2012-11-15 239 瀏覽
三文魚刺身: 比其他小店貴, 但都算大大件, ok la三文魚sushi: 塊魚勁薄, 太厚此薄彼了燒大蔥秋刀魚: 秋刀魚捲住大蔥燒, 加d 甜甜地ge 醬汁, 好味! 不過嫌唔夠熱和牛sushi: 叫左一件試下, my fd 話 質素差, 像本地雪藏貨
三文魚刺身: 比其他小店貴, 但都算大大件, ok la

三文魚sushi: 塊魚勁薄, 太厚此薄彼了

不過嫌唔夠熱

2012-05-09 135 瀏覽
上次同屋企人去七福神食左幾百蚊俾我既印象一直都係平靚正 大件又抵食於是一見到七福神有放題食 $158又好似好多野食咁!又話包串燒 火鍋 拉面 刺身 沙津 壽司 炸物 ~~~~但係去到原來唔係一回事同個朋友入去到 環境都幾舒服一坐底無人理 水都無人針 啲人掂行掂過直程無視我地俾左成疊紙我地落單 同埋開始限時90分鐘落左單舉手又無人理...放題既食物種類同款式唔多MEUN上面應該有既野食都無 真係揀唔落手啲野食都黎得幾快....但係質素就真係好求其:-|串燒: 燒靖魚:啲汁唔夠 好淡 完全無魚味雞軟骨串:真係好難食 千期唔好叫 食落口得陣怪味雞腎:一樣係無味 我朋友食左一淡已經唔想食拉面 沙津同刺身:我同朋友一樣都無叫 因為無款揀得落手~炸物: 炸物值得一讚天婦羅: 炸得岩岩好 個皮好脆好好味 正吉烈豬扒: 同上 仲好大舊!吉烈大蝦: 外表金黃香脆~~整體黎講炸物真係唔錯 壽司:炸蝦卷: 隻炸蝦好香脆 值得一試!加州卷 好好味 追得上平時啲質素!熟食 仲有傳說中既一品料理...OH MY GOD!蒜片一口牛: 應該改名做一口油 好難食 完全擺唔到落口清酒煮硯: 我剩係食到成口沙同苦味
上次同屋企人去七福神食左幾百蚊

俾我既印象一直都係平靚正 大件又抵食

於是一見到七福神有放題食 $158又好似好多野食咁!
又話包串燒 火鍋 拉面 刺身 沙津 壽司 炸物 ~~~~
但係去到原來唔係一回事

同個朋友入去到 環境都幾舒服
一坐底無人理 水都無人針 啲人掂行掂過直程無視我地

俾左成疊紙我地落單 同埋開始限時90分鐘
落左單舉手又無人理...

放題既食物種類同款式唔多
MEUN上面應該有既野食都無 真係揀唔落手

啲野食都黎得幾快....但係質素就真係好求其:-|

串燒:
燒靖魚:啲汁唔夠 好淡 完全無魚味

雞軟骨串:真係好難食 千期唔好叫 食落口得陣怪味

雞腎:一樣係無味 我朋友食左一淡已經唔想食

拉面 沙津同刺身:我同朋友一樣都無叫 因為無款揀得落手~

炸物: 炸物值得一讚

天婦羅: 炸得岩岩好 個皮好脆好好味 正

吉烈豬扒: 同上 仲好大舊!
吉烈大蝦: 外表金黃香脆~~整體黎講炸物真係唔錯

壽司:
炸蝦卷: 隻炸蝦好香脆
值得一試!
加州卷 好好味 追得上平時啲質素!

熟食 仲有傳說中既一品料理...OH MY GOD!
蒜片一口牛: 應該改名做一口油 好難食 完全擺唔到落口
清酒煮硯: 我剩係食到成口沙同苦味 好失望~

金菇肥牛卷: 叫左兩碟 第一碟好好味 啲汁好惹味

但係第二碟就求其擺上碟就算 又無味又難食!

而說好的甜品呢...我問個服務員...佢話無甜品依樣野= =

而我最鐘意既就係火鍋
叫左豬骨湯底 恰恰下

總括黎講 服務唔好 無誠意 放題啲野食求求其其 一啲都唔抵食
仲要加一服務費 兩個人埋單都成三百蚊
2012-04-27
5 分鐘 (堂食)
2012-04-11 45 瀏覽
晚上八時多,不用等位, good! 叫了一個二人餐,約200多元~前菜( 螺肉和八爪魚): 一般超市貨色, 不算太鹹, 兩款食物份量都很大! 抵!三色魚生 (三文, 蝦, 劍魚): 普通size, 不太大/細, 劍魚肉質很韌, 不好吃, 另外兩款ok炸雞中翼 + wasabi 汁: 本來沒問題的, 但加了wasabi汁就不好吃燒銀雪魚: 好吃, 有甜甜的醬油味, 只嫌魚扒細了一點, 亦不夠熱帶子炒飯: 是濕炒飯, 我最愛呢, 用料都算豐富

帶子炒飯: 是濕炒飯, 我最愛呢, 用料都算豐富
2011-07-12 50 瀏覽
好似有一段時間無食七福神,記得之前都幾好,所以一諗起放題就想到佢,點知差咗咁多。加咗價都唔緊要,最慘係任食個半鐘,火煱加壽司,但係劃完紙,成10幾分鐘先有個火煱,等呀等,過咗成45分鐘都未有第一舊壽司出現,叫伙記去催啦,點知個個不停响你面前行,但又偏偏見唔到你揮手喎,到真係搵到人催嘞,就聽到壽司師父啤住我地咁話「咪整緊囉…」下?!咁唔知要等你班大爺整到幾時呢?你地有限時架喎,我地都等咗好耐先催啫,就算無限時都無理由等咁耐呀?!仲要貼錢受你地氣!最抵死係隔離張枱d野不停咁到,多到佢地食唔切,我地就呆等!講返質素,我都未試過食熟蝦壽司,d蝦切到「岩岩巖巖」,仲要隻蝦又黑又乾,好似風乾好耐咁,大大條黑色蝦腸放正中間驚你唔知佢求其…火煱果d黑豚肉,之前都幾滑幾好味,點知依家簡直似平時煲湯的瘦肉,簡直混吉!宵夜時段呢個價都唔係平,仲要加一服務費都唔知受到乜野服務?受氣就有!呢間野已經入咗我地black list,我諗都唔駛旨意再去!
2011-07-09
$130 (宵夜)
2011-03-12 38 瀏覽
對於"七福神"ge食物印象一向唔錯,如以往食完要我俾食評,我一定會俾個"笑臉"但今次真係不得不俾個大大個ge"鞋口鞋面"!!!最大ge原因我諗係因為佢地推出左個『任叫任食』ge活動;攪到食物質素直線向下滑一入去男友話『任叫任食』食物一定冇以前咁好,所以都有晒心理準備,只係估唔到會『冇咁好』得咁利害!!!壽司:一黎ge時侯有d呆左,舊飯真係大到離譜,而舊魚生可以係飯ge一半,雖然唔係舊舊都係咁,但只要食一輪壽司,所謂ge任叫任食好似已經唔多關你事,因為已經俾d醋飯質飽>.<刺生:可以選擇的唔多,但都好三文魚食;希靈魚同鮑魚片就冇蹤影,一定有d失望。同埋食得出唔係好新鮮,亦冇咩魚油,但一定好過食壽司!!蟹籽沙律:呢個其實幾好,青瓜絲好新鮮爽口,係d千島漿多得滯,多到其他味係食唔出的食物方面,佢地做得任叫任食都知道冇得要d咩要求,我同男友2個茶杯都未飲,我見到我嗰個成個杯內都係油,但見到佢地咁忙都冇出聲要佢地換(依加諗起自己對個茶杯咁冇要求都有d吃驚=.=") 招呼我地入坐同解釋任叫任食同照價點ge服務員態度唔差,好有耐心,而上食物ge店員態度亦唔算惡劣,食到尾聲本黎都諗住俾

食物方面,佢地做得任叫任食都知道冇得要d咩要求,我同男友2個茶杯都未飲,我見到我嗰個成個杯內都係油,但見到佢地咁忙都冇出聲要佢地換(依加諗起自己對個茶杯咁冇要求都有d吃驚=.=") 招呼我地入坐同解釋任叫任食同照價點ge服務員態度唔差,好有耐心,而上食物ge店員態度亦唔算惡劣,食到尾聲本黎都諗住俾個『ok』但係個埋單嗰位令我改變主意,佢嗰種狗眼看人低ge眼神真係叫人唔想再去食
$368.6兩位,下次想食同類ge任食?不如去屯門ge『串』好過
2011-03-05
3 分鐘 (堂食)
2011-01-30 27 瀏覽
成班屋企人10個人諗住食餐好嘅慶祝下,因為見到間野d comments唔差,點知間所謂日本放題食肆服務好差(90分鐘$168位另收加一)唔算平,食物質素一般,但要慘係要受個貌似負責人嘅侍應氣..俾說話我哋聽真係接受唔到!之後一直嗌咩無咩~唔好話任飲任食,連斟杯茶都等成30分鐘!凈係埋單快,就算有人請我都唔會再去喇!:::貼錢買難受
:::貼錢買難受
2011-01-28
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
(非會員)
2011-01-28 31 瀏覽
超差.........失望, 好失望第一:店員服務態度超差,舉手例牌睇唔到...0第二:食物等候時間太長,係0第三:食物不足,樣樣都話冇,第四:店員落單嘴妙妙-.-"整晚服務係 0, 落左單差不多等成個鈡,追過幾次都唔黎,十分鐘冇茶冇水, 舉手例牌睇唔到...仲之下次一定唔會再去......超差....服務員不知所謂
超差.........失望, 好失望
第一:店員服務態度超差,舉手例牌睇唔到...0
第二:食物等候時間太長,係0
第三:食物不足,樣樣都話冇,
第四:店員落單嘴妙妙-.-"
整晚服務係 0, 落左單差不多等成個鈡,追過幾次都唔黎,
十分鐘冇茶冇水, 舉手例牌睇唔到...
仲之下次一定唔會再去......超差....服務員不知所謂
2011-01-28
2010-11-21 7 瀏覽
昨日係幫我兄長個仔補祝生日 一心想一家人開開心心食餐飯一去到間餐廳由於訂左位所以可以入去唔洗等位 一坐低母親大人就叫腐皮壽司同櫻之卷仲其他壽司同打邊爐o既食物其後我兄長到左佢叫汽水等左15分鐘都唔到要叫完再叫直情鬧咁樣先肯囉汽水黎經常落左單D野唔到都算啦 到差唔多走啦佢先黎腐皮壽司同櫻花卷囉叫野食就死都唔黎叫埋單就一支箭咁飛埋黎依間野我同我屋企人以後都唔會再去架啦
昨日係幫我兄長個仔補祝生日

2010-11-20
慶祝紀念
生日
2010-08-27 10 瀏覽
第一次到元朗的千色商場逛街,下午茶途徑夢工房日本料理, 叫在一碟刺身,碟上有六件玻璃牡丹蝦(外包深海池魚+海膽)+三文魚花之戀+六款刺身食物(吞拿魚; 北寄貝;三文魚腩; 鱈魚; 鮭魚) ……………好抵食透明版獎門人壽司九件壽司上有挑剔透明的日式醬 , 食下去…勁辣甜品 日本朱古力粒… 細細粒.. 80%濃度
第一次到元朗的千色商場逛街,
下午茶途徑夢工房日本料理,
叫在一碟刺身,碟上有六件玻璃牡丹蝦(外包深海池魚+海膽)
+三文魚花之戀+六款刺身食物(吞拿魚; 北寄貝;
三文魚腩; 鱈魚; 鮭魚) ……………好抵食

透明版獎門人壽司九件
壽司上有挑剔透明的日式醬 , 食下去…勁辣

甜品 日本朱古力粒… 細細粒.. 80%濃度
2010-08-15
15 分鐘 (堂食)
2010-08-21 19 瀏覽
....................D野食超唔得囉.............我叫個咖哩雞扒拉面.......佢比個雞扒拉面我囉..........重要難食既.........我叫個可樂.........要我吹佢地先比我哥囉...........D是應......好唔得囉.............重要搞到我比46蚊......唉.................
2010-08-21
2010-08-02 9 瀏覽
星期六同老婆入元朗掃街,首站就黎試下,位置比較唔就腳,但地方坐得幾舒服,叫左三文魚壽司同刺身、蟹子沙律壽司、帆立貝、魚壽司、滑蛋鰻魚飯。刺身厚身但魚味淡,壽司既肉好乾,舊飯反而幾好,但師傅手勢唔得,舊飯好易散。我地三點到到,剛剛特價時段,壽司一般都係幾蚊有交易,雖然質素唔算好,但價錢確實好抵。但山長水遠入黎試就無謂啦。
星期六同老婆入元朗掃街,首站就黎試下,位置比較唔就腳,但地方坐得幾舒服,叫左三文魚壽司刺身、蟹子沙律壽司、帆立貝、[魚立]魚壽司、滑蛋鰻魚飯。刺身厚身但魚味淡,壽司既肉好乾,舊飯反而幾好,但師傅手勢唔得,舊飯好易散。我地三點到到,剛剛特價時段,壽司一般都係幾蚊有交易,雖然質素唔算好,但價錢確實好抵。但山長水遠入黎試就無謂啦。
2010-07-31
2010-07-19 13 瀏覽
其實今次好想給這裡第一個喊臉,可惜眼見多個食評當中未曾出現過,就比次機會機會吧!話說當晚妹子一家family開開心心出街吃晚飯,本想著吃泰式,但門口哥仔話經已訂晒枱,沒有訂枱要等到9點幾..不是麻!?等上2個多小時才入到門口?即時轉軑..晚上於元朗吃個晚飯都特別多個人,真討厭!於是乎,去夢工房等下位..等了大半個鐘就到我們了~我們被安排到一張卡位再搭多張枱仔的角位,高低不平的關係,都坐得不舒服,有種不對路的感覺..每人各自點自己喜愛的..由於媽子不吃生食,第一時間就叫了鰻魚炒飯..首先來的是蟹籽沙律,份量不算大得誇張,比起其他店子算正常size,醬汁嫌不夠多,底下墊的生菜大得要命,幸好蟹柳絲也絕不欺場..三文魚刺身厚厚的切成十件,顏色也帶光澤新鮮,吃下軟綿沒渣,賣相亦非常討好~接著是汁燒牛肉拉麵,份量頗大,整碗給我們3姐妹瓜分,妹子估計吃了1/5碗,要留肚子吃其他,主力給我纖滅的是椰菜,牛肉不算太肥亦不un,拉麵都幾彈身喎!大部分歸妹妹子鯨吞了~哈..妹子點的甘栗紫芋南瓜餅,亦是令妹子最最最失望的..妹子素來喜愛香口的小食,這個一看賣相已極不討好之餘,了無生氣..難怪放在一旁被人無視.

妹子點的甘栗紫芋南瓜餅,亦是令妹子最最最失望的..妹子素來喜愛香口的小食,這個一看賣相已極不討好之餘,了無生氣..難怪放在一旁被人無視..外表已變得淋身,且咬下只有淋patpat的感覺,油益味亦非常重,吃到有紫芋味卻沒有南瓜的蹤影,是其中一個失敗之作!接著食物開始失去蹤影了..無聊下影下枱紙

媽子的鰻魚炒飯還沒來到,之前已經吹過一次了,可憐的媽子只看著3隻怪獸正埋頭苦幹吃吃吃..並沒有自己的份子~再過了一陣子,鵝肝吾識卷來了,一客有6件,名字改得很好笑..d鵝肝梗係唔識捲喇!最好笑是初初姐子以為面頭那些就是鵝肝汁,妹子見義勇為話點會係面頭d汁,話明鵝肝,當然係裡面喇~當然妹子是對的喇!當中有三文魚~吞拿魚~牛油果同互mix,雖然只有丁點大小的鵝肝,但竟非常香口,飯就軟硬分明,醋味亦不過重,妹子連吃2件~

之後,媽子眼利見到遲入場的隔離枱正吃著熱騰騰的鰻魚炒飯!起碼遲我們半個鐘,沒理由我們坐了一個多小時竟沒得吃,再追!!侍應隨意應了聲幫你跟跟,竟閃邊了,但不是check單或行去廚房,明顯是膚顯我們吧~

芝士焗蟹籽BB薯,很吸引!面頭鋪滿蟹籽,中間是芝士,以為內裡是薯蓉,原來是薯角,有驚喜!焗起熱辣辣,蟹籽噗噗聲..不過妹子還是喜歡吃芝士,薯角薯條薯蓉就麻麻地,所以奸奸地勁畢面頭D芝士,成功轉移視線~

大甜蝦刺身,姐子後加的,話突然想吃..一個人KO了6隻,後加的刺身也來了!我們的鰻魚炒飯去了那裡喇?好明顯落溜單喇!但張收據是單上有名的..另外還有一客火灸壽司併盤沒來,連續2樣再追..追追追..眼看隔離枱吃飽飽埋單走人了

終於,火灸壽司併盤來了,叫媽子吃件墊墊肚,心機全沒有了,吃龍肉也沒味,雖然那個火灸三文魚挺好味的..好了!要吃的全吃了,那個是否坐飛機來的鰻魚炒飯去了那裡?

姐子按捺不住要叫經理來,5次了,足足追了5次,那個經理才知得失了客人,拿著明顯剛炒起的炒飯行過來,炒飯還冒著白煙,向我們說對不起,不過已經於事無補,爸子也火大了..8點多叫的炒飯,到10時多才來到,2個多小時也炒不出來,我們亦有理據,因為收據上明顯入單的時候是8時多,根本是店子的錯失..最後,我們並沒有要到那碟炒飯,因為不知道在我們多次的吹趕下會否加上其他料?

其實,以我們的推測,媽子眼見隔離枱的鰻魚炒飯,是我們的,因侍應送錯而客人又食錯,之後本應再入單,但又可能唔記得入,就變了無件事,到最後我們多次要求見經理下才將功補過急忙即炒,否則不可能熱到出晒白煙拿過來,因為收據本身有入單,沒理由無入單,相信我們的推測十不離九了..

回到家,都是我這個寶貝妹子拿手食物,公仔麵加蛋,填飽媽子和爸子空空的肚子喇!

隱蔽上海小館
今日會分上午及下午實習,上午在觀塘實習後,大家便提議去到葵芳才吃午餐,然後才到巴士總站搭巴士上梨木樹~去到葵芳地鐵站,妹子話不如去葵涌商場搵食,一來多地方選擇,二來重要的是”平”麻!妹子我為了未來的旅行大計,近來都要省省荷包..
蟹籽沙律
火灸壽司併盤
三文魚刺身
汁燒牛肉拉麵
2010-05-01 8 瀏覽
住在元朗好多年, 還是最近才光顧此店, 但竟然在一個月內吃了三次, 其實也不是十分美味, 只是覺得價錢不算太貴, 特別是平日9:30pm後有特價, 而且卡位很多, 坐得幾舒服。是晚order: 帆立貝壽司 蟹子壽司 立魚壽司 甜蝦壽司壽司$3--$8/件(特價時段), 大小適中, 不會一夾就散, 醋的份量也掌握得不錯. 三文魚刺身4切 店舖有通告, 因為火山的原因, 三文魚來貨價格高了很多, 凡是三文魚的菜式價錢都有所調整, 刺身4切$38, 我不知道以前是多少錢, 但我也覺得有點貴, 不過質素還可以, 都有些少甜味留在口腔裡. 塩燒三文魚頭 $40, 賣相普通, 但又挺好吃的, 很香, 不會太燶. 炸雞拉麵 $34, 炸雞分開碟上, 所以還可以保持脆脆的, 不過有點像麥樂雞的味道, 麵有梘水味, 湯底普通.松葉蟹肉湯烏冬 $35, 用羹做的湯底, 還不錯, 不會好杰, 蟹肉只有一點點,不太好吃, 烏冬好滑, 不會太淋, ok.整體是滿意的, 有下次.

帆立貝壽司
蟹子壽司
立魚壽司
甜蝦壽司
三文魚刺身4切
塩燒三文魚頭
$40, 賣相普通, 但又挺好吃的, 很香, 不會太燶.
炸雞拉麵
松葉蟹肉湯烏冬
整體是滿意的, 有下次.
2010-04-25 7 瀏覽
難得星期六短週唔使返工, 一定要揾節目慶祝一下呢個happy friday 自從第一次誤打誤撞試咗呢度之後, 成日都心思思想再黎食, 今次終於揾到機會la~~~~~我地2個都好鍾意食芝士同三文魚睇完openrice的食評後, 一心想試下呢度的招牌菜:芝心戀人但係一入到去就俾個menu嚇親.........."因為冰島火山爆發的關係, 三文魚的來貨價暴升, 所有三文魚菜式的價錢都有所調整"三文魚壽司(2件) $12-->$18三文魚刺身(8件) $48-->$75芝心戀人 $42-->$55見到呢個咁ge價錢真係好唔開心, 因為我地真係一心想黎食三文魚最後都係決定今餐放棄我們最愛的三文魚, 因為呢個價錢真係唔值呢我地叫咗好多件特價壽司, 包括帶子,北寄貝, 芝麻八爪魚, 鮑魚, 鴨胸, 腐皮.....所有壽司都好好味 當然唔少得我地最愛的芝士壽司啦今次一樣叫咗芝心鵝肝卷, 鵝肝同芝士溶為一體, 正呀!!!!! 仲叫咗吉列蝦同蒜片一口牛, 吉列蝦依然保持水準, 炸得脆脆的另外值得推介ge係蒜片一口牛, 牛柳切成一粒粒的, 煮得非常入味今餐都係一餐令人滿意的晚餐, 但

我地2個都好鍾意食芝士同三文魚
但係一入到去就俾個menu嚇親..........
三文魚壽司(2件) $12-->$18
三文魚刺身(8件) $48-->$75
芝心戀人 $42-->$55

所有壽司都好好味
當然唔少得我地最愛的芝士壽司

今餐都係一餐令人滿意的晚餐, 但係冇食到三文魚始終都係有一d遺憾
等回復返正常價錢我一定要食返夠本, 你要等我呀, 三文魚~~~~~

2010-04-23
2010-01-26 10 瀏覽
雖然吃過很多次...但是第一次寫食評!平日9:30pm之後是宵夜時段...會比較平 !♥ 蕃薯天婦羅 ($12) ♥2個4件剛剛好, 不太油, 好脆, 還有一點甜!♥ 蟹柳小卷($10) ♥很難不好吃的...哈!♥ 蟹棒壽司 & 黃金魷魚壽司 ♥蟹棒好硬, 好乾, 不好吃, 我最喜歡都是金水及板前的蟹棒壽司黃金魷魚壽司, OK.♥ 三文魚刺身($48) ♥不好三文魚, 是男友最愛...他喜歡吃!色澤都不錯..新鮮的~♥一大盆壽司 ♥除了帶子壽司不太新鮮, 好淋之外, 其他都好好味!推介玉子壽司及劍魚腩壽司♥ 味付墨魚仔($15) ♥這個有進步...之前有一次吃過有雪的...而且很小...不過今次正常多了...沒有雪味!連底下的青瓜絲都給我吃清光了除了宵夜時段平之外, 這間服務都不錯!而且人流不多...不用等位...環境又寬敞...最重要是比較夜打烊, 方便我們這些遲吃晚飯的人~
雖然吃過很多次...但是第一次寫食評!

平日9:30pm之後是宵夜時段...會比較平 !

♥ 蕃薯天婦羅 ($12) ♥
2個4件剛剛好, 不太油, 好脆, 還有一點甜!

♥ 蟹柳小卷($10) ♥
很難不好吃的...哈!

♥ 蟹棒壽司 & 黃金魷魚壽司
黃金魷魚壽司, OK.

♥ 三文魚刺身($48) ♥
不好三文魚, 是男友最愛...他喜歡吃!
色澤都不錯..新鮮的~

♥一大盆壽司
除了帶子壽司不太新鮮, 好淋之外, 其他都好好味!
推介玉子壽司及劍魚腩壽司

♥ 味付墨魚仔($15) ♥
這個有進步...
之前有一次吃過有雪的...而且很小...
不過今次正常多了...沒有雪味!
連底下的青瓜絲都給我吃清光了

除了宵夜時段平之外, 這間服務都不錯!
而且人流不多...不用等位...環境又寬敞...
最重要是比較夜打烊, 方便我們這些遲吃晚飯的人~

2010-01-25
  • 蕃薯天婦羅