飲到陣陣芋頭香!咬落仲有芋頭顆粒,真材實料夠飽肚,做下午茶一流~🍵 古早綠茶用台灣茶葉沖泡,帶淡淡炒米香,飲落清涼解渴,甜度剛好唔會膩!家陣下午二點後仲有9折添!觀區朋友友唔好錯過啦❤️📍壹.01觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

🍗 香蔥紫菜手撕雞豆腐

家陣下午二點後仲有9折添!觀區朋友友唔好錯過啦❤️

📍壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2025-04-16 26 瀏覽
店舖乾淨明亮,店員親切好笑容,餐牌選擇多,食物價廉物美。難怪雖然位置稍為隔涉,晚餐都幾乎一直full house。 ✦ 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治鮮奶卷奶香味好出,唔似平時得口感一陣油膩。芋泥二文治外皮香脆,夾住一層厚芋泥,香滑濃郁。 ✦ 台北夜市小食拼盤有鹽酥雞、花枝丸同台灣腸。份量多。鹽酥雞皮脆肉嫩,仲咬得出肉汁。花枝丸彈牙香口。台灣腸沾有蜜糖,卜卜脆皮,甜甜哋。 ✦ 蜜汁排骨便當份量多,蜜汁排骨係酥炸排骨,咸甜平衡,肉質軟嫩,調味香口。最驚喜係轉咗豆腐底,真係香滑、豆味香濃嘅豆腐,配搭咸菜、鵪鶉蛋等,層次豐富。 ✦ 芋見百寶奶豆腐香滑芋頭雪糕,配搭斑蘭河粉、芒果、士多啤梨、爆珠,味道豐富。最喜歡都係豆腐底,軟綿滑溜。 ✦ 爆珠馬蹄椰子水馬蹄椰子水清甜解渴,中和返稍熱氣嘅台灣菜。爆珠汁水杰身濃郁。 ✦ 八寶桂圓玫瑰茶養血之選,好足料,有紅棗、枸杞、山楂、玫瑰等。

✦ 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治

✦ 台北夜市小食拼盤

✦ 蜜汁排骨便當

✦ 芋見百寶奶豆腐

✦ 爆珠馬蹄椰子水

✦ 八寶桂圓玫瑰茶
養血之選,好足料,有紅棗、枸杞、山楂、玫瑰等。

八寶桂圓玫瑰茶

八寶桂圓玫瑰茶
芋見百寶奶豆腐
特盛薑蔥排骨便當轉豆腐底+$4呢家可以轉豆腐底 低卡便當就唔怕肥拉😍😍佢地排骨都係滿滿的又大舊又薄炸粉😍食甘多次都係質素無變👍👍配菜仲有鵪鶉蛋、青瓜、椰菜 🥬口感超豐富🤤🤤薑蔥粉量好多好中意~🩷便當都係佢地心機之作✨芋泥肉鬆蛋餅芋泥肉鬆都係滿滿啲 爆晒餡😍好食😋😋夜市小食拼盤有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞花雕雞翼超中意台灣腸 佢仲要加埋蜜糖🍯點住食 好正牙🤤🤤!!!花雕雞係凍食 好重酒味入晒味🩷花生冰淇淋卷我仲叫左多芫茜🌿真心無唸到甘夾甜品 好有趣🤩😍😍😍個皮好薄唔會話食完正餐食呢個飽到食唔落!好好食😍😍香芋雪糕好香濃😍😍👍推薦!!芝士奶蓋綠茶爆珠馬蹄椰子水奶蓋都係超濃厚😍😍爆珠馬蹄超得意🤣😆😆好清爽清甜✨✨✨
特盛薑蔥排骨便當
轉豆腐底+$4
便當都係佢地心機之作✨

芋泥肉鬆蛋餅
芋泥肉鬆都係滿滿啲 爆晒餡😍好食😋😋

夜市小食拼盤
有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞
花雕雞翼

芝士奶蓋綠茶
爆珠馬蹄椰子水
奶蓋都係超濃厚😍😍爆珠馬蹄超得意🤣😆😆好清爽清甜✨✨✨
  • 花生冰淇淋卷
2025-04-16 0 瀏覽
「觀塘有一間大碟夾扺食既台式料理」小編今次就帶大家黎到觀塘,同大家介紹一間由幾個2x歲年輕人主理,勇敢追夢既平民台式料理店 一 壹.01 @1.01_ig🌟邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) $45雖然系第二次黎,但系又點少得招牌名物,蛋餅煎得香脆,加埋滿滿既芋泥同肉鬆,足料又扺食🤤👍🏻🌟蜜汁排骨便當 $68排骨外表炸得相當酥脆,一咬開肉質軟腍,帶啖啖香甜味,整體而言鹹中帶甜,非常好餸飯🤤👍🏻🌟花生冰淇淋卷 $38卷皮口感煙煙韌韌,包住大量花生粉,香菜同埋芋頭雪糕,份量比小編系九份食到既花生冰淇淋卷更大份更滿足🤤👍🏻👍🏻🌟特盛薑蔥牛肉飯 $77既然叫得做特盛,無論系薑蔥,抑或系牛肉既份量都真系好豐盛,好誇張🤤👍🏻👍🏻📍壹.01地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖#觀塘 #壹01 #蛋餅 #牛肉飯 #留港消費 #支持小店 #台式料理 #覓食觀塘 #食在觀塘 #良心小店💛 #芋頭鮮奶 #為食關注組 #觀塘食乜好 #香港美食地圖 #蜜汁排骨便當 #花生冰淇淋卷 #邪惡蛋之戀 #中海日升中心 #特盛薑蔥牛肉飯 #芋泥肉鬆脆皮蛋餅 #九十後行到邊食到邊#HKIG #HKIGER #HON
「觀塘有一間大碟夾扺食既台式料理」

🌟邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) $45

🌟蜜汁排骨便當 $68

🌟花生冰淇淋卷 $38

🌟特盛薑蔥牛肉飯 $77

📍壹.01
地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-04-15 0 瀏覽
減肥嘅朋友真係可以試吓觀塘呢間親民小店見到好多人介紹 特登過嚟食🤟🏻我食咗3樣嘢同1杯飲品埋單都係$115椒蔥素手撕鷄飯 轉豆腐$61素手撕雞即係菇 食落爽口 幾彈牙✅ 菇同埋薑蔥嘅份量都好多 我自己叫咗多椒蔥 食落係勁香麻油同埋辣油香🥹🙏 裏面嘅配料都唔少 有紅薑🫚青瓜絲🥒雪菜等等☝🏻每啖都口感豐富😋 唔會太鹹 加$5可以轉豆腐 口感幾嫩滑💟食完真係feel到飽😂 低卡又可以控糖 下次可以再encore呢個🫶🏻魯肉汁肉燥蔬菜 走汁$16我叫咗走汁 但係入面嘅西蘭花同椰菜🥬有調味過 唔會淡味 欣賞佢唔會煮得好腍 味道正常發揮🔆鮮果斑斕河粉$35呢款甜品係用0卡糖整成🫶🏻河粉食落都幾重斑斕味 有淡淡的椰子香🥥 口感好爽滑🥰 士多啤梨酸咗少少🤏🏻但芒果幾香甜 細細份 卡路里唔高值得一試古早綠茶$16 見到佢哋嘅甜品都係用0卡糖整成 飲品都可以轉0卡糖 真心幾抵食🥹1個人食咗3樣嘢1杯飲品🥤like埋 社交平台 都係$115 食得開心🥳次去觀塘都要再去多次😆下次想食佢個芋泥三文治🥪
減肥嘅朋友真係可以試吓觀塘呢間親民小店

鮮果斑斕河粉$35

古早綠茶$16

• 薑蔥手撕雞飯
2025-04-14 0 瀏覽
台灣菜「壹.01」深受大眾喜愛🇹🇼平時夜晚都全場爆滿👥本身免加一,宜家下午2點30分後仲緊9折優惠🎉.蜜汁辣椒大蔥排骨粉絲🍜單點$59💰排骨即叫即炸外皮脆卜卜🥩啖啖肉搽上蜜汁同芝麻🍯食落香甜🤤配上椰菜🥬大蔥、漬物、辣椒🫑.明明·我不是章魚燒(6粒)🐙單點$48💰其實係花枝丸加上木魚、蔥絲、漬物、明太子醬🍢每一粒墨魚丸都有大大粒花枝😍十分彈牙😋.脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治🥢單點$48💰鮮奶卷香脆,內餡流心幼滑🍼二文治用2塊酥脆餅乾夾住綿密香甜嘅芋泥🍪.拉絲芝士火腿蛋餅🍳單點$45💰蛋餅微脆煙韌😗加上拉絲芝士同火腿🧀🍖好滿足😌.炸花雕雞翼(3隻)🍗單點$30💰花雕酒味濃郁入味,食完口腔仍然散酒香🍶雞翼外脆內嫩😆仲有好多肉汁😛.小鮮果斑蘭河粉(2客)🌈單點$32💰斑蘭河粉爽滑,帶微微斑蘭味🌱配上士多啤梨同芒果🍓🥭.黑糖珍珠鮮奶(中)🧋單點$35💰.芋圓波波鮮奶(中)🥛單點$31💰有唔少芋泥同芋圓💜
黑糖珍珠鮮奶(中)🧋單點$35💰
芋圓波波鮮奶(中)🥛單點$31💰有唔少芋泥同芋圓💜
  • 花雕雞翼
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
  • 秘製厚切蜜汁豬扒
  • 我不是章魚燒
觀塘人應該唔會對呢間人氣台灣野感到陌生,性價比夠晒高。最近加入左唔少健康元素,香蔥紫菜手撕雞飯 $59主食選擇除左白飯外,好欣賞加入左豆腐(+$4),啱晒生酮/想減脂人士嘅低卡之選。豆腐底滑嫩,加埋紫菜,豆香同紫菜好夾。手撕雞份量好多,肉質嫩滑,芝麻香十足。台北夜市小食拼盤 $45拼盤有3款小食:台灣腸、花枝丸和鹽酥雞。每次黎都必點鹽酥雞,炸得酥化,椒鹽香炸鮮奶・芋泥二文治 $48炸鮮奶鮮奶滑溜,牛奶香味甚足。第一次見用餅乾夾住芋泥再炸,個人更喜歡用麵包炸後嘅口感。鮮果斑蘭河粉 $35新推出多種甜品,斑蘭河粉估唔到唔係淨係得個色,斑蘭味好香,仲要係用上0卡糖,食完無咁大罪惡感。另有半份揀,啱晒一人一杯珍珠奶茶 $25全手作芋頭鮮奶 $26無冰同無額外加糖嘅芋頭鮮奶唔會太甜,牛奶味香濃,芋泥綿密。14:30後follow ig有9折,折左更加抵食!

香蔥紫菜手撕雞飯 $59
香蔥紫菜手撕雞飯

豆腐底滑嫩,加埋紫菜,豆香同紫菜好夾。
手撕雞份量好多,肉質嫩滑,芝麻香十足。

台北夜市小食拼盤 $45

炸鮮奶・芋泥二文治 $48

鮮果斑蘭河粉 $35

珍珠奶茶 $25

全手作芋頭鮮奶 $26
無冰同無額外加糖嘅芋頭鮮奶唔會太甜,牛奶味香濃,芋泥綿密。

14:30後follow ig有9折,折左更加抵食!