灣仔📌 壺灣仔大王東街20號地舖上星期跟同事經過灣仔大王東街,見開咗一間【 壺 Potion House 】 --- 全港首間以果凍作主題的茶飲店。Menu 上有很多茶飲款式,而配料都很多元化,有茶凍、嫩仙草、豆漿凍都係我喜歡的配料。𖧷 楊枝甘露椰奶冰沙 $45不過呢排成30幾度熱到一個點,二話不說我就揀咗楊枝甘露椰奶冰沙。沙冰相當幼細,芒果與椰奶好 Match,沙冰透心涼致極 💛𖧷 壺奶茶$31 + 茉莉綠茶凍$5同事我揀咗 Signature 奶茶 + 茉莉綠茶凍,佢話珍珠奶茶飲得多,奶茶 + 果凍真係第一次 🤍 佢話估唔到出奇咁夾,茶凍清甜,質感Q彈。𖧷 拉絲麻糬抹茶拿鐵 $48有個同事係超級麻糬控,揀咗拉絲麻薯抹茶拿鐵。佢話抹茶有茶香,麻糬質感軟糯柔滑,用飲管都好易啜到,飲每一啖都有口感,佢就好滿意喇。𖧷 熟成紅茶豆漿凍 $33我上司最講究茶,喜歡茶飲,佢問店員哥哥有乜推介? 就推薦咗作佢揀熟成紅茶豆漿凍。我上司話個豆漿凍好味過食豆腐花,佢最欣賞係個紅茶不苦澀、好入口,所以鍾意飲茶底嘅朋友可以考慮品嚐下。⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹
灣仔📌 壺
灣仔大王東街20號地舖

𖧷 楊枝甘露椰奶冰沙 $45

𖧷 壺奶茶$31 + 茉莉綠茶凍$5
𖧷 拉絲麻糬抹茶拿鐵 $48
𖧷 熟成紅茶豆漿凍 $33

⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹
飲品 🧋【 壺 】
地點 📍 灣仔大王東街20號地舖
消費 💰 均消 $42
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
2024-07-15
  • 壺奶茶+茶凍
  • 楊枝甘露椰奶冰沙
🔹🧋【 壺 𝗣𝗢𝗧 • 𝗜𝗢𝗡 𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘 】 🧋🔹⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄由台灣師傅在香港本地研發,「壺」係全港首間以果凍作主題嘅茶飲店,坊間少有,非常特別🤩🧋壺珍珠奶茶店內材料由台灣直送,真材實料,難怪招牌珍珠奶茶香滑順口,珍珠勁煙韌彈牙👍🏻 而且甜度適中,非常讚💯 另加$5加咗「茉莉綠茶凍」,質感輕盈,口感滑捋捋,味道清甜,必試啊☺️🥭楊枝甘露椰奶沙冰限定冰沙系列都必須大力推薦‼️芒果同椰奶嘅組合非常夾,香甜又不會過膩,仲飲到粒粒芒果果肉💛 冰粒大小適中,夏天飲真係透心涼🧊店內環境非常有設計感,打卡一流💙⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄💛楊枝甘露椰奶沙冰($45)🤎壺珍珠奶茶($36)+💚茉莉綠茶凍(+$5)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:壺 (灣仔)灣仔大王東街20號地舖⋄🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami灣仔⋄⋄⋄#foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食
🔹🧋【 壺 𝗣𝗢𝗧 • 𝗜𝗢𝗡 𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘 】 🧋🔹

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🧋壺珍珠奶茶

🥭楊枝甘露椰奶沙冰

店內環境非常有設計感,打卡一流💙

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

💛楊枝甘露椰奶沙冰($45)
🤎壺珍珠奶茶($36)
+💚茉莉綠茶凍(+$5)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:壺 (灣仔)
灣仔大王東街20號地舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami灣仔

#foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #壺 #新茶飲 #果凍特飲 #台灣直送原料 #手工調製 #消暑 #冰沙系列 #灣仔 #香港餐廳推介 #potionhouse #灣仔美食 @pot.ionhouse
2024-07-18
午餐
2024-11-21 72 瀏覽
第一次寫食評,真的唔好意思,而且亦係第一次買你的飲品,店舖外貌10分精緻,可借飲品質素未能符合最低標準,真的非常失望!這應該都係最後一次,不會再購買你們的任何飲品。本來興致勃勃同同事一起選購你的飲品,最後失望而回,也浪費了金錢。我們午餐共購買了11杯凍熱飲品,以我飲咁多手搖飲品,從來未試過咁難飲嘅鐵觀音奶茶手搖飲品,完全冇鐵觀音茶味,奶又過多,得2杯熱飲可以過得去,可能因為熱飲。真的希望你們可以改善一下。

2024-11-08 169 瀏覽
壺 @灣仔🪡灣仔大王東街20號地舖💰$35-50經過店舖覺得好有style就行去睇下,原來係一間由台灣研發既新式手搖店,最特色係果凍系列嘅飲品,我見中環都有分店,經過都值得一試。🧋熟成紅茶豆腐凍 $33Menu太多選擇,所以我就試吓人氣之選先。估唔到紅茶mix豆腐凍好有驚喜,豆腐凍質地順滑,入口即化,搭配埋紅茶獨特風味,feel到茶香層次感,好飲❤️🧋玉蘭香綠芝芝奶蓋 $44本人係奶蓋愛好者,奶蓋質地綿密,飲落去feel到濃濃芝士味,再搭配埋好fresh綠茶,口感香濃但又唔會好膩,兩者搭埋超級balance,但就覺得價錢有啲貴。
壺 @灣仔
🪡灣仔大王東街20號地舖
💰$35-50

🧋熟成紅茶豆腐凍 $33

🧋玉蘭香綠芝芝奶蓋 $44

2024-11-05 193 瀏覽
每逢星期五係我嘅肥仔日🐷喺灣仔嘅飲品店有好多,第一次飲呢間,發現幾好飲😋今次揀佢嘅鮮奶系列嚟飲1️⃣$46 芋頭芋圓鮮奶(微水固定糖)⭐️⭐️⭐️⭐️芋頭味好香,食落去好腍,而且份量唔少,芋頭愛好者一定種意!芋圓比我想象中好食,煙煙韌韌口感好正佢個杯既包裝好值得一提,真係好靚😍📍 壺(大王東街)
每逢星期五係我嘅肥仔日🐷
喺灣仔嘅飲品店有好多,第一次飲呢間,發現幾好飲😋
今次揀佢嘅鮮奶系列嚟飲
1️⃣$46 芋頭芋圓鮮奶(微水固定糖)⭐️⭐️⭐️⭐️
芋頭味好香,食落去好腍,而且份量唔少,芋頭愛好者一定種意!
芋圓比我想象中好食,煙煙韌韌口感好正
佢個杯既包裝好值得一提,真係好靚😍
📍 壺(大王東街)

2024-11-01
10 分鐘 (外賣自取)
2024-09-30 303 瀏覽
如題,點過幾次,都算不錯拿鐵咖啡也不錯但是店員態度很差,有時候粵語發音不太正,會被店員白眼,然後氣呼呼拿出菜單,重重摔在櫃檯,問,邊一個之後給飲品,我還保持微笑去接,但是女店員直接無視,重手把飲品甩在檯面上awful experience
如題,點過幾次,都算不錯

拿鐵咖啡也不錯

awful experience
2024-09-28 296 瀏覽
經Keeta訂購了飲品,飲用時發現其中一杯飲品內有鋼絲刷碎屑,幸好及時吐出,向Keeta反晒,但商户回覆出餐前有檢查清楚,拒絕退款,不知道商户如何檢查奶茶內有否異物?檢查完為何又會有鋼絲刷碎屑在飲品內?經Keeta訂購了飲品,飲用時發現其中一杯飲品內有鋼絲刷碎屑,幸好及時吐出,向Keeta反晒,但商户回覆出餐前有檢查清楚,拒絕退款,不知道商户如何檢查奶茶內有否異物?檢查完為何又會有鋼絲刷碎屑在飲品內?
檢查完為何又會有鋼絲刷碎屑在飲品內?
檢查完為何又會有鋼絲刷碎屑在飲品內?
鋼絲刷珍珠奶茶
2024-09-28
77 分鐘 (外賣送餐)
  • 不推薦
2024-09-15 338 瀏覽
呢杯嘢$50幾蚊已經攪勻咗,初頭飲落口好飲,有鍾意食嘅麻糬,份量都好多,成杯都係椰奶,仲飲到啲芒果但後尾飲晒啲麻糬得返啲水,就覺得越飲越頸渴。。。啲椰奶唔似係純正椰奶,搞到個口好怪。。。我認為如果一杯嘢飲飲到最尾唔係當初的味道。。。唔會再買同類產品。 有機會試吓其他果茶,始終都係佢公司嘅主要產品。。。。拉絲麻糬芒果椰奶
呢杯嘢$50幾蚊

但後尾飲晒啲麻糬得返啲水,就覺得越飲越頸渴

2024-08-09 577 瀏覽
今日順路經過試一試呢間手搖野飲價位偏高 普通茶都要成30蚊我就想試下佢既拉絲麻薯但係佢既芋泥賣哂叫左杯麻薯芒果椰奶 冇得揀甜度佢得兩個人 一個收錢 一個沖奶茶所以都等左好耐好耐杯野都成47蚊 但係佢既芒果椰奶好似泰國街邊既cheap cheap 果汁奶冇咩椰汁味 芒果似係糖漿 唔係真芒果真椰奶有種死甜 以呢個價位黎講 真係令人好失望 米麻薯又好甜 好稀身成杯野好難飲 好失望 真心唔會有下一次香港想要麻薯 都係推薦返milksha 呢間真係唔好試
今日順路經過試一試呢間手搖野飲
成杯野好難飲 好失望
真心唔會有下一次
香港想要麻薯 都係推薦返milksha 呢間真係唔好試

2024-08-09
25 分鐘 (堂食)
🥢🥢🥢回訪率90% 🥢🥢🥢今次叫咗⭐️招牌金萱茶配上濃郁「茉莉綠茶凍」,再配以店家手工調製的Q彈果凍, 茶味清香又唔澀, 似係新鮮製造 ~呀妹就飲⭐️楊枝甘露椰奶沙冰,果然係店內必試飲品之一,融合了清新果味和濃郁椰香,一飲而盡~BTW之前試過佢哋啲珍珠奶茶,店員話係真材實料台灣直送食材作為原料~飲落幾正\\\\\\\📍 壺 Potion House @pot.ionhouse ////(灣仔大王東街20號地舖) #壺 #新茶飲 #果凍特飲 #台灣直送原料 #手工調製 #消暑 #冰沙系列 #灣仔 #香港餐廳推介 #potionhouse
🥢🥢🥢回訪率90% 🥢🥢🥢

(灣仔大王東街20號地舖)

• 金萱茶
  • 楊枝甘露椰奶沙冰
呢個天氣實在無左廢水吾得🥵行經灣仔見到大王東街呢間茶飲店..藍白色為主調既裝修 系條街度幾突出😎原來呢間系全港首間以果凍為主題既茶飲店🤩系由台灣師傅黎到香港研發🔎佢地既材料都系由台灣直送!𖤘 楊枝甘露椰奶冰沙 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟻見到佢地新出左4款冰沙系列飲品..岩晒夏天 消暑啊!☀️4杯入面一眼相中左呢杯🥭冰度甜度固定 但甜度適中..飲落好香椰奶味..芒果+椰奶呢度組合完全無得輸!再加上粒粒芒果..超級夏日風!𖤘 壺奶茶 | ᴴᴷᴰ𝟹𝟸 (茉莉綠茶凍另加$𝟻)另外叫左signature既壺奶茶,甜度都系固定既。一開始都擔心會吾會好甜,點知飲落只系微甜 非常岩我👍🏻味道好清香 茶味比較突出😍加錢要左個茉莉綠茶凍做配料🍵份量好多🤩 完全真材實料🤤茶凍都幾香濃..👍🏻👍🏻
呢個天氣實在無左廢水吾得🥵
行經灣仔見到大王東街呢間茶飲店..
藍白色為主調既裝修 系條街度幾突出😎

原來呢間系全港首間以果凍為主題既茶飲店🤩
系由台灣師傅黎到香港研發🔎
佢地既材料都系由台灣直送!

𖤘 楊枝甘露椰奶冰沙 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟻
見到佢地新出左4款冰沙系列飲品..
岩晒夏天 消暑啊!☀️
4杯入面一眼相中左呢杯🥭
冰度甜度固定 但甜度適中..
飲落好香椰奶味..
芒果+椰奶呢度組合完全無得輸!
再加上粒粒芒果..超級夏日風!

𖤘 壺奶茶 | ᴴᴷᴰ𝟹𝟸 (茉莉綠茶凍另加$𝟻)
另外叫左signature既壺奶茶,
甜度都系固定既。
一開始都擔心會吾會好甜,
點知飲落只系微甜 非常岩我👍🏻
味道好清香 茶味比較突出😍
加錢要左個茉莉綠茶凍做配料🍵
份量好多🤩 完全真材實料🤤
茶凍都幾香濃..👍🏻👍🏻
  • 茉莉綠茶凍
2024-07-26 378 瀏覽
終於試到呢間bookmark咗好耐嘅飲品店😍個人係果凍fans緊係要嚟試下🤣 今次就試咗果凍系列同沙冰系列嘅飲品其實見到有其他選擇都好吸引🤣下次同朋友再試其他先.💎$48 黑芝麻凍撞奶 (連果凍)濃郁的黑芝麻味道同滑順既凍撞奶結合帶黎豐富既風味層次配上果凍既口感增添左爽滑同嚼勁🥹.💎$43 木瓜牛奶冰沙木瓜既天然甜味同牛奶既濃郁結合形成左一杯清涼既冰沙呢款飲品帶有木瓜既獨特風味🤩同時帶黎牛奶既柔滑口感
終於試到呢間bookmark咗好耐嘅飲品店😍
個人係果凍fans
緊係要嚟試下🤣

今次就試咗果凍系列同沙冰系列嘅飲品
其實見到有其他選擇都好吸引🤣
下次同朋友再試其他先

💎$48 黑芝麻凍撞奶 (連果凍)
濃郁的黑芝麻味道
形成左一杯清涼既冰沙
呢款飲品帶有木瓜既獨特風味🤩
同時帶黎牛奶既柔滑口感
2024-07-21 360 瀏覽
【壺】主打自家制的果凍配上不同茶飲,亦是全港首間以果凍作主題的茶飲店,坊間少有。尼間我系尖沙咀分店已經一試愛上💕 雖然佢唔系台灣過江龍❌,但產品由在港的台灣師傅研發,而且店內的材料均由台灣直送。尤其是招牌珍珠奶茶🧋,用的都系真材實料。 ⦁木瓜牛奶冰沙 $43夏日新推介,可以一試冰沙系列!有藍莓金萱冰沙、覆盤子玉蘭綠冰沙、楊枝甘露椰奶冰沙、木瓜牛奶冰沙等。口感綿密、木瓜牛奶味非常出眾,飲落又解暑又解渴。⚠️固定甜度,飲落都唔會太甜,當冰融化後甜味更出。  ⦁壺奶茶 配 茉莉綠茶凍 $37茶味香濃,搭配大大舊茶凍,口感特別!喜歡濃茶的,大推!👍🏻👍🏻之前飲過「桃花紅茶凍」今次就挑選「茉莉綠茶凍」,個人覺得紅茶凍更香濃。  追加配料:白玉珍珠 $4 茶凍 $5 杏仁凍 $6 豆漿凍 $6  亦有手搖到會服務,只限灣仔、中環分店滿$500有9️⃣折,滿$1000有8️⃣5️⃣折低消$300,免費外送🛵

⦁木瓜牛奶冰沙 $43

⦁壺奶茶 配 茉莉綠茶凍 $37

追加配料:
白玉珍珠 $4 茶凍 $5 杏仁凍 $6 豆漿凍 $6

亦有手搖到會服務,只限灣仔、中環分店
滿$500有9️⃣折,滿$1000有8️⃣5️⃣折

2024-07-20
木瓜牛奶冰沙
壺奶茶配茉莉綠茶凍
茶凍
呢排香港真係好熱好熱好熱 係室外唔飲住凍飲真係會中暑🥵 經過灣仔囍帖街附近見到呢間外型摩登 全港首間以果凍作主題嘅茶飲店 就飲佢嚟消消暑💦咁熱嚟講 我隨即就被望落好凍嘅限定冰沙系列吸引咗😂 楊枝甘露椰奶沙冰 濃郁芒果搭配酸甜柚子 底層鋪上香濃椰奶 口感多層豐富 mix埋一齊超消暑🥭另外點少得試吓佢哋獨有嘅果凍 我就揀咗蕎麥燕麥拿鐵加豆腐凍 豆腐凍勁滑 好似食緊豆腐花咁🤍 蕎麥燕麥拿鐵飲落感覺健康舒暢 底下有藜麥同燕麥粒粒好有口感😬原來店內材料都係由台灣直送 招牌珍珠奶茶使用真材實料 每日新鮮製造 下次去開灣仔可以再試吓🧋

2024-06-03 560 瀏覽
❝壺❞係坊間少有以茶味果凍作為主題的茶飲店🍃 材料由台灣直送✈️ 店舖係公司附近 所時不時都會買番杯做下午茶🕒個人最常飲嘅係豆漿凍🤍 /🍎蘋果乾蜂蜜金萱🍯飲落落酸酸甜甜好開胃 仲有真嘅蘋果乾添✨最近見佢出咗special menu 轉轉口味試新嘢!🥭拉絲麻糬芒果椰奶 $47麻糬質感好特別 流質帶煙靭 真係有拉絲嘅感覺;芒果椰奶雖然糖度固定 但甜度啱啱好 味道有啲似楊枝甘露🌾蕎麥燕麥拿鐵 $43+ 桃花紅茶凍奶茶以蕎麥茶調配 有別於一般嘅嘅台式奶茶真係第一次飲😝 麥味濃郁 配埋燕麥粒同紅茶凍 真材實料😌飽肚感十足!

蘋果乾蜂蜜金萱

🥭拉絲麻糬芒果椰奶 $47