𓍯 The Affordable Sukiyaki | 🇯🇵 Nikuya 🥩 𓂃 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩 Nikuya offers 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦-𝘧𝘰𝘳-𝘮𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘴𝘦𝘵𝘴 with varying grades of meat: lunch sukiyaki starts at only $199, and dinner from $398 🤑𝗔𝟱 𝗦𝗮𝘁𝘀𝘂𝗺𝗮 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 🥩 had beautiful marbling and the perfect portion of fat-to-meat ratio 🧈 𝗥𝗮𝗻-𝗢𝗵 𝗢𝗺𝗲𝗹𝗲𝘁𝘁𝗲 𝗿𝗶𝗰𝗲 🍳 was the real MVP 🫶 fried with bits of Wagyu, can def inhale a few bowls of rice with it 🤤 ‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱✧ Premium Satsuma Gyu Sukiyaki ($698)...𖤥 Nikuya

𖤥 Nikuya
2024-02-14
  • 特上·薩摩牛壽喜燒
2024-02-20 18798 瀏覽
係香港食日式壽喜燒通常比較貴,最近就bookmark咗一間性價比不錯嘅壽喜燒肉屋,本身係網店起家,做起名聲後開設實體餐廳。晚市要預早啲係網上book位,而且要留信用卡資料💳夜晚有3款套餐,分$398/$498/$698三種價錢,可以分別食到較瘦嘅赤身、霜降或者最矜貴嘅4%奇跡和牛,全部都係用和牛之中比較靚嘅薩摩牛🥩呢度第一塊牛會由店員幫你燒,之後就要自己燒🔥呢日幫我哋嘅店員好親切風趣會同我哋吹下水。整體以呢個價錢食到壽喜燒都唔錯,試一次無妨,不過就未算印象深刻得會想回頭。特上薩摩牛壽喜燒🥩4%奇跡A5和薩摩牛西冷/肉眼切片70g每位有一大塊,雪花紋分佈好靚😍相對霜降切片,呢款肉質緊緻啲,肉味濃一啲。由於係店員係第一轉示範嘅時候燒,佢燒得油脂位帶點焦糖嘅焦香感😛😛🥩霜降A5薩摩牛切片110g食完第一片就由自己開始燒套餐主打嘅霜降牛。入口比較軟滑富油香💦枱面有一支壽喜燒汁同水,可以按自己喜愛嘅醬汁濃度調整比例。牛肉帶一定油脂感,食多兩三塊就會有啲膩。如果喜歡冇咁膩應該揀較平嘅套餐所主打嘅赤身牛就會好啲😗🥗前菜有三款精緻前菜,由左至右、淡至濃開始食,左邊係火炙和牛,口感軟滑😙中間係菇醬豆腐;

特上薩摩牛壽喜燒
🥩4%奇跡A5和薩摩牛西冷/肉眼切片70g

🥩霜降A5薩摩牛切片110g

🥗前菜
有三款精緻前菜,由左至右、淡至濃開始食,左邊係火炙和牛,口感軟滑😙中間係菇醬豆腐;右邊係龍蝦沙律,略鹹咗啲。

🥬野菜盛合
好豐富,包括滲滿🧀芝士醬嘅芝士竹輪、皇帝菜、娃娃菜、冬菇、豆腐、芋絲等。豆腐豆味幾濃,就算煮咗好耐都出奇地唔會太鹹👍🏻

🍳蘭王蛋及無菌蛋
生蛋混合橙紅色嘅蘭王蛋以及無菌蛋,店員話餐廳特意選用兩款唔同嘅蛋,蘭王蛋蛋味濃郁啲,但又唔想搶去牛肉肉味,所以mix埋另一款較淡嘅蛋。

🍚米飯(日本米選用)

🍧甜品
柚子雪葩,好清爽解膩😙

人均消費:$550
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-02-17
講到壽喜燒,大家應該都聽過「肉屋」,訂位不容易,訂座後要先於網上付款才確認留位。星期六午餐時間1:45 入座,高峰時間剛過,職員們似乎沒有我上次來時那麼匆忙lunch set 就三款,前菜、壽喜燒用的野菜盛合、白飯、漬物及蘭王蛋,全部牛肉均是選用A5薩摩牛,分別是選級數:赤身 $199、霜降 $249、極霜降 $349前菜有薯仔沙律、冷豆腐、北寄貝沙律,份量小小的,三款都很好吃。前菜未吃完,薩摩牛、野菜盛合等食物陸續送上,然後店員過來先幫我們放了一些野菜 & 牛肉於鍋中,簡單介紹了桌上調味醬汁及烹煮方法,剩下的就交給客人們自己處理這次我們選了赤身 & 霜降牛,我是比較偏好霜降牛肉的,喜歡它入口即溶的口感,不過試了一片朋友的赤身牛,意外地發現肉質也非常不錯,軟軟嫩嫩的,又充滿肉香。薩摩牛沾上蛋汁,再配上一口白飯,真的滿足到不得了「肉屋」午餐 & 晚餐用餐時間都比一般餐廳更短,午餐70分鐘、晚餐則是90分鐘,實在有點趕急 我和朋友知道時間緊湊,所以預先說好先吃飯,待會轉個地方喝杯咖啡再慢慢聊天,所以70分鐘剛好夠時間吃完整個午餐, 眼見旁邊桌的客人兩大一小,兩人要照顧小朋友,再邊聊天邊吃,

我和朋友知道時間緊湊,所以預先說好先吃飯,待會轉個地方喝杯咖啡再慢慢聊天,所以70分鐘剛好夠時間吃完整個午餐, 眼見旁邊桌的客人兩大一小,兩人要照顧小朋友,再邊聊天邊吃,離場時幾乎剩了半桌食物(其實我估他們不是吃不下,是不夠時間吃吧?)

不過以壽喜燒來說,「肉屋」的性價比真的不錯,雖然限時實在緊迫,但說到底在尖沙咀這個極方便的黃金地段,租金也非常昂貴,所以也很難怪老闆想多做一點生意
2024-04-20
2024-04-21 47 瀏覽
The queue here is really long if you don't have a booking.There are 3 sets to choose from and we decided to try all 3 so we get to share the different types/grading of meat and enjoy more of the 4% miracle beef. It is mainly graded by its fine marbling  quality and being ranked as the top 4%. The top 4% was definitely the most tender but even the "cheapest" one was really soft and would even be a good choice if you want to choose something with less fat content. Another point is you have to retu
There are 3 sets to choose from and we decided to try all 3 so we get to share the different types/grading of meat and enjoy more of the 4% miracle beef. It is mainly graded by its fine marbling  quality and being ranked as the top 4%. The top 4% was definitely the most tender but even the "cheapest" one was really soft and would even be a good choice if you want to choose something with less fat content. Another point is you have to return the table in 90 minutes as many people are waiting.
2024-04-19
2024-04-21 110 瀏覽
晚飯限時90分鐘,都OK既。一坐低,同事介紹三個餐。我地每個餐點了一份。 說時遲那時快,餐前小食,雞蛋,肉,所有野已經放曬向你面前,完全無機會喘氣之制,同事又黎開始幫我地燒肉。 餐前小食豆未開始食 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️。 由於好趕,好快已經飽。走既時候,都係食左75分鐘。一D都唔enjoy,應該無下次。
2024-04-21
2024-04-21 165 瀏覽
網上勁多人推 勁多foodie大讚朋友生日就book左枱試下 request左甜品寫happy birthday 但係無做到 唔緊要 因為呢啲唔係必須既service 純粹提醒大家慶生日 呢間唔會係你既選擇 😊講返食物質素 dinner分3個價錢 我地嗌左1set ~ $6xx and 1 set ~ $3xx 🥢首先 個爐勁細 仲勁過塊牛 仲要勁淺 落左壽喜燒汁 基本上勁易燶 😖和牛完全唔係和牛質素 望落唔差 但食落真係唔知食緊咩 😂 正常好似係食晒啲牛先一次過煮菜 但我地食左一半牛 店員就幫我地落菜煮 個pan勁淺 煮菜好易燶 😨總結係牛同菜都勁普通 但加埋野飲加埋一都$14xx(2人) 埋單 食物質素完全對唔住呢個價錢 🙅‍♀️唔爭在講埋野飲 我嗌左杯梅酒soda都正常 我朋友嗌左杯提子味既酒(唔知叫咩名因為係店員推薦 我地就say yes) 飲係加糖漿 飲落去甜味還甜味 酒味還酒味總結係 自己做foodie都唔會推介呢間嚟呃like 😂😂😂
網上勁多人推 勁多foodie大讚

和牛完全唔係和牛質素 望落唔差 但食落真係唔知食緊咩 😂

唔爭在講埋野飲 我嗌左杯梅酒soda都正常

2024-04-20 134 瀏覽
喺佢哋未開店之前已經幫襯過幾次佢哋網店嘅壽喜燒set,無論係野菜定係牛肉都非常高質,因為要自己燒,所以想試吓堂食嘅分別會唔會差好遠,今次試完的確一樣係咁高質!我哋當日下晝去叫咗最平嘅A5薩摩牛套餐$199,包三個前菜,110g薩摩牛,一隻蘭王蛋,一個野菜盤,一碗飯,另外單點左份100g既A5薩摩牛都係$199,個套餐對女仔嚟講係非常之抵食同勁飽! 一開始店員會幫你燒第一轉野菜同一片牛肉,之後就會話你知要點燒,讚讚店員細心服務非常之好,會主動幫手影相,仲擔心你夠唔夠飽😍不停提醒我哋我哋單點嗰份牛同套餐一樣價錢,所以唔夠飽可以俾多份菜或者一碗飯我哋😍啲牛一樣咁高質!沾埋蛋黃食,簡直係入口即溶油香爆發~~~呢餐太滿足啦

薩摩牛
2024-04-17 133 瀏覽
尖沙咀思鄉薩摩牛壽喜燒-壽喜燒·肉屋好掛住日本既壽喜燒🥲無意中發現尖沙咀有間壽喜燒專門店😂今日就食呢間,lunch 都好full,坐到窗邊位置🙂lunch 有2款set 選擇,分別點左: 特選·薩摩牛壽喜燒 同特上·薩摩牛壽喜燒,分別就係”特選”選用赤身A5 薩摩牛,而”特上”就用霜降A5 薩摩牛🤤前菜有3款,豆腐、味道似薯仔沙律同埋雞軟骨肉丸,都唔錯😀主角出場啦😌油脂分布平均,色澤鮮艷,霜降A5油脂就更加豐富☺️店員會先放上蔬菜,再加入薩摩牛,倒入預先調配嘅壽喜燒汁,食嘅時候記住配上蘭王蛋,會更加香滑😉連珍珠米都好好食雖然厚度方面,不及日本咁滿足😅對於呢個價錢嚟講都算唔錯👍🏻有興趣可以試吓”回鄉”感覺😂
尖沙咀思鄉薩摩牛壽喜燒-壽喜燒·肉屋

• 特上·薩摩牛壽喜燒
2024-04-15 198 瀏覽
由訂座去到食嗰一日,完全冇任何人打過電話俾我同我confirm booking,亦都冇任何人同我講限時90分鐘。只有send條link嚟話要比$200 deposit,否則就取消訂座。嗰日去到諗住入座先,但侍應告知只限90分鐘。我o哂咀,收呢個價,乜service都無,錢就識收,但最基本係打電話嚟同你講90分鐘限時都無,咁都俾咗錢啦,唔通即刻掉頭走咩?牛肉好簿,成間嘢油煙好臭,唔通風,無人幫你燒,自己嚟,仲有個位超級無敵窄,衰過坐茶記。叫左一個$498 一個$698,連加一埋單$1400,呢個價錢性價比好低。
2024-04-14 115 瀏覽
生日飯黎左呢度慶祝 食壽喜燒前有啲前菜 有沙律 金菇豆腐 明太子牛肉卷 入面包左蘋果/梨咁 外軟內爽👍🏻 ✨特選。薩摩牛壽喜燒 $398呢個係有A5薩摩牛西冷/肉眼 70g + 赤身A5薩摩牛切片 110g赤身牛比霜降油脂少啲 但其實都唔會話好韌 肉同油脂都幾balance 冇咁漏👍🏻👍🏻✨特上。薩摩牛壽喜燒 $498呢個係有A5薩摩牛西冷/肉眼 70g + 霜降A5薩摩牛切片 110g霜降牛係真係油脂多啲 食落係軟腍啲 比較溶化 但其實食得多都真係好漏🙈🙈✨星紫流砂 $38職員介紹呢個有蝶豆花就比較寒 所以女仔未必啱飲 呢個就益力多味比較重✨夕燒 $38有芒果 蜜桃 西柚 四季春 幾清新 配肉幾好👍🏻✨邊角肉 100g $99覺得介乎喺霜降同赤身中間 多脂肪過赤身但又腍啲 都好食👍🏻兩個餐都跟左啲菇同菜好鮮甜 有壽喜燒汁同水可以調教到啱自己口味😆最後個柚子雪糕都好香柚子味 食左咁多肉之後呢個都好清爽鮮膩👍🏻👍🏻職員一開頭都有介紹餐牌 同埋開頭會幫手燒啲同教點樣燒👍🏻 不過講野都講得幾快有時聽唔清同埋唔好嘅係平日都好多人 得90分鐘用餐時間 都真係啱啱好 食飽想坐多陣傾下計抖下都唔得😓

✨特選。薩摩牛壽喜燒 $398

味道❤️❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$600(包括+1)
2024-04-14 96 瀏覽
去到門口見到午餐餐牌,諗住2舊水一個餐幾經濟可以試下,侍應接待唔係好出聲,原來咁岩4點就轉晚餐,預200蚊budget 就變左400蚊晚餐。去到qr code 落單先知得返晚餐,我會預入門口果刻就知道4點後係食晚餐,咁既然坐低左就由佢。我對食物質素無乜要求,所以食落無問題。最後問題發生係甜品,食飽之後無人再招呼,到我埋單,個甜品都一直無出現,到我走左我先醒起。提醒各位去食野要問清楚,呢度d 侍應做野太辛苦,問一句答一句,唔好expect 佢地服務緊你。200蚊就抵食,400蚊要再考慮下。衛生問題,雖然有圍裙,但d 油彈到成張台都係,可以考慮用高身d 既鍋或者凹陷式既爐。
200蚊就抵食,400蚊要再考慮下。
下午茶
2024-04-14 105 瀏覽
點解吾似食緊和牛?壽喜燒牛會有牛臊味?吾怪得啲好評大多數都只係話lunch set好抵食!CP值好高!但係就無咩講到啲牛有幾好食😂😂😂而我同朋友係第一次黎食dinner當食完第一塊牛終於知點解😌最平嗰款赤身A5牛切片仲要食到有牛臊味仲有碟係有黑點㗎omg😩😩😩有圖有真相!放心講完啲牛講返服務先餐廳有90分鐘用餐時間,我明想客人盡快食完走,可以翻多轉枱所以一次過將成個set除咗甜品之外既野都上晒,包括飯!侍應同我地講食完前菜會幫我地燒第一塊肉,之後就自己燒但當我地岩岩食緊前菜無耐,有個應該係男經理就行過黎話幫我地開左爐先見佢放左舊牛脂肪落去抹勻左個pan底之後佢叫食緊前菜既我地可以搞勻左碗雞蛋先俾佢一陣放塊牛落去點解個pan都未熱,又無同我地講聲就好快放左塊肉落去,跟手落埋汁煮我地都呆咗,心諗咩事,我對筷子夾緊前菜食緊之際要我地搞勻咗蛋先都算仲要hea到亂咁煮俾我地係想點?俾完塊牛我之後佢叫我朋友都可以搞勻隻蛋先,再加多句:「如果唔想搞隻蛋住,可以俾我放塊牛喺碗飯上面。」真係呆晒! 重點我地都未食完前菜,就算煎完我地都未食得切,咁塊肉都凍晒啦,一係就咪叫我地食前菜先同埋落pan煮之前係咪
點解吾似食緊和牛?壽喜燒牛會有牛臊味?

但係就無咩講到啲牛有幾好食😂😂😂
而我同朋友係第一次黎食dinner
當食完第一塊牛終於知點解😌
最平嗰款赤身A5牛切片仲要食到有牛臊味

仲有碟係有黑點㗎omg😩😩😩有圖有真相!放心
講完啲牛講返服務先
餐廳有90分鐘用餐時間,我明想客人盡快食完走,可以翻多轉枱
所以一次過將成個set除咗甜品之外既野都上晒,包括飯!
侍應同我地講食完前菜會幫我地燒第一塊肉,之後就自己燒
見佢放左舊牛脂肪落去抹勻左個pan底之後
佢叫食緊前菜既我地可以搞勻左碗雞蛋先俾佢一陣放塊牛落去

仲要hea到亂咁煮俾我地係想點?

同埋落pan煮之前係咪都要睇吓客人ready好未啊!

當佢整完頭兩塊牛就放左菜落咗壽喜燒醬汁,叫我地十分鐘後反下佢,同埋吾好俾佢乾身,會痴底
但佢開到個火勁大,好快就乾晒水,加上個pan又淺,啲汁同油係咁彈到周圍都係😅
無水又會痴底,多水又做吾到壽喜燒嘅效果!
所以成件事都幾失敗同崩潰🤦🏻‍♀️
我地自己再煮完第一塊食之後已經好想拿拿聲煮埋食埋走😩
‼️明明壽喜燒應該係好好享受過程既一餐飯,但竟然俾到我地越食越失望,唔想再逗留嘅感覺,真係太差了
‼️
又無人幫我地加茶,見到經過加緊隔離枱即刻叫住佢麻煩幫手加茶,先有幸獲得珍貴嘅半杯茶😅😂
個壽喜燒汁太濃味,咸甜味太重!就算落左好多水都係過咸😢
跪求老闆見到大家嘅負評都會正視問題同改良,大家都真係平心而論,專登花時間將真實嘅感受講出嚟🥹
唔係食飽無野做先打,始終我地只係唔想有更多朋友食難得約去食餐飯都有個刻骨銘心嘅不愉快經歷而已😣😔
我第一編食評就貢獻咗俾不愉快經歷
2024-04-13
2024-04-13 94 瀏覽
依間真係長期full booked,可以上網訂定位先因為未試過先試下lunch 先餐廳有提供圍巾等你唔好比汁彈污糟件衫💖不過有限時就唔可以坐得耐揀好左食邊個set就會上頭盤Staff都會介紹每款冷盤,不過好似間唔時轉😂可以由淡味食到濃味,同埋有麵豉湯見到食完頭盤就會幫你準備個肉😋😋😋特上•薩摩牛壽喜燒 $249因為唔想太膩就揀左依個set油脂分佈睇落算平均🤩個staff就會幫你用油脂熱鑊🧈之後就會幫好你放哂配菜同埋一片牛跟住就要開始自己燒(´・_・`)牛係比較散同埋有筋😀同期望有少少落差但隻蛋同埋日本米都好好食同男朋友掛住食牛搞到d烏絲燶哂😟食到最後會有少少咸🥺一分錢一分貨,如果想要有人serve就要去返貴價少少sukiyaki🤨依間lunch嚟講平平地算唔錯
依間真係長期full booked,可以上網訂定位先
因為未試過先試下lunch 先
餐廳有提供圍巾等你唔好比汁彈污糟件衫💖
不過有限時就唔可以坐得耐

揀好左食邊個set就會上頭盤
Staff都會介紹每款冷盤,不過好似間唔時轉😂
可以由淡味食到濃味,同埋有麵豉湯
見到食完頭盤就會幫你準備個肉😋😋😋
特上•薩摩牛壽喜燒 $249

特上•薩摩牛壽喜燒 $249
因為唔想太膩就揀左依個set
油脂分佈睇落算平均🤩
個staff就會幫你用油脂熱鑊🧈
之後就會幫好你放哂配菜同埋一片牛
跟住就要開始自己燒(´・_・`)
牛係比較散同埋有筋😀同期望有少少落差
但隻蛋同埋日本米都好好食
同男朋友掛住食牛搞到d烏絲燶哂😟
食到最後會有少少咸🥺

頭盤
頭盤
◡̎ 特上·薩摩牛壽喜燒 ʜᴋᴅ ²⁴⁹位於尖沙咀嘅人氣壽喜燒午市套餐性價比極高 ˘͈ᵕ˘͈包括前菜 野菜盛盒 米飯 漬物 店員會示範一次煮法 再由自己烹調油脂分佈均勻 未去到入口即溶配上蘭王蛋汁食極為美味午市限時70分鐘 平日午市都非常爆滿建議大家提前預約啊 ᙏ̤̫‎☺︎ Nikuya is a Japanese restaurant that offers sukiyaki lunch set at a good value. The set includes an appetizer, vegetables, and rice with raw egg. The beef has an intense marbling and fat dispersed evenly throughout the meat. Making a reservation in advance is recommended due to the busy lunch hour on weekdays.︎
◡̎ 特上·薩摩牛壽喜燒 ʜᴋᴅ ²⁴⁹

午市限時70分鐘
平日午市都非常爆滿
建議大家提前預約啊 ᙏ̤̫

2024-04-05 10586 瀏覽
店名: 壽喜燒·肉屋 地址: 尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓尖沙咀站A1出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 5/5味道: 5/5呢間壽喜燒店由網店起家,最近終於開左實體店🥰由網店開始已經好出名,想食嘅話記得先預約,佢哋booking好full架🙈午市套餐相對性價比比較高,最平$199就食到😍店內環境舒適,店員服務亦好好😆午市套餐包含、前菜、野菜盛合、米飯及漬物(日本米選用)同蘭王蛋😚極上•薩摩牛壽喜燒❤️❤️❤️❤️❤️$349套餐有極•霜降A5薩摩牛壽喜燒片120g,店員先用牛脂起鍋,第一塊和牛會由店員服務😛呢款相對地油花最多,油脂最香,入口即化😍 油脂會在口中淡淡的散發,沾上蘭王蛋,口感更滑😋特上•薩摩牛壽喜燒❤️❤️❤️❤️❤️$249套餐有霜降 A5薩摩牛壽喜燒片 110g,油花無第一款咁多,但同樣分布均勻😆肉質嫩滑同時有肉味,同樣沾上蘭王蛋,口感更佳🤩特選•薩摩牛壽喜燒❤️❤️❤️❤️❤️$199套餐包括赤身A5薩摩牛壽喜燒片110g,三款之中油花最少,肉味會比較濃郁,但並唔會因為咁韌,同樣都肉質嫩滑,牛味更出😌
店名: 壽喜燒·肉屋

地址: 尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓