2022-09-26 284 瀏覽
🔹旺角//大勝丼🔹人均約$120🔹🎀旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓▫️ 三文魚腩+帆立貝+三文魚籽+白醋飯 $120三文魚籽好食!另外兩樣都唔差一定係高質過爭鮮Level 🫣最緊要係抵食🤣🔹好飽評語成日都會去食嘅魚生飯!麵豉湯同飯可以任添🤣包你一定飽🫣而且樣樣都唔錯架!而且抵🤣🤣🧠回頭指數:🔟🧏🏻‍♀️打卡港女:5️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:8️⃣
🔹旺角//大勝丼🔹人均約$120🔹

🌬冷氣溫度:7️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:8️⃣
2022-09-05 398 瀏覽
今次想撐下黃店,去左大勝丼試下,但沒試出名的魚生丼,反而想食鷄扒有連豬裝飾品掛牆,Pepe蛙,具有黃店特色温泉蛋照燒鷄扒丼:雞扒肉質嫩滑,温泉蛋也好流心,下次會再光顧

有連豬裝飾品掛牆,Pepe蛙,具有黃店特色

温泉蛋照燒鷄扒丼:
雞扒肉質嫩滑,温泉蛋也好流心,下次會再光顧

位於旺角的「大勝丼」,一向是大排長龍的💛之一,而且最出名係「一嚿水」有找的魚生飯。最怕排隊的我之前來過總見到人頭湧湧便放棄離去,所以一直都尚未幫襯。今日適逢早收工,約18:15有最後一個位置俾我可以一嘗味道。店內除了供應特定丼飯外,還有名物「大勝自選丼」,可以選擇自己喜歡的刺身,然後自選醋飯和其他食物組成自己心愛的丼飯。刺身種類也很多,包括「劍魚腩」,「北寄貝」,「八爪魚」,「帆立貝」,「吞拿魚」,「生蠔」,「海膽」,以至「磯燒鮑魚」都可以選擇,實在豐儉由人。丼飯用上了一個較淺的盒子盛載,至於刺身片也大致蓋滿了飯的表面,擺盤也可以。畢竟只選了三款食物,所以好難有爆丼的感覺三款刺身分別為油甘魚、牡丹蝦及三文魚籽。油甘魚是厚切的,口感柔軟細滑,油分多;牡丹蝦也不細但爽口,只是未有特別鮮的感覺,以$68來說略貴;三文魚籽雖然只有20g,但係都能夠鋪滿大大半丼飯。跟餐還有一碗的日式味噌湯,還是熱辣辣的,中間加入了日式油揚,喝下不太咸,又正好解渴。大勝丼的整體質素中上,但睇埋地段及價錢卻相當實惠。以這價錢來計,是親民的,近似日式平民食堂那種,來個輕鬆丼飯的話而不怕排隊的話這間可以再來。最後埋單還

三款刺身分別為油甘魚、牡丹蝦及三文魚籽。
油甘魚是厚切的,口感柔軟細滑,油分多;
三文魚籽雖然只有20g,但係都能夠鋪滿大大半丼飯。

最後埋單還有88折。總價為$125,至衰我點了牡丹蝦令到過了一嚿水😅。
2022-07-06
2022-06-26 598 瀏覽
#frostie旺角之旅  ✅ #大勝丼 📍美食探險👉 @frostiewithfood - 🔥旺角人氣自選丼飯🔥 呢間位於旺角嘅餐廳主打自選新鮮丼飯,位於旺角新城5樓,一直身邊都有好多朋友推介,之前終於有機會試😆~除咗自選丼飯,佢都仲有一啲set,適合選擇困難症既人🤣因為自選丼飯都有成30款刺身可以選擇,豐儉由人🥳由於前一日先食完壽司郎,所以果日就無叫到刺身,試咗其他配料🥰!  🍚《 #白醋飯》 $10   🍣《 #蟹籽》$18 大量蟹籽❤️質素正常!  🥚《 #自家製玉子燒》$20 有驚喜!玉子呈淡黃色,內裡嫩滑,瀰漫蛋香,賣相都唔錯🤩   🍣《 #炙燒穴子》$26 肉質細緻,係水準之內😆  分數:3.2/5 - 🏠 大勝丼 - #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodphotography #food #snacks #foodiegram #foodblogger #foodpics  #foodoftheday #fotdhk #大勝丼 #japan #mongkok #香港美食 #食評 #don #chineseramen #yummy  #旺角#自
#frostie旺角之旅
✅ #大勝丼
📍美食探險👉 @frostiewithfood
- 🔥旺角人氣自選丼飯🔥
🍚《 #白醋飯》 $10
🍣《 #蟹籽》$18
大量蟹籽❤️質素正常!
🥚《 #自家製玉子燒》$20
有驚喜!玉子呈淡黃色,內裡嫩滑,瀰漫蛋香,賣相都唔錯🤩
🍣《 #炙燒穴子》$26
肉質細緻,係水準之內😆
自選丼飯
分數:3.2/5
- 🏠 大勝丼
- #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodphotography #food #snacks #foodiegram #foodblogger #foodpics  #foodoftheday #fotdhk #大勝丼 #japan #mongkok #香港美食 #食評 #don #chineseramen #yummy  #旺角#自選丼飯 #旺角美食 #hongkongfood #hkfood #daikatsudon
10 分鐘 (堂食)
2022-06-14 629 瀏覽
朋友話想食大份啲嘅魚生飯,所以去咗大勝丼試下🤤🤤我地大約12點半去到,可能因為係平日下午,所以唔多人,去到都係得2枱客🫢佢成個餐係要揀最少三種餸,包味噌湯同甜品。我揀咗油甘魚($28)、蟹膏($38)同北寄貝($20),總共$96(加埋白醋飯$10)。友人揀咗咩我就唔係好記得haha🤣🤣總括而言,魚生飯嚟講都幾好食,都幾新鮮,不過個人口味鐘意魚生凍啲,呢次就麻麻地😵‍💫😵‍💫有啲暖,如果凍啲就好!特別想講蟹膏係好多,雖然佢望落去有啲唔靚 不過係好香蟹味,又有少少蟹肉絲😍😍味噌湯就都係同平時嘅差唔多,唔會好水,味道啱啱好🤔店員見我地食完就放低咗甜品,係獨立包裝嘅雪糕糯米糍,即係食放題個種😂環境嚟講係有少少暗,可能因為當日都天陰陰😂😂我同友人突然聽到日文嘅對白,望向電視機以為係隨機播歌,點知原來突然播緊動畫,我地都睇咗陣😂店員都好好,我地坐咗好耐傾計都冇趕我地走🙏🏻

2022-06-07
2022-06-11 681 瀏覽
見咁多好評所以上黎試下,一坐底就二話不說遞兩碗麵豉湯同兩杯水過嚟,搞到嗰一刻我以為得罪咗人; 日本餐廳一入嚟嗰下會有嘅“ 吔沙姨媽些”呢?無都算,做乜好似我得罪左佢咁要大大力放碗湯上枱?我以為呢杯係罰酒我做錯左啲咩要飲話時話做乜日本餐廳唔係畀綠茶而係畀水嘅我再望一望我左邊,見到有個嘢喺度同我揮緊手,原來係一張甩咗嘅海報代替咗店員溫柔嘅揮手招呼,真係有創意啦 殘舊嘅牆身亦都顯示出佢對於歷史文物保育嘅決心,真係值得敬重 服務員嘅嘢冇所謂啦,環境嘅嘢都好死嘅啫,關鍵嘅係呢碗飯... 我真係冇諗過呢一間以大碗飯著稱嘅餐廳,你嘅飯仲細過我女朋友隻手🖐🏻🖐🏻 係咪即係要貫徹 "壽司一隻手就可以食到"嘅宗旨,碗飯都係要一隻手可以捧起呢 日本傳統真係博大精深,我參透唔到喺我洋洋灑灑打咗三百幾字嘅時候另一盤壽司終於上嚟啦,冇乜特別,想睇可以影畀你睇

話時話做乜日本餐廳唔係畀綠茶而係畀水嘅

殘舊嘅牆身亦都顯示出佢對於歷史文物保育嘅決心,真係值得敬重

日本傳統真係博大精深,我參透唔到

冇乜特別的壽司
一隻手捧得起嘅飯
2022-06-11
20 分鐘 (堂食)
2022-06-10 395 瀏覽
唔係第一次黎食了,呢度既魚生真係好抵食!!食一碗全部都係魚生係面既丼100蚊就得,仲有湯有茶有甜品!!我最中意下午茶時間黎🤗🤗因為唔洗等,無咩人,無咁逼,可以慢慢坐住歎野食,今次叫左兩份三文魚、一份油甘魚腩、一份辣味三文魚。魚生勁正 每一片都勁厚切 又大又肥 油甘魚腩口感爽得黎又有油鮨香味辣味三文魚我覺得還好 唔出色 覺得魚生好味d試過一次就夠下次再黎,我會瘋狂叫多d魚生!仲有辣味油甘魚丼都係好正,我之前都成日叫
唔係第一次黎食了,
呢度既魚生真係好抵食!!
食一碗全部都係魚生係面既丼100蚊就得,
仲有湯有茶有甜品!!
我最中意下午茶時間黎🤗🤗
因為唔洗等,
無咩人,無咁逼,
可以慢慢坐住歎野食,

今次叫左兩份三文魚、
一份油甘魚腩、
一份辣味三文魚。

魚生勁正 每一片都勁厚切 又大又肥
油甘魚腩口感爽得黎又有油鮨香味
辣味三文魚我覺得還好 唔出色 覺得魚生好味d
試過一次就夠
下次再黎,我會瘋狂叫多d魚生!

仲有辣味油甘魚丼都係好正,我之前都成日叫
2022-06-10 197 瀏覽
大勝丼係我去mk諗唔到食咩就會去食嘅鋪頭 但係覺得質素有啲唔穩定 好彩嘅話三文魚會好好食 但唔好彩啲三文魚會勁dry唔好食/好薄 如果quality 穩定啲就好了🥹希望越嚟越好
2022-05-19 401 瀏覽
未食過咁難食嘅丼飯!賣相幾好但啲飯又生又硬,好似有石仔同飯焦咁!啲海膽勁難食!卡機壞咗應該喺客人入座時通知要比現金,等客人有準備,無現金埋單咁就尷尬啦。預早打去訂枱話ok, 早一日reconfirm就話無得訂枱🙄️有位服務員真係好趕客,完全冇Service😣
2022-05-03 437 瀏覽
大勝丼 - 旺角區抵食💛平民版丼飯哩間良心小店,飯底喺一個價錢,再另外加錢自選刺身,選擇困難症嘅我表示乜都想食🤣🤣最後我個碗,簡左簡右簡咗5種刺生,其實再想叫多啲,但未食過又怕會伏🤣🔸帶子、甘蝦、燒左口魚、油甘魚、劍魚帶子厚切,味道鮮甜;甘蝦正常發揮,都夠甜夠新鮮;燒左口魚充滿油脂🤤如果再燒耐多少少少少就更加正!油甘魚同埋劍魚都屬於厚切,啖啖肉,又不會腥👍🏽整體來講,以平價錢食到咁嘅質素非常不錯👍🏽份量如果多啲就更好,因為食完唔係好夠飽🥹當然唔能夠同幾百蚊碗嘅比較!但哩個價錢,哩個質素絕對值得推介比大家!
大勝丼 - 旺角區抵食💛平民版丼飯

🔸帶子、甘蝦、燒左口魚、油甘魚、劍魚

2022-04-28 363 瀏覽
疫情緩和,終於可以有機會約下朋友, 一於試下一路都好想試嘅大勝丼。傍晚六點幾去到,客人唔多,睇menu就好似車仔麵咁, 先揀飯,再揀想食嘅餸, 不過係日本版。 我選咗三文魚腩,吞拿魚蓉同埋芥末八爪魚, 朋友選咗三文魚腩, 蟹棒同埋蟹膏。 另外加錢要咗沙律同飲品首先前菜,沙律,湯同嘢飲都嚟咗。 樣樣都正常水準啦! 跟住飯都黎左, 我個三文魚腩都幾新鮮, 吞拿魚蓉正常發揮啦,都新鮮有魚味既, 偶爾用下芥末八爪魚刺激下味蕾。試左朋友既蟹膏, 驚為天人,好鮮味,好後悔,早知我都叫埋啦😆, 唯一美中不足係飯既分量有點小,唔係太夠飽咁要第度買宵夜

2022-04-27 349 瀏覽
晏晝已經book定位,去到遲咗其實真係兩三分鐘,門口阿姐(年紀較大)已經黑晒面話我哋遲到。入到去餐廳其實得兩個樓面,其中一個後生啲反而好好態度,雖然佢已經好忙但係都會盡力幫手。第一次嚟都係試吓啲人氣嘢 大勝丼啲魚生好新鮮同肥美 個鰻魚本身睇落好似唔多吸引但係食落反而先有驚喜一次過試晒咁多刺身都冇跌眼鏡慢煮牛流心蛋飯 嚟到個樣都真係好吸引 牛嘅份量絕對交足功課 不過兩個飯都有相同嘅問題 就係啲飯太多,蛋汁好容易分薄晒 而我食魚生飯都食剩左一半嘅飯價錢亦都合理 希望服務態度可以改善下啦

第一次嚟都係試吓啲人氣嘢 大勝丼

一次過試晒咁多刺身都冇跌眼鏡

慢煮牛流心蛋飯 嚟到個樣都真係好吸引 牛嘅份量絕對交足功課

價錢亦都合理 希望服務態度可以改善下啦

2022-03-12 707 瀏覽
【旺角】大勝丼位於旺角新城5樓嘅大勝丼早已成為我經常會去嘅飯堂。我每次都會食自選丼,總共有30款供選擇。油甘魚腩同三文魚腩通常都會好早賣晒,成日嚟都食唔到😭✨十分推薦炙燒左口魚同辣味三文魚✨左口魚入口即溶,炙燒過後更重油香。呢度嘅辣味三文魚同我以前鍾意食嘅元記味道唔同,分別在於呢度嘅較多辣油,三文魚大粒啲,不過同我鍾意食嘅味道都貼近。其他魚生都唔錯,整體嚟講新鮮同肥美。外賣自取仲有8折,CP值非常高!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🐱整體評分:✨✨✨✨✨✨✨✨(8/10)💰人均消費:HKD100📍地址:旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
【旺角】大勝丼

位於旺角新城5樓嘅大勝丼早已成為我經常會去嘅飯堂。

我每次都會食自選丼,總共有30款供選擇。
油甘魚腩同三文魚腩通常都會好早賣晒,成日嚟都食唔到😭

自選丼(炙燒左口魚、油甘魚、帆立貝)
自選丼(辣味三文魚、馬刀貝、炙燒左口魚)

✨十分推薦炙燒左口魚同辣味三文魚✨

左口魚入口即溶,炙燒過後更重油香。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🐱整體評分:✨✨✨✨✨✨✨✨(8/10)
💰人均消費:HKD100
📍地址:旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

自選丼(炙燒左口魚、油甘魚、帆立貝)
自選丼(辣味三文魚、馬刀貝、炙燒左口魚)
有排沒食鰻魚飯,諗起bookmark咗一陣既大勝丼,OR外賣自取仲有8折,即刻order原條蒲燒鰻魚飯+16蚊有蟹籽沙律+前菜+烏龍茶💛保溫袋袋住九個字返到屋企,味噌湯仲比較熱不過鰻魚飯已經只係有啲啲餘溫。雖然係外賣不過鰻魚都切成幾舊整整齊齊擺係個飯上邊,擺盤都幾認真喎☺️鰻魚唔算好肥厚,個肉咬落去有啲緊?有少~少骨不過唔係太影響🤏,不過唔知係因為擺咗一陣凍咗啲所以有小~小腥同疑似雪藏味?出到黎😅調味好夠不過有啲啲鹹,要撈多啲飯先可以平衡到,鰻魚底下仲有幾片醃蘿蔔可以一起食黎解膩~飯都米粒分明,有米香有咬口,量都好慷慨😂蟹籽沙律幾有驚喜喎?非常清爽,醬汁量正好又開胃,撈勻蟹柳青瓜蟹籽一起食好送飯😂鰻魚飯附帶味噌湯,睇落去好似冇乜特別但味道都夠濃厚,撈一撈竟然有唔少我熱愛既蘿蔔片😃前菜好似係海蜇?甜辣開胃都唔錯食,仲有一個mochi小甜品😆烏龍茶我以為係熱茶,原來係罐裝,不過係台灣製造😄有湯飲我就沒開,應該都唔錯~原條蒲燒鰻魚飯 7.0/9蟹籽沙律 7.5/9OVERALL 7.5/9我估鰻魚飯如果堂食應該會更理想,或者如果揀有滑蛋果個應該食感更好🙈始終車程唔算短都比較有影響😅店內有貼紙揮

原條蒲燒鰻魚飯 7.0/9
蟹籽沙律 7.5/9

OVERALL 7.5/9

店內有貼紙揮春同超可愛黃金卡可以自取,而家睇到呢啲都好感慨⋯⋯💛
外賣自取
呢間日本餐廳之前都嚟過幾次覺得水準幾高,雖然係平民日本餐廳但質素一啲都唔比高級餐廳輸蝕😍而家晚市冇堂食就諗住去買啲刺身返屋企外賣仲有八折超抵,刺身絕對唔會好似有啲平價舖頭咁樣勁博切,食得出好新鮮,而且唔會無味。三文魚食落去超有油脂感🥰,最鍾意佢個劍魚腩口感一流。臨走發現佢哋而家仲有整壽司同刺身拼盤下次一定會再嚟買😋仲有覺得擺盤真係好靚攞嚟打卡啱晒,下次開party應該會考慮吓,一班人咁樣食又靚又抵食😍
呢間日本餐廳之前都嚟過幾次覺得水準幾高,雖然係平民日本餐廳但質素一啲都唔比高級餐廳輸蝕😍而家晚市冇堂食就諗住去買啲刺身返屋企外賣仲有八折超抵,刺身絕對唔會好似有啲平價舖頭咁樣勁博切,食得出好新鮮,而且唔會無味。三文魚食落去超有油脂感🥰,最鍾意佢個劍魚腩口感一流。臨走發現佢哋而家仲有整壽司刺身拼盤下次一定會再嚟買😋仲有覺得擺盤真係好靚攞嚟打卡啱晒,下次開party應該會考慮吓,一班人咁樣食又靚又抵食😍
刺身
2022-01-20