2016-05-10
同朋友去大力棒棒摩登中菜食晚餐,本身已經訂咗檯,不過都要晌門口等好耐先入得去。呢度啲菜式名都幾得意,我哋每人揀咗一款。晾衫白肉,差唔多張張檯都有叫,個賣相又真係幾有趣嘅,好似人哋晾衫咁。食起上嚟白肉冇味,要蘸埋辣油食先得。七味脆西施,即係加咗七味粉嘅炸豆腐,外皮脆、入面嫩滑。飽受折磨,呢個名真係好正,完全估唔到係咩,實物嚟到先知原來係炸金菇。都真係幾佩服佢哋嘅創意,將本來好普通嘅菜式包裝到好特別咁,食落有啲似台灣嘅鹽酥菇。川式回鍋肉,雖然話係辣,不過對於食得辣嘅人嚟講只係啱啱夠喉。士多啤梨酸甜骨,每個酸甜骨上面都蘸咗士多啤梨醬,有少少似平時食嘅菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜咁。麻辣皇帝雞煲,呢個雞煲可以加錢轉蒜蓉牛油多士盒,咁樣食雞煲都係第一次。入面全部雞都係啖啖肉冇骨,個麻辣醬汁都幾香同辣,仲可以用個多士嚟蘸汁食,食落都幾惹味。芝麻吊燒企鵝雞,我諗因為插住咁上檯,所以就叫企鵝雞,係要預訂先有得食架。一出場就成為咗大家嘅焦點,金色紳士帽、士多啤梨眼,個樣搞笑得嚟又有少少恐怖,好似俾人行私刑咁。影咗陣相,侍應就拎隻雞返廚房斬件。嗰日隻雞個皮都算脆,仲可以夾埋底下啲烘麵包皮一齊食。
呢度啲菜式名都幾得意,我哋每人揀咗一款。 晾衫白肉,差唔多張張檯都有叫,個賣相又真係幾有趣嘅,好似人哋晾衫咁。食起上嚟白肉冇味,要蘸埋辣油食先得。 七味脆西施,即係加咗七味粉嘅炸豆腐,外皮脆、入面嫩滑。 飽受折磨,呢個名真係好正,完全估唔到係咩,實物嚟到先知原來係炸金菇。都真係幾佩服佢哋嘅創意,將本來好普通嘅菜式包裝到好特別咁,食落有啲似台灣嘅鹽酥菇。 川式回鍋肉,雖然話係辣,不過對於食得辣嘅人嚟講只係啱啱夠喉。 士多啤梨酸甜骨,每個酸甜骨上面都蘸咗士多啤梨醬,有少少似平時食嘅菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜咁。 麻辣皇帝 雞煲,呢個雞煲可以加錢轉蒜蓉牛油多士盒,咁樣食雞煲都係第一次。入面全部雞都係啖啖肉冇骨,個麻辣醬汁都幾香同辣,仲可以用個多士嚟蘸汁食,食落都幾惹味。 芝麻吊燒企鵝雞,我諗因為插住咁上檯,所以就叫企鵝雞,係要預訂先有得食架。一出場就成為咗大家嘅焦點,金色紳士帽、士多啤梨眼,個樣搞笑得嚟又有少少恐怖,好似俾人行私刑咁。
題外話/補充資料:
同好多精緻中菜館一樣,每款食物份量唔多,都係每人夾一兩件就食晒。我哋去嗰日有一個類似最低消費嘅規條,係一定要按人頭計咁叫返應相數量嘅飲品,就算好似我哋叫咗咁多嘢食都要叫飲品,好似好少餐廳會有呢種做法。