2024-03-11 38 瀏覽
這家位於灣仔囍帖街附近的大王東街擁有許多鮮明的特色小店。店面裝修主打藍白色調,設計簡單卻不失格調,足夠引人注目和獨具一格。店內座位雖不多,無論是外帶還是在店內享用,都能享受到輕鬆的氛圍。店員友善且親切,服務滿分。原來他們的生意來自台灣,所有的材料都直接從台灣進口,完全不添加人造調味料。他們以自製果凍為主題,這是其他茶飲店罕見的選擇,十分獨特。他們的草莓乾果茶($33)加上白玉珍珠($4)味道絕佳。茶的香氣充滿果香,白玉珍珠與茶味絕佳搭配,帶有酸甜味,並不過甜。喝起來十分清新,每一口都充滿了草莓乾和果肉的味道。再配上口感豐滿的白玉珍珠,禁不住讓人回味無窮。
逛街逛到有點累,這時候又心癢癢想買杯茶飲,路過發現這間新開的茶飲店,從遠處就看到以藍白色為主調的外牆,感覺相當有格調。店舖兩旁還有少量座位,正好讓走得累了的我們坐下來休息一下。原來這間店的茶飲都以自家手工製果凍為基底,特色果凍包括桃花紅茶凍、茉莉綠茶凍、豆漿凍、杏仁凍、咖啡凍等,全部相當有特色,值得一試。而飲品配方是由台灣團隊研發,配合來自台灣的新鮮原材料來製作,不添加任何人工調味,是一個具台灣風味的本地品牌。ꗯ̤̮芋頭芋圓鮮奶 ($46)身為芋頭控的我首選這杯芋頭芋圓鮮奶,裡面有滿滿的芋泥和芋頭粒,芋泥夠香夠綿密,攪拌好再喝就感受到奶香的鮮明,加上芋頭粒和芋圓令每一口更有嚼勁。飲品甜度無法調整,沒有額外加糖,甜味只來自大甲芋頭自帶天然的甜味。ꪔ̤̮鐵觀音拿鐵 ($33)、咖啡凍 (+$5) 🥤朋友選擇在鐵觀音拿鐵中加入咖啡凍然後調了半糖,濃濃的咖啡香和鐵觀音的茶香配合得很好,濃郁的觀音散發獨特焙香,而咖啡凍的份量亦十分慷慨。◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦𖠿壺 Potion House @pot.ionhouse𖤣𖤥灣仔大王東街20號地舖味道 ♥ ♥ ♥ ♥

ꗯ̤̮芋頭芋圓鮮奶 ($46)

ꪔ̤̮鐵觀音拿鐵 ($33)、咖啡凍 (+$5) 🥤

𖠿壺 Potion House @pot.ionhouse
𖤣𖤥灣仔大王東街20號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

壺 Potion House📍灣仔大王東街20號地舖朋友老細好好人,返工久唔久都會買手搖慰勞下同事,所以朋友公司附近嘅手搖店基本上都試勻晒。最近佢office經常叫呢間壺嘅飲品,而每次佢都會影相同我分享,搞到我一直心思思想飲返杯。有一日我行經利東街搵餐廳食lunch,發現原來佢就係附近,所以即興約咗朋友放工陪我飲返杯,避開人潮。壺除係全港首間以果凍為主題嘅茶飲店外,以藍、白、金作簡約裝修嘅門面非常吸引途人目光,加上係台灣人研發嘅品牌,亦設有少量座位同餐檯仔,令人覺得耳目一新。 💰$42鐵觀音芝芝奶蓋 🫖朋友一向都係經外賣速遞形式叫佢哋嘅飲品,即沖即飲真係第一次。友善嘅店員推介佢揀微甜半冰呢個組合,再建議佢以$5加配桃花紅茶凍,一嘗佢哋手工製嘅招牌果凍。芝芝奶蓋系列除咗鐵觀音外,其他都俾朋友飲過哂,佢話鐵觀音嘅茶底濃香,飲得出係用靚茶靚料沖泡嘅。桃花紅茶凍為飲品增添口感,以紅茶製成嘅手工果凍味道相對清新,用飲管小心一吸,口感滑溜帶花嘅幽香。芝士奶蓋厚度稠度適中,cream cheese味帶少少鹹味,飲到一半時混合茶中,搖身一變成奶味濃郁嘅茶飲。朋友最喜歡佢哋輕盈健康嘅感覺,咁大杯嘅飲品飲
壺 Potion House
📍灣仔大王東街20號地舖

[價錢 Price]
💰$42
鐵觀音芝芝奶蓋 🫖

芝士奶蓋厚度稠度適中,cream cheese味帶少少鹹味,飲到一半時混合茶中,搖身一變成奶味濃郁嘅茶飲。朋友最喜歡佢哋輕盈健康嘅感覺,咁大杯嘅飲品飲完都唔覺好大負擔,用料上乘,實屬難得!

[價錢 Price]
💰$44
斑蘭撞椰奶 🥥
我甫見到menu就已經俾呢杯咁特別嘅斑蘭撞椰奶吸引住眼球,除咗因為我自己本身好鍾意飲椰奶之外,好似真係比較少會喺台式手搖店見到咁有南洋風情嘅配搭。我按店員嘅推介,揀咗微甜微冰,一入口就係好濃香嘅椰奶味,慢慢將頂層嘅斑蘭混入後,味道變得更香甜、更有層次。

佢嘅質感比一般嘅泰式椰奶類飲品濃稠,但飲落無咁甜膩,而且斑蘭味道天然,無任何添加劑,飲咁大杯都無罪惡感,相信夏天時飲會更解熱解渴!
最近搬屋嘅問題搞到心情好差🫠特登買VVIP飛睇場棟篤笑希望自己快樂D!入場前同朋友去咗呢間新開嘅台式飲品店打個卡📸📸揀咗兩杯人氣飲品⬇️🧋芋頭芋圓鮮奶(微冰半糖) 為佢係OpenRice 平反一下!濃郁嘅鮮奶味配上足料既芋泥同Q彈芋圓 !我覺得好好飲啵!🧋鐵觀音latte(走冰半糖, +$5咖啡凍)飲得出有茶味!加埋咖啡凍,更提升口感!店內全部果凍都係自家手工制!值得一讚!除此之外,店舖嘅裝修亦都好值得一讚!用寶藍色配白色為主色! 營造出度假風嘅感覺🏞️店內有少量嘅座位可以俾客人坐低飲杯嘢!🤫尖沙咀店經OpenRice 落單指定飲品9折呀!生活可能暫時很苦!為自己打打氣啦❤️
最近搬屋嘅問題搞到心情好差🫠
特登買VVIP飛睇場棟篤笑希望自己快樂D!
入場前同朋友去咗呢間新開嘅台式飲品店打個卡📸📸

揀咗兩杯人氣飲品⬇️
🧋芋頭芋圓鮮奶(微冰半糖)

🧋鐵觀音latte(走冰半糖, +$5咖啡凍)

除此之外,店舖嘅裝修亦都好值得一讚!
用寶藍色配白色為主色! 營造出度假風嘅感覺🏞️
店內有少量嘅座位可以俾客人坐低飲杯嘢!

🤫尖沙咀店經OpenRice 落單指定飲品9折呀!
生活可能暫時很苦!為自己打打氣啦❤️
2024-03-05 43 瀏覽
🍽 Bubble tea💰 ~HK45pp (takeaway)I am a big fan of bubble tea. I drink nearly once a week. I walked pass Wan Chai yesterday and saw this newly opened bubble tea shop called @pot.ionhouse. They have two branches in HK which locates in Wan Chai and Tsim Sha Tsui. They are specialist for Tea & Jelly. I have ordered two drinks yesterday. 🔹Double Taro Milk ($46)Strong Taro flavor! They added some taro boba for toppings. I really love the taste and the way they served in milk base. 🔹TieGuanYin Oolong
🍽 Bubble tea
💰 ~HK45pp (takeaway)

🔹Double Taro Milk ($46)

🔹TieGuanYin Oolong with Cream Cheese Foam (added Soybean Milk Jelly) ($42+Topping $6)
I am a big fan of cream cheese foam. I think it is good match with any of the tea. I chose oolong tea which had a deep flavours of of nutty chocolate. I added soybean milk jelly and I love it. It tasted like tofu pudding and it was surprisingly good!
2024-03-03 41 瀏覽
又攰又口渴,最適合買杯嘢飲,嘆一嘆。 經過灣仔大王東街,見到這間由台灣人研發,但不是屬於台灣過江龍,「壺」茶飲店。 店舖以藍白色作主調,設計精緻,兩旁還有梳化、小餐枱,方便客人堂食。 飲品選擇包括:椰奶系列、咖啡系列、乾果茶系列…等等之外,還有供應多款自家手工製作凍/啫喱,包括:蝶豆花檸檬凍、蜂蜜菊花凍、桂花紅棗凍…等等。😋是日選擇:1️⃣芋頭芋圓鮮奶🍽芋頭泥有濃濃芋香味,帶有一點點甜,芋圓彈牙有嚼勁、Q彈感。配上鮮奶的奶香,味道豐富。2️⃣黑芝麻凍撞奶🍽濃郁的芝麻香味,質地細膩滑潤。內裡還有啫喱,滑嘟嘟,新奇的配搭。

😋是日選擇:
1️⃣芋頭芋圓鮮奶
2️⃣黑芝麻凍撞奶
2024-03-03
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • 黑芝麻凍撞奶
💼係灣仔商業化地區,有間有時代感又有傳統古典風味嘅鋪頭——台式茶飲店 「壺」🏺走進「壺」呢間台式茶飲店🧋好似進入另一個空間,店內充滿了濃厚嘅古典風味,但又有未來嘅感覺🫠😌草莓乾果茶+桃花紅茶凍🍓✨香甜嘅草莓冰茶加入滿滿嘅手工桃花紅茶凍,Q彈口感結合清香草莓香&清新茶香,天然甜味組合,一試愛上!〰️〰〰芋頭芋圓鮮奶🍠✨濃郁的芋頭味道、Q彈的芋圓和滑順的鮮奶層次分明口感濃郁豐富好滿足〰〰〰

草莓乾果茶+桃花紅茶凍🍓

芋頭芋圓鮮奶🍠
好滿足〰〰〰

🧪壺 |灣仔之前聽朋友介紹灣仔同尖沙咀都開左嘅人氣茶飲店,佢哋話個茶好出色之餘,個啫喱亦都好飲,特意推介~覺得店舖都幾有台灣風格,店員仲會重點推介茶飲,幾好!原來店員話佢係台灣研發,所以重點推介茶品~ 我自己幾鍾意台灣嘅紅茶!🧋熟成紅茶 配豆漿凍豆漿凍第一次聽!份量超多,有成大半杯!食落有啲似豆花,加落茶飲好滿足!我果杯減左糖,飲落先覺得佢本身應該都唔係好甜🤣紅茶好飲,唔會有茶澀味,但又自然啲,唔係只係糖水~🧋壺桃花紅茶凍奶茶 配桃花紅茶凍因為太想試佢個茶凍,於是再加碼🤣 我自己都幾中意呢個配搭,本身擔心個味會撞,但係其實個奶茶入口好香,茶凍反而加強咗茶味,更加好飲!幾適合行街同埋食飯之前開心下🫶🏼#灣仔美食 #灣仔茶飲 #手搖飲料 #壺 #potionhousehk #potionhouse #hkgirl #hkfoodie #hkig
🧪壺 |灣仔

🧋熟成紅茶 配豆漿凍

🧋壺桃花紅茶凍奶茶 配桃花紅茶凍

幾適合行街同埋食飯之前開心下🫶🏼

外賣自取
呢間位於灣仔大黃東街嘅茶飲店「壺」(。・ω・)ノ 路過即被佢藍白色嘅舖面所吸引💙🤍店內仲有少量座位提供~ 可以坐低慢慢飲🤭 有奶茶/純茶/乾果茶等等選擇 我地叫咗兩杯乾果茶 — 乾白桃香綠 + 桃花紅茶凍 $38 同 草莓乾果茶 + 白玉珍珠 $37 十分推薦乾白桃香綠!! 茶底香濃 乾白桃為佢增添清新🌿 想有野咬下可以加配料 設有多種選擇 我地分別加咗桃花紅茶凍同白玉珍珠 手工啫喱Q彈爽口 味道同綠茶好夾😋 絕對係低卡有口感之選😋

2024-02-28 11 瀏覽
🔹️口淡淡便與朋友到灣仔大王東街 ‘’壺‘’ 飲杯嘢先🧋店裡主打台灣特飲, 地方簡潔舒適, 設有數坐位🪑店員友善👨‍💼👩‍💼價錢相宜💰🔹️雖然不是過江龍, 但品牌及茶飲由台灣人研發, 飲品還可以加手工製作凍啫喱, 有多款口味選擇🧋乾果茶系列🍓草莓乾果茶配桃花紅茶凍 ~ 鮮甜草苺香, 味道酸酸甜甜好開胃, 配桃花紅茶凍啫喱, 口感滑啫啫😋讚呀😍鮮奶系列🍼芋頭芋圓鮮奶 ~ 濃郁香芋味、 配鮮奶口感順滑, 還有煙煙韌韌的芋圓, 滋味到極👍

乾果茶系列🍓

鮮奶系列🍼

2024-02-26 14 瀏覽
肥仔作為灣仔嘅奴工,tea time 點都要食少少嘢休息下。見到大王東街新開台式茶飲,一於買嚟試試!🥤🥤芋頭芋圓鮮奶咀嚼控首選!以大甲芋頭鮮奶作為基底,加上大量Q軟嘅芋圓,並添加滑順嘅鮮奶,全杯豐富配料,越喝越上癮!🥤🥤金萱茶杏仁凍驚豔!金萱茶溫和嘅茶香,不澀不刺激,飲起來好舒服,而且回甘。然後加上杏仁凍,和金萱茶好配合,杏仁凍都好好吃。總結,以全港首創手造嘅果凍作主題,又提供豆漿凍同杏仁凍,健康又創新,值得一試!

🥤🥤芋頭芋圓鮮奶

🥤🥤金萱茶杏仁凍

2024-02-25 20 瀏覽
大王東街一向都係美食雲集嘅一條街離遠見到有間舖頭裝修精緻而且好光猛光線充足原來係一間主打茶飲同自家手工製啫喱果凍嘅舖頭同其他茶飲店唔同嘅係呢度有幾款啫喱配料綠茶凍、紅茶凍、豆漿凍、杏仁凍,真係好少見就連舖頭嘅logo都係一個壺入邊裝咗啲啫喱而且飲品嘅組合都好新奇例如熟成紅茶豆漿凍、壺咖啡凍奶茶呢啲都好特別都係第一次見到嘅款式個人鍾意飲啲清啲嘅茶揀咗金萱茶杏仁凍金萱茶茶底清爽甘甜,後勁帶少少花香杏仁凍嘅口感介乎豆腐花同啫喱之間杏仁味好出好清新嘅組合夏天唔想飲咁重味或者cream嘅話可以揀呢款下次經過會想試埋其他市面上少見嘅款式

原來係一間主打茶飲同自家手工製啫喱果凍嘅舖頭

而且飲品嘅組合都好新奇

個人鍾意飲啲清啲嘅茶

揀咗金萱茶杏仁凍

金萱茶茶底清爽甘甜,後勁帶少少花香

杏仁凍嘅口感介乎豆腐花同啫喱之間

杏仁味好出

好清新嘅組合

茶底香,配料特別,但奶香不足,走甜等於飲茶咁😅~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🖤 黑芝麻凍撞奶 走甜 HK$48・味道:黑芝麻凍的確好重黑芝麻味,個嘢飲都有唔少黑芝麻粒。不過奶味不足,所以淨係飲到黑芝麻味,冇乜奶香。・口感:黑芝麻凍幾滑,嘢飲唔會好杰身,不錯的。🧋 鐵觀音奶茶 走甜 HK$28・味道:同上,茶底好出但奶味不足,所以有啲似飲茶咁~・口感:順滑唔澀。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:其實較較個比例會好好多,甜味唔可以係影響味道同奶茶比例,唔好曬晒原本啲靚料!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
茶底香,配料特別,但奶香不足,走甜等於飲茶咁😅~

🖤 黑芝麻凍撞奶 走甜 HK$48
・口感:黑芝麻凍幾滑,嘢飲唔會好杰身,不錯的。
黑芝麻凍撞奶

🧋 鐵觀音奶茶 走甜 HK$28
・味道:同上,茶底好出但奶味不足,所以有啲似飲茶咁~
・口感:順滑唔澀。
鐵觀音奶茶

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~

2023-12-24
下午茶
行行下街想飲杯嘢,咁啱行到「壺」嘅門口就決定試下新嘢喇!見到佢哋有季節性嘅嘢飲南瓜QQ撞奶同埋黑芝麻撞奶~ 如果唔知道嘅話仲以為係咩新作,或者係fusion添!我自己嘅personal favourite係南瓜QQ撞奶,顏色鮮豔,口味好特別!仲要飲飲下會有南瓜渣可以昧下,又chewy,又唔會太漏~ 另外一杯黑芝麻嘅口感就好似凍糖水,好好飲,易入口!仲要好多層,好靚,絕對IGable~!P.S. 聽老闆講,黎梗係尖沙嘴K11開新店,到時行街都可以去飲奶茶~
2023-12-24 54 瀏覽
工作了一個禮拜的獎勵:熟成紅茶豆腐凍🧋有時想飲啲有嘢食嘅飲品,但又唔想咬或𡁻(我認我係懶鬼😂),加豆腐凍係一個唔錯嘅選擇😆其實即係豆腐花,反而唔係食芋圓嘅豆花。紅茶飲得出有茶味,絕對唔係隨便沖出嚟嘅有色水,愛茶之人可以一試😙
熟成紅茶豆腐凍
熟成紅茶豆腐凍